Κυριακή 11 Νοεμβρίου 2012

Μαρία Κόλλια Τσαρουχά: Αυτός ο λαός εφτά φορές να πέσει, οκτώ θα σηκωθεί.



(Βίντεο + Κείμενο)
Εισήγηση της Ειδικής Εισηγήτριας των Ανεξάρτητων Ελλήνων Μαρίας Κόλλια –Τσαρουχά  στην Ολομέλεια για Σχεδίου Νόμου: «Προϋπολογισμός 2013» 9.11.2012


ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ ΞΖ΄
Παρασκευή 9 Νοεμβρίου 2012
Ώρα 6.00΄μ.μ.
Σ Χ Ε Δ Ι Ο Ν Ο Μ Ο Υ

ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ

Μόνη συζήτηση επί του σχεδίου νόμου «Κύρωση του κρατικού προϋπολογισμού και των προϋπολογισμών ορισμένων ειδικών ταμείων και υπηρεσιών οικονομικού έτους 2013».


Μαρία Κόλλια Τσαρουχά
Στ’ Αντιπρόεδρος Βουλής των Ελλήνων
Βουλευτής Ν. Σερρών
Ανεξάρτητοι Έλληνες
Ειδική Εισηγήτρια Σχεδίου Νόμου: «Προϋπολογισμός 2013» Αθήνα, 9 Νοεμβρίου 2012



Εισήγηση Μαρίας Κόλλια-Τσαρουχά στον Προϋπολογισμό 2013http://youtu.be/37pSgj36b_U


ΒΟΥΛΗ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ
Ολομέλεια:
«αυτός ο λαός εφτά φορές να πέσει, οκτώ θα σηκωθεί»

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι
Ο χρόνος θα δείξει αν αυτός ο προϋπολογισμός που συζητάμε  θα υλοποιηθεί.
Οι περισσότεροι σε αυτή την αίθουσα, συμφωνούμε ότι λόγω των ανεδαφικών προσεγγίσεων του,  κατά την πορεία  εκτέλεσης του,  ίσως και στο πρώτο τετράμηνο   αναθεωρηθεί.
                 
Έτσι λοιπόν σύμφωνα με τον προϋπολογισμό του 2013:
Το χρέος αναθεωρείται από 179% του ΑΕΠ στο 189%, το έλλειμμα του προϋπολογισμού από 4,2 στο 5,2% του ΑΕΠ, και αντί για 1,1% πλεόνασμα τώρα ο στόχος είναι 0,3% του ΑΕΠ.

Ο προϋπολογισμός θεωρεί, ότι  οι επενδύσεις από -15% το 2012, θα μεταβληθούν μόνο κατά  -3,7%, όταν η συνολική κατανάλωση θα μειωθεί κατά 7% περίπου και ο Δείκτης Τιμών Καταναλωτή θα είναι αρνητικός στο -0,8%.

Ακόμα και αν επαληθευτεί η πρόβλεψη για 2,6% αύξηση στις εξαγωγές προϊόντων και υπηρεσιών, με χρήση συντελεστών παραγωγής κάτω του 65%, πού προκύπτει, ότι θα απαιτηθούν σημαντικές νέες επενδύσεις, τη στιγμή όμως που η προσφορά των δανείων θα είναι από τις τράπεζες πολύ περιορισμένη;  Σενάρια για επενδύσεις που θα ‘ρθουν και μια ανεργία που δια μαγείας θα μειωθεί!.

Η ανεργία από το 25 + %  που θα είναι τα Χριστούγεννα του 2012, θα πέσει περίπου τα Χριστούγεννα του 2013 στο 20% με επιπλέον ύφεση 4,5%.
Δηλαδή, θα δημιουργηθούν μέσα στο 2013, κοντά στις 250.000 νέες θέσεις εργασίας!; 

Σε ποιους κλάδους και σε τι είδους επιχειρήσεις θα δημιουργηθούν; Το αντιλαμβάνεστε ή κοροϊδεύετε εαυτούς και αλλήλους.

Οι αντιφάσεις είναι τεράστιες.

Η κυβέρνηση προετοιμάζει με τα νέα μέτρα λιτότητας έναν ακόμη γύρο αυστηρής λιτότητας, δοκιμάζει τις αντοχές της ίδιας αλλά και της κοινωνίας. 
Μισθοί, συντάξεις, κοινωνικά επιδόματα θυσιάζονται, για να εξαλειφθούν υποτίθεται τα πρωτογενή ελλείμματα, για να μπορέσει η χώρα να μην δανείζεται, να καλύπτει τις ανάγκες της πέραν των τόκων.

Από την άλλη, τα έσοδα του κράτους τελούν υπό κατάρρευση.
Οι ληξιπρόθεσμες οφειλές,  μήνα με το μήνα διογκώνονται με απίστευτους ρυθμούς, φθάνοντας σε συνολικό ύψος - ρεκόρ των 53,83 δις. ευρώ.

Αναμένω και γω, όπως όλοι μας, πιστευτές εξηγήσεις!
Το τονίζω, εύχομαι να κάνουμε  λάθος εμείς.
Αλλά η πορεία τους δεν προδικάζει αυτό το αποτέλεσμα.
Το μόνο που  έχετε καταφέρει είναι να κάνετε την πατρίδα μας έρμαια των πιστωτών και των τοκογλύφων.
Με όσα έχουμε δανειστεί μέχρι σήμερα, πρέπει να καταβάλλουμε σε τοκοχρεολύσια την επόμενη τριετία, κοντά στα 55 δις ευρώ. 
Να έχουμε δηλαδή πλεόνασμα 55 δις ευρώ.
Μα πως θα το έχουμε.!
Πιστεύει κανείς ότι δεν θα χρησιμοποιήσουμε όλα τα χρήματα του ‘δεύτερου’ μνημονίου για την αποπληρωμή του χρέους::: (όπως προβλέπει άλλωστε η δανειακή σύμβαση».
Όχι βέβαια.

Οπότε δεν θα έχουμε λεφτά για μισθούς, συντάξεις, δημόσιες επενδύσεις, υγεία, παιδεία, όπως εσείς διατείνεστε.
Άρα πάλι μόνοι μας θα ζήσουμε, με τα δικά μας λεφτά.

Η ανακούφιση της κοινωνίας περνά  από την παραγωγή πλεονασμάτων ικανών να καλύψουν τις πρωτογενείς δαπάνες, χωρίς προσφυγή σε νέο δανεισμό. Αλλά πώς θα γίνει αυτό, όταν με την πολιτική σας, έχουν κλείσει όλες οι επιχειρήσεις;!.
Από ποιους θα εισπράττονται οι  ασφαλιστικές εισφορές;
Κόψτε όλες τις δαπάνες! Κάντε το!

Αν δεν υπάρχει αγορά να παράγει, να εξάγει, να δημιουργεί, και να έχει φοροδοτική ικανότητα, σωτηρία δεν υπάρχει.
Πρέπει οι πολίτες να καταλάβουν,  αν και το έχουν ήδη διαπιστώσει, ότι το μεγαλύτερο έγκλημα των μνημονιακών πολιτικών  και των εμπνευστών των μνημονίων είναι, ότι συρρικνώνουν την οικονομία αντί να την μεγεθύνουν.
Έχετε μελετήσει τις επιδράσεις της λιτότητας στην ύφεση;

Η επιλογή της Κυβέρνησης να ταυτιστεί με τα γερμανικά συμφέροντα και τις επιθυμίες των Ελλήνων  τραπεζιτών  θα κριθεί ιστορικά.  Ξανατονίζω, μακάρι να έχουμε λάθος εμείς, αλλά η αναμενόμενη αποσαφήνιση της ρήτρας αυτόματης λήψης νέων μέτρων σε περίπτωση δημοσιονομικής απόκλισης αλλά και του ειδικού λογαριασμού που θα διαχειρίζεται τη δόση, μας καθιστά ιδιαίτερα επιφυλακτικούς για τους στόχους, τις προθέσεις και τις επιδιώξεις τους.
Θέλουν να μας βοηθήσουν;
Ας δώσουν τα 41 δις, να πάνε στην πραγματική οικονομία, να εγκρίνουν την επιμήκυνση συνοδευόμενη, με πακέτα για ανάπτυξη, να επιλέξουν την οριστική ρύθμιση της βιωσιμότητας του χρέους με όποιο συνδυασμό μέτρων αποφασίσουν.
Αλλιώς μας οδηγούν συντεταγμένα στην κατάρρευση.

Θα φανεί, μα θα είναι αργά. Οι δανειστές μας όχι μόνο δεν αρκούνται στην υλική κατοχή της Ελλάδος, αλλά επιθυμούν και κατοχή και ιδιοκτησία των ψυχών και των πνευμάτων μας.

Ο  κ. Rehn δήλωσε ότι ‘δεν μπορεί να αμφισβητηθεί πως το ελληνικό χρέος γίνεται μη βιώσιμο χωρίς περαιτέρω μέτρα, ανεξάρτητα αν αυτά είναι αποφάσεις πολιτικές ή όχι των εταίρων μας’
Από την άλλη, χρησιμοποιώντας την κοινή λογική, διερωτώμαι, πώς να είναι βιώσιμο το ελληνικό χρέος όταν το προγραμματισμένο ετήσιο δημοσιονομικό έλλειμμα, οι εταίροι μας το καλύπτουν με έντοκο δάνειο αντί της ορθής λύσης για κάλυψη του, μέσω της νομισματοποίησής του από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα!!
Μέσα από όλα αυτά, καλούμαστε να ψηφίσουμε τον προϋπολογισμό του 2013, δηλαδή την πρώτη και ισχυρότερη δόση των μέτρων που περιέχει το μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα 2013 – 2016.

Υποστηρίζουν,  ότι η επιτυχία του θα έλθει από την απόδοση των μέτρων ύψους 11 δις ευρώ, εκ των οποίων τα 9 δις από μειώσεις δαπανών και τα 2 δις  από την αύξηση των εσόδων. Συνολικά από τα 14,2 δις ευρώ που ενσωματώνει το μεσοπρόθεσμο, το 77,5% θα εφαρμοστεί τον πρώτο χρόνο και τα υπόλοιπα μέχρι το 2016. ,.

Προβλέπει πλεόνασμα 0,4% του ΑΕΠ ο προϋπολογισμός.
Πως θα προκύψει όλο αυτό;
Από τη θεαματική βελτίωση των οικονομικών αποτελεσμάτων των ασφαλιστικών ταμείων, τα οποία, θα εμφανίσουν πλεόνασμα ύψους περίπου 2,7 δις ευρώ από έλλειμμα 2,2 δις ευρώ το 2012.
Που το στηρίζετε;
Μα φυσικά στην δραστική περικοπή των συντάξεων από τον Ιανουάριο του 2013, των εφάπαξ, την κατάργηση των δώρων και των επιδομάτων, τον πιο εύκολο και ανέξοδο δρόμο
Θα είμαι λαϊκίστρια, αν σας υπενθυμίσω, ότι ο  παππούς και η γιαγιά αυτής της χώρας με την πενιχρή τους σύνταξη στηρίζουν οικονομικά τα άνεργα παιδιά τους!

Αναφέρει ο προϋπολογισμός, ότι οι πρόσθετοι φόροι για το 2013 θα αγγίξουν τα 2 δις ευρώ.
Βάλτε τη μείωση των επιστροφών του ΦΠΑ στους αγρότες, με τη μείωση του συντελεστή επιστροφής από 11% στο 6%, προσθέστε τη μείωση της επιδότησης του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στους αγρότες από το 95% στο 80%, προσθέστε την κατάργηση του αφορολόγητου για τα παιδιά, την αύξηση εσόδων από την αναπροσαρμογή κατά δύο έτη των ορίων συνταξιοδότησης, την αύξηση των φόρων από την περιουσία.
Στοχοποίηση: αγρότες,  τα περήφανα γηρατειά, και φυσικά οι γονείς.
Δεν έχω καμία απάντηση να δώσω, στους εκατοντάδες χιλιάδες γονείς, μονογονεϊκές οικογένεις, τρίτεκνες, πολύτεκνες, όταν με πόνο ψυχής με ρωτούν, δεν θέλουμε την υποστήριξη τους, να μας εξηγήσουν θέλουμε γιατί μας τιμωρούν για  την επιλογή μας να φέρουμε στον κόσμο όσα παιδιά θέλαμε!.
Για πιο λόγο ανενδοίαστα στοχοποιήσατε την ελληνική οικογένεια.
Ποιο είναι το όφελος όλων αυτών!

Στην επικείμενη αποτυχία έχετε ήδη έτοιμες τις απαντήσεις σας.
‘’Δεν εφαρμόστηκαν σωστά οι μεταρρυθμίσεις ‘’. Και πάλι από την αρχή… Αν μετά από 6 μήνες πάλι δεν πάει καλά ο προϋπολογισμός,  ‘’είχαμε παραπάνω ύφεση από ότι υπολογίσαμε για αυτό τα νούμερα δεν βγαίνουν‘’.
‘’Οι πολίτες μας λένε να σας δώσουμε και την ψυχή μας. Φτωχότεροι μπορούμε να ζήσουμε αλλά μη μας ζητάτε να ζήσουμε χωρίς αξιοπρέπεια ‘’ .
Είναι δυνατόν, το μοναδικό  πεπραγμένο  της Κυβέρνησης για 6 μήνες να είναι η εξασφάλιση της δόσης ενός δανείου;!
Που είναι τα μεγάλα λόγια σας για ανάπτυξη, για άνοιγμα και αναθέρμανση της αγοράς, για προσέλκυση επενδυτών και επενδύσεων, για αξιοποίηση των ευρωπαϊκών προγραμμάτων ΕΣΠΑ, για εκσυγχρονισμό των θεσμών; Αν πραγματικά θέλετε μεταρρυθμίσεις κάντε ανεξάρτητη αρχή το ΣΔΟΕ,  ώστε κανείς να μην έχει δικαίωμα να βάζει επικεφαλής τον κολλητό του από την Καλαμάτα.
Πού είναι οι μεταρρυθμίσεις; Και μην μου πείτε «μεταρρυθμίσεις» το ξεπούλημα του πλούτου της Ελλάδος!
Τους επόμενους μήνες θα πολλαπλασιαστούν οι χιλιάδες συμπολιτών μας, που δεν θα μπορούν να θρέψουν τα παιδιά τους, δεν θα μπορούν να βρουν δουλειά, θα είναι  ανασφάλιστοι, χωρίς   φάρμακα, χωρίς θέρμανση στα σχολεία.

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι

Η ιστορία θα μας κρίνει όλους πολύ αυστηρά.
Μη σας διαφεύγει η βίαιη ανατροπή που συμβαίνει  στην ελληνική κοινωνία!
Τα χρόνια της λιτότητας,  που ανατρέπουν και εκθεμελιώνουν κάθε δικαίωμα στη πατρίδα μας!.
Ποτέ, κανένας λαός δεν εξαναγκάστηκε σε μια τόσο τρομερή και σύντομη αλλαγή του τρόπου ζωής του, χωρίς να υπάρχει καμία σχετική προετοιμασία για κάτι τέτοιο!.
Ανατρέπετε η ζωή χθεσινών αξιοπρεπών νοικοκυραίων.

Όλα αυτά δημιουργούν αντίδραση. Η βία φέρνει βία.  
Αυτό που έρχεται, θα είναι χωρίς προηγούμενο και αλλοίμονο στους ψεύτες και τους άρπαγες των ονείρων των Ελλήνων για μια καλύτερη ζωή.

Κύριοι της Κυβέρνησης
Επιλέξτε, επιτέλους ανάμεσα στους βολεμένους, τους φοροφυγάδες, τους διαπλεκόμενους, τους μεγαλοεργολάβους  και στους άνεργους , στους φτωχούς, στους ανασφάλιστους, στους εξαθλιωμένους.

Μπορεί η χώρα να επανέλθει πάλι σε τροχιά ανάπτυξης; Πόσο υψηλό είναι το χρέος της; Μπορεί να αποκτήσει μια βιώσιμη αναπτυξιακή δυναμική, ικανοποιητική για να αρχίζει να καλύπτει τα χρέη της; Σ’ αυτά η κυβέρνηση δεν μπορεί να δώσει απαντήσεις.
Στην πρόκληση της οικονομίας οι πολιτικές σας έχουν αποτύχει.

Η κρίση χρέους στην Ευρωζώνη είχε ως αφετηρία την Ελλάδα. Μετά σχεδόν τρία χρόνια, με πακέτα «διάσωσης» και αλλεπάλληλα μέτρα λιτότητας βρισκόμαστε και πάλι στο σημείο μηδέν. Η κυβέρνηση προσδοκά σε μια συνολική λύση, που θα αποφασίσουν τελικά να δώσουν οι μεγάλες χώρες στην ευρωπαϊκή κρίση χρέους και η οποία θα περιλαμβάνει και την Ελλάδα. Λύση, η οποία ακόμη και εάν συζητείται, διατηρεί μεγάλα κενά.
  Οι απόψεις διίστανται. Η επαναγορά του χρέους και η μείωση των επιτοκίων δανεισμού είναι κάποιες από τις σκέψεις που προτείνονται και στις οποίες  βασίζει η κυβέρνηση πολλές από τις ελπίδες της.
Ωστόσο ακόμη κι αν υιοθετηθούν, δεν θα αλλάξουν την οικονομική πορεία της χώρας. Οι διαφωνίες μεταξύ των δανειστών αλλά και των κρατών-μελών της Ευρωζώνης είναι σημαντικές.

Η  Ευρωπαϊκή Ένωση έχει χωριστεί στους δανειστές και τους δανειζόμενους, με κυρίαρχους τους δανειστές. Οι σχέσεις είναι ανισοβαρείς. Οι  συμφωνίες που επιβάλλονται δρακόντειες.
Οι πιο αδύναμες χώρες βρίσκονται σε σημαντικά μειονεκτικότερη θέση απέναντι στους δανειστές τους. Η ευρωπαϊκή ιδέα πλήττεται, και  υποχωρεί.

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι,
Η κρίση στη χώρα έχει ξεπεράσει προ πολλού την οικονομική της διάσταση.  Αυτή έχει να κάνει με τις επιλογές  κυβερνώντων να δανείζονται υπέρμετρα και να αποδομούν  τον παραγωγικό ιστό της χώρας, ακόμη και τον πρωτογενή τομέα.  Είναι βαθύτατο πολιτικό το θέμα, γιατί επιτρέψαμε για χρόνια την μετάθεση του κέντρου της πραγματικής εξουσίας από την εκλεγμένη πολιτική ηγεσία, στα χέρια της διαπλοκής.
Μια διαπλοκή που γιγαντώθηκε αρμέγοντας κρατικούς προϋπολογισμούς, δάνεια, ευρωπαϊκά προγράμματα, επιδοτήσεις.
Να προσθέσουμε και τις αυξήσεις κεφαλαίου, και την αναδιανομή πλούτου με το χρηματιστήριο.

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, το έχω ξαναπεί από αυτό το βήμα,
Αν οι βουλευτές εκλεγόμασταν με ένα διαφορετικό εκλογικό σύστημα που θα μας επέτρεπε να λειτουργήσουμε όπως το Σύνταγμα ορίζει, κατά συνείδηση, χωρίς τη δαμόκλειο σπάθη της διαγραφής ή κομματικής νομιμότητας, θα συνηγορούσαμε σε αυτό που το σύστημα της τραπεζικής διαπλοκής επιβάλλει;
Οι Ανεξάρτητοι Έλληνες, πιστεύουμε  ότι βρισκόμαστε σε μάχη.
Βγήκε στο προσκήνιο η διαπλοκή και τα τσιράκια της.
Εμείς το γνωρίζουμε, οι πολίτες αντιλαμβάνονται ποιοι είναι οι κύριοι υπεύθυνοι της σημερινής κατάντιας μας.
 Ποιοι κρατούν σε ομηρία ολόκληρη χώρα.
Και ποιοι είναι εκείνοι που επιζητούν την ύπαρξη ενός διεφθαρμένου και διαλυμένου κράτους για να επιβιώσουν αυτοί και οι φίλοι τους.
Στο όνομα των επόμενων γενεών θα πρέπει επιτέλους να σταματήσουμε να ασχολούμαστε συνεχώς με το τι λένε και τι κάνουν οι δανειστές μας, και να αρχίσουμε να συζητάμε σοβαρά και υπεύθυνα τι χώρα και τι κοινωνία θέλουμε.
Και φυσικά να αρχίσουμε να πράττουμε και δημιουργούμε ένα νέο μοντέλο ανάπτυξης για να μπορέσουμε να λύσουμε τις δομικές ανωμαλίες και στρεβλώσεις που υπάρχουν. Όλα αυτά προϋποθέτουν αλλαγή νοοτροπίας όλων μας.

Και θερμή παράκληση, από τα βάθη της ψυχής μου, αντισταθείτε στις υποβολές τους, μην οδηγείτε τους Έλληνες στα όρια της αντοχής τους, μην τους οδηγείτε στην εξέγερση.
Ας αντισταθούμε στα προμελετημένα σενάρια τους.

 Και μη ξεχνάτε  ότι αυτός ο λαός εφτά φορές να πέσει, οκτώ θα σηκωθεί. 
 Μαρία Κόλλια Τσαρουχά




Διαβάστε κι αυτά, είναι σχετικά:
Σχετικοί Δικτυακοί Τόποι: 
  

Εισήγηση της Ειδικής Εισηγήτριας Μαρίας Κόλλια –Τσαρουχά στην Ολομέλεια για Σχεδίου Νόμου: «Προϋπολογισμός 2013» 9.11.2012


Προβάλλετε ή σχολιάστε την ανάρτηση

Σχόλιο που έχει ταυτότητα χρήστη δημοσιεύεται χωρίς λογοκρισία, αρκεί πάντα η κριτική αυτή να είναι κόσμια.


Ζητώ την κατανόηση σας!!!  Από τους ανώνυμους χρήστες, οι οποίοι ως συνήθως αβασάνιστα και χωρίς προσωπικό κόστος γίνονται αμετροεπείς υβριστές.