Παρασκευή 24 Μαΐου 2013

Βόμβα στα θεμέλια της Τεχνικής Επαγγελματικής Εκπαίδευσης


Ερώτηση της Μαρίας Κόλλια-Τσαρουχά
ΣΤ΄ Αντιπροέδρου της Βουλής των Ελλήνων - Βουλευτής Ν. Σερρών

ΒΟΥΛΗ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ
Αριθ. Πρωτ.: 10974/24.05.2013
ΕΡΩΤΗΣΗ

Προς τον κ. Υπουργό Παιδείας και Θρησκευμάτων, Πολιτισμού και Αθλητισμού

Θέμα:  Βόμβα στα θεμέλια της Τεχνικής Επαγγελματικής Εκπαίδευσης

Η υπ. αρ. 101/2013 γνωμοδότηση του ΣΤ΄ Τμήματος του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους που αφορά τη μισθολογική και βαθμολογική κατάταξη (προς τα κάτω) όλων των μόνιμων εκπαιδευτικών ΑΣΕΤΕΜ/ΣΕΛΕΤΕ  και των πτυχιούχων ΤΕΙ με ΠΑΤΕΣ/ΣΕΛΕΤΕ από τον κλάδο ΠΕ Εκπαιδευτικών σε κλάδο ΤΕ Δημοσίου και η οποία έγινε πρόσφατα αποδεκτή, φέρνει σε δυσμενή θέση όλους τους εκπαιδευτικούς των κλάδων ΠΕ17, ΠΕ18 και ΠΕ 20 και ΤΕ01.
 Πιο συγκεκριμένα , η κατάταξη των εν ενεργεία μόνιμων εκπαιδευτικών με την εφαρμογή του ενιαίου μισθολογίου έγινε στους κλάδους που αυτοί υπηρετούσαν και σύμφωνα με τα όσα ορίζονται στο ν. 1566/1985. Ο νομοθέτης ορίζει σαφώς , ότι οι εκπαιδευτικοί που διορίζονται στη δευτεροβάθμια τεχνική εκπαίδευση είναι απαραίτητο να κατέχουν εκτός του βασικού τίτλου σπουδών επιπλέον παιδαγωγικές σπουδές, τις οποίες παρείχε η ΑΣΕΤΕΜ/ΣΕΛΕΤΕ και η ΠΑΤΕΣ/ΣΕΛΕΤΕ (σήμερα ΑΣΠΑΙΤΕ), η μοναδική παιδαγωγική σχολή για την τεχνική εκπαίδευση στην Ελλάδα.
 Σύμφωνα με τον Νόμο, οι πτυχιούχοι της ΑΣΕΤΕΜ/ΣΕΛΕΤΕ διορίζονται έως και σήμερα στον κλάδο των εκπαιδευτικών ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑΚΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ (ΠΕ) με πλήρη προσόντα, δεδομένου ότι η σχολή είναι τετραετούς φοίτησης και οδηγεί στη λήψη πτυχίου με αναφορά στον όρο ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΣ λειτουργός. Αντίστοιχα , διορίζονται σε κλάδους ΠΕ και οι πτυχιούχοι των ΤΕ, με επιπλέον σπουδές στα παιδαγωγικά στη σχολή ΠΑΤΕΣ της ΣΕΛΕΤΕ, ακριβώς επειδή εκτός από τον τίτλο των βασικών τους σπουδών έχουν και ένα ακαδημαϊκό έτος σπουδών στη σχολή αυτή (άρα πλήρη έτη σπουδών).
 Όμως σύμφωνα με την εν λόγω γνωμοδότηση ο νόμος πλαίσιο για την εκπαίδευση 1566/85 και ο τρόπος πρόσληψης των εκπαιδευτικών αποτελούν ειδικές ρυθμίσεις , οι οποίες παύουν να υφίστανται με το ν.4024/2011.
 Επειδή όμως στους κλάδους εκπαιδευτικών ΠΕ09, ΠΕ10, ΠΕ12, ΠΕ13, ΠΕ14, ΠΕ17, ΠΕ18, ΠΕ20, τα προσόντα διορισμού δεν είναι μόνο το βασικό πτυχίο σπουδών (όπως γίνεται με τις προσλήψεις σε όλο τον υπόλοιπο δημόσιο τομέα), αλλά απαιτείται επιπλέον του βασικού τίτλου σπουδών (Πτυχίο) και Πτυχίο Παιδαγωγικών Σπουδών της ΣΕΛΕΤΕ (άρθρο 14, παρ.8 ν.1566/85) είναι παράλογη και παράτυπη η απόφαση αυτή.
 Εξαιτίας της άδικης αυτής απόφασης και η οποία υποβαθμίζει βαθμολογικά και μισθολογικά 14.000 και πλέον εκπαιδευτικούς της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης            
Μετά από αυτές τις εξελίξεις η  Ομοσπονδία Λειτουργών Τεχνικής Επαγγελματικής Εκπαίδευσης , στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων της, προστατεύοντας τους Εκπαιδευτικούς αλλά και την ίδια την Τεχνική Επαγγελματική Εκπαίδευση στην Ελλάδα και κατά επέκταση την ομαλή λειτουργία όλου του Εκπαιδευτικού Συστήματος της χώρας ζητά από την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Παιδείας να μην κάνει αποδεκτή τη γνωμοδότηση του Ν.Σ.Κ που δυναμιτίζει τα θεμέλια της Τεχνικής Επαγγελματικής Εκπαίδευσης.

Ερωτάται ο κ.κ. Υπουργός

Η ΟΛΤΕΕ θεωρεί δεδομένο , ότι η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Παιδείας διαθέτει τη σωφροσύνη και την πολιτική βούληση να μην κάνει αποδεκτή την γνωμοδότηση και ότι θα προστατευτούν οι εκπαιδευτικοί αλλά και η ίδια η Τεχνολογική Εκπαίδευση από μια κατάφωτη αδικία, με την οποία ανατρέπονται όλα τα επί 27 έτη θεσμοθετημένα, νομοθετημένα, αποδεκτά από όλους (Πολιτεία και Εκπαιδευτικούς) και ισχύοντα για τους εκπαιδευτικούς κλάδους και την διδασκαλία των μαθημάτων στο χώρο της Δευτεροβάθμιας Τ.Ε.Ε. Ποιες είναι οι προθέσεις σας σχετικά με την πρόσφατα γνωμοδότηση υπ’ 54/2013 του Ν.Σ.Κ.;
Κατά την άποψή σας η αποδοχή της γνωμοδότησης θα δημιουργήσει ή όχι προβλήματα στη διδασκαλία των μαθημάτων και στην μέχρι σήμερα αγαστή συνεργασία μεταξύ των κλάδων και των ειδικοτήτων;
 Αθήνα, 24 Μαΐου  2013
                                                                                                                                Η Ερωτώσα Βουλευτής

Μαρία Κόλλια Τσαρουχά
ΣΤ’  Αντιπρόεδρος της Βουλής των Ελλήνων
Βουλευτής Ν. Σερρών 

"Ναι" από την ΕΚΤ στη ρύθμιση για τη διευκόλυνση δανειοληπτών

Συμφωνεί με την προωθούμενη νομοθετική ρύθμιση του υπουργείου Ανάπτυξης για τη διευκόλυνση των ενήμερων δανειοληπτών ενυπόθηκων δανείων, αλλά και με τις αλλαγές της υπάρχουσας ρύθμισης για τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, όπως προκύπτει από τη γνωμοδότησή της η οποία δημοσιεύτηκε στον διαδικτυακό της τόπο.


Το κτήριο της Ε.Κ.Τ. στη Φρανκφούρτη

H EKT επισημαίνει ότι η ορθή και ταχεία εφαρμογή του προβλεπόμενου πλαισίου, είναι ζωτικής σημασίας για τη διασφάλιση της εν λόγω ισορροπίας, ενώ ζητάει από την κυβέρνηση έλεγχο σχετικά με τους δανειολήπτες που θα υπαχθούν στη συγκεκριμένη ρύθμιση και προτείνει να αναλάβει ένας ανεξάρτητος φορέας να αξιολογεί την αποτελεσματικότητα του προγράμματος διευκόλυνσης και τις επιπτώσεις του στις τράπεζες.


Αναφορικά με τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά, η ΕΚΤ αναφέρει ότι η ορθή εφαρμογή του νέου νομοθετικού πλαισίου απαιτεί και τη διάθεση επαρκών πόρων αλλά και τη θέσπιση αποτελεσματικών διαδικασιών για τη διευκόλυνση των εξωδικαστικών συμβιβασμών. 

ΠΗΓΗ http://grafida-sintikis.blogspot.gr

«Τα εύκολα μειώθηκαν και έμειναν τα πιο ουσιαστικά»


Με τα σημαντικότερα τραγούδια του, έρχεται ο σπουδαίος Έλληνας συνθέτης Γιάννης Σπανός, για δύο μοναδικές εμφανίσεις, «να γεμίσει τις ψυχές μας» στο πατάρι του βιβλιοπωλείου Ιανός, σήμερα 24 και αύριο 25 Μαΐου.
Ο Γιάννης Σπανός είναι Έλληνας συνθέτης και στιχουργός.

Ο πολύ σημαντικός δημιουργός θα παρουσιάσει μια διαδρομή γεμάτη με τραγούδια που νίκησαν το χρόνο, σε ένα πρόγραμμα που όπως λέει ο ίδιος στη συνέντευξή του στο ΑΠΕ- ΜΠΕ : «θα είναι μία επιλογή από τραγούδια μου, από τη δεκαετία του 60, μέχρι τελευταία, άλλα όχι με σειρά ιστορική, για να διασκεδάσει ο κόσμος και να τραγουδήσει.» Από τις «Ανθολογίες» και την «Οδό Αριστοτέλους» μέχρι τη «Μαρκίζα», «Εκείνο το καλοκαίρι» και το «Σπασμένο καράβι», ο Γιάννης Σπανός ξεναγεί το κοινό στο μουσικό του κόσμο με ειλικρίνεια, καθαρότητα και απλότητα. Συνοδοιπόροι του στο διήμερο μουσικό αυτό ταξίδι θα είναι οι καλοί του συνεργάτες Πένυ Ξενάκη και Κώστας Τζιαγκούλας (τραγούδι).
Ιδιαίτερα χαρούμενος δηλώνει για τις εμφανίσεις του στον Ιανό, τονίζοντας: «τον Ιανό τον θεωρώ μέσα στο πολύπαθο κέντρο της Αθήνας, ένα σπάνιο φαινόμενο πολιτισμού και αξιοπρέπειας», ενώ δεν παραλείπει να σχολιάσει τη μεγάλη ανταπόκριση του κοινού που συναντά, καθώς όπως εξηγεί: «Μου κάνει μεγάλη εντύπωση ότι στο κοινό δεν συναντώ ανθρώπους μίας συγκεκριμένης ηλικίας. Έρχονται όλες οι ηλικίες, ακόμα και παππούδες με τα εγγόνια τους. Το χαίρομαι πολύ και αυτό πιστεύω ότι συμβαίνει επειδή τα περισσότερα τραγούδια μου παραμένουν διαχρονικά.»

ΠηγήΑΜΠΕ, grafida-sintikis.blogspot.gr 

Το νέο τουριστικό προφίλ της Θεσσαλονίκης "φέρνει" κόσμο στην πόλη


Ο υπερδιπλασιασμός ξένων τουριστών, οι νέες αεροπορικές συνδέσεις με 34 πόλεις της Ρωσίας, οι καθημερινές πτήσεις από και προς Κωνσταντινούπολη, το επιχειρούμενο άνοιγμα στην αγορά της Κίνας και οι επαγγελματίες της πόλης που... "κάθονται στα θρανία" προκειμένου να μάθουν ρώσικα είναι ορισμένα από τα στοιχεία που συνθέτουν το νέο τουριστικό προφίλ της Θεσσαλονίκης.
Αρχείο:Thessaloniki-landmarks.png
Ρώσοι, Τούρκοι, Ισραηλίτες και Βαλκάνιοι καταφθάνουν μαζικά σε μια πόλη που, όπως λένε φορείς του τουρισμού "αλλάζει και αποκτά ένα πιο εξωστρεφές, ελκυστικό, σύγχρονο και κοσμοπολίτικο πρόσωπο".
"Τα τελευταία χρόνια καταβλήθηκε μια έντονη προσπάθεια για την προσέλκυση ξένων τουριστών, κάτι που -για πρώτη φορά- έγινε τόσο μεθοδικά και οργανωμένα. Ετσι, για παράδειγμα, για την προσέλκυση Τούρκων τουριστών ασχολήθηκε μια ομάδα εξειδικευμένων ατόμων, τα μέλη της οποίας γνωρίζουν καλά την τούρκικη νοοτροπία. Καταφέραμε να μετράμε σήμερα 75.000 διανυκτερεύσεις, σημαντικά αυξημένες σε σχέση με τις 46.000 που ήταν το 2012. Συγκριτικά μάλιστα με 3-4 χρόνια πριν, η αύξηση είναι ακόμη πιο εντυπωσιακή καθώς ο αντίστοιχος αριθμός έφτανε μόλις τις 10.000", τόνισε μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο αντιπρόεδρος της Ένωσης Τουριστικών Γραφείων Μακεδονίας Θράκης και εκπρόσωπος του Οργανισμού Τουρισμού Χαλκιδικής, Στέφανος Χατζημανώλης.

ΠηγήΑΜΠΕ, grafida-sintikis.blogspot.gr 

ΠΑΣΟΚ: Αλλαγή ηγετικής ομάδας, στρατηγικής και πολιτικής πρότασης, ζητεί ο Γ. Παναγιωτακόπουλος


ΑΝΟΙΚΤΗ ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΓΙΩΡΓΟΥ ΠΑΝΑΓΙΩΤΑΚΟΠΟΥΛΟΥ ΣΤΟ ΠΡΟΕΔΡΟ ΤΟΥ ΠΑ.ΣΟ.Κ ΕΥΑΓΓΕΛΟ ΒΕΝΙΖΕΛΟ & ΣΤΑ ΜΕΛΗ ΤΟΥ Π.Σ. 24/05/13

Slide1

"Η Ελλάδα ανήκει στους Ελλήνες. Το ΠΑΣΟΚ ιδρύθηκε για να υπηρετεί το λαό και τη πατρίδα"

Αλλαγή ηγετικής ομάδας, στρατηγικής και πολιτικής πρότασης, ζητεί ο επικεφαλής της Αριστερής Πρωτοβουλίας του ΠΑΣΟΚ και μέλος της Κεντρικής Πολιτικής Επιτροπής (ΚΠΕ) του κόμματος, Γιώργος Παναγιωτακόπουλος, με ανοικτή επιστολή του προς τον πρόεδρο του Κινήματος Ευάγγελο Βενιζέλο και τα μέλη του Πολιτικού Συμβουλίου (ΠΣ).
«Το ΠΑΣΟΚ έχει ανάγκη από μια πρωτοβουλία σωτηρίας της παράταξης, γιατί μόνο έτσι θα μπορέσει να σωθεί η χώρα και ο λαός μας», υποστηρίζει ο κ. Παναγιωτακόπουλος, ο οποίος θέτει ερωτήματα για ορισμένες επιλογές της ηγεσίας του κόμματος και ασκεί κριτική.
«Τα αποτελέσματα στην πολιτική τα παράγουν οι πολιτικές σας πράξεις, τα λόγια, οι αδυναμίες, η έλλειψη στρατηγικής, η έλλειψη ενότητας στους στόχους, ο πολιτικός σας δυϊσμός, που ενώ αποδέχεστε τη στρατηγική της συντήρησης, μιλάτε στο όνομα του προοδευτικού χώρου», αναφέρει, μεταξύ άλλων και διερωτάται: «Η σημερινή κατάσταση της εξαΰλωσης του ΠΑΣΟΚ δεν ανησυχεί κανέναν;», «δεν φταίνε οι πολιτικές μας επιλογές;», «δεν φταίει δηλαδή ότι ταυτιστήκαμε στη συνείδηση του κόσμου σαν παρακολούθημα της δεξιάς;», «δεν φταίει δηλαδή ότι καταγραφήκαμε ως οι συνοδοιπόροι του Σαμαρά;».

Η Μέρκελ θα παρακολουθήσει τον γερμανικό "εμφύλιο" στο Γουέμπλεϊ


Στο Στάδιο Γουέμπλεϊ του Λονδίνου θα βρίσκεται αύριο το βράδυ η καγκελάριος της Γερμανίας Άγγελα Μέρκελ, προκειμένου να παρακολουθήσει τον τελικό αγώνα ποδοσφαίρου του Champions League.
Angela-merkel-ebw-01.jpg
Καγκελάριος της Γερμανίας

Για πρώτη φορά στην ιστορία του θεσμού τον τίτλο διεκδικούν δύο γερμανικές ομάδες, η Borussia Ντόρτμουντ και η Bayern Μονάχου και ολόκληρη η Γερμανία ζει εδώ και μέρες στον ρυθμό του αυριανού αγώνα.

Στο Βερολίνο θα λειτουργήσει και πάλι, όπως στο Euro 2012, το «μίλι των φιλάθλων», από την Πύλη του Βρανδεμβούργου στην οδό 17ης Ιουνίου, όπου αναμένεται να συγκεντρωθούν περισσότερα από 250.000 άνθρωποι για να παρακολουθήσουν τον αγώνα σε πέντε γιγαντοοθόνες 50-80 τετραγωνικών μέτρων.

Το ψυχαγωγικό πρόγραμμα θα αρχίσει ήδη από το μεσημέρι, με συναυλίες μουσικών συγκροτημάτων, ενώ λαμβάνονται αυστηρά μέτρα ασφάλειας.

Τι ρωτούσαν οι επισκέπτες των αρχαίων μαντείων


Αρχείο:Ruins at Delfi.JPG
Ο ναός του Απόλλωνα στους Δελφούς.

Θα ευτυχήσω με τη γυναίκα που θα παντρευτώ; Θα αποκτήσω παιδιά στον γάμο μου; Θα κινδυνεύσω στο επικείμενο ταξίδι μου στις αποικίες; Σε ποιους θεούς να απευθύνω θυσίες για να έχω καλή υγεία; Απαντήσεις στα παραπάνω ερωτήματα ευελπιστούσαν να αποκτήσουν, μέσω των χρησμών, οι αρχαίοι Έλληνες που κατέφευγαν στα μαντεία της εποχής, λαμβάνοντας όχι πάντα τις πιο σαφείς απαντήσεις.
Στο ενδιαφέρον αυτό θέμα αναφέρθηκε χτες το βράδυ ο καθηγητής του Πανεπιστημίου του Ελσίνκι Mika Kajava, μιλώντας στην 28η ετήσια συνάντηση του Φινλανδικού Ινστιτούτου στην Αθήνα για τις δραστηριότητες του 2012. Κατά την ομιλία του με τίτλο «Αρχαία μαντεία και επιγραφική» («Ancient Oracles and Epigraphy») ο καθηγητής έδωσε, μεταξύ άλλων, γλαφυρά στοιχεία για τα ερωτηματικά που βασάνιζαν τους αρχαίους, ελεύθερους πολίτες και μη, οι οποίοι ζητούσαν την καθοδήγηση των θεών από τα μαντεία, όπως αυτό της Δωδώνης.
«Να φύγω ή να μείνω;», ρωτούσε τον Νάιο Δία και τη Διώνη τις θεότητες στις οποίες ήταν αφιερωμένο το μαντείο,  ένας δούλος, καταγράφοντας την ερώτησή του σε μολυβένιο έλασμα, το υλικό που χρησιμοποιούσαν και οι υπόλοιποι επισκέπτες της Δωδώνης. «Ποιος έκλεψε το σεντόνι;» ή «ποιος δηλητηρίασε την Αριστοβούλα;», ήταν οι απορίες ανθρώπων που προσπαθούσαν να εξιχνιάσουν το έγκλημα που τους απασχολούσε. «Να ζητήσω την ιθαγένεια τώρα;», αναρωτιόταν ένας μέτοικος, ενώ ένας ανήσυχος σύζυγος ζητούσε να μάθει αν το παιδί που κυοφορούσε η γυναίκα του ήταν πράγματι δικό του. «Σε ποιον θεό να προσευχηθώ ώστε να πάει καλά η επιχείρησή μου» ανέφερε ένα άλλο ερώτημα, που κάλλιστα θα μπορούσε να είναι και σύγχρονο, όπως και όλα τα παραπάνω. 

Το κόμμα της Α. Μέρκελ διατηρεί προβάδισμα αλλά χωρίς κοινοβουλευτική πλειοψηφία


Προβάδισμα αλλά χωρίς κοινοβουλευτική πλειοψηφία διατηρούν οι γερμανοί Χριστιανοδημοκράτες και σε νέα δημοσκόπηση, η οποία διενεργήθηκε από το Ινστιτούτο Infratest dimap για λογαριασμό του πρώτου καναλιού της δημόσιας τηλεόρασης ARD.

Αρχείο:Cdu-logo.svg
Χριστιανοδημοκρατική Ένωση της Γερμανίας
Christlich Demokratische Union Deutschlands

Το CDU συγκεντρώνει ποσοστό 41% ωστόσο ο κυβερνητικός εταίρος του, οι Ελεύθεροι Δημοκράτες (FDP), παραμένουν με 4% κάτω από το όριο εισόδου στην Βουλή (5%).

Οι Σοσιαλδημοκράτες κερδίζουν μια μονάδα από την περασμένη εβδομάδα και βρίσκονται στο 27%, ενώ οι Πράσινοι μένουν σταθεροί στο 14%, όπως και η Αριστερά στο 6%.

Το νεοσύστατο κόμμα «Εναλλακτική για την Γερμανία» (AfD) καταγράφει δύναμη 2%
.

Δεν μπορούμε να προσφεύγουμε πάντα στη στρατιωτική βία, δηλώνει ο Ομπάμα


Ο πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών Μπαράκ Ομπάμα, από το βήμα του Πανεπιστημίου Εθνικής Αμυνας στην Ουάσινγκτον, ανακοίνωσε ότι υπέγραψε νέο μνημόνιο το οποίο προβλέπει τις συνθήκες υπό τις οποίες οι ΗΠΑ θα μπορούν να προσφεύγουν σε αεροπορικές επιδρομές με μη επανδρωμένα αεροσκάφη στο εξωτερικό.

Official portrait of Barack Obama.jpg
44ος Πρόεδρος των ΗΠΑ

Το κείμενο προβλέπει ότι τα πρόσωπα που θα αποτελούν στόχο αυτών των επιδρομών θα πρέπει να συνιστούν "άμεση" απειλή κατά των Αμερικανών και ότι οι επιχειρήσεις αυτές θα πραγματοποιούνται μόνον εάν δεν είναι εφικτή η σύλληψη του υπόπτου.

"Η προσφυγή στα μη επανδρωμένα αεροσκάφη θα τελεί υπό αυστηρούς περιορισμούς...Οι ΗΠΑ δεν χρησιμοποιούν τέτοια πλήγματα , εάν έχουμε τη δυνατότητα να συλλάβουμε τους τρομοκράτες, προτεραιότητά μας είναι πάντοτε η σύλληψη, η ανάκριση και η προσαγωγή τους ενώπιον της δικαιοσύνης", είπε ο αμερικανός πρόεδρος.
"Πριν από την πραγματοποίηση μίας επιχείρησης, πρέπει να υπάρχει η σχεδόν απόλυτη βεβαιότητα ότι κανείς πολίτης δεν θα σκοτωθεί ή τραυματισθεί", πρόσθεσε. "Δεν μπορούμε να προσφεύγουμε στη στρατιωτική βία παντού όπου ριζώνει μία εξτρεμιστική ιδεολογία", τόνισε ο πρόεδρος.
Αναφερόμενος στο θέμα του Γκουαντάναμο, ο Μπαράκ Ομπάμα ανακοίνωσε ότι ήρε το μορατόριο για τη μεταφορά κρατουμένων από το κέντρο κράτησης της αμερικανικής βάσης στην Υεμένη, προειδοποιώντας ότι οι φάκελλοι των κρατουμένων θα εξετασθούν ένας προς έναν.

Τη στιγμή που οι 103 από τους 166 κρατουμένους που παραμένουν στο Γκουαντάναμο βρίσκονται σε απεργία πείνας, ο αμερικανός πρόεδρος επανέλαβε την πρόθεσή του για το κλείσιμο του κέντρου κράτησης, επανερχόμενος σε μία δέσμευσή του κατά την προ της πρώτης θητείας του προεκλογικής εκστρατείας, ως προς την εκπλήρωση της οποίας συνάντησε την αντίσταση του Κονγκρέσου.

Ο Μπαράκ Ομπάμα ανακοίνωσε ότι θα ορίσει νέο ειδικό απεσταλμένο ο οποίος θα επιβλέπει την μεταφορά των κρατουμένων και κάλεσε το Πεντάγωνο να ορίσει τοποθεσία επί του αμερικανικού εδάφους όπου θα διεξαχθούν οι έκτακτες στρατιωτικές δίκες των κρατουμένων που θα παραμείνουν κατηγορούμενοι.

Ο αμερικανός πρόεδρος ζήτησε τη βοήθεια του Κογκρέσου για το κλείσιμο του Γκουαντάναμο, αναγνωρίζοντας ότι τα πολιτικά θέματα που ανακύπτουν είναι δύσκολα.

Εγκύκλιος προς τα λιμεναρχεία για τη διακίνηση επιβατών το καλοκαίρι


Εγκύκλιο προς όλα τα λιμεναρχεία της χώρας, να διασφαλιστεί η ασφαλή και εύκολη διακίνηση επιβατών, οχημάτων και αγαθών στα επιβατηγά οχηματαγωγά πλοία κατά την περίοδο του καλοκαιριού, αλλά και να εντατικοποιηθούν οι αγορανομικοί έλεγχοι για την προστασία του τουρισμού, εξέδωσε ο υπουργός Ναυτιλίας και Αιγαίου, Κωστής Μουσουρούλης.
Συγκεκριμένα τα στελέχη του λιμενικού, καλούνται να μεριμνούν για την ασφαλή διακίνηση των επιβατών, να λαμβάνουν μέτρα αστυνόμευσης και τάξης στα λιμάνια, σε συνεργασία με την αστυνομία και την τροχαία, να διενεργούν ελέγχους στα καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος στους χώρους ευθύνης τους και να αντιμετωπίζουν το φαινόμενο της άγρας πελατών σε χώρους μεγάλης συγκέντρωσης τουριστών, που παρουσιάζει έξαρση κατά τη θερινή περίοδο και προκαλεί υποβάθμιση του τουριστικού προϊόντος της χώρας μας.
Αρχείο:Costa Concordia.JPG
Το σύγχρονο υπερωκεάνειο επιβατηκό "Costa Concordia" στον λιμένα Πειραιώς

«Η καλύτερη δυνατή εξυπηρέτηση όλων των επιβατών, νησιωτών και τουριστών, Ελλήνων και ξένων, κατά τη διάρκεια της θερινής περιόδου συνιστά πρώτιστο μέλημά μας» δήλωσε ο κ. Μουσουρούλης. «Τα μηνύματα που λαμβάνουμε από την αγορά είναι θετικά, καθώς η κίνηση είναι αυξημένη και θέλουμε η τάση αυτή να συνεχιστεί και να κορυφωθεί τους προσεχείς μήνες, με ασφάλεια και ομαλότητα» υπογράμμισε ο υπουργός.

Στα ιαπωνικά δύο έργα του Ν. Καζαντζάκη


Στα ιαπωνικά θα μεταφραστούν από τα ελληνικά, τα έργα του Νίκου Καζαντζάκη, "Αναφορά στον Γκρέκο" και "Αλέξης Ζορμπάς", όπως ανακοίνωσε η Διεθνής Εταιρεία Φίλων Νίκου Καζαντζάκη (ΔΕΦΝΚ), η οποία , με την ευκαιρία συμπλήρωσης 25 χρόνων από την ίδρυσή της διοργάνωσε σημαντικές εκδηλώσεις σε όλο τον κόσμο.

Nikos Kazantzakis.jpg
Νίκος Καζαντζάκης

Η ΔΕΦΝΚ θα αποκτήσει παράρτημα στην Ιαπωνία, ενώ θα δημοσιεύεται στα κορεατικά, στα ιαπωνικά και στα κινέζικα, επιπλέον των οκτώ γλωσσών στις οποίες ήδη κυκλοφορεί το τετραμηνιαίο ενημερωτικό δελτίο της.
Μέσα στον Μάιο, η Εταιρία διοργάνωσε εκδηλώσεις στη Νότιο Κορέα, την Ιαπωνία και την Κίνα, χώρες όπου το έργο του Νίκου Καζαντζάκη διαβάζεται από χιλιάδες αναγνώστες. Ο Νίκος Καζαντζάκης επισκέφθηκε την Ιαπωνία και την Κίνα το 1935 και το 1957 και αγάπησε τους πολιτισμούς, τους λαούς, τα τοπία τους.