Τρίτη 12 Μαρτίου 2013

Συνάντηση Φ. Αραμπατζή με τον Αν. Υπουργό Υποδομών Στ. Καλογιάννη

«Σήμα κινδύνου» για το δρόμο Πετριτσίου- Καστανούσσας

Με τον Αναπληρωτή Υπουργό Ανάπτυξης, Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων Σταύρο Καλογιάννη, συναντήθηκε σήμερα, η Βουλευτής Σερρών της Ν.Δ. Φωτεινή Αραμπατζή. Κεντρικό θέμα της συνάντησης εργασίας ήταν η ανάγκη χρηματοδότησης του Οδικού Άξονα Σερρών Κιλκίς και συγκεκριμένα στο Τμήμα γέφυρας Στρυμόνα- Καστανούσσας.

Η κ. Αραμπατζή εξέθεσε στον Υπουργό την τραγική κατάσταση του οδοστρώματος, που υποβάλλει τους κατοίκους  της ακριτικής περιοχής σε απίστευτη ταλαιπωρία, φθορά των αυτοκινήτων τους, ειδικά στην παρούσα οικονομική κρίση, κυρίως όμως τους κινδύνους που ελλοχεύουν να χαθούν ζωές και να θρηνήσουμε θύματα. Επιπλέον επεσήμανε την καθημερινή περαιτέρω μεγάλη επιβάρυνση, που υφίσταται το Οδικό δίκτυο, καθώς χρησιμοποιείται καθημερινώς από Βαρέα Οχήματα, που εκτελούν δρομολόγια από τον Προμαχώνα προς την βιομηχανική περιοχή του Κιλκίς, σε αντικατάσταση ουσιαστικά του κάθετου άξονα της Εγνατίας, αποτελώντας έτσι δίκτυο Εθνικής Σημασίας.

Η Σερραία Βουλευτής ανέφερε στον Υπουργό πως οι υπάρχουσες χρηματοδοτήσεις σε επίπεδο Περιφέρειας, τόσο αυτή που εκτελέστηκε όσο και αυτή που δημοπρατήθηκε, το αποτέλεσμα της οποίας από τον Οκτώβριο αναμένεται να εγκρίνει η αρμόδια Οικονομική Επιτροπή, είναι ελαχιστότατες για ν’ αντιμετωπίσουν τις ανάγκες. Για το λόγο αυτό ζήτησε από τον Αναπληρωτή Υπουργό να προκρίνει την χρηματοδότηση, που ζήτησε η Περιφερειακή Ενότητα Σερρών, προκειμένου ν’ αντιμετωπιστούν κατά το δυνατόν αποτελεσματικότερα οι επουλώσεις του Οδικού άξονα σε μήκος τουλάχιστον 7-8 χλμ.

Από την πλευρά του ο κ. Καλογιάννης ανασύροντας το σχετικό φάκελο, δεσμεύτηκε στην κ. Αραμπατζή να εξασφαλίσει περαιτέρω πιστώσεις για την υποβοήθηση του έργου.


Φωτεινή Αραμπατζή
 ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ ΝΟΜΟΥ ΣΕΡΡΩΝ

Συνάντηση εργασίας με το Προεδρείο της Ένωσης Αστυνομικών Υπαλλήλων Σερρών

Στα πλαίσια της ενημέρωσης των φορέων του Νομού από εκπροσώπους της Ένωσης Αστυνομικών Υπαλλήλων Σερρών,  η κα Μαρία Κόλλια Τσαρουχά, ΣΤ’ Αντιπρόεδρος της Βουλής των Ελλήνων είχε ενημερωτική συνάντηση , μετά από αίτημά τους, με τους κ.κ. Βακιρτζή Ιωάννη, Πρόεδρο της Ένωσης και τον  Χρυσοστομίδη Ηλία, Ταμία της Ένωσης.


Στο σχετικό υπόμνημα των αιτημάτων τους, τοπικού κυρίως ενδιαφέροντος, αναφέρεται ως προτεραιότητα η στελέχωση του Τμήματος Μεταγωγών Νιγρίτας να γίνει σύμφωνα με το Π.Δ. 100/2003 «περί νεοϊδρυθεισών υπηρεσιών» ,  η ενίσχυσή της  με την αναγκαία υλικοτεχνική υποδομή, την αναπλήρωση της ελλιπούς οργανικής δύναμης της Αστυνομικής Διεύθυνσης Σερρών (υπολείπεται κατά 181 αστυνομικούς), τη διασφάλιση των συνθηκών υγιεινής στους χώρους εργασίας, τον εκσυγχρονισμό του υλικοτεχνικού εξοπλισμού. Η κα Κόλλια ενημερώθηκε και  για τις προτάσεις της Ένωσης Αστυνομικών Υπαλλήλων Σερρών σχετικά  με την αναδιάρθρωση των Υπηρεσιών του Νομού.
Ως απόλυτη προτεραιότητα τέθηκε η διακοπή των αποσπάσεων των πενήντα (50) συναδέλφων τους στην Αστυνομική Διεύθυνση Ορεστιάδας , καθόσον η έλλειψη που δημιουργείται στο Νομό προκαλεί σοβαρά προβλήματα και ουσιαστικά καθιστά αδύνατη ακόμη και την στοιχειώδη Αστυνόμευσή του. 
Η κα  Μαρία  Κόλλια Τσαρουχά, σε δήλωσή της αναφέρει: Η αλληλοενημέρωση – συνεργασία  φορέων πάντοτε βοηθά στην εμβάθυνση των θεμάτων που τους αφορούν και δίνει τη δυνατότητα στον εκάστοτε εκπρόσωπο να διεκδικήσει αποτελεσματικά τους στόχους που έχουν τεθεί, τους δε βουλευτές του νομού και σε πολιτικό – κοινοβουλευτικό επίπεδο.
Έχοντας παρακολουθήσει τις προτεραιότητες  του Υπουργείου Δημόσιας Τάξης & Προστασίας του Πολίτη, σύμφωνα με τον Υπουργό κ. Δένδια, είχα μια σειρά επαφών σε πολιτικό και σε υπηρεσιακό επίπεδο. Είναι πολύ πρόσφατη η συνάντηση εργασίας που είχα με τον Αντιστράτηγο κ. Αδαμάντιο Σταματάκη, Υπαρχηγό της Ελληνικής Αστυνομίας.
Η ενίσχυση της Αστυνομικής Διεύθυνσης Σερρών, οι αυξημένες ανάγκες αστυνόμευσης , ιδιαίτερα των ακριτικών περιοχών,  αλλά και η δυσαρέσκεια που προκύπτει στους αστυνομικούς , παρά τις φιλότιμες προσπάθειές τους , καθώς καλούνται να αντιμετωπίσουν τις αυξημένες ανάγκες αστυνόμευσης , είναι θέματα ιδιαίτερα σοβαρά.
Ολοκληρώνεται η διαδικασία της αξιολόγησης των στοιχείων και δεδομένων , προκειμένου να ολοκληρωθεί η γενικότερη αναδιοργάνωση των Υπηρεσιών της Ελληνικής Αστυνομίας. Βούλησή του Υπουργείου είναι η δημιουργία δυναμικότερων και με μεγαλύτερες επιχειρησιακές δυνατότητες υπηρεσιακών μονάδων, που θα εξασφαλίζουν την ορθολογικότερη και αποδοτικότερη διαχείριση του προσωπικού και των διαθέσιμων μέσων, ενώ το μεγάλο ζητούμενο είναι η προσφορά καλύτερων υπηρεσιών στη χώρα, την κοινωνία και τους πολίτες. Το Υπουργείο δεσμεύτηκε κατά την αξιολόγηση να συνεκτιμήσει μια σειρά παραγόντων , που μας αφορούν και έχουν να κάνουν με τις αυξημένες ανάγκες αστυνόμευσης λόγω γειτνίασης με τη Βουλγαρία, την αύξηση της λαθρομετανάστευσης, την  έξαρση των διαρρήξεων στις παραθαλάσσιες περιοχές (Στρυμονικό κόλπο – Αστυνομικό Τμήμα Νιγρίτας Σερρών) αλλά και τα πληθυσμιακά, γεωμορφολογικά και εγκληματολογικά δεδομένα. Θέλω να πιστεύω, ότι θα αξιολογήσουν τις ιδιαίτερες τοπικές αστυνομικές ανάγκες.
Αν και τα οικονομικά θέματα των στελεχών των Σωμάτων Ασφαλείας χρήζουν ιδιαίτερης αντιμετώπισης , ορισμένοι, εγκλωβισμένοι στις επιλογές τους , συνεχίζουν να απαξιώνουν την προσφορά τους.  Ανακοινώθηκε η πώληση και επαναμίσθωση 28 δημοσίων κτιρίων από το Ταμείο Αξιοποίησης Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου (ΤΑΙΠΕΔ),  μεταξύ των οποίων περιλαμβάνεται και το κτίριο της Αστυνομικής Διεύθυνσης Σερρών. Είναι ιδιαίτερα προκλητικό, να ξεπουλάς δημόσια περιουσία και παράλληλα να επαναμισθώνεις στον αγοραστή, εξασφαλίζοντάς τον απολύτως. Η παράλογη εμμονή τους σε λογιστικές προσεγγίσεις σε συνδυασμό με τις μνημονιακές δεσμεύσεις τους  που έχουν να κάνουν ακόμη και με τους εισακτέους στις Αστυνομικές Σχολές της χώρας από τη μια και από την άλλη η έξαρση των κρουσμάτων κλοπών και διαρρήξεων θέτουν σε αμφισβήτηση το αίσθημα ασφαλείας για τους πολίτες και της περιουσίες τους και διαρρηγνύουν την κοινωνική συνοχή.
Από τα θέματα επίσης που τέθηκαν, άμεση προτεραιότητα αποτελεί η ενίσχυση της Αστυνομικής Διεύθυνσης Σερρών, σε προσωπικό και εξοπλισμό. Τις αμέσως επόμενες ημέρες , έχει οριστεί νέα  συνάντηση εργασίας με την πολιτική ηγεσία , προκειμένου να ενημερωθώ για τις αποφάσεις  τους στα θέματα που τους είχα θέσει και σχετικά με την απόσπαση αστυνομικών στην Ορεστιάδα αλλά και τη στελέχωση  του Τμήματος Μεταγωγών σύμφωνα με τα όσα ορίζει το Π.Δ. 100/2003 «περί νεοϊδρυθεισών υπηρεσιών»
Στη συνάντηση με τους εκπροσώπους της Ένωσης Αστυνομικών Υπαλλήλων Σερρών τους ενημέρωσα για την τελευταία παρέμβασή μου στα πλαίσια  του Κοινοβουλευτικού Ελέγχου για την ανάγκη ενίσχυσης της Α.Δ. Σερρών.


ΒΟΥΛΗ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ
Αριθ. Πρωτ.: 8230/08.03.2013

ΕΡΩΤΗΣΗ
Προς τον κ. Υπουργό Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη
Θέμα: Ενίσχυση της Αστυνομικής Διεύθυνσης Σερρών  
             
 Εξαιτίας της έξαρσης της βίας και της εγκληματικότητας στην χώρα μας και με αφορμή της διάφορα σοβαρά περιστατικά που συνέβησαν σε όλη την επικράτεια του Νομού Σερρών αποδεικνύεται καθημερνά, ότι  έχουν αυξηθεί σημαντικά οι ανάγκες αστυνόμευσης, ιδιαίτερα των ακριτικών περιοχών.  
 Τα μεγάλα κενά στην στελέχωση των Αστυνομικών Διευθύνσεων, έχουν προκαλέσει τόσο αίσθημα ανασφάλειας στους πολίτες, οι οποίοι ανά πάσα στιγμή νιώθουν ότι απειλούνται και αγωνιούν ότι μπορεί να κινδυνεύσει η ζωή των ιδίων και των μελών της οικογένειάς τους, όσο και τη δυσαρέσκεια στους αστυνομικούς που υπηρετούν στις Αστυνομικές Διευθύνσεις, οι οποίοι μάλιστα καλούνται να αντιμετωπίσουν τις αυξημένες ανάγκες αστυνόμευσης με ανεπαρκείς δυνάμεις και δραστικά μειωμένες αποδοχές.
 Η κατάσταση αυτή, απ’ ότι δείχνουν τα πράγματα, ενδέχεται να χειροτερέψει, εάν ληφθεί υπόψη η συνεχιζόμενη μείωση του αστυνομικού προσωπικού λόγω συνταξιοδοτήσεων, αλλά και η αναστολή εισαγωγής δόκιμων αστυνομικών στις σχολές της Ελληνικής Αστυνομίας της χώρας μας.
 Συγχρόνως, το ζήτημα με τη γείτονα χώρα Βουλγαρία και την έξαρση της παραβατικότητας από τους πολίτες της, αποτυπώνει με τον πλέον δραματικό τρόπο μια θλιβερή κοινωνική πραγματικότητα, η οποία έχει διαμορφωθεί τα τελευταία χρόνια στη χώρα μας. Αδίστακτοι κακοποιοί που εισβάλλουν σε σπίτια ή παραμονεύουν στο δρόμο για να αφαιρέσουν ανθρώπινη ζωή. Πολλές φορές το ένστολο προσωπικό επιτελεί το καθήκον του με αυτοθυσία, πληρώνοντας δυστυχώς με την ίδια του τη ζωή κάποιες ηρωικές προσπάθειες να αντιμετωπίσουν, συνήθως από μειονεκτική θέση, τους εγκληματίες.
 Στο πλαίσιο λοιπόν αντιμετώπισης και καταστολής της εγκληματικότητας, είναι επιτακτική η ενίσχυση της υπάρχουσας αστυνομικής δύναμης με προσωπικό και μέσα, η οποία θα μπορεί να συμβάλει στην καταστολή της εγκληματικότητας, να εξυπηρετήσει και να προστατεύσει τις περιουσίες και τα άτομα και τις αυξανόμενες ανάγκες αστυνόμευσης του Νομού Σερρών.

 Ερωτάται ο κ. Υπουργός:

Την ώρα που καλείται με τις όποιες δυνάμεις της η Αστυνομική Διεύθυνση Σερρών να στηρίξει τον γενικότερο σχεδιασμό του Υπουργείου, η έξαρση φαινομένων παραβατικότητας σε όλη την Επικράτεια του Νομού Σερρών έχει λάβει ανησυχητικές διαστάσεις. Με ποιους τρόπους θα ενισχύσετε αμέσως τη στελέχωση της Αστυνομικής Διεύθυνσης Σερρών αλλά και την υποστήριξη του έργου τους με την ανανέωση και τον εκσυγχρονισμό του εξοπλισμού της;
Αθήνα, 8 Μαρτίου 2013                                                                                                      Η Ερωτώσα Βουλευτής
Μαρία Κόλλια Τσαρουχά
ΣΤ’ Αντιπρόεδρος της Βουλής των Ελλήνων
Βουλευτής Ν. Σερρών