Πέμπτη, 4 Αυγούστου 2011

Ρέποντες στο Λαϊκισμό


Του Βασίλη Φωτάκη Μέλους Κεντρικής Επιτροπής Δημοκρατικής Συμμαχίας

Από τις εθνικές εκλογές του 2009 έως σήμερα στον Ελλαδικό χώρο συνέβησαν τόσο πολιτικές όσο και οικονομικές ανακατατάξεις που δυστυχώς ακόμη δεν έχουν βρει το δρόμο πάνω στον οποίο θα οικοδομηθεί το νέο αλλά και τι θα είναι και θα πραγματεύεται αυτό.
Είναι τόσο βαθιά ριζωμένος στον οικονομικό, κοινωνικό και πολιτικό ιστό ο λαϊκισμός που δεν επιτρέπει σε καμία δύναμη ή πρόσωπο να καταφέρει να θέσει νέα στάνταρντ.
Το συμφέρον του ενός προσκρούει στο συμφέρον του άλλου, όλοι διαπιστώνουν το δίκαιο των αιτημάτων και των δύο ή περισσοτέρων πλευρών, λύσις όμως καμία, διότι αντιτίθεται  στις κλειστές και συντεχνιακές ομάδες και λογικές του βολέματος. Ο Λαϊκισμός με όποια απόχρωση και αν εμφανίζεται, έχει κοινά χαρακτηριστικά και πέραν του να διαπιστώνει προβλήματα, ούτε λύσεις δίνει, ούτε δημιουργεί προϋποθέσεις αλλαγής νοοτροπίας. Το άσπρο - μαύρο, ο καλός και ο κακός παίρνουν τη θέση του δημιουργικού και ολισθαίνουμε όλο και περισσότερο κατακρημνίζοντας έτσι κάθε όνειρο και ελπίδα αλλαγής.
Η καταγγέλλουσα ρητορεία δίνει και παίρνει και ο λαός μετατρέπεται σε μάζα και οχλοκρατία και όσο τα ΜΜΕ ελέγχονται από το οικονομικοπολιτικό σύστημα που εξουσιάζει… η ολίγη Δημοκρατία , η ολίγη ανάπτυξη, η ολίγη οικονομική άνεση και το ολίγο δικαίωμα στην αξιοπρέπεια που επιτρέπουν, δίνει μεν ανάσες, αλλά ταυτόχρονα εγκλωβίζει φοβικά το λαό και τον οδηγεί σε μαρασμό και βόλεμα. Το «φαιοκόκκινο» μέτωπο που αναπτύσσεται και η συγκρουσιακή λογική παίρνει τη θέση του δημιουργικού.
Η διαχείριση της πραγματικότητας, πολιτικής και κοινωνικής φαντάζει ωρολογιακή βόμβα στα χέρια των ανίκανων μα πάνω από όλα ανεύθυνων. Σε αυτό το διάχυτο μίγμα φοβιών, αγκυλώσεων και αδιεξόδων αντί για τη λύση συνεχίζουμε να ψάχνουμε και να συζητάμε το πρόβλημα. Όσο υποκύπτουμε σε λαϊκίστικες απαιτήσεις τόσο θα εδραιώνεται η κρατική διαφθορά και η πεποίθηση ότι το κράτος- πατερούλης θα είναι εδώ για όλα και όλους.
Τρανό παράδειγμα, το «κίνημα των αγανακτισμένων» όπου πολίτες διαφορετικών πεποιθήσεων και διεκδικήσεων ενώθηκαν ενάντια στο κοινό κακό. Το συμφέρον τους ενός όμως αντέκρουε στο συμφέρον του άλλου και ευτυχώς δεν εκδηλώθηκε αυτή η φάση της αγανάκτησης, γιατί τότε θα είχαμε δυσάρεστα αποτελέσματα και απρόβλεπτες συνέπειες. Μπορεί αυτή η διάσταση να μας ξέφυγε τη δεδομένη στιγμή, όμως φανερώνει το πόσο εύκολα ο λαϊκισμός αλλά και γρήγορα δημιουργεί προϋποθέσεις άλλοτε ενίσχυσης του περί δικαίου αισθήματος και άλλοτε συνταγματικής εκτροπής, εκ διαμέτρου αντίθετα όμως μεταξύ τους.
Επειδή οι διαπιστώσεις δεν τελειώνουν, κλείνοντας να αναφέρω ότι πρώτα πρέπει να αποφασίσουμε τι κράτος και με ποιες κατευθύνσεις θέλουμε και ύστερα να οικοδομήσουμε το μοντέλο εκείνο πάνω στο οποίο θα διεκδικήσουμε τη νέα εποχή. Διαφορετικά θα μασάμε και θα αναμασάμε τα ίδια, χωρίς σκοπό, χωρίς στόχο, δίνοντας χώρο στον κάθε ένα που επιβουλεύεται τη χώρα και το λαό να μιλά για «μειωμένη εθνική κυριαρχία», αλλά και να την κατακτά τελικά, ενώ εμείς, μοιρολατρικά, θα δεχόμαστε τις συνέπειες και θα συνεχίζουμε να διαφωνούμε στα αυτονόητα.

Φωτάκης Βασίλης
Πολιτικό στέλεχος
Μέλος Κεντρικής Επιτροπής Δημοκρατικής Συμμαχίας

Δίκαιες και ταχείς αποζημιώσεις ζητά η Θέκλα για τους πληγέντες από το χαλάζι.


Την ενεργοποίηση όλων των μηχανισμών της πολιτείας για την άμεση καταγραφή των ζημιών και την ταχύτερη δυνατή αποζημίωση των πληγέντων από την χαλαζόπτωση που έπληξε την περιοχή του δήμου Κιλελέρ την περασμένη Δευτέρα ζητά με παρέμβασή της η υπεύθυνη περιφερειακών Μ.Μ.Ε. της Δημοκρατικής Συμμαχίας Θέκλα Παρασκευούδη.

Η κ. Παρασκευούδη επικοινώνησε με το δήμαρχο της περιοχής κ. Ρίζο Κομήτσα από τον οποίο και ενημερώθηκε για την κρισιμότητα της κατάστασης για εκατοντάδες αγρότες που δέχθηκαν ένα καίριο πλήγμα στις καλλιέργειές τους στην τελική ευθεία πριν τη συγκομιδή.

Τον ενημέρωσε δε, πως σε περίπτωση που κριθεί αναγκαίο από το δήμο αλλά και τους τοπικούς αγροτικούς φορείς, η Δημοκρατική Συμμαχία θα φέρει μέσω των βουλευτών της το θέμα στη βουλή.
«Η πολιτεία και οι αρμόδιοι φορείς, το υπουργείο και ο ΕΛΓΑ, θα πρέπει άμεσα να κινήσουν τις διαδικασίες καταγραφής της ζημιάς που έχουν υποστεί οι καλλιέργειες στο δήμο Κιλελέρ ώστε χωρίς ολιγωρίες να αναπληρωθεί το εισόδημα που είναι βέβαιο πως θα χάσουν οι αγρότες.
Τώρα λοιπόν είναι η ώρα για την κυβέρνηση να κάνει πράξεις τις υποσχέσεις της για δίκαιες και άμεσες αποζημιώσεις και να στηρίξει το αγροτικό εισόδημα. Δεν πρέπει να επαναληφθούν τα δυσάρεστα φαινόμενα του παρελθόντος όπως αυτό των ζημιών του 2010 από το πράσινο σκουλήκι αλλά και από τις έντονες βροχοπτώσεις που ακόμη δεν έχουν αποζημιωθεί από τον ΕΛΓΑ».
Θέκλα - Ευαγγελία Παρασκευούδη
Υπεύθυνη Περιφερειακών Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης 
Δημοκρατικής Συμμαχίας
www.thekla.grwww.dimsim.gr

Ο Δρ. Δημήτριος Δρογίδης υποψήφιος Βουλευτής της ΔΗ.ΣΥ. στην Α΄ Θεσσαλονίκης απαντά στο Ερωτηματολόγιο του Προυστ …


(Επιμέλεια: Χρήστος Α. Κατσαρός - Chris Sintiki )
 Ο Δρ. Δημήτρης Δρογίδης, γεννήθηκε στη Μυτιλήνη το 1966. Το 1986 τελείωσε την Παιδαγωγική Ακαδηµία Θεσσαλονίκης και το 1990 το Γαλλικό Τµήµα της Φιλοσοφικής Σχολής του Αριστοτελείου Πανεπιστηµίου Θεσσαλονίκης. Από το 1990 µέχρι το 2007 εργαζόταν σε δηµοτικά σχολεία της Θεσσαλονίκης και σήµερα είναι Σχολικός Σύµβουλος στη Νάουσα Ηµαθίας. Ασχολήθηκε µε την Ιστορία, την Ψυχολογία και τις Επιστήµες Επικοινωνίας. Έχει παρακολουθήσει πλήθος επιµορφωτικών προγραµµάτων και συµµετείχε σε ηµερίδες κι επιστηµονικά συνέδρια. 


Σήµερα είναι ∆ιδάκτορας Ιστορίας του Πανεπιστηµίου Paris 1 Pantheon Sorbonne και τ. Υπότροφος της UNESCO. Είναι µέλος της Ένωσης Λογοτεχνών Βόρειας Ελλάδας, µέλος της Ανώνυµης Εταιρείας Πνευµατικής Ιδιοκτησίας, µέλος της Ελληνικής Ιστορικής Εταιρείας και της Εταιρείας Ελληνοευρωπαϊκών Μελετών για το συγγραφικό του έργο τιµήθηκε από το Σύνδεσµο Εκδοτών Βόρειας Ελλάδας (2.3.2001) στη Μυτιλήνη το 1966. Το 1986 τελείωσε την Παιδαγωγική Ακαδηµία Θεσσαλονίκης και το 1990 το Γαλλικό Τµήµα της Φιλοσοφικής Σχολής του Αριστοτελείου Πανεπιστηµίου Θεσσαλονίκης. 

Από το 1990 µέχρι το 2007 εργαζόταν σε δηµοτικά σχολεία της Θεσσαλονίκης και σήµερα είναι Σχολικός Σύµβουλος στη Νάουσα Ηµαθίας. Ασχολήθηκε µε την Ιστορία, την Ψυχολογία και τις Επιστήµες Επικοινωνίας. Έχει παρακολουθήσει πλήθος επιµορφωτικών προγραµµάτων και συµµετείχε σε ηµερίδες κι επιστηµονικά συνέδρια. Σήµερα είναι ∆ιδάκτορας Ιστορίας του Πανεπιστηµίου Paris 1 Pantheon Sorbonne και τ. Υπότροφος της UNESCO. Είναι µέλος της Ένωσης Λογοτεχνών Βόρειας Ελλάδας, µέλος της Ανώνυµης Εταιρείας Πνευµατικής Ιδιοκτησίας, µέλος της Ελληνικής Ιστορικής Εταιρείας και της Εταιρείας Ελληνοευρωπαϊκών Μελετών για το συγγραφικό του έργο τιµήθηκε από το Σύνδεσµο Εκδοτών Βόρειας Ελλάδας (2.3.2001).
Προσχώρησε στο νέο κίνημα, στην ΄΄ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ΄΄, από την άνοιξη του 2011 όπου η πρόεδρος Ντόρα Μπακογιάννη του έκανε την τιμή να τον ορίσει ως Πολίτικο Στέλεχος, το όποιο θα εκπροσωπεί τη Δημοκρατική Συμμαχία στην Α΄ Θεσσαλονίκης και στο ψηφοδέλτιο του κόμματος στις εθνικές εκλογές. 1. Ποια είναι η εικόνα που έχετε για την απόλυτη ευτυχία;
 
ΑΠ.: H απόλυτη ευτυχία βρίσκεται μέσα στη δυνατότητα που έχει κάποιος να είναι χρήσιμος στην κοινωνία και να αφήσει κάποιο έργο πίσω του.

2. Ποιος είναι ο μεγαλύτερος φόβος σας; 
ΑΠ.: Δεν φοβάμαι τίποτα παρά μόνο τον Θεό.

3. Ποιο εν ζωή πρόσωπο εκτιμάτε περισσότερο; 
 ΑΠ.: Αυτό το πρόσωπο που θα μπορεί να είναι χρήσιμο στην κάθε στιγμή ενός ανθρώπου.

4. Σε ποιο πράγμα προδώσατε τον εαυτό σας και μετανιώσατε γι’ αυτό: 
 ΑΠ.: Αμ δεν είναι ένα. Πρόδωσα τον εαυτό μου στο βαθμό που υποχρεώθηκα να κάνω συμβιβασμούς για να επιβιώσω. Δεν
        το μετάνιωσα γιατί θα είχα χάσει στο παιχνίδι της ζωής.

5. Για ποια προδοσία του εαυτού σας οικτίρετε τους άλλους;
 ΑΠ.: Δεν οικτίρω κανέναν γιατί ο καθένας παίρνει την εικόνα που του αξίζει σε δεδομένη στιγμή  από το κοινωνικό
        σύνολο. 

6. Ποιο εν ζωή πρόσωπο σιχαίνεστε περισσότερο;
 
ΑΠ.: Κάθε άνθρωπο που θα εκποιούσε τις αξίες και τα ιδανικά του.

7. Ποιο είναι το αγαπημένο σας απόφθεγμα;
 ΑΠ.: Ότι δεν σε σκοτώνει σε κάνει πιο δυνατό.


8. Τι νοσταλγείτε περισσότερο; 
 ΑΠ.: Τα πράγματα που δεν έκανα όταν έπρεπε να τα κάνω....

9. Ποιο είναι το ποιο εξωφρενικό πράγμα που έχετε κάνει;
 ΑΠ.: Ότι αρνήθηκα το ένστικτο μου.....

10. Ποιο είναι το αγαπημένο σας ταξίδι; 
 ΑΠ.: Το ταξίδι στα <<Κήθυρα>>

11. Ποια θεωρείτε ως την πιο υπερτιμημένη αρετή;
 
ΑΠ.: Δεν υπάρχει στην εποχή μας αρετή που να είναι υπερτιμημένη, παρά μόνον η έννοια της ανταποδοτικότητας και των΄
        υλικών απολαβών.

12. Ποιο είναι το ιδιαίτερο χαρακτηριστικό σας;
 
ΑΠ.: Ότι τις προσκλήσεις τις μετατρέπω σε προκλήσεις.

13. Ποιο χαρακτηριστικό προτιμάτε περισσότερο σε κάποιον;
 
ΑΠ.: Δεν είναι ένα αλλά δυο. Εντιμότητα και Αποφασιστικότητα.

14. Τι θεωρείτε σημαντικό στους φίλους σας;
 
ΑΠ.: Την αφοσίωση.

15. Ποια είναι η καλύτερη συμβουλή που σας έχουν δώσει;
 ΑΠ.: H σιωπή των άλλων.

16. Πότε κλάψατε για τελευταία φορά;
 
ΑΠ.: Κλαίω συχνά για να νοιώθω τις αδυναμίες μου.

17. Ποιος είναι ο μεγαλύτερος μύθος για τη δημοσιότητα; 
  ΑΠ.: Είναι ανάλογος με το μύθο της χαμένης Ατλαντίδας.

18. Διαλέξτε 5 λέξεις που περιγράφουν τον εαυτό σας
 
ΑΠ.: Συναισθηματικός, Παράτολμος, Αποφασιστικός, Ρηξικέλευθος και Απρόβλεπτος.....

19. Ποιοι είναι οι δύο καλύτεροι σας φίλοι;
 ΑΠ.: Οι φίλοι δεν αξιολογούνται.

20. Ποια μουσική θα θέλατε να παίξουν στην κηδεία σας; 
  ΑΠ.:  Την 11η εντολή του Χατζηνάσιου με τη Μούσχουρη.

21. Ποιο είναι το πολυτιμότερο περιουσιακό σας στοιχείο; 
  ΑΠ.: Τα γραπτά μου...

22. Τι θεωρείτε ως τον έσχατο βαθμό δυστυχίας;
 
ΑΠ.: Την απαισιοδοξία....

23. Πού θα θέλατε να ζείτε;
 
ΑΠ.: Στον κήπο της ΕΔΕΜ....

24. Ποια είναι η αγαπημένη σας απασχόληση;
 
ΑΠ.: Η επαφή μου με τον κόσμο.

25. Σε ποιες περιπτώσεις λέτε ψέματα;
 
ΑΠ.: Όταν η αλήθεια είναι χειρότερη από την πραγματικότητα.

26. Τι απεχθάνεστε περισσότερο στην εμφάνισή σας;
 
ΑΠ.: Έχω αποδεχθεί τον εαυτό μου όπως είμαι.

27. Ποιες λέξεις ή φράσεις χρησιμοποιείτε περισσότερο;
 
ΑΠ.: Δεν μου αρέσει να επαναλαμβάνομαι.

28. Για τι μετανοείτε περισσότερο; 
 ΑΠ.: Για ότι δεν έκανα στο παρελθόν.

29. Τι ή ποιον αγαπάτε περισσότερο στη ζωή σας;
 
ΑΠ.: Την οικογένεια μου.

30. Πού και πότε υπήρξατε ευτυχισμένος/-η;
 ΑΠ.: Η ευτυχία είναι κάτι που την κυνηγάς.

31. Ποιο ταλέντο θα θέλατε να είχατε; 
 ΑΠ.: Ο κάθε άνθρωπος είναι γεμάτος ταλέντα αρκεί να ξέρει να τα βρεί.

32. Ποια είναι η πιο συνηθισμένη σεξουαλική σας φαντασίωση;
 
ΑΠ.: Τα έχω κάνει όλα...

33. Ποιοι είναι οι αγαπημένοι σας συγγραφείς;
 
ΑΠ.: Οδυσσέας Ελύτης, Όμηρος, Νίκος Καζαντζάκης....

34. Ποιοι είναι οι πραγματικοί σας ήρωες;
 
ΑΠ.: Όσοι ελευθέρωσαν την πατρίδα μου.

35. Ποιος είναι ο αγαπημένος σας φανταστικός ήρωας;
 
ΑΠ.: Ο Γιώργος Θαλάσσης

36. Ποια είναι τα αγαπημένα σας ονόματα;
 
ΑΠ.: Δεν τα σκέφτηκα ποτέ μου.

37. Τι απεχθάνεστε περισσότερο; 
  ΑΠ.: Την υποκρισία.

38. Ποια είναι η παρούσα διανοητική σας κατάσταση;
 
ΑΠ.: Υπήρχε κάποτε ένα τραγούδι που έλεγε <<....εδήλωσα τρελλός
         και γλύτωσα απ όλους σας τελείως κι εντελώς>>.

39. Αν μπορούσατε να αλλάξετε κάτι στον εαυτό σας τι θα ήταν αυτό;
 
ΑΠ.: Αν μπορούσα να αλλάξω κάτι στον εαυτό μου τότε θα μπορούσα να αλλάξω και τον κόσμο.

40. Αν μπορούσατε να διαλέξετε πως θα επιστρέψετε στη ζωή, τι θα θέλατε να είναι αυτό και γιατί; 
  ΑΠ.: Άνθρωπος γιατί είναι στη φύση του να αγωνίζεται.

Και για την ιστορία.... 

- Όταν ο Προυστ ήταν, περίπου, 13 ετών, η συνομήλική του Antoinette Faure του ζήτησε να απαντήσει σε 15 ερωτήσεις που ήταν γραμμένες σε ένα μικρό κόκκινο αγγλικό άλμπουμ, το οποίο είχε τίτλο "Confessions. An Album to Record Thoughts, Feelings, & c" (το ερωτηματολόγιο, με τις απαντήσεις που έδωσε ο Προυστ, βρέθηκε από τον γιο της Antoinette Faure, ο οποίος και το δημοσίευσε το 1924). 

- Αρκετά χρόνια αργότερα, όταν ο Προυστ ήταν περίπου 20 ετών, συμπλήρωσε ένα ακόμη ερωτηματολόγιο (http://www.library.uiuc.edu/kolbp/qst.htm#marcel) . O ίδιος έγραψε στο πάνω μέρος της σελίδας "Marcel Proust par lui-meme" 

- Έχει ενδιαφέρον να δει κανείς τις απαντήσεις που έδωσε ο ίδιος ο Προυστ... 

- Σήμερα κυκλοφορούν αρκετές παραλλαγές των παραπάνω ερωτηματολογίων. Π.χ. στην πίσω σελίδα του περιοδικού Vanity Fair. 

- Κάπου διάβασα ότι το πρώτο ερωτηματολόγιο με τις απαντήσεις του Προυστ, πουλήθηκε σε δημοπρασία στο Παρίσι, έναντι του ποσού των $200.000...! Διαβάστε κι αυτά, είναι σχετικά:


Σχετικοί Δικτυακοί Τόποι:

Ο Δημήτριος Δρογίδης: Υποψήφιος Βουλευτής της ΔΗ.ΣΥ. στην Α΄ Θεσσαλονίκης 
http://chris-sintiki.blogspot.com/2011/08/blog-post.html 

Ο Δημήτριος Δρογίδης Σύμβουλος Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης, Διδάκτορας Ιστορίας Πανεπιστήμιου Σορβόννης
Ο Δημήτριος Δρογίδης: Υποψήφιος Βουλευτής της ΔΗ.ΣΥ. στην Α΄ Θεσσαλονίκηςhttp://chris-sintiki.blogspot.com/2011/08/blog-post.html


Ο Δρ. Δημήτριος Δρογίδης υποψήφιος Βουλευτής της ΔΗ.ΣΥ. στην Α΄ Θεσσαλονίκης απαντά στο Ερωτηματολόγιο του Προυστ … 
http://political-ethics-for-the-national-int.blogspot.com/2011/08/blog-post_04.html 
(Επιμέλεια: Χρήστος Α. Κατσαρός - Chris Sintiki ) 


Συγκινητική ομιλία του ΑΜΕΑ, κ. Δ. Δρογίδη, Σχολικού Συμβούλου στο 2ο Προσυνέδριο της Δημοκρατικής Συμμαχίας στη Θεσσαλονίκη (Εισήγηση για τα άτομα με ειδικές ανάγκες)


Ομιλία ΑΜΕΑ, Δ. Δρογίδη στο 2ο Προσυνέδριο

Συγκινητική ομιλία του ΑΜΕΑ, κ. Δ. Δρογίδη, Σχολικού Συμβούλου στο ιδρυτικό συνέδριο της Δημοκρατικής Συμμαχίας στο ΟΑΚΑ (Εισήγηση για τα άτομα με ειδικές ανάγκες) http://chris-sintiki.blogspot.com/2011/05/blog-post_9399.html  

Ομιλία ΑΜΕΑ, Δ. Δρογίδη στο Ιδρυτικό Συνέδριο
http://youtu.be/StH896QQx1Y  


ΕΠΙΚΑΙΡΑ ΘΕΜΑΤΑ
Δρ. Δημήτριος Α. Δρογίδης http://dimitriosdrogidis.webnode.com/