Σάββατο, 13 Αυγούστου 2011

Ανακοίνωση για το σύσπορο βαμβάκι


Νίκη Αραμπατζή, Υπεύθυνη τομέα Αγροτικής Ανάπτυξης

Η Τομεάρχης Αγροτικής Ανάπτυξης της Δημοκρατικής Συμμαχίας έκανε την ακόλουθη δήλωση: 
Και φέτος η καλλιέργεια του συσπορου βαμβακιού πλήττεται από το πράσινο σκουλίκι, (επιστημονικά γνωστό ως (heliothis armigera).
Η Δημοκρατική Συμμαχία και ο Τομέας Αγροτικής Ανάπτυξης στέκεται δίπλα στον Έλληνα Αγρότη-παραγωγό και αντί στείρας αντιπολίτευσης ή ενός ατέρμονα κύκλου συζητήσεων που δεν θα είχε καμιά ρεαλιστική εφαρμογή, παραθέτει την ακόλουθη σκέψη-πρόταση:
Oι κατ' επάγγελμα αγρότες πρέπει να εμπνευστούν και να αντιληφθούν οτι οφείλουν να συνεχίσουν την επαγγελματική τους ενασχόληση με τον πρωτογενή τομέα, που αποτελεί έναν από τους βασικούς πυλώνες της Ελληνικής Οικονομίας, με όρους μέλλοντος, τεχνολογίας, τεχνογνωσίας, εξοπλισμού, σωστής ενημέρωσης-πληροφόρησης, επιχειρηματικότητας και ανταγωνιστικότητας.
Είναι γεγονός ότι αυτή την καλλιεργητική περίοδο (εσοδειά βαμβακιού 2011) οι καλλιέργειες σύσπορου βαμβακιού πανελλαδικά υπέστησαν μια σχετική μείωση, όχι τέτοια καταστροφή όπως πέρυσι βέβαια, αναλόγως πάντα και των ιδιαίτερων συνθηκών της περιοχής, εξαιτίας του γνωστού πια 'πράσινου σκουληκιού'.
Ρωτάμε λοιπόν το αρμόδιο Υπουργείο πότε σκοπεύουν να δώσουν μέσω του ΕΛΓΑ την περσινή εγκριθείσα αποζημίωση για το βαμβάκι και τι σκοπεύουν να κάνουν φέτος τη στιγμή που το αγροτικό εισόδημα συρρικνώνεται ολοένα και περισσότερο.

Επειδή λοιπόν ο παραγωγός λόγω του σκουλικιού έχει χάσει όγκο από την παραγωγή, αλλά και όσο έχει μείνει είναι χαμηλής ποιότητας λόγω των αλλεπάλληλων ψεκασμών με πολύ ισχυρά εντομοκτόνα προτείνουμε, αφού δεν έγιναν πέρυσι, τα εξής:
 - αποζημίωση των βαμβακοπαραγωγών με εφαρμογή της διάταξης περί άμεσης αποζημίωσης λόγω έκτακτων συνθηκών (έκτακτη ανάγκη) από τον ΕΛΓΑ.
 - άμεση ρύθμιση του Υπουργείου περί μή απώλειας της προγραμματισμένης συνδεδεμένης επιδότησης, με προσαρμογή στις νέες συνθήκες (μείωση όγκου παραγωγής) για ενίσχυση του εισοδήματος των παραγωγών.

Πηγη: http://www.dimsim.gr/6_1a1083/anakoinosh_gia_to_susporo_vamvaki.html