Τετάρτη 10 Απριλίου 2013

Κλήτευση Γ. Παπανδρέου αποφάσισε η Προανακριτική


 
Τα μέλη της Προανακριτικής Επιτροπής αποφάσισαν ότι το υπόμνημα που κατέθεσε ο Γιώργος Παπανδρέου δεν είναι αρκετό για να διαλευκανθεί η υπόθεση και πρέπει να προσέλθει και να καταθέσει αυτοπροσώπως.


Της Δώρας Αντωνίου




Επίσημη πρόσκληση να καταθέσει αυτοπροσώπως στην Προανακριτική Επιτροπή την ερχόμενη Τρίτη στις 6:30, θα σταλεί στον πρώην πρωθυπουργό Γιώργο Παπανδρέου. Αυτό αποφάσισαν τα μέλη της Προανακριτικής μετά από ψηφοφορία επί της πρότασης που είχαν καταθέσει οι τρεις βουλευτές εκπρόσωποι του ΣΥΡΙΖΑ, ζητώντας την νόμιμη κλήτευση του κ. Παπανδρέου ώστε να καταθέσει ως μάρτυρας. Υπέρ της πρότασης ψήφισαν 8 μέλη ενώ ο Παναγιώτης Ρήγας από το ΠΑΣΟΚ καταψήφισε. Πρόταση να κληθεί βιαίως για να καταθέσει ο κ. Παπανδρέου, είχε υποβάλει ο βουλευτής των Ανεξάρτητων Ελλήνων Βασίλης Καπερνάρος, αλλά την απέσυρε.Στο υπόμνημα που κατέθεσε ο πρώην πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου στην προκαταρκτική επιτροπή αναφέρει ότι δεν υπήρξε κάποια συγκεκριμένη συζήτηση πάνω στο θέμα της λίστας με τον κ. Μπίκα, ενώ τονίζει ότι η μόνη του προτροπή ήταν να διαλευκανθεί η υπόθεση. «Στα μέσα περίπου του 2010, ενημερώθηκα από τον τότε υπουργό Οικονομικών, για τη δυνατότητα απόκτησης στοιχείων που αφορούσαν καταθέσεις Ελλήνων στο εξωτερικό». Ο κ. Παπανδρέου τονίζει ότι η μόνη του προτροπή ήταν να διαλευκανθεί η υπόθεση. «Δεν ενημερώθηκα ποτέ ούτε ζήτησα να ενημερωθώ για το περιεχόμενο ή για οποιοδήποτε άλλο ζήτημα αναφορικά με τη λίστα, πέραν όσων σας ανέφερα ήδη. Πίστευα ότι με δεδομένη την πολιτική βούληση της κυβέρνησης, οι υπηρεσίες θα εξαντλούσαν κάθε δυνατότητα αξιοποίησης των στοιχείων. Δεν είχα άλλωστε καμία ένδειξη ή πληροφορία ότι κάποιος επιθυμούσε ή θα επιχειρούσε να συγκαλύψει οτιδήποτε».
Σε ότι αφορά για την ενημέρωσή του από τον τότε διοικητή της ΕΥΠ Κώστα Μπίκα επί της λίστας Λαγκάρντ, ο κ. Παπανδρέου υποστηρίζει: «Σημειώνω δε, επειδή έχει γίνει σχετικά λόγος, ότι ούτε με τον τότε διοικητή της ΕΥΠ είχα συζήτηση επί του περιεχομένου ή του τρόπου διαχείρισης της λίστας. Είναι αυτονόητο ότι αντικείμενο των συζητήσεών μας ήταν η πληθώρα ζητημάτων εθνικής ασφάλειας και αρμοδιότητας του διοικητή της ΕΥΠ., καθώς και ότι, αν ποτέ έγινε παρεμπιπτόντως αναφορά στη λίστα Lagarde αυτή θα αφορούσε την κοινή μας έγνοια για αξιοποίηση της, δεδομένου ότι και ο ίδιος ο τότε διοικητής της ΕΥΠ είχε συμβάλει στο να αποκτηθούν τα στοιχεία αυτά από το ελληνικό υπουργείο Οικονομικών.»
Σε άλλο σημείο σημειώνει: «Υπενθυμίζω ότι υπήρξα πρόσφατα και ο ίδιος προσωπικά θύμα της φημολογίας που αναπτύχθηκε δημόσια, όπως και της άκρατης σεναριολογίας και συνωμοσιολογίας που επικράτησε σχετικά με τη λεγόμενη λίστα Λαγκάρντ, όταν με έκπληξη και οργή αντιμετώπισα τη συνειδητή κατά την άποψη μου προσπάθεια ορισμένων να εμπλέξουν στην υπόθεση τη μητέρα μου Μαργαρίτα Παπανδρέου για προφανείς πολιτικές σκοπιμότητες. Η Δικαιοσύνη θα έχει σύντομα το λόγο σε αυτή την υπόθεση».
Κάντε κλικ εδώ για να δείτε το υπόμνημα του Γιώργου Παπανδρέου.


kathimerini.gr      

O Τραϊανός Δέλλας νέος προπονητής της ΑΕΚ

Άμεσος συνεργάτης τους ο Άκης Ζήκος
Ο νέος προπονητής της ΑΕΚ, Τραϊανός Δέλλας, έφτασε στο προπονητικό κέντρο των «κιτρινόμαυρων» μαζί με τους συνεργάτες του προκειμένου να κάνει την πρώτη προπόνηση της Ένωσης ως τεχνικός ηγέτης της…
 ΑΕΚ: Στα Σπάτα ο Δέλλας (photos)
Λίγο πριν από τις 15:00 της Τετάρτης (10/04) έφτασε στα Σπάτα ο Τραϊανός Δέλλας και αμέσως… σήκωσε μανίκια για να πιάσει δουλειά και να κάνει την πρώτη προπόνηση ως τεχνικός της ΑΕΚ. Μαζί με τον «Τράι» έφτασαν στο προπονητικό κέντρο του «δικεφάλου» οι Βασίλης Μπορμπόκης και Αντώνης Κέζος, ενώ λίγα λεπτά αργότερα την εμφάνισή του έκανε κι ο Άκης Ζήκος.
Ο «Κολοσσός» αναμένεται τις επόμενες στιγμές να έχει συνάντηση με τον Έβαλντ Λίνεν προκειμένου ο Γερμανός να τον ενημερώσει για όλα όσα αφορούν την ομάδα και για την κατάσταση των ποδοσφαιριστών, ενώ στις 18:00 θα γίνει η πρώτη προπόνηση του Δέλλα στην ΑΕΚ. Δεν αποκλείεται λίγο πριν ή λίγο μετά από την προπόνηση, ο Τραϊανός Δέλλας να κάνει και μια τοποθέτηση προς τους εκπροσώπους του Τύπου.
newsvolos.com 

ΚΑΣ: Να απομακρυνθεί από τη Σπιναλόγκα ο «εκρηγνυόμενος σταυρός» του Κ. Τσόκλη

O «εκρηγνυόμενος σταυρός»,μια μεγάλη μεταλλική κατασκευή από σίδερο και καθρέφτη, που μέχρι πρότινος δέσποζε στην είσοδο του νησιού,θα απομακρυνθεί.

 Απομακρύνεται ο «εκρηγνυόμενος σταυρός» του Κώστα Τσόκλη από τη Σπιναλόγκα O «εκρηγνυόμενος σταυρός»,μια μεγάλη μεταλλική κατασκευή από σίδερο και καθρέφτη, που μέχρι πρότινος δέσποζε στην είσοδο του νησιού,θα απομακρυνθεί

 O «εκρηγνυόμενος σταυρός»,μια μεγάλη μεταλλική κατασκευή από σίδερο και καθρέφτη, που μέχρι πρότινος δέσποζε στην είσοδο του νησιού,θα απομακρυνθεί κυρίως λόγω της επικινδυνότητάς του. Η πετυχημένη έκθεση του γνωστού εικαστικού Κώστα Τσόκλη στη νήσο Σπιναλόγκα, που μετέτρεψε έναν ολόκληρο αρχαιολογικό τόπο σε έργο τέχνης, διήρκεσε από τον Ιούνιο ως τον Οκτώβριο του 2012.

Έκτοτε τα έργα μεταφέρθηκαν με ευθύνη του ίδιου του καλλιτέχνη, εκτός από ένα.Τον «εκρηγνυόμενο σταυρό», μια μεγάλη μεταλλική κατασκευή από σίδερο και καθρέφτη, που μέχρι πρότινος δέσποζε στην είσοδο του νησιού.

Η ιστορία του σταυρού που δεν απομακρύνθηκε από τη Σπιναλόγκα μαζί με τα υπόλοιπα έργα της εικαστικής παρέμβασης «Εσύ ο τελευταίος λεπρός» του Κώστα Τσόκλη, απασχόλησε χτες τα μέλη του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου, που έκριναν ότι θα πρέπει να μεταφερθεί από το νησί με ευθύνη του καλλιτέχνη.

Σημειώνεται ότι τον σταυρό έχει ήδη κατεβάσει η 13η Εφορεία Βυζαντινών Αρχαιοτήτων (ΕΒΑ), όχι τόσο εξαιτίας των μεγάλων διαστάσεών του, που δρούσαν «ανταγωνιστικά» ως προς το μνημείο (δηλαδή ολόκληρο το νησί), αλλά κυρίως λόγω της επικινδυνότητάς του, καθώς η παραμονή του χωρίς στήριξη θα μπορούσε να δημιουργήσει κάποιο σοβαρό ατύχημα.

Γεγονός που επικαλείται και ο ίδιος ο καλλιτέχνης με επιστολή που έστειλε στην αρμόδια ΕΒΑ, με την οποία πληροφορούσε για τη δωρεάν παραχώρηση του έργου, αλλά με την επισήμανση ότι αυτό θα πρέπει να ενισχυθεί ειδάλλως να…καταστραφεί.

Τα μέλη του Συμβουλίου τάχθηκαν ομόφωνα υπέρ της απομάκρυνσης του «εκρηγνυόμενου σταυρού» από το νησί, εφόσον η έκθεση έχει ολοκληρωθεί ήδη από τον Οκτώβριο.

Το νησάκι της Σπιναλόγκας, με τις αρχαίες και ενετικές οχυρώσεις, πέρασε πολλές κρίσεις πριν μετατραπεί το 1903 σε Λεπροκομείο -που λειτούργησε ως το 1957-, καθιστώντας το τόπο μαρτυρίου και ιστορικής μνήμης: Μετά την κατάληψή του από τους Τούρκους στις αρχές του 18ου αιώνα, δημιουργείται οθωμανικός οικισμός, ενώ τους πρώτους αιώνες της Τουρκοκρατίας το νησί χρησιμοποιείται ως τόπος εξορίας και απομόνωσης.

Στα μέσα με τέλη του 19ου αιώνα, ωστόσο, εγκαθίστανται πολλοί έμποροι και ναυτικοί, που εκμεταλλεύονται τους εμπορικούς δρόμους της Ανατολικής Μεσογείου, ο δε ρόλος του λιμανιού του αναβαθμίζεται ,με την απόκτηση εξαγωγικού εμπορίου.

Η επαναστατική δράση των χριστιανών, όμως, προκαλεί ανασφάλεια στους κατοίκους, που οι περισσότεροι το εγκαταλείπουν, ενώ το 1897 εγκαθίστανται προσωρινά γαλλικές στρατιωτικές δυνάμεις.

thebest.gr 

Έρευνα σε βάρος του διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας της Κύπρου

Ομοβροντία επιθέσεων δέχθηκε σήμερα ο διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας, Πανίκος Δημητριάδης, αυξάνοντας την πίεση για παραίτησή του.
 

Οι αρχηγοί των κοινοβουλευτικών ομάδων στη Βουλή, που πραγματοποίησαν την καθιερωμένη εβδομαδιαία σύσκεψή τους υπό τον πρόεδρο της Βουλής, Γιαννάκη Ομήρου, αποφάσισαν την έναρξη διαδικασίας διερεύνησης κατά πόσο ο διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας παραπλάνησε τη Βουλή για τους όρους εντολής για την Alvarez & Marshall.

Ο πρόεδρος της Επιτροπής Θεσμών, Δημήτρης Συλλούρης δήλωσε ότι προσωπική του εκτίμηση είναι ότι υπήρξε παραπλάνηση της Βουλής σχετικά με το θέμα των εκροών καταθέσεων πριν από το κούρεμα, δεδομένου ότι ο διοικητής παρέλειψε να δώσει στην επιτροπή όσα ζητήθηκαν για τις τραπεζικές πράξεις που πραγματοποιήθηκαν πριν από το κούρεμα των καταθέσεων.

«Ενώ ζητήθηκαν στοιχεία για ένα χρόνο, δόθηκαν στην επιτροπή στοιχεία μόνο για το διάστημα 1- 15 Μαρτίου, με το αιτιολογικό ότι το θέμα ήταν πολύπλοκο. Υπάρχει υποψία ότι ήθελαν κάτι να κρύψουν» είπε ο κ. Συλλούρης.

Εξάλλου, ο πρόεδρος της Επιτροπής Οικονομικών, Νικόλας Παπαδόπουλος κατηγόρησε τον Διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας ότι συμμετείχε στην παραπλάνηση της κοινής γνώμης, αποφεύγοντας να προβεί σε ενημέρωση για την ανησυχητική αύξηση του ELA, δηλαδή της έκτακτης ενίσχυσης της ρευστότητας της Λαϊκής Τράπεζας από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.

Επίσης, τον επέκρινε για το ότι δεν συμμετείχε στη συντονιστική επιτροπή της κυπριακής πλευράς και της τρόικας, αφήνοντας τους ξένους τεχνοκράτες να καθορίσουν τις παραμέτρους στις οποίες βασίστηκε η PIMCO και να εκτόξευσε στα ύψη το ποσό που απαιτείται για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών.

Εξάλλου, ο βουλευτής του ΔΗΣΥ, Μάριος Μαυρίδης, αν και επισήμανε ότι ο διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας είναι ανεξάρτητος θεσμός, το κράτος και η Βουλή πρέπει να ενδιαφερθούν να μάθουν κατά πόσον ενεργεί για το δημόσιο συμφέρον. Ο κ. Μαυρίδης είπε ότι δύο σοβαρές ενέργειες του διοικητή, που αφορούν στη συνέχιση της λειτουργίας της Λαϊκής Τράπεζας και στους ελλιπείς όρους εντολής προς την εταιρεία Alvarez & Marshall, σχετικά με την τράπεζα, δημιουργούν σοβαρά ερωτήματα.

Η μόνη υποστήριξη προς τον κ. Δημητριάδη προήλθε από το ΑΚΕΛ, που υπέδειξε, δια του βουλευτή του, Ανδρέα Φακοντή, ότι ο θεσμός του διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας είναι ανεξάρτητος. «Φαίνεται ότι κάποιοι συνεχίζουν να ψάχνουν για αποδιοπομπαίους τράγους, θέλοντας να αποσείσουν τη μεγάλη ευθύνη που βαραίνει τους ώμους τους» υποστήριξε ο κ. Φακοντής.

Ο κ. Δημητριάδης διορίστηκε από τον τέως Πρόεδρο - και τέως γενικό γραμματέα του ΑΚΕΛ - Δημήτρη Χριστόφια, πριν από έναν χρόνο.

Πηγή: skai.gr

"Θα συνεχιστούν οι διαπραγματεύσεις μετά το Eurogroup"

Οι συνομιλίες με την τρόικα θα συνεχιστούν και την επόμενη εβδομάδα, δήλωσε ο Ιω. Στουρνάρας μετά τη συνάντηση με τον Αντ. Σαμαρά.
 assets_LARGE_t_420_54104877
Ο υπουργός Οικονομικών επεσήμανε ότι δεν υπάρχει εμπλοκή στις διαπραγματεύσεις, ενώ τόνισε ότι δεν ανησυχεί για την εκταμίευση της δόσης.
ypervasinews.gr 

"Στη Χαλκιδική καταλύθηκε κάθε έννοια δικαίου"

«Τα ξημερώματα στη Χαλκιδική καταλύθηκε κάθε έννοια δικαίου, ηθικής και νομιμότητας» υποστηρίζουν οι Ανεξάρτητοι Έλληνες σχολιάζοντας τα όσα συνέβησαν στην Ιερισσό.
Καπερνάρος: Καταλύθηκε κάθε έννοια δικαίου, ηθικής και νομιμότηταςΟ βουλευτής του κόμματος Βασίλης Καπερνάρος με δήλωσή του επιτέθηκε στον υπουργό Δημόσιας Τάξης Νίκο Δένδια υποστηρίζοντας ότι «εξακολουθεί να χρησιμοποιεί την Ελληνική Αστυνομία ως εργαλείο υλοποίησης των εντολών που, δέχεται, ο ίδιος, από την Τρόικα και τους μεγαλοεργολάβους».
Ο κ.Καπερνάρος είπε ακόμη πως «οι εντολές του υπουργού για ένοπλες νυχτερινές εισβολές σε σπίτια, δείχνει το ήθος της κυβέρνησης» και κατέληξε:
«Στο εξής, όταν θα χτυπούν τα ξημερώματα οι πόρτες των σπιτιών, οι πολίτες θα ανησυχούν μήπως αντί του γαλατά, είναι ο Δένδιας».
newsbomb.gr