Κυριακή 26 Μαΐου 2013

Πανηγύρια ανόδου με Αλαμάνο ο Απόλλωνας!

ΕΠΙΣΤΡΕΦΕΙ ΣΤΗ SUPERLEAGUE META ΑΠΟ 13 ΧΡΟΝΙΑ
Τρελό πάρτι στην Πάτρα για τους παίκτες, το τεχνικό επιτελείο, τη διοίκηση και τους 200 φίλους του Απόλλωνα με τη λήξη της αναμέτρησης με την Παναχαϊκή.
Πανηγύρια ανόδου με Αλαμάνο ο Απόλλωνας!
Η «ελαφρά ταξιαρχία» επικράτησε με 2-1 και εξασφάλισε και μαθηματικά την επιστροφή της στη Superleague μετά από 13 χρόνια απουσίας με αποτέλεσμα τα πανηγύρια να είναι ξέφρενα και να συμμετέχει σ' αυτά ακόμα και ο Κώστας Αλαμάνος.
Ο επί 25 χρόνια πρόεδρος του Απόλλωνα έδωσε το «παρών» στις εξέδρες του γηπέδου. Είναι χαρακτηριστικό πως τον υποδέχθηκε ο ιδιοκτήτης της Παναχαϊκής, Αλέξης Κούγια, στον οποίο κάθισε δίπλα, ενώ στα VIP ήταν και το μέλος του Δ.Σ. της ΠΑΕ Απόλλωνα, Νίκο Καρούλια.

Τουρκμενιστάν: Στο βιβλίο Γκίνες η πρωτεύουσα για τα μαρμάρινα κτήριά της

Η πρωτεύουσα του Τουρκμενιστάν στο βιβλίο με τα ρεκόρ Γκίνες για τα μαρμάρινα κτίριά της
Το Προεδρικό παλάτι στο Ασγκαμπάτ

Το Προεδρικό παλάτι στο Ασγκαμπάτ

Οι αρχές του Τουρκμενιστάν φιλοδοξούν η πρωτεύουσα της χώρας, Ασγκαμπάτ, να μετατραπεί σε μια πολυτελή «λευκή πόλη», ανέφερε ο εκδότης του βιβλίου των ρεκόρ Γκίνες, Κρεγκ Γκλεντάι, μετά την καταχώρηση της πόλης στα ρεκόρ Γκίνες για την αφθονία των κτιρίων από λευκό μάρμαρο.

«Η πρωτεύουσα του Τουρκμενιστάν έχει καταχωρηθεί στο βιβλίο των ρεκόρ Γκίνες για την υψηλότερη πυκνότητα κτιρίων κατασκευασμένων από λευκό μάρμαρο», δήλωσε ο Γκλεντάι, κατά τη διάρκεια συνάντησής του με τον δήμαρχο της Ασγκαμπάτ, Ρεντζιεμπγκουελντί Νουρμαμέντοφ. Μέχρι σήμερα, «543 κτίρια από λευκό μάρμαρο, με συνολική έκταση 4.514.000 m2 χτίστηκαν στο Ασγκαμπάτ», είπε. Ο αριθμός των λευκών μαρμάρινων κτιρίων χτισμένων μέσα στην ίδια πόλη είναι τώρα «ο μεγαλύτερος στον κόσμο», δήλωσε επίσης ο επικεφαλής του βιβλίου Γκίνες στους δημοσιογράφους μετά τη συνάντηση.


Turkmenistan-map.png
Τουρκμενιστάν

Το περασμένο έτος στην Ασγκαμπάτ εγκαινιάστηκε ένας γιγάντιος γυάλινος τροχός, ο μεγαλύτερος στον κόσμο, σύμφωνα με το βιβλίο των ρεκόρ Γκίνες. 
Επίσης στα ρεκόρ Γκίνες βρίσκεται ο πύργος της τηλεόρασης στην Ασγκαμπάτ ύψους 211 μέτρων, με θέα σε ένα κτίριο σε σχήμα αστεριού που είναι και αυτό στο βιβλίο Γκίνες ως το μεγαλύτερο διαμορφωμένο αστέρι. 

Ανακαλύφθηκαν Κατσαρίδα που λάμπει στο σκοτάδι, μαϊμού με μπλε οπίσθια και κρεατοφάγος σπόγγος - άρπα...

Μια κατσαρίδα που λάμπει μέσα στο σκοτάδι σαν πυγολαμπίδα, μια ντροπαλή μαϊμού που έχει λαμπερά μπλε οπίσθια και μάτια σαν του ανθρώπου, ένας μεγάλος 
σαρκοβόρος θαλάσσιος σπόγγος σε σχήμα άρπας που σε βάθος 3.400 μέτρων τρώει ζωικό πλαγκτόν, καθώς και το μικρότερο σπονδυλωτό στον κόσμο, ένας βάτραχος μήκους μόλις επτά χιλιοστών, αποτελούν τα «κλου» της νέας λίστας των δέκα σημαντικότερων (Top Ten) νέων ειδών, τα οποία ανακαλύφθηκαν στον πλανήτη μας το 2012.
Η επιλογή των κυριότερων νέων ειδών κάθε χρόνο -που έχει ως στόχο να διεγείρει το ενδιαφέρον του κοινού παγκοσμίως για την σημασία προστασίας της βιοποικιλότητας- γίνεται από το Διεθνές Ινστιτούτο για την Ανακάλυψη των Ειδών του πανεπιστημίου της Αριζόνα των ΗΠΑ και βασίζεται στην κρίση μιας παγκόσμιας επιτροπής βιολόγων με επικεφαλής τον ισπανό ζωλόγο Αντόνιο Βαλδεκάσας του Εθνικού Μουσείου Φυσικών Επιστημών της Μαδρίτης.
Η ανακοίνωση του “Top 10″ συμπίπτει με την επέτειο της γέννησης του μεγάλου σουηδού βοτανολόγου Κάρολου Λιναίου, ο οποίος εγκαινίασε την σύγχρονη επιστημονική ταξινόμηση των ειδών τον 18ο αιώνα.
Εκτιμάται ότι μόνο το ένα πέμπτο των ειδών της Γης έχουν ανακαλυφθεί και «βαφτιστεί» με το επίσημο επιστημονικό όνομά τους. «Έχουμε μέχρι στιγμής ανακαλύψει μόνο γύρω στα δύο εκατομμύρια από τα περίπου 10 έως 12 εκατ. ζώντα είδη, χωρίς να συμπεριλαμβάνουμε το μεγαλύτερο μέρος του μικροβιακού κόσμου», δήλωσε ο ιδρυτής και διευθυντής του Ινστιτούτου Κουέντιν Γουίλερ.

Monkey with blue bottom
Όπως είπε, εδώ και δεκαετίες, οι επιστήμονες ανακαλύπτουν κατά μέσο όρο 18.000 νέα είδη κάθε χρόνο, όμως με δεδομένη την κρίση της βιοποικιλότητας παγκοσμίως και το πόσα είδη κινδυνεύουν με εξαφάνιση προτούν καν ανακαλυφθούν από τους ανθρώπους, πρέπει να ενταθούν οι προσπάθειές για τον εντοπισμό τους σε όλη τη Γη. «Καλούμε να υπάρξει μια αποστολή τύπου NASA για να ανακαλύψουμε δέκα εκατομμύρια νέα είδη μέσα στα επόμενα 50 χρόνια», πρόσθεσε ο Κουέντιν Γουίλερ.
Τα δέκα πιο χαρακτηριστικά νέα είδη του 2012, που επιλέχτηκαν από μια λίστα 140 υποψηφιοτήτων, προέρχονται από το Περού, τον βορειοανατολικό Ειρηνικό Ωκεανό, τη Δημοκρατία του Κογκό, τον Παναμά, τη Γαλλία, τη Νέα Γουινέα, την Μαδαγασκάρη, τον Ισημερινό, την Μαλαισία και την Κίνα. Η επιλογή γίνεται πάντα ανάμεσα σε είδη με ασυνήθιστα χαρακτηριστικά ή μέγεθος, που ζουν σε απομονωμένα μέρη.
Το “Top 10″ συμπληρώνουν ένα νυχτόβιο φίδι που τρώει σαλιγκάρια, ένα μαύρος μύκητας που απειλεί τις βραχογραφίες στο διάσημο γαλλικό παλαιολιθικό σπήλαιο του Λασκό, μια μικροσκοπική βιολέτα ύψους μόλις ενός εκατοστού που προτιμά τις βουνοκορφές των Άνδεων, ένας θάμνος με φύλλα σμαραγδένιου χρώματος και βαθυπόρφυρα άνθη, μια μύγα που μιμείται τα φύλλα ενός δέντρου και μια αντικοινωνική πεταλούδα με ασυνήθιστα χρώματα στα φτερά της.
ΠΗΓΗ  inews.grgrafida-sintikis.blogspot.gr

Βλέπω καλύτερα στο κέντρο, άρα είμαι πιο έξυπνος. Ένας νέος οπτικός δείκτης νοημοσύνης

Ένα νέο σύντομο οπτικό τεστ μπορεί να αποκαλύψει το δείκτη νοημοσύνης κάποιου, σύμφωνα με Αμερικανούς ερευνητές. Το τεστ μετρά την υποσυνείδητη ικανότητα του εγκεφάλου να απομονώνει αυτόματα τις κινήσεις στο βάθος και στην περιφέρεια του οπτικού πεδίου και να επικεντρώνει την προσοχή του στο κέντρο και σε ό,τι βρίσκεται σε πρώτο πλάνο. Όσοι είναι πιο καλοί σε αυτό το επιλεκτικό «φιλτράρισμα», έχουν επίσης καλύτερες επιδόσεις στα τεστ νοημοσύνης.

Είναι η πρώτη φορά που ένα καθαρά αισθητηριακό (οπτικό) τεστ αποδεικνύεται ότι σχετίζεται τόσο στενά με τα τεστ νοημοσύνης. Θα μπορούσε να παρέχει, έτσι, μια μη λεκτική και πολιτισμικά απροκατάληπτη μέθοδο για να ελέγχεται η νοημοσύνη των ανθρώπων. Οι ερευνητές, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο διεθνούς κύρους περιοδικό βιολογίας "Current Biology", ζήτησαν από εθελοντές να παρακολουθήσουν σύντομης διάρκειας βίντεο κλιπ με μαύρες και άσπρες μπάρες διαφόρων μεγεθών, που κινούνταν σε μια οθόνη και οι οποίες, άλλοτε συγκεντρώνονταν στο κέντρο, άλλοτε απλώνονταν σε όλο το εύρος της οθόνης. Επίσης, οι εθελοντές υποβλήθηκαν σε παραδοσιακά τεστ νοημοσύνης, όπως μετέδωσε το Αθηναϊκό Πρακτορείο.

Το πείραμα έδειξε ότι όσοι εθελοντές ήσαν πιο ικανοί στο να επικεντρώνονται στις μπάρες στο κέντρο, χωρίς να διασπώνται από τις άλλες κινήσεις στο υπόβαθρο, ήσαν επίσης αυτοί με το υψηλότερο «σκορ» (IQ) στο νοητικό τεστ. Οι πιο έξυπνοι μπορούσαν πιο γρήγορα να «πιάσουν» την κίνηση των ράβδων στο κέντρο της οθόνης, απομονώνοντας τις περισπάσεις στο οπτικό υπόβαθρο. Η διαπίστωση αυτή επιβεβαιώνει το εύρημα προηγούμενης μελέτης ότι οι εξυπνότεροι άνθρωποι έχουν πιο γρήγορα οπτικά αντανακλαστικά (ρεφλέξ).

Οι άνθρωποι με υψηλό δείκτη νοημοσύνης είναι σαφώς καλύτεροι στο να εστιάζουν την προσοχή τους στο κέντρο μιας εικόνας, «καταπιέζοντας» στον εγκέφαλό τους τις άλλες κινήσεις στο βάθος ή στο περιθώριο του οπτικού πεδίου. Όσο, όμως, περισσότερο μεγαλώνει το οπτικό πεδίο και η εικόνα γίνεται μεγαλύτερη, τόσο οι πιο έξυπνοι δυσκολεύονται να συλλάβουν όλες τις κινήσεις (γι’ αυτό οι πιο έξυπνοι εθελοντές τα κατάφεραν πολύ χειρότερα, όταν έπρεπε να παρακολουθήσουν τις κινήσεις των ράβδων που απλώνονταν τόσο στο επίκεντρο όσο και στην υπόλοιπη οθόνη).

Σύμφωνα με τους ερευνητές, η σχέση ανάμεσα στη νοημοσύνη και την οπτική αντίληψη δείχνει ότι, καθώς ο εγκέφαλος βομβαρδίζεται καθημερινά από ένα τεράστιο όγκο αισθητηριακών πληροφοριών, η αποτελεσματικότητά του (άρα και η εξυπνάδα), μεταξύ άλλων, έχει να κάνει με το πόσο καλά αποκλείει εκείνες τις οπτικές πληροφορίες που θεωρεί άχρηστες, συνεπώς κρατά για επεξεργασία λιγότερο όγκο δεδοιμένων.

Όπως είπε ο επικεφαλής έρευνας, «η ταχεία επεξεργασία (των πληροφοριών και ερεθισμάτων) πράγματι μετράει, όμως είναι μόνο η μισή ιστορία. Έχει σημασία αν κανείς απομονώνει τα λιγότερο σημαντικά πράγματα και εστιάζεται σε αυτό που είναι σημαντικό». Σε κάθε περίπτωση πάντως, η νέα έρευνα δεν πρόκειται να καταργήσει τα παραδοσιακά τεστ νοημοσύνης.


Ινδία: Στους 23 ανήλθε ο αριθμός των νεκρών από τη χθεσινή επίθεση μαοϊστών ανταρτών

Στους 23 ανήλθε ο αριθμός των νεκρών και σε δεκάδες των τραυματιών από τη χθεσινή επίθεση μαοϊστών ανταρτών σε αυτοκινητοπομπή με τοπικά στελέχη του κυβερνώντος Κόμματος του Κογκρέσου, στην κεντρική Ινδία, σύμφωνα με νέο απολογισμό που έδωσε σήμερα στην δημοσιότητα η αστυνομία.
Συνέδριο του κόμματος αρχηγός Mahendra Karma με τους σωματοφύλακές του.  Φωτογραφία αρχείου
Mahendra Κάρμα συνέβαλε στον καθορισμό ενός κινήματος για την καταπολέμηση των Μαοϊκών

Μια ομάδα περισσότερων από 200 ανταρτών είχε στήσει ενέδρα χθες το βράδυ στην αυτοκινητοπομπή που μετέφερε τους πολιτικούς στην περιοχή Σούκμα στο κρατίδιο Σατισγκάρχ.
χάρτης
Το Κόμμα του Κογκρέσου κυβερνάει την χώρα σε ομοσπονδιακό επίπεδο, αλλά στο Σατισγκάρχ βρίσκεται στην αντιπολίτευση.

Η Γαλλία καταδικάζει "απερίφραστα την βία" στον Λίβανο

Δηλώσεις Γάλλου ΥΠΕΞ
Η Γαλλία "καταδικάζει απερίφραστα" τη βία στον Λίβανο, όπου σήμερα το πρωί τα σιιτικά νότια προάστια της Βηρυτού αποτέλεσαν το στόχο ρουκετών, δήλωσε ο Γάλλος υπουργός Εξωτερικών Λοράν Φαμπιούς κατά την διάρκεια σύντομης επίσκεψής του στο Αμπού Ντάμπι.

Laurent Fabius
Laurent Fabius 2009.jpg
Υπουργός Εξωτερικών και Ευρωπαϊκών Υποθέσεων

"Δεν γνωρίζουμε όλες τις λεπτομέρειες, όσον αφορά την προέλευση όλου αυτού, αλλά η Γαλλία καταδικάζει απερίφραστα την βία που σημειώθηκε στον Λίβανο", δήλωσε ο Φαμπιούς σε δημοσιογράφους.

Ο Γάλλος υπουργός κάλεσε παράλληλα τους Λιβανέζους να αποφύγουν "ο πόλεμος στην Συρία να γίνει ο πόλεμος στον Λίβανο" και ζήτησε να προληφθεί οποιαδήποτε "διάχυση" της συριακής σύγκρουσης.

Τα φαβορί για τα βραβεία των Καννών

«Θα κρίνω τις ταινίες με βάση την αγνότητα που υπάρχει πίσω από τις προθέσεις της δημιουργίας μιας ταινίας» ανάφερε η ηθοποιός και μέλος της κριτικής επιτροπής, Νικόλ Κίντμαν, μερικές ώρες πριν η επιτροπή, υπό την προεδρία του σκηνοθέτη Στίβεν Σπιλμπεργκ, αρχίσει τη συνεδρίασή της για την απονομή του Χρυσού Φοίνικα και των άλλων βραβείων του 66ου κινηματογραφικού φεστιβάλ ως Κανών.

Σε ένα φεστιβάλ, που αποδείχτηκε από τα καλύτερα των τελευταίων χρόνων, τα φαβορί για τον Χρυσό Φοίνικα και τα άλλα μεγάλα βραβεία του φεστιβάλ είναι αρκετά. Ανάμεσα στα πρώτα είναι η γαλλική ταινία «Η ζωή της Αντέλ» του Αμπντελατίφ Κεσίς, «Το παρελθόν» του Ιρανού Ασγκάρ Φαρχάντι και «Ενα άγγιγμα αμαρτίας» του Κινέζου Ζία Ζανγκ-Κε.

Ακόμη, σημαντικό ρόλο στην απονομή θα παίξουν ταινίες όπως το «Inside Llewyin Davis» των αδερφών Κοέν και «Η μεγάλη ομορφιά» του Πάολο Σορεντίνο.

Για τα βραβεία ερμηνείας φαβορί είναι ο Μάικλ Ντάγκλας για το ρόλο του Λιμπεράτσι και η ελληνικής καταγωγής Αντέλ Εξαρχόπουλος για το ρόλο της στην ταινία «Η ζωή της Αντέλ».

Ευ. Μεϊμαράκης: «Βρισκόμαστε σε καλό δρόμο»

Διμερείς επαφές στον Καναδά

Programmatic statementsΦτάνει σήμερα στην Οττάβα ο πρόεδρος του Ελληνικού Κοινοβουλίου, Ευάγγελος Μεϊμαράκης, ο οποίος θα έχει διμερείς επαφές με τους εκπροσώπους του Καναδικού Κοινοβουλίου και της Καναδικής Γερουσίας και παράλληλα θα επισκεφθεί την Εθνοσυνέλευση του Κεμπέκ, καθώς και τη Νομοθετική Συνέλευση του Τορόντο.
Πριν από την επίσκεψη στον Καναδά, ο κ. Μεϊμαράκης μίλησε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ για τον κοινοβουλευτισμό, αλλά και για την πορεία της Ελλάδας, απευθύνοντας ταυτόχρονα μήνυμα προς τους Ελληνες ομογενείς του Καναδά.
ΕΡ: Ποιες είναι οι σημαντικότερες στιγμές του Ελληνικού Κοινοβουλίου από τη στιγμή της ανάληψης του θώκου σας με την τρικομματική κυβέρνηση στην εξουσία;
ΑΠ: Κάθε φορά που επιτυγχάνεται η συνεννόηση και εμπεδώνεται η συνεργασία των τριών κομμάτων, που στηρίζουν την κυβέρνηση, αποτελεί μια ξεχωριστή σημαντική στιγμή. Έχουν αλλάξει νοοτροπίες και βιώματα ετών. Η θητεία μου θα κριθεί στο τέλος της. Τότε ίσως να μπορώ και εγώ να μιλήσω για σημαντικές στιγμές.
ΕΡ: Πώς εξελίσσεται η οικονομική κατάσταση στη χώρα;
ΑΠ: Οι τελευταίες διεθνείς εκθέσεις και αναλύσεις, αλλά και η ραγδαία αποκλιμάκωση των spreads δείχνουν ότι βρισκόμαστε σε καλό δρόμο. Κάποιοι μάλιστα τον θεωρούν ανέλπιστα καλό. Όλα αυτά οφείλονται στην ωριμότητα και τη ψυχραιμία του ελληνικού λαού, που υποφέρει με μεγάλο ψυχικό και οικονομικό κόστος τη δημοσιονομική προσαρμογή. Όμως, δεν χρειάζεται εφησυχασμός και αποπροσανατολισμός από τον στόχο καταπολέμησης του δημόσιου χρέους και της ουσιαστικής ανάπτυξης. Όταν οι συνθήκες το επιτρέψουν, πρέπει να ρίξουμε το βάρος μας στην ανακούφιση χαμηλόμισθων και χαμηλοσυνταξιούχων και την ανασύσταση του κοινωνικού κράτους, με ιεραρχήσεις όμως και στόχευση και όχι με σπατάλες και διαρροές κονδυλίων.

Το αντιρατσιστικό νομοσχέδιο επί τάπητος

Με αιχμή της συζήτησης το αντιρατσιστικό νομοσχέδιο, συναντώνται -στο πλαίσιο των τακτικών επαφών τους- αύριο, Δευτέρα, στις 18:00 στο Μέγαρο Μαξίμου, οι αρχηγοί των πολιτικών κομμάτων, που στηρίζουν την κυβέρνηση.


Στο πλαίσιο των τακτικών επαφών τους για την πορεία του κυβερνητικού έργου, οι κύριοι Αντ. Σαμαράς, Ευ. Βενιζέλος και Φ. Κουβέλης, αναμένεται να συζητήσουν το αντιρατσιστικό νομοσχέδιο και την εμπλοκή, που αυτό προκαλεί στην ομαλή συνεργασία των τριών αρχηγών.

Υπενθυμίζεται ότι κατά τη χθεσινή ΚΠΕ του ΠΑΣΟΚ, ο κ. Βενιζέλος έκανε γνωστό πως θα φέρει το συγκεκριμένο θέμα στη συνάντηση της Δευτέρας, κάνοντας λόγο για «συνολική αξιολόγηση της λειτουργίας της κυβέρνησης και των προσώπων».

Σχόλιο ΚΚΕ για δημοσιεύματα περί κλεισίματος της ΕΡΤ

Σχολιάζοντας δημοσιεύματα που κάνουν λόγο για κλείσιμο της ΕΡΤ, το ΚΚΕ σε ανακοίνωσή του επισημαίνει ότι «θα βρεθεί απέναντι σε κάθε τέτοια εξέλιξη».
Kke.svg
Κομμουνιστικό Κόμμα Ελλάδας K.K.E.
«Η κυβέρνηση οφείλει να απαντήσει άμεσα στα δημοσιεύματα που κάνουν λόγο για κλείσιμο της ΕΡΤ και περικοπές στο προσωπικό της. Το ΚΚΕ θα βρεθεί απέναντι σε κάθε τέτοια εξέλιξη, όπως επίσης και σε κάθε μορφή ιδιωτικοποίησης και συρρίκνωσης της ΕΡΤ, που θα πλήξει ακόμη περισσότερο τα δικαιώματα των εργαζομένων σε αυτή και το δικαίωμα του λαού στην ενημέρωση» επισημαίνεται σε σχόλιο του ΚΚΕ.