Παρασκευή 19 Απριλίου 2013

Σχέδιο για την απασχόληση ανέργων στο Δήμο Σερρών

Η Αναπτυξιακή Σύμπραξη «Συνεργώ στην Απασχόληση» υλοποιεί το «Τοπικό σχέδιο για την απασχόληση στο Δήμο Σερρών», για δημότες του Δήμου Σερρών, που είναι άνεργοι , νέοι επιστήμονες και ασφαλισμένοι στον ΟΓΑ.
Το σχέδιο αφορά την προετοιμασία 140 ατόμων ώστε κάποιοι από αυτούς να ενταχθούν στην αγοράς και ορισμένοι άλλοι να εφαρμόσουν καινοτομίες στην επιχειρηματική τους δράση, λειτουργώντας παράλληλα ως πιλότοι δημιουργίας απασχόλησης στην τοπική αγορά εργασίας. Το σχέδιο που είναι επιδοτούμενο υλοποιείται σε έξι προγράμματα κατάρτισης 70 ωρών και αιτήσεις γίνονται δεκτές στα γραφεία της ΑΝΕΣΕΡ έως 8 Μαΐου.

Ανθρωποκυνηγητό στη Βοστόνη για τον Τσετσένο βομβιστή

ΝΕΚΡΟΣ Ο 26ΧΡΟΝΟΣ ΑΔΕΛΦΟΣ ΤΟΥ

Στη δημοσιότητα αρχίζουν να βγαίνουν τα πρώτα στοιχεία για την ταυτότητα των βομβιστών που αιματοκύλησαν το Μαραθώνιο της Βοστόνης, ενώ ανθρωποκυνηγητό έχει στηθεί για τον εντπισμό του δεύτερου υπόπτου.

Ανθρωποκυνηγητό στη Βοστόνη για τον 19χρονο Τσετσένο βομβιστή
Οι δύο βομβιστές -ένας εκ των οποίων είναι ήδη νεκρός ύστερα από καταδίωξη, ενώ ο δεύτερος καταζητείται σε όλη τη Βοστόνη, θεωρείται δε ιδιαίτερα επικίνδυνος- είναι αδέλφια και φέρουν το επώνυμο Τσαρνάεφ ενώ φέρονται να έχουν τσετσενική καταγωγή.

Το βίντεο με τους δυο υπόπτους [19/04]


Το όνομα του καταζητουμένου είναι Τζόκαρ Τσαρνάεφ, ηλικίας 19 ετών, γεννήθηκε στο Κιργιστάν διαθέτει αμερικανικό δίπλωμα οδήγησης ενώ, σύμφωνα με δήλωση γνωστού του στο CNN, εργαζόταν ως ναυαγοσώστης στο Πανεπιστήμιο Χάρβαρντ.

Οι δύο ύποπτοι βρίσκονταν στις Ηνωμένες Πολιτείες από το 2002 ή το 2003, κρίνεται ότι έλαβαν στρατιωτική εκπαίδευση, έχουν διεθνείς διασυνδέσεις, ενώ διέμεναν νόμιμα στις ΗΠΑ. Ζούσαν στο Κέμπριτζ της Μασαχουσέτης.
Ανθρωποκυνηγητό στη Βοστόνη για τον 19χρονο Τσετσένο βομβιστή
Λίγη ώρα μετά τη δημοσιοποίηση του ονόματος του καταζητούμενου δημοσιεύτηκε και η ταυτότητα του νεκρού βομβιστή. Το όνομα του νεκρού υπόπτου είναι Τάμερλαν Τσαρνάεφ, ηλικίας 26 ετών, και ως τόπος γέννηση αναφέρεται η Ρωσία.

Η αστυνομία επαναλαμβάνει συνεχώς συστάσεις στους κατοίκους του Γουότερταουν, του Νιούτον, του Κέμπριτζ, του Μπελμοντα και των γύρω περιοχών να παραμείνουν στα σπίτια τους, να κλειδώσουν καλά και να μην επιτρέψουν την είσοδο σε κανέναν.
«Τους παγίδεψαν» υποστηρίζει ο πατέρας - «Ντρεπόμαστε» λέει ο θείος τους
O 19χρονος καταζητούμενος
O 19χρονος καταζητούμενος
Σύμφωνα με το Reuters, δύο άτομα τέθηκαν υπό κράτηση (χωρίς να συλληφθούν) από την αστυνομία στο σπίτι όπου διέμεναν τα αδέλφια, ενώ το Assosiated Press επικοινώνησε τηλεφωνικά με τον πατέρα του καταζητούμενου, Άνζορ Τσαρνάεφ, ο οποίος δήλωσε ότι ο γιος του είναι ένας έξυπνος δευτεροετής φοιτητής ιατρικής και «αληθινός άγγελος». «Τον περιμένουμε να έρθει σπίτι στις γιορτές», συμπλήρωσε.
«Κατά την άποψή μου, οι υπηρεσίες ασφαλείας παγίδεψαν τα παιδιά μου επειδή είναι πολύ πιστοί μουσουλμάνοι», δήλωσε ακόμη ο Άνζορ Τσαρνάεφ στο πρακτορείο ειδήσεων Ίντερφαξ, μιλώντας από την πρωτεύουσα του Νταγκεστάν, Μαχατσκάλα.
Ανθρωποκυνηγητό στη Βοστόνη για τον 19χρονο Τσετσένο βομβιστή
«Γιατί σκοτώσανε τον Ταμερλάν; Θα έπρεπε να τον πιάσουν ζωντανό», πρόσθεσε, αναφερόμενος στον 26χρονο γιο του που σκοτώθηκε. «Ο μικρότερος κρύβεται τώρα. Τον περιμέναμε για τις διακοπές», πρόσθεσε, διευκρινίζοντας ότι ο Τζοχάρ σπουδάζει ιατρική στις ΗΠΑ.
Αντίθετα, σκληρή γλώσσα χρησιμοποίησε ο θείος των αδελφών Τσαρνάεφ ο οποίος ζει στις ΗΠΑ.
Ανθρωποκυνηγητό στη Βοστόνη για τον 19χρονο Τσετσένο βομβιστή
"Παραδόσου! Ζήτησε συγγνώμη από τα θύματα και τους τραυματίες" είπε ο Ρουσλάν Τσάρνι απευθυνόμενος στον ανιψιό του, σε δηλώσεις του που μεταδόθηκαν από τα τηλεοπτικά κανάλια.
"Ντρόπιασε την οικογένεια Τσάρνι, ολόκληρη την εθνότητα των Τσετσένων", πρόσθεσε μιλώντας στις τηλεοπτικές κάμερες έξω από το σπίτι του, στο Μοντγκόμερι Βίλατζ του Μέριλαντ. "Είμαι έτοιμος να γονατίσω μπροστά (στις οικογένειες των νεκρών και τους τραυματίες) και να ζητήσω συγγνώμη εκ μέρους της οικογένειάς μου", πρόσθεσε.
«Ντρεπόμαστε. Είναι παιδιά του αδελφου μου, ο οποίος είχε ελάχιστη επιρροή σε αυτούς. Δεν τους είχαμε δει και δεν είχαμε σχέσεις για πολύ καιρό. Δεν ήθελα η οικογένειά μου να έχει καμία σχέση μαζί τους» τόνισε και τους χαρακτήρισε «χαμένα κορμιά».
Και τρίτος ύποπτος;
Νεότερες πληροφορίες του NBC, το οποίο επικαλείται αστυνομική πηγή, αναφέρουν ότι η αστυνομία αναζητά και τρίτο άτομο, δεν επιβεβαιώνεται ωστόσο αν θεωρείται συνεργός των δύο αδελφών.
Ακόμη συνεχίζει να κάνει εφόδους σε σπίτια και αυτοκίνητα αναζητώντας ίχνη του καταζητούμενου.
Ανθρωποκυνηγητό στη Βοστόνη για τον 19χρονο Τσετσένο βομβιστή
Σύμφωνα με εκπρόσωπο της αστυνομίας, στο πλαίσιο των ερευνών εντοπίστηκε και το αυτοκίνητο μάρκας Honda CVR που αναζητούσε η αστυνομία της πολιτείας του Κονέκτικατ και που πιστεύεται ότι ανήκει σε έναν πιθανό ύποπτο που συνδέεται με την επίθεση στον Μαραθώνιο της Βοστόνης.
Το χρονικό
Περίπου πέντε ώρες μετά τη δημοσιοποίηση από το FBI των φωτογραφιών των δύο υπόπτων για τη βομβιστική επίθεση στη Βοστόνη με την οποία οι αρχές αναζητούσαν περισσότερες πληροφορίες, ο 26χρονος αστυνομικός Σον Κόλιερ έπεφτε νεκρός από πυροβολισμούς στο Πανεπιστήμιο ΜΙΤ της Μασαχουσέτης.
Ο αστυνομικός του ΜΙΤ που έπεσε νεκρός από τις σφαίρες των δραστών.
Ο αστυνομικός του ΜΙΤ που έπεσε νεκρός από τις σφαίρες των δραστών.
Λίγο αργότερα, η αστυνομία λάμβανε αναφορά για μια κλοπή αυτοκινήτου από δύο άνδρες, οι οποίοι επί μισή ώρα κρατούσαν τον οδηγό του όμηρο. Οι δύο άνδρες ήταν ζωσμένοι με εκρηκτικά ενώ είχαν στην κατοχή τους πολλά όπλα. Οι αστυνομικοί τους χαρακτήρισαν «οπλισμένους και εξαιρετικά επικίνδυνους».
Μόλις οι δράστες απελευθέρωσαν τον οδηγό του αυτοκινήτου οι αρχές τον συνέλαβαν ως ύποπτο για να τον αφήσουν ελεύθερο λίγες ώρες αργότερα.
Παράλληλα η αστυνομία εντόπισε και άρχισε να καταδιώκει το κλεμμένο αυτοκίνητο μέχρι την περιοχή του Watertown, όπου οι δύο ύποπτοι πέταξαν εκρηκτικά από το αυτοκίνητο προς τους αστυνομικούς. Ακολούθησε ανταλλαγή πυροβολισμών.
Κατά τη διάρκεια της ανταλλαγής πυρών ο πρώτος ύποπτος τραυματίστηκε σοβαρά και συνελήφθη ενώ ο δεύτερος κατάφερε να διαφύγει εγκαταλείποντας το αυτοκίνητο. Αμέσως ξεκίνησε το ανθρωποκυνηγητό. Ακολούθησαν χαώδεις σκηνές καταδίωξης στην περιοχή του Κέμπριτζ και του Γουώτερτάουν, οι οποίες συνεχίζονται ακόμη.
Ο βαριά τραυματισμένος άνδρας διακομίστηκε στο Ιατρικό Κέντρο «Μπεθ Ίσραελ» της Βοστόνης. Έφερε ακαθόριστο αριθμό τραυμάτων από πυροβολισμούς καθώς και άλλα πιθανότατα από εκρήξεις.
«Ο άνδρας ήρθε στο νοσοκομείο έχοντας υποστεί καρδιακή ανακοπή», δήλωσε ο γιατρός.

Στη συνέχεια οι αρχές επικεντρώθηκαν στην αναζήτηση του δεύτερου υπόπτου, ο οποίος στις φωτογραφίες της ημέρας του Μαραθωνίου απεικονιζόταν να φορά λευκό καπέλο.

Από την ανταλλαγή πυρών τραυματίστηκε σοβαρά ένας 33χρονος τροχονόμος, ο Ρίτσαρντ Ντόναχου, ο οποίος νοσηλεύεται στο νοσοκομείο.

Αμέσως απέκλεισαν μια περιοχή ενώ ζήτησαν από τους κατοίκους του Watertown, στα περίχωρα της Βοστόνης να παραμείνουν μακριά από τα παράθυρα των σπιτιών τους, να μην ανοίγουν την πόρτα τους, να αποφεύγουν όσο το δυνατόν περισσότερο τις μετακινήσεις τους και να μην πάνε στη δουλειά τους.

«Πιστεύουμε ότι είναι τρομοκράτης. Πιστεύουμε ότι είναι ένας άνθρωπος που ήρθε εδώ για να σκοτώσει. Πρέπει να τον συλλάβουμε», δήλωνε κατά τη διάρκεια της καταδίωξης στον λογαριασμό του στο Twitter ο αρχηγός της αστυνομίας της Βοστόνης Εντ Ντέιβις.

Παράλληλα σταμάτησε η λειτουργία όλων των μέσων μαζικής μεταφοράς στη Βοστόνη, ενώ κλειστά παραμένουν, κατόπιν εντολής των αρχών, τα καταστήματα, τα πανεπιστήμια και τα σχολεία της περιοχής.

«Ναυάγιο» των ρυθμίσεων για τα τραπεζικά δάνεια

Ερώτηση της Μαρίας Κόλλια-Τσαρουχά
ΣΤ΄ Αντιπροέδρου της Βουλής των Ελλήνων - Βουλευτής Ν. Σερρών
 

ΒΟΥΛΗ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ
Αριθ. Πρωτ.: 9934/19.04.2013
ΕΡΩΤΗΣΗ

Προς τον κ. Υπουργό Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας, Υποδομών, Μεταφορών & Δικτύων

Θέμα:  «Ναυάγιο» των πολυαναμενόμενων ρυθμίσεων για τα τραπεζικά δάνεια

Μετά από πολλούς μήνες αναμονής, ανακοινώθηκαν από το υπουργείο σας οι πολυαναμενόμενες ρυθμίσεις για τα τραπεζικά δάνεια, που μοιάζουν περισσότερο με «ναυάγιο», παρά «ομπρέλα» , όπως και οι αρμόδιοι συντάκτες τους διακηρύσσουν στο τύπο.
Δικαίωμα υπαγωγής στη ρύθμιση έχουν μισθωτοί και συνταξιούχοι ιδιωτικού και δημοσίου τομέα, ελεύθεροι επαγγελματίες, η δραστηριότητα των οποίων παρέχεται αποκλειστικά σε ένα νομικό πρόσωπο και άνεργοι. Στο πρόγραμμα υπάγονται τα μη ληξιπρόθεσμα δάνεια από πιστωτικά ιδρύματα για τα οποία έχει εγγραφεί προσημείωση ή υποθήκη στην κύρια κατοικία του οφειλέτη, η αντικειμενική αξία της οποίας δεν υπερβαίνει τις 180.000 ευρώ.
Οι όροι για να υπαχθεί κάποιος στη ρύθμιση πρέπει να πληρούνται σωρευτικά , και είναι: α) το σύνολο της ακίνητης περιουσίας του νοικοκυριού δεν υπερβαίνει σε αντικειμενική αξία τις 250.000 ευρώ, β) το σύνολο των καταθέσεων που βρίσκονται στην κατοχή του νοικοκυριού δεν ξεπερνά τις 10.000 ευρώ και γ) το ανεξόφλητο υπόλοιπο των συνολικών δανειακών υποχρεώσεων του νοικοκυριού (κεφάλαιο) δεν ξεπερνά τις 150.000 ευρώ.
Όπως επισημαίνει σε ανακοίνωσή της η Ένωση Καταναλωτών και Δανειοληπτών, «αν εξαιρεθεί η προϋπόθεση ότι πρέπει να έχει μειωθεί κατά 20% το εισόδημα που απαντάει στο 95% των δανειοληπτών στεγαστικών δανείων και η μη ύπαρξη καταθέσεων άνω των 10.000 ευρώ που απαντάει σε αντίστοιχα μεγάλα ποσοστά των δανειοληπτών, ουσιαστικά καλούνται όσοι με μαγικές δυνάμεις από το 2010 διατήρησαν την αποπληρωμή του στεγαστικού τους δανείου μη ληξιπρόθεσμη, παρά τα δυσβάστακτα φοροδοτικά μέτρα της κυβέρνησης και ήταν συνεπείς ,  άγνωστο με ποιον τρόπο, ακόμα και αν είναι άνεργοι , την ίδια στιγμή που όλα τα επίσημα στοιχεία δείχνουν , ότι εξυπηρετούνται ομαλά (χωρίς ρύθμιση) λιγότερα από μισά στεγαστικά δάνεια , στο πρώτο τρίμηνο του 2013».
«Δεδομένων και των υπολοίπων αποκλειστικών προϋποθέσεων η συγκεκριμένη ρύθμιση θα μπορεί να ικανοποιήσει με όφελος μια ισχνή μειοψηφία κάτω του 1% των δανειοληπτών , που βρίσκονται στο προθάλαμο της οριστικής καθυστέρησης-παύσης πληρωμών. Γεννώνται δε ερωτήματα, για την αυθαίρετη προσέγγιση και τον τρόπο θέσπισης των ανωτέρω κριτηρίων».
Όπως χαρακτηριστικά επισημαίνει η Ένωση Καταναλωτών και Δανειοληπτών, η συγκεκριμένη ρύθμιση:
ΔΕΝ καταργεί την κατάχρηση δεσπόζουσας θέσης, στην οποία μέχρι και σήμερα προβαίνει το σύνολο των πιστωτικών ιδρυμάτων της χώρας.
ΔΕΝ αυξάνει τη διαπραγματευτική ισχύ των δανειοληπτών ούτε λειτουργεί σαν μοχλός πίεσης για την δημιουργία ρυθμίσεων από πλευράς των τραπεζών που ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα.
ΔΕΝ οδηγεί σε οριστική επίλυση του προβλήματος αλόγιστου δανεισμού για αγορά, ή επισκευή ακινήτων, αλλά αναστέλλει και μεταθέτει  την εμφάνιση του προβλήματος για τέσσερα (4) έτη.
ΔΕΝ καλύπτει τις ανάγκες της μεγάλης πλειονότητας των Ελλήνων Δανειοληπτών.
ΔΕΝ τιμωρεί τον αλόγιστο δανεισμό και την εσφαλμένη και σε αρκετές περιπτώσεις «κατασκευασμένη» εκτίμηση της ακίνητης περιουσίας των δανειοληπτών.
ΔΕ σταματά τον εκτοκισμό απαιτήσεων, παρά την απρόοπτη μεταβολή των εν γένει οικονομικών και κοινωνικών συνθηκών.
ΔΕ λαμβάνει υπόψη την κάθετη πτώση της αγοράς ακινήτων.
ΔΕΝ οδηγεί σε αναλογική μείωση του ύψους των προερχομένων από στεγαστικά δάνεια απαιτήσεων, εν σχέση με τη μείωση που έχει υποστεί το ακίνητο για την αγορά ή την επισκευή του οποίου εκταμιεύτηκε το εκάστοτε ενυπόθηκο δάνειο.
ΔΕΝ προστατεύει κοινωνικές ομάδες που είναι αποκλεισμένες εδώ και τρία χρόνια από οποιαδήποτε ρύθμιση (έμποροι, εταιρείες) οι οποίες συνεχίζουν να είναι βορρά στις ορέξεις του τραπεζικού συστήματος.

ΔΕ λαμβάνει υπόψη τις αντίστοιχες ρυθμίσεις που έχουν εφαρμοστεί σε άλλες χώρες του Ευρωπαϊκού Νότου, όπως η Ισπανία.
ΔΕΝ προσπαθεί σε καμία περίπτωση να συμψηφίσει και να επιμερίσει τις απώλειες μεταξύ των συμβαλλομένων μερών (Δανειολήπτης - Πιστωτικό  Ίδρυμα).
Σε υπόμνημα , που παρέδωσαν τον Μάρτιο εκπρόσωποι της Ένωσης Καταναλωτών Ποιότητα Ζωής (ΕΚΠΟΙΖΩ) στους εκπροσώπους της Τρόικας και την Τράπεζας της Ελλάδος αναφορικά με το πρόβλημα της υπερχρέωσης και σε σχέση με τη διαδικασία ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών, περιλαμβάνονταν μεταξύ άλλων οι εξής προτάσεις:
Ψήφιση των τροποποιήσεων-βελτιώσεων του ν. 3869/2010 που είχαν κατατεθεί στη Βουλή τον Απρίλιο 2012. Ο ν. 3869/2010 για τη ρύθμιση των χρεών των υπερχρεωμένων φυσικών προσώπων που τέθηκε σε εφαρμογή το 2011 είναι, σε τακτικές συνθήκες, το πλέον σημαντικό εργαλείο για τον απεγκλωβισμό των καταναλωτών από την υπερχρέωση και τη διαφύλαξη ομαλών και αξιοπρεπών συνθηκών οικογενειακής διαβίωσης. Επιτρέπει τη προσαρμογή των υποχρεώσεων των υπερχρεωμένων νοικοκυριών στις πραγματικές τους δυνατότητες. Παρέχει την προστασία της κατοικίας από τη ρευστοποίηση με τη μακρόχρονη και με ευνοϊκούς όρους εξυπηρέτηση οφειλής που δεν θα υπερβαίνει το 85% της εμπορικής αξίας.
         Ο νόμος 3869/2010 για τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά είναι αναγκαίος για την ανακούφιση των υπερχρεωμένων νοικοκυριών. Δεν δημιουργεί την αδυναμία πληρωμής, την αποκαλύπτει, κάτω από όρους ασφαλούς διάγνωσης για τους πιστωτές. Αποκαθιστά την πληρωμή, συνεπώς και την ενθαρρύνει, στο μέτρο όμως των δυνατοτήτων του οφειλέτη. Βελτιώνει και εξυγιαίνει γι' αυτό το χρηματοπιστωτικό σύστημα καθώς δυσχεραίνει τη συγκάλυψη επισφαλών απαιτήσεων. Επιβεβλημένη είναι, στο πλαίσιο αυτό, η καθιέρωση ουσιαστικής διαμεσολάβησης για τη διευκόλυνση της ρύθμισης των χρεών. Χρειάζεται μία ριζική αναδιοργάνωση των διαδικασιών διαβούλευσης και διαπραγμάτευσης ανάμεσα σε πιστωτές και οφειλέτες. Θα πρέπει να συμμετάσχουν πλέον στη διαπραγμάτευση πέρα από τον πιστωτή και τον οφειλέτη κι άλλα πρόσωπα ή θεσμοί, με αρμοδιότητες και ευελιξία , που θα τους επιτρέπει να παράγουν ουσιαστικά αποτελέσματα.
Ωστόσο, ο νόμος 3869/2010 δεν μπορεί να είναι το μοναδικό εργαλείο σε μία κοινωνία που αντιμετωπίζει ένα τόσο οξυμμένο πρόβλημα υπερχρέωσης. Όπως επισημαίνει και πρόσφατο έγγραφο εργασίας του ΔΝΤ, σε χώρες, όπου το φαινόμενο της υπερχρέωσης είναι ιδιαίτερα οξυμένο, η αποκατάσταση μέσω των προηγουμένων διαδικασιών μπορεί να αποβεί ανεπαρκής, καθώς συχνά τα κράτη αδυνατούν να ανταποκριθούν στο διοικητικό βάρος και το οικονομικό κόστος των εν λόγω διαδικασιών. Εξίσου ζητούμενο άλλωστε είναι να προλάβει κανείς καταστάσεις μόνιμης αδυναμίας και την έκταση αυτής. Αναγκαίες είναι γι' αυτό πολιτικές που θα επιταχύνουν την αποτελεσματικότερη προσαρμογή και την επανένταξη των υπερχρεωμένων οφειλετών στην οικονομική και κοινωνική ζωή.
Οι αναδιαρθρώσεις/ρυθμίσεις των δανείων είναι απαραίτητες για να προληφθούν χειρότερες καταστάσεις, και κυρίως η εγκατάλειψη της εξυπηρέτησής τους. Οποιαδήποτε όμως ρύθμιση πρέπει να έχει ένα ορίζοντα τέλους, να μην οδηγεί σε μία εξυπηρέτηση στο διηνεκές του χρέους, καθώς τότε αφαιρεί οποιαδήποτε δημιουργική προοπτική της πίστωσης.
Διαγραφή υπό προϋποθέσεις καταναλωτικών δανείων. Οι καταναλωτικές πιστώσεις εξυπηρετούν από τη φύση τους βραχύ - και μεσοχρόνιες καταναλωτικές ανάγκες και στόχους. Η αποπληρωμή τους δεν μπορεί να διαιωνίζεται στις επόμενες γενιές. Η διάρκειά της θα πρέπει να είναι ανάλογη της χρήσης αυτής. Δεν μπορεί να οργανώνεται σε τέτοιο βάθος χρόνου, και μάλιστα με τους γνωστούς επαχθείς όρους, που να απομυζά την προοπτική των οφειλετών, να τους αποστερεί τα τρέχοντα και μελλοντικά θεμέλια και μέσα διαβίωσης, να αποκλείει την προαγωγή της επιχειρηματικότητας. Θα πρέπει ως εκ τούτου να διαγραφεί, υπό προϋποθέσεις που μπορούν να περιγραφούν αντικειμενικά, το μεγαλύτερο μέρος των καταναλωτικών δανείων και πιστώσεων που χορηγήθηκαν πριν την κρίση. 'Άλλωστε, οι ζημιές από την εν λόγω διαγραφή έχουν (ή θα έπρεπε να έχουν), σύμφωνα με τους ισχύοντες κανόνες, λογιστικοποιηθεί ήδη στους ισολογισμούς των πιστωτικών ιδρυμάτων. Η εν λόγω διαγραφή θα επιτρέψει την είσπραξη ενός μικρού μέρους αυτών αλλά και την σταθερότερη αποπληρωμή των ενυπόθηκων απαιτήσεων.



Διαγραφή των ενυπόθηκων χρεών κατά το μέρος που υπερβαίνουν την αξία της κατοικίας. Πράγματι, εξαιτίας της μείωσης των αξιών των ακινήτων, πολλά ενυπόθηκα δάνεια δεν έχουν στην πραγματικότητα αντίστοιχη εξασφάλιση. Πολλοί δανειολήπτες, εξάλλου, μπροστά στην αδυναμία που βρίσκονται, χάνουν το κίνητρο εξυπηρέτησης των δανείων αυτών, όταν το ύψος των οφειλών από αυτά υπερβαίνει την αξία του ακινήτου. Γνωρίζουν ότι ακόμη κι αν πληρώσουν την αξία του σπιτιού τους και πάλι κινδυνεύουν να το χάσουν.
Δίκτυο παροχής συμβουλευτικής και άλλης υποστήριξης σε υπερχρεωμένους οφειλέτες. Πλέον, υπό την απειλή περιθωριοποίησης αλλά και της πολυπλοκότητας που εμφανίζει το εγχείρημα της προσαρμογής είναι περισσότερο επιβεβλημένη από ποτέ η παροχή συμβουλευτικής, νομικής, ψυχολογικής υποστήριξης στους υπερχρεωμένους , και όχι μόνο. Τα νοικοκυριά χρειάζονται μεγάλη βοήθεια και στήριξη για να αντιμετωπίσουν σε ψυχολογικό, οικονομικό και κοινωνικό επίπεδο τις συνέπειες της υπερχρέωσης. Χρειάζονται βοήθεια για να βρουν τρόπους διεξόδου από αυτή. Βασική λοιπόν προϋπόθεση είναι η ύπαρξη ενός δικτύου σε όλη τη χώρα που θα συνδράμει τους υπερχρεωμένους οφειλέτες στην αντιμετώπιση των προβλημάτων τους και στην αξιοποίηση των δυνατοτήτων ρύθμισης των χρεών τους. Η Ελλάδα είναι άλλωστε από τις λιγοστές χώρες που δεν διαθέτει αντίστοιχες υποδομές.
Συμμετοχή των καταναλωτών στη συζήτηση των πολιτικών ρύθμισης των χρεών. Οι πολιτικές ρύθμισης των χρεών δεν είναι μία υπόθεση μεταξύ πιστωτικών ιδρυμάτων, αρμόδιων υπουργείων και τρόικας. Είναι μια υπόθεση που αφορά όλη την κοινωνία. Η συζήτηση μέτρων με τους εκπροσώπους των πιστωτικών ιδρυμάτων, δίχως τη συμμετοχή και των καταναλωτών, όπως έγινε με τη συγκρότηση της τελευταίας ως πενταμερούς περιγραφόμενης επιτροπής, είναι γεγονός που δεν τιμά τους κανόνες διαφάνειας, ανοικτής και ειλικρινούς προσέγγισης στην κατανόηση του προβλήματος και ισότιμης επιρροής στη διαμόρφωση των αποφάσεων.


Ερωτάται ο κ. Υπουργός:

Πως τοποθετείστε στα ανωτέρω αναφερόμενα στο υπόμνημα;

Επειδή ένα πολύ μικρό μόνο ποσοστό οφειλετών θα μπορέσει να υπαχθεί στις ρυθμίσεις που ανακοινώσατε, καθώς άπτεται της κοινής λογικής , ότι η σώρευση όλων των προϋποθέσεων που θέτετε για την υπαγωγή στη ρύθμιση αφήνει εκτός την πλειοψηφία των δανειοληπτών, τι είδους ειδικά μέτρα σκοπεύετε να λάβετε, εάν σκοπεύετε να λάβετε, για την άμεση και πραγματική ανακούφιση των υπερχρεωμένων νοικοκυριών και την αποφυγή κοινωνικών εντάσεων;

Εάν σκοπεύετε να αναλάβετε πρωτοβουλίες προς την κατεύθυνση της απομείωσης των δανείων φυσικών και νομικών προσώπων, και σύμφωνα με την πρόσφατα εκπεφρασμένη βούληση του ΔΝΤ να συνδράμει προς αυτήν την κατεύθυνση.



Αθήνα, 19 Απριλίου  2013
                                                                                                                                Η Ερωτώσα Βουλευτής

Μαρία Κόλλια Τσαρουχά
ΣΤ’  Αντιπρόεδρος της Βουλής των Ελλήνων
Βουλευτής Ν. Σερρών


Β.Παπαγεωργόπουλος: Θέλουμε να γυμναστούμε… να δώσουμε διέξοδο στην ενέργεια που μας περισσεύει !


ΔΙΕΞΟΔΟΣ
vasipapΗ φυλακή είναι γεμάτη από νέους ανθρώπους. Παλικάρια που θέλουν κάπου να διοχετεύσουν την ενεργητικότητά τους.
 Μια λύση, μια διέξοδος είναι η άσκηση με βάρη.
Γυμνάζεσαι, κουράζεσαι, ξεχνιέσαι….
Πήγα και εγώ τις προάλλες να κάνω λίγα βάρη, να θυμηθώ τα νιάτα μου.
Τα βάρη της φυλακής είναι τακτοποιημένα σε μια γωνιά της «αυλής» σε ένα χώρο που οι γυμναζόμενοι κρατούν πάντα καθαρό.
Έσκυψα να σηκώσω ένα.
Η «μπάρα» από ξύλο!
Τα «βάρη» πλαστικά μπουκάλια γεμάτα άμμο και νερό, δεμένα με λωρίδες από κουβέρτες επάνω στην ξύλινη μπάρα!
Τραγική η κατάσταση, αλλά αν έχεις όρεξη δεν σε σταματά τίποτε. Δίπλα μου τα βάρη ανεβοκατέβαιναν….
Θα παρακαλέσω λοιπόν την Κούλα την Γιαννακίδου, την παλιά μου συναθλήτρια –μεγαλύτερος στην ηλικία   εγώ, μικρότερη αυτή- που είναι σήμερα Γεν. Γραμματέας Αθλητισμού να μας στείλει εδώ στα Διαβατά 2-3- μπάρες μεγάλες και 3-4 μικρές με τα ανάλογα βάρη, να δώσουμε διέξοδο στην ενέργεια που μας περισσεύει !…
 Θέλουμε να γυμναστούμε….
, την παλιά μου συναθλήτρια –μεγαλύτερος στην ηλικία   εγώ, μικρότερη αυτή- που είναι σήμερα Γεν. Γραμματέας Αθλητισμού να μας στείλει εδώ στα Διαβατά 2-3- μπάρες μεγάλες και 3-4 μικρές με τα ανάλογα βάρη, να δώσουμε διέξοδο στην ενέργεια που μας περισσεύει !…
 Θέλουμε να γυμναστούμε….
 --
Vassilis Papageorgopoulos

Η Διεθνής Διαφάνεια καλεί τους G20 να καταπολεμήσουν το "τραπεζικό απόρρητο"

H Διεθνής Διαφάνεια κάλεσε σήμερα τους υπουργούς Οικονομικών της Ομάδας των 20 πλουσιότερων χωρών και αναδυόμενων οικονομιών του πλανήτη (G20) που συνεδριάζουν στην Ουάσινγκτον να καταπολεμήσουν το «τραπεζικό απόρρητο» υποστηρίζοντας ένα σύστημα αυτόματης ανταλλαγής τραπεζικών δεδομένων σε όλο τον κόσμο.

«Η G20 οφείλει να συνεχίσει να υποστηρίζει τις ρυθμίσεις υπέρ της αυτόματης ανταλλαγής φορολογικών πληροφοριών, επισήμανε η μη κυβερνητική οργάνωση σε επιστολή που απέστειλε στους 20 υπουργούς των πλουσιότερων χωρών που συνεδριάζουν από χθες στην αμερικανική πρωτεύουσα.
Επί του παρόντος πολλές χώρες έχουν δεχτεί ένα σύστημα ανταλλαγής πληροφοριών «κατ΄απαίτηση» και υπό όρους για τη λήψη επακριβών πληροφοριών (όνομα καταθέτη, τράπεζας) που εμποδίζουν τον πόλεμο κατά της φοροδιαφυγής.
Η Ευρωπαϊκή Ένωση έπεισε πρόσφατα αρκετές από τις χώρες μέλη της, εκτός των οποίων το Λουξεμβούργο, να υιοθετήσουν έναν τέτοιου είδους μηχανισμό.
«Φέτος σειρά μέτρων λήφθηκαν σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Εναπόκειται σήμερα στην G20, στο σύνολο της, να προασπίσει αυτή τη δυναμική υπέρ μιας παγκόσμιας χρηματοπιστωτικής μεταρρύθμισης», πρόσθεσε η ΜΚΟ. Στην επιστολή της η Διεθνής Διαφάνεια καλεί επίσης τους υπουργούς της G20 να ορίσουν έναν μηχανισμό που επιτρέπει την αναγνώριση των πραγματικών ιδιοκτητών εταιριών που εδρεύουν σε φορολογικούς παράδεισους, ώστε να μην μπορούν πλέον να
φοροδιαφεύγουν.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

"Δεν θα απελαθούν τα θύματα της Μανωλάδας"


Κανένα από τα θύματα της επίθεσης στη Μανωλάδα δεν θα απελαθεί, διαβεβαίωσε, ο υπουργός Δημόσιας Τάξης Νίκος Δένδιας, ο οποίος  προέδρευσε σε σύσκεψη στο αστυνομικό τμήμα Βάρδας, προκειμένου να ενημερωθεί για τις έρευνες.
Ο Ν. Δένδιας στην Ηλεία
Ο Ν. Δένδιας στην Ηλεία Πηγή φωτο: Eurokinissi, Aντώνης Νικολόπουλος

Τόνισε επίσης, οτι αυτό που συνέβη δεν έχει καμία σχέση με την κουλτούρα του ελληνικού λαού. Σε ό,τι αφορά το θεσμικό πλαίσιο, επισήμανε ότι τις προηγούμενες ημέρες πέρασε από τη Βουλή με πρωτοβουλία του υπουργού Εργασίας, διάταξη που επιτρέπει στην αστυνομία να ελέγχει τα θέματα της ανασφάλιστης εργασίας.

Dendias-Manolada-katavlismoiΌπως δήλωσε μεταξύ άλλων ο κ. Δένδιας: «Ουδείς από τα θύματα κρατείται ή υπάρχει πιθανότητα να απελαθεί από τη χώρα. Έχω την ευχέρεια να δώσω στα θύματα αυτό το καθεστώς, που θα τα προστατεύσει από την απέλαση. Αυτό που συνέβη, όχι μόνο αντίκειται στη νομιμότητα, αλλά αντίκειται ευθέως στην ιδέα της ανθρωπιάς. Δεν έχω την παραμικρή δυσκολία να αποδεχθώ πως το ευρύτερο κράτος, δεν υπήρξε πάντα παρόν, γι' αυτό χρειάζονται οι μεταρρυθμίσεις που γίνονται».


Ο κ. Δένδιας επισκέφτηκε καταυλισμό στην περιοχή της Νέας Μανωλάδας και συνομίλησε με αλλοδαπούς εργαζόμενους. Στη συνέχεια επισκέφτηκε το πανεπιστημιακό νοσοκομείο της Πάτρας, όπου νοσηλεύονται οι τραυματισμένοι αλλοδαποί.
Όπως έγινε γνωστό, μέσα στο επόμενο χρονικό διάστημα θα δοθούν στη δημοσιότητα οι φωτογραφίες των κατηγορουμένων για τα γεγονότα αυτά.


Συλλήψεις


Ακόμη ένα άτομο συνελήφθη στην Ηλεία, γιατί έδωσε στέγη στους τρεις καταζητούμενους, για την ένοπλη επίθεση εναντίον των μεταναστών. Πρόκειται για 38χρονο, που σύμφωνα με την Αστυνομία, παρείχε στέγη στους τρεις καταζητούμενους για την υπόθεση της ένοπλης επίθεσης εναντίον μεταναστών εργατών, στην περιοχή της Νέας Μανωλάδας. Η νέα σύλληψη έγινε στην περιοχή Ρουπάκι ένας 38χρονος, ενώ χθες είχε συλληφθεί σε κοινότητα της Πηνείας, ένας επίσης 38χρονος, διότι είχε δώσει στέγη σε δύο από τους τρεις καταζητούμενους.

Εναντίον των δύο συλληφθέντων έχει σχηματισθεί δικογραφία για υπόθαλψη εγκληματία. Στο αυτόφωρο οδηγούνται σήμερα άλλοι τέσσερις παραγωγοί εναντίον των οποίων ασκήθηκε ποινική δίωξη για παράνομη απασχόληση αλλοδαπών. Επίσης, στην Αμαλιάδα το πρωί της Παρασκευής, συνελλήφθη ακόμα ένας εκ των καταζητουμένων και συγκεκριμένα ο 21χρονος, που είχε πάρει μέρος στην ένοπλη επίθεση εναντίον των μεταναστών. Όπως μεταδόθηκε από τη ΝΕΤ, ακολούθησαν και οι συλλήψεις των άλλων δύο καταζητουμένων επιστατών.

Κόντρα Γ. Στουρνάρα - Αλ. Τσίπρα στη Βουλή για τις αποκρατικοποιήσεις

EUROKINISSI/ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΥ ΓΕΩΡΓΙΑ
Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης Αλέξης Τσίπρας μεταξύ άλλων χαρακτήρισε εκτροφείο σκανδάλων το ΤΑΙΠΕΔ. 

Για σκανδαλώδη υποεκτίμηση της δημόσιας περιουσίας κατηγόρησε τον υπουργό Οικονομικών και την κυβέρνηση ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης Αλέξης Τσίπρας αναπτύσσοντας σχετική ερώτησή του στη Βουλή.
Μεταξύ άλλων χαρακτήρισε εκτροφείο σκανδάλων το ΤΑΙΠΕΔ. Νομίζετε ότι έχετε ασυλία εσείς και η διοίκηση του ΤΑΙΠΕΔ, παρατήρησε και προανήγγειλε πως δεν θα υπάρξει αναστολή, αλλά ακύρωση της ασυλίας αυτής.
Προηγουμένως, και με αφορμή την προσωπική επίθεση σε βάρος του από τον κ. Τσίπρα (σ.σ. ότι θα μπορούσε να ήταν εκπρόσωπος της τρόκας) ο Γιάννης Στουρνάρας απάντησε ότι οι απαξιωτικοί χαρακτηρισμοί του επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ δείχνουν τα αδιέξοδά του. 
Τη μία μιλάτε για αναστολή, την άλλη για ακύρωση, σας εγκάλεσαν στην τάξη, λέτε ότι μπορεί να μείνουμε στο ευρώ χωρίς μνημόνια, αλλά αυτά είναι λαϊκισμοί και ψεύδη, τόνισε ο κ. Στουρνάρας.
«Δεν φθάνει που μας χρωστάγανε μας πήραν και το βόδι», επανήλθε ο κ. Τσίπρας και κάλεσε τον υπουργό να έχει «λιγότερο θράσσος», «όταν έρχεστε στο κοινοβούλιο και μας λέτε ότι όταν ζητάμε ένα εναλλακτικό σχέδιο, απευθυνόμαστε σε κατώτερα ένστικτα».
Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης κατηγόρησε τον υπουργό για ξεπούλημα της δημόσιας περιουσίας. «Γιατί δεν μας δίνετε τη δυνατότητα να έχουμε πρόσβαση στα πρακτικά του ΤΑΙΠΕΔ; ... Έχετε δει κράτος που δεν έχει δημόσια περιουσία», ρώτησε και υποστήριξε ότι η αποτίμηση που έχει γίνει, είναι στο 2% του χρέους .
Παίζετε με τις λέξεις επειδή δεν έχετε αντικείμενο πολιτικής, πρόσθεσε ο κ. Τσίπρας απαντώντας στα πυρά του κ. Στουρνάρα και τον κατηγόρησε ότι δίπλα στο μνημόνιο βάζει μόνο τις λέξεις εφαρμογή και υπακοή.
http://grafida-sintikis.blogspot.gr/2013/04/blog-post_3403.html

Συνελήφθησαν οι τρεις επιστάτες της Μανωλάδας

Συνελήφθησαν στην Αμαλιάδα οι τρεις φερόμενοι ως δράστες του αιματηρού περιστατικού στη Νέα Μανωλάδα. Πρόκειται για τους επιστάτες της καλλιέργειας φράουλας, ηλικίας 21, 27 και 39 ετών, που κατηγορούνται για την επίθεση με πυροβολισμούς κατά των αλλοδαπών εργατών.
Υπενθυμίζεται πως έχει συλληφθεί και ο 57χρονος εργοδότης των αλλοδαπών, ο οποίος αντιμετωπίζει την κατηγορία της ηθικής αυτουργίας.
 
Οι αστυνομικές αρχές έχουν συλλάβει και δύο ακόμη άτομα, 38 ετών, με την κατηγορία της υπόθαλψης εγκληματία, καθώς παρείχαν κατάλυμα στους τρεις επιστάτες.
Ν. Δένδιας: Δε θα απελαθούν τα θύματα της επίθεσης
Εξάλλου, στην Ηλεία έφθασε το πρωί ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Νίκος Δένδιας, ο οποίος διαβεβαίωσε πως κανένα από τα θύματα της επίθεσης δεν κρατείται, ούτε πρόκειται να απελαθεί.
Ειδικότερα, μετά από ενημέρωση που είχε στο αστυνομικό τμήμα Βάρδας -το οποίο διενεργεί την προανάκριση- ο κ. Δένδιας διευκρίνισε ότι έχει την ευχέρεια να δώσει στα θύματα το καθεστώς που θα τα προστατεύσει από την απέλαση.
Αναφερόμενος στο αιματηρό περιστατικό ο υπουργός χαρακτήρισε εντελώς απαράδεκτο αυτό το οποίο συνέβη στη Μανωλάδα, τονίζοντας ότι «δεν αντίκειται μόνο στη νομιμότητα, αλλά ευθέως στην ιδέα της ανθρωπότητας» και πως «δεν έχει καμία σχέση με την ευρύτερη κουλτούρα του ελληνικού λαού».
Παραδέχτηκε πάντως ότι «το ευρύτερο κράτος δεν υπήρξε πάντοτε παρών γι'  αυτό και είναι απαραίτητες οι μεγάλες μεταρρυθμίσεις».
Σε ό,τι αφορά το θεσμικό πλαίσιο, επεσήμανε ότι τις προηγούμενες ημέρες πέρασε από τη Βουλή με πρωτοβουλία του υπουργού Εργασίας, Γ. Βρούτση, διάταξη που επιτρέπει στην αστυνομία να ελέγχει τα θέματα της ανασφάλιστης εργασίας. Η εν λόγω διάταξη υπεγράφη χθες από τον Προεδρο της Δημοκρατίας και δημοσιεύθηκε στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης.
 http://grafida-sintikis.blogspot.gr/2013/04/blog-post_19.html