Παραπλανητική χαρακτήρισε την εντύπωση ότι «οι αιρετοί εν πολλοίς ευθύνονται για την κρίση της χώρας» ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ Κ. Ασκούνης στην ομιλία του, με την οποία κήρυξε την έναρξη της ημερίδας με θέμα «Αποτελεσματικότητα, Διαφάνεια, Δικαιοσύνη στην Τοπική Αυτοδιοίκηση».
Όπως ανεφερε η εικόνα αυτή που δημιουργείται με την πλήρη απαξίωση των αιρετών «οδηγεί στον αποπροσανατολισμό της κοινής γνώμης από μία σε βάθος συζήτηση των αιτιών της κρίσης».
«Εμείς αναλάβαμε και αναλαμβάνουμε τις όποιες ευθύνες μας αναλογούν. Ας πράξουν το ίδιο και όλοι όσοι με ευκολία καταγγέλλουν, απαξιώνουν και οδηγούν σε ισοπεδωτικές λογικές, οι οποίες παράγουν φασιστικές νοοτροπίες και πλήττουν την ίδια τη Δημοκρατία.Aς φανταστούμε μία Βουλή π.χ. με 1.034 Βουλευτές ή μία Κυβέρνηση με 325 Υπουργούς, όσοι δηλαδή ήταν και όσοι είναι τώρα οι Δήμαρχοι. Ας σκεφτούμε όλοι την εικόνα, τις υποθέσεις, τις φήμες, τις συγκρούσεις, τα δημοσιεύματα. Και αυτό το λέω και προς τους εκπροσώπους της δικαιοσύνης, αλλά και προς εμάς τους αιρετούς που οφείλουμε να αντιληφθούμε ότι οι ενέργειες του καθενός έχουν επιπτώσεις σε όλους μας στο σύνολο της Τοπικής Αυτοδιοίκησης«, τόνισε ο κ. Ασκούνης.
Επεσήμανε δε ότι «οι Ελεγκτικές Αρχές που έχουν θεσμοθετηθεί για να ασκούν τον έλεγχο στη νομιμότητα και τη διαφάνεια των πράξεων των ΟΤΑ, ξεπερνούν τους 11, αριθμός υπερβολικος, ενώ έχουν αλληλεπικαλυπτόμενες αρμοδιότητες, σύγχυση αρμοδιοτήτων, όμοια στοχοθεσία και απίστευτη γραφειοκρατική διαδικασία». «Το αποτέλεσμα όλων αυτών» όπως είπε ο κ. Ασκούνης « είναι ότι, αντί να εισφέρουν θετικό αποτέλεσμα, στην πράξη αποτελούν τροχοπέδη στη διαχείριση των οξυμένων προβλημάτων και στην αποτελεσματικότητα της διοικητικής δράσης».
Υπογράμμμισε δε ότι «εμείς λέμε ΝΑΙ στους ελέγχους, αλλά απορρίπτουμε την εκ των προτέρων καχυποψία εις βάρος μας.Ο προληπτικός και κατασταλτικός έλεγχος από το Ελεγκτικό Συνέδριο, η αρμοδιότητα του οποίου έχει αυτοτελή Συνταγματική κατοχύρωση, μπορεί με τη στελέχωση του κατάλληλου επιστημονικού προσωπικού, τη βελτίωση της υλικοτεχνικής υποδομής του και των ενιαίων κριτηρίων στην αντιμετώπιση των θεμάτων, να ανταπεξέλθει άριστα στην αποστολή του.Αυτό δε σημαίνει ότι δεν υπάρχουν προβλήματα, αφού αρκετές φορές ο έλεγχος από μεριάς του Ελεγκτικού Συνεδρίου, εκτρέπεται σε έλεγχο σκοπιμότητας των δαπανών και όχι σε έλεγχο νομιμότητας, όπως το Σύνταγμα ορίζει. Αυτά τα ζητήματα και πολλά άλλα, μπορούμε και πρέπει να επιλύσουμε με την ηγεσία του Ελεγκτικού Συνεδρίου σε πνεύμα κατανόησης και διαλόγου»
Τέλος κάλεσε την κυβέρνηση να αναλάβει πρωτοβουλίες, εν όψει της Συνταγματικής Αναθεώρησης, «για ένα μεγάλο κοινωνικό και πολιτικό διάλογο για τα ζητήματα αυτά, πριν οι αντιδημοκρατικές φωνές και κορώνες γίνουν ισχυρές και δώσουν τον τόνο στην εξέλιξη της πολιτικής, οικονομικής και κοινωνικής ζωής της πατρίδας μας».
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου