Παρασκευή, 17 Φεβρουαρίου 2012

Συνέντευξη Ντόρας Μπακογιάννη στο EXTRA 3 15.2.12

Συνέντευξη Ντ. Μπακογιάννη στο Αποκαλυπτικό Δελτίο - EXTRA 3


Δείτε τη συνέντευξη της προέδρου της Δημοκρατικής Συμμαχίας, Ντόρας Μπακογιάννη, την Τετάρτη (15/2) στην εκπομπή "Αποκαλυπτικό Δελτίο" με τον Άκη Παυλόπουλο στο EXTRA 3.

Συνέντευξη Μπακογιάννη στο Αποκαλυπτικό Δελτίο 15.2.12 http://youtu.be/j3_sTq3lEpo


Διαβάστε κι αυτά, είναι σχετικά:
Σχετικοί Δικτυακοί Τόποι:  
Προβάλλετε ή σχολιάστε την ανάρτηση

Σχόλιο που έχει ταυτότητα χρήστη δημοσιεύεται χωρίς λογοκρισία, αρκεί πάντα η κριτική αυτή να είναι κόσμια.


Ζητώ την κατανόηση σας!!!  Από τους ανώνυμους χρήστες, οι οποίοι ως συνήθως αβασάνιστα και χωρίς προσωπικό κόστος γίνονται αμετροεπείς υβριστές.


Με ευθύνη των Περιφερειών η Ελλάδα εκτός της κοινοτικής χρηματοδότησης για την καταπολέμηση επιβλαβών εχθρών για τις καλλιέργειες και φυτικά προϊόντα


Δελτίο Τύπου Γιώργου Κοντογιάννη 16.2.2012


Την ώρα που η χώρα αναζητά πόρους από παντού και οι αγρότες έχουν ανάγκη στήριξης όσο ποτέ άλλοτε, καθώς το εισόδημά τους έχει συρρικνωθεί  λόγω της κρίσης αλλά και των ακραίων καιρικών φαινομένων που έπληξαν πολλές περιοχές και κυρίως την Ηλεία, με ευθύνη των Περιφερειών χάνονται κοινοτικά κονδύλια, όπως προκύπτει από την απάντηση του Υφυπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης κ. Δριβελέγκα στην Ερώτηση που είχε καταθέσει στη Βουλή, ο Βουλευτής Ηλείας της Δημοκρατικής Συμμαχίας Γιώργος Κοντογιάννης
Συγκεκριμένα, το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων επιρρίπτει στις Περιφέρειες την ευθύνη για το γεγονός ότι δεν συμπεριελήφθη η Ελλάδα στην Απόφαση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, με αριθμό Ε(2011) 9243, με την ποία εγκρίθηκε η χορήγηση κοινοτικής χρηματοδοτικής συνδρομής ύψους περίπου 15 εκατ. ευρώ από την Ευρωπαϊκή Ένωση για το 2011, με σκοπό την κάλυψη των δαπανών που πραγματοποίησαν τα κράτη μέλη για την καταπολέμηση επιβλαβών εχθρών για τις καλλιέργειες και φυτικά προϊόντα.
Όπως αναφέρει ο αρμόδιος Υφυπουργός: «Οι Περιφερειακές Ενότητες, στην αρμοδιότητα των οποίων εμπίπτουν τα προαναφερθέντα, δεν κατέστη δυνατό να προβούν στη λήψη όλων των αναγκαίων μέτρων και ως εκ τούτου δεν ήταν δυνατή η υποβολή αίτησης την Ε.Ε. για τη λήψη της ειδικής χρηματοδοτικής συνεισφοράς».
Σύμφωνα με εκτιμήσεις γεωπόνων, στους επιβλαβής οργανισμούς περιλαμβάνονται πολλά από τα έντομα που έχουν εμφανιστεί και στη χώρα μας τα τελευταία χρόνια, προξενώντας σοβαρές ζημιές, όπως το ρυγχοφόρο σκαθάρι των φοινικοειδών, η Tuta absoluta της τομάτας, αλλά και το γνωστό στους αγρότες ζημιογόνο για την καλλιέργεια καλαμποκιού έντομο καραντίνας Diabrotica virgifera.
Ευθύνες όμως καταλογίζονται και στο Υπ. Αγροτικής Ανάπτυξης, καθώς όπως προκύπτει, παρά τις εκκλήσεις των γεωπόνων δεν έλαβε τα αναγκαία μέτρα εγκαίρως ώστε να μην εξαπλωθεί ο επιβλαβής οργανισμός Tuta absoluta. Συγκεκριμένα, όπως αναφέρει ο αρμόδιος υφυπουργός: «Για τον επιβλαβή οργανισμό Tuta absoluta μετά την πρώτη εμφάνισή του στην Κρήτη, συγκροτήθηκε ομάδα εργασίας (ΜΦΙ, ΕΘΙΑΓΕ, Δ/νσεις Γεωργίας, Κεντρική Υπηρεσία) για την εξακρίβωση της διασποράς του οργανισμού στη χώρα.  Όπως προέκυψε, η λήψη μέτρων για την εκρίζωση του οργανισμού δεν ήταν εφικτή εξαιτίας της διασποράς του σχεδόν σε όλη τη χώρα, σύμφωνα με τη διενεργηθείσα έρευνα της ομάδας εργασίας». 
Γιώργος Κοντογιάννης
Πολιτικό γραφείο

Προβάλλετε ή σχολιάστε την ανάρτηση

Σχόλιο που έχει ταυτότητα χρήστη δημοσιεύεται χωρίς λογοκρισία, αρκεί πάντα η κριτική αυτή να είναι κόσμια.


Ζητώ την κατανόηση σας!!!  Από τους ανώνυμους χρήστες, οι οποίοι ως συνήθως αβασάνιστα και χωρίς προσωπικό κόστος γίνονται αμετροεπείς υβριστές. Συνέντευξη Ντόρας Μπακογιάννη στην Κοινωνία Ώρα MEGA 15.2.12

Δεν θα κάνουμε το χατίρι στους σκληρούς της Ευρώπης να φύγουμε από την Ευρώπη
Συνέντευξη της προέδρου της Δημοκρατικής Συμμαχίας, Ντόρας Μπακογιάννη, την Τετάρτη (15/2) στην Κοινωνία Ώρα MEGA με τους Δημήτρη Καμπουράκη και Γιώργο Οικονομέα.


Συνέντευξη Ντ. Μπακογιάννη στην Κοινωνία Ώρα MEGA 15.2.12 http://youtu.be/FxNT1iNilAU

Συνέντευξη Ντόρας Μπακογιάννη στην Κοινωνία Ώρα MEGA


Διαβάστε κι αυτά, είναι σχετικά:
Σχετικοί Δικτυακοί Τόποι:  


Προβάλλετε ή σχολιάστε την ανάρτηση

Σχόλιο που έχει ταυτότητα χρήστη δημοσιεύεται χωρίς λογοκρισία, αρκεί πάντα η κριτική αυτή να είναι κόσμια.


Ζητώ την κατανόηση σας!!!  Από τους ανώνυμους χρήστες, οι οποίοι ως συνήθως αβασάνιστα και χωρίς προσωπικό κόστος γίνονται αμετροεπείς υβριστές. 

Ντορα Μπακογιάννη: Θέλω να αγωνιστώ για τη χώρα μου και για την Ευρώπη 16.2.2012

Συνέντευξη της προέδρου της Δημοκρατικής Συμμαχίας Ντόρας Μπακογιάννη στη γαλλική εφημερίδα Liberation και στο δημοσιογράφο Dominique Albertini

Τίτλος: «Τι αποτέλεσμα θα έχει η καταστροφή της χώρας μας;»

Πρόλογος: Η Ντόρα Μπακογιάννη είναι η πρόεδρος του ελληνικού κόμματος Δημοκρατική Συμμαχία. Πρώην υπουργός και Δήμαρχος Αθηναίων, ψήφισε την Κυριακή τα μέτρα λιτότητας που απαίτησαν οι πιστωτές της χώρας. Καταγγέλλει μια «επιθυμία ταπείνωσης» και απευθύνει έκκληση στην «αλληλεγγύη του γαλλικού λαού».

Πώς αντιδράσατε στη νέα απόφαση των Ευρωπαίων για την οικονομική βοήθεια προς την Ελλάδα;

Αισθάνομαι προδομένη. Τόσο ως Ελληνίδα πολιτικός, που στήριξα τα δύο πακέτα μέτρων λιτότητας και που εκδιώχθηκα από το κόμμα μου [το δεξιό κόμμα Νέα Δημοκρατία] επειδή ψήφισα το πρώτο όσο και ως μια γυναίκα που ανέκαθεν αγωνιζόμουνα για μια ενωμένη Ευρώπη. Ουδέποτε άλλοτε μετά τον πόλεμο ένας λαός δεν είδε την αγοραστική του δύναμη να μειώνεται στο μισό μέσα σε ένα χρόνο και τον αριθμό των ανέργων να φτάνει το ένα εκατομμύριο σε μια χώρα όπως η Ελλάδα. Γνωρίζω ότι η κυβέρνηση Παπανδρέου [από το 2009 ως το 2011] δεν έκανε τις μεταρρυθμίσεις όταν ήταν αναγκαίες. Περίμενα όμως εκ μέρους των Ευρωπαίων φίλων μου, και κυρίως των Γάλλων, μεγαλύτερη κατανόηση και αλληλεγγύη.

Πιστεύετε ότι τα μέτρα που ψηφίστηκαν την Κυριακή είναι η τελευταία προσπάθεια;

Ήταν η πιο δύσκολη ψηφοφορία της ζωής μου. Στήριξα μέτρα με τα οποία δεν συμφωνώ. Δεν πιστεύω ότι συνιστούν το καλύτερη λύση. Στον ιδιωτικό τομέα έχει κοπεί η ανάσα, θα έπρεπε καλύτερα να μειώσουμε τις δημόσιες δαπάνες. Ψήφισα ωστόσο για τη μείωση του κατώτατου μισθού στα 480 ευρώ! Τί άλλο μπορούν να ζητήσουν από εμάς; Θέλω να αγωνιστώ για τη χώρα μου και για την Ευρώπη, αλλά δυσκολεύτηκα να πείσω ακόμα και τους πιο ένθερμούς φιλοευρωπαίους να κάνουν το ίδιο.

Πιστεύετε ότι οι ευρωπαϊκές αντιρρήσεις είναι δικαιολογημένες;

Άλλο πράγμα είναι να ζητάει κανείς περισσότερες προσπάθειες και άλλο να θέλεις να ταπεινώσεις μια χώρα. Δεν είναι η Ευρώπη που γνώριζα. Ναι, η Ελλάδα έχει τα στραβά της, το πολιτικό σύστημά της δεν είναι αξιόπιστο. Τί αποτέλεσμα θα έχει όμως η ολοκληρωτική καταστροφή της; Και τι θα συμβεί στις γαλλικές τράπεζες όταν χρεοκοπήσουμε; Ποιος θα έχει εμπιστοσύνη στο ευρώ; Ποιος θα έχει εμπιστοσύνη στην Πορτογαλία, στην Ιταλία;

Ποιά είναι η κατάσταση της Δημοκρατίας σήμερα στην Ελλάδα;

Δεν θα γίνει πραξικόπημα. Αλλά δεν μπορείτε να αλλάξετε την άποψη όλων των Ελλήνων εν μία νυκτί με τέτοιο τρόπο που δεν παρατηρείται παρά μόνο σε καιρό πολέμου και να περιμένετε θετικές αντιδράσεις. Φυσικά, τα κόμματα της Αριστεράς, της Ακροδεξιάς και της Ακροαριστεράς θέλουν να παίξουν με το αίσθημα του πατριωτισμού. Η ύπαρξη της πολιτικής ζωής είναι προϋπόθεση της Δημοκρατίας. Γι' αυτό το λόγο δεν δέχομαι ένας ξένος υπουργός να υπαγορεύει το είδος της κυβέρνησης που έχει ανάγκη μια χώρα. Ναι, κάναμε λάθη και είμαστε έτοιμοι να πληρώσουμε το τίμημα. Αλλά εμείς θα αποφασίσουμε τι είναι καλύτερο για τη χώρα μας.

Ψηφίσατε όμως μέτρα που δεν εγκρίνατε...

Αν πάθετε ένα ατύχημα με το αυτοκίνητο, θα μπορούσε κάποιος να σας πεί: "Άφησέ τον, θα πεθάνει". Κάποιος άλλος θα σας έλεγε: "Θα τον πάω στο νοσοκομείο, γιατί ελπίζω ότι θα γίνει καλά". Η Ελλάδα βρίσκεται στο νοσοκομείο. Η θεραπεία δεν ρισκάρει να σκοτώσει τον άρρωστο; Γιατί είμαστε πεπεισμένοι ότι η επιστροφή στη δραχμή θα κατέστρεφε την Ελλάδα για τις τρείς επόμενες γενιές. Γι' αυτό δίνουμε τη μάχη για να μην έρθει αυτή η μέρα.

Τι περιμένετε από τη Γαλλία;

Έχω εμπιστοσύνη στον Γαλλικό λαό, γνωρίζω τα συναισθήματά του για την Ελλάδα. Γι' αυτό απευθύνομαι σε αυτούς για να ζητήσω να στηρίξουν αυτή τη χώρα, για να δείξουμε το άλλο πρόσωπο της Ευρώπης. Χρειαζόμαστε θετικά μηνύματα και αυτά μπορούν να έρθουν από τη Γαλλία.


ΠΗΓΗ: http://www.dimsim.gr/6_1a2099/thelo_na_agonisto_gia_th_xora_mou_kai_gia_thn_europh.html


Διαβάστε κι αυτά, είναι σχετικά:
Σχετικοί Δικτυακοί Τόποι:  


Προβάλλετε ή σχολιάστε την ανάρτηση

Σχόλιο που έχει ταυτότητα χρήστη δημοσιεύεται χωρίς λογοκρισία, αρκεί πάντα η κριτική αυτή να είναι κόσμια.


Ζητώ την κατανόηση σας!!!  Από τους ανώνυμους χρήστες, οι οποίοι ως συνήθως αβασάνιστα και χωρίς προσωπικό κόστος γίνονται αμετροεπείς υβριστές. Συνέντευξη Ντ. Μπακογιάννη στο γερμανικό ραδιόφωνο Deutschlandfunk 16.2.12


Xρειαζόμαστε τώρα ένα πολύ θετικό μήνυμα από τους εταίρους μας


Συνέντευξη της προέδρου της Δημοκρατικής Συμμαχίας, Ντόρας Μπακογιάννη, στο κρατικό γερμανικό ραδιόφωνο Deutschlandfunk.


Ακούστε (γερμανικά) και διαβάστε (ελληνικά) τη συνέντευξη της προέδρου της Δημοκρατικής Συμμαχίας στο κρατικό γερμανικό ραδιόφωνο Deutschlandfunk.
Δημοσιογράφος: Κυρία Μπακογιάννη, η απόφαση για την οικονομική βοήθεια προς την Ελλάδα αναβλήθηκε και πάλι, η έλλειψη εμπιστοσύνης των Υπουργών της ΕΕ μεγαλώνει συνεχώς. Δικαίως;

Ντόρα Μπακογιάννη: Όχι. Πιστεύω πως οι Υπουργοί δεν έχουν δίκιο, πιστεύω πως δεν αναγνωρίζεται στους Έλληνες πολιτικούς ότι την Κυριακή πήραν μια πολύ δύσκολη απόφαση. Μια απόφαση για ένα νέο πακέτο λιτότητας, ένα πακέτο λιτότητας που ουσιαστικά μειώνει τον κατώτατο μισθό στα 400 ευρώ, ένα πακέτο λιτότητας για την Ελλάδα που βρίσκεται σε ύφεση 7%, το οποίο καθιστά τα πράγματα πάρα μα πάρα πολύ δύσκολα. Η μεγάλη πλειοψηφία, σχεδόν 200 από τους 300 βουλευτές το υπερψήφισαν. Κατανοώ πως υπάρχει έλλειψη εμπιστοσύνης από τους ευρωπαίους εταίρους μας έναντι του πολιτικού συστήματος αλλά τα δύο μεγάλα κόμματα, παρόλο που έχασαν σχεδόν από 20 βουλευτές το καθένα, υπερψήφισαν το πακέτο.

Δημοσιογράφος: Ναι, κυρία Μπακογιάννη αλλά οι συμφωνίες πάντα τηρούντο μόνο μετά από πάρα πολύ πίεση.

Ντόρα Μπακογιάννη: Προσωπικά, από την αρχή ψήφισα υπέρ αυτών των πολιτικών διάσωσης. Αλλά ακούστε, είναι εξαιρετικά δύσκολο, ο λαός υποφέρει, έχουμε 1 εκ. άνεργους. Πρώτη φόρα βλέπουμε στην Αθήνα ανθρώπους να μην έχουν σπίτι. Είναι πάρα πολύ δύσκολο και νομίζω το γνωρίζουν οι Γερμανοί εταίροι μας, πως από καμιά χώρα δεν ζητήθηκαν τόσα, όσα ζητούνται από την Ελλάδα σε τόσο μικρό χρονικό διάστημα. Συμφωνώ, δεν τηρήθηκαν κάποια πράγματα από την κυβέρνηση Παπανδρέου, τώρα όμως έχουμε νέα κυβέρνηση, ο κ. Παπαδήμος προσπαθεί να κάνει ό,τι καλύτερο μπορεί, έχει τη στήριξη των δυο μεγάλων κομμάτων, δεν μας βοηθάει όμως, εμάς ως Έλληνες, να μας λέει ο κύριος Σόιμπλε, τί είδους κυβέρνηση θα έχουμε. Αυτό είναι ανεπίτρεπτο μεταξύ εταίρων.

Δημοσιογράφος: Εσείς πόση εμπιστοσύνη δείχνετε στις δηλώσεις περί μεταρρυθμίσεων της κυβέρνησης σας, τις οποίες δεν εμπιστεύονται καθόλου οι Ευρωπαίοι;

Ντόρα Μπακογιάννη: Ακούστε, από την αρχή είχα πει πως το λάθος της Τρόικα στην Ελλάδα, ήταν πως δέχτηκε από την κυβέρνηση Παπανδρέου ως μόνο μέτρο την επιβολή φόρων στους Έλληνες, χωρίς όμως την εφαρμογή μεταρρυθμίσεων. Αυτές τις μεταρρυθμίσεις δεν επιθυμούσε η κυβέρνηση Παπανδρέου γιατί ήθελε να διατηρήσει αυτό το μεγάλο δημόσιο ως είχε. Αυτό ήταν λάθος. Ήταν τεράστιο λάθος της κυβέρνησης Παπανδρέου, ήταν όμως και τεράστιο λάθος της Τρόικα, που απλώς το δέχτηκε. Τώρα εν πάση περιπτώσει φτάσαμε εδώ που φτάσαμε. Συμφωνούμε όλοι πως οι μεταρρυθμίσεις πρέπει να γίνουν και θα γίνουν, γιατί χωρίς αυτές δεν θα μπορέσει να πάρει μπρός η οικονομία. Δεν βοηθάει όμως καθόλου, οι καθημερινές δηλώσεις που επαναλαμβάνουν την έλλειψη εμπιστοσύνης έναντι της Ελλάδας και του Ελληνικού λαού. Κατανοώ πως δεν εμπιστεύονται τους Έλληνες πολιτικούς, ούτε στην Ελλάδα τους εμπιστεύονται. Δεν υπάρχει όμως κάτι άλλο στη Δημοκρατία πέραν των πολιτικών. Η Ελλάδα είναι δημοκρατική χώρα. Πρέπει λοιπόν να εργαστούμε με ό,τι έχουμε και οι εταίροι μας το λιγότερο που μπορούν να κάνουν είναι να μας δείξουν λίγο σεβασμό.

Δημοσιογράφος: Πρέπει όμως όντως να δουλέψουμε με αυτό που υπάρχει; Έχουμε και το παράδειγμα της Ιταλίας, όπου μια κυβέρνηση τεχνοκρατών ανέλαβε τη διακυβέρνηση, πρέπει να στηρίξουμε άραγε ανθρώπους όπως ο Αντώνης Σαμαράς ο οποίος είναι γνωστό πως θέλει να επαναδιαπραγματευτεί με το κόμμα του, τη Νέα Δημοκρατία;

Ντόρα Μπακογιάννη: Ακούστε, αυτή είναι μια απόφαση που πρέπει να την πάρουμε εμείς οι Έλληνες. Δεν θα την πάρουν οι Γερμανοί για εμάς. Αυτό πρέπει να είναι σαφές. Πιστεύετε πως υπάρχει καμία χώρα στον κόσμο που να επιτρέπει να της ορίζουν τί κυβέρνηση θα έχει; και ρωτώ, υπάρχει κάποια χώρα που να θεωρεί πως μπορεί να υπαγορεύσει στη Γερμανία τί είδους κυβέρνηση θα έχει? Σε μια δημοκρατική χώρα αυτά είναι ανεπίτρεπτα. Προσωπικά πιστεύω πως μια λύση τύπου Μόντι θα ήταν σωστή. Αυτό όμως εγώ μπορώ να το πω ως Ελληνίδα πολιτικός. Οι Γερμανοί όμως δεν μπορούν.

Δημοσιογράφος: Αυτό σημαίνει πως τις δηλώσεις για μεταρρυθμίσεις της κυβέρνησης συνεργασίας τις εμπιστεύεστε. Πώς μπορεί να ανακτηθεί αυτή η εμπιστοσύνη και για τους Ευρωπαίους ώστε να απελευθερωθούν αυτά τα κονδύλια που είναι τόσο αναγκαία;

Ντόρα Μπακογιάννη: Συνειδητοποιώντας ότι οι Έλληνες κάναμε ό,τι μας ζητήθηκε.

Δημοσιογράφος: Ναι, αλλά προφανώς οι Ευρωπαίοι δεν είναι ικανοποιημένοι.

Ντόρα Μπακογιάννη: Το Ελληνικό Κοινοβούλιο ψήφισε το πακέτο, οι δύο αρχηγοί των κομμάτων δεσμεύτηκαν γραπτώς, τα 325 εκ επιπλέον περικοπών βρέθηκαν, τί άλλο θέλετε δηλαδή από την Ελλάδα; Από την αρχή μας λένε: δεν σας εμπιστευόμαστε, δε σας εμπιστευόμαστε για τίποτα και γι' αυτό ζητάμε το α. Το κάνουμε. Το β. Το κάνουμε. Το γ. Το κάνουμε. Το τί θα κάνουμε με την κυβέρνησή μας όμως είναι δική μας δουλειά.

Δημοσιογράφος: Η πίεση και η δυσαρέσκεια έχουν αυξηθεί κυρία Μπακογιάννη, γιατί λίγα πράγματα έγιναν. Τι θα συμβεί αν τα δύο κόμματα που έχουν δεσμευθεί γραπτώς, μετά τις εκλογές δεν βρεθούν στην εξουσία;

Ντόρα Μπακογιάννη: Έχουν γίνει πάρα πολλά στην Ελλάδα. Δεν γίνεται να μηδενίζονται τα πάντα. Έγιναν πολλά. Και αυτό που συμβαίνει επίσης, είναι ότι έχουμε 1 εκ. ανέργους και ύφεση 7%. Έχουμε κάνει πολλές περικοπές και έχουμε εκπληρώσει πολλά από αυτά που μας ζητήθηκαν. Αλλά, ναι, οι μεταρρυθμίσεις δεν έχουν ολοκληρωθεί. Και ως προς αυτό οι Έλληνες εξοργιζόμαστε πολύ περισσότερο από οποιονδήποτε άλλο. Τι θα γίνει αν τα δυο κόμματα δεν είναι στην εξουσία; Ακούστε, σε μια Δημοκρατία δεν μπορείτε να πείτε τί κατεύθυνση θα πάρει, εάν επιθυμεί να αλλάξει πορεία. Στην Ελλάδα υπάρχουν κόμματα φιλοευρωπαϊκά που δίνουν πραγματική μάχη αυτή τη στιγμή και πρέπει ειλικρινά να σας πω ότι δεν μας βοηθούν. Όταν στέκονται απέναντι μας οι εταίροι μας σαν να θέλουν να μας υπαγορεύσουν τι κυβέρνηση πρέπει να έχουμε. Τα δύο κόμματα της κυβέρνησης είναι φιλοευρωπαϊκά, το δικό μας επίσης είναι της ίδιας λογικής, υπάρχει βεβαίως και η αριστερά και θα προωθηθεί κατά πάσα πιθανότητα και η άκρα δεξιά. Αλλά δηλώσεις που προσβάλλουν τους Έλληνες μόνο τους κομμουνιστές και τους ακροδεξιούς βοηθούν και κανέναν άλλο, πιστέψτε με. Εμάς πάντως, σίγουρα όχι.

Δημοσιογράφος: Δηλαδή, εάν τα παλιά κόμματα δεν βρεθούν στην εξουσία μετά τις εκλογές θα είναι συνυπεύθυνη και η Ευρώπη;

Ντόρα Μπακογιάννη: Ειλικρινώς μιλώντας, αυτό που χρειαζόμαστε τώρα είναι ένα θετικό μήνυμα. Ένα πολύ θετικό μήνυμα από τους εταίρους μας, οι οποίοι γνωρίζουν πόσο δύσκολο είναι το εγχείρημα και πόσο δύσκολο είναι σε ένα κοινοβούλιο να πει στους πολίτες του «από εδώ και μπρός πρέπει να ζείτε με 400 ευρώ». Κανείς πολιτικός που με ακούει τώρα δε θα μπορούσε να πει ότι κάτι τέτοιο δεν το καταλαβαίνει. Το Ελληνικό Κοινοβούλιο με μεγάλη πλειοψηφία υπερψήφισε το πακέτο. Και θα περίμενα πως οι εταίροι μας, με όλα μας τα λάθη, και πιστέψτε με, εγώ κάνω πολύ περισσότερη κριτική σε εμάς τους ίδιους από οποιονδήποτε άλλο, θα περίμενα λοιπόν οι Γερμανοί εταίροι μας να μας πουν, εντάξει, κάνατε αυτό που σας ζητήθηκε, τώρα προχωρήστε.

Δημοσιογράφος: Μα αυτό ακριβώς λένε, προχωρήστε. Για ποιό λόγο αξίζει ένα θετικό μήνυμα η Ελλάδα;

Ντόρα Μπακογιάννη: Γιατί είμαστε χώρα εταίρος, γιατί ανήκουμε στην Ευρώπη, γιατί κάναμε μεν λάθη, αλλά πιστέψτε με, η Ευρώπη απλώς παρακολουθούσε τόσα χρόνια, γιατί όταν ήμουν Υπουργός Εξωτερικών, τρία χρόνια πηγαινοερχόμουν στη Γερμανία και ποτέ κανείς δε μου είπε: άκου, κάτι δεν πάει καλά με την οικονομία σας, γιατί έχουμε το ίδιο όραμα για την Ευρώπη, η Ευρώπη έχει τα θετικά της, έχει όμως και πολλά προβλήματα, αλλά σε αυτή την Ευρώπη πρέπει να παραμείνουμε. Και πιστέψτε με, μια Ευρώπη χωρίς την Ελλάδα, θα είναι μια πολύ φτωχότερη Ευρώπη. Και εκτός αυτού, όλοι ξέρουν τί θα συμβεί αν αύριο η Ελλάδα χρεοκοπήσει. Θα είναι ασφαλής η Ιταλία; Θα είναι ασφαλείς οι τράπεζες στην Ιταλία ή στη Γαλλία; Θα πιστέψει κάποιος περισσότερο στο ευρώ; Δεν έχει νόημα αυτό. Τώρα πρέπει να σταθούμε ο ένας δίπλα στον άλλο, εμείς οι Έλληνες πρέπει να κάνουμε τη δική μας δουλειά, είμαστε όμως και περήφανος λαός. Και σήμερα νοιώθουμε ειλικρινά να μας ταπεινώνετε. Αυτό δεν μπορούμε να το ανεχτούμε άλλο. Θέλουμε τουλάχιστον, σεβασμό από τους εταίρους μας. Ακόμη και αν κάναμε λάθη. Γιατί δεν υπάρχει λαός που να μην έχει κάνει λάθη.

Δημοσιογράφος: Μιλήσαμε με την πρώην Υπουργό Εξωτερικών Ντόρα Μπακογιάννη. Σας ευχαριστώ πολύ για τη συνομιλία.

Ντόρα Μπακογιάννη: Εγώ ευχαριστώ.
Ακολουθεί η απομαγνητοφώνηση της συνέντευξης στα γερμανικά:

Raith: Frau Bakoyannis, die Entscheidung über das Hilfspaket für Griechenland wurde erneut verschoben, das Misstrauen der Minister wächst. Zu Recht?

Bakoyannis: Nein. Ich glaube, die Minister haben nicht Recht und ich glaube, man erkennt den griechischen Politikern nicht an, dass sie am Sonntag eine sehr schwere Entscheidung getroffen haben, eine Entscheidung für ein neues Sparprogramm. Ein Sparprogramm, das praktisch den Mindestlohn auf 400 Euro bringt. Ein Sparprogramm, das wirklich für Griechenland, das mit sieben Prozent in Rezession sitzt, irrsinnig, irrsinnig das Leben schwer macht, noch schwerer als jetzt. Und das haben die, hat die große Mehrheit des griechischen Parlaments, praktisch 200 von den 300, gewählt. Und ich verstehe, dass ein Misstrauen von unseren Partnern existiert gegenüber der griechischen politischen Klasse, aber die Wahrheit ist, dass die zwei großen Parteien, obwohl sie jede eine, also, jede von ihnen fast 20 Parteimitglieder verloren hat, also Abgeordnete, dennoch dafür gestimmt hat.

Raith: Aber Pardon, Frau Bakoyannis, die Vereinbarungen wurden aber immer nur auf den allerallerletzen Drücker eingehalten.

Bakoyannis: Ja, ich glaube, ich selber habe von Anfang an diese Sparprogramme gewählt. Aber schauen Sie: Es ist nicht leicht. Es ist irrsinnig schwer, das Volk leidet sehr. Wir haben eine Million Arbeitslose. Zum ersten Mal sehen Sie wirklich in Athen Menschen, die kein Heim mehr haben. Es ist eine sehr, sehr schwere Aufgabe. Und ehrlich gesagt, und ich glaube, das wissen unsere deutschen Partner: Es ist von keinem Land so viel verlangt worden wie von Griechenland in einer so kurzen Zeit! Gut, ich sehe ein, es wurde nicht alles eingehalten von der Regierung Papandreou, aber jetzt ist eine neue Regierung da, also Herr Papademos, er versucht wenigstens sein Bestes, wird von den zwei großen Parteien unterstützt. Es hilft nicht, es hilft uns Griechen nicht, wenn Herr Schäuble uns sagt, was für eine Regierung wir haben sollen. Es hilft wirklich nicht unter Partnern.

Raith: Wie sehr vertrauen Sie denn den Reformzusagen der Regierungskoalition, Ihrer Regierung, Frau Bakoyannis?

Bakoyannis: Bitte schön, ich habe es nicht gehört?

Raith: Wie sehr vertrauen Sie denn auf die Reformzusagen, denen ja die Europäer so misstrauen?

Bakoyannis: Schauen Sie, ich habe von Anfang an gesagt, dass der große Fehler der sogenannten Troika in Griechenland war, dass sie von der Regierung Papandreou akzeptiert hat, dass man nur Steuer, Steuer, Steuer und noch mehr Steuer auf die Griechen, also, auf die Köpfe der Griechen schickt, aber die Reformen nicht macht. Und das wollte damals die Regierung Papandreou einfach nicht, weil, sie wollte diesen größeren Staat, so wie er war, erhalten. Das war ein Fehler. Aber es war ein Fehler, ein riesiger Fehler der Regierung Papandreou, es war aber auch ein riesiger Fehler der Troika, die das einfach mit angesehen hat. Jetzt sind wir so weit, jetzt sind wir uns alle einig, diese Reformen müssen stattfinden. Und sie müssen stattfinden, weil ohne diese Reformen kann die griechische Wirtschaft nicht wieder in Schwung kommen. Aber es hilft uns wirklich nicht, wenn jemand Aussagen macht, indem er ständig, jeden Tag das Misstrauen gegen Griechenland, gegen die griechischen Politiker oder gegen das griechische Volk macht. Ich verstehe, dass man den griechischen Politikern nicht traut, man traut denen auch in Griechenland nicht. Aber es gibt nun nichts anderes in der Demokratie als Politiker. Und wir sind ein demokratisches Land. Also, wir müssen einfach damit arbeiten, mit dem, was wir haben, und erwarten von unseren Partnern ...

Raith: Aber müssen wir wirklich damit arbeiten?

Bakoyannis: ... wenigstens Respekt!

Raith: Aber müssen wir damit arbeiten? Es gibt ja zum Beispiel auch das Beispiel Italien, wo eine technokratische Regierung gerade die Geschicke leitet. Müssen wir uns auf Leute wie Antonis Samaras stützen, der ja dafür bekannt ist, für seine Nea Dimokratia immer wieder nachverhandeln zu wollen?

Bakoyannis: Ja, schauen Sie, aber das ist eine Entscheidung, die wir Griechen treffen werden. Denn die Entscheidung werden nicht die Deutschen für uns treffen, das muss ja ganz klar sein! Glauben Sie, es gibt ein Land in der Welt, in dem man sich sagen lässt, was für eine Regierung man haben will? Und ich frage jetzt wirklich alle Zuhörer, die mir zuhören zurzeit: Könnte sich ein Land in Europa vorstellen, den Deutschen zu diktieren, was für eine Regierung sie haben werden in einem demokratischen Land? So weit geht es ja nicht! Ich glaube, ich kann meine Meinung haben, was in der Regierung Monti gut wäre, aber das kann ich mir leisten als griechische Politikerin, nicht die deutschen Politiker für mich.

Raith: Das heißt, Sie vertrauen gewisser Weise auf die Reformzusagen der Regierungskoalition. Wie kann denn dieses Vertrauen nun auch für die EU wiederhergestellt werden, damit diese nun dringend benötigten Hilfsgelder freigesetzt werden?

Bakoyannis: Ja, indem wir doch alles gemacht haben, was von uns verlangt wurde!

Raith: Aber offenbar sind die Europäer damit ja nicht zufrieden.

Bakoyannis: Beispielsweise, das griechische Parlament hat gewählt, die zwei Führer der Parteien haben sich schriftlich festgelegt, die 325 Millionen, wo wir noch mehr sparen müssen, haben wir das gemacht. Ja, was will man jetzt von Griechenland noch? Man kann doch nicht einem Land sagen von Anfang an, ja, wir trauen euch nicht, wir trauen euch zu gar nichts. Wir verlangen a), wir geben es b), wir machen es c), wir machen es. Ja, die Regierung, die aber in Griechenland existieren wird, ja, das ist unsere Arbeit, das ist nicht ...

Raith: Der Druck und der Unmut, Frau Bakoyannis, sind ja nur gewachsen, eben weil so wenig passierte. Was passiert denn, wenn die beiden Parteien, die sich nun schriftlich zu dem Sparkurs bekannt haben, nach den Wahlen einfach nicht mehr an der Macht sind?

Bakoyannis: Es ist sehr viel passiert in Griechenland. Man kann ja nicht alles zu Null bringen. Es ist sehr viel passiert, und das, was passiert ist mit diesem wunderbaren Rezept, ist auch, dass wir jetzt mit einer Million Arbeitslosen dasitzen und mit einer Rezession von sieben Prozent. Und wir haben sehr viel gespart und wir sind viel weiter unten in unseren Ausgaben als zuvor. Aber wir haben die Reformen - und das ist wahr - noch nicht gemacht und darüber schimpfen wir Griechen viel mehr als die übrigen. Aber was passiert, wenn die zwei Parteien nicht da sind: Ja, schauen Sie, in einer Demokratie können Sie doch nicht den anderen sagen, was Sie, wenn Sie einen anderen Kurs haben wollen, einen anderen Kurs einlegen wollen! Aber es gibt in Griechenland diese europäischen Parteien, also pro-europäischen Parteien, die wirklich sehr dafür kämpfen zurzeit. Und uns, ehrlich gesagt, ist nicht geholfen, wenn unsere Partner dastehen, als wenn sie diktieren wollen, auch was für eine Regierung es in Griechenland geben wird. Und es ist nun mal so, das sind die zwei größten Parteien. Meine Partei ist noch eine Partei, die dazukommt zu dieser Logik. Es gibt natürlich auch die Linke und es wird wahrscheinlich auch die ultrarechte Partei geben. Aber Aussagen, die wirklich Griechenland beleidigen, glauben Sie mir, die helfen nur den Kommunisten und den Ultrarechten und bestimmt nicht uns.

Raith: Das heißt, wenn die alten Kräfte nach den Wahlen möglicherweise nicht mehr an der Macht sind, trägt Europa eine Mitschuld?

Bakoyannis: Ehrlich gesagt, wir brauchten jetzt eine positive Botschaft, eine sehr positive Botschaft von unseren Partnern. Und die wissen auch, wie schwer es für uns ist, und die wissen auch, wie schwer es für ein Parlament ist, auf einmal den Leuten zu sagen, sie müssen mit 400 Euro leben. Und kein Politiker, der mir jetzt zuhört, kann wirklich sagen, er würde so was nicht verstehen. Und dennoch hat das griechische Parlament mit einer sehr großen Mehrheit dafür gewählt. Und ich würde wirklich erwarten, dass man uns mit allen unseren Fehlern - und glauben Sie mir, ich mache viel mehr Selbstkritik an uns als jemand anders, aber ich würde jetzt wirklich von unseren deutschen Partnern erwarten, dass man sagt, ja, okay, ihr habt das jetzt alles gemacht, jetzt macht mal weiter.

Raith: Aber das genau sagen sie: Macht mal weiter! Warum sollte Griechenland eine positive Botschaft verdient haben?

Bakoyannis: Weil wir ein Partnerland sind, weil wir Europa zugehören, weil wir unsere eigenen Fehler gemacht haben, aber glauben Sie mir, Europa hat zugeguckt all diese Jahre. Weil ich ein Außenminister war, der drei Jahre hin und her nach Deutschland kam und mir nie jemand gesagt hat, hör zu, irgendwas ist mit deiner Wirtschaft nicht in Ordnung. Weil wir dieses Europa, das wir wirklich zusammen, zusammen die gleiche Vision hatten, dieses Europa hat Pluspunkte, es hat auch Probleme, aber in diesem Europa müssen wir weiterhalten. Und glauben Sie mir: Ein Europa ohne Griechenland ist ein Europa, das viel ärmer sein wird. Und außerdem weiß jeder in Deutschland: Was wird passieren, wenn Griechenland morgen pleite macht? Wird Italien sicher sein? Werden die Banken in Italien, in Frankreich, in Spanien sicher sein? Wird jemand dem Euro mehr glauben? Es hat keinen Sinn. Wir müssen jetzt zueinander halten und wir müssen, wir Griechen müssen unsere Hausaufgaben machen, aber auf der anderen Seite sind wir ein stolzes Volk und wir fühlen wirklich heute, dass man uns zugrunde macht. Und das können wir nicht mehr akzeptieren ...

Raith: ... sagt die griechisch ... Pardon!

Bakoyannis: ... wir wollen mindestens den Respekt unserer Partner haben, auch wenn wir Fehler gemacht haben. Und es gibt kein Volk, das keine Fehler gemacht hat.

Raith: Sagt die ehemalige griechische Außenministerin Dora Bakoyannis. Haben Sie ganz herzlichen Dank für das Gespräch!

Bakoyannis: Danke schön!


ΠΗΓΗ: http://www.dimsim.gr/6_1a2097/Xreiazomaste_tora_ena_polu_thetiko_mhnuma_apo_tous_etairous_mas.html

Διαβάστε κι αυτά, είναι σχετικά:
Σχετικοί Δικτυακοί Τόποι:  


Προβάλλετε ή σχολιάστε την ανάρτηση

Σχόλιο που έχει ταυτότητα χρήστη δημοσιεύεται χωρίς λογοκρισία, αρκεί πάντα η κριτική αυτή να είναι κόσμια.


Ζητώ την κατανόηση σας!!!  Από τους ανώνυμους χρήστες, οι οποίοι ως συνήθως αβασάνιστα και χωρίς προσωπικό κόστος γίνονται αμετροεπείς υβριστές.