Πέμπτη 16 Μαΐου 2013

Ο ΚΟΜΙΤΑΤΖΗΣ "ΔΙΑΒΑΤΗΡΙΟ" ΤΩΝ ΒΟΥΛΓΑΡΩΝ ΝΑ ΠΑΤΑΝΕ ΤΑ ΑΓΙΑ ΧΩΜΑΤΑ ΤΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ

ΒΟΥΛΓΑΡΙΚΟ ΘΡΑΣΟΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΚΟΜΙΤΑΖΗ


MΝΗΜΕΙΟ ΓΙΑ ΤΟΝ ΚΟΜΙΤΑΤΖΗ ΝΤΕΛΤΣΕΦ , ΘΕΛΟΥΝ ΟΙ ΒΟΥΛΓΑΡΟΙ ΣΤΑ ΣΕΡΡΑΣ







ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΟ στο infoserres.gr του Παναγιώτη Σαββίδη
 Μνημείο για τον κομιτατζή Γκότσε Ντέλτσεφ θέλουν να στήσουν Βούλγαροι, στο εγκαταλελειμμένο χωριό Καρυές κοντά στην Ορεινή. 

Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες του infoserres.gr η Περιφέρεια Μπλαγκόεβγκραντ ζήτησε με γραπτή επιστολή προς την Περιφερειακή Ενότητα Σερρών, άδεια για την ανέγερση μνημείου, στο σημείο όπου το 1903 ετάφη ο Ντέλτσεφ, o οποίος θεωρείται Εθνικός ήρωας για τους γείτονες και έδρασε την περίοδο του Μακεδονικού Αγώνα, κατά των Τούρκων αλλά και των Ελλήνων των Σερρών και όχι μόνο. 

Σύμφωνα με το www.e-79.com, ή Επιτροπή Πρωτοβουλίας που συστάθηκε στο Μπλαγκόεβγκραντ, συγκέντρωσε υπογραφές κατοίκων από ολόκληρη την περιοχή, τις οποίες και παρέδωσε στον εκεί περιφερειάρχη Κονσταντίν Χατζηγκάεφ, ζητώντας του να καταθέσει αίτημα προς τις ελληνικές Αρχές, για ανέγερση μνημείου προς τιμήν του Ντέλτεσεφ στις Καρυές. 
Αίτημα που τελικά, υποβλήθηκε γραπτώς πριν απο μερικές μέρες. Την ομάδα πρωτοβουλίας, την αποτελούν  ιστορικοί, δημοσιογράφοι, γιατροί, επιχειρηματίες, αλλά και δήμαρχοι δήμων της Περιφέρειας Μπλαγκόεβγκραντ. 
Για τους Βούλγαρους, ο Γκότσε Ντέλτσεφ θεωρείται «απόστολος της ελευθερίας των Βουλγάρων της Μακεδονίας». Δολοφονήθηκε στις 4/5/1903 στις Καρυές (Μπάνιτσα επί τουρκοκρατίας), στη διάρκεια συμπλοκής με τουρκικά στρατεύματα και ετάφη έξω από την εκκλησία του χωριού.

Τον Ντέλτσεφ διεκδικούν από τους Βούλγαρους και οι Σκοπιανοί.Πρόσφατο πρωτοσέλιδο δημοσίευμα της εφημερίδας Dnevnik των Σκοπίων, αναφέρει πως μόνο τα άκρα του Ντέλτσεφ είναι θαμμένα στα Σκόπια. Το υπόλοιπο σώμα με το κεφάλι, σύμφωνα με το δημοσίευμα, παραμένει στις Καρυές. 

"'Όπως συνηθίζεται σε τέτοιες περιπτώσεις, θα τοποθετηθει επί του βουλγαρικού αιτήματος και το υπουργείο Εξωτερικών. "Συνήθως τετοιου είδους μνημεία, στήνονται στο πλαίσιο της αμοιβαιότητας"σχολίασε στο infoserres.gr έμπειρος διπλωμάτης. "Θα μπορούσε να γίνει αποδεκτό το αίτημα, αν πχ οι Βούλγαροι δεχόντουσαν να στηθεί ένα μνημείο στην Κρέσνα για τον ταγματάρχη Ιωάννη Βελισσάριο, που σκοτώθηκε στις τελευταίες μέρες του Β΄Βαλκανικού Πολέμου και υπήρξε ο μεγαλύτερος ήρωας του πολέμου" κατέληξε ο ο ίδιος.
Ένα είναι βέβαιο, πως το τάφος του Ντέλτσεφ στις Καρυές, αναμένεται να προκαλέσει νέο... "πόλεμο" ανάμεσα σε Σκόπια και Βουλγαρία. Η συνέχεια αναμένεται ενδιαφέρουσα. 

ΠΗΓΗ oiakxos.blogspot.gr, grafida-sintikis.blogspot.gr

Εντός 10 ημερών θα αποδίδονται από τις τράπεζες οι κατασχέσεις για ληξιπρόθεσμες οφειλές

Έγγραφο του υπουργείου Οικονομικών

Το υπουργείο Οικονομικών δίνει συνεχώς οδηγίες στους προϊσταμένους των ΔΟΥ για τη λήψη όλων των μέτρων αναγκαστικής είσπραξης σε βάρος οφειλετών του Δημοσίου
Το υπουργείο Οικονομικών δίνει συνεχώς οδηγίες στους προϊσταμένους των ΔΟΥ για τη λήψη όλων των μέτρων αναγκαστικής είσπραξης σε βάρος οφειλετών του Δημοσίου   (Φωτογραφία:  ICON )

Αθήνα

Εντός δέκα ημερών από την υποβολή δήλωσης του πιστωτικού ιδρύματος και χωρίς την τήρηση άλλης ειδικής διαδικασίας, θα πρέπει να αποδίδονται στις εφορίες τα κατασχεθέντα εις χείρας τρίτων λόγω ληξιπρόθεσμων οφειλών προς το Δημόσιο.

Σε έγγραφο που υπογράφεται από τον υφυπουργό Οικονομικών Γ.Μαυραγάνη, σχετικά με τη δέσμευση χρημάτων από τράπεζες, διευκρινίζεται ότι «ο Προϊστάμενος της ΔΟΥ έχει την υποχρέωση σύμφωνα με το νόμο να επιδιώξει την είσπραξη των ληξιπρόθεσμων οφειλών προς το Δημόσιο λαμβάνοντας όλα τα προβλεπόμενα από το νόμο αναγκαστικά, ποινικά και λοιπά μέτρα, αθροιστικά ή μη (μεταξύ των οποίων και η επιβολή κατάσχεσης στα χέρια τρίτων, συμπεριλαμβανομένων και των Πιστωτικών Ιδρυμάτων) για τη διασφάλιση των συμφερόντων του Ελληνικού Δημοσίου».

Όπως τονίζει ο υφυπουργός Οικονομικών, «στον Κώδικα Είσπραξης Δημοσίων Εσόδων έχει προστεθεί άρθρο με το οποίο καθιερώθηκε η υποχρέωση της απόδοσης των κατασχεθέντων στην υπηρεσία που επέβαλε την κατάσχεση εντός 10 ημερών από την υποβολή της δήλωσης του Πιστωτικού Ιδρύματος, χωρίς την τήρηση άλλης ειδικής διαδικασίας».

Οι διευκρινίσεις αυτές περιλαμβάνονται σε έγγραφο του κ. Μαυραγάνη το οποίο διαβιβάστηκε στη Βουλή μετά από ερώτηση της βουλευτού των Ανεξάρτητων Ελλήνων, Μαρίας Κόλλια Τσαρουχά, για τα δεσμευμένα χρήματα οφειλετών στο Δημόσιο (κατάσχεση εις χείρας τρίτων) που όμως παραμένουν στη διαχείριση των τραπεζών και δεν αποδίδονται άμεσα στις οικονομικές υπηρεσίες, την ίδια ώρα που η είσπραξη νέων ληξιπρόθεσμων οφειλών, αποτελεί μόλις το 4% στο σύνολο των ληξιπρόθεσμων οφειλών φυσικών και νομικών προσώπων.

Ο υφυπουργός Οικονομικών αναφέρεται και σε εγκύκλιο του υπουργείου (του 2006), με την οποία «η επερχόμενη αναγκαστική εκχώρηση της κατασχεθείσης απαίτησης στο Δημόσιο μετά από κατάσχεση εις χείρας τρίτου καθιστά την απαίτηση αυτή δημόσιο έσοδο και κατά συνέπεια μπορεί να επιδιωχθεί η είσπραξή της με τα μέσα διοικητικής εκτέλεσης δυνάμει νέου νομίμου τίτλου κατά του τρίτου και βεβαίωση αυτού».

Το υπουργείο Οικονομικών στην προσπάθειά του για ενίσχυση και εντατικοποίηση του εισπρακτικού μηχανισμού, δίνει συνεχώς οδηγίες στους προϊσταμένους των ΔΟΥ για την ανεύρεση περιουσιακών στοιχείων και τη λήψη όλων των μέτρων αναγκαστικής είσπραξης σε βάρος οφειλετών του Δημοσίου, με ιδιαίτερη έμφαση στους μεγάλους οφειλέτες, τονίζει ο υφυπουργός Οικονομικών και επισημαίνει ότι για τη διαχείριση των μεγάλων οφειλετών συστήθηκε η Επιχειρησιακή Μονάδα Είσπραξης, αρμόδια για την επιδίωξη είσπραξης ιδιαίτερα σημαντικού ύψους οφειλών σε όλη την επικράτεια.

Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ
ΠΗΓΗ news.in.gr

Ευκαιρία για άνεργους νέους Έλληνες να εργαστούν για ένα χρόνο στις ΗΠΑ

Άνεργοι νέοι, χωρών, όπως της Ελλάδας και της Κύπρου, θα έχουν την ευκαιρία να εργαστούν στις Ηνωμένες Πολιτείες μόνο για ένα χρόνο, μέσα στα πλαίσια της "νέας μεταναστευτικής νομοθεσίας", που συζητείται σε αρμόδια επιτροπή της Γερουσίας.
Ευκαιρία για άνεργους νέους Έλληνες πολίτες να εργαστούν για ένα χρόνο στις ΗΠΑ
Αν και δεν γίνεται συγκεκριμένη αναφορά σε Ελλάδα και Κύπρο, με βάση τροπολογία που κατέθεσε ο Δημοκρατικός γερουσιαστής από τη Νέα Υόρκη Τσαρλς Σούμερ και υποστηρίζεται από τον Ρεπουμπλικανό γερουσιαστή από τη Νότια Καρολίνα, Λίντσεϊ Γκράχαμ, παρέχεται η δυνατότητα σε νέους επιστήμονες και σε εκπαιδευτικούς ξένων γλωσσών, χωρών των οποίων λιγότεροι από πέντε χιλιάδες υπήκοοι μετανάστευσαν στις ΗΠΑ κατά την περυσινή χρονιά, να εργαστούν στις ΗΠΑ για ένα έτος.
Όπως εκτιμούν στελέχη της ελληνοαμερικανικής κοινότητας, μέσα σ' αυτές τις χώρες συγκαταλέγονται η Ελλάδα και η Κύπρος. Σχετική ανακοίνωση έκανε η εταιρεία λόμπι στην Ουάσιγκτον «Μανάτος και Μανάτος», η οποία δραστηριοποιείται σε ζητήματα ελληνικού ενδιαφέροντος.
Ο πρόεδρος της άτυπης επιτροπής για Προσωρινή Απασχόληση Ελλήνων στις Ηνωμένες Πολιτείες, Θεόδωρος Σπυρόπουλος, δήλωσε ότι αν το νομοσχέδιο γίνει τελικά νόμος θα επιτρέψει σε ομογενείς επιχειρηματίες να απασχολήσουν μεγάλο αριθμό Ελλήνων υπηκόων για έναν χρόνο. Ως μέρος της απασχόλησής τους θα χρειάζεται να προσφέρουν μερικώς τις υπηρεσίες τους στη διδασκαλία ελληνικής γλώσσας κι αυτό θα συμβάλει στο να διατηρηθεί ζωντανή η ελληνική γλώσσα και κληρονομιά, σύμφωνα με τον κ. Σπυρόπουλο.
Όπως επισημαίνεται στην ίδια ανακοίνωση, αρχική επιδίωξη ήταν η διασφάλιση της παραμονής των υποψηφίων στις ΗΠΑ για διάστημα περισσότερο από δύο χρόνια, ώστε να καλύπτονται τα πάγια έξοδα του νέου μετανάστη (αεροπορικά εισιτήρια και έξοδα εγκατάστασης). Η πρόταση του κ. Σπυρόπουλου ήταν τουλάχιστον για τρία χρόνια.
Τέλος, σημειώνεται ότι το συγκεκριμένο νομοσχέδιο για τη μετανάστευση οδηγεί στη νομιμοποίηση εκατομμυρίων λαθρομεταναστών στις ΗΠΑ.
Στο μεταξύ, σύμφωνα με πρόσφατο πρωτοσέλιδο δημοσίευμα της "New York Times", ορισμένες χώρες χρησιμοποιούν "ομάδες πίεσης" στην Ουάσιγκτον με σκοπό να επηρεάσουν την κυβέρνηση και το Κογκρέσο των ΗΠΑ, για να δώσουν περισσότερες βίζες σε υπηκόους τους, μέσα στα πλαίσια της μεταναστευτικής μεταρρύθμισης.
Στο δημοσίευμα δεν γινόταν αναφορά σε Ελλάδα και Κύπρο.
Συγκεκριμένα, η κυβέρνηση της Νότιας Κορέας προσέλαβε γι' αυτό το σκοπό έναν πρώην αναλυτή της CIA, δύο βετεράνους του Λευκού Οίκου και μια ομάδα από άτομα που είχαν εργαστεί παλαιότερα στο Κογκρέσο, ενώ την ίδια στιγμή, εκπρόσωπος της κυβέρνησης της Ιρλανδίας, κατά τη διάρκεια των εκδηλώσεων για την ημέρα του Αγίου Πατρικίου, ζήτησε "ειδική μεταχείριση" για τη χώρα του από τον πρόεδρο Ομπάμα και τους επικεφαλής του Κογκρέσου. Σε ανάλογη κίνηση προχώρησε και η κυβέρνηση της Πολωνίας, η οποία προσέγγισε τον αντιπρόεδρο Τζο Μπάιντεν και στελέχη της Γερουσίας και της Βουλής.
Σύμφωνα με το δημοσίευμα της "Νew York Times", οι χώρες αυτές, αλλά και άλλες, κατάφεραν να συμπεριληφθούν διατάξεις στο μεταναστευτικό νομοσχέδιο έκτασης 867 σελίδων, δίνοντας στους πολίτες τους περισσότερα οφέλη από ό,τι δίνονται στους υπηκόους άλλων χωρών.

Λαγκάρντ: «Δεν υπάρχουν περιθώρια για ολισθήσεις στην εφαρμογή» του κυπριακού προγράμματος

Ανακοίνωση εξέδωσε η γενική διευθύντρια του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, Κριστίν Λαγκάρντ, με αφορμή την έγκριση του Ταμείου για την εκταμίευση ενός δισεκατομμυρίου ευρώ προς την Κύπρο, μέσα στο πλαίσιο του τριετούς προγράμματος.
«Δεν υπάρχουν περιθώρια για ολισθήσεις στην εφαρμογή του κυπριακού προγράμματος», τονίζει μεταξύ άλλων η Λαγκάρντ. Ωστόσο σημειώνει πως το τριετές πρόγραμμα του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Στήριξης και του ΔΝΤ «θα βοηθήσει την Κύπρο για την αντιμετώπιση των προκλήσεων της αποκατάστασης της αξιοπιστίας του τραπεζικού τομέα και της μείωσης των δημοσιονομικών ελλειμμάτων και του χρέους σε ανεκτά επίπεδα».

Η κ. Λαγκάρντ αναφέρει ότι η κυπριακή οικονομία έχει υποστεί κρίση εμπιστοσύνης, η οποία συνδέεται με τις αδυναμίες στον υπερμεγέθη τραπεζικό της τομέα και μεγάλες εξωτερικές και εσωτερικές ανισορροπίες. Οι Αρχές έλαβαν γενναία μέτρα για την αντιμετώπιση της κρίσης, συμπεριλαμβανομένης της εξαρχής εκκαθάρισης και αναδιάρθρωσης των δύο μεγαλύτερων και αναξιόχρεων τραπεζών, χωρίς κανένα δημοσιονομικό κόστος, προστατεύοντας παράλληλα τους ασφαλισμένους καταθέτες. Έχουν, επίσης, υλοποιηθεί φιλόδοξα μέτρα δημοσιονομικής σταθεροποίησης, όπως τονίζει.

Στη συνέχεια, επισημαίνει ότι οι προκλήσεις είναι σημαντικές, συμπεριλαμβανομένης της αποκατάστασης της αξιοπιστίας του τραπεζικού τομέα και της μείωσης των δημοσιονομικών ελλειμμάτων και του χρέους σε ανεκτά επίπεδα, προσθέτοντας ότι το τριετές πρόγραμμα, υποστηριζόμενο από το ΔΝΤ και το ESM, θα βοηθήσει την Κύπρο να αντιμετωπίσει αυτές τις προκλήσεις. Το πρόγραμμα αποσκοπεί στην επίτευξη χρηματοπιστωτικής σταθερότητας και βιωσιμότητας του χρέους, για την αποκατάσταση της ανάπτυξης. Η προσήλωση των Αρχών στη χρήση εσωτερικών χρηματοδοτικών πόρων, μαζί με την υποστήριξη των Ευρωπαίων εταίρων, συμβάλλει στο να διασφαλιστεί ότι το πρόγραμμα χρηματοδοτείται πλήρως.

Αναφερόμενη στον τραπεζικό τομέα, μεταξύ άλλων, σημειώνει ότι οι Αρχές θα πρέπει να ολοκληρώσουν τη διαδικασία της τραπεζικής ανακεφαλαιοποίησης, συμπεριλαμβανομένης της χρήσης δημόσιων πόρων για αξιόχρεα ιδρύματα, όπου είναι απαραίτητο. Επίσης, κάνει αναφορά στην επίτευξη βιώσιμων δημόσιων οικονομικών, υποστηρίζοντας ότι το πακέτο δημοσιονομικής εξυγίανσης εξισορροπεί προβληματισμούς κυκλικούς και βιωσιμότητας και θα πρέπει να συμπληρώνεται από διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις για την ενίσχυση διαδικασιών προϋπολογισμού και διαχείρισης εσόδων, ενώ θα γίνεται καλύτερη στόχευση προγραμμάτων προνοίας για την προστασία των ευάλωτων ομάδων. Επιπρόσθετα φορολογικά μέτρα, κοντά στο 5% του ΑΕΠ, θα είναι αναγκαία στα επόμενα έτη για να τεθεί το χρέος σε συνεχή πτωτική πορεία, όπως τονίζεται.

Επίσης διατυπώνει την άποψη ότι οι μακροοικονομικές προοπτικές του προγράμματος υπόκεινται σε «υψηλή αβεβαιότητα» και οι κίνδυνοι του προγράμματος είναι σημαντικοί.

Τέλος, επισημαίνεται σε ανακοίνωση του ΔΝΤ ότι το διοικητικό συμβούλιο ενέκρινε το ποσό του ενός δισεκατομμυρίου ευρώ για την Κύπρο προς υποστήριξη του προγράμματος προσαρμογής των αρχών της Κύπρου και ό,τι η έγκριση που δόθηκε «επιτρέπει» στην άμεση εκταμίευση του ποσού των 86 εκατομμυρίων ευρώ.

«Ζούμε σε ένα κράτος που δεν βοηθάει τα παιδιά του»


Αναστασία Μουτσάτσου: «Ζούμε σε ένα κράτος που δεν βοηθάει τα παιδιά του»
Η εκφραστική ερμηνεύτρια με τη μελωδική φωνή, η Αναστασία Μουτσάτσου, επιστρέφει στη σκηνή του Ιανού αυτό το Σάββατο 18 Μαΐου, για να μοιραστεί με το κοινό αγαπημένα τραγούδια από την προσωπική της εικοσάχρονη μουσική πορεία και αξεπέραστες επιτυχίες άλλων δημιουργών.
Παρέα με το συνεργάτη της Ανδρέα Βουδούρη στο πιάνο, θα παρουσιάσουν τραγούδια που αγάπησε το κοινό και που ανήκουν σε διάφορα μουσικά είδη, από έντεχνα έως παραδοσιακά και λαϊκά τραγούδια. Επίσης τραγούδια από την προσωπική της δισκογραφία -από το ξεκίνημά της- στις αρχές της δεκαετίας του '90 μέχρι και σήμερα. «Αυτό που έχει σημασία και που κάνει και μας να αγαπάμε αυτήν την παράσταση, είναι ότι πολύ συχνά φεύγουμε από τη λίστα μας και ακολουθούμε την καρδιά μας, με τραγούδια που εκείνη τη στιγμή απαιτούν την προσοχή μας», αναφέρει χαρακτηριστικά η ερμηνεύτρια σε συνέντευξή της στο ΑΠΕ-ΜΠΕ.
Διστακτικά σκέφτεται το ενδεχόμενο ενός νέου δίσκου, καθώς όπως η ίδια εξηγεί: «Εδώ και αρκετό καιρό συγκεντρώνω υλικό για ένα μελλοντικό δίσκο, όμως η εποχή που διανύουμε με κάνει να το σκέφτομαι και να διστάζω. Δεν υπάρχουν πια σημεία πώλησης παρά ελάχιστα και δεν ξέρω αν αγοράζει κανείς από το διαδίκτυο. Αλλά το βασικότερο είναι ότι ο τρόπος που μπορεί κανείς να προβάλει την δουλειά του έχει αλλάξει ριζικά μιας και τα ραδιόφωνα δεν παίζουν το ρόλο που έπαιζαν παλιά εκτός από λίγες εξαιρέσεις.»
«Παρ' όλο το χάλι μας όμως, ακούω συχνά ωραία τραγούδια, το θέμα είναι να βρίσκουν το δρόμο προς το κοινό. Αλλιώς δεν υπάρχει λόγος να φτιάχνονται. Αυτό πιστεύω για όλες τις τέχνες και για την μουσική πιο πολύ!», ανέφερε μεταξύ άλλων.
Μιλώντας για τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν σήμερα οι νέοι, η τραγουδίστρια δηλώνει με περισσή ειλικρίνεια πως δεν θα ήθελε να ξεκινούσε σήμερα την καριέρα της και να έπρεπε να βιοποριστεί απ' αυτή τη δουλειά. « Ίσως φταίει το ότι έχω κάνει την προσπάθειά μου και δεν έχω τα «γκάζια» ενός ανθρώπου που μόλις τώρα αρχίζει και δεν έχει ιδέα τι θα συναντήσει...».
«Ζούμε δυστυχώς σε ένα κράτος αφερέγγυο που αλλάζει γνώμη τακτικά για όλα και το χειρότερο, δεν βοηθάει τα παιδιά του», συμπληρώνει.
Ωστόσο διατηρεί την αισιοδοξία για τους δύσκολους αυτούς καιρούς που ζούμε, και αν και- όπως η ίδια λέει «είναι απελπιστικό μερικές φορές και θέλει μεγάλη προσπάθεια από μέρους μου να μην βυθιστώ σ' αυτήν την απελπισία», τονίζει ότι προσπαθεί να αντλεί την έμπνευσή της από πράγματα που παραμένουν αναλλοίωτα από την ανθρώπινη αναλγησία, όπως η φύση και η θάλασσα. Η ίδια αντιμετωπίζει την κρίση περνώντας πολλές ώρες διαβάζοντας ή βλέποντας ταινίες, συναντά τους ανθρώπους που αγαπά και διάφορα απλά καθημερινά πράγματα.
Η γνωστή τραγουδοποιός κλείνει με την ευχή οι άνθρωποι να βρίσκουν την δύναμη να προσπαθούν και να μην πιστέψουν ούτε στιγμή ότι αυτό που συμβαίνει δεν αλλάζει. «Ας προσπαθήσουμε όλοι να γίνει το συντομότερο!!!»
Η Αναστασία Μουτσάτσου με την εμφάνισή της στον Ιανό κλείνει τον κύκλο των χειμωνιάτικων εμφανίσεών της και δίνει ραντεβού για το καλοκαίρι όπου θα εμφανιστεί σε ανοιχτούς χώρους «με σκοπό», όπως η ίδια λέει «να συναντήσουμε όσο μπορούμε πιο πολλούς που μας μοιάζουν...»

Το 97% των επιστημόνων συμφωνεί ότι η κλιματική αλλαγή προκαλείται από τους ανθρώπους

Η σχετική μελέτη, σύμφωνα με τις βρετανικές «Φαϊνάνσιαλ Τάιμς» και «Γκάρντιαν», συνιστά ισχυρό πλήγμα κατά όσων αμφισβητούν την κρίσιμη ανθρωπογενή συμβολή στην κλιματική αλλαγή.



H μελέτη αναλυτικά ΕΔΩ


Η συντριπτική πλειονότητα των επιστημόνων του πλανήτη, σε ποσοστό 97,1%, συμφωνούν ότι η κλιματική αλλαγή είναι ανθρωπογενής, δηλαδή προκαλείται από τις διάφορες ρυπογόνες ανθρώπινες δραστηριότητες (βιομηχανία, μεταφορές κ.α.). Αυτό είναι το κεντρικό συμπέρασμα μιας νέας επιστημονικής μελέτης, η οποία για πρώτη φορά αξιολόγησε όλη την έως τώρα σχετική επιστημονική έρευνα, δηλαδή πάνω από 4.000 ακαδημαϊκές εργασίες που έχουν δημοσιευτεί κατά την τελευταία 20ετία.

Η μελέτη, με επικεφαλής τον Τζον Κουκ του πανεπιστημίου του Κουίνσλαντ, που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό περιβαλλοντικών ερευνών "Environmental Research Letters", σύμφωνα με τις βρετανικές «Φαϊνάνσιαλ Τάιμς» και «Γκάρντιαν», συνιστά ισχυρό πλήγμα κατά όσων αμφισβητούν την κρίσιμη ανθρωπογενή συμβολή στην κλιματική αλλαγή. Η νέα μελέτη κατέγραψε τις απόψεις περίπου 10.000 επιστημόνων από όλο τον κόσμο, που έχουν δημοσιευτεί σε περίπου 2.000 επιστημονικά περιοδικά, και δείχνει πως μόνο το 0,7% από αυτούς αμφισβητούν ότι η κλιματική αλλαγή έχει ανθρωπογενή αίτια, ενώ το 2,2% των επιστημόνων έχουν ασαφή θέση. Το υπόλοιπο 97,1% -ποσοστό που δείχνει σχεδόν ομοφωνία- συμφωνεί ότι η κλιματική αλλαγή προκαλείται από τους ανθρώπους.

Οι ερευνητές χαρακτηρίζουν τους λιγοστούς διαφωνούντες ως «μια σχεδόν μηδαμινή μερίδα» της επιστημονικής κοινότητας. «Τα ευρήματά μας δείχνουν ότι υπάρχει ισχυρή επιστημονική συμφωνία για τις αιτίες της κλιματικής αλλαγής, παρά τις δημόσιες αντιλήψεις περί του αντιθέτου», δήλωσε ο Τζον Κουκ. Ιδίως στις ΗΠΑ, υπάρχει μεγάλη αμφιβολία στο ευρύ κοινό, καθώς σε περυσινή δημοσκόπηση το 43% των Αμερικανών δήλωσαν ότι δεν πιστεύουν πως οι άνθρωποι φταίνε που η Γη θερμαίνεται, ενώ το 12% δήλωσαν ότι δεν έχουν καταλήξει σε συμπέρασμα για τις αιτίες της υπερθέρμανσης.

Η νέα μελέτη απέδωσε αυτό «το χάσμα ανάμεσα στην πραγματική επιστημονική συναίνεση και στη δημόσια αντίληψη» στις επίμονες προσπάθειες λόμπινγκ εκ μέρους ορισμένων βιομηχανιών, που έχουν έτσι μπλοκάρει μια αποφασιστική δράση αντιμετώπισης της κλιματικής αλλαγής.

Μια προηγούμενη μελέτη της Ναόμι Ορέσκες του πανεπιστημίου της Καλιφόρνια, που είχε δημοσιευτεί στο περιοδικό "Science" το 2004, είχε επίσης καταλήξει στο ίδιο συμπέρασμα, ότι υπάρχει διεθνής επιστημονική συμφωνία σε ποσοστό 97% για την ανθρωπογενή αιτιολογία της κλιματικής αλλαγής.


ΠΗΓΗ skai.gr,
 grafida-sintikis.blogspot.gr 

Δημοπρασία σύγχρονων έργων τέχνης από τον οίκο Christies "άγγιξε" το μισό δισ. δολάρια


Πίνακας του Τζάκσον Πόλοκ δημοπρατήθηκε για 58,4 εκατομμύρια δολάρια

Ιστορικό ρεκόρ σημείωσε η χθεσινή δημοπράτηση έργων σύγχρονης τέχνης, ανάμεσά τους και ένας πίνακας του Τζάκσον Πόλοκ, από τον οίκο Christie's, φτάνοντας σχεδόν το μισό δισεκατομμύριο δολάρια.

Μισό δισεκατομμύριο δολάρια για έργα του οίκου Christie's
Περίπου το 94% του συνόλου των έργων πουλήθηκε έναντι του «εκπληκτικού ποσού των 495.021.500 δολαρίων», σύμφωνα με το βρετανικό οίκο δημοπρασιών.  

Συγκεκριμένα, εννιά έργα πουλήθηκαν για περισσότερα από 10 εκατομμύρια δολάρια το κάθε ένα, ανάμεσά τους και ένας πίνακας του διάσημου αμερικανού ζωγράφου Τζάκσον Πόλοκ που έγινε με την τεχνική του «dripping» και δημοπρατήθηκε έναντι 58,4 εκατομμυρίων δολαρίων.

Για άλλα 23 έργα η αρχική τους τιμή ήταν μεγαλύτερη των πέντε εκατομμυρίων δολαρίων.

Ομιλία του πρωθυπουργού στην κινεζική Ακαδημία Επιστημών


Σαμαράς από το Πεκίνο: «Δεν θα ήμουν εδώ αν δεν είχαμε αλλάξει ρότα στην Ελλάδα»

Σαμαράς από το Πεκίνο: «Δεν θα ήμουν εδώ αν δεν είχαμε αλλάξει ρότα στην Ελλάδα»
«Το βασικό είναι ότι καταφέραμε να διασφαλίσουμε την αξιοπιστία μας. Και στην Ευρώπη και στον υπόλοιπο κόσμο. Και θέλουμε την Κίνα να είναι μέλος αυτής της επιτυχημένης ιστορίας», σημείωσε ο κ. Σαμαράς μιλώντας πριν από λίγο στην Ακαδημία Τεχνών του Πεκίνου.


Διακρατικές συμφωνίες στους τομείς των τηλεπικοινωνιών και της Ναυτιλίας, αλλά και επενδύσεις κινεζικών κολοσσών στην Ελλάδα, προανήγγειλε ο Πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς, ξεκινώντας τις επίσημες συνομιλίες με την πολιτειακή ηγεσία της Κίνας, σήμερα το πρωί στο Πεκίνο. 

«Η Ελλάδα είναι η φυσική πύλη της Κίνας στην Ευρώπη» τόνισε ο κ. Σαμαράς μιλώντας πριν από λίγο στην Ακαδημία Τεχνών του Πεκίνου, ενώ σε λίγο ξεκινά τις επίσημες επαφές τους με εκπροσώπους κορυφαίων κινεζικών εταιρειών, όπως είναι η COSCO, η CHINA DEVELOPMENT BANK, η εταιρεία των κρατικών σιδηροδρόμων και οι εταιρείες τηλεπικοινωνιών που ζήτησαν υπογραφή συμφωνίας για την παροχή τεχνογνωσίας στον τομέα των δικτύων και των υποδομών. 

«Δεν θα ήμουν εδώ αν δεν είχαμε στην Ελλάδα αλλάξει ρότα. Δεν θα ήμουν εδώ αν δεν μπορούσα να σας κοιτάξω στα μάτια και να σας πω πως μπορούμε να επιταχύνουμε και να χτίσουμε πάνω σε ότι δούλεψε. Κι ότι δεν δούλεψε μπορούμε να το φτιάξουμε»υπογράμμισε ο έλληνας πρωθυπουργός. 

«Το βασικό είναι ότι καταφέραμε να διασφαλίσουμε την αξιοπιστία μας. Και στην Ευρώπη και στον υπόλοιπο κόσμο. Και θέλουμε την Κίνα να είναι μέλος αυτής της επιτυχημένης ιστορίας», σημείωσε ο κ. Σαμαράς. 

Απαντώντας εξάλλου σε ερωτήσεις κινέζων φοιτητών, ο πρωθυπουργός υπογράμμισε ότι τα μέτρα λιτότητας ήταν απαραίτητα στην Ελλάδα, διότι το χρέος είχε αυξηθεί υπερβολικά. «Αν δεν θες να βασίζεσαι σε ξένους δανειστές πρέπει να περάσεις από αλλαγές για να ξεπεράσεις το πρόβλημα χρέους» είπε. «Ήταν ένα εθνικό στοίχημα, και το κερδίζουμε» σημείωσε. 

Πρόσθεσε όμως ότι το μεγαλύτερο πρόβλημα που παραμένει άλυτο στην Ελλάδα, είναι το πρόβλημα της ανεργίας, το οποίο όπως είπε στους νέους αγγίζει το 60%. 

«Το σκέφτομαι κάθε πρωί που ξυπνάω» τόνισε. «Δημιουργεί τεράστια προβλήματα κοινωνικής συνοχής που πρέπει να αντιμετωπίσεις. Κι ο μόνος τρόπος είναι να αξιοποιήσεις κάθε κονδύλι, κάθε πρόγραμμα, αλλά και να προχωρήσεις αμέσως σε επενδύσεις και αποκρατικοποίησεις. Ελπίζουμε ότι από τώρα ως τον Οκτώβριο θα έρθει σε αυτή την «άνυδρη» οικονομία η βροχή του τουρισμού. Περιμένουμε 17 εκ τουρίστες φέτος. Και θέλω να ελπίζω ότι με κινέζους τουρίστες θα ξεπεράσουμε τα 18 εκατομμύρια φέτος ή του χρόνου»! 

Σχολιάζοντας εξάλλου τις σχέσεις Ελλάδος Κίνας, παρατήρησε ότι μια στρατηγική σχέση είναι μια σχέση που δεν είναι μεσοπρόθεσμη. Δεν μπορεί να περιοριστεί χρονικά. «Δεν θέλω να φανώ τόσο αισιόδοξος , πιστεύω στα σταθερά όνειρα. Είναι ένα όνειρο το οποίο είναι εφικτό. Οι κινεζικές επενδύσεις για παράδειγμα. Θέλουμε να δημιουργήσουμε θέσεις εργασίας, ξέρω ότι η Κίνα μπορεί να βοηθήσει. Επεκτείνεστε παντού, είμαστε στο νοτιανατολικό κομμάτι της Ευρώπης. είμαστε εκεί όπου όλοι οι εμπορικοί δρομοι οδηγούν από την Ασία. Αναζητούμε μια μακροπρόθεσμη στρατηγική συμμαχία». 

Μιλώντας εξάλλου στην κρατική κινεζική τηλεόραση, ο κ. Σαμαράς εξέφρασε την βεβαιότητα πως οι λαοί της Κίνας και της Ελλάδας θα έρθουν πιο κοντά μέσα από μια στρατηγκή σχέση που οικοδομείται βήμα βήμα. 

«Έχουμε μια ιστορική κληρονομιά , έχουμε χαράξει σημαντικά μονοπάτια στην ιστορία. Όταν άλλοι μετρούν την ιστορία τους με δεκαετίες, Κινέζοι και Ελληνες μετράνε το χρόνο σε αιώνες και χιλιετίες. 

Ως Ελληνας πάντα με ενδιέφερε η Κίνα. Εψαχνα να βρω κοινά σημεία και διαφορές. Ηταν ο Κονφούκιος πιο κοντά στον Πλάτωνα ή τον Αριστοτέλη? Ηταν ο στρατηγός Τσουν Μπίν κοντά στον Μέγα Αλέξανδρο; 

Κανείς δεν μπορεί να απαντήσει σε αυτές τις ερωτήσεις. Αλλά η Κινεζική και η ελληνική κουλτούρα έδωσαν νόημα στην ανθρωπότητα»... 

Πριν ξεκινήσει τις επίσημες συνομιλίες του ο πρωθυπουργός συνοδευόμενος από το ευρύ κυβερνητικό κλιμάκιο που τον συνοδεύει και τους έλληνες δημοσιογράφους ξεναγήθηκε στην απαγορευμένη πόλη. Είναι η πρώτη φορά που ο κ. Σαμαράς επισκέπτεται την Κίνα και δηλώνει ενθουσιασμένος από την πολιτιστική της κληρονομιά, αλλά και από τα επιτεύγματα ενός λαού που πριν μερικές δεκαετίες βρισκόταν βυθισμένος στην διχόνοια και στον μαρασμό.

ΠΗΓΗ tanea.gr, grafida-sintikis.blogspot.gr 

Όλη η αλήθεια για τις προληπτικές μαστεκτομές, μετά την επέμβαση της Α. Τζολί

Όλη η αλήθεια από τον «Δημόκριτο» για τα γενετικά τεστ μετά το θόρυβο από τη μαστεκτομή της Τζολί.
1 Συνημμένο(α)
To κόστος του γενετικού τεστ καρκίνου μαστού, ωοθηκών κοστίζει από 150 έως 800 ευρώ - Οι επιστήμονες ήταν καθησυχαστικοί. «Δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας καθώς το 80% του καρκίνου του μαστού δεν οφείλεται σε γονιδιακή βλάβη» τόνισαν χαρακτηριστικά.

Με αφορμή την απόφαση της ηθοποιού Αντζελίνα Τζολί για προληπτική αμφοτερόπλευρη μαστεκτομή, οι επιστήμονες του «Δημόκριτου», σε συνέντευξη Τύπου, επεσήμαναν πως η ανάλυση της προδιάθεσης στον καρκίνο είναι εξαιρετικά σημαντική, τόσο για την πρόληψή του όσο και για την αντιμετώπισή του.


Οι γυναίκες που φέρουν μετάλλαξη στο γονίδιο BRCA1 ή το γονίδιο BRCA2 έχουν 50% πιθανότητες να αναπτύξουν καρκίνο του μαστού μέχρι την ηλικία των 50 χρόνων και 87% μέχρι την ηλικία των 75 χρόνων. Η γενετική ανάλυση στο πλαίσιο μιας οικογένειας με ιστορικό καρκίνου μαστού-ωοθηκών είναι εξαιρετικά κρίσιμη, γιατί μπορούν να γνωρίζουν ποια μέλη της οικογένειας είναι υψηλού κινδύνου και ποια όχι. Όσες γυναίκες είναι υψηλού κινδύνου θα πρέπει να ακολουθήσουν συγκεκριμένα πρωτόκολλα ιατρικής παρακολούθησης (μαγνητική μαστογραφία από την ηλικία των 25 χρόνων κ.α.), ώστε ο ενδεχόμενος καρκίνος να διαγνωστεί σε αρχικό στάδιο. Κάποιες γυναίκες μπορεί να επιλέξουν την ωοθηκεκτομή ή και τη μαστεκτομή ύστερα από κάποια ηλικία (40-45 χρόνων).

Το εργαστήριο Μοριακής Διαγνωστικής του «Δημόκριτου» είναι το μοναδικό εργαστήριο στην Ελλάδα το οποίο έχει αναπτύξει μεθοδολογίες ανάλυσης της γενετικής προδιάθεσης στον καρκίνο του μαστού - ωοθηκών τα τελευταία 15 χρόνια σε συνεργασία με κορυφαία ερευνητικά κέντρα και πανεπιστήμια στον κόσμο.

Όπως τόνισαν οι υπεύθυνοι του εργαστηρίου, στις Ελληνίδες ασθενείς, έπειτα από πολυετείς έρευνες, έχει αποδειχθεί ότι οι μεταλλάξεις στο γονίδιο BRCA1 είναι πολύ πιο συχνές απ' ό,τι εκείνες στο γονίδιο BRCA2.

Mέχρι σήμερα στο Εθνικό Κέντρο Έρευνας Φυσικών Επιστημών (ΕΚΕΦΕ) «Δημόκριτος» έχουν αναλυθεί περισσότεροι από 2.000 ασθενείς και έχουν ταυτοποιηθεί παθογόνες μεταλλάξεις σε περισσότερες από 300 οικογένειες. Οι εξετάσεις αυτές δεν καλύπτονται από τα ταμεία ακόμα στην Ελλάδα, παρότι καλύπτονται σε όλες τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Μετά τη δημοσιοποίηση του θέματος υπήρξε στο εργαστήριο του «Δημόκριτου» καταιγισμός τηλεφωνημάτων, ωστόσο οι επιστήμονες ήταν καθησυχαστικοί. «Δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας καθώς το 80% του καρκίνου του μαστού δεν οφείλεται σε γονιδιακή βλάβη» τόνισαν χαρακτηριστικά.

Έγινε επίσης ξεκάθαρο ότι ο μοριακός έλεγχος κρίνεται απαραίτητο να γίνεται σε γυναίκες που εμφάνισαν καρκίνο κάτω των 45 ετών και όσες έχουν ιστορικό με δύο τουλάχιστον συγγενείς ασθενείς κάτω των 60 ετών. Όπως είπε ο Δρ Δρακούλης Γιαννουκάκος, Διευθυντής Ερευνών του Εργαστηρίου Μοριακής Διαγνωστικής του ΕΚΕΦΕ «Δημόκριτος», η συγκεκριμένη εξέταση θα πρέπει να συνταγογραφείται και να γίνεται σε συγκεκριμένους ανθρώπους.

«Δυστυχώς, στην Ελλάδα δεν υπάρχει το κατάλληλο θεσμικό πλαίσιο συνεργασίας με τους γιατρούς, οι οποίοι είναι οι πλέον κατάλληλοι να ενημερώσουν τους ασθενείς και να τους κατευθύνουν, με αποτέλεσμα μόνο το 50% να απευθύνεται στο "Δημόκριτο" για το τεστ μετά από συμβουλή γιατρού και το υπόλοιπο 50% αυθόρμητα» σημείωσαν οι επιστήμονες.

Κάθε χρόνο καταγράφονται 6.000 νέα περιστατικά καρκίνου του μαστού και 600 των ωοθηκών, το 20% των οποίων είναι κάτω των 45 ετών. Ωστόσο μόνο 150-200 περιστατικά απευθύνονται ετησίως στο «Δημόκριτο» για το τεστ.

Το κόστος του γενετικού τεστ καρκίνου μαστού ωοθηκών κυμαίνεται από 150 έως 800 ευρώ και το μόνο δημόσιο εργαστήριο, ο «Δημόκριτος», χαρακτήρισε εξωφρενικά τα ποσά που ακούγονται για 2.000 και 3.000 ευρώ.

Στην Ελλάδα εκτός από τον «Δημόκριτο» υπάρχουν άλλα δύο αξιόπιστα εργαστήρια και αρκετά άλλα επικίνδυνα, σύμφωνα με τον κ. Γιαννουκάκο, τα οποία έχουν δώσει απαράδεκτα αποτελέσματα σε ανθρώπους κατά το παρελθόν.

Πηγή:Cretalive.gr

maestro16-05-13 00:52

Διπλή μαστεκτομή έκανε η Αντζελίνα Τζολί!



Η ηθοποιός περιέγραψε στους New York Times όλη την εμπειρία της 

Mε ένα απολύτως ψύχραιμο και χωρίς κορώνες και συναισθηματικές εξάρσεις άρθρο στους Νew York Times, η Ατζελίνα Τζολί αποκαλύπτει πως μόλις ολοκλήρωσε μια τρίμηνη ιατρική διαδικασία που κορυφώθηκε με διπλή μαστεκτομή. Και ναι κατόρθωσε να το κρατήσει κρυφό από ολόκληρο τον πλανήτη που παρακολουθεί κάθε της κίνηση.

Η διάσημη σταρ, ηθοποιός, σκηνοθέτης, πρέσβειρα περιγράφει τί ακριβώς συνέβη και στέλνει και μήνυμα στήριξης, ελπίδας και αποφασιστικότητας σε όλες τις γυναίκες στον κόσμο. Εξηγεί πως η μητέρα της πάλεψε με τον καρκίνο και πέθανε σε ηλικία 56 ετών και ότι οι γιατροί είπαν στην Τζολί πως και η ίδια έχει πιθανότητες 87% να πάθει καρκίνο του μαστού και 50% πιθανότητα να πάθει καρκίνο των ωοθηκών. Ετσι πήρε την γενναία απόφαση να μειώσει αυτό το ρίσκο κάνοντας προληπτική διπλή μαστεκτομή. Εξηγεί μάλιστα ότι ξεκίνησε με το στήθος λόγω του αυξημένου κινδύνου.



 



Ολοκλήρωσε όλη τη διαδικασία στις 27 Απριλίου, χωρίς να το αντιληφθεί κανείς. Γράφει χαρακτηριστικά στο συγκλονιστικό της κείμενο: «Αποφάσισα να γράψω τώρα για αυτό γιατί ελπίζω ότι οι υπόλοιπες γυναίκες θα μάθουν κάτι από την εμπειρία μου. Ο καρκίνος είναι μια λέξη που προκαλεί φόβο στις καρδιές των ανθρώπων και δημιουργεί μια βαθιά αίσθηση ανημποριάς. Αλλά σήμερα, είναι πιθανό να ανακαλύψεις μέσω εξέτασης αίματος αν έχεις υψηλή επικινδυνότητα να παρουσιάσεις καρκίνο μαστού ή ωοθηκών και να αναλάβεις έγκαιρα δράση.»

Οπως εξηγεί, η μητέρα της πρόλαβε έστω να κρατήσει στα χέρια της τα εγγόνια της, μια χαρά που δεν ήθελε να στερήσει η ίδια η Τζολι στον εαυτό της. Συνεχίζει γράφοντας: « Η δική μου διαδικασία ξεκίνησε στις 2 Φεβρουαρίου με μια διαδικασία που λέγεται «nipple delay» και η οποία είναι επώδυνη αλλά ενισχύει τις πιθανότητες να σώσεις τη θηλή (η διαδικασία αποκλείει τη μετάδοση καρκινικών κυτάρων πίσω από τη θηλή και στέλνει περισσότερο αίμα στην περιοχή). Δύο εβδομάδες μετά έκανα τη μεγάλη επέμβαση στην οποία αφαιρέθηκε ο ιστός του στήθους και μπήκαν προσωρινά ενθέματα στη θέση τους. Αυτή η επέμβαση κράτησε οκτώ ώρες - όταν ξύπνησα ένιωθα σα να παίζω σε μια ταινία επιστημονικής φαντασίας. Αλλά μερικές μέρες μετά την επέμβαση επανήλθα κανονικά στη ζωή μου.»

Πηγή: iefimerida.gr

maestro16-05-13 00:53

Πήρε η Τζολί τη σωστή απόφαση;


Τι απαντούν οι έλληνες γιατροί για τα διαγνωστικά τεστ και την προληπτική μαστεκτομή και για τις γυναίκες που βρίσκονται στην ομάδα υψηλού κινδύνου

Ηταν δικαιολογημένη η απόφαση της Αντζελίνα Τζολί να υποβληθεί σε προληπτική μαστεκτομή λόγω του αυξημένου κινδύνου να νοσήσει από καρκίνο; Οι έλληνες ειδικοί απαντούν ναι, υπογραμμίζουν ωστόσο ότι δεν υπάρχουν κανόνες και πως πρόκειται για προσωπική απόφαση κάθε γυναίκας που θα διαπιστώσει ότι διατρέχει ανάλογο κίνδυνο. Αλλωστε, οι γιατροί επιμένουν ότι οφείλουν μεν να συμβουλεύουν τις ασθενείς τους, όχι όμως να τις χειραγωγούν.

Χωρίς δεύτερη σκέψη υποστηρίζει ο ακαδημαϊκός, καθηγητής Επιδημιολογίας και Πρόληψης του Καρκίνου στο Πανεπιστήμιο Χάρβαρντ Δημήτρης Τριχόπουλος την αναμφίβολα δύσκολη επιλογή της διάσημης ηθοποιού. Οπως επισημαίνει, η σταρ διέτρεχε υψηλό κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου δεδομένου ότι είναι φορέας μεταλλάξεων στο γονίδιο BRCΑ1, ενός από τα δύο γονίδια που έχει βρεθεί ότι συμβάλλουν στην εμφάνιση του καρκίνου του μαστού.

Ο ΚΙΝΔΥΝΟΣ.

Ο ακαδημαϊκός διευκρινίζει ότι ενώ ο κίνδυνος προσβολής από καρκίνο του μαστού στον γενικό πληθυσμό είναι περίπου 10%, στην περίπτωση που υπάρχει μετάλλαξη των ένοχων γονιδίων BRCΑ1 και BRCΑ2 εκτοξεύεται πάνω από 80%. Σημειώνει, πάντως, πως οι απόψεις των ειδικών διίστανται σε ό,τι αφορά την κλίμακα κινδύνου, αφού η πιο μετριοπαθής σχολή ρίχνει τις πιθανότητες στο 50% - 60%.

«Σε κάθε περίπτωση, είναι γεγονός ότι εάν μία γυναίκα υψηλού κινδύνου υποβληθεί σε προληπτική μαστεκτομή, τότε οι πιθανότητες να νοσήσει μειώνονται δραματικά», λέει ο κ. Τριχόπουλος, επισημαίνοντας παράλληλα ότι η απόφαση αυτή είναι προσωπική υπόθεση. «Αλλωστε, δεν είναι βέβαιο ότι ο καρκίνος θα εμφανιστεί εντέλει, παρ' όλο που τα ένοχα γονίδια είναι επιτακτικά - έχει δηλαδή φανεί πως "διατάζουν" τον οργανισμό να δημιουργήσει καρκίνο του μαστού. Συνεπώς, υπάρχουν και άλλοι επιβαρυντικοί παράγοντες», προσθέτει ο ακαδημαϊκός. Σημειώνεται ότι σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ), το 65% των καρκίνων του μαστού δεν έχει γενετική εξήγηση, συμβαίνει δηλαδή τυχαία και το υπόλοιπο 35% ενέχει μια γενετική συνιστώσα. Και ενώ στα γονίδια BRCΑ1 και BRCΑ2 αποδίδεται μόλις το 5%-10% των περιπτώσεων καρκίνου του μαστού, οι φορείς των συγκεκριμένων μεταλλάξεων διατρέχουν πολύ μεγάλο κίνδυνο να νοσήσουν. Παράλληλα, αυξάνονται και οι πιθανότητες εμφάνισης καρκίνου στις ωοθήκες.

Οι ειδικοί, πάντως, τονίζουν ότι δεν εντοπίζονται οι μεταλλάξεις αυτές σε όλες τις γυναίκες με βεβαρημένη κληρονομικότητα. Η ηλικία νόσησης της μητέρας (όσο πιο νεαρή αρρώστησε τόσο αυξάνεται ο κίνδυνος για την κόρη) αλλά και ο αριθμός των συγγενών που εμφάνισαν καρκίνο του μαστού είναι δύο σημαντικές παράμετροι που πρέπει να λαμβάνονται υπόψη. Αρα, οι γονιδιακές εξετάσεις στις οποίες υποβλήθηκε και η Ζολί επιβάλλεται να γίνονται μόνον εάν οι γυναίκες πληρούν τις σοβαρές αυτές προϋποθέσεις.

«Και πάλι, όμως, ο γιατρός δεν προτείνει αλλά συστήνει, καθώς οι γυναίκες είναι αυτές που θα επιλέξουν ανάλογα με τις δυνατότητες που διαθέτει η επιστήμη», υπογραμμίζει ο καθηγητής Μαιευτικής - Γυναικολογίας και πρύτανης του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας Ιωάννης Μεσσήνης. Μάλιστα, σημειώνει, είναι λίγες οι γυναίκες που επιλέγουν να υποβληθούν σε γονιδιακές εξετάσεις στη χώρα μας και ακόμη λιγότερες αυτές που υποβάλλονται σε προληπτική μαστεκτομή ή σε θεραπεία με αντιοιστρογόνα. Ο κ. Μεσσήνης υπενθυμίζει τον σημαντικό ρόλο των προληπτικών εξετάσεων τονίζοντας ότι σώζουν ζωές.

Ο ΤΑΚΤΙΚΟΣ ΕΛΕΓΧΟΣ 

«Μια γυναίκα με οικογενειακό ιστορικό καρκίνου πρέπει να υποβάλλεται σε τακτικό έλεγχο - μαστογραφία και ψηλάφηση - από την ηλικία των 35 ετών ή και ακόμη νωρίτερα» εξηγεί, προσθέτοντας ότι σε ό,τι αφορά τον καρκίνο των ωοθηκών δεν υπάρχει εξειδικευμένη εξέταση. «Ομως το τακτικό κολπικό υπερηχογράφημα μπορεί να εντοπίσει ενδεχόμενες αλλοιώσεις σε αρχικό στάδιο, ενώ σημαντική ένδειξη αποτελούν και οι καρκινικοί δείκτες. Εάν λοιπόν μέσω της πρόληψης ο καρκίνος διαγνωστεί έγκαιρα, τότε η ίαση είναι πιθανή σε αρκετές περιπτώσεις» επισημαίνει ο κ. Μεσσήνης

Πηγή ΤΑ ΝΕΑ

maestro16-05-13 00:55

Μοναδική επιλογή η διπλή μαστεκτομή της Τζολί;


Κύκλος συζητήσεων έχει ανοίξει παγκοσμίως μετά την ανακοίνωση της ηθοποιού

Τα γονίδια μαρτυρούν πολλά. Οι μεταλλάξεις μπορεί να εκθέσουν κρυφές διαδικασίες ασθενειών, ενώ και τα προϊόντα που προκύπτουν από τον κώδικα DNA – ένζυμα, ορμόνες, πρωτεΐνες κλπ- μαρτυρούν επίσης το τι συμβαίνει στο σώμα.

Και αυτοί οι μοριακοί μάρτυρες είναι ιδιαίτερα χρήσιμοι όταν πρόκειται να εντοπίσουν ασθένειες όπως ο καρκίνος. Στο πιο βασικό επίπεδο, είναι δυνατό να εντοπιστούν ορισμένα γονίδια, ή ανωμαλίες στα γονίδια, τα οποία οι άνθρωποι κληρονομούν από τις οικογένειές τους και παρέχουν υψηλότερο κίνδυνο ανάπτυξης της νόσου.

Αυτή είναι η περίπτωση με το BRCA1 και το BRCA2, τα δύο γονίδια που συνήθως προστατεύουν τα κύτταρα από την ασυνήθιστη ανάπτυξη. Μερικές μεταλλάξεις στο DNA που τα κωδικοποιούν, όμως, δίνουν στους όγκους μια σχετική ελευθερία να διαιρεθούν εκτός ελέγχου. Γυναίκες όπως η Αντζελίνα Τζολί, που έχουν κληρονομήσει τις βλαβερές μεταλλάξεις, μπορεί να έχουν από 40% έως 90% ρίσκο να αναπτύξουν καρκίνο του μαστού στη διάρκεια της ζωής τους (δεν είναι όλες οι μεταλλάξεις BRCA ίδιες- μερικές είναι πιο επικίνδυνες από άλλες). Αυτή είναι μια πενταπλάσια αύξηση του κινδύνου εμφάνισης καρκίνου σε σύγκριση με τις γυναίκες χωρίς τις μεταλλάξεις. Έτσι, για το 1% των γυναικών με καρκίνο του μαστού που είναι θετικές στον έλεγχο για μια μετάλλαξη BRCA, οι γιατροί λένε ότι δεν είναι παράλογο να σκεφτούν κάτι τόσο ριζοσπαστικό όσο η διπλή μαστεκτομή, προτού καν βρεθούν οποιαδήποτε σημάδια καρκίνου: «Είναι μια από τις πραγματικά μοναδικές περιπτώσεις που οι περισσότεροι επαγγελματίες του ιατρικού τομέα θα πρότειναν να αφαιρεθούν και τα δύο στήθη» λέει ο δρ Eric Winer, του Dana-Farber Cancer Institute.

Η προληπτική διπλή μαστεκτομή, όπως ονομάζεται, είναι μια από τις πιο κοινές επιλογές για τις γυναίκες στις ΗΠΑ, όταν διαγνωστεί με καρκίνο του μαστού που σχετίζεται με το BRCA. Είναι ένας τρόπος για την πρόληψη της νόσου πριν συμβεί ακόμη, αλλά δεν είναι η μόνη επιλογή των ασθενών. Οι γυναίκες μπορούν να επιλέξουν να έχουν τακτικές μαγνητικές μαστογραφίες αν ανιχνεύσουν τα πρώτα σημάδια ενός όγκου και στη συνέχεια να αποφασίσουν αν θέλουν να αφαιρέσουν τα στήθη τους εξ ολοκλήρου ή μόνο ένα τμήμα των ιστών του μαστού. Μπορούν επίσης να λάβουν ταμοξιφαίνη, ένα συνθετικό αντικαρκινικό φάρμακο που πρόσφατες μελέτες έδειξαν ότι μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο ανάπτυξης καρκίνου του μαστού κατά 40% έως 50%.

Υπάρχει επίσης μια χειρουργική επέμβαση που φαίνεται απολύτως άσχετη με τον καρκίνο του μαστού, αλλά μπορεί να έχει μια δραματική επίδραση στην εξάπλωση της νόσου, ιδιαίτερα για τις γυναίκες που είναι BRCA-θετικές. Όχι μόνο οι μεταλλάξεις αυξάνουν τον κίνδυνο καρκίνου του μαστού, αλλά μπορούν επίσης να ενισχύσουν τις πιθανότητες του καρκίνου των ωοθηκών. Αυτός ο κίνδυνος ανησυχεί περισσότερο τους γιατρούς του καρκίνου, δεδομένου ότι δεν υπάρχουν αποτελεσματικοί τρόποι ελέγχου για τους όγκους των ωοθηκών και οι περισσότερες γυναίκες που έχουν διαγνωστεί με την ασθένεια έχουν ήδη προχωρήσει σε άλλα στάδια. Η χειρουργική αφαίρεση των ωοθηκών και των σαλπίγγων μπορεί να μειώσει σημαντικά τον κίνδυνο τόσο του μαστού όσο και των ωοθηκών. Σε μια μελέτη του 2002, ο Δρ Kenneth Offit, επικεφαλής του Τμήματος Κλινικής Γενετικής στο Memorial Sloan-Kettering, και οι συνεργάτες του, ανέφεραν για πρώτη φορά ότι το 3% των γυναικών που υποβάλλονται σε χειρουργική επέμβαση ωοθηκεκτομής αναπτύσσουν καρκίνο του μαστού μετά από περίπου δύο χρόνια, σε σύγκριση με το 11% των γυναικών που δεν έχουν υποβληθεί στη διαδικασία.

Η αφαίρεση των μαστών, ωστόσο, δεν φαίνεται να έχει επίδραση στη συχνότητα του καρκίνου των ωοθηκών, γι’ αυτό και οι περισσότεροι γιατροί συνιστούν τη χειρουργική επέμβαση για να αφαιρέσουν τις ωοθήκες πρώτα, ώστε να αντιμετωπίσουν την πιο επείγουσα ανάγκη της μείωσης του κινδύνου για μια γυναίκα να αναπτύξει καρκίνο των ωοθηκών. «Δεν έχουμε καλές στρατηγικές προσυμπτωματικού ελέγχου για τον καρκίνο των ωοθηκών, οπότε είναι λογικό να προσπαθούμε να είμαστε επιθετικοί στην πρόληψη της ανάπτυξης της νόσου», λέει η Δρ Isabelle Bedrosian, αναπληρώτρια καθηγήτρια Χειρουργικής Ογκολογίας στο MD Anderson Cancer Center.

Αλλά η Τζολί, όπως πολλές γυναίκες, αποφάσισε να είναι προορατική και να αφαιρέσει τα στήθη της πρώτα και αυτή η απόφαση μπορεί να οφείλεται σε μεγάλο βαθμό σε κοινωνικούς και πολιτισμικούς παράγοντες. Το να ζεις με το φάντασμα του καρκίνου είναι αντίθετο με την αμερικανική νοοτροπία του να αναλαμβάνεις δράση και σε αυτό μπορεί να οφείλεται το γεγονός ότι οι ΗΠΑ και ο Καναδάς είναι πρώτες στον κόσμο στην προληπτική διπλή μαστεκτομή ως θεραπεία για τον καρκίνο του μαστού. Σε ορισμένα μέρη της Ευρώπης, ωστόσο, πολύ λίγες γυναίκες, ακόμη και εκείνες που είναι θετικές στο BRCA, επιλέγουν μια προληπτική χειρουργική επέμβαση. «Αν πάτε στο Παρίσι και το Ινστιτούτο Κιουρί και έχετε μια μετάλλαξη BRCA, οι πιθανότητες να έχει προληπτική χειρουργική επέμβαση του μαστού είναι σχεδόν μηδενικές», σχολιάζει ο δρ Offit. «Ενώ στη Βόρεια Ευρώπη το ποσοστό είναι κοντά στο 100%».

Στις ΗΠΑ, περίπου το 36% των γυναικών που είναι θετικές σε BRCA επιλέγουν να κάνουν προληπτική διπλή μαστεκτομή, σύμφωνα με μια πρόσφατη μελέτη από ερευνητές στο Κολέγιο Ερευνών του Ινστιτούτου Γυναικών στο Τορόντο. Χωρίς οποιαδήποτε επιπλέον πληροφορία για να τους βοηθήσει να μετρήσουν ακριβώς ποιες είναι οι πιθανότητες να αναπτύξουν καρκίνο, η ηρεμία που προέρχεται από τη μείωση του κινδύνου με οποιοδήποτε δυνατό τρόπο κάνει τις γυναίκες να σκέφτονται ότι μπορεί να αξίζει να χάσουν τα στήθη τους. Η Τζολί είπε ότι η επέμβασή της έριξε τις πιθανότητες να αναπτύξουν καρκίνο από 87% σε 5%.

Ο Offit, ο οποίος ανακάλυψε τη μετάλλαξη BRCA2, ελπίζει να βελτιώσει αυτή τη διαδικασία λήψης αποφάσεων με κάποια ισχυρότερα επιστημονικά δεδομένα. Πρόσφατα έχει επικεντρωθεί σε ένα πρόσθετο γενετικό τεστ που θα μπορούσε να περιορίσει από 40% σε 90% τον αυξημένο κίνδυνο που παρέχει το τεστ BRCA. «Αν μια γυναίκα ήξερε ότι ο κίνδυνος ήταν πιο κοντά στο 90%, τότε ίσως να ήταν περισσότερο διατεθειμένη να κάνει μαστεκτομή» λέει. «Θα ήταν ένας πρόσθετος γενετικός τροποποιητής που θα εντόπιζε τον κίνδυνο με μεγαλύτερη ακρίβεια». Αυτός και η ομάδα του έχουν ξεκινήσει μια μελέτη για να καθορίσουν εάν οι επιπλέον γενετικές πληροφορίες αλλάζουν την απόφαση των γυναικών να κάνουν μαστεκτομή, παρέχοντάς τους μια αυστηρότερη αξιολόγηση των κινδύνων για την ανάπτυξη καρκίνου.

Τέτοια αντικειμενικά κριτήρια, ωστόσο, μπορεί να μην είναι σε θέση να επηρεάσουν τις αντιλήψεις και τις αποφάσεις των γυναικών σχετικά με την αντιμετώπιση του καρκίνου, οι οποίες επηρεάζονται σε μεγάλο βαθμό από τις εμπειρίες των συγγενών τους με την ασθένεια. Μια ασθενής που έχει χάσει αδελφή ή μητέρα σε νεαρή ηλικία από καρκίνο του μαστού μπορεί να είναι πιο πιθανό να αποφασίσει να αφαιρέσει το στήθος της, προληπτικά, ενώ αν έχει μια μητέρα ή μια θεία που επέλεξε να αφαιρέσει μια μικρή περιοχή του ιστού του μαστού τείνει σε λιγότερο ριζοσπαστικές θεραπείες. Εν τω μεταξύ, όσες δεν είναι θετικές για τις μεταλλάξεις BRCA, αλλά έχουν διαγνωστεί με καρκίνο του μαστού, μπορούν να επιλέξουν να κάνουν μαστεκτομή, προκειμένου να αποφευχθεί το ενδεχόμενο της ανάπτυξης ενός όγκου. Και αυτό είναι απογοητευτικό για πολλούς γιατρούς, καθώς πρόσφατες έρευνες δείχνουν ότι πολλές από αυτές τις μαστεκτομές μπορεί να μην είναι απαραίτητες. Ευρωπαίοι επιστήμονες διαπίστωσαν ανάμεσα σε μια ομάδα 701 ασθενών με καρκίνο του μαστού ότι η επιβίωση για 20 χρόνια μετά τη διάγνωση ήταν η ίδια για τις γυναίκες που επέλεξαν να αφαιρέσουν μόνο τον όγκο και ένα μικρό τμήμα του ιστού με τις γυναίκες που αποφάσισαν να κάνουν μαστεκτομή.

Η εμπειρία της Τζολί και η απόφασή της, ενώ σίγουρα δεν είναι μυθιστόρημα, είναι πιθανό να αυξήσει την ευαισθητοποίηση για τον γενετικό έλεγχο και το ρόλο του στη διάγνωση και θεραπεία του καρκίνου. «Νομίζω ότι θα δούμε μια αύξηση κατά τους επόμενους μήνες σίγουρα στους γενετικούς ελέγχους για τον καρκίνο του μαστού», λέει η Rebecca Nagy, σύμβουλος γενετικής στο Ιατρικό Κέντρο Ohio State University και πρόεδρος της Εθνικής Εταιρείας Γενετικών Συμβούλων.

Για τις γυναίκες όπως η Τζολί που δεν εκδήλωσαν ακόμα καρκίνο του μαστού, οι γιατροί θα εξετάσουν το οικογενειακό ιστορικό για να καθορίσουν πόσο πιθανό είναι να φέρουν μια μετάλλαξη BRCA. Συναγερμός θα σημάνει για όσες έχουν συγγενείς με καρκίνο του μαστού, ή ασυνήθιστες μορφές καρκίνου, καθώς και εκείνες που ανέπτυξαν τη νόσο σε νεαρή ηλικία. Μόνο τότε οι γιατροί θα προτείνουν το τεστ, το οποίο είναι αναγκαίο όταν μια γυναίκα έχει πιθανόν υψηλότερο από το μέσο κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου. Ο γενετικός σύμβουλος θα κάνει μια πιο εμπεριστατωμένη έρευνα του ιστορικού της οικογένειας του ασθενούς για να διαπιστωθεί αν το τεστ θα βοηθήσει στην επιλογή θεραπείας.

«Περιμένουμε να δούμε αν ο γενετικός έλεγχος θα δώσει στον ασθενή τις απαντήσεις που ψάχνει ή εάν θα θολώσει τα νερά», σχολιάζει η Nagy.

Η απόφαση αυτή θα γίνεται ολοένα και πιο δύσκολη για τους γενετικούς συμβούλους, δεδομένου ότι τα νέα τεστ που μπορούν να κάνουν τα καρκινικά γονίδια να μαρτυρήσουν τα μυστικά τους θα συνεχίσουν να κατακλύζουν τις κλινικές. Για τις γυναίκες με τις μεταλλάξεις BRCA, ο δρόμος προς τα εμπρός είναι σχετικά απλός: η γενετική δομή τους, τους θέτει σε αυξημένο κίνδυνο ανάπτυξης του καρκίνου του μαστού και των ωοθηκών και έχουν καθορίσει στρατηγικές για τη μείωση του κινδύνου αυτού. Για τη συντριπτική πλειοψηφία των γυναικών, ωστόσο, ο κίνδυνος τους θα πέσει κάπου μεταξύ του μέσου κίνδυνο της νόσου και της μεγαλύτερης ευπάθειας που παρέχεται από τις μεταλλάξεις BRCA. «Στις περισσότερες γυναίκες, ο καρκίνος του μαστού δεν προκαλείται από το BRCA, αλλά υπάρχει στην οικογένεια, οπότε πόσο υπεύθυνα είναι τα γονίδια; Εμείς σιγά-σιγά θα αποκαλύπτουμε αυτά τα γονίδια» λέει η Bedrosian. Και αυτές οι πληροφορίες θα μπορούσαν να κατευθύνουν περισσότερες γυναίκες προς θεραπείες που είναι κατάλληλες για αυτές –και να τις βοηθήσουν να κρατήσουν τα στήθη τους, όταν είναι δυνατόν.

πηγή: antinews.gr

Νέα συνδρομητική μουσική υπηρεσία από τη Google

Η αμερικανική εταιρεία Google ανακοίνωσε σήμερα, κατά τη διάρκεια συνεδρίου που διοργανώνει στο Σαν Φρανσίσκο των ΗΠΑ, ότι εγκαινιάζει μια νέα μουσική υπηρεσία με συνδρομή, με την ονομασία Google Play Music All Access.


Η νέα υπηρεσία προσφέρει στους χρήστες τη δυνατότητα να ακούσουν εκατομμύρια μουσικά κομμάτια. Σύμφωνα με την Google, πρόκειται για ένα διαδικτυακό «ραδιόφωνο χωρίς κανόνες».

Ήδη, στην αγορά προσφέρονται αντίστοιχες υπηρεσίες από τις εφαρμογές Spotify, Xbox Music, Rdio, Pandora κ.α. Ωστόσο, η Google, σε αντίθεση με τον παραπάνω δωρεάν ανταγωνισμό, παρέχει την υπηρεσία της συνδρομητικά.

Το μόνο δωρεάν διάστημα που προσφέρει η νέα υπηρεσία της Google είναι οι πρώτες 30 ημέρες, που θεωρούνται δοκιμαστικές.

Μηνιαίως, το κόστος για συνδρομή στην υπηρεσία Google Play Music All Access ανέρχεται σε περίπου 7,8 ευρώ, δηλαδή 9,99 δολάρια. Για όσους σπεύσουν να εγγραφούν στη νέα υπηρεσία, η Google προσφέρει έκπτωση στα 6,2 ευρώ το μήνα, δηλαδή στα 7,99 δολάρια.

Στη μουσική βιβλιοθήκη της Google περιλαμβάνονται εκατομμύρια τίτλοι τραγουδιών, στους οποίους οι συνδρομητές θα έχουν πρόσβαση είτε μέσω εφαρμογής για τα «έξυπνα» κινητά και τους υπολογιστές - ταμπλέτες με λογισμικό Android είτε μέσω της παραδοσιακής - πλέον - μεθόδου «σερφαρίσματος» μέσω των διαφόρων διαδικτυακών περιηγητών των υπολογιστών γραφείου.

Το Κυπριακό στην ατζέντα της σημερινής συνάντησης Ομπάμα - Ερντογάν


Το Κυπριακό είναι το δεύτερο μετά τη Συρία θέμα στην ημερήσια διάταξη των συνομιλιών που θα έχουν σήμερα στο Λευκό Οίκο ο πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα κι ο Τούρκος πρωθυπουργός Ταγίπ Ερντογάν.
Αυτό επιβεβαίωσαν πηγές του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, ενώ πηγές του Λευκού Οίκου ανέφεραν ότι «η επίσκεψη του Τούρκου πρωθυπουργού υπογραμμίζει τη στενή φιλία μεταξύ ΗΠΑ και Τουρκίας και τη στρατηγική σημασία που οι ΗΠΑ αποδίδουν στη διεύρυνση και εμβάθυνση της προώθησης των σχέσεων των δύο χωρών».


Η συνάντηση θα καλύψει ένα μεγάλο εύρος θεμάτων, συμπεριλαμβανομένων των σχέσεων Τουρκίας – Ισραήλ, του Μεσανατολικού, της Αραβικής Άνοιξης, του Ιράν κλπ.

Η συνάντηση θα ξεκινήσει 10 το πρωί τοπική ώρα (5 μμ ώρα Κύπρου) θα διαρκέσει δύο ώρες και σ’ αυτή θα παρακαθίσει κι ο αντιπρόεδρος Τζο Μπάιντεν. Αμέσως μετά οι δύο ηγέτες θα δώσουν κοινή συνέντευξη Τύπου στο Rose Garden.

Στις 6:30 το απόγευμα (1:30 μετά τα μεσάνυχτα ώρα Κύπρου) ο πρόεδρος Ομπάμα παραθέτει δείπνο εργασίας στον Τούρκο πρωθυπουργό.

ΠΗΓΗ inews.gr, grafida-sintikis.blogspot.gr 

Η NASA αντιμετωπίζει προβλήματα με το τηλεσκόπιο Κέπλερ

Υπό αμφισβήτηση η αποστολή του.
Το διαστημικό τηλεσκόπιο της NASA το πρώτο που εστάλη για την εξερεύνηση πλανητών που όπως η Γη μπορούν να υποστηρίξουν την ύπαρξη ζωής και αλλού στο σύμπαν, έχει χάσει τη χρήση του συστήματος εντοπισμού θέσης, γεγονός που απειλεί την αποστολή του, δήλωσαν αξιωματούχοι την Τετάρτη.
«Σίγουρα δεν είναι καλή είδηση για την αποστολή, η οποία έχει έως τώρα καλές επιδόσεις και είχε προσφέρει πολλές υποσχέσεις για ακόμη καλύτερα αποτελέσματα» ανέφερε ο αναπληρωτής διευθυντής του προγράμματος Τσαρλς Σόμπεκ της NASA Research Center, κατά τη διάρκεια μιας «βιαστικής» τηλεδιάσκεψης.
Το διαστημικό τηλεσκόπιο Κέπλερ ξεκίνησε την αποστολή του το 2009, φέρνοντας επανάσταση στη μελέτη των λεγόμενων εξωπλανητών, με την ανακάλυψη εκατοντάδων πλανητών που είναι σε τροχιά γύρω από μακρινά αστέρια όπως ο Ήλιος.
Συγκεκριμένα έχει εντοπίσει 132 επιβεβαιωμένους πλανήτες και πάνω από 2.000 πιθανούς πλανήτες, συμπεριλαμβανομένης μιας «χούφτας» που μοιάζουν με τη Γη. Το τηλεσκόπιο βρίσκεται σε τροχιά περίπου 64 εκατ. χιλιόμετρα από τη Γη και έχει σχεδιαστεί να κοιτάζει σταθερά σε περίπου 100.000 μακρινά άστρα σαν τον ήλιο, και να ψάχνει για πλανήτες.

Πηγή: AΠE-MΠΕ, kathimerini.grgrafida-sintikis.blogspot.gr