Τρίτη, 28 Μαΐου 2013

ΔΕΗ: «Παιχνίδια» ιδιωτικοποίησης, ενεργειακή λεηλασία και δημόσιο συμφέρον

       «Και διαμοίρασαν τα ιμάτια αυτής…»

                                                                   της Νάντιας Βαλαβάνη


          Στις 15.5.2013 δόθηκε από το ΥΠΕΚΑ στη δημοσιότητα το «Σχέδιο αναδιάρθρωσης και αποκρατικοποίησης της ΔΕΗ» ως προαπαιτούμενο δόσεων του Τρίτου Μνημόνιου.
                Η σημερινή Δημόσια Επιχείρηση Ηλεκτρισμού…
Βέβαια, ως αποτέλεσμα του Πρώτου Μνημόνιου, ήδη εδώ και καιρό το 49% της μετοχικής βάσης της ΔΕΗ έχει περάσει σε ιδιώτες μέσω του Χρηματιστηρίου: Από το Δεκέμβριο 2011 το 13,85% της ΔΕΗ κατέχει το Fund της Silchester International, ενώ το υπόλοιπο ποσοστό έχει αγοραστεί σε «πακέτα» μικρότερα από 5%. Από το δημόσιο 51%, η τρικομματική κυβέρνηση πέρασε στο ΤΑΙΠΕΔ το 17%: Αυτό σημαίνει ότι σήμερα το Δημόσιο παραμένει ο μεγαλύτερος μέτοχος, εξασφαλίζοντας μέσω του 34% που βρίσκεται άμεσα στην κατοχή του («καταστατική μειοψηφία») το δικαίωμα του management.
Ως αποτέλεσμα «μεταρρυθμίσεων» υπό την καθοδήγηση των Οδηγιών της ΕΕ [δημιουργία ΡΑΕ ως «ανεξάρτητης» Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας, ΑΔΜΗΕ (δίκτυα μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας), ΛΑΓΗΕ (Λειτουργός Αγοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας)], συγκροτήθηκε ένα πολύπλοκο σύστημα ρύθμισης – ή, μάλλον απορύθμισης – της ηλεκτροπαραγωγής, της διανομής και εμπορίας της με στόχο ν’  «απελευθερωθεί» η αγορά ηλεκτρικής ενέργειας με δραστικό «άνοιγμα» του φυσικού κρατικού μονοπωλίου σε μεγάλα ιδιωτικά μονοπώλια, κάτι που ακόμα δεν έχει «επιτευχθεί»: Σήμερα η ΔΕΗ παράγει το 75% του ηλεκτρικού ρεύματος και, μετά τη χρεωκοπία των δύο μεγαλύτερων ιδιωτικών εταιρειών στον τομέα της εμπορίας, προμηθεύει το 99% του ηλεκτρικού ρεύματος.
                 …και η τιμή του ρεύματος
Ταυτόχρονα, ακολουθώντας την «απελευθέρωση» των τιμολογίων Μέσης και Υψηλής Τάσης, από 1.7.2013 «απελευθερώνονται» πλήρως και τα τιμολόγια  Χαμηλής Τάσης, με πλήρη «απόσυρση» πλέον της Κυβέρνησης από τη διαμόρφωση της τιμής του ρεύματος: Θα την καθορίζει αποκλειστικά η ΡΑΕ. Όταν τον Οκτώβρη 2012 κατά τη συζήτηση του νομοσχεδίου για τις ιδιωτικοποιήσεις (μετέπειτα ν.4092/12), που προέβλεπε τη δυνατότητα πλήρους απόσυρσης του Δημοσίου από τη ΔΕΗ, προβλέψαμε ότι θ’  ακολουθήσουν μεγάλες αυξήσεις ώστε η προς πώληση επιχείρηση να γίνει «ελκυστικότερη», οι κυβερνητικοί βουλευτές υποστήριξαν ότι το όλο εγχείρημα γίνεται ώστε να αρθούν οι «στρεβλώσεις» της δημόσιας διοίκησης και να υπάρξει φθηνότερο ηλεκτρικό ρεύμα. Στην πραγματικότητα, ήταν ήδη δρομολογημένες σε συμφωνία με την Τρόικα (Τρίτο Μνημόνιο) οι τρεις μεγάλες «προπαρασκευαστικές» αυξήσεις μέχρι την Ιουλιανή «απελευθέρωση».
Κι αυτό, όταν λόγω των μνημονιακών πολιτικών οι «κόκκινοι λογαριασμοί» φθάνουν σήμερα τα 600 εκ. ευρώ, παρ’  ότι μόνο το 2012 έγιναν 700.000 «ρυθμίσεις» με νοικοκυριά και επιχειρήσεις…
Αν υπολογίσουμε ότι η κυβέρνηση έχει αναλάβει ως μνημονιακή υποχρέωση το μηδενισμό μέχρι τέλους 2014 του ελλείμματος του ΛΑΓΗΕ απέναντι στους παραγωγούς ΑΠΕ – σήμερα 317 εκ ευρώ, το Δεκέμβρη 2014 στα 1,5 δις, αν δεν παρθούν «μέτρα» -, καταλαβαίνουμε την προοπτική: Οικιακά τιμολόγια-«αεροπλάνα»…
           Τα δίκτυα, η «μικρή ΔΕΗ» και η «υπολειπόμενη»
          Σύμφωνα με το σχέδιο του ΥΠΕΚΑ, σε δύο φάσεις (2013-2014) τα δίκτυα (ΑΔΜΗΕ) «ανοίγουν» στους ιδιώτες μέσω αυξήσεων μετοχικού κεφαλαίου, για την απόκτηση αρχικά του 49% και στη συνέχεια περισσότερου από 51%. Η ΔΕΗ διαχωρίζεται πλήρως απ’  τα δίκτυα (rebundling), ενώ στόχος είναι το Δημόσιο να μείνει με ποσοστό που θα του εξασφαλίζει ρόλο «καταστατικής μειοψηφίας». Καθώς τα δίκτυα συνιστούν απολύτως ρυθμιζόμενη δραστηριότητα με σταθερές αποδόσεις χαμηλού ρίσκου, θεωρούνται «φιλέτα» για fund ξένων Συνταξιοδοτικών Ταμείων. (Την ίδια στιγμή η Τράπεζα της Ελλάδας «διαλύει» ό,τι έχει απομείνει,  μετά το περυσινό «κούρεμα», απ’  τ’  αποθεματικά του υπό κατάρρευση ελληνικού ασφαλιστικού συστήματος …)
          Περίπου ταυτόχρονα (2013-2015) δρομολογείται από τέλος Μαίου η δημιουργία μιας νέας καθετοποιημένης εταιρείας ηλεκτρισμού και η πλήρης ιδιωτικοποίηση της. Η «Μικρή ΔΕΗ» θα συγκροτηθεί από το 30% των παγίων περιουσιακών στοιχείων της ΔΕΗ. Μεταξύ τους: Μονάδες ηλεκτροπαραγωγής της ΔΕΗ συνολικής ισχύος 2.500 μεγαβάτ – λιγνιτικές ισχύος περίπου 1.500 μεγαβάτ, ανάμεσα τους και μονάδες με «ρεαλιστική πιθανότητα δημιουργίας»  («φωτογραφίζεται» η «Πτολεμαίδα 5» ισχύος 660 μεγαβάτ, για την οποία έχει υπογραφεί ανάθεση κατασκευής με την ΤΕΡΝΑ), υδροηλεκτρικές 500 και φυσικού αερίου άλλων 500 μεγαβάτ. Λιγνιτωρυχεία με φθηνό λιγνίτη και υδροηλεκτρικά φράγματα για να εξασφαλιστεί η λειτουργία τους. «Υποχρεωτικά» το 30% του πελατολόγιου της σημερινής διεύθυνσης εμπορίας (2 εκ. πελάτες λιανικής) και τμήμα των εργαζομένων (πως θα «υποχρεωθούν» και με τι εργασιακές σχέσεις;)…
           Η θρασύτητα του «διακανονισμού» αποκαλύπτεται και από μια «λεπτομέρεια» στην ανακοίνωση του ΥΠΕΚΑ: Η σύνθεση της «μικρής ΔΕΗ» θα αποφασιστεί με ευθύνη της Ε.Ε., στη διάθεση της οποίας τίθεται σήμερα πλήρης κατάλογος των περιουσιακών στοιχείων της ΔΕΗ προκειμένου να επιλεγεί το 30%... Ενώ η έκταση της επιχειρούμενης λεηλασίας γίνεται καθαρή στις εκτιμήσεις ότι το 30% των παγίων της ΔΕΗ θ’  αντιστοιχεί σε «πακέτο» αξίας 1 δις: Η τελευταία, προ κρίσης, εκτίμηση των παγίων της ΔΕΗ ανέβαζε τη συνολική τους αξία στα 12 δις… Επιπλέον, στα πάγια της ΔΕΗ βρίσκεται ενσωματωμένη και η περιουσία των Ασφαλιστικών Ταμείων των εργαζομένων της.
          Οι πρώτες εκτιμήσεις εκδήλωσης ενδιαφέροντος συμπεριλαμβάνουν την Ιαπωνία (η Πρεσβεία της ζήτησε ενημέρωση), το κράτος του Κατάρ (ενημερώθηκε από τον Πρωθυπουργό στο ταξίδι του), τους γερμανικούς «κολοσσούς» ενέργειας RWE και EON που αποεπενδύουν από την πυρηνική ενέργεια για ηλεκτροπαραγωγή, την αντίστοιχη γαλλική EDISON-EDF μέσω της ELPEDISON, με (συμ)μετόχους επίσης ΕΛΠΕ και ΕΛΛΑΚΤΩΡ, τον Όμιλο Μυτιληναίου - και τη μεγαλύτερη παραγωγό φυσικού αερίου στον κόσμο, ρωσική κρατική Γκαζπρόμ, που πρόσφατα εξαγόρασε τη μικρή γερμανική ενεργειακή εταιρεία Envacom Service, ενώ έχει  «εισέλθει» επίσης στην αγορά ηλεκτρισμού της Βρετανίας κ.α. ευρωπαϊκών χωρών, «εφόσον κλείσει» τη ΔΕΠΑ.
          Τέλος. μόλις ολοκληρωθεί η επιλογή των περιουσιακών στοιχείων της «Μικρής ΔΕΗ» και με ανώτατο χρονικό όριο ολοκλήρωσης αρχές 2016, σχεδιάζεται η ιδιωτικοποίηση των «υπολειμμάτων» της ΔΕΗ με διάθεση του 17% της μετοχικής βάσης της («πακέτο» ΤΑΙΠΕΔ) σε «στρατηγικό επενδυτή».
          Σύμφωνα με το ΥΠΕΚΑ, μέσω αυτής της ενεργειακής λεηλασίας, που συνοψίζει την έλλειψη οποιασδήποτε ενεργειακής στρατηγικής εναλλακτικής στο σχέδιο της Ε.Ε. για «διαμοίρασμα των ιματίων» της δημόσιας περιουσίας στον τομέα της ενέργειας υπό την καθοδήγηση της Τρόικας: «Προστατεύονται οι καταναλωτές και οι ευπαθείς ομάδες», «ελαφρύνονται οι φορολογούμενοι» και – κυρίως αυτό, βέβαια! – «μεγιστοποιούνται τα οφέλη για τους συμμετέχοντες στην αγορά». Απάντηση σε αυτά δίνει μέχρι και η ανακοίνωση (23.5.2013) της ΕΒΙΚΕΝ (Ελληνικής Ένωσης Βιομηχανικών Καταναλωτών Ενέργειας – οι 17 ενεργοβόρες βιομηχανίες) ότι η αποκρατικοποίηση της ΔΕΗ δε θα οδηγήσει από μόνη της σε συνθήκες ανταγωνισμού (ερμηνεία: σε φθηνό ηλεκτρικό βιομηχανικό ρεύμα).
                                 Ποιο «μοντέλο»;
          Στην πραγματικότητα, το ακολουθούμενο «μοντέλο» δεν είναι το Ιταλικό (Στουρνάρας στην Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων της Βουλής), όσο αυτό της Βουλγαρίας και της Σλοβακίας. Στην πρώτη, όχι τυχαία φτωχότερη χώρα της ΕΕ, μετά την πλήρη «απελευθέρωση» με διαμοίρασμα της ηλεκτροπαραγωγής σε 2 τσέχικες και 1 αυστριακή εταιρεία σε εδαφική βάση (!!), οι λογαριασμοί ηλεκτρικού έφτασαν το ύψος ενός μέσου μισθού, προκαλώντας την πρόσφατη εξέγερση. Στη δεύτερη, ο Πρωθυπουργός της δήλωσε στην αυστριακή εφημερίδα Der Standard (21.1.2013) ότι μετά την πώληση του συνόλου της δημόσιας περιουσίας (1995-2005) η Σλοβακία δεν ελέγχει ούτε τον τομέα του ηλεκτρικού ρεύματος ούτε του φυσικού αερίου, με αποτέλεσμα η χώρα να μη μπορεί να μπει σε ένα δρόμο ανάπτυξης, ενώ «οι επενδυτές κερδίζουν αμύθητα ποσά». Την ίδια στιγμή σήμερα Γερμανικά κρατίδια πληρώνουν ιλιγγιώδη ποσά στις RWE, EON και EDISON για «επανακρατικοποίηση» της ηλεκτρικής ενέργειας στο έδαφος τους μετά από εξαιρετικά σοβαρά προβλήματα για βιομηχανίες και νοικοκυριά. 

          Τι περισσότερο χρειάζεται για να πειστούμε ότι προτιμότερο «μοντέλο» είναι αυτό της ανατροπής παρά η «αναστροφή» αυτής της πολιτικής; 


Όλγα - Νάντια Γεωργίου Βαλαβάνη

ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ Β' ΑΘΗΝΩΝ ΣΥΡΙΖΑ - ΕΚΜ

Στοιχεία Επικοινωνίας
nvalavani@parliament.gr
Διεύθυνση:
Αθήνα, Βουλή των Ελλήνων, Τ.Κ. 10021
τηλ: 210 3708378
Αθήνα, Σόλωνος 125
τηλ. 210-3300358-359 FAX: 210 3300558.


  
        


Στο Παρίσι την Πέμπτη η Άγγελα Μέρκελ

Στο Παρίσι θα μεταβεί την ερχόμενη Πέμπτη 30 Μαΐου, η καγκελάριος της Γερμανίας Άγγελα Μέρκελ ανταποκρινόμενη σε πρόσκληση του γάλλου Προέδρου Φρανσουά Ολάντ.
Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση της Καγκελαρίας, οι δύο ηγέτες θα επισκεφθούν από κοινού την αφιερωμένη στην Γερμανία κατά την περίοδο 1800-1939 έκθεση "De l'Allemagne", η οποία φιλοξενείται στο Μουσείο του Λούβρου και στην συνέχεια θα ακολουθήσουν συνομιλίες στο Μέγαρο των Ηλυσίων. Κατά την διάρκεια της συνάντησης, οι Γκέρχαρντ Κρόμε και Ζαν Λουί Μπεφά θα παραδώσουν στους δύο ηγέτες τα αποτελέσματα της γερμανογαλλικής ομάδας εργασίας με αντικείμενο την ανάπτυξη και την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας. Θα ακολουθήσουν δηλώσεις στον Τύπο και δείπνο των δύο αξιωματούχων.
Επισημαίνεται ότι η έκθεση στο Λούβρο, αν και είναι αποτέλεσμα διμερούς συνεργασίας για την συμπλήρωση 50 χρόνων φιλίας Γαλλίας-Γερμανίας, είχε προκαλέσει ποικίλες αντιδράσεις με πολλούς Γερμανούς ειδικούς να κάνουν λόγο για μονομερή και επιλεκτική παρουσίαση που αδικεί την γερμανική τέχνη και αρθρογράφους να την συνδέουν ακόμη και με το αντιγερμανικό κλίμα που επικρατεί στην Ευρώπη.

Σύγχρονοι αλχημιστές μετέτρεψαν το τσιμέντο σε μέταλλο!

Στα ίχνη του «Αλχημιστή» του Πάολο Κοέλιο βαδίζει μια ομάδα ερευνητών του Εθνικού Εργαστηρίου Argonne των ΗΠΑ, μαζί με τους συναδέλφους τους από την Ιαπωνία την Γερμανία και τη Φινλανδία, καθώς κατάφεραν να μετατρέψουν το υγρό τσιμέντο σε υγρό μέταλλο.

Σύγχρονοι αλχημιστές μετέτρεψαν το τσιμέντο σε μέταλλο

Η σχετική δημοσίευση, έγινε στο περιοδικό της Εθνικής Ακαδημίας Επιστημών των ΗΠΑ με επικεφαλής τον Κρις Μπένμορ, ο οποίος αναφέρει πως το νέο υλικό έχει πολλές δυνητικές εφαρμογές όπως σε ηλεκτρικές αντιστάσεις με μορφή λεπτού φιλμ, οι οποίες χρησιμοποιούνται σε επίπεδες οθόνες υγρών κρυστάλλων.
Το νέο υλικό αποτελεί ένα είδος μεταλλικού γυαλιού, που έχει καλύτερη αντίσταση στη διάβρωση σε σχέση με ένα συμβατικό μέταλλο, είναι λιγότερο εύθραυστο από το γυαλί, μεταδίδει το ηλεκτρικό ρεύμα, εμφανίζει μεγαλύτερες ενεργειακές (μαγνητικές) απώλειες και διαθέτει καλύτερη ρευστότητα, πράγμα που βοηθάει στην επεξεργασία του.
Η μετατροπή του τσιμέντου σε υγρό αγώγιμο μέταλλο γίνεται με τη διαδικασία της «παγίδευσης ηλεκτρονίων», η οποία στο μέλλον πιθανώς θα επιτρέψει και σε άλλα στερεά μονωτικά υλικά να μετατραπούν σε ημιαγωγούς του ρεύματος, αναφέρει το ΑΠΕ.

iefimerida.gr
grafida-sintikis.blogspot.gr

Φυτά «αναστήθηκαν» μετά από 400 χρόνια κάτω από τους πάγους

Η υποχώρηση των καναδικών παγετώνων φέρνει επίσης σταδιακά στο φως άγνωστα έως τώρα είδη φυκών και μικροοργανισμών.

Τα φυτά που "ξύπνησαν" σε κύκλους


Φυτά που είχαν παγώσει πριν από 400 περίπου χρόνια, στη διάρκεια της λεγόμενης «Μικρής Εποχής των Πάγων» (1550-1850), «ξύπνησαν» και άρχισαν να βλασταίνουν και να ανθοφορούν ξανά. Οι επιστήμονες θεωρούν ότι αυτή η αναπάντεχη «ανάσταση» δείχνει με ποιο τρόπο τα φυτικά οικοσυστήματα του πλανήτη έχουν καταφέρει να ανακάμψουν τόσες φορές μετά από τις διαδοχικές εποχές των παγετώνων.
Οι Καναδοί ερευνητές του πανεπιστημίου της Αλμπέρτα, με επικεφαλής την Κάθριν Λα Φαρζ, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό της Εθνικής Ακαδημίας Επιστημών των ΗΠΑ (PNAS), σύμφωνα με το BBC και το "Science", ανακάλυψαν κατεψυγμένα βρύα στον «Παγετώνα των Δακρύων» στον Αρκτικό Καναδά.

Σε αυτή την περιοχή,
 οι πάγοι υποχωρούν πλέον με ρυθμό περίπου τριών έως τεσσάρων μέτρων το χρόνο, φέρνοντας έτσι πάλι στο φως εκτάσεις ξηράς, που επί αιώνες ήσαν θαμμένες κάτω από τον πάγο. Οι επιστήμονες πήραν στο εργαστήριο δείγματα από τα εν λόγω ανθεκτικά φυτά που αποκαλύφθηκαν και με την μέθοδο της χρονολόγησης με ραδιενεργό άνθρακα υπολόγισαν ότι ζούσαν πριν από περίπου 400 έως 600 χρόνια. 

Προς μεγάλη έκπληξή τους, οι βιολόγοι διαπίστωσαν ότι τα φυτά, που εκτιμάται ότι είχαν ξαναβγει στο φως πριν από δύο χρόνια το πολύ, ήδη είχαν αρχίσει να πρασινίζουν. Όταν οι επιστήμονες φύτεψαν μερικά βρυόφυτα στο εργαστήριο και τους παρείχαν θρεπτικές ουσίες, νερό και φως, αυτά άρχισαν να μπουμπουκιάζουν και να αναπτύσσονται. Άγνωστοι παραμένει για πόσο καιρό είναι δυνατό τα κύτταρα αυτών των φυτών να διατηρηθούν ζωντανά σε συνθήκες κατάψυξης.

Η υποχώρηση των καναδικών παγετώνων φέρνει επίσης σταδιακά στο φως άγνωστα έως τώρα είδη φυκών και μικροοργανισμών (κυανοβακτηρίων).

Πηγή: ΑΜΠΕ ,skai.gr,
grafida-sintikis.blogspot.gr

Κίνα: Πυροσβέστες διέσωσαν νεογέννητο που είχε εγκαταλειφθεί μέσα σε υπόνομο

Πυροσβέστες διέσωσαν νεογέννητο αγόρι που είχε εγκαταλειφθεί μέσα σε υπόνομο στην επαρχία Ζετζιάνγκ.
Πυροσβέστες στην ανατολική Κίνα διέσωσαν ένα νεογέννητο αγόρι που βρέθηκε εγκαταλελειμένο μέσα σε έναν υπόνομο, ακριβώς κάτω από μία τουαλέτα, μετέδωσε η κρατική τηλεόραση. Η υπόθεση προκάλεσε την οργή των χρηστών των μέσων κοινωνικής δικτύωσης.
Το φαινόμενο εγκατάλειψης βρεφών, κυρίως νεογέννητων, αναφέρεται συχνά στα κινεζικά μέσα ενημέρωσης.
Τις περισσότερες φορές τα βρέφη εγκαταλείπουν νεαρές μητέρες που δεν γνωρίζουν μέχρι την τελευταία στιγμή ότι είναι έγκυες δεδομένου ότι η κινεζική κοινωνία θεωρεί σχεδόν ανεπιθύμητο ένα νεογέννητο κορίτσι, ενώ επιπλέον στην χώρα ισχύουν αυστηροί κανόνες οικογενειακού προγραμματισμού.
Στη συγκεκριμένη περίπτωση το βρέφος βρέθηκε το Σάββατο μέσα σε υπόνομο πολυκατοικίας στην Ξινουά, στην πλούσια παραθαλάσσια επαρχία Ζετζιάνγκ, ύστερα από καταγγελίες των ενοίκων ότι άκουσαν κλάμα μωρού, μετέδωσε η κρατική τηλεόραση αργά χθες το βράδυ.
Οι πυροσβέστες χρειάστηκε να αποσπάσουν τον αγωγό και να τον μεταφέρουν σε γειτονικό νοσοκομείο όπου οι γιατροί τον έκοψαν προσεκτικά ώστε να μπορέσουν να απελευθερώσουν το βρέφος που είχε εγκλωβιστεί, αναφέρει το ρεπορτάζ.
Το βρέφος νοσηλεύεται και η αστυνομία αναζητεί τους γονείς του, πρόσθεσε η ίδια πηγή.
Η υπόθεση συζητήθηκε πολύ στο κινεζικό κοινωνικό δίκτυο Sina Weibo-- που μοιάζει με το Twitter-- εξαιτίας της φύσης των πλάνων με εκκλήσεις των χρηστών του να τιμωρηθούν αυστηρά οι γονείς.
Ένας από τους χρήστες έγραψε χαρακτηριστικά: «Οι γονείς που το έκαναν αυτό έχουν πιο βρώμικες καρδιές από τον υπόνομο».

Πηγή: AΠE-MΠΕ, cyprusnews.eu,grafida-sintikis.blogspot.gr

Έκρυβε όπλα και πυρομαχικά ακόμα και στο κοτέτσι

Σε μικρό οπλοστάσιο είχε μετατρέψει το σπίτι του ένας άνδρας 51 ετών από τον Βάμο Αποκορώνου Χανίων που συνελήφθη από την αστυνομία.
Οι αστυνομικοί που πραγματοποίησαν έλεγχο στο σπίτι τού συλληφθέντα βρήκαν κρυμμένα όπλα, ακόμα και σε κοτέτσι που υπήρχε στην αυλή του.
Στο πλαίσιο του ελέγχου βρέθηκαν και κατασχέθηκαν ένα Καλάσνικοφ, ένα πολεμικό όπλο M1, δύο καραμπίνες και ένα αεροβόλο.
Βρέθηκαν επίσης, ένα πτυσσόμενο γκλομπ, δύο σιδερογροθιές, δύο γεμιστήρες πιστολιού 45 χιλιοστών, μια ανταλλακτική κάνη καραμπίνας, έντεκα ταχυγεμιστήρες για πολεμικό όπλο Μ1 και 542 σφαίρες διαφόρων διαμετρημάτων.

Υπογράφει στην Τότεναμ ο Νταβίντ Βίγια

Έτοιμη να καταθέσει πρόταση για την απόκτηση του Νταβίντ Βίγια από τη Μπαρτσεόνα, είναι η διοίκηση της Τοτεναμ. Ο Ισπανός τεχνικός αναμένεται να αποτελέσει παρελθόν από την καταλανική ομάδα τη νέα αγωνιστική περίοδο, καθώς δεν υπολογίζεται από τον Τίτο Βιλανόβα. 
Φουλάρει για Βίγια η Τότεναμ
Ο Αντρέ Βίλας Μπόας εισηγήθηκε άμεσα την απόκτηση του έμπειρου επιθετικού, καθώς θεωρεί πως μπορεί να κάνει τη διαφορά στην επιθετική γραμμή των Λονδρέζων. Η Μπαρτσελόνα αξιώνει δώδεκα εκατομμύρια λίρες για την παραχώρηση του παίκτη, με τους Λονδρέζους να προσφέρουν μέχρι στιγμής δέκα εκατομμύρια. 

Ο αγγλικός Τύπος θεωρεί πως σύντομα θα βρεθεί η «χρυσή τομή» και πως ο Βίγια θα μετακομίσει στο Λονδίνο για να συνεχίσει την καριέρα του. Ο παίκτης από την πλευρά του είναι θετικός στο ενδεχόμενο μετακόμισης από τη Βαρκελώνη στο Λονδίνο, καθώς έχει εκδηλώσει την επιθυμία να αγωνιστεί σε μια αγγλική ομάδα.

novasports.grgrafida-sintikis.blogspot.gr