Παρασκευή 31 Μαΐου 2013

Ιωάννης Τέντες: «Eίναι παγκόσμιο φαινόμενο η διαφθορά»

Παραιτήθηκε από πρόεδρος ΑΠ

Ανέλαβε καθήκοντα συντονιστή κατά της διαφθοράς ο Ιωάννης Τέντες

Ο Ιωάννης Τέντες
Ο Ιωάννης Τέντες   (Φωτογραφία:  Eurokinissi )

Αθήνα
Ο εισαγγελέας του Αρείου Πάγου, Ιωάννης Τέντες, ανακοίνωσε ότι το απόγευμα της Πέμπτης υπέβαλε την παραίτησή του, προκειμένου «να αποδεχθεί πρόταση του προέδρου της κυβέρνησης να ορισθεί στην ανεξάρτητη θέση του εθνικού συντονιστή για την καταπολέμηση της διαφθοράς».
Η παραίτησή του υπεβλήθη στον υπουργό Δικαιοσύνης, Αντώνη Ρουπακιώτη, και προσωρινά θα αναπληρωθεί από την αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου, Ευτέρπη Κοτσαμάνη.
Όπως διευκρίνισε ο κ. Τέντες, στην πρόταση προς τον ίδιο συμφώνησαν και οι τρεις εταίροι της κυβέρνησης.
Σε ερώτηση των δημοσιογράφων αν, από την πείρα του στην εισαγγελία του Αρείου Πάγου, υπάρχει διαφθορά στην Ελλάδα, ο κ. Τέντες απάντησε «ποιος μπορεί να το αμφισβητήσει αυτό;» και πρόσθεσε: «είναι παγκόσμιο φαινόμενο η διαφθορά».
Στις αρμοδιότητες του εθνικού συντονιστή για την καταπολέμιση της διαφθοράς είναι η διαμόρφωση εθνικής στρατηγικής κατά της διαφθοράς σε πολιτικό, δικαστικό και διοικητικό επίπεδο, η παρακολούθηση της σωστής εφαρμογής της στρατηγικής που θα διαμορφωθεί και ο συντονισμός όλων των ενεργειών, που θα απαιτηθούν.
Ο κ. Τέντες από τη νέα του θέση πλέον θα υποβάλλει κάθε χρόνο έκθεση, ενώ θα αναφέρεται αποκλειστικά και μόνο στον πρωθυπουργό.
Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

«Δεν πρέπει να ζούμε για να καταναλώνουμε. Ευτυχία σημαίνει να είσαι σε θέση να αγαπάς κάτι»

Με αυτό το ορμητικό πνεύμα μίλησε στην κατάμεστη αίθουσα του Γαλλικού Ινστιτούτου ο γάλλος φιλόσοφος και κοινωνιολόγος Ζιλ Λιποβετσκί.
Οι κοινωνίες της εποχής μας πάσχουν, παρά την κρίση ή και εξαιτίας της, από το φαινόμενο της υπερκατανάλωσης, που αποτελεί μια φρενίτιδα μέσω της οποίας προσπαθούμε να ξεχάσουμε την απολίθωση της καθημερινής μας ζωής. Με αυτό το ορμητικό πνεύμα μίλησε χθες στην κατάμεστη αίθουσα του Γαλλικού Ινστιτούτου ο γάλλος φιλόσοφος και κοινωνιολόγος Ζιλ Λιποβετσκί, προσκεκλημένος του Τμήματος Πολιτικής Επιστήμης και Δημόσιας Διοίκησης του Πανεπιστημίου Αθηνών.
Η κοινωνία της κατανάλωσης, ξεκίνησε τη διάλεξή του ο Ζ. Λιποβετσκί, αναπτύχθηκε στις ΗΠΑ και την Ευρώπη μεταξύ 1950 και 1980 και είχε ως έμβλημά της το τρίπτυχο αυτοκίνητο-τηλεόραση-ηλεκτρικές συσκευές.
Ήταν μια κοινωνία η οποία ανέδειξε την κουλτούρα του ηδονισμού και έθεσε τις βάσεις για τη διεκδίκηση της ατομικής ευτυχίας στο πλαίσιο του οικογενειακού βίου. Η υπερκαταναλωτική κοινωνία η οποία τη διαδέχτηκε μετά το 1980 και η οποία είναι η κοινωνία της εποχής μας, οδήγησε τη λογική του ατομικισμού στα όριά της. Η κοινωνία αυτή κατάργησε τους ταξικούς διαχωρισμούς της κατανάλωσης (την περίοδο κατά την οποία κάθε τάξη ντυνόταν, έτρωγε και διασκέδαζε με τον δικό της τρόπο) και επέβαλε στους πάντες να αγοράζουν τα πάντα. Μολονότι οι οικονομικές ανισότητες αυξήθηκαν, με την έλευση της κρίσης να τις κάνει ακόμα πιο κραυγαλέες, φτάσαμε στο σημείο οι πλούσιοι να αναζητούν τα φτηνά και οι φτωχοί να καταναλώνουν τις ακριβές μάρκες, περικόπτοντας τις υπόλοιπες δαπάνες τους προκειμένου να γίνουν κάτοχοι όλων εκείνων που αντικειμενικά δεν είναι σε θέση να αγοράσουν.
Η κοινωνία της υπερκατανάλωσης, τόνισε ο Ζ. Λιποβετσκί, επιτρέπει σε όλους την πρόσβαση στα καταναλωτικά προϊόντα. Σήμερα δεν αγοράζουμε για να ξεχωρίσουμε, αλλά για να παίξουμε και να επικοινωνήσουμε. Η κατανάλωσή μας έχει γίνει βιωματική και συναισθηματική. Δεν διακρίνουμε μεταξύ αντικειμένων, αγοράζουμε εμπειρίες: ταξίδια, τουριστικά θεάματα, μουσική και όλων των ειδών τις διασκεδάσεις. Το άτομο έχει στραφεί εξ ολοκλήρου στον εαυτό του, παλεύοντας να απωθήσει το κενό που έχει εγκατασταθεί στο κέντρο της καθημερινής του ζωής ύστερα από την κατάρρευση των συλλογικών κανόνων οι οποίοι του εξασφάλιζαν ένα σταθερό αίσθημα ασφάλειας.
Ποιο είναι το αποτέλεσμα όλων αυτών; Αυξάνουν οι ανάγκες μας χωρίς να αυξάνουν τα χρήματά μας και αδυνατούμε να κατακτήσουμε την ευτυχία, ιδίως σε συνθήκες κρίσης, αφού το υλικό ευ ζην δεν είναι ικανό να εγγυηθεί το οποιοδήποτε ζωτικό νόημα. Και μπορεί να μη χρειάζεται να καταδικάσουμε συλλήβδην την κατανάλωση, που μας άνοιξε ένα παράθυρο στον κόσμο, δεν οφείλουμε, όμως, από την άλλη πλευρά, να ζούμε για να καταναλώνουμε. Γιατί ευτυχία σημαίνει έναν πραγματικό σκοπό: το να είσαι σε θέση να αγαπάς κάτι.
Με τον Ζ. Λιποβετσκί συζήτησαν η Λίζα Τσαλίκη, επίκουρη καθηγήτρια του Τμήματος Επικοινωνίας και Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης του Πανεπιστημίου Αθηνών, και ο Αλέξανδρος-Ανδρέας Κύρτσης, καθηγητής Κοινωνιολογικής Θεωρίας του Τμήματος Πολιτικής Επιστήμης και Δημόσιας Διοίκησης του ίδιου πανεπιστημίου.
Η Λ. Τσαλίκη σημείωσε ότι οι καταναλωτές δεν είναι κατ’ ανάγκην εξαπατημένοι και αλλοτριωμένοι άνθρωποι. Όταν πολλαπλασιάζονται οι ιδιωτικοποιήσεις και οργιάζουν η μερική απασχόληση και η ανεργία, οι καταναλωτές είναι υποχρεωμένοι να μάθουν την τέχνη της συνειδητής επιλογής και της επιβίωσης, αποκτώντας εκ παραλλήλου τη δυνατότητα να αναγνωρίσουν αξία σε όψεις της ζωής που δεν έχουν σχέση με την οικονομία. Ο Αλ.-Ανδρ. Κύρτσης υπογράμμισε από τη μεριά του πως η λατρεία του χρήματος πέρα από την αξία του ως μέσου χρηστικής συναλλαγής οδηγεί σε απομάκρυνση από το νόημα της ζωής. Ο πλούτος, κατέληξε ο ομιλητής, δεν μπορεί να εξαγοράσει το νόημα (ιδίως στις ημέρες μας που η οικονομία επιβάλλεται στην πολιτική) ούτε να υποθηκεύσει το πεδίο των συναισθημάτων.
Τον Ζιλ Λιποβετσκί παρουσίασε στο κοινό ο Παναγής Παναγιωτόπουλος, λέκτορας του Τμήματος Πολιτικής Επιστήμης και Δημόσιας Διοίκησης του Πανεπιστημίου Αθηνών, ο οποίος είχε και την ευθύνη για τον συντονισμό της συζήτησης.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ,kathimerini.gr,grafida-sintikis.blogspot.gr

Χ. Αθανασίου: Στους τρεις αρχηγούς της συγκυβέρνησης το θέμα της ιθαγένειας παιδιών μεταναστών

Σε διαβούλευση μεταξύ των τριών πολιτικών αρχηγών των κομμάτων της συγκυβέρνησης, βρίσκεται η τροποποίηση του νόμου 3838 για τη χορήγηση ιθαγένειας στα παιδιά των μεταναστών, σε ό,τι αφορά τις διατάξεις που κρίθηκαν αντισυνταγματικές από το Συμβούλιο της Επικρατείας. 

1
Τα παραπάνω ανέφερε ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών Χαράλαμπος Αθανασίου, απαντώντας σε επίκαιρη ερώτηση της βουλευτού της ΔΗΜΑΡ Μαρίας Γιαννακάκη. 
Σύμφωνα με τον κ. Αθανασίου, η νέα ρύθμιση θα βασίζεται στην «ισοκρατική» αντιμετώπιση της αναγνώρισης ενός αλλοδαπού ως Έλληνα -με άξονα τη συμμετοχή του στην ελληνική Παιδεία:

«Προθέσεις του υπουργείου είναι να μπουν ουσιαστικά κριτήρια. Η γέννηση ενός παιδιού στην Ελλάδα δεν αρκεί από μόνη της, ούτε η πρότερη διαμονή των γονέων του στην Ελλάδα -αυτό αφορά τους γονείς. Το κριτήριο θα στηρίζεται στον Ισοκράτη, και να μην το ξεχάσετε! Θα βάλουμε το στοιχείο της παιδείας: ουσιαστικό κριτήριο θα είναι η μόρφωση του παιδιού. Δεν μπορεί το ελληνόπουλο να πηγαίνει υποχρεωτικά 9 χρόνια στο σχολείο και να μην πηγαίνει ο αλλοδαπός. Το ίδιο και για τα παιδιά που γεννιούνται έξω και σπουδάζουν εδώ. Και συζητούμε και το ζήτημα της ενηλικίωσης, κάτι που έχουν πολλές χώρες. Δεν μπορεί ο γονιός να αποφασίζει για το παιδί του, αν θα πάρει την ελληνική ιθαγένεια, γιατί το παιδί του όταν ενηλικιωθεί μπορεί να μην την θέλει», ανέφερε ο κ. Αθανασίου και προσέθεσε:

«Αλλάζουμε τη φιλοσοφία. Δεν δίνουμε ιθαγένεια με την ελπίδα να ενταχθεί ο αλλοδαπός στην ελληνική κοινωνία, αλλά την δίνουμε ως επιβράβευση της δικής του προσπάθειας».

Από πλευράς της, η βουλευτής της ΔΗΜΑΡ πρότεινε τη χορήγηση ιθαγένειας με βάση το «δίκαιο της διαμονής» (jus domicili), σε αντίθεση με τα δύο κυρίαρχα διεθνώς κριτήρια (δίκαιο του αίματος και δίκαιο του εδάφους). «Κατανοώ πως είναι πολύ δύσκολο για την ελληνική κοινωνία να δώσει σε έναν αλλοδαπό το δικαίωμα του πολίτη -κάτι που ισχύει και για τις ξένες κοινωνίες. Θα πρέπει όμως να δούμε τις καινούργιες συνθήκες που έχουν δημιουργηθεί. Κανείς δεν μίλησε για «ξέφραγο αμπέλι», αλλά για νόμιμους μετανάστες», ανέφερε η κ. Γιαννακάκη και πρότεινε:

«Χορήγηση ιθαγένειας με βάση τη γέννηση, και με πολύ συγκεκριμένα χρόνια μόνιμης και νόμιμης παραμονής των γονέων των παιδιών αυτών στην Ελλάδα». 

ΠΗΓΗ agioritikovima.gr, grafida-sintikis.blogspot.gr

«Η Ελλάδα έχει αρχίσει να παράγει καλά νέα» λέει αναλύτρια της JP Morgan

ΣΤΟΥΣ FT

Μαρία Πάολα Τόσι (JP Morgan): Η Ελλάδα έχει αρχίσει να παράγει καλά νέα

Μαρία Πάολα Τόσι (JP Morgan): Η Ελλάδα έχει αρχίσει να παράγει καλά νέα
Η Ελλάδα έχει αρχίσει να παράγει καλά νέα, τα οποία δεν καταγράφονται στα τηλεοπτικά ρεπορτάζ, σημειώνει η στρατηγική αναλύτρια για τις αγορές της αμερικανικής χρηματοπιστωτικής εταιρείας JP Morgan Asset Management, Μαρία Πάολα Τόσι, σε άρθρο της στην εφημερίδα Financial Times.
Ο δείκτης μετοχών του Χρηματιστηρίου της Αθήνας είχε την καλύτερη επίδοση στην Ευρώπη στον τελευταίο χρόνο, καθώς σχεδόν διπλασιάσθηκε από τον Μάιο του 2012, αναφέρει στην αρχή του άρθρου της η αναλύτρια. «Ο δείκτης καταναλωτικής εμπιστοσύνης στην Ελλάδα, που καταρτίζει το ΙΟΒΕ, βρίσκεται κοντά στο υψηλό διετίας. Ελληνικές επιχειρήσεις μπόρεσαν να εκδώσουν ομόλογα στις αγορές κεφαλαίων. Η κυβέρνηση προβλέπει την ύπαρξη πρωτογενούς πλεονάσματος στον προϋπολογισμό φέτος και την επιστροφή στην ανάπτυξη το 2014», σημειώνει η κ. Τόσι, προσθέτοντας: «Αυτά έχουν επιτρέψει στην Ελλάδα να συμμετάσχει στο ράλι «ανάληψης κινδύνου» τους τελευταίους μήνες. Οι αποδόσεις των 10ετών ελληνικών ομολόγων βρίσκονται τώρα πολύ κάτω από το 10%. Ο οίκος Standard & Poor's αναβάθμισε το αξιόχρεο της Ελλάδας την κατηγορία B- με σταθερή προοπτική, ενώ είχε κατατάξει προηγουμένως τη χώρα στην κατηγορία της επιλεκτικής χρεοκοπίας. Ο οικονομολόγος Γουίλεμ Μπούιτερ, ο οποίος είχε λανσάρει τον όρο «Grexit», δήλωσε την περασμένη εβδομάδα ότι μία έξοδος της Ελλάδας από την Ευρωζώνη, αν και είναι ακόμη πιθανή, δεν είναι πλέον στο βασικό του σενάριο».
Η αρθρογράφος σημειώνει ότι είναι γεγονός πως η αγορά εργασίας παραμένει αδύναμη. «Στο τέλος του 2012, το ποσοστό ανεργίας αυξήθηκε στο 24%, που σαφώς εμποδίζει την αποκατάσταση της εγχώριας ζήτησης. Ωστόσο, το μέσο κόστος εργασίας ανά μονάδα προϊόντος υποχώρησε 14% από το υψηλό επίπεδο του 2009. Το αποτέλεσμα αυτής της υποχώρησης, σε συνδυασμό με την ασθενή εγχώρια ζήτηση, ήταν μία συνεχής βελτίωση του ελλείμματος του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών, το οποίο μειώθηκε τον Σεπτέμβριο του 2012 στο 5% του ΑΕΠ από 16% που ήταν το 2009», αναφέρει η κ. Τόσι.
«Εάν το ονομαστικό ΑΕΠ της Ελλάδας αυξηθεί σύμφωνα ή περισσότερο από τις εκτιμήσεις, το δημοσιονομικό έλλειμμα θα μηδενισθεί σταδιακά τα επόμενα χρόνια», καταλήγει η αρθρογράφος, προσθέτοντας ότι «δεν πρέπει να υποβαθμίζουμε τους κινδύνους, που παραμένουν σημαντικοί, αλλά αυτό που προκύπτει είναι ότι μερικές φορές η πραγματικότητα είναι καλύτερη από αυτή που υπονοούν οι δραματικοί τίτλοι των ειδήσεων».
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, imerisia.grgrafida-sintikis.blogspot.gr

ΗΠΑ: Αποδυναμώνεται η Αλ Κάιντα και ενισχύεται η υποστήριξη της διεθνούς τρομοκρατίας από το Ιράν

Αποδυνάμωση της Αλ Κάιντα και ενίσχυση της υποστήριξης στη διεθνή τρομοκρατία από το Ιράν διαπιστώνει η ετήσια έκθεση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ.
ιραν, τρομοκρατια
Η έκθεση αναφέρει ως παραδείγματα την Επαναστατική Φρουρά και τις δυνάμεις Κουντς του Ιράν, το υπουργείο αντικατασκοπείας και τη στήριξη που παρέχει η Τεχεράνη στην σιιτική ένοπλη οργάνωση του Λιβάνου, την Χεζμπολάχ.
«Η κρατική στήριξη που παρέχει το Ιράν στην τρομοκρατία και τις τρομοκρατικές δραστηριότητες της Χεζμπολάχ έχουν αποκτήσει έναν ρυθμό που δεν έχει επαναληφθεί από τη δεκαετία του '90, με σχέδια για επιθέσεις στην νοτιοανατολική Ασία, την Ευρώπη και την Αφρική», αναφέρει η έκθεση υπογραμμίζοντας την ανάμειξη της Τεχεράνης στη Συρία υπέρ του προέδρου Μπασάρ αλ Άσαντ και την επίθεση εις βάρος ισραηλινών τουριστών στη Βουλγαρία, καθώς και πολλά άλλα τρομοκρατικά σχέδια που απέτυχαν.
Για την Αλ Κάιντα σημειώνει ότι εξακολουθεί να αποδυναμώνεται ύστερα από τις δολοφονίες ηγετικών προσώπων της, όπως του Αμπού Γιαχία αλ-Λίμπι και του Αμπού Ζαϊντ αλ-Κουβέιτι.
Αντίθετα, τοπικές οργανώσεις με διασυνδέσεις με την Αλ Κάιντα έχουν ανεξαρτητοποιηθεί και επικεντρώνονται όλο και περισσότερο σε τοπικούς στόχους, αναφέρεται στην έκθεση.
«Παρότι ο πυρήνας της Αλ Κάιντα βρίσκεται σε πορεία ήττας και τα δύο πιο επικίνδυνα παρακλάδια της έχουν υποστεί σοβαρά πλήγματα, οι ταραχές στη Μέση Ανατολή και τη Βόρεια Αφρική έχουν περιπλέξει την εικόνα της αντιτρομοκρατίας», προσθέτει η έκθεση.
Η έκθεση σημειώνει, μεταξύ άλλων και την εξάπλωση των όπλων στη Λιβύη, καθώς και την εξέγερση των Τουαρέγκ στο Μάλι, ενώ υπογραμμίζει ότι οι προσπάθειες των γαλλικών και αφρικανικών δυνάμεων έχουν συμβάλει στον περιορισμό της απειλής στις συγκεκριμένες περιοχές.

Οι "κρύες" θάλασσες "ζεσταίνουν" τον βορειοελλαδικό τουρισμό

Θετικά μηνύματα για την πληρότητα των ξενοδοχείων στη Βόρεια Ελλάδα.

fosphotos.com | Angeliki Panagiotou
Στους περισσότερους Έλληνες οι θάλασσες φαίνονται ακόνη κρύες. Για τους Σκανδιναβούς, τους Γερμανούς και τους Ρώσους, όμως, που προέρχονται από χώρες με ιδιαίτερα σκληρές κλιματολογικές συνθήκες ή και πολικό ψύχος, η θερμοκρασία τους μοιάζει σχεδόν  τροπική. Οι θάλασσες της Βόρειας Ελλάδας, ήδη έχουν αρχίσει να υποδέχονται τους πρώτους κολυμβητές, στην πλειοψηφία τους ξένους, παρ’ όλο που η θερμοκρασία του νερού δεν ξεπερνά τους 17-18 βαθμούς Κελσίου.
Ως αποτέλεσμα, η φετινή θερινή σεζόν ουσιαστικά έχει ξεκινήσει, με τους πρώτους τουρίστες να καταφθάνουν οδικώς από τις γειτονικές βαλκανικές χώρες, αλλά και με τις πρώτες αφίξεις Ρώσων και Δυτικοευρωπαίων στα θέρετρα της Χαλκιδικής, της Πιερίας και της Θάσου, μέσω του αεροδρομίου «Μακεδονία» της Θεσσαλονίκης.
Οι πληρότητες των ξενοδοχείων παρέμειναν χαμηλές τον Μάιο (γύρω στο 35%, εκτός της περιόδου του Πάσχα), ωστόσο τα μηνύματα για τη φετινή χρονιά είναι ήδη θετικά και αναμένονται σημαντικά αυξημένα μεγέθη για τον βορειοελλαδικό τουρισμό.
«Η σεζόν έχει ουσιαστικά ανοίξει και για τις εθνικότητες που μας επισκέπτονται, οι θάλασσές μας είναι κάθε άλλο παρά κρύες. Με βάση τα early bookings, οι αφίξεις εκτιμάται ότι θα είναι το φετινό καλοκαίρι αυξημένες κατά τουλάχιστον 15%. Πάντως, οι τιμές των ξενοδοχείων στα early bookings είναι μειωμένες κατά 20%-25%, σε σχέση με τον τιμοκατάλογο, κάτι που σημαίνει ότι η αύξηση του τζίρου δεν θα είναι αντίστοιχη εκείνης των αφίξεων, αλλά θα περιοριστεί πιθανότατα σε μονοψήφιο ποσοστό» σημείωσε στο ΑΠΕ – ΜΠΕ ο πρόεδρος του Τουριστικού Οργανισμού και της Ενωσης Ξενοδόχων Χαλκιδικής Γρηγόρης Τάσιος.

Μελέτες για συστήματα τηλεθέρμανσης από βιομάζα σε Κοζάνη, Ξινό Νερό και Πτολεμαϊδα

Στο 25% του κόστους θέρμανσης με καυστήρες πετρελαίου ανέρχεται το κόστος της τηλεθέρμανσης παρέχοντας μεγάλα περιθώρια οικονομίας στους καταναλωτές και τεράστια περιβαλλοντικά οφέλη δεδομένου ότι οι “καμινάδες” των σπιτιών κλείνουν και η μόνη καύση γίνεται στις μονάδες παραγωγής ενέργειας. Αν, μάλιστα, συνοπολογίσει κανείς και τα οφέλη από την ενσωμάτωση μονάδων παραγωγής ενέργειας από βιομάζα στα δίκτυα τηλεθέρμανσης, το κέρδος είναι πολλαπλάσιο.

Με βάση αυτό το σκεπτικό, το ΕΚΕΤΑ/ ΙΔΕΠ εκπονεί τρεις μελέτες για τη δημιουργία ισάριθμων μονάδων τηλεθέρμανσης από βιομάζα στην Κοζάνη, το Ξινό Νερό της Φλώρινας και την Πτολεμαϊδα. “Η μελέτη για την Κοζάνη αφορά την αξιοποίηση της βιομάζας για την κάλυψη τμήματος του ενεργειακού φόρτου της πόλης. Για το Ξινό Νερό εξετάζεται η δυνατότητα δημιουργίας μικρών μονάδων που θα λειτουργούν με δασικά και αγροτικά υπολείμματα ενώ για την περίπτωση της Πτολεμαϊδας, σχεδιάζεται η εφαρμογή μιας τεχνολογίας για την παραγωγή θερμικής ενέργειας που θα “συμπληρώνει” το υπάρχον σύστημα τηλεθέρμανσης” εξηγεί στο ΑΠΕ – ΜΠΕ ο μηχανολόγος μηχανικός του ΕΚΕΤΑ, Νίκος Μαργαρίτης, με αφορμή ημερίδα που διοργανώνεται σήμερα στη Φλώρινα.

Ο ίδιος διευκρινίζει ότι το έργο του ΕΚΕΤΑ αφορά το ερευνητικό κομμάτι της διαδικασίας καθώς η αρμοδιότητα για την υλοποίηση κάθε σχετικού εγχειρήματος ανήκει στην αυτοδιοίκηση, με χρηματοδοτικά εργαλεία από την Ευρωπαϊκή Ένωση ή μέσω των συμπράξεων δημοσίου και ιδιωτικού τομέα. “Τα έργα τηλεθέρμανσης είναι συνήθως ακριβά καθώς η κατασκευή τους κοστίζει, όμως το κόστος μειώνεται όταν ενσωματώνονται σε υπάρχοντα δίκτυα όπως αυτά της Κοζάνης και της Πτολεμαϊδας.

Αποτελούν δε έργα κοινής ωφέλειας, με περιβαλλοντικά οφέλη και μεγάλα περιθώρια οικονομίας σε καύσιμη ύλη, δεδομένου ότι στη Δυτική Μακεδονία υπάρχουν μεγάλες ποσότητες βιομάζας από αγροτικά και δασικά υπολείμματα” προσθέτει.

ΠΗΓΗ neaptolemaidas.gr, grafida-sintikis.blogspot.gr

Η σκανδιναβική δίαιτα φιλοδοξεί να αποτελέσει το αντίπαλο δέος στη μεσογειακή διατροφή

Η μεσογειακή διατροφή, που θεωρείται διεθνώς η κατ' εξοχήν επωφελής για την υγεία, ιδίως την καρδιαγγειακή, φαίνεται πως αποκτά «ανταγωνιστές». Μια νέα φινλανδική επιστημονική έρευνα προβάλλει την υγιεινή διάσταση της σκανδιναβικής διατροφής, της λεγόμενης «Δίαιτας Νόμα», η οποία επίσης έχει να εμφανίσει «διαπιστευτήρια» όσον αφορά τη μείωση της χοληστερόλης, αν και σε μικρότερο βαθμό από τη μεσογειακή δίαιτα.
Η σκανδιναβική δίαιτα φιλοδοξεί να αποτελέσει το υγιεινό αντίπαλο δέος στη μεσογειακή διατροφή


Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον καθηγητή Μάτι Ουουσιτούπα του Ινστιτούτου Δημόσιας Υγείας και Κλινικής Διαιτολογίας του πανεπιστημίου της Ανατολικής Φινλανδίας, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο ιατρικό περιοδικό "Journal of Internal Medicine", σύμφωνα με τη βρετανική «Τέλεγκραφ», αναφέρουν ότι η σκανδιναβική διατροφή, που είναι πλούσια σε κυνήγι, ψάρια και καρπούς, μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο για την καρδιά. Υποστηρίζουν, έτσι, ότι μπορεί να αποτελέσει μια εναλλακτική λύση έναντι της μεσογειακής διατροφής, ιδίως για τους βορειοευρωπαίους που δεν είναι πάντα εύκολο να προσαρμοστούν στις διατροφικές συνήθειες των νοτιοευρωπαίων.

Η μεσογειακή διατροφή, που βασίζεται στο ελαιόλαδο, τα φρούτα, τα λαχανικά και τα ψάρια, εδώ και χρόνια έχει κατ' επανάληψη χαρακτηριστεί από αλλεπάλληλες επιστημονικές έρευνες ως η ιδανική για την προστασία της καρδιάς και γενικότερα των αγγείων, προστετεύοντας από την αθηροσκλήρωση. Παράλληλα, η μεσογειακή διατροφή θεωρείται ότι μειώνει τον κίνδυνο άλλων χρόνιων παθήσεων (καρκίνου, διαβήτη κ.α.).

Σύμφωνα όμως με τη νέα μελέτη, «η αποδοχή της μεσογειακής διατροφής δεν είναι εύκολη σε άλλα μέρη του Δυτικού κόσμου, πιθανώς λόγω δυσκολίας να αλλάξουν οι διατροφικές συνήθειες, λόγω πολιτισμικών διαφορών στη γεύση, αλλά και εξαιτίας της περιορισμένης διαθεσιμότητας ορισμένων (μεσογειακών) τροφίμων».

Η νέα έρευνα βασίστηκε σε ένα μικρό δείγμα 166 παχύσαρκων ατόμων από διάφορες σκανδιναβικές χώρες, που έτρωγαν είτε ελεύθερα, είτε με βάση τη «δίαιτα Νόμα».

Και οι δύο ομάδες εθελοντών κατανάλωναν ίδιο αριθμό θερμίδων καθημερινά, αλλά η δεύτερη ομάδα της «Νόμα» έτρωγε περισσότερους καρπούς (όπως φραγκοστάφυλα ή μύρτιλλα), περισσότερα ψάρια (τρεις φορές την εβδομάδα), περισσότερα τοπικά λαχανικά, μόνο δημητριακά ολικής άλεσης και λίγα λιπαρά (βούτυρα κ.α.).

Μετά από έξι μήνες, η ομάδα που ακολουθούσε τη «δίαιτα Νόμα» εμφάνισε κατά μέσο όρο πτώση 4% στο επίπεδο της «κακής» χοληστερόλης (LDL), καθώς και αύξηση στην «καλή» χοληστερόλη (HDL). Συγκριτικά όμως, η μεσογειακή δίαιτα έχει αποδειχτεί ότι μπορεί να ρίξει την χοληστερόλη περισσότερο, κατά 6% έως 9%.

Η σκανδιναβική δίαιτα εμφανίστηκε να ρίχνει και το επίπεδο των χημικών ουσιών στον οργανισμό, που προκαλούν χρόνια φλεγμονή. Ο υπεύθυνος της έρευνας χαρακτήρισε τα ευρήματα «ενθαρρυντικά από την άποψη της δγμόσιας υγείας, καθώς ακόμα και μικρές μειώσεις στην "κακή" χοληστερόλη μπορούν να έχουν σημαντική επίπτωση στην καρδιαγγειαξκή θνησιμότητα».

Όπως εκτίμησε ο Ουουσιτούπα, αν κανείς ακολουθήσει τη «δίαιτα Νόμα» για πέντε έως δέκα χρόνια, μπορεί να μειώσει την πιθανότητα πρόωρου καρδιαγγειακού θανάτου κατά 10% έως 15% και τον κίνδυνο για διαβήτη τύπου 2 κατά 20% έως 40%.

Οι ισχυρισμοί αυτοί θα πρέπει όμως να επιβεβαιωθούν και από άλλες έρευνες στο μέλλον.

Link: Για την πρωτότυπη επιστημονική εργασία (με συνδρομή) στη διεύθυνση:http://onlinelibrary.wiley.com/doi/10.1111/joim.12044/abstract

News Room «Κέρδος» με πληροφόρηση από το ΑΠΕ - ΑΜΠ

Η Ρωσία διαψεύδει τον Άσαντ για τους S-300

Παράγοντας αποτροπής εξωτερικής στρατιωτικής επέμβασης στη Συρία οι πύραυλοι εδάφους αέρος S-300, λέει η Μόσχα.
Η Ρωσία δεν έχει ακόμη παραδώσει τους πυραύλους εδάφους-αέρος S-300 στη Συρία, παρά τους περί του αντιθέτου ισχυρισμούς του προέδρου Μπασάρ αλ Ασαντ και είναι πιθανόν να μην τους παραδώσει εντός του έτους, σύμφωνα με δημοσιεύματα των ρωσικών εφημερίδων.
Σε συνέντευξή του που μεταδόθηκε χθες από το τηλεοπτικό δίκτυο Al-Manar της λιβανικής Χεζμπολάχ, σε ερώτηση σχετικά με την παράδοση αυτών των συστημάτων αντιαεροπορικής άμυνας, για τους οποίους υπάρχει συμβόλαιο μεταξύ της Μόσχας και της Δαμασκού, ο Άσαντ απάντησε: «Όλες οι συμφωνίες με τη Ρωσία εφαρμόζονται και μέρος τους εφαρμόσθηκε πρόσφατα».
Όμως, σύμφωνα με πηγές του ρωσικού στρατιωτικo-βιομηχανικού συμπλέγματος, που επικαλούνται οι εφημερίδες Kommersant και Vedomosti, αυτοί οι πύραυλοι δεν έχουν παραδοθεί ακόμη.
Σύμφωνα με το δημοσίευμα της Vedomosti, δεν είναι βέβαιο ότι οι πύραυλοι αυτοί, που αποτελούν αντικείμενο συμβολαίου ύψους ενός δισεκατομμυρίου δολαρίων, το οποίο υπεγράφη το 2010, θα παραδοθούν εντός του 2013.
«Η παράδοση των έξι S-300 που προβλέπεται από συμβόλαιο το οποίο υπεγράφη το 2010 δεν θα πραγματοποιηθεί παρά το δεύτερο τρίμηνο του 2014», γράφει από την πλευρά της η Kommersant.
Εξάλλου θα χρειασθεί διάστημα έξι μηνών για την εκπαίδευση του συριακού προσωπικού και για τη δοκιμή τους, πριν αποκτήσουν επιχειρησιακή ικανότητα.
Η Μόσχα υποστήριξε την Τρίτη ότι ο εξοπλισμός του συριακού καθεστώτος με πυραύλους εδάφους-αέρος ικανούς να εξουδετερώσουν εν πτήσει αεροσκάφη και τηλεκατευθυνόμενους πυραύλους αποτελεί παράγοντα αποτροπής εξωτερικής στρατιωτικής επέμβασης στη Συρία.
Η ρωσική πηγή που επικαλείται η Vedomosti επεσήμανε ωστόσο ότι, ακόμη και αν οι ρωσικές αρχές επιμείνουν επισήμως στην πρόθεσή τους να εκπληρώσουν τους όρους του συμβολαίου του 2010, αυτό δεν σημαίνει οπωσδήποτε ότι η παράδοση των πυραύλων S-300 τελικά θα πραγματοποιηθεί.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, kathimerini.gr ,grafida-sintikis.blogspot.gr

Ελαβαν άδεια Παναθηναϊκός και ΠΑΣ Γιάννινα

Η Επιτροπή Εφέσεων Αδειοδότησης της ΕΠΟ έκανε δεκτές τις εφέσεις των ΠΑΕ Παναθηναϊκός και ΠΑΣ Γιάννινα, που σημαίνει ότι, αφενός οι αμφότεροι οι σύλλογοι θα λάβουν άδεια συμμετοχής στο πρωτάθλημα και αφετέρου, ο «Άγιαξ της Ηπείρου» θα συμμετάσχει στο Europa League, ενώ οι «πράσινοι» θα έχουν το δικαίωμα να κάνουν τις μεταγραφές που επιθυμούν, χωρίς περιορισμούς.


Σημαντικό ρόλο στην τελική απόφαση έπαιξαν οι βελτιώσεις, με την προσκόμιση νέων στοιχείων, στους φακέλους των δύο ομάδων.

Αυτό είχε ως αποτέλεσμα να πειστεί το δευτεροβάθμιο όργανο και, παρά την αρνητική εισήγηση του διευθυντή αδειοδότησης, Γιώργου Δημητρίου, να αποφανθεί θετικά επί του αιτήματος των δύο συλλόγων μετά τα μεσάνυχτα και ύστερα από «μαραθώνια» συνεδρίαση. Άδεια συμμετοχής έλαβε και ο Πανθρακικός.

Η έφεση του ΟΦΗ θα εξεταστεί την άλλη εβδομάδα, ενώ ο Άρης και ο Πανιώνιος δεν πρόκειται να αδειοδοτηθούν.

Η σχετική ανακοίνωση που εκδόθηκε από την ΕΠΟ αναφέρει: «Το Δευτεροβάθμιο Όργανο Αδειοδότησης της Ελληνικής Ποδοσφαιρικής Ομοσπονδίας κατά τη σημερινή του συνεδρίαση εξέτασε τις εφέσεις των ΠΑΕ Παναθηναϊκός, Πανθρακικός και ΠΑΣ Γιάννινα, κατά των αποφάσεων του Πρωτοβάθμιου Οργάνου Αδειοδότησης. Έκανε δεκτές τις εφέσεις και χορήγησε την άδεια συμμετοχής στις διοργανώσεις περιόδου 2013-2014 και στις τρεις ΠΑΕ».

Κοντά σε Πασιένσια o ΠΑΟΚ

Ο Σαββίδης έχει συμφωνήσει με τον Πορτογάλο τεχνικό ο οποίος έρχεται στην Θεσσαλονίκη για υπογραφές


Ο Ντομίνγκος Πασιένσια θα είναι, εκτός απροόπτου, ο νέος προπονητής του ΠΑΟΚ με τον Πορτογάλο να έχει έρθει σε συμφωνία με τον Ιβάν Σαββίδη.
Ο μεγαλομέτοχος της ΠΑΕ ΠΑΟΚ άκουσε τον Φερνάντο Σάντος να του λέει τα καλύτερα για τον Πασιένσια ενώ και οι Βρύζας, Ζαγοράκης γνωρίζουν την καλή δουλειά που έχει κάνει τα τελευταία χρόνια ο Πορτογάλος τεχνικός.
Έτσι ο Πασιένσια αναμένεται τις επόμενες μέρες στην Θεσσαλονίκη για να υπογράψει συμβόλαιο συνεργασίας.
Στον ΠΑΟΚ κατέληξαν στον Πασιένσια καθώς ο Χουμπ Στέφενς, που ήταν η πρώτη επιλογή, είχε κασέ που ξεπερνούσε το 1.5 εκ. ευρώ ενώ και ο ίδιος δεν ήθελε να φύγει από την Γερμανία μιας και είχε προτάσεις από ομάδες της Bundesliga.

Συνεδριάζει το ΔΝΤ για την Ελλάδα

Συνεδριάζει απόψε το ΔΝΤ για την Ελλάδα.Δημοσίευμα της Wall Street Journal για τα δάνεια.


Το εκτελεστικό συμβούλιο του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ) συνεδριάζει απόψε για να αξιολογήσει το ελληνικό πρόγραμμα, με βάση την έκθεση που έχει ετοιμάσει η Αποστολή του Ταμείου στην Ελλάδα, με επικεφαλής τον Πολ Τόμσεν.
Το ΔΝΤ αναμένεται να εγκρίνει την εκταμίευση της δόσης των 1,8 δισ. ευρώ προς την Ελλάδα.
Σύμφωνα με πληροφορίες, η έκθεση περιλαμβάνει «θετικές επισημάνσεις» για διάφορες πτυχές της ελληνικής οικονομίας, όπως την «πρόοδο» που έχει επιτευχθεί στη μείωση του δημοσιονομικού ελλείμματος, τη «βελτίωση της ανταγωνιστικότητας» και την προσπάθεια που καταβάλλεται από την κυβέρνηση στον τομέα των διαθρωτικών μεταρρυθμίσεων. Αλλά, θα υπογραμμίζεται η ανάγκη για περαιτέρω εντατικοποίηση των προσπαθειών για καταπολέμηση της φοροδιαφυγής, άνοιγμα κλειστών επαγγελμάτων και υλοποίηση αποκρατικοποιήσεων.
Όπως εκτιμάται, από πλευράς του ΔΝΤ θα υπάρξει επιμονή στο θέμα της βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους, επαναλαμβάνοντας τη «δέσμευση» των Ευρωπαίων εταίρων προς αυτή την κατεύθυνση.
Στο μεταξύ, σύμφωνα με σημερινό δημοσίευμα της Wall Street Journal, τα δάνεια προς κράτη - μέλη της ευρωζώνης, όπως η Ελλάδα, η Πορτογαλία και η Ιρλανδία, η πλειοψηφία των οποίων στόχευε στο να διασφαλιστεί η πλήρης αποπληρωμή των πιστωτών του ιδιωτικού τομέα, εξετάζονται πλέον ως μια «αμφιλεγόμενη τακτική».
Όπως υποστηρίζεται, στην περίπτωση της Ελλάδας, η οποία το Μάιο του 2012 πραγματοποίησε τη μεγαλύτερη αναδιάρθρωση χρέους στην ιστορία, οι ιδιώτες πιστωτές αποζημιώθηκαν πλήρως για μια διετία, χάρη στα ποσά του δανείου. Και η Ελλάδα, η οποία συνεχίζει να βαρύνεται με δάνειο ύψους 174.5 δισ. ευρώ, έως σήμερα αποπληρώνει ακόμη και εκείνους τους επενδυτές που αρνήθηκαν να μετάσχουν στην αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους, σύμφωνα πάντα με το εν λόγω δημοσίευμα.
Στη συνέχεια, επισημαίνεται ότι η αξιοποίηση των ποσών του δανείου για το συγκεκριμένο σκοπό δεν ήταν απαραίτητα επιλογή της Ελλάδας, ωστόσο η ευρωζώνη και το ΔΝΤ κατέστησαν σαφές ότι η αποπληρωμή των επενδυτών ελληνικών ομολόγων ήταν προτεραιότητα, επιμένοντας ότι τα χρήματα του δανείου θα πρέπει να διασφαλιστούν σ' έναν χωριστό λογαριασμό που θα αποπληρώνει καταρχήν τους κατόχους ελληνικού χρέους. Ό,τι περισσέψει θα διατεθεί για άλλες δημόσιες ανάγκες, όπως οι καταβολές μισθών σε συνταξιούχους και καθηγητές.
Αυτή ήταν η πρακτική που ίσχυε μέχρι πρότινος για τα ευρωπαϊκά δάνεια, τονίζεται χαρακτηριστικά. Ωστόσο, σε έκθεσή του τον τρέχοντα μήνα, το ΔΝΤ αμφισβητεί εάν η δέσμευση τεράστιων ποσών δημοσίου χρήματος προς όφελος των ιδιωτών επενδυτών είναι καλή ιδέα. Και, όπως αναφέρεται στο δημοσίευμα, η χρονική συγκυρία για την επέμβαση του ΔΝΤ είναι ενδιαφέρουσα, καθώς αυτό το τρίμηνο, τα δάνεια του Ταμείου προς την Ελλάδα καθίστανται ληξιπρόθεσμα και οι πόροι από τα δάνεια της ευρωζώνης θα χρησιμοποιηθούν για την αποπληρωμή του ΔΝΤ.
Τέλος, σημειώνεται ότι την ίδια στιγμή, το ΔΝΤ καλεί την ευρωζώνη να προβεί σε απώλειες για το πακέτο διάσωσης της Ελλάδας, ενώ διατηρεί τη σύμβαση ότι το ίδιο είναι προτιμητέος πιστωτής και ως εκ τούτου, θα πρέπει εξαιρεθεί από τυχόν χρηματοπιστωτικές απώλειες.

Πηγή: AΠE-MΠΕ, kathimerini.gr ,grafida-sintikis.blogspot.gr

Παρουσία Σαμαρά η τελετή εκκίνησης του Ράλι Ακρόπολις

Παρουσία του πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά και του υπουργού Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας, Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων, Κωστή Χατζηδάκη, άνοιξε και επίσημα η «αυλαία» του 59ου Ράλι Ακρόπολις, καθώς πραγματοποιήθηκε το απόγευμα στο Ζάππειο η τελετή εκκίνησης.
Σε δήλωσή του ο κ. Σαμαράς έκανε λόγο για μεγάλη διοργάνωση ανεξάρτητα από την οικονομική κρίση και τόνισε, μεταξύ άλλων, ότι «το Ράλι Ακρόπολις είναι ένα πολύ σημαντικό γεγονός για την χώρα μας και θα πρέπει η Πολιτεία να το στηρίζει πάντα».
Απαντώντας σε ερώτηση για την οικονομία, δήλωσε ότι «περάσαμε δια πυρός και σιδήρου και τώρα πηγαίνουμε καλύτερα» και επεσήμανε ότι η ελληνική επιτυχία θα γίνει και ευρωπαϊκή επιτυχία.


Ακόμη ανέφερε ότι για να έχουμε ανάπτυξη χρειάζονται επενδύσεις, ιδιωτικοποιήσεις, ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, ενώ μιλώντας για τον τουρισμό εκτίμησε πως η φετινή θα είναι από τις καλύτερες τουριστικές περιόδους για την Ελλάδα.
Νωρίτερα ο Πρωθυπουργός είχε συνομιλία με τους υπευθύνους της FIA, αλλά και με ελληνικά πληρώματα που μετέχουν στο Ράλι.
Κυκλοφοριακές ρυθμίσεις
Λόγω της διεξαγωγής του 59ου Ράλι Ακρόπολις πραγματοποιούνται από σήμερα, Παρασκευή, προσωρινές κυκλοφοριακές ρυθμίσεις. Συγκεκριμένα, ισχύει προσωρινή διακοπή της κυκλοφορίας, καθώς και απαγόρευση στάσης και στάθμευσης των οχημάτων, στις οδούς:
- Λ. Βασ. Όλγας σε όλο το μήκος της και στα δύο ρεύματα κυκλοφορίας της, από τις 16.00 έως τις 19.30.
- Στα Μέγαρα από τις 15.30 έως τη 1.00 τα ξημερώματα του Σαββάτου, στις οδούς Γερανείων, στο τμήμα της μεταξύ του Βόρειου Παράδρομου της Νέας Εθνικής Οδού Αθηνών Κορίνθου μέχρι τη θέση «Γαλήνη» και Φιλελλήνων, Παναγίτσας και Βαρδουσίων, σε όλο το μήκος τους μέχρι την συμβολή τους με την οδό Γερανείων.
Εξαιρούνται οι μόνιμοι κάτοικοι.

ΠΗΓΗ naftemporiki.gr,grafida-sintikis.blogspot.gr 

Για ΗΠΑ και Λονδίνο αναχωρεί αύριο ο Δ. Αβραμόπουλος

Ταξίδι-«αστραπή» στις ΗΠΑ θα πραγματοποιήσει ο υπουργός Εξωτερικών, Δημήτρης Αβραμόπουλος, προκειμένου να συμμετάσχει, τη Δευτέρα 3 Ιουνίου, ως κεντρικός ομιλητής, στην ολομέλεια του ετήσιου Συνεδρίου της «Αμερικανοεβραϊκής Επιτροπής» (American Jewish Committee).
Για ΗΠΑ και Λονδίνο αναχωρεί αύριο ο Δ. Αβραμόπουλος
Το βράδυ της ίδιας ημέρας, ο κ. Αβραμόπουλος θα αναχωρήσει για το Λονδίνο, όπου θα πραγματοποιήσει επίσκεψη εργασίας (4-5 Ιουνίου), προσκεκλημένος του Βρετανού ομολόγου του, Γουίλιαμ Χαγκ, με τον οποίον θα έχει συνομιλίες για διμερή, ευρωπαϊκά και διεθνή θέματα.
Στο πλαίσιο της επίσκεψης, ο υπουργός Εξωτερικών θα συναντηθεί με την Ομάδα Βρετανο-Ελληνικής Φιλίας της Βουλής των Κοινοτήτων και της Βουλής των Λόρδων.
Παράλληλα, ο υπουργός θα έχε επαφές με παράγοντες της ελληνικής ομογένειας και θα παρευρεθεί σε εκδήλωση με θέμα «David Lloyd and Eleftherios Venizelos: an enduring friendship», που περιλαμβάνει παρουσίαση εγγράφων από το αρχείο του Λόυντ Τζορτζ και της αλληλογραφίας του με τον Ελευθέριο Βενιζέλο.
ΠΗΓΗ newsbomb.gr, grafida-sintikis.blogspot.gr