Τετάρτη 28 Δεκεμβρίου 2011

ΑΣΧΕΤΟΣ Η ΑΠΛΑ ΕΠΙΖΗΜΙΟΣ Ο ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ ΤΟΥ ΠΑΣΟΚ;


ZA NOGOU GODINI , ΜΙΧΑΛΑΚΗ

    ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ ΤΟΥ ΠΑΣΟΚ ΥΠΕΡ ΤΗΣ ΑΝΑΒΙΩΣΗΣ ΕΘΙΜΩΝ ΤΩΝ ΨΕΥΤΟΜΑΚΕΔΟΝΩΝ

ΖΗΤΗΣΕ ΤΟΥΛΑΧΙΣΤΟΝ ΕΝΑ ΣΥΓΝΩΜΗ !!!
                                    http://political-ethics-for-the-national-int.blogspot.com/2011/12/o.html

Για τους Μακεδόνες ο εορτασμός της ημέρας του Κόλεντε ξεκινά με ένα ιδιαίτερο έθιμο: το άναμμα


φωτιάς
τη νύχτα της 23ης Δεκεμβρίου με ξημερώματα της 24ης Δεκεμβρίου. Στις μέρες μας αυτό το, πολύ παλιό, έθιμο της φωτιάς παραμένει ζωντανό σε πολλές χώρες της Νοτιοανατολικής Ευρώπης (Βαλκάνια) με διάφορες ονομασίες.

Με την ονομασία Κόλεντε/Коледе  το συναντούμε στη Δημοκρατία της Μακεδονίας καθώς και στο γεωγραφικό διαμέρισμα Μακεδονία της βόρειας Ελλάδας όπου είναι γνωστό με την ονομασία Κόλεντε ή Κόλιντα ή Κόλντε ή Κόλντα Μπάμπο (Коледе Бабо).

 Στο γεωγραφικό διαμέρισμα Μακεδονία της βόρειας Ελλάδας το έθιμο της φωτιάς διατηρήθηκε και διασώθηκε ζωντανό μέχρι της μέρες χάρις σε εμάς τους (ντόπιους) Μακεδόνες.




Είναι αξιοθαύμαστη η αντοχή στο χρόνο αυτού του εθίμου το οποίο τυγχάνει ιδιαίτερης αποδοχής και από όλους τους άλλους λαούς που ήρθαν πρόσφατα στην περιοχή. Για παράδειγμα, σήμερα, ακόμη και σε χωριά που κατοικούνται αποκλειστικά από απογόνους των προσφύγων του 1922 οι κάτοικοι χαίρονται κι αυτοί το Κόλεντε Μπάμπο ανάβοντας φωτιές τη νύχτα της 23ης Δεκεμβρίου.

ZA NOGOU GODINI – ΧΡΟΝΙΑ ΠΟΛΛΑ
= = = =
- Στο Blog ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΗ ΠΑΡΑΔΟΣΗ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ μπορείτε να βρείτε έναν ενδεικτικό κατάλογο με εκδηλώσεις μακεδονικών πολιτιστικών συλλόγων και μακεδονικά γλέντια για το Κόλιντα Μπάμπο τις ημέρες των Χριστουγέννων. Κλίκ εδώ: http://aegeanmacedonianculture.blogspot.com/2010/12/blog-post.html
iakxos http://oiakxos.blogspot.com/2011/12/za-nogou-godini.html
Προβάλλετε ή σχολιάστε την ανάρτηση

Σχόλιο που έχει ταυτότητα χρήστη δημοσιεύεται χωρίς λογοκρισία, αρκεί πάντα η κριτική αυτή να είναι κόσμια.


Ζητώ την κατανόηση σας!!!  Από τους ανώνυμους χρήστες, οι οποίοι ως συνήθως αβασάνιστα και χωρίς προσωπικό κόστος γίνονται αμετροεπείς υβριστές.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου