Τετάρτη 23 Ιανουαρίου 2013

Συνάντηση εργασίας Μαρίας Κόλλια Τσαρουχά με τον Αστυνομικό Δ/ντη Σερρών κ. Σάνδρο Θωμά

ΜΑΡΙΑ ΚΟΛΛΙΑ – ΤΣΑΡΟΥΧΑ
ΣΤ΄ Αντιπρόεδρος βουλής των Ελλήνων
ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ Σέρρες, 23 Ιανουαρίου 2013 
Θέμα: Συνάντηση εργασίας με κ. Σάνδρο Θωμά, Αστυνομικό Διευθυντή Σερρών
 
Μετά από αίτημά της η κα Μαρία Κόλλια Τσαρουχά, ΣΤ’ Αντιπρόεδρος της Βουλής των Ελλήνων, είχε συνάντηση εργασίας με τον κ. Σάνδρο Θωμά, Αστυνομικό Διευθυντή Σερρών, προκειμένου να ενημερωθεί για τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η Αστυνομική Διεύθυνση Σερρών σχετικά με τις ελλείψεις σε προσωπικό και  σε απαραίτητο υλικοτεχνικό εξοπλισμό. Τέθηκε το θέμα της αναδιοργάνωσης των υπηρεσιών σε επίπεδο Νομού ενώ υπήρξε ενημέρωση για τις υπηρεσιακές ενέργειες που έχουν γίνει το τελευταίο διάστημα και  που αφορούν την λειτουργία του Τμήματος Μεταγωγών Νιγρίτας,  ενώ παράλληλα η κα Κόλλια ενημέρωσε τον κ. Σάνδρο για μια σειρά πρόσφατων πρωτοβουλιών και επαφών της με την ηγεσία της Ελληνικής Αστυνομίας.
Σε δήλωσή της η κα Κόλλια αναφέρει: « Η Ένωση Αστυνομικών Υπαλλήλων Σερρών έχει θέσει προ πολλού το καίριο ζήτημα των ελλείψεων σε προσωπικό και τα προβλήματα που προκύπτουν από αυτή. Προβλήματα, σε σχέση με τον γενικότερο σχεδιασμό της Αστυνομίας για την πρόληψη και την καταστολή εγκληματικών ενεργειών, σύμφωνα πάντα με τις ιδιαίτερες συνθήκες, που επικρατούν σε κάθε περιοχή του Νομού Σερρών. 
Στη συνάντηση εργασίας με τον κ. Σάνδρο, ενημερώθηκα για τις αναγνωρισμένες ελλείψεις της Αστυνομικής Διεύθυνσης σε προσωπικό και εξοπλισμό και για προβλήματα που δημιουργούνται μετά και την πρόσφατη απόσπαση 50 Αστυφυλάκων στο Έβρο,  για την αντιμετώπιση των προβλημάτων λαθρομετανάστευσης των ακριτικών περιοχών.
Όταν η υπάρχουσα δύναμη πχ. σε ό,τι αφορά τους Αστυφύλακες ,υπολείπεται κατά 25% των οργανικών θέσεων, και αν σε αυτό προσθέσουμε και τις πρόσφατες αποσπάσεις, τότε είναι επιτακτική η ενίσχυση της Αστυνομικής Διεύθυνσης Σερρών. Ενίσχυση,  που έχει να κάνει ακόμη και με τον προγραμματισμό των τακτικών μεταθέσεων του Υπουργείου Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη,  χωρίς να παραλείπουμε  και τις ελλείψεις σε υλικοτεχνικό εξοπλισμό,  προκειμένου να αντιμετωπισθεί επιτυχώς η έξαρση ιδίως ληστειών και κλοπών σε βάρος συμπολιτών μας. 
Στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων μου, παρακολουθώ ιδιαίτερα την εξέλιξη του θέματος που αφορά την ίδρυση Τμήματος Μεταγωγών Νιγρίτας, σχετικά με την ολοκλήρωση των τυπικών υπηρεσιακών διαδικασιών που αφορούν το χώρο εγκατάστασής του στην Νιγρίτα αλλά και τη στελέχωση του νεοϊδρυθέντος Τμήματος Μεταγωγών Νιγρίτας σύμφωνα με το Π.Δ. 100/2003 «περί νεοϊδρυθεισών υπηρεσιών». 
Αποδεικνύεται,  ότι η οικονομική κρίση και οι ασκούμενες κυβερνητικές πολιτικές έχουν επηρεάσει σημαντικά τη λειτουργία των Σωμάτων Ασφαλείας, ιδιαίτερα των αστυνομικών υπηρεσιών,  που μέχρι τώρα στηρίζονται αποκλειστικά και μόνο στο φιλότιμο και στον επαγγελματισμό των στελεχών τους, και που καλούνται να επιτελέσουν καθημερινά και με αυταπάρνηση το καθήκον τους. Οι νέες περικοπές, που έχουν αποφασισθεί, έχουν επιφέρει δραματικές επιπτώσεις στο βιοτικό επίπεδο με κίνδυνο και αυτή ακόμη   την υπηρεσιακή απόδοση των ένστολων, με σοβαρές συνέπειες στην ασφάλεια, σε μια περίοδο που η εγκληματικότητα καλπάζει. Όλοι αντιλαμβανόμαστε ,ότι με υποστελεχομένες  υπηρεσίες ασφαλείας, δηλαδή λιγότερους ένστολους, και στα όρια της επιβίωσης , είναι ιδιαίτερα δύσκολο να αντιμετωπισθεί η ισχύς του εγκλήματος. 
Στα πλαίσια του κοινοβουλευτικού ελέγχου, έχω  ζητήσει για την αναδιοργάνωση και της στελέχωση των αστυνομικών υπηρεσιών να ληφθεί ειδική μέριμνα για τις παραμεθόριες περιοχές της πατρίδας μας.
Στόχος όλων μας είναι  η συνολική αναβάθμιση της οργανωτικής δομής και λειτουργίας της Ελληνικής Αστυνομίας, προκειμένου να αποκτήσει την απαιτούμενη ευελιξία και να ενισχυθούν οι επιχειρησιακές της δυνατότητες σε προληπτικό – αποτρεπτικό  και κατασταλτικό επίπεδο, ώστε το προσωπικό της να ανταποκρίνεται με επάρκεια στις σύγχρονες ανάγκες και απαιτήσεις, ενεργώντας πάντοτε στα πλαίσια της νομιμότητας και με σεβασμό στα δικαιώματα του ανθρώπου, για τη διασφάλιση της κοινωνικής γαλήνης και συνοχής.
Μετά και την ενημέρωσή μου από τον κ. Σάνδρο, Αστυνομικό Διευθυντή Σερρών, είχα συνάντηση εργασίας με την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Δημοσίας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη καθώς και με την ηγεσία του Αρχηγείου της Ελληνικής Αστυνομίας. Αποφασίστηκε να επισπευτούν οι σχετικές υπηρεσιακές διαδικασίες ελέγχου καταλληλότητας του κτιρίου Α.Τ Νιγρίτας,  όπου θα λειτουργήσει το Τμήμα Μεταγωγών. Παρά την αναγνώριση των προβλημάτων που έχουν προκύψει, η ενίσχυση της Αστυνομικής Διεύθυνσης Σερρών σε προσωπικό δεν θα είναι η επιθυμητή κατά τον προγραμματισμό των τακτικών μεταθέσεων και θα καθυστερήσει, έως ότου ολοκληρωθούν οι διαδικασίες αναδιοργάνωσης της Ελληνικής Αστυνομίας. Ζήτησα να συνεκτιμηθούν σε αυτή οι ειδικές ανάγκες αστυνόμευσης κάθε περιοχής και να ληφθούν σοβαρά υπόψη τα πληθυσμιακά, γεωμορφολογικά και εγκληματικά δεδομένα, ώστε να αντιμετωπιστούν κατά τον καλύτερο τρόπο οι ιδιαίτερες αστυνομικές ανάγκες του Νομού Σερρών. Οι προσπάθειες συνεχίζονται».