Παρασκευή 26 Απριλίου 2013

‘’ΕΝΑΣ ΕΝΑΣ ΤΟ ΔΙΑΛΑΜΕ ΚΑΙ ΑΡΑΙΩΝΟΥΜΕ’’

Ανεξαρτητοποιήθηκε ο Σάκης Αλεξίου


‘’ΕΝΑΣ ΕΝΑΣ ΤΟ ΔΙΑΛΑΜΕ ΚΑΙ ΑΡΑΙΩΝΟΥΜΕ’’
Έκπληξη του δημάρχου  Σιντικής Αποστόλου Καρύδα,  προκαλεί η υπόθεση Λιανάκη
Στην Συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβούλιου (26.04.2013)
Ανακοινώσε την ανεξαρτητοποίηση του  από τον συνδυασμό του Αποστόλου Καρύδα, ο Αθανάσιος Αλεξίου , ο όποιος τόνισε θα είναι ανεξάρτητος  μέχρι να διαλευκανθεί η υπόθεση Λιανάκη
Ο Πρόεδρος του Δ. Σ. Σιντικής Χρήστος  Μουντουλάρης διαβάζει την ‘’ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΠΑΡΑΙΤΗΣΗΣ’’

Δείτε το ρεπορτάζ από την συνεδριαση του Δ. Σ. Σιντικής, τη Παρασκευή  (26/04/2013) στo κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Δίκτυο Τηλεόραση Σερρών  και τον δημοσιογράφο  Γιώργο Καπετάνιο, την Παρασκευή 26/04/2013.


Όπως αναφέρει στην γραπτή δήλωση ανεξαρτητοποίησης του ο κ. Αλεξίου :
« Κύριε Πρόεδρε η ανάμειξη μου με τα κοινά είχε ένα και μοναδικό κίνητρο : Να υπηρετήσω χωρίς υστεροβουλία τους κατοίκους του νέου μεγάλου και με δυνατότητες ανάπτυξης Καλλικρατικού Δήμου Σιντικής και να βοηθήσω με όσες δυνατότητες έχω στην επίλυση των προβλημάτων της περιοχής.
Για το σκοπό αυτό συστρατεύτηκα με τον Απόστολο  Καρύδα έναν  άνθρωπο με λαμπρό αυτοδιοικητικό παρελθόν.

Δυστυχώς η υπόθεση της εταιρίας ΛΙΑΝΑΚΗ και κυρίως ο τρόπος αντιμετώπισης της από την διοίκηση του Δήμου με αναγκάζουν να αναθεωρήσω την στάση μου και να αποστασιοποιηθώ από την παράταξη μου μέχρι να διαλευκανθεί  πλήρως η υπόθεση που σήμερα ταλανίζει τον Δήμο μας.
Κύριε  πρόεδρε καταθέτω σε σας σύμφωνα με το άρθρο 66 του ν.3852/10 την ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΟΠΟΙΗΣΗ  μου και τιμώντας αυτούς που με εμπιστεύτηκαν με την ψήφο τους δηλώνω ότι, θα συνεχίσω να στηρίζω κάθε καλή και συμφέρουσα για τους δημότες μου πρόταση απ΄ όπου και αν προέρχεται και θα είμαι απέναντι σε κάθε ενέργεια που θα επιβουλεύεται την προκοπή και την ανάπτυξη του τόπου μας».

ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΟΠΟΙΗΘΗΚΕ Ο ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΑΛΕΞΙΟΥ
Η ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΠΑΡΑΙΤΗΣΗΣ
ΧΡΗΣΤΟΣ ΜΟΥΝΤΟΥΛΑΡΗΣ
 Πρόεδρος Δ. Σ. Σιντικής



ΝΕΑ ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΟΠΟΙΗΣΗ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΑΡΑΤΑΞΗ ΚΑΡΥΔΑ

ΝΕΑ ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΟΠΟΙΗΣΗ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΑΡΑΤΑΞΗ ΚΑΡΥΔΑ
ΝΕΑ ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΟΠΟΙΗΣΗ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΑΡΑΤΑΞΗ ΚΑΡΥΔΑ
ΝΕΑ ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΟΠΟΙΗΣΗ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΑΡΑΤΑΞΗ ΚΑΡΥΔΑ

ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΝΑ ΑΠΑΣΧΟΛΕΙ Η ΥΠΟΘΕΣΗ ΛΙΑΝΑΚΗ
‘’ΤΙ ΚΡΥΒΕΤΑΙ ΠΙΣΩ ΑΠΟ ΟΛΑ ΑΥΤΑ’’ ΣΑΒΒΑΣ ΣΙΔΗΡΟΠΟΥΛΟΣ Αντιπρόεδρος Δ. Σ. Σιντικής
 ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΝΑ ΑΠΑΣΧΟΛΕΙ Η ΥΠΟΘΕΣΗ ΛΙΑΝΑΚΗ
ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΝΑ ΑΠΑΣΧΟΛΕΙ Η ΥΠΟΘΕΣΗ ΛΙΑΝΑΚΗ
ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΝΑ ΑΠΑΣΧΟΛΕΙ Η ΥΠΟΘΕΣΗ ΛΙΑΝΑΚΗ
‘’ΔΕ ΧΡΕΙΑΖΕΤΑΙ ΝΑ ΛΗΦΘΕΙ ΑΠΟΦΑΣΗ’’  ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ ΚΑΡΥΔΑΣ Δήμαρχος Σιντικής
 ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΝΑ ΑΠΑΣΧΟΛΕΙ Η ΥΠΟΘΕΣΗ ΛΙΑΝΑΚΗ
ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΝΑ ΑΠΑΣΧΟΛΕΙ Η ΥΠΟΘΕΣΗ ΛΙΑΝΑΚΗ
‘’ΜΑΣ ΕΧΕΙ ΛΙΑΝΙΣΕΙ’’ ΑΝΤΩΝΗΣ ΤΟΠΟΥΛΙΓΚΑΣ Δημοτικός Σύμβουλος

‘’ΕΝΑΣ ΕΝΑΣ ΤΟ ΔΙΑΛΑΜΕ ΚΑΙ ΑΡΑΙΩΝΟΥΜΕ’’

grafida-sintikis.blogspot.gr

Είκοσι μία ελιές στη μνήμη των αδικοχαμένων μαθητών στα Τέμπη


Είκοσι μία ελιές στη μνήμη των 21 αδικοχαμένων μαθητών της Α' Λυκείου από το Μακροχώρι Ημαθίας, που άφησαν την τελευταία τους πνοή στην άσφαλτο στις 13 Απριλίου 2003 επιστρέφοντας στα σπίτια τους μετά από τριήμερη σχολική εκδρομή στην Αθήνα, φυτεύτηκαν σε υπαίθριο χώρο του αθλητικού κέντρου "Δ.Βικέλας" στο δήμο της Βέροιας.

Η συμβολική δενδροφύτευση έγινε από μαθητές της Β' τάξης του Λυκείου Μακροχωρίου με πρωτοβουλία του δήμου Βέροιας και συγκεκριμένα των αντιδημαρχιών Καθαριότητας, Ανακύκλωσης, Περιβάλλοντος και Παιδείας.

"Η συμβολική κίνηση αποτελεί ελάχιστο φόρο τιμής προς τα 21 αγγελούδια του λυκείου Μακροχωρίου που χάθηκαν στο ατύχημα των Τεμπών πριν 10 χρόνια. Οι ελιές θα βρίσκονται εδώ αιώνια για να μας θυμίζουν την τραγική αυτή απώλεια αλλά και την αξία της ανθρώπινης ζωής", δήλωσε η δήμαρχος Βέροιας, Χαρούλα Ουσουλτζόγλου στη διάρκεια συνάντησης που είχε με τους μαθητές.

Μάλιστα, τους ζήτησε να ονομάσουν τα δέντρα, να τα προσέχουν και να τα βάλουν στη ζωή τους, καθώς βλέποντας τις ελιές να μεγαλώνουν θα νιώθουν πως κάπου ανάμεσα τους βρίσκονται και τα 21 αδικοχαμένα παιδιά. 

Έγγραφο της Bundesbank σχετικά με την παραμονή της Ελλάδας στην Ευρωζώνη


Απόρρητο έγγραφο: Τα "βάζει" ο Βάιντμαν με την ΕΚΤ για το ELA, το ΟΜΤ και την παραμονή της Ελλάδας στο ευρώ
Σφόδρα επικριτική στους χειρισμούς της ΕΚΤ στην κρίση χρέους και κυρίως σε ότι αφορά τα προγράμματα διάσωσης των υπερχρεωμένων οικονομιών της ευρω-περιφέρειας εμφανίζεται η γερμανική Κεντρική Τράπεζα (Bundesbank), σύμφωνα με έγγραφό της που στάλθηκε στο Συνταγματικό Δικαστήριο της Γερμανίας. H EΚΤ, υποστηρίζει η Bundesbank, ανέλαβε μάλιστα μεγάλο ρίσκο ιδιαίτερα με τον ELA καθώς "σε καμία στιγμή δεν μπορούσε να θεωρηθεί απίθανη μία έξοδος της Ελλάδας από την Ευρωζώνη".
To έγγραφο της Bundesbank έκτασης 29 σελίδων, το οποίο δημοσιεύει σήμερα η Handelsblatt και το οποίο μπορείτε να δείτε στα συνημμένα έγγραφα, καταδεικνύει ότι η γερμανική Κεντρική Τράπεζα επικρίνει κεντρικής σημασίας αποφάσεις που πήρε η ΕΚΤ στην καταπολέμηση της κρίσης.
Ανάμεσα σε αυτές είναι και η αγορά ομολόγων χωρών που υφίστανται πίεση στις αγορές, η οποία «αποκρυσταλλώθηκε» στο πρόγραμμα ΟΜΤ που η ΕΚΤ έθεσε στη διάθεση της Ευρωζώνης το περασμένο φθινόπωρο.
Το σκεπτικό της Bundesbank είναι ότι οι αποφάσεις της ΕΚΤ στοχεύουν στην αντιμετώπιση προβλημάτων που κανονικά θα έπρεπε να λύνονται από τις κυβερνήσεις των εκάστοτε κρατών. "Η ΕΚΤ προσπαθεί έτσι να λύσει με την νομισματική πολιτική δημοσιονομικά προβλήματα", αναφέρει χαρακτηριστικά.
Σύμφωνα με το απόρρητο έγγραφο του Ομοσπονδιακού Συνταγματικού Δικαστηρίου που δημοσιεύει η Handelblatst, η Bundesbank υποστηρίζει πως το πρόγραμμα (επαναγοράς ομολόγων) θα μπορούσε να “μολύνει” την ανεξαρτησία των κεντρικών τραπεζών, στοιχείο που αποτελεί και βασικό προαπαιτούμενο για την επιτυχή ολοκλήρωση του κύριου έργου τους: τη διατήρηση της σταθερότητας των τιμών.
Όπως αναφέρει το έγγραφο "κανείς, ούτε η ΕΚΤ μπορεί να εγγυηθεί για τον θεσμό της Ευρωζώνης, δεδομένης της κατάστασης με το χρέος των χωρών – μελών του".
Ο ELA, ο μηχανισμός έκτακτης ρευστότητας στην Ελλάδα, αναφέρεται ως ενδεικτικό παράδειγμα αυτής της στάσης στο εν λόγω έγγραφο. «Η διάθεση ρευστότητας από το ευρωσύστημα για την κάλυψη των ελληνικών χρηματοδοτικών αναγκών στην Ελλάδα εμφανίζεται ιδιαίτερα προβληματική και καθιστά ξεκάθαρη την ανάληψη δημοσιονομικών καθηκόντων από τις αρχές νομισματικής πολιτικής» αναφέρει η Bundesbank.
Η ΕΚΤ ανέλαβε με αυτόν τον τρόπο ένα ιδιαίτερα υψηλό ρίσκο, αναφέρει, καθώς σε τελική ανάλυση «δεν μπορούσε σε καμία περίπτωση, σε κάθε στιγμή, να θεωρηθεί απίθανη» μία έξοδος της Ελλάδας από την Ευρωζώνη.
Όσον αφορά το ΟΜΤ, το έγγραφο υποστηρίζει επιπλέον πως η ίδια η ελληνική περίπτωση δείχνει πως δεν είναι εγγυημένο ότι η ΕΚΤ θα μπορεί να εξασφαλίσει τήρηση των δεσμεύσεων που θα συνόδευαν πακέτα αγοράς ομολόγων.
"Κατά την άποψη της Βundesbank δεν είναι καθήκον της ΕΚΤ να αποτρέψει την έξοδο μίας χώρας από το ευρώ: "Η παρούσα σύσταση της νομισματικής ένωσης δεν μπορεί να είναι εγγυημένη ενώπιον των ακόμη κυρίαρχων εθνικών κρατών, και, σε κάθε περίπτωση, δεν μπορεί να την εγγυηθεί η Κεντρική Τράπεζα" αναφέρει επικαλούμενη το έγγραφο.
Σημειώνεται ότι τον Ιούνιο το Ομοσπονδιακό Συνταγματικό Δικαστήριο θα συζητήσει τις προοπτικές μετάβασης από τον προσωρινό μηχανισμό διάσωσης ESM, στην απεριόριστη αγορά ομολόγων από τον ΟΜΤ

Πηγή: newmoney.grgrafida-sintikis.blogspot.gr

Οι αναζητήσεις στη Google μπορούν να προβλέψουν "βουτιά" στα χρηματιστήρια


Η περιοδική αυξομείωση των αναζητήσεων συγκεκριμένων λέξεων οικονομικού περιεχομένου από τους χρήστες στη Google μπορούν να αποτελέσουν χρήσιμο -και κερδοφόρο- δείκτη για την έγκαιρη πρόβλεψη του πώς θα κινηθούν οι αγορές στο μέλλον και αν τα χρηματιστήρια θα κάνουν «βουτιά», σύμφωνα με μια νέα επιστημονική μελέτη.
Οι αναζητήσεις στη Google μπορούν να προβλέψουν κινήσεις του Χρηματιστηρίου
Οι ερευνητές, με επικεφαλής τη Σούζι Μόατ του University College του Λονδίνου (UCL) και τον Τομπάϊας Πράις του πανεπιστημίου του Γουόργουικ, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό "Scientific Reports", σύμφωνα με το BBC, ανέλυσαν ένα μεγάλο όγκο δεδομένων από την υπηρεσία καταγραφής τάσεων Google Trends και τα συσχέτισαν με τη διαχρονική μεταβολή του χρηματιστηρίου.

Όπως διαπίστωσαν, όσο μειώνονταν οι αναζητήσεις για λέξεις όπως «χρέος», «χαρτοφυλάκιο», «μετοχές» και «κρίση», τόσο ο βασικός δείκτης του Χρηματιστηρίου της Νέας Υόρκης (Dow Jones Industrial) έτεινε να ανεβαίνει και το αντίστροφο, δηλαδή όσες περισσότερες αναζητήσεις έκαναν οι χρήστες με βάση τις παραπάνω λέξεις - κλειδιά, τόσο η αγορά έπεφτε.

Οι αναζητήσεις για χρηματιστηριακές και γενικότερα για οικονομικές λέξεις στη Google έπεφταν πριν αρχίσει να ανεβαίνει το χρηματιστήριο, ενώ όταν οι ίδιες αναζητήσεις αύξαναν, ο δείκτης του χρηματιστηρίου έπεφτε συνεχόμενα τις επόμενες εβδομάδες. Η λέξη στις αναζητήσεις που αποδείχτηκε ότι έχει την μεγαλύτερη προβλεπτική αξία από όλες τις άλλες, είναι το «χρέος» (debt).

Σύμφωνα με τους ερευνητές, που διαχειρίστηκαν ένα εικονικό χαρτοφυλάκιο μετοχών, αν κανείς ακολουθούσε μια «έξυπνη» επενδυτική στρατηγική περιοδικών αγοραπωλησιών με βάση τις μεταβολές στις αναζητήσεις των λέξεων, θα μπορούσε να προβλέψει τη γενική τάση κίνησης των χρηματιστηριακών δεικτών και τελικά θα είχε εντυπωσιακή απόδοση (κέρδος) 326% μεταξύ των ετών 2004 - 2011. Αν όμως ο επενδυτής απλώς είχε αγοράσει μετοχές το 2004 και τις είχε πωλήσει το 2011, το κέρδος του θα ήταν μόλις 16%.
Η νέα μελέτη εντάσσεται σε ένα συνεχώς ανερχόμενο ερευνητικό πεδίο, που αναλύει μεγάλους όγκους ψηφιακών δεδομένων για να ρίξει φως στη συμπεριφορά μεγάλων ομάδων ανθρώπων και να ανιχνεύσει την αδιόρατη ανάδυση νέων τάσεων (π.χ. μια μόλυνση από ιό που εξελίσσεται σε επιδημία) και, έτσι τελικά, να προβλέψει τα μελλοντικά γεγονότα. Σταδιακά, η αξιοποίηση των μηχανών αναζήτησης, ιδίως της Google, καθίσταται χρήσιμο εργαλείο στη λήψη ποικίλων ατομικών και συλλογικών αποφάσεων.
Για παράδειγμα, το 2011, η κεντρική Τράπεζα της Αγγλίας διαπίστωσε ότι οι μεταβολές στις αναζητήσεις των χρηστών στο διαδίκτυο σχετικά με τα ακίνητα, μπορούσαν να προβλέψουν τη διαχρονική εξέλιξη των τιμών τους στην αγορά.

Η νέα μελέτη, σύμφωνα με τους βρετανούς ερευνητές, δείχνει ότι οι άνθρωποι τείνουν να αναζητούν στο διαδίκτυο πληροφορίες για τις μετοχές τους, όταν «οσμίζονται» ότι κάτι δεν πάει καλά στην αγορά και άρα προετοιμάζονται να τις πουλήσουν σε χαμηλότερη τιμή, ώστε να προλάβουν τα χειρότερα. Η συλλογική αυτή τάση, που καταγράφει η Google, όχι απλώς αντανακλά, αλλά στην ουσία προβλέπει την πτωτική πορεία του χρηματιστηρίου (και άλλων αγορών) στο μέλλον.

Δεν είναι παράξενο που ήδη χρηματοοικονομικοί και επενδυτικοί οργανισμοί προσέγγισαν τους βρετανούς ερευνητές για να βάλουν σε πρακτική εφαρμογή τα ευρήματά τους μέσω της ανάπτυξης του κατάλληλου λογισμικού. Ένα τέτοιο πρόγραμμα θα καθιστούσε ακόμα περισσότερο εφικτή την αυτοματοποίηση των χρηματιστηριακών συναλλαγών απευθείας από τους ηλεκτρονικούς υπολογιστές, χωρίς ανθρώπινη παρέμβαση, ιδίως στην αγορά των παραγώγων.

Από την άλλη, όμως, όπως προειδοποίησαν οι ερευνητές, η ιστορική εμπειρία έχει δείξει ότι οι αγορές τείνουν να προσαρμόζονται, συνεπώς αν όλο και περισσότεροι «παίκτες» χρησιμοποιούν ως επενδυτικό οδηγό τις αναζητήσεις της Google μελλοντικά, τότε αυτή η στρατηγική σταδιακά θα γίνεται όλο και λιγότερο αποδοτική. Όσοι όμως προλάβουν να την αξιοποιήσουν πρώτοι, προτού γίνει πολύ δημοφιλής, μάλλον θα επωφεληθούν - με λίγη τύχη πάντα!

"Παράνομα τα μέτρα λιτότητας που επιβλήθηκαν στην Ελλάδα"


Οι Έλληνες θα μπορούσαν να καταγγείλουν την Ευρωπαϊκή Ένωση και την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων για τα μέτρα «απαράδεκτης λιτότητας» που τους έχουν επιβληθεί.

Αυτό υποστηρίζει ο διακεκριμένος καθηγητής Δημοσίου Δικαίου στο King College του Λονδίνου, Keith Ewing, που βρίσκεται στην Αυστραλία για σειρά διαλέξεων σε πανεπιστήμια της Μελβούρνης και του Σίδνεϊ.

Σε δηλώσεις του στο «Νέο Κόσμο» ο καθηγητής Ewing υποστηρίζει ότι τα μέτρα που έχουν επιβληθεί στην Ελλάδα είναι «παράνομα και αντισυνταγματικά», τόσο όσον αφορά το ευρωπαϊκό δίκαιο όσο και το ελληνικό σύνταγμα.

«Διεθνείς οργανισμοί και δημοκρατικές κυβερνήσεις θα πρέπει να σέβονται τη νομιμότητα και αυτό στην περίπτωση της Ελλάδας δεν έγινε» υποστήριξε ο Βρετανός καθηγητής, επικαλούμενος σχετική συνθήκη που υπέγραψαν οι χώρες της ΕΕ το 2008.

«Οι δεσμεύσεις που ανέλαβαν οι κυβερνήσεις των χωρών της ΕΕ, αναφορικά με τα εργασιακά δικαιώματα των λαών τους δεν ισχύουν πλέον» είπε ο καθηγητής Ewing.

Ο ίδιος αν και παραδέχεται ότι οι πιθανότητες να στεφθεί από επιτυχία τυχόν προσφυγή του ελληνικού εργατικού κινήματος στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων είναι περιορισμένες, υπογραμμίζει ότι τα μέτρα που επέβαλε η τρόικα στην Ελλάδα είναι «παράδειγμα προς αποφυγή».

Στη Μελβούρνη ο διακεκριμένος καθηγητής θα δώσει διάλεξη με θέμα το «Ευρωπαϊκό Εργατικό Δίκαιο σε περιόδους κρίσης: Μαθήματα από την Ελλάδα» την Πέμπτη 2 Μαΐου, στα πλαίσιο της σειράς Σεμιναρίων της Ελληνικής Ορθόδοξης Κοινότητας Μελβούρνης και Βικτώριας.

Η διάλεξη διοργανώνεται σε αίθουσα του οικήματος του Φιλανθρωπικού Συλλόγου Ιθακησίων.

Ο καθηγητής Ewing πρόκειται να αναφερθεί στα μέτρα λιτότητας στην Ελλάδα, μετά την παρέμβαση της «τρόικας». Θα εξετάσει ορισμένες από τις αλλαγές που έγιναν υπό το φως της χρηματοπιστωτικής κρίσης και τη νομιμότητά τους, και αν οι υποχρεώσεις της ελληνικής κυβέρνησης είναι σύμφωνες με το Ελληνικό Σύνταγμα και την Ευρωπαϊκή Σύμβαση για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου. Επίσης, θα σχολιάσει τη νομιμότητα της συμπεριφοράς των θεσμικών οργάνων της ΕΕ και τη συμβατότητα της συμπεριφοράς τους με τη Συνθήκη της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Ο Keith Ewing είναι καθηγητής Δημοσίου Δικαίου στο King College του Λονδίνου.

Εργάστηκε στα Πανεπιστήμια Εδιμβούργου (1978-1983) και του Cambridge (1983-1989) και ως επισκέπτης καθηγητής σε διάφορα εκπαιδευτικά ιδρύματα στο εξωτερικό, συμπεριλαμβανομένων των Πανεπιστημίων Σίδνεϊ και Κουίνσλαντ. Είναι πρόεδρος του Ινστιτούτου Εργασιακών Δικαιωμάτων (μια συνδικαλιστική οργάνωση think tank) και αντιπρόεδρος του Διεθνούς Κέντρου Συνδικαλιστικών Δικαιωμάτων.


Πηγή: ΑΜΠΕ, axortagos.grgrafida-sintikis.blogspot.gr

Nέο γρήγορο τεστ αίματος για διάγνωση των μυκήτων

Ένα νέο τεστ αίματος που μπορεί να διαγνώσει τυχόν μόλυνση από μύκητες τύπου «Κάντιντα» (Candida) μέσα σε λίγες μόνο ώρες, ανέπτυξαν Έλληνες και Αμερικανοί επιστήμονες στις ΗΠΑ. Η νέα διαγνωστική μέθοδος μπορεί να συντομεύσει σημαντικά τον χρόνο που χρειάζονται οι γιατροί για να ανιχνεύσουν τις συχνές μολύνσεις από τον εν λόγω μικροοργανισμό, όπως μεταδίδει το Αθηναϊκό Πρακτορείο.

Ο καθηγητής Ελευθέριος Μυλωνάκης (επικεφαλής από πέρυσι του Τμήματος Λοιμωδών Νόσων της Ιατρικής Σχολής του πανεπιστημίου Μπράουν), η Θεοδώρα Αναγνώστου (συνεργάτης του στο πανεπιστήμιο Μπράουν), καθώς και αμερικανοί συνάδελφοί τους με επικεφαλής τον Τόμας Λόουερι, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο ιατρικό περιοδικό "Science Translational Medicine", ανέπτυξαν ένα τεστ που σε σύντομο χρόνο ανιχνεύει το DNA πέντε από τα πιο κοινά είδη μυκήτων Candida.

Το τεστ βασίζεται στην τεχνολογία της μαγνητικής αντήχησης, μέσω της οποίας απομακρύνεται ο «θόρυβος» από άλλα βιολογικά μόρια στο αίμα και έτσι γίνεται ευκολότερος ο εντοπισμός των μυκήτων. Οι δοκιμές σε ένα μικρό αριθμό ασθενών έδειξαν ότι το τεστ έχει μεγάλη ακρίβεια διάγνωσης των μυκήτων.

Πολλά είδη Candida «φιλοξενούνται» στους ανθρώπους και το πιο κοινό από αυτά είναι το είδος Candida albicans, το οποίο, μεταξύ άλλων, ευθύνεται για συχνές κολπικές και στοματικές μολύνσεις. Πιο σοβαρές μολύνσεις συμβαίνουν, όταν ο μύκητας εισέρχεται στο αίμα, κάτι που συχνά συμβαίνει στα νοσοκομεία, π.χ. μέσω των καθετήρων και άλλων ιατρικών συσκευών.

Η ανίχνευση του μύκητα Candida στο αίμα είναι δύσκολη, καθώς θα πρέπει να ανιχνευθούν λιγοστά κύτταρα του συγκεκριμένου μικροοργανισμού ανάμεσα σε εκατομμύρια άλλα κύτταρα. Η σημερινή διαγνωστική μέθοδος παίρνει μέρες, γι’ αυτό το νέο τεστ, που είναι πολύ πιο σύντομο, αναμένεται να διευκολύνει σημαντικά τους γιατρούς και τους ασθενείς.

Ο Ελευθέριος Μυλωνάκης σπούδασε στην Ιατρική Σχολή του πανεπιστημίου Αθηνών, από όπου πήρε και το διδακτορικό του το 1994. Αφού εργάστηκε στο νοσοκομείο «Ευαγγελισμός», συνέχισε την καριέρα του στις ΗΠΑ, όπου, μεταξύ άλλων, διετέλεσε καθηγητής στην Ιατρική Σχολή του πανεπιστημίου Χάρβαρντ έως το 2012.
real.grgrafida-sintikis.blogspot.gr

Τα αναψυκτικά οδηγούν κατευθείαν στον διαβήτη

Η κατανάλωση ενός ή περισσότερων αναψυκτικών με ζάχαρη κάθε μέρα αυξάνει τον κίνδυνο για εμφάνιση διαβήτη αργότερα στη ζωή, σύμφωνα με μια νέα μεγάλη ευρωπαϊκή επιστημονική έρευνα.
Αναψυκτικά

Η κατανάλωση ενός ή περισσότερων αναψυκτικών με ζάχαρη κάθε μέρα αυξάνει τον κίνδυνο για εμφάνιση διαβήτη αργότερα στη ζωή, σύμφωνα με μια νέα μεγάλη ευρωπαϊκή επιστημονική έρευνα. Κάθε αναψυκτικό παραπάνω που πίνει κάποιος μέσα στην ημέρα, αυξάνει ανάλογα ο σχετικός κίνδυνος. Οι ερευνητές μελέτησαν τις διατροφικές συνήθειες περίπου 350.000 ατόμων σε οκτώ ευρωπαϊκές χώρες.
Η μελέτη έδειξε ότι για κάθε έξτρα 340 ml καθημερινής κατανάλωσης αναψυκτικών με ζάχαρη (δηλαδή περίπου όσο ένα αναψυκτικό), ο κίνδυνος για διαβήτη αυξάνεται κατά 22% σε σχέση με όσους πίνουν μόνο ένα αναψυκτικό το μήνα ή λιγότερο. Η κατανάλωση φρουτοχυμών δεν φαίνεται να αυξάνει την πιθανότητα εμφάνισης διαβήτη. «Με δεδομένη την αύξηση της κατανάλωσης αναψυκτικών με ζάχαρη στην Ευρώπη, θα πρέπει να δοθούν στον πληθυσμό σαφή μηνύματα για τις ανθυγιεινές συνέπειες αυτών των ποτών», δήλωσε η υπεύθυνη της έρευνας.
Η ευρωπαϊκή μελέτη έρχεται να επιβεβαιώσει παρόμοια ευρήματα από προηγούμενες έρευνες στις ΗΠΑ, που έχουν συμπεράνει ότι τα αναψυκτικά με ζάχαρη συνδέονται με αύξηση του σωματικού βάρους και με καταστάσεις όπως ο διαβήτης τύπου 2. Η συγκεκριμένη χρόνια πάθηση, σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, πλήττει πάνω από 310 εκατ. άτομα παγκοσμίως.