Κατερίνα Μονογιού, Διαιτολόγος-Διατροφολόγος, Δημοτική Σύμβουλος Δ.Ε. Μυκόνου
Θέσεις για την Αυτοδιοίκηση και την Μύκονο
Πιστεύω ότι ο δήμαρχος Μυκόνου είναι εκείνος που θα έχει έτοιμες τις απαντήσεις και τις πρακτικές λύσεις στα ερωτήματα και στα προβλήματα των δημοτών του.
Η Μύκονος είναι το κέντρο του Αιγαίου αρχιπελάγους. Με παγκόσμια τουριστική ακτινοβολία οφείλει να ασκήσει και πολιτιστική δραστηριότητα ανάλογη.
Ένα παγκόσμιο φεστιβάλ με συγκεκριμένο θέμα θα μπορούσε να φέρει κόσμο και τις υπόλοιπες εποχές του χρόνου αυξάνοντας έτσι το τουριστικό όφελος και εισόδημα. Παράλληλα η προστασία και η ανάδειξη των τοπικών προϊόντων κατά το παράδειγμα της Σαντορίνης θα μπορούσε να δημιουργήσει άπειρες ευκαιρίες επιχειρηματικής απασχόλησης .
Τέλος μια έξυπνη στρατηγική branding του νησιού θα μπορούσε να το εντάξει σε διεθνή δίκτυα τουρισμού του Σαββατοκύριακου ιδίως απέναντι στις αραβικές χώρες αλλά και την Ρωσία και οφείλουμε να κινηθούμε με συνεπή βήματα προς αυτή την κατεύθυνση.
Πιστεύω βαθιά ότι το μέλλον της Τοπικής Αυτοδιοίκησης είναι στην παροχή υπηρεσιών προς τους δημότες. Στον δρόμο που άνοιξαν τα ΚΕΠ οφείλουμε σιγά σιγά να συμπεριλάβουμε κάθε είδους υπηρεσία: Παιδεία, Υγεία, απασχόληση, επενδύσεις, αγροτική και τουριστική ανάπτυξη, κοινωνική πρόνοια, προβλήματα μεταναστών κα. Όλες αυτές οι υπηρεσίες πρέπει να περάσουν στην πρωτοβάθμια Τοπική Αυτοδιοίκηση.
Όταν οι δημότες θα μπορούν να ενημερώνονται για κάθε τι που τους αφόρα μέσα από τις δημοτικές υπηρεσίες τότε θα γίνει πράξη η ενεργή αυτοδιοίκηση.
Οι Μυκονιάτες δημότες και πολίτες θα αισθάνονται σιγουριά όταν θα απλώνεται δίπλα τους ένα αξιόπιστο δημοτικό πρωτοβάθμιο σύστημα περίθαλψης (αγροτικό ιατρείο, απλό ή πολυδύναμο, ή Κέντρο Υγείας)
Οι μαθητές θα συμμετέχουν στην εκπαίδευση μέσα από τα δημοτικά - γυμνάσια - λύκεια, με έντονη τη συμμετοχή των τοπικών κοινωνιών στη λειτουργία τους, αλλά ακόμα και στη συνδιαμόρφωση των προγραμμάτων σπουδών τους.
Ο ελεύθερος χρόνος των πολιτών και κυρίως των νέων θα διανθίζεται από ευρύ πλέγμα πολιτιστικών και αθλητικών δραστηριοτήτων. Οι επιχειρηματίες και οι επενδυτές θα ενημερώνονται υπεύθυνα για ότι τους ενδιαφέρει ενώ οι άνεργοι ,οι μετανάστες και οι άνθρωποι της τρίτης ηλικίας θα μαθαίνουν τις ευκαιρίες και τις δυνατότητες που υπάρχουν μέσα από δημοτικά δίκτυα πληροφόρησης και αλληλεγγύης.
Σήμερα είναι φανερό ότι έχει χάσει την δυναμική της η Τοπική Αυτοδιοίκηση, ενώ ανεστάλησαν αρκετές διοικητικές υπηρεσίες και υπηρεσίες Κοινωνικής Μέριμνας που παρείχαν οι δήμοι στους δημότες τους με αποτέλεσμα οι ΟΤΑ να αδυνατούν να ολοκληρώσουν έργα υποδομής, που βελτιώνουν την καθημερινότητα, εγγυώνται την ασφάλεια και αναβαθμίζουν την ποιότητα ζωής των δημοτών.
Οφείλουμε να εργαστούμε με σχέδιο και στρατηγική για την επανεξέταση της αναπτυξιακής φυσιογνωμίας και προοπτικής των ΟΤΑ.
Με Ξεκάθαρες αρμοδιότητες με διασφαλισμένους πόρους στους νέους δήμους, όπως προβλέπει το Σύνταγμα.
Με Σαφή οριοθέτηση της σχέσης μεταξύ Κεντρικής Διοίκησης και Αυτοδιοίκησης.
Και τέλος για Απλούστευση της λειτουργίας της Τοπικής Αυτοδιοίκησης με κατάργηση άχρηστων γραφειοκρατικών δομών .Ενίσχυση της συμμετοχής των πολιτών στην Τοπική Διακυβέρνηση με δυνατότητα διενέργειας τοπικών δημοψηφισμάτων, διευκόλυνση συμμετοχής στις δημόσιες συνεδριάσεις, υποχρέωση δημόσιας λογοδοσίας των τοπικών Αρχών κ.ά.
Προτεραιότητα έχει η Διαμόρφωση νέου χρηματοδοτικού πλαισίου για τους δήμους και τις περιφέρειες, ώστε να μπορούν:- να ασκούν πολιτικές φορολογικής αποκέντρωσης, να εκμεταλλεύονται τις δυνατότητες του ιδιωτικού τομέα (outsourcing),- να ακολουθούν κανόνες χρηστής δημοσιονομικής διαχείρισης, διαφάνειας και ουσιαστικού ελέγχου λειτουργίας,- να προωθούν σημαντικά τοπικά και περιφερειακά αναπτυξιακά έργα αξιοποιώντας, εκτός από τους εθνικούς και τους ευρωπαϊκούς πόρους, έξυπνα χρηματοδοτικά εργαλεία, όπως ΣΔΙΤ, Συμβάσεις Παραχώρησης, Ομόλογα Έργων κ.ά.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου