Σάββατο 20 Απριλίου 2013

Διευκρινήσεις για τη διαδικασία υποβολής αιτήσεων ΟΣΔΕ

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ 
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ & ΤΡΟΦΙΜΩΝ 
ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ
Αθήνα, 18 Απριλίου 2013
ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
Διευκρινήσεις για τη διαδικασία υποβολής αιτήσεων ΟΣΔΕ

Με αφορμή ερωτήματα για τη διαδικασία υποβολής των Αιτήσεων Ενιαίας Ενίσχυσης 2013, Δηλώσεων Παραγωγής και Εκτροφής του ΕΛΓΑ και αιτήσεων για το Μητρώο Αγροτών (ΟΣΔΕ 2013) το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων ανακοινώνει:
1. Οι Αιτήσεις ΟΣΔΕ 2013 υποβάλλονται δωρεάν από τους παραγωγούς και τις υποβάλλουν δια μέσω των πυλών εισαγωγής (ΕΑΣ) με βάση την υπογραφείσα σύμβαση. Καμία επιπλέον επιβάρυνση για την υποβολή των αιτήσεων ΟΣΔΕ 2013 δεν είναι επιτρεπτή και σε περίπτωση που κάτι τέτοιο σημειωθεί, το ποσό της αμοιβής της ΕΑΣ μειώνεται αυτόματα κατά το ποσό που ελήφθη, ενώ σε περίπτωση επανάληψης θα διακόπτεται η συνεργασία με τη συγκεκριμένη ΕΑΣ.
2. Όσοι δικαιούχοι το επιθυμούν μπορούν να υποβάλλουν δια μέσω του διαδικτύου μόνοι τους, απ’ ευθείας στον ΟΠΕΚΕΠΕ τη δήλωση ΟΣΔΕ 2013, λαμβάνοντας ατομικό κωδικό πρόσβασης. Δεν επιτρέπεται η λήψη κωδικού ομαδικά από διάφορους παρόχους υπηρεσιών για λογαριασμό των παραγωγών, ούτε επίσης η λήψη αμοιβής από τους παραγωγούς για αυτή τη διαδικασία αφού αυτή είναι δωρεάν. Σε περίπτωση που εμφανίζονται τέτοια περιστατικά θα παραπέμπονται στις αρμόδιες υπηρεσίες του Υπουργείου Οικονομικών.
Το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων καλεί τους δικαιούχους για την έγκαιρη υποβολή των δηλώσεων ΟΣΔΕ 2013, ώστε να γίνει δυνατή η έγκαιρη καταβολή τους, χωρίς δημοσιονομικές διορθώσεις, ώστε να βοηθηθεί η ομαλή χρηματοδότηση της παραγωγικής διαδικασίας των εκμεταλλεύσεων σε μια δύσκολη, οικονομικά, περίοδο για τη χώρα.

Γαλλικό ενδιαφέρον για επενδύσεις στην Ελλάδα

Η επιθυμία της ελληνικής κυβέρνησης για ενεργό συμμετοχή γαλλικών εταιρειών, κρατικών και μη, στις αποκρατικοποιήσεις, τέθηκε στη συνάντηση που είχαν εχθές ο υπουργός Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας, Υποδομών και Δικτύων Κωστής Χατζηδάκης με τον Γάλλο ομόλογό του Φρεντερίκ Κουβιγιέ, μία μόλις ημέρα μετά το Κινεζικό ενδιαφέρον για τα ελληνικά αεροδρόμια.
 
«Έρχομαι σε συνέχεια της επίσκεψης που έκανε στην Ελλάδα ο Πρόεδρος της Γαλλικής Δημοκρατίας, ο οποίος είχε εκφράσει τη χαρά του για τις σχέσεις μεταξύ της Ελλάδας και της Γαλλίας και είχε τονίσει το θέμα της αλληλεγγύης μεταξύ των δύο χωρών», ανέφερε ο Φρεντερίκ Κουβιγιέ προσθέτοντας «η πολιτική της ελπίδας στρέφεται στο μέλλον και στη συνεργασία των δύο χωρών στα μεγάλα έργα».

Συγκεκριμένα το ενδιαφέρον της γαλλικής κυβέρνησης στρέφεται στις αποκρατικοποιήσεις, στα αεροδρόμια, στους σιδηροδρόμους και στους αυτοκινητοδρόμους. Ειδικότερα, σε ότι αφορά την εταιρεία ΤΡΑΙΝΟΣΕ, για την οποία ο διαγωνισμός ιδιωτικοποίησης αναμένεται να βγει «στον αέρα» από το Ταμείο Αξιοποίησης Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου (ΤΑΙΠΕΔ) τον ερχόμενο Ιούνιο, ενδιαφέρον αναμένεται να δείξει η κρατική εταιρεία των Γαλλικών Σιδηροδρόμων (SNCF). Όσον αφορά την εταιρεία Rosco που έχει αναλάβει τη συντήρηση του τροχαίου σιδηροδρομικού υλικού της ΤΡΑΙΝΟΣΕ, σύμφωνα με το Γάλλο υπουργό Μεταφορών, ενδιαφέρον αναμένεται να δείξει η γαλλική εταιρεία Alstom.

Σε ότι αφορά τα έργα στους αυτοκινητοδρόμους, καθώς και στην αξιοποίηση των περιφερειακών αεροδρομίων, ο Φρεντερίκ Κουβιγιέ είπε πως σχετικό ενδιαφέρον υπάρχει από τον γαλλικό κατασκευαστικό όμιλο της Vinci, ο οποίος και δραστηριοποιείται ήδη στην Ελλάδα τα τελευταία χρόνια (συμμετέχει στη γέφυρα Ρίου- Αντιρρίου καθώς και σε συμβάσεις παραχώρησης αυτοκινητοδρόμων).

Ο υπουργός Ανάπτυξης και Μεταφορών Κ. Χατζηδάκης, ευχαρίστησε τη γαλλική κυβέρνηση για το ενδιαφέρον της για την Ελλάδα. Όπως χαρακτηριστικά τόνισε «οι δηλώσεις του Γάλλου υπουργού Μεταφορών, αποτελούν απτή απόδειξη για ενεργό συμμετοχή των γαλλικών επιχειρήσεων στην προσπάθεια σταθεροποίησης και ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας».

Υπενθυμίζεται ότι για δεύτερη φορά σε διάστημα ενός μηνός, οι επικεφαλής του κινεζικού Shenzhen Airport και της Friedmann Pacific Asset Management, σε συνάντησή τους τη Πέμπτη με τον υπουργό Οικονομικών Γιάννη Στουρνάρα, εξέφρασαν το ενδιαφέρον τους για την απόκτηση του ποσοστού που κατέχει η γερμανική Hochtief στο «Ελευθέριος Βενιζέλος», για τη συμμετοχή τους στις ιδιωτικοποιήσεις των περιφερειακών αεροδρομίων, καθώς και για την ανάπτυξη δραστηριοτήτων τους σε Cargo και Logistics.
http://grafida-sintikis.blogspot.gr/2013/04/blog-post_8030.html 

Οι ευρωπαϊκές τράπεζες φοβούνται να δανείσουν χρήματα, υποστηρίζει ο πρόεδρος της ΕΚΤ

Οι τράπεζες της Ευρώπης φοβούνται να δανείσουν χρήματα καθώς αμφιβάλουν για το κατά πόσο οι πελάτες τους θα έχουν τη δυνατότητα να αποπληρώσουν τα χρέη τους, δήλωσε χθες από την Ουάσινγκτον ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Μάριο Ντράγκι.
















«Οι τράπεζες έχουν αμφιβολίες για τη φερεγγυότητα των πελατών τους, φοβούνται ότι οι πελάτες δεν θα ξεπληρώσουν τα χρέη τους», δήλωσε ο Ντράγκι σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε μετά τη συνεδρίαση των υπουργών Οικονομικών της G20.

«Συνεχίζουμε τις προσπάθειες» για να αλλάξει αυτή η κατάσταση, συνέχιζε.
Ωστόσο ο Ντράγκι διευκρίνισε ότι ο βασικός λόγος απουσίας πιστώσεων στην ευρωζώνη, κυρίως στις πιο «ευπαθείς» χώρες είναι η «έλλειψη ζήτησης» λόγω του οικονομικού μαρασμού. Το πρόβλημα αυτό είναι «πολύ σοβαρό» παραδέχτηκε από την πλευρά του και ο Επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων Όλι Ρεν.

Ερωτώμενος για την πιθανότητα να μειωθούν τα επιτόκια από την ΕΚΤ ο Ντράγκι απέφυγε να απαντήσει, λέγοντας μόνο ότι από την προηγούμενη συνεδρίαση του διοικητικού συμβουλίου της Τράπεζας, στις αρχές του μήνα δεν έχει διαπιστωθεί κάποια «βελτίωση της κατάστασης».

Αναφερόμενος στις δηλώσεις του υπουργού Οικονομικών της Γερμανίας Βόλφγκανγκ Σόιμπλε που πρότεινε στην ΕΚΤ να μειώσει τη ρευστότητα στην ευρωζώνη, ο Ντράγκι υπενθύμισε ότι η ΕΚΤ, της οποίας είναι πρόεδρος, είναι «απολύτως ανεξάρτητη».
http://grafida-sintikis.blogspot.gr/2013/04/blog-post_6239.html

Ξενοδόχος έμεινε κλεισμένος επί 4 ημέρες στο ασανσέρ του ξενοδοχείου του

Συνέβη στην Αυστρία 
Επί τέσσερις ημέρες έμεινε εγκλωβισμένος στο ασανσέρ του ξενοδοχείου του, στο Σάλτσμπουργκ της Αυστρίας, ένας Σουηδός και κατάφερε να επιβιώσει χάρη στην εκπαίδευση που είχε λάβει όταν υπηρετούσε στον σουηδικό στρατό.
Ξενοδόχος έμεινε κλεισμένος επί 4 ημέρες στο ασανσέρ του ξενοδοχείου του Συνέβη στην Αυστρία
Ένας φίλος του ξενοδόχου που διένεμε ψωμί στην περιοχή ενημέρωσε τις αρχές σήμερα όταν παρατήρησε τον όγκο της αλληλογραφίας που είχε μαζευτεί έξω από το ξενοδοχείο, στην αγροτική περιοχή του Μπαν Γκαστάιν.
Ο 58χρονος ξενοδόχος ήταν διπλά άτυχος: είχε ξεχάσει το κινητό τηλέφωνό του στο γραφείο του και το ξενοδοχείο του ήταν κλειστό. Κανείς δεν άκουσε τις κραυγές του για βοήθεια και οι προσπάθειές του να απεγκλωβιστεί μόνος του αποδείχτηκαν άκαρπες.

Ο ίδιος, που είναι σε σχετικά καλή κατάσταση, εξήγησε στους αστυνομικούς που τον απεγκλώβισαν ότι είχε περάσει από εκπαίδευση επιβίωσης στο σουηδικό στρατό και, εφαρμόζοντας τις γνώσεις που απέκτησε τότε, μπόρεσε να επιβιώσει.
http://grafida-sintikis.blogspot.gr/2013/04/4.html 

Συνελήφθη ο δεύτερος ύποπτος για τις επιθέσεις στη Βοστόνη

Μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο σε σοβαρή κατάσταση

Συνελήφθη ο δεύτερος ύποπτος για τη βομβιστική επίθεση στη Βοστώνη, Τζοχάρ Τσερνάεφ, μετά από πολιορκία του σπιτιού στο οποίο είχε καταφύγει.

Όπως ανέφερε η αστυνομία της Βοστώνης μέσω του twitter: το ανθρωποκυνηγητό τελείωσε, η έρευνα ολοκληρώθηκε, ο τρόμος τελείωσε και η δικαιοσύνη νίκησε.

Ο ύποπτος συνελήφθη, αφού «παγιδεύτηκε»  στην αυλή του σπιτιού, όπου κρυβόταν και εντοπίστηκε μέσα σε μία βάρκα, μετά από πολύωρο ανθρωποκυνηγητό της αστυνομίας. Δεν βρέθηκαν εκρηκτικά στο σημείο της σύλληψης.

Η αστυνομία περικύκλωσε το σπίτι, όταν κάποιος κάτοικος της περιοχής κάλεσε την αστυνομία ενημερώνοντας ότι είδε αίμα σε βάρκα η οποία βρισκόταν στην αυλή του σπιτιού του.

Μετά τη σύλληψή του ο Τσερνάεφ μεταφέρθηκε στο Γενικό Νοσοκομείο της Μασαχουσέτης, καθώς αιμορραγούσε και, σύμφωνα με το Reuters, η κατάστασή του κρίνεται σοβαρή.

Στο άκουσμα της σύλληψης, οι δρόμοι πλημμύρισαν από κατοίκους της Βοστώνης, που πανηγύριζαν.
http://grafida-sintikis.blogspot.gr/2013/04/blog-post_2620.html 

Ικανοποιημένος για την εφαρμογή του ελληνικού προγράμματος ο Π. Τόμσεν

Ο Πολ Τόμσεν εμφανίστηκε ικανοποιημένος για την εφαρμογή του ελληνικού προγράμματος, τονίζοντας ότι η κυβέρνηση τηρεί τους στόχους.
 
Ικανοποιημένος για την πορεία εφαρμογής του ελληνικού προγράμματος εμφανίστηκε ο επικεφαλής της αποστολής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου στην Ελλάδα, Πολ Τόμσεν.
Σε δηλώσεις του στο περιθώριο της εαρινής συνόδου του ΔΝΤ και της Παγκόσμιας Τράπεζας στην Ουάσιγκτον, ο κ. Τόμσεν τόνισε ότι η ελληνική κυβέρνηση τηρεί τους στόχους που έχουν συμφωνηθεί, σημειώνοντας χαρακτηριστικά ότι «το ποτήρι πια είναι περισσότερο από μισογεμάτο».
Μεταξύ άλλων, ο κ. Τόμσεν δήλωσε ότι η τρόικα «δεν είχε εγκρίνει ποτέ» τη συγχώνευση της Εθνικής Τράπεζας με την Eurobank και το έθεσε ως «μη δικαίωμα ανάμειξης» σε υποθέσεις δύο ιδιωτικών οντοτήτων, προσθέτοντας: «Από νωρίς είχαμε εγείρει ανησυχίες για το αν αυτή η συναλλαγή ήταν σωστή σε επίπεδο πολιτικής. Ποτέ δεν είχαμε εγκρίνει αυτή τη συναλλαγή, όπως το λέτε. Ήταν σαφές από την αρχή πως αυτές οι οντότητες θα χρειάζονταν πρόσθετα χρήματα από τον EFSF».
Ικανοποιημένος εμφανίστηκε και για την ανακεφαλαιοποίηση του τραπεζικού τομέα, αλλά είπε ότι δεν είναι ευχαριστημένος με τη φορολογική διοίκηση, πως πρέπει να πληρώσουν περισσότερα οι πλούσιοι και οι ελεύθεροι επαγγελματίες και ότι θα πρέπει να υπάρξει μεγαλύτερη αυτονομία του φοροελεγκτικού μηχανισμού. Επίσης, άφησε να εννοηθεί ότι προτεραιότητα του ΔΝΤ θα είναι η άσκηση περισσότερης πίεσης προς αυτή την κατεύθυνση, ώστε να υπάρχει «αίσθηση δικαιοσύνης» ανάμεσα στους Έλληνες πολίτες.
Στη συνέχεια, ο κ. Τόμσεν αναφέρθηκε στο θέμα του δημόσιου τομέα, διατυπώνοντας την άποψη ότι πρέπει να αποχωρήσει προσωπικό που δεν αποδίδει, υπογραμμίζοντας παράλληλα ότι δεν θα ληφθούν άλλα μέτρα.
Όσον αφορά τη βιωσιμότητα του χρέους, τόνισε ότι το χρέος θα βρεθεί κάτω από το 110% του ΑΕΠ μέχρι το 2022 και οι παρεμβάσεις θα εξαρτηθούν από την επιστροφή της Ελλάδας σε πρωτογενή πλεονάσματα.
Αναφερόμενος στην προοπτική της ανάπτυξης και των επενδύσεων, εξέφρασε αισιοδοξία, επισημαίνοντας ότι οι επενδυτές δίνουν μεγάλη προσοχή στις αλλαγές που κάνει η ελληνική κυβέρνηση.
Τέλος, ανέφερε ότι το διοικητικό συμβούλιο του ΔΝΤ θα συνεδριάσει για το ελληνικό πρόγραμμα μέσα στο δεύτερο 15νθημερο του Μαΐου.
http://grafida-sintikis.blogspot.gr/2013/04/blog-post_108.html 

Εναλλακτική πρόταση του ΑΚΕΛ για απαλλαγή από την τρόικα

Το ΑΚΕΛ έχει ετοιμάσει εναλλακτική πρόταση η οποία, κατά τον γενικό γραμματέα του κόμματος 'Αντρο Κυπριανού, θα απαλλάσσει την Κύπρο από τα «δεσμά» της τρόικας και θα στοχεύει να δώσει όραμα, ελπίδα και προοπτική στον κυπριακό λαό.
 

  Ο κ. Κυπριανού δήλωσε ότι η πρόταση θα τεθεί την επόμενη βδομάδα στο Πολιτικό Γραφείο και τη μεθεπόμενη βδομάδα ενώπιον της Κεντρικής Επιτροπής.
 

  Μετά από τη συνάντηση που είχε με αντιπροσωπεία του ΣΥΡΙΖΑ, με επικεφαλής τον Κοινοβουλευτικό Εκπρόσωπο του κόμματος Παναγιώτη Λαφαζάνη, ο κ. Κυπριανού ανέφερε πως «θα είναι μια ολοκληρωμένη επιστημονική προσέγγιση που θα βασίζεται πάνω σε αντικειμενικά δεδομένα» και κάλεσε όλους να την προσεγγίσουν «μακριά από τους όποιους δογματισμούς και τις όποιες ιδεοληψίες», έτσι ώστε να υπάρξει συζήτηση με γνώμονα τα συμφέροντα του κόσμου στην Κύπρο.

  Αναφερόμενος στη συνάντηση, επισήμανε ότι με την αντιπροσωπεία του ΣΥΡΙΖΑ αντάλλαξαν απόψεις τόσο για την κατάσταση στην οικονομία της Κύπρου και της Ελλάδας, αλλά και για το Κυπριακό.

  Σε ό,τι αφορά το Κυπριακό, είπε ότι ανέφερε προς την αντιπροσωπεία του ΣΥΡΙΖΑ πως η καλύτερη εξέλιξη θα ήταν να επαναβεβαιωθεί το συμφωνημένο πλαίσιο λύσης και να ξεκινήσει μια πρωτοβουλία για συνολική επίλυση του Κυπριακού με την προϋπόθεση βέβαια ότι αυτή η προσπάθεια θα οδηγήσει σε λύση η οποία θα είναι σωστή υπό τις περιστάσεις, λειτουργική και βιώσιμη.

  Από την πλευρά του ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Παναγιώτης Λαφαζάνης δήλωσε ότι συζήτησαν με τον γ.γ. του ΑΚΕΛ τις εξελίξεις σε Ελλάδα και Κύπρο.

  «Αυτή την ώρα η Ελλάδα και η Κύπρος ζουν από κοινού μια διπλή τραγωδία με κοινή αιτία όμως και κοινή βάση. Μια διπλή πολύ μεγάλη τραγωδία. Εμείς είμαστε στον 5ο χρόνο ύφεσης στην Ελλάδα, βαθύτατης ύφεσης και πρωτοφανούς καταστροφής σε ειρηνική περίοδο. Δυστυχώς και η Κύπρος ακολουθεί κατά πόδας τον τροϊκανό και μνημονιακό δρόμο της Ελλάδας και βρίσκεται στην αρχή μεγάλων δεινών» είπε ο κ. Λαφαζάνης.

  Πρόσθεσε ότι υπάρχει λύση και εναλλακτικός δρόμος και για την Ελλάδα και για την Κύπρο, που είναι «ένας και μόνος, να απαλλαγούμε από τη θηλιά της τρόικας και των μνημονίων και να πούμε ένα μεγάλο ‘όχι' και το ‘όχι' αυτό να το ακολουθήσουμε μέχρι τέλους».

  Ανέφερε ακόμη πως «αυτή την ώρα των δύσκολων στιγμών, η Αριστερά στην Ελλάδα και η Αριστερά στην Κύπρο πρέπει να συντονιστούν σε θετικούς και αγωνιστικούς δρόμους και ν' ανοίξουν καινούργιους ορίζοντες για όλο τον ευρωπαϊκό Νότο».
Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr
http://grafida-sintikis.blogspot.gr/2013/04/blog-post_3462.html  

Εκατοντάδες οι νεκροί από τον σεισμό στο Σιτσουάν

Τουλάχιστον 102 είναι οι νεκροί και πάνω από 2.200 οι τραυματίες από το σεισμό στο Σιτσουάν,
 
Για τουλάχιστον 102 νεκρούς και 2.200 τραυματίες-εκ των οποίων οι 147 είναι σοβαρά- από το σεισμό των 6,6 Ρίχτερ στην επαρχία Σιτσουάν στην Κίνα, κάνει λόγο το πρακτορείο Reuters.
Η σεισμική δόνηση σημειώθηκε στις 03.02, ώρα Ελλάδος στην περιφέρεια Λουσχάν, κοντά στην πόλη Γιάαν και το εστιακό βάθος στο επίκεντρό της ήταν 12 χλμ.
Η δόνηση έγινε αισθητή και σε γειτονικές επαρχίες, όπως και στην τοπική πρωτεύουσα Τσενγκντού, κάνοντας πολλούς κατοίκους να βγούν από τα σπίτια τους, σύμφωνα με πληροφορίες στο κινεζικό σύστημα κοινωνικής δικτύωσης Sina Weibo (αντίστοιχο του Twitter).
Ο πρόεδρος της Κίνας Σι Τζινγκπίν και ο πρωθυπουργός Λι Κετσιάνγκ ανακοίνωσαν πως θα πρέπει να καταβληθούν οι ύπατες προσπάθειες για να διασωθούν τα θύματα του σεισμού και να περιορισθεί κατά το ανθρωπίνως δυνατόν ο αριθμός των νεκρών. Ο Λι Κετσιάνγκ έχει μεταβεί στην επαρχία για να εποπτεύσει το έργο των σωστικών συνεργείων και την παροχή βοήθειας στους πληγέντες.
Οι περισσότεροι από τους νεκρούς εντοπίζονται στη Λουσχάν, όπου έχει διακοπεί η παροχή νερού και ηλεκτρικού. Εικόνες σε κινεζικές ιστοσελίδες παρουσιάζουν κατεστραμμένα κτίρια και ανθρώπους, τυλιγμένους σε ματωμένες γάζες, να νοσηλεύονται στα νοσοκομεία.
http://grafida-sintikis.blogspot.gr/2013/04/blog-post_4264.html 

Νεκρός ανασύρθηκε από αρδευτικό κανάλι 54χρονος αγρότης στις Σέρρες

Τραγικό θάνατο βρήκε 54χρονος αγρότης στις Σέρρες
Νεκρός ανασύρθηκε νωρίς το πρωί από αρδευτικό κανάλι στην περιοχή Αγίας Παρασκευής στις Σέρρες, 54χρονος αγρότης, όταν το τρακτέρ στο οποίο οδηγούσε ξέφυγε για άγνωστους λόγους από την πορεία του και ανετράπη.
 Τραγικό θάνατο βρήκε 54χρονος αγρότης στις Σέρρες
Μέχρι στιγμής, δεν έχουν γίνει γνωστές περισσότερες πληροφορίες και ακόμα παραμένει αδιευκρίνιστο κάτω υπό ποιες συνθήκες συνέβη το τραγικό συμβάν.
Τον 54χρονο ανέσυραν άντρες της Πυροσβεστικής.
http://grafida-sintikis.blogspot.gr/2013/04/54.html?spref=fb 

ΕΟΠ: Στόχος η ορθολογική χρήση των φυτοφαρμάκων


ΗΜΕΡΙΔΑ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΥ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ
Την ενημέρωση και ευαισθητοποίηση φορέων και κοινωνικών εταίρων με θεματικές ενότητες σχετικές με τις βασικές πληροφορίες της ευρωπαϊκής νομοθεσίας, γύρω από την προώθηση περιβαλλοντικής προστασίας και αγροτικής πολιτικής με έμφαση και την πρόσφατη ενσωμάτωση της κοινοτικής οδηγίας για τη θέσπιση συστήματος χορήγησης πιστοποιητικού ορθολογικής χρήσης των φυτοπροστατευτικών προϊόντων είχε στόχο η ημερίδα που πραγματοποιήθηκε από τον Ελληνικό Οργανισμό Περιβάλλοντος - ΕΟΠ, στην αίθουσα Πολιτιστικών Εκδηλώσεων του Δήμου Κιλελέρ, στη Νίκαια. 
 
Η ημερίδα έλαβε χώρα ως πρώτη ενέργεια της δράσης «YOUTH IN AGRO PLANT PROTECTION ACTIONS – yAPPA» του «ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗΣ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΩΝ ΝΕΩΝ» με θέμα: «Youth in Agro Plant Protection Actions», ενώ σημαντική υπήρξε η παρουσία νεολαίας, επιστημόνων, πολιτών και νέων αγροτών.
Την έναρξη της εκδήλωσης έκανε η πρόεδρος ΔΣ ΕΟΠ κ. Θέκλα Παρασκευούδη η οποία τόνισε την ανάγκη προώθησης της περιβαλλοντικής προστασίας ιδιαίτερα στους νέους, ενώ στη συνέχεια ο κ. Δημήτρης Γεράσης, αντιπρόεδρος ΔΣ ΕΟΠ – Μηχανικός Περιβάλλοντος, παρουσίασε τον ΕΟΠ, ενώ αναφέρθηκε στους σκοπούς και στοχεύσεις του προγράμματος.
Στη συνέχεια τον λόγο πήρε ο κ. Κωνσταντίνος Κεσεντές, Διπλ. Ηλεκτρολόγος Μηχανικός, Γενικός Διευθυντής Ομίλου PEOPLECERT Φορέας Πιστοποίησης Προσώπων, αποσαφηνίζοντας κάθε πλευρά για την ιδιαίτερη σημασία της πιστοποίησης χρηστών φυτοπροστατευτικών προϊόντων σύμφωνα με την Οδηγία 2009/128/ΕΚ.
Με βάση τα δεδομένα που απορρέουν από το τμήμα Ποιοτικού και Φυτοϋγειονομικού Ελέγχου της Περιφερειακής Ενότητας Λάρισας, όπου και προΐσταται ο κ. Δημήτρης Σταυρίδης Γεωπόνος - Δρ. Εντομολογίας, αναφέρθηκε στα μέτρα για την προστασία του περιβάλλοντος και την ασφαλή χρήση των γεωργικών φαρμάκων σε εφαρμογή του νόμου 4036/2012.
Τον λόγο πήρε η κ. Υδραίου Φραντζέσκα Γεωπόνος MSc, Γενική Διευθύντρια Ελληνικός Σύνδεσμος Φυτοπροστασίας – ΕΣΥΦ, δίνοντας βασικές κατευθυντήριες γραμμές για την ορθολογική χρήση των φυτοφαρμάκων και τη διαχείριση των κενών συσκευασιών φυτοφαρμάκων, αναφερόμενη στο πιλοτικό πρόγραμμα του Δ. Κιλελέρ.
Τον ουσιαστικό και καθοριστικό ρόλο του γεωπόνου στον χώρο της εμπορίας και χρήσης γεωργικών φαρμάκων, έθιξε ο κ. Δήμήτρης Σοφολόγης, Πρόεδρος ΔΣ Γεωπονικού Συλλόγου Λάρισας.
Ενώ ο κ. Θεοφάνης Γέμτος, Γεωπόνος, καθηγητής του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας τονίζοντας πως η φυτοπροστασία αποτελεί αναπόσπαστο τμήμα της διαχείρισης των αγροκτημάτων, συνεπώς η συντήρηση και οι έλεγχοι ψεκαστικών επηρεάζουν το σύνολο της αλυσίδας που καταλήγει στον άνθρωπο.
Η κ. Τσάγκα Ανδριάνα, Χημικός Μηχανικός MSc, από την EQA HELLAS – Φορέας Πιστοποίησης παρουσίασε τα Συστήματα Διαχείρισης Ποιότητας στον Αγροτικό τομέα, με έμφαση στα οφέλη των χρηστών, της παραγωγής αλλά και της υγείας του συνόλου των πολιτών.
Τέλος, ο κ. Κωνσταντίνος Μπλιάτσιος, Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της Γεωργικής Ανάπτυξης Α.Ε. παρουσίασε την αναγκαιότητα και το περίγραμμα μιας εκπαιδευτικής πολιτικής σε θέματα Φυτοπροστασίας και Εκπαίδευσης Χρηστών Φυτοπροστασίας.
Στην εκδήλωση παρευρέθηκαν προσκεκλημένοι από τον επιχειρηματικό και κοινωνικό χώρο του Νομού και της ευρύτερης περιοχής, επιστήμονες, ομάδες παραγωγών, επαγγελματίες του κλάδου, το Διοικητικό Συμβούλιο καθώς και μέλη και συνεργάτες του Ελληνικού Οργανισμού Περιβάλλοντος.
Την Παρασκευή 19 Απριλίου, πραγματοποιήθηκε ανοιχτό εργαστήρι μάθησης, με βασικό στόχο την ενημέρωση των νέων πως μπορούν να συνδυάσουν την οικονομική ανάπτυξη με την προστασία του περιβάλλοντος και κατ΄ επέκταση να προστατέψουν την υγεία τους. Στην εκπαίδευση το ενδιαφέρον συγκεντρώθηκε σ΄αυτή καθαυτή τη μεμονωμένη διαδικασία, στα δικά της ιδιαίτερα πραγματικά προβλήματα, τους στόχους της και στις ανάγκες της για την ανάπτυξη του δικού της μάνατζμεντ. Ιδιαίτερη μνεία έγινε στην ορθή χρήση των φυτοφαρμάκων.
Η δράση Youth In Agro Plant Protection Actions ολοκληρώθηκε με τη δημιουργία ενημερωτικού φυλλαδίου, για την προσέγγιση και ενημέρωση του κοινού, τη γνωστοποίηση των υπαρχόντων προβλημάτων, την ανάδειξη τρόπων αντιμετώπισης αυτών καθώς και την ευαισθητοποίηση του κοινού απέναντι σε θέματα φυτοπροστασίας.