Παρασκευή 8 Φεβρουαρίου 2013

Σοφία Σακοράφα: Προκλητική ανοχή της Κυβέρνησης σε αντιδημοκρατικές συμπεριφορές και τρομοκρατικές πρακτικές



ΣΟΦΙΑ ΣΑΚΟΡΑΦΑ
Βουλευτής  Β΄ Αθηνών 
                                                                                             
 ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ  Αθήνα,  6 Φεβρουαρίου 2013

Την Τετάρτη 6 Φεβρουαρίου η βουλευτής Σοφία Σακοράφα κατέθεσε ερώτηση προς τους υπουργούς Δημόσιας Τάξης & Προστασίας του Πολίτη, Παιδείας & Θρησκευμάτων, Πολιτισμού και Αθλητισμού, Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων σχετικά με την προκλητική ανοχή που επέδειξε η Κυβέρνηση στις αντιδημοκρατικές συμπεριφορές και τις τρομοκρατικές πρακτικές μελών ακροδεξιών οργανώσεων και συγκεκριμένων κληρικών κατά τη διάρκεια της κηδείας του χουντικού δολοφόνου Νίκου Ντερτιλή.

                                                                                                Από το Γραφείο Τύπου

ΕΡΩΤΗΣΗ – ΑΙΤΗΣΗ ΚΑΤΑΘΕΣΗΣ ΕΓΓΡΑΦΩΝ

Προς τους Υπουργούς : Δημόσιας Τάξης & Προστασίας του Πολίτη
                                  Κο Νικόλαο-Γεώργιο Δένδια
                                  Παιδείας & Θρησκευμάτων, Πολιτισμού και Αθλητισμού
                                  Κο Κων/νο Αρβανιτόπουλο
                                  Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων
                                  Κο Αντώνη Ρουπακιώτη

Θέμα: “Προκλητική ανοχή της Κυβέρνησης σε αντιδημοκρατικές συμπεριφορές και τρομοκρατικές πρακτικές”


Κατά τη διάρκεια της τελετής της κηδείας του καταδικασμένου για δολοφονία Νίκου Ντερτιλή συνέβησαν γεγονότα που εκτός από το ότι είναι υβριστικά για τη Δημοκρατία, προκαλούν και πλήθος ερωτηματικών.
Συγκεκριμένα, όπως προβλήθηκε και αναφέρθηκε σε πλήθος Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης και δεν διαψεύστηκε επισήμως, ακούστηκαν δεκάδες πυροβολισμοί για τους οποίους η Αστυνομία συνέλαβε τελικά ένα άτομο. Οι πυροβολισμοί ρίφθηκαν  σε μία από τις πιο πυκνοκατοικημένες περιοχές της Αθήνας, μερικές εκατοντάδες μέτρα από το Κοινοβούλιο, σε δημόσια συνάθροιση όπου ήταν εξ αρχής αναμενόμενη η συγκέντρωση ακραίων και εγκληματικών στοιχείων.
Προκαλεί ιδιαίτερη εντύπωση ότι ο ένας ή οι περισσότεροι, σύμφωνα με μαρτυρίες, δράστες, κατάφεραν με άνεση να πυροβολήσουν δεκάδες φορές, βολή κατά βολή, με το ενδεχόμενο εξοστρακισμού της σφαίρας ή ακόμη και απευθείας αφαίρεσης ανθρώπινης ζωής να είναι κάτι παραπάνω από πιθανό.
Όλα τα παραπάνω, άκρως επικίνδυνα για τη δημόσια ασφάλεια και την κοινωνική ειρήνη συμβάντα, γεννούν αναμφίβολα βαρύτατη πολιτική ευθύνη για τον Υπουργό Δημόσιας Τάξης και ανάλογη επιχειρησιακή ευθύνη για την Ελληνική Αστυνομία.
Όταν δεν διστάζει να χρησιμοποιήσει ακραία βία και τόνους χημικών επί δικαίων και αδίκων, φαίνεται ανίκανη να ελέγξει βροχή από σφαίρες σε δημόσια εκδήλωση χουντικών στο κέντρο της Αθήνας.
Ταυτόχρονα, ένα μέλος  Νομικού Προσώπου Δημοσίου Δικαίου, της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδος, που μισθοδοτείται από το ελληνικό Δημόσιο και έχει ορκιστεί Πίστη στο Σύνταγμα και τους νόμους, προέβη σε δημόσια αμφισβήτηση του Πολιτεύματος εκθειάζοντας πρόσωπο που όχι απλώς δολοφόνησε πολίτη ή πολίτες, αλλά συμμετείχε ενεργά στην επτάχρονη Δικτατορία και παρέμεινε πιστός και αμετανόητος οπαδός της μέχρι το τέλος.
Με βάση τα παραπάνω, ερωτώνται οι αρμόδιοι Υπουργοί:
1 ) Ο Υπουργός Προστασίας του Πολίτη:
Α. Τι ειδικά μέτρα είχε λάβει και τι οδηγίες είχε δώσει στα αρμόδια όργανα της Ελληνικής Αστυνομίας για την φρούρηση του γεγονότος, στο οποίο αναμένονταν να συμμετάσχουν εγκληματικά στοιχεία και πάσης φύσεως οπλοφορούντες και την προστασία της δημόσιας ασφάλειας και ειρήνης.
Β. Πώς θα ελέγξει πειθαρχικά τα υπεύθυνα αστυνομικά όργανα.
Γ. Στο πλαίσιο αυτό, καλείται να καταθέσει όποιες τυχόν γραπτές οδηγίες έδωσε ο ίδιος ή όποιες γραπτές οδηγίες εκδόθηκαν προς τα αρμόδια αστυνομικά όργανα από το Αρχηγείο της Ελληνικής Αστυνομίας.
2) Ο Υπουργός Παιδείας:
Σε τι ενέργειες προέβη ή θα προβεί για να ελέγξει
Α. Τον Μητροπολίτη που αμφισβήτησε ευθέως το Πολίτευμα της Χώρας. Υπενθυμίζεται ότι το αυτοδιοίκητο της Εκκλησίας και η ελευθερία της έκφρασης δεν είναι απεριόριστα και κάμπτονται όταν κατά την άσκηση καθηκόντων δημοσίων λειτουργών εκφράζεται αμφισβήτηση του Πολιτεύματος.
Β. Αν ήταν νόμιμη και Κανονική (σε σχέση με τους Κανόνες της Εκκλησίας) η συμμετοχή του εν λόγω Μητροπολίτη σε νεκρώσιμο ακολουθία που τελέστηκε στην Αθήνα, δηλαδή εκτός της χωρικής του αρμοδιότητας.
3) Ο Υπουργός Δικαιοσύνης:
Αν θα δώσει εντολή στις αρμόδιες εισαγγελικές αρχές να διερευνήσουν περαιτέρω το συμβάν ως προς τα σκέλη 1 και 2 για τον εντοπισμό τυχόν ποινικών ευθυνών και τι μέτρα θα λάβει σχετικά.   

Η ερωτώσα Βουλευτής

______________
Σοφία Σακοράφα



Βουλευτής Β΄ Αθηνών

Διεύθυνση:
Πολιτικό γραφείο: Τζώρτζ 30-32, Πλ. Κάνιγγος
Τηλ.: 210 3814451
Fax: 210 3814681




 

Μαρία Κόλλια Τσαρουχά: Δημιουργία Κέντρου Υγείας Αστικού Τύπου στις Σέρρες




ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ  Σέρρες, 5 Φεβρουαρίου 2013


Σε δήλωσή της η κα Μαρία Κόλλια Τσαρουχά, Στ’ Αντιπρόεδρος της Βουλής των Ελλήνων, αναφέρει: «Πρόσφατα ανακοινώθηκε από τον Αντιπεριφερειάρχη Σερρών κ. Ι. Μωϋσιάδη, ότι προς το παρόν δεν θα δημιουργηθεί το Κέντρο Υγείας Αστικού Τύπου, διότι το έργο δεν εντάχθηκε στο τρέχον πρόγραμμα ΕΣΠΑ, αφού έχει καλυφθεί το σύνολο του διατιθέμενου κονδυλίου του Υπουργείου Υγείας και ότι υπάρχει ετοιμότητα μελέτης για το επόμενο χρηματοδοτικό πρόγραμμα.
Αν οι σημερινές συνθήκες  στο Νοσοκομείο Σερρών είναι τραγικές σε ό,τι αφορά το  ιατρικό και  νοσηλευτικό προσωπικό αλλά και  για τους ασθενείς, το μόνο που τολμώ να πω είναι, ότι τα επόμενα χρόνια θα είναι ιδιαίτερα απάνθρωπες.
Στη διαδρομή του χρόνου, κάποιοι από εμάς προσπαθώντας  να αξιοποιηθούν οι εγκαταστάσεις του παλαιού Νοσοκομείου Σερρών αλλά και με όραμα  να δημιουργηθούν όλες εκείνες οι προϋποθέσεις που θα συντελέσουν στην αποσυμφόρηση του νέου Γενικού Νοσοκομείου Σερρών, εργαστήκαμε μεθοδικά για τη δημιουργία του Κέντρου Υγείας Αστικού Τύπου. Ενός Κέντρου Υγείας, που δεν  θα λειτουργούσε ως ένα ακόμη συνταγογραφικό κέντρο, αλλά με την ανάλογη στελέχωση θα εξυπηρετούσε τους πολίτες των Σερρών και θα προσέφερε περίθαλψη πρωτοβάθμιας υγείας, με πλήρη μονάδα ΤΕΠ ενώ  θα αποτελούσε ένα πραγματικό φίλτρο για το Νοσοκομείο Σερρών, στο οποίο θα παράπεμπε μόνο τα περιστατικά δευτεροβάθμιας φροντίδας.
Όλα αυτά τα χρόνια, για την υλοποίηση του έργου ασκήθηκαν από μέρους μου όλες οι δυνατές πιέσεις, παρεμβάσεις και  λήφθηκαν πρωτοβουλίες, και σε επίπεδο κοινοβουλευτικού ελέγχου. 
Θα ήθελα να υπενθυμίσω, ότι σε πρόσφατη συζήτηση σχετικής επίκαιρης ερώτησής μου προς τον Υπουργό Υγείας,  κ. Λυκουρέντζο, ο ίδιος ανέφερε τα εξής: "Η ΔΕΠΑΝΟΜ έχει αναλάβει την υλοποίηση του έργου και όπως με ενημερώνουν οι υπηρεσίες, αυτή την περίοδο βρίσκονται στο τελευταίο στάδιο ολοκλήρωσης. Η ΔΕΠΑΝΟΜ εγγράφως με διαβεβαιώνει ότι θα συντάξει το τεχνικό δελτίο και αφού υπάρξει έγκριση από την Τεχνική Υπηρεσία του Υπουργείου Υγείας, το έργο θα υποβληθεί στη Διαχειριστική Αρχή προς το τέλος του έτους 2012 ή αρχές του 2013 για να ενταχθεί στην Προγραμματική Περίοδο 2007-2013. Σας διαβεβαιώνω ότι η πολιτική ηγεσία θα εγκρίνει τη σκοπιμότητα ένταξης του έργου για συγχρηματοδότηση από τους ευρωπαϊκούς και τους εθνικούς πόρους"  και ολοκληρώνοντας την δευτερολογία του επισήμανε : "Κύριε Πρόεδρε, θα ήθελα να πω μόνο δύο φράσεις, Πρώτον, το χρονοδιάγραμμα θα τηρηθεί, όπως μου το υποδεικνύουν οι Υπηρεσίες. Είπα ότι η μελέτη είναι στο τελευταίο στάδιο ολοκλήρωσής της και μετά τη συζήτηση της επίκαιρης ερώτησης της συναδέλφου, θα παρακολουθήσω τις ενέργειες της ΔΕΠΑΝΟΜ, για να έχω και συγκεκριμένη ημερομηνία."
Ανταπαντώντας στην Ολομέλεια της Βουλής των Ελλήνων ανέφερα τα εξής: «Όσον αφορά το χρονοδιάγραμμα, λοιπόν, απ’ ό,τι μου είπατε, μου δίνετε τη διαβεβαίωση ότι θα συμβεί. Όμως, εδώ και ενώπιον του Προεδρείου σας καθιστώ υπεύθυνο και θα επανέλθω, γιατί το παρακολουθώ το θέμα. Αν δεν συμβεί, λοιπόν, στο τέλος του χρόνου ή στις αρχές του επόμενου –Ιανουάριο, φαντάζομαι, γιατί άλλες αρχές δεν υπάρχουν, μετά πάμε στα μέσα του χρόνου- μετά θα είστε υπόλογος εσείς».
Θέλω να πιστεύω, ότι δεν θα ακολουθήσει την πάγια πρακτική του, να αρνηθεί δηλαδή να προσέλθει και να υποστηρίξει τις θέσεις του  στην Ολομέλεια κατά τη συζήτηση της νέας Επίκαιρης Ερώτησης που κατέθεσα στο πλαίσιο του Κοινοβουλευτικού Ελέγχου (προσδιορίστηκε για συζήτησης στις 14 Φεβρουαρίου 2013). Εκεί θα δούμε, ποιος ευθύνεται για τις καθυστερήσεις, ποιος είναι ο ρόλος της ΔΕΠΑΝΟΜ ΑΕ στην όλη υπόθεση και αν τελικά θα βρεθεί τρόπος το έργο να ενταχθεί στην τρέχουσα Προγραμματική  Περίοδο 2007 – 2013.  
Στο όνομα όλων εκείνων που κατέθεσαν την ψυχή τους την τελευταία δεκαετία για να συσταθεί και να λειτουργήσει το Αστικό Κέντρο Υγείας Σερρών, ο αγώνας συνεχίζεται. Όσοι θέλουν και μπορούν να συνδράμουν σε αυτή την προσπάθεια ας ακολουθήσουν».


Βουλευτής Σερρών
 ΣΤ' Αντιπρόεδρος της Βουλής

Βουλευτικό Γραφείο

Βουλή των Ελλήνων    10021  Αθήνα
τηλ: 210 3707262, 3708246   φαξ: 210 3707260

Πολιτικό Γραφείο

Σελεύκου 3    62123  Σέρρες
τηλ: 23210 99880-23720   φαξ: 23210 99889

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο:    maria@kollia.gr         dep.speaker_st@parliament.gr