Δευτέρα 13 Μαΐου 2013

Απάντηση του Σ. Κεδίκογλου στην ομιλία του Αλ. Τσίπρα στον ΣΕΒ


Για "αλαζονικό παραλήρημα" κατηγόρησε ανοιχτά τον Αλέξη Τσίπρα ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Σίμος Κεδίκολου, προσθέτοντας ότι "βλέπει τον εαυτό του ως νέο Λένιν".
Κεδίκογλου: Ο Τσίπρας βλέπει τον εαυτό του ως νέο Λένιν
Ο κ. Κεδίκογλου απαντώντας στα όσα είπε ο κ. Τσίπρας στη συνέντευξή του στο ραδιοσταθμό "Στο Κόκκινο" και στην ομιλία του στη ετήσια συνέλευση του ΣΕΒ, δήλωσε:
"Μέσα στο αλαζονικό παραλήρημά του ο κ. Τσίπρας φαντασιώνεται δρόμους κοινωνικής πάλης, αμφισβητεί ευθέως τη Δημοκρατία, λέγοντας ότι έχουμε πλήρη αίσθηση των περιορισμένων δυνατοτήτων να ανατρέψουμε τα πράγματα by the book και βλέπει εαυτόν ως νέο Λένιν!
Προφανώς, η κοινωνική πάλη που ευαγγελίζεται, είναι οι δολοφονικές επιθέσεις τύπου Χαλκιδικής και οι εκβιαστικές πρακτικές συνδικαλιστών που τζογάρουν με το μόχθο και την αγωνία των μαθητών.
Να είναι βέβαιος ο κ. Τσίπρας ότι τα ολοκληρωτικά καθεστώτα που φαντασιώνεται θα παραμείνουν μόνο εκεί. Στις φαντασιώσεις του."

Ελεύθεροι οι τρεις Έλληνες που κρατούνταν στα κατεχόμενα κυπριακά εδάφη

Απελευθερώθηκαν, είναι καλά στην υγεία τους και επέστρεψαν, οι τρεις Έλληνες που είχαν συλληφθεί στα κατεχόμενα κυπριακά εδάφη.
Την ανακοίνωση έκανε το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών, το οποίο από την Παρασκευή παρακολουθούσε από κοντά αυτή την υπόθεση.
Υπενθυμίζεται ότι οι τρεις Έλληνες πολίτες κρατούνταν στα κατεχόμενα, με την κατηγορία ότι είχαν εισέλθει «άνευ αδείας στην ουδέτερη ζώνη» της Κύπρου.
Με εντολή του υπουργού Εξωτερικών Δημ. Αβραμόπουλου είχε κινητοποιηθεί η ελληνική πρεσβεία στη Λευκωσία, η οποία παρενέβη στο κυπριακό υπουργείο Εξωτερικών, που με τη σειρά του είχε ζητήσει την παρέμβαση της Ειρηνευτικής Δύναμης του ΟΗΕ.
Ο Έλληνας πρεσβευτής Β. Παπαϊωάννου είχε επικοινωνήσει επίσης με την εκπρόσωπο του ΟΗΕ στην Κύπρο, ζητώντας την άμεση απελευθέρωση των Ελλήνων.

'Εφυγε από τη ζωή η ηθοποιός Νίκη Τριανταφυλλίδη


Σε ηλικία 71 ετών

Έφυγε από τη ζωή η ηθοποιός Νίκη Τριανταφυλλίδη, σε ηλικία 71 ετών.

Η Νίκη Τριανταφυλλίδη γεννήθηκε στην Αθήνα το 1942. Ήταν κόρη του συνθέτη Πάνου Τριανταφυλλίδη.
Έφυγε από τη ζωή η ηθοποιός Νίκη Τριανταφυλλίδη
Απόφοιτος της δραματικής σχολής του Εθνικού θεάτρου και του Πέλλου Κατσέλη έκανε την πρώτη της εμφάνιση στο σανίδι το 1963, στο έργο «Το σπίτι της Μπερνάρντα Άλμπα».

Υπήρξε ιδρυτικό μέλος του Θεάτρου Συνόλου και της Πολιτιστικής Κίνησης, ενώ τη δεκαετία του '90 ίδρυσε το Θέατρο «Τριανταφυλλίδη» στη πλατεία Βάθη.

Το 1970 κέρδισε το βραβείο σκηνοθεσίας στο φεστιβάλ κινηματογράφου Θεσσαλονίκης, για την ταινία μικρού μήκους «Συνηθισμένο μου όνειρο».

Τιμήθηκε ακόμα με το βραβείο «Μαρίκα Κοτοπούλη»και στο φεστιβάλ Ιθάκης. Δίδαξε στις δραματικές σχολές του Κρατικού Θεάτρου Βορείου Ελλάδος και του Πέλλου Κατσέλη.

"Η Καγκελάριος δεν έχει τίποτα να κρύψει"


Τι δήλωσε ο εκπρόσωπος της Καγκελαρίας Στέφεν Ζάιμπερτ
Απέρριψε τον ισχυρισμό ότι η Άγγελα Μέρκελ έχει αποκρύψει πτυχές από την ζωή της στην Λαϊκή Δημοκρατία της Γερμανίας ο εκπρόσωπος της Καγκελαρίας Στέφεν Ζάιμπερτ.
«Η καγκελάριος έχει τα προηγούμενα χρόνια κατ' επανάληψη εκφραστεί, τόσο σε βιβλία όσο και σε συνεντεύξεις, σχετικά με την ζωή της στην Λαϊκή Δημοκρατία της Γερμανίας. 


Απαντούσε και απαντά πάντα ανοιχτά και με βάση τις ειλικρινείς αναμνήσεις της», δήλωσε ο κ. Ζάιμπερτ, απαντώντας σε δημοσιεύματα του περιοδικού Focus και της εφημερίδας Bild, σύμφωνα με τα οποία η κυρία Μέρκελ είχε ενεργότερη συμμετοχή σε οργανώσεις του καθεστώτος από ό,τι ήταν γνωστό μέχρι πρότινος.

Αφορμή για τα δημοσιεύματα στάθηκε η κυκλοφορία βιβλίου των δημοσιογράφων Γκίντερ Λάχμαν από την Die Welt και Ραλφ Γκέοργκ Ρόιτ από την Bild, στο οποίο περιγράφεται ότι η Καγκελάριος υπήρξε γραμματέας προπαγάνδας της νεολαίας στην Ακαδημία Φυσικών Επιστημών του Βερολίνου. ​

Πηγή : ΑΜΠΕ, lay-out.grgrafida-sintikis.blogspot.gr

Η ΑΔΕΔΥ συμμετέχει στην κινητοποίηση της ΟΛΜΕ


Αθήνα
Εικοσιτετράωρη απεργία για την Τρίτη αποφάσισε η ΑΔΕΔΥ προς συμπαράσταση στους καθηγητές, τους οποίους η κυβέρνηση επιστρατεύει μετά την εισήγηση της ΟΛΜΕ για εξαήμερη απεργία μέσα στις πανελλαδικές εξετάσεις. Η ΑΔΕΔΥ απέρριψε πρόταση για απεργιακή κινητοποίηση την Παρασκευή 17 Μαΐου, όπως είχε ζητήσει η ΟΛΜΕ.

Η ΑΔΕΔΥ απέρριψε πρόταση για απεργιακή κινητοποίηση την Παρασκευή 17 Μαΐου, όπως είχε ζητήσει η ΟΛΜΕ
Η ΑΔΕΔΥ απέρριψε πρόταση για απεργιακή κινητοποίηση την Παρασκευή 17 Μαΐου, όπως είχε ζητήσει η ΟΛΜΕ   (Φωτογραφία:  Eurokinissi )

Το ανώτατο συνδικαλιστικό όργανο των δημοσίων υπαλλήλων αποφάσισε επίσης την προκήρυξη τετράωρη στάσης εργασίας για την Πέμπτη 16 Μαΐου.

«Με αυτήν μας την κινητοποίηση θέλουμε να στείλουμε μήνυμα ισχυρό στην κυβέρνηση, ότι δεν θα επιτρέψουμε να διαλύσει τις δημόσιες υπηρεσίες, δεν θα επιτρέψουμε να καταστρατηγήσει το Σύνταγμα της χώρας, να ακυρώσει το συνταγματικά κατοχυρωμένο δικαίωμα της απεργίας» δήλωσε ο πρόεδρος της ΑΔΕΔΥ Κώστας Τσικρικάς.

Την ίδια ώρα, ξεκίνησε ήδη η επίδοση των φύλλων πορείας στους 88.000 καθηγητές μέσης εκαπίδευσης, ενώ την Τρίτη συνεδριάζουν οι κατά τόπους ενώσεις τους, για να αποφασίσουν επί της πρότασης της ΟΛΜΕ για απεργία την Παρασκευή 17 Μαΐου και από τις 20 ώς τις 24 Μαΐου, (δηλαδή τις έξι πρώτες μέρες των πανελληνίων).

Στις 15 Μαΐου θα συνεδριάζουν οι πρόεδροι των ΕΛΜΕ για να ληφθεί η τελική απόφαση.

Αντιδρώντας στην προληπτική επιστράτευση από την πλευρά της κυβέρνησης, η ΟΛΜΕ προσέφυγε ήδη στο ΣτΕ ζητώντας την ακύρωση των αποφάσεων για την πολιτική κινητοποίηση των εκπαιδευτικών και για την επίταξη των σχολείων.

ΣΥΡΙΖΑ: «Αυταρχικός κατήφορος»
Σε ανακοίνωσή του ο ΣΥΡΙΖΑ τονίζει: «Στην προσπάθειά της να καταπνίξει κάθε φωνή αντίδρασης των εργαζομένων,  η κυβέρνηση προσφεύγει στο ιδιαίτερα προσφιλές για την ίδια, κατάφωρα αντιδημοκρατικό μέτρο της επιστράτευσης των εργαζομένων. Αυτή τη φορά, μάλιστα, προχωρά και ένα βήμα παραπέρα, επιστρατεύοντας προληπτικά τους εργαζομένους, πριν οι ίδιοι αποφασίσουν ουσιαστικά για την απεργία στον κλάδο τους.

» Ο αυταρχικός κατήφορος της κυβέρνησης των δανειστών βρίσκει απέναντί της την πλειοψηφία της ελληνικής κοινωνίας. Καμία δημοκρατικά εκλεγμένη κυβέρνηση δεν μπορεί να απαγορεύει με το 'έτσι θέλω' το δικαίωμα των εργαζομένων στην απεργία.

» Η ευθύνη για το αδιέξοδο που έχει δημιουργηθεί ανήκει αποκλειστικά στην κυβέρνηση και στον πρωθυπουργό. Εκβιάζουν και κρατούν όμηρους όχι μόνο τους εκπαιδευτικούς, αλλά και τους μαθητές και τις οικογένειές τους, όταν λίγο πριν τη διεξαγωγή των εξετάσεων επιβάλλουν τις μνημονιακές δεσμεύσεις για απολύσεις των εκπαιδευτικών και διάλυση των υπαρχουσών υποβαθμισμένων δομών του δημόσιου σχολείου.

» Η κυβέρνηση πρέπει άμεσα να ανακαλέσει την επιστράτευση, να αποσύρει τα μέτρα διάλυσης της δημόσιας εκπαίδευσης και  να ανοίξει διάλογο με τους καθηγητές μετά τις εξετάσεις. Στηρίζουμε τα δίκαια αιτήματα της εκπαιδευτικής κοινότητας και καλούμε όλους/ες τους/τις εργαζόμενους/ες να συμμετέχουν στα σημερινά συλλαλητήρια της ΟΛΜΕ».

ΔΗΜΑΡ: «Συνθήκες επιζήμιας έντασης»
Σε ανακοίνωσή της η ΔΗΜΑΡ αναφέρει: «Η Δημοκρατική Αριστερά έχει ταχθεί με σαφήνεια κατά της απεργίας των εκπαιδευτικών την περίοδο των πανελλαδικών εξετάσεων. Ταυτόχρονα κατέθεσε εναλλακτικές προτάσεις έναντι των θέσεων του Υπουργείου και των θέσεων της ΟΛΜΕ.
» Η Δημοκρατική Αριστερά πιστεύει ότι υπάρχει δυνατότητα και πρέπει να βρεθεί κοινός τόπος προκειμένου να λυθούν οι διαφορές με συναίνεση.
» Η ΟΛΜΕ με την ακραία συνδικαλιστική επιλογή της για απεργία μέσα στις πανελλαδικές εξετάσεις και στη συνέχεια η κυβερνητική απόφαση «προληπτικής» επιστράτευσης, διαμορφώνουν συνθήκες επιζήμιας έντασης για τους μαθητές και τις οικογένειές τους.
» Για τη Δημοκρατική Αριστερά η λύση είναι η κανονική διεξαγωγή των εξετάσεων χωρίς επιστράτευση και στη συνέχεια ο ουσιαστικός διάλογος, ώστε οι τελικές ρυθμίσεις να λάβουν υπόψη όσες ενστάσεις είναι δικαιολογημένες και μπορούν να αντιμετωπιστούν».
Newsroom ΔΟΛ

Συνάντηση του αρχιεπισκόπου Ιερώνυμου με τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ

Το μήνυμα της Εκκλησίας πρέπει να είναι «μήνυμα ανόρθωσης και προοπτικής» δήλωσε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Ευάγγλεος Βενιζέλος, μετά τη συνάντηση που είχε σήμερα, Δευτέρα, με τον Αρχιεπίσκοπο Αθηνών και Πάσης Ελλάδας, κ. Ιερώνυμο, στη Μονή Πετράκη,για θέματα εκκλησιαστικού ενδιαφέροντος.
Φωτογραφία για Βενιζέλος: «H εκκλησία δεν είναι ΜΚΟ, είναι ιερός οργανισμός»
«Έργο δικό μας είναι να βοηθήσουμε το λαό μας στις δυσκολίες του, να τον ενισχύσουμε ψυχικά, να του πούμε να έχει εγκαρτέρηση και να αγωνιστεί, όλοι μαζί αγωνιζόμενοι και ενωμένοι να μη μας πιάνει πανικός, αλλά να είμαστε αισιόδοξοι γιατί όπως περάσαμε πολλές κρίσεις στην ιστορία αυτού του τόπου θα ξεπεράσουμε κι αυτή την κρίση» δήλωσε ο κ. Ιερώνυμος, μετά τη συνάντηση.

«Ήδη, αρχίζουν να φαίνονται ορισμένα ίχνη, καθώς παρακολουθούμε τα συμβαίνοντα και αυτό μας δίνει περισσότερο κουράγιο να δούμε την ευθύνη μας κατάματα και να προχωρήσουμε τον εκκλησιαστικό αγώνα» τόνισε.

Από την πλευρά του, ο κ. Βενιζέλος δήλωσε ότι «επειδή ο βασικός σκοπός της Εκκλησίας είναι η σωτηρία των ανθρώπων, έχει πάρα πολύ μεγάλη σημασία να εκπέμπεται ένα αισιόδοξο μήνυμα» και σημείωσε ότι «η χώρα μας, η κοινωνίας μας, που έχει περάσει και περνάει τόσα πολλά, έχει ανάγκη από θετικά μηνύματα».
Ο κ. Βενιζέλος σημείωσε ότι «το μήνυμα είναι μήνυμα ανόρθωσης και προοπτικής» και υπογράμμισε ότι αυτό όμως θέλει ενότητα, αλήθεια και δουλειά. Παράλληλα, τόνισε ότι αυτό κάνει το ΠΑΣΟΚ από την πλευρά του και πως «ως κόμμα της κυβερνητικής συνεργασίας, θα λειτουργεί πάντα ως παράγοντας σταθερότητας, προκειμένου να βρίσκονται λύσεις και στις σχέσεις κράτους και Εκκλησίας, αλλά και στα προβλήματα των απλών ανθρώπων».

Επιπλέον, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ ανέφερε ότι, πάντα, οι συζητήσεις με τον Μακαριότατο είναι εξαιρετικά ενδιαφέρουσες και κρίσιμες «γιατί παρακολουθεί τα θέματα με αγάπη, μετριοπάθεια, διακριτικότητα», προσθέτοντας ότι αυτός είναι άλλωστε ο λόγος και ο ρόλος της Εκκλησίας, η οποία – όπως είπε- «δεν είναι ούτε παράρτημα του κράτους, ούτε μια απλή μη κυβερνητική οργάνωση, αλλά ένας ιερός οργανισμός».

Πηγή: ethnos
xespao, newsnow.grgrafida-sintikis.blogspot.gr

«Θα περάσουμε τον κάβο αν εκτελεστεί σωστά ο προϋπολογισμός»


Αισιόδοξος εμφανίστηκε ο πρόεδρος του ΣΕΒ

Στην προοπτική για νέο «κούρεμα» του ελληνικού χρέους αναφέρθηκε ο πρόεδρος του ΣΕΒ Δημήτρης Δασκαλόπουλος, μιλώντας το πρωί στην κλειστή συνεδρίαση της ετήσιας γενικής συνέλευσης του Συνδέσμου που πραγματοποιείται στο Μέγαρο Μουσικής.
«Θα περάσουμε τον κάβο αν εκτελεστεί σωστά ο προϋπολογισμός»

«Θα περάσουμε τον κάβο αν εκτελεστεί σωστά ο προϋπολογισμός και εμφανίσουμε ένα, έστω και λογιστικό, πρωτογενές πλεόνασμα. Γεγονός που αποτελεί προϋπόθεση για την περαιτέρω μείωση του διακρατικού δημόσιου χρέους μας», ανέφερε συγκεκριμένα. Πρόσθεσε όμως ότι η επίτευξη των στόχων αυτών κάθε άλλο παρά εύκολη θα είναι.

Ο κ. Δασκαλόπουλος χαρακτήρισε τον ΣΕΒ «ισότιμο εταίρο του πολιτικού συστήματος» ενώ αναφερόμενος στον ρόλο που καλείται να παίξει στα νέα οικονομικά, πολιτικά και κοινωνικά δεδομένα, τόνισε ότι ο ΣΕΒ δεν είναι άβουλος θεατής αλλά ενεργός διαμορφωτής του δημόσιου βίου μας και πρόσθεσε:

«Δεν είμαστε συντεχνία. Είμαστε ηγέτιδα τάξη της κοινωνίας. Δεν είμαστε οικονομοτεχνικοί σύμβουλοι της εκάστοτε κυβέρνησης. Είμαστε δύναμη προόδου και διαμόρφωσης πολιτικής. Δεν είμαστε σωματείο περιορισμένης ευθύνης. Είμαστε μία διευθυντική ομάδα με εθνικό λόγο και ρόλο που συνομιλεί απ' ευθείας με την κοινωνία. Δεν νοείται μία πραγματικά σύγχρονη Ελλάδα χωρίς μία πραγματικά σύγχρονη επιχειρηματική τάξη».

Ο πρώην πρόεδρος του ΣΕΒ 
Ιάσων Στράτος, σε σύντομο χαιρετισμό του τόνισε ότι η εφετινή συνέλευση του Συνδέσμου πραγματοποιείται σε μια κρίσιμη καμπή και ότι παρά τα ευοίωνα σημάδια που πρόσφατα άρχισαν να εμφανίζονται, απαιτείται ακόμη πολλή δουλειά για να ξαναπάρει μπροστά η οικονομία. Ιδιαίτερα πολλά απομένουν να γίνουν στο μέτωπο των διαρθρωτικών αλλαγών, υπογράμμισε ο κ. Στράτος.

Ο εκτελεστικός αντιπρόεδρος 
Χάρης Κυριαζής, αναφέρθηκε στη δραστηριότητα του ΣΕΒ των τελευταίων 12 μηνών με επίκεντρο θέματα όπως η ρευστότητα, η φορολογία, τα εργασιακά, το κόστος ενέργειας, που σχετίζονται με την επιβίωση των επιχειρήσεων και τη σταθεροποίηση της οικονομίας.

Το μεσημέρι θα απευθυνθεί στη γενική συνέλευση του ΣΕΒ ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης Αλ. Τσίπρας, τον οποίο θα προσφωνήσει ο κ. Δασκαλόπουλος. 
Η συνέλευση θα ολοκληρωθεί το απόγευμα με ομιλίες του πρωθυπουργού Αντ. Σαμαρά, του υπουργού Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας, Υποδομών και Δικτύων Κ. Χατζηδάκη και του κ. Δασκαλόπουλου.

Ομιλία Δ. Κουτσούμπα για την κατάσταση στα ασφαλιστικά ταμεία


Με πλούσια συζήτηση και τοποθετήσεις των εκπροσώπων όλων των συνταξιουχικών οργανώσεων και των οργανώσεων των εργαζόμενων στα ασφαλιστικά Ταμεία, ολοκληρώθηκε η συνάντησή τους με τον ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Δημήτρη Κουτσούμπα, στην αίθουσα του Συλλόγου Εργαζομένων πρώην Αγροτικής Τράπεζας (Αμερικής 10). Η συνάντηση πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο της πρωτοβουλίας που αναλαμβάνει το ΚΚΕ για την ανάδειξη των προβλημάτων των συνταξιούχων και των οικογενειών τους, για την υπεράσπιση των συντάξεων και των ασφαλιστικών ταμείων από νέα πλήγματα.

Κατά την εισηγητική του ομιλία ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας επισήμανε:
«Αγαπητοί φίλοι και φίλες
Εκπρόσωποι των οργανώσεων των συνταξιούχων, των εργαζομένων στα ασφαλιστικά ταμεία,
Θα ήθελα κατ΄αρχήν εκ μέρους της ΚΕ του ΚΚΕ να σας ευχαριστήσω για την ανταπόκρισή σας στο κάλεσμα του Κόμματός μας, για τη διοργάνωση αυτής της συνάντησης, προκειμένου να συζητήσουμε ανοιχτά, καθαρά, δημιουργικά, συναδελφικά, συναγωνιστικά και συντροφικά, για ένα πρόβλημα που δεν απασχολεί μόνο εμάς που βρισκόμαστε σήμερα σε αυτήν την αίθουσα, αλλά απασχολεί ευρύτερα την εργατική τάξη, είτε δουλεύει χρόνια με σταθερή εργασία, είτε έχει μπει πρόσφατα στην παραγωγή, είτε δουλεύει μερικούς μήνες το χρόνο, μερικές μέρες και ώρες, είτε ασφαλίζεται, είτε είναι στη μαύρη ανασφάλιστη εργασία, είτε βρίσκεται στη μόνιμη ή προσωρινή ανεργία, είτε είναι επαγγελματίας, βιοτέχνης, έμπορος, αυτοαπασχολούμενος ή αγρότης, είτε είναι συνταξιούχος παλιότερων γενιών, είτε ετοιμάζεται να βγει στη σύνταξη, είτε σήμερα είναι φοιτητής, σπουδαστής, υποψήφιος στις πανελλήνιες εξετάσεις, μαθητής, είτε είναι νέα μητέρα και έχει στην αγκαλιά της ακόμα το μωρό της.
Ακριβώς γιατί το ζήτημα της κοινωνικής ασφάλισης μας αφορά όλους και όλες, αφορά όλες τις εργατικές, λαϊκές οικογένειες, αφορά όλες τις ηλικίες, από το μωρό που γεννιέται μέχρι και τον απόμαχο στα βαθιά γηρατειά. Η συνταξιοδότηση πρέπει να είναι εξασφαλισμένη από την πρώτη μέρα της γέννησης του παιδιού, με την έννοια του καθολικού δικαιώματος, ανεξάρτητα από τη μορφή εργασίας, πολύ περισσότερο που στις συνθήκες του καπιταλισμού η ανεργία είναι τεράστιο πρόβλημα.
Αφορά και τις συντάξεις, αλλά και την πρόνοια, την περίθαλψη, την ιατρική αγωγή και τα φάρμακα, την ασφάλιση και την υγεία, την υγιεινή και ασφάλεια, την προστασία από εργατικό ατύχημα, κλπ. Όλα αυτά λοιπόν έχουν μπει σε κίνδυνο, έτσι που δεν μένει τίποτε άλλο από το να σημάνουμε πραγματικό συναγερμό.
Φίλοι και φίλες,
Επιτρέψτε μου ορισμένες επισημάνσεις, άλλωστε πιο αναλυτικά τις προτάσεις μας σαν Κόμμα θα σας τις μοιράσουμε.
Σήμερα, δεν υπάρχει πολιτικό κόμμα, συνδικαλιστική οργάνωση, άνθρωπος σε αυτή τη χώρα που να μην ομολογεί πλέον την ανησυχητική οικονομική κατάσταση στην οποία έχουν βρεθεί τα ασφαλιστικά ταμεία, κατάσταση η οποία βάζει σε άμεσο κίνδυνο ακόμα και την καταβολή των ήδη τσεκουρωμένων συντάξεων.
Την ίδια στιγμή όμως που ομολογούν το πασιφανές, η κυβερνητική κρατική αστική προπαγάνδα κάνει κάθε προσπάθεια να συγκαλύψει τους πραγματικούς ενόχους γι’ αυτή την κατάσταση. Αποπροσανατολίζει προβάλλοντας τα περιστατικά κάποιων παράνομων συντάξεων, τις δήθεν υψηλές παροχές μιας μικρής μειοψηφίας, τις υπαρκτές ανισότητες μεταξύ κατηγοριών ασφαλισμένων. Εμφανίζει το ασφαλιστικό σαν ένα τεχνοκρατικό πρόβλημα, σαν ζήτημα λογιστικής κακοδιαχείρισης που οδήγησε στα ελλείμματα και στην υπονόμευση της βιωσιμότητας των ταμείων. Όχι φυσικά ότι δεν υπήρξε ή δεν υπάρχει και τέτοια. Όμως το κύριο σε καμιά περίπτωση δεν μπορεί να συγκριθεί η παρωνυχίδα που ενοχλεί και πονάει από τον μπαλτά που πέφτει για να κόψει πόδια και χέρια.
Ενοχοποιούν τους εργαζόμενους για τη σημερινή κατάσταση των Ταμείων ή στην καλύτερη περίπτωση τους βάζουν στο ίδιο τσουβάλι, θύτες και θύματα μαζί. Αξιοποιούν την κρίση, την υπερχρέωση του κράτους, τις συνέπειες του καπιταλιστικού δρόμου ανάπτυξης και της αστικής πολιτικής σαν εφαλτήριο για την κλιμάκωση της επίθεσης σε όσα κοινωνικά - ασφαλιστικά δικαιώματα έχουν απομείνει.
Η αλήθεια δεν έχει καμία σχέση με αυτή την προπαγάνδα τους. Η σημερινή κατάσταση του ασφαλιστικού συστήματος είναι αποτέλεσμα συγκεκριμένου σχεδίου που συστηματικά και με συνέχεια προώθησαν όλες οι κυβερνήσεις, όχι μόνο τα τελευταία χρόνια της κρίσης αλλά όλες τις προηγούμενες δεκαετίες. Το σύγχρονο αντιλαϊκό σχέδιο ανατροπής ξεκίνησε στις διάφορες χώρες ακόμα από τη δεκαετία του ΄70, μετά την τότε οικονομική κρίση.
Οι αντιλαϊκές πολιτικές για το Ασφαλιστικό, που εφαρμόστηκαν μέχρι σήμερα στην Ελλάδα και αυτές που σχεδιάζονται για το επόμενο διάστημα, συνδέονται άμεσα με συγκεκριμένες αποφάσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης με βασικό στόχο την εξασφάλιση μεγαλύτερης ανταγωνιστικότητας των μονοπωλιακών ομίλων, πράγμα που αυτόματα μεταφράζεται σε ξεζούμισμα των εργαζομένων και των συνταξιούχων, των λαϊκών στρωμάτων, με ένταση της εκμετάλλευσης.
Συναγωνιστές και συναγωνίστριες
Πρόκειται για αντιδραστικές αλλαγές που σχεδιάστηκαν συγκεκριμένα και προωθούνται σ’ όλα τα κράτη - μέλη της ΕΕ, πολύ πριν την εκδήλωση της κρίσης της διεθνούς καπιταλιστικής οικονομίας.
Αυτές οι αναδιαρθρώσεις δεν περιορίζονται μόνο στα υπερχρεωμένα κράτη της Ευρωζώνης. Στόχευαν και στοχεύουν: στη μείωση στο κατώτατο δυνατό επίπεδο της τιμής της εργατικής δύναμης, της μείωσης, όπως λένε του "μισθολογικού και μη μισθολογικού κόστους". Στη μεταφορά ασφαλιστικών βαρών του κράτους και των μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων στις πλάτες των εργαζομένων μέσα απ’ τη σύνδεση εισφορών - παροχών, τη λειτουργία του ασφαλιστικού συστήματος στη βάση της ανταποδοτικότητας. Με τους νόμους για να μπαίνουν τα ασφαλιστικά ταμεία στις χρηματαγορές, να κάνουν επενδύσεις, να μετατρέπονται σε επιχειρηματικούς ομίλους, άρα να μπαίνουν στη μέγγενη του ανταγωνισμού.
Στόχευαν και στοχεύουν στη διασφάλιση πεδίου κερδοφόρων επενδύσεων του υπερσυσσωρευμένου κεφαλαίου στο ασφαλιστικό σύστημα, που συμβαδίζει με τη συρρίκνωση της κρατικής στήριξης των ταμείων.
Το ΚΚΕ ήταν το μοναδικό κόμμα που δεν ψήφισε τους σχετικούς νόμους. Μάλιστα τώρα τελευταία προβλήθηκε και σαν επιτυχία των συνταξιοδοτικών ταμείων του Καναδά να αγοράσουν το 26% από το πακέτο που πούλησε η Χόχτιφ στο Ελ. Βενιζέλος.
Στόχευαν και στοχεύουν στην αξιοποίηση των αποθεματικών των ταμείων και των εισφορών των ασφαλισμένων για τη χρηματοδότηση των μονοπωλιακών ομίλων, με όρους που εκτινάσσουν τα κέρδη τους, "δανεικά και αγύριστα" όπως λέει ο λαός.
Οπωσδήποτε, το πρόβλημα του ασφαλιστικού δεν περιορίζεται μόνο στο ζήτημα των περικοπών και του αβέβαιου μέλλοντος των συντάξεων. Αφορά όλο τον τρόπο οργάνωσης της ποιότητας των υπηρεσιών, της ίδιας της αντίληψης για το τι σημαίνει ασφαλιστική παροχή.
Με τη σημερινή κατάσταση των ταμείων και το μέλλον των συντάξεων συνδέονται και αντανακλώνται όλες οι αρνητικές συνέπειες του καπιταλιστικού δρόμου ανάπτυξης και της πολιτικής των αστικών κυβερνήσεων. Δεν ευθύνονται οι εργαζόμενοι, τα λαϊκά στρώματα για την κατάσταση αυτή.
Η άσχημη κατάσταση των ταμείων και των συντάξεων έχουν να κάνουν:
- Με την τεράστια κλοπή των αποθεματικών των ταμείων.
- Με την εκτεταμένη εισφοροδιαφυγή, την εισφοροαπαλλαγή και εισφοροαποφυγή του μεγάλου κεφαλαίου και την αδυναμία των αυτοαπασχολούμενων να πληρώσουν τις εισφορές τους.
- Με τις αλλαγές και τα μέτρα που προωθούν την ιδιωτικοποίηση – εμπορευματοποίηση της υγείας και της πρόνοιας.
- Με την επέκταση της ανασφάλιστης εργασίας και των ελαστικών εργασιακών σχέσεων, της μερικής - προσωρινής απασχόλησης.
- Με τη μείωση των πραγματικών μισθών, του μεροκάματου, με τη συνολική απαξίωση της εργατικής δύναμης.
- Με την εκτίναξη της ανεργίας, ιδιαίτερα της μακρόχρονης, τόσο των νέων όσο και των μεγαλύτερων ηλικιών, των ηλικιωμένων.
Συνάδελφοι, συναδέλφισσες,
Το ΚΚΕ με επιμονή, είχε έγκαιρα ενημερώσει και προειδοποιήσει τους εργαζόμενους για τον ταξικό, αντιλαϊκό χαρακτήρα των αλλαγών που προωθούνται.
Μια απλή επισκόπηση των βασικών ιστορικών σταθμών της κυβερνητικής πολιτικής για το ασφαλιστικό αποδεικνύει πως προωθήθηκε με συνέπεια η πολιτική κατεδάφιση των ασφαλιστικών δικαιωμάτων την τελευταία εικοσαετία. Μεθοδεύτηκε, οργανώθηκε, προωθήθηκε, συστηματικά και σχεδιασμένα, ώστε να μπορεί και να απορροφά τις αντιδράσεις, τους κραδασμούς, να ενσωματώνει δυνάμεις, να αποπροσανατολίζει, να εγκλωβίζει. Από την άποψη αυτή είναι και ιστορικές και μεγάλες οι ευθύνες όλων. Εκτός από τα κόμματα που κυβέρνησαν εναλλάξ, ΠΑΣΟΚ και ΝΔ και όλοι οι άλλοι που βρέθηκαν στην αντιπολίτευση, όπως ο ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ που στο όνομα του εκσυγχρονισμού συμφωνούσαν να μετατρέπονται τα ασφαλιστικά ταμεία σε μετόχους τραπεζών,με τον οπορτουνισμό τους, τα "σαλιαρίσματα" με τη συμμετοχή στους ονομαζόμενους "κοινωνικούς διαλόγους", όπου συμμετείχαν όλοι τους δίνοντας άλλοθι στο πέρασμα των μέτρων με "κοινωνική συναίνεση", όπως και οι συμβιβασμένες συνδικαλιστικές ηγεσίες, οι οποίες όχι μόνο απλά δεν στάθηκαν στο ύψος των περιστάσεων, αλλά έγιναν και ο "δούρειος ίππος" μέσα στο κίνημα για όλα τα αντιλαϊκά, αντιασφαλιστικά μέτρα.
Την περίοδο της διακυβέρνησης ΝΔ ’90-’93 επιβλήθηκε η αύξηση του ορίου ηλικίας συνταξιοδότησης εργαζομένων στο δημόσιο, η αύξηση του χρόνου για κατοχύρωση ασφαλιστικού δικαιώματος στο ΙΚΑ, ο διαχωρισμός των ασφαλισμένων σε πριν και μετά το 1993, η αύξηση της συμμετοχής των εργαζομένων στην τιμή των φαρμάκων.
Στη συνέχεια το ΠΑΣΟΚ με το νόμο Ρέππα του 2002, μείωσε τις συντάξεις στο δημόσιο, χρησιμοποιώντας τη μείωση του ποσοστού αναπλήρωσης συντάξεων σε σχέση με τους μισθούς, κατάργησε την 35ετία για τους νέους εργαζόμενους στο δημόσιο, αύξησε το όριο ηλικίας στα 67 χρόνια ("σε προαιρετική βάση"), δρομολόγησε την ενοποίηση ταμείων και ενίσχυσε τη λογική του ανταποδοτικού κεφαλαιοποιητικού συστήματος, εντάσσοντας στο ασφαλιστικό σύστημα τα "επαγγελματικά ταμεία".
Η ΝΔ που το διαδέχθηκε ξανά, με το νόμο Σιούφα και άλλες ρυθμίσεις, αύξησε τις εισφορές των νέων ασφαλισμένων, προχώρησε στην ένταξη ταμείων τραπεζών και πρώην ΔΕΚΟ στο ΙΚΑ, ενίσχυσε τα μέτρα δημιουργίας επαγγελματικών ταμείων, στήριξε με κίνητρα την επέκταση του εργάσιμου βίου στα 67 χρόνια και τη νέα μείωση των συντάξεων.
Ακολούθησε ο νόμος Λοβέρδου του ΠΑΣΟΚ το 2010 και γενικότερα οι ρυθμίσεις της τελευταίας διετίας των διαφόρων συγκυβερνήσεων, που αύξησαν τα όρια ηλικίας, μείωσαν το ύψος της βασικής σύνταξης, κατάργησαν την 13η και 14η σύνταξη, δρομολόγησαν τη διακοπή της κρατικής εγγύησης για τις επικουρικές συντάξεις και την εδραίωση των επαγγελματικών ταμείων.
Παράλληλα, τα αποθεματικά των ταμείων έγιναν το λίπασμα των κεφαλαιοκρατών για την καπιταλιστική ανάπτυξη όλη τη μεταπολεμική περίοδο: Κλάπηκαν δισεκατομμύρια απ’ τις εισφορές των εργαζομένων με τις άτοκες καταθέσεις στην Τράπεζα της Ελλάδας, τη συμμετοχή των ταμείων στο τζόγο του Χρηματιστηρίου και το πρόσφατο κούρεμα των ομολόγων με απώλειες που ξεπερνούν τα 12 δισεκατομμύρια ευρώ.
Εδώ θα πρέπει να συνυπολογίσουμε τις συνεχείς χαριστικές ρυθμίσεις στις επιχειρήσεις και την ανοχή της εισφοροδιαφυγής των μονοπωλίων.
Το συμπέρασμα που βγαίνει αβίαστα είναι ότι η οικονομική κατάσταση των ασφαλιστικών ταμείων διαμορφώθηκε με ευθύνη και σχεδιασμένη παρέμβαση των αστικών κυβερνήσεων της τελευταίας εικοσαετίας. Επομένως, το ζήτημα είναι καθαρά πολιτικό και όχι τεχνοκρατικό, λογιστικό. Δεν πρόκειται για μια απλή κακοδιαχείριση, αλλά για επίθεση της άρχουσας τάξης ενάντια στο λαό, ενάντια σε ένα κοινωνικό δικαίωμα κατακτημένο με αίμα.
Στην υλοποίηση αυτής της κρατικής πολιτικής οι διοικήσεις των ταμείων έχουν το δικό τους διακριτό μερίδιο ευθύνης.
Αγαπητοί φίλοι και φίλες,
Η συνοπτική αναφορά στους σταθμούς της αντιασφαλιστικής πολιτικής που προηγήθηκαν δεν έχει σκοπό την αποκατάσταση της ιστορικής αλήθειας, δεν αφορά το παρελθόν, για να πούμε, ότι έγινε έγινε, ας κοιτάξουμε τώρα τι κάνουμε.
Αυτή μας η αναφορά αφορά στο σήμερα και το αύριο, γιατί η αντιλαϊκή επίθεση δεν έχει ολοκληρωθεί. Επιπλέον δείχνει ότι δεν αρκεί να παλεύεις κατά των συνεπειών μιας αντιλαϊκής στρατηγικής αλλά να παλεύεις και την αιτία, τη μήτρα που γεννάει τέτοιες συνέπειες.
Είναι αναγκαία για να αποκαλυφθεί πως η αστική πολιτική αξιοποιεί το ζήτημα της "βιωσιμότητας" των ταμείων για να καλλιεργήσει το έδαφος νέων αντιασφαλιστικών ρυθμίσεων.
Γενικότερα πρέπει να ξέρουμε ότι η άρχουσα τάξη αξιοποιεί τα προβλήματα που γεννά και διογκώνει η πολιτική της, σαν εφαλτήρια για να επιταχύνει στην υλοποίηση των αντιλαϊκών κατευθύνσεών της.
Ο κίνδυνος να τσακιστούν οι ήδη ελάχιστες ασφαλιστικές παροχές και να καθηλωθούν μόνιμα οι κύριες συντάξεις στο ύψος των προνοιακών επιδομάτων είναι άμεσος.
Εκεί οδηγούν οι αποφάσεις και οι δεσμεύσεις της ΕΕ που περιλαμβάνει η στρατηγική "Ευρώπη 2020" και η Λευκή Βίβλος για τις συντάξεις του 2012. Πρόκειται για υποχρεωτικές κατευθύνσεις που στηρίζουν την επίθεση της άρχουσας τάξης σε κάθε κράτος - μέλος της Ένωσης και αναγορεύουν τη ρύθμιση του συνταξιοδοτικού συστήματος σε ζήτημα "κοινού ενδιαφέροντος της ΕΕ".
Η υλοποίηση αυτών των κατευθύνσεων οδηγεί στην παντελή διάλυση του συστήματος κοινωνικής ασφάλισης.
Μεταξύ άλλων, οι κατευθύνσεις της ΕΕ περιλαμβάνουν:
- Αύξηση των ορίων ηλικίας για συνταξιοδότηση με οικονομικές ποινές σ’ όσους συνταξιοδοτούνται νωρίτερα.
- Υπολογισμός της σύνταξης με βάση τις αποδοχές του συνόλου του εργασιακού βίου και όχι των καλύτερων ετών.
- Μείωση του μεριδίου των κρατικών διανεμητικών συντάξεων στη συνολική συνταξιοδοτική δαπάνη.
- Κάθε μήνα να πληρώνονται οι ασφαλισμένοι ανάλογα με το τι έχει το ταμείο σε χρήμα.
Μέσα σ’ αυτό το πλαίσιο, στη χώρα μας θα αντιμετωπίσουμε αύξηση και ενοποίηση των εισφορών και συμπίεση προς τα κάτω των ενιαίων παροχών. Σταδιακή μείωση των εργοδοτικών εισφορών στην τριετία 2014-2016.
Από 1/1/2015 καθιερώνεται η βασική σύνταξη των 360 ευρώ δηλαδή καταργείται η βασική σύνταξη των 486 ευρώ για το ΙΚΑ.
Θα προωθηθεί νέα μείωση των συντάξεων που θα ξεπεράσει το 35%. Από το 2014 θα διακοπεί η καταβολή του επιδόματος ΕΚΑΣ για όσους είναι κάτω των 65 ετών, ακόμα και αν είναι χαμηλοσυνταξιούχοι. Τα εφάπαξ βοηθήματα θα συρρικνωθούν.
Στο Ενιαίο Ταμείο Επικουρικής Ασφάλισης (ΕΤΕΑ) που απορροφά το σύνολο των επικουρικών ταμείων, το κράτος αποσύρει στην ουσία τη στήριξή του, με την επίκληση της δέσμευσης να "δρα κατά ουδέτερο δημοσιονομικό τρόπο".
Συντρόφισσες και σύντροφοι,
Συνάδελφοι και συναδέλφισσες,
Το ΚΚΕ αντιμετωπίζει την κοινωνική ασφάλιση με γνώμονα την ικανοποίηση των αναγκών του λαού. Η ασφάλιση, η σύνταξη, η προστασία της υγείας είναι κοινωνικές ανάγκες και αποτελούν κοινωνικά δικαιώματα.
Γι’ αυτό και η πρόταση του ΚΚΕ δεν περιορίζεται στην επιτακτική ανάγκη να μπει φρένο στη σημερινή κατάσταση και να αποσπαστούν ορισμένες κατακτήσεις, αλλά απαιτεί αγωνιστικά την κάλυψη των πραγματικών αναγκών του λαού, παίρνοντας υπόψη την άνοδο της παραγωγικότητας, τις εξελίξεις στην επιστήμη και την τεχνολογία, την επιμήκυνση του ορίου της ζωής, όπως και τις ιδιαίτερες ανάγκες κατά κλάδο, φύλο, ηλικία, καθώς και τα άτομα με ειδικές ανάγκες. Άλλωστε, η ίδια η αύξηση του πλούτου που παράγουν οι εργαζόμενοι, η ανάπτυξη της επιστήμης και της τεχνολογίας έχουν δημιουργήσει τη βάση για την ικανοποίηση των λαϊκών αναγκών.
Στη σημερινή συγκυρία αξίζει να υπενθυμίσουμε συνοπτικά πως θεμελιώθηκε το κοινωνικό-ασφαλιστικό σύστημα στις πρώτες δεκαετίες του 20ου αιώνα και πως αναπτύχθηκε τα επόμενα χρόνια.
Η αστική πολιτική του λεγόμενου "κράτους πρόνοιας" αντανακλούσε ασφαλώς την πίεση που ασκούσε στον καπιταλιστικό κόσμο η Μεγάλη Οκτωβριανή Επανάσταση, οι εργατικές επαναστάσεις στην Ουγγαρία και στη Γερμανία, οι κατακτήσεις της σοσιαλιστικής οικοδόμησης, αλλά και η ανάπτυξη της ίδιας της ταξικής πάλης στις υπόλοιπες χώρες του καπιταλισμού.
Από την άλλη, η αστική πολιτική αντανακλούσε τους ελιγμούς και την προσπάθεια ενσωμάτωσης του ριζοσπαστισμού των εργαζομένων στο σύστημα της καπιταλιστικής εκμετάλλευσης.
Η δυνατότητα να υλοποιηθεί η συγκεκριμένη κοινωνική πολιτική του κράτους των μονοπωλίων, στηρίχθηκε στη θεαματική αύξηση της παραγωγικότητας και του βαθμού εκμετάλλευσης των εργαζομένων, στην ανάγκη τόνωσης της κατανάλωσης της μαζικής παραγωγής βιομηχανικών εμπορευμάτων και μαζικοποίηση του βιομηχανικού προλεταριάτου.
Σε κάθε περίπτωση βέβαια, ακόμα και πριν τις σύγχρονες εκτεταμένες καπιταλιστικές αναδιαρθρώσεις, το ασφαλιστικό σύστημα δεν κάλυπτε καθολικά και ενιαία τις πραγματικές ανάγκες των εργατικών, λαϊκών οικογενειών στα ιμπεριαλιστικά κέντρα.
Από τη δεκαετία του ’80 και ιδιαίτερα του ’90, όπως προαναφέραμε, ξεδιπλώθηκε η αστική στρατηγική για την ενίσχυση της συγκέντρωσης και συγκεντροποίησης του κεφαλαίου, για τη θωράκιση της ανταγωνιστικότητας και της κερδοφορίας των μονοπωλίων.
Συνδυασμένα μέτρα αυτής της στρατηγικής ήταν το χτύπημα της πλήρους - σταθερής εργασίας, του σταθερού εργάσιμου χρόνου, των συνταξιοδοτικών δικαιωμάτων, της εμπορευματοποίησης της υγείας, της πρόνοιας, της παιδείας. Σ’ αυτό το πλαίσιο προχωρά η αντιστοίχιση της ασφάλισης με τη γενικότερη κατεύθυνση διασφάλισης φθηνότερης εργατικής δύναμης, τις ελαστικές εργασιακές σχέσεις, τη μερική, προσωρινή απασχόληση, με αποτέλεσμα τη χειροτέρευση των όρων συνταξιοδότησης και προστασίας της υγείας.
Στον αντίποδα αυτής της αντιλαϊκής πορείας, η ιστορία του 20ου αιώνα αναδεικνύει τη συντριπτική υπεροχή του σοσιαλισμού σ’ όλες τις πλευρές της κοινωνικής πολιτικής.
Έχει αξία να θυμίσουμε εδώ ότι το σοβιετικό Σύνταγμα του 1936 που αντανακλούσε τις νέες σοσιαλιστικές σχέσεις παραγωγής και κατανομής προέβλεπε:
Το δικαίωμα στην εργασία που εξασφαλίζεται με τη σοσιαλιστική οργάνωση της εθνικής οικονομίας, τη συνεχή ανάπτυξη των παραγωγικών δυνάμεων της κοινωνίας, την κατάργηση της δυνατότητας των οικονομικών κρίσεων.
Το δικαίωμα στην ανάπαυση με τον περιορισμό της εργάσιμης ημέρας και την καθιέρωση ετήσιας άδειας με αποδοχές.
Το δικαίωμα των πολιτών να ασφαλισθούν για τα γηρατειά τους καθώς και για την περίπτωση αρρώστιας και ανικανότητας προς εργασία. Το δικαίωμα αυτό εξασφαλίζεται με τη μεγάλη ανάπτυξη της κοινωνικής ασφάλισης των εργατών και υπαλλήλων με έξοδα του κράτους, με τη δωρεάν νοσηλεία των εργαζομένων, με τη δημιουργία δικτύου σταθμών υγείας.
Η ιστορική πείρα της ΕΣΣΔ, παρά τα προβλήματα, τις αδυναμίες και παρεκκλίσεις στο έδαφος της πάλης με κάθε μορφή ατομικής ιδιοκτησίας, αποδεικνύει τη δυνατότητα πλήρους ασφαλιστικής κάλυψης των εργαζομένων, εξάλειψης της ανεργίας, εξασφάλιση της πλήρους - σταθερής εργασίας που μπορεί να διασφαλίσει ο κεντρικός επιστημονικός σχεδιασμός της οικονομίας, της εργατικής, λαϊκής εξουσίας.
Φίλοι και φίλες,
Ένα να έχουμε σίγουρο: Καμιά αστική κυβέρνηση, καμιά κυβέρνηση διαχείρισης υπέρ των μονοπωλίων, καμιά πολιτική δύναμη που υποκλίνεται στο στόχο της ανταγωνιστικότητας των μονοπωλίων, που αποδέχεται τις δεσμεύσεις της ΕΕ, που βαδίζει στον καπιταλιστικό δρόμο ανάπτυξης δεν μπορεί να διασφαλίσει αυτά τα κοινωνικά δικαιώματα.
Γι’ αυτό και καμιά δύναμη του αστικού πολιτικού συστήματος, όπου κι αν κατατάσσει τον εαυτό της στον πολιτικό χάρτη -δεξιά, κεντρώα ή αριστερά- δεν μπορεί ούτε θέλει να δεσμευτεί στην άμεση κατάργηση του συνόλου των αντιασφαλιστικών νόμων σε περίπτωση εκλογής της στην κυβέρνηση σήμερα ή αύριο. Όλες υποκλίνονται στις ευρωενωσιακές, κοινοτικές οδηγίες και υποχρεώσεις που αφορούν το σύνολο των κρατών - μελών της ΕΕ είτε έχουν, είτε δεν έχουν μνημόνιο και τρόικα. Όλες θεωρούν ηγεμόνα στην ανάπτυξη τις επενδυτικές επιλογές των μονοπωλιακών ομίλων.
Η όποια προσωρινή ανάκαμψη, η επιστροφή σε ψηλό ρυθμό καπιταλιστικής ανάπτυξης, δηλαδή ο στρατηγικός στόχος στον οποίο ορκίζονται όλες οι δυνάμεις του αστικού πολιτικού συστήματος, δεν πρόκειται να εξαλείψει την εκτεταμένη ανεργία και τα αντιλαϊκά μέτρα που πάρθηκαν στο όνομα της κρίσης. Η προσέλκυση επενδύσεων θα στηριχθεί στη φθηνή εργατική δύναμη, στη μείωση των ασφαλιστικών εισφορών των μονοπωλίων, σε νέες φοροαπαλλαγές και κρατικές επιδοτήσεις του μεγάλου κεφαλαίου, θα στηριχτεί σε όλους τους αντιλαϊκούς νόμους, όποιος κι αν τους έχει αυτούς ψηφίσει. Γι' αυτό και δεν δεσμεύονται ρητά για τίποτε και τα αφήνουν όλα ανοιχτά, προετοιμαζόμενοι να αναλάβουν την κυβέρνηση και να γίνει ο ένας χαλίφης στη θέση του άλλου χαλίφη, παίζοντας όπως πάντα ο ένας το ρόλο της κυβέρνησης - συγκυβέρνησης, ο άλλος το ρόλο της αξιωματικής αντιπολίτευσης, το γνωστό και μη εξαιρετέο δίπολο.
Στις σημερινές συνθήκες κάθε επιμέρους μάχη για να μπει εμπόδιο στα νέα σχέδια ανατροπής των ασφαλιστικών δικαιωμάτων, για να έχει συνέχεια, διάρκεια και νικηφόρα προοπτική πρέπει να ενταχθεί στην οργάνωση της αντεπίθεσης για ενιαίο υποχρεωτικό αποκλειστικά δημόσιο και δωρεάν καθολικό σύστημα Κοινωνικής Ασφάλισης με βασικά χαρακτηριστικά:
Να σηκώσουν το βάρος της χρηματοδότησης της κοινωνικής ασφάλισης τα μονοπώλια και το κράτος τους και όχι η εργατική τάξη, τα άλλα λαϊκά στρώματα, οι αυτοαπασχολούμενοι, που σήμερα πάνω από τους μισούς ενεργούς ασφαλισμένους, αδυνατούν να πληρώσουν τις εισφορές τους, άλλοι διέκοψαν την ασφάλισή τους και είναι επί ξύλου κρεμάμενοι, ενώ οι φτωχοί αγρότες δεν έχουν να πληρώσουν τις εισφορές τους στον ΟΓΑ, ενώ από το φθινόπωρο η κατάσταση συνολικά προβλέπεται να επιδεινωθεί, θα δημιουργηθεί μια εκρηκτική κατάσταση.
Να διασφαλιστεί δημόσια και δωρεάν υγεία για όλους, με εξειδίκευση κατά κλάδο, τομέα οικονομίας, φύλο, ηλικία, ειδικά για τα ΑμΕΑ.
Να υπάρξει πλήρης ασφαλιστική κάλυψη ανέργων, εργαζομένων με προσωρινή απασχόληση και συμβάσεις έργου, αυτοαπασχολουμένων. Σύνθημά μας πρέπει να γίνει καμία ώρα δουλειάς να μην μένει χωρίς ασφαλιστική κάλυψη.
Να αυξηθούν οι συντάξεις, να μειωθούν τα όρια ηλικίας, να βελτιωθούν οι προϋποθέσεις συνταξιοδότησης.
Ρεαλιστικό και εφικτό είναι αυτό που αντιστοιχεί στις ανάγκες και τα συμφέροντα του λαού, της νεολαίας, με βάση την αύξηση της παραγωγικότητας και του πλούτου που παράγει.
Στις σημερινές συνθήκες έχει ιδιαίτερη σημασία ο συντονισμός της δράσης συνταξιούχων και εργαζομένων ανεξαρτήτως Ταμείου, με βάση τις αιχμές και τους άμεσους στόχους πάλης που έχουμε δώσει σήμερα στο αναλυτικό κείμενο που σας μοιράστηκε.
Με ενδιαφέρον θα θέλαμε να ακούσουμε τις απόψεις σας, τις απόψεις και θέσεις για τα σοβαρά αυτά ζητήματα, των φορέων σας, έτσι ώστε να εμπλουτίσουμε και τις θέσεις μας, να μπορέσουμε να τις κάνουμε εργαλείο πάλης για συνολικές αλλαγές, όχι μόνο να σώσουμε ό,τι μπορούμε, αλλά και να ανοίξουμε το δρόμο για την οριστική λύση του προβλήματος, για το πλήρες δικαίωμα στην κοινωνική ασφάλιση, την υγεία, την πρόνοια, την πρόληψη, την ευημερία της εργατικής τάξης, των άλλων λαϊκών στρωμάτων, του πολύπαθου λαού μας».

Στη Βοστόνη ο Κάμερον για να ενημερωθεί για τη βομβιστική επίθεση

Ο Βρετανός πρωθυπουργός Ντέιβιντ Κάμερον θα επισκεφθεί σήμερα την Βοστόνη για να ενημερωθεί για την βομβιστική επίθεση που σημειώθηκε στον Μαραθώνιο ύστερα από συνάντηση που θα έχει με τον πρόεδρο Μπαράκ Ομπάμα με στόχο την διαμεσολάβηση για την επίτευξη ειρηνευτικής συμφωνίας στη Συρία και τις προπαρασκευαστικές συνομιλίες για την σύναψη εμπορικής συμφωνίας ΕΕ-ΗΠΑ.
Στην πρώτη του επίσκεψη στις ΗΠΑ από τότε που ο Ομπάμα εξασφάλισε δεύτερη προεδρική θητεία, ο Κάμερον θα ενημερωθεί λεπτομερώς από το FBI για την επίθεση στη Βοστόνη και για τον τρόπο που οι ΗΠΑ την αντιμετώπισαν.

Ο Κάμερον αναμένεται επίσης να εκφράσει τα συλλυπητήριά του προς τις οικογένειες των θυμάτων.
Θέματα διεθνούς διπλωματίας θα βρίσκονται ψηλά στην ατζέντα της επίσκεψής του και ο Βρετανός ηγέτης προσβλέπει στην βοήθεια του Αμερικανού προέδρου για την προετοιμασία της διάσκεψης της G8 που θα πραγματοποιηθεί στη Βόρεια Ιρλανδία τον επόμενο μήνα, καθώς και στο ότι οι δύο ηγέτες--μαζί με τη Ρωσία--θα συμβάλλουν στην εξεύρεση πολιτικής διευθέτησης της συριακής κρίσης.

Η τριήμερη επίσκεψη του Κάμερον θα ξεκινήσει από τον Λευκό Οίκο στην Ουάσινγκτον και θα ολοκληρωθεί στη Νέα Υόρκη, όπου αναμένεται να συμμετάσχει στις συνομιλίες στα Ηνωμένα Έθνη με θέμα την επίτευξη συμφωνίας για τους νέους παγκόσμιους αναπτυξιακούς στόχους.

Πριν από την επίσκεψή του, ο Κάμερον είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον Αμερικανό υπουργό Εξωτερικών Τζον Κέρι για να συζητήσουν για την συριακή κρίση. Εκπρόσωπος του γραφείου του Βρετανού πρωθυπουργού δήλωσε ότι η συζήτηση αφορούσε τρόπους "με τους οποίους η Βρετανία, η Ρωσία και η Αμερική θα μπορούσαν να συνεργαστούν με επιτυχία για την διοργάνωση ειρηνευτικής διάσκεψης μέχρι τα τέλη του μήνα".
ΠΗΓΗ skai.gr, grafida-sintikis.blogspot.gr

Παρίσι και Βερολίνο ετοιμάζουν "Νέα Συμφωνία" κατά της ανεργίας των νέων

Παρίσι και Βερολίνο αναμένεται να παρουσιάσουν στα τέλη του μήνα ένα κοινό σχέδιο αντιμετώπισης της ανεργίας των νέων στην Ευρώπη, μέσω δανείων προς τις επιχειρήσεις που θα τούς προσλαμβάνουν, αναφέρει σημερινό δημοσίευμα της γερμανικής εφημερίδας Rheinische Post.

Σύμφωνα με την εφημερίδα, η κοινή πρωτοβουλία του γάλλου υπουργού Εργασίας Μισέλ Σαπέν και της γερμανίδας ομολόγου του Ούρσουλα φον ντεν Λάιεν, με την ονομασία "Νέα Συμφωνία για την Ευρώπη" κατά το "New Deal" (Νέα Συμφωνία) του 1933 του αμερικανού προέδρου Φρανγκλίνου Ντελάνο Ρούσβελτ, θα παρουσιαστεί σε διάσκεψη στο Παρίσι στις 28 Μαΐου που έχει οργανώσει ο γερμανο-αμερικανός επενδυτής Νίκολας Μπεργκρίν. 

Οι υπουργοί Οικονομικών των δύο χωρών Πιέρ Μοσκοβισί και Βόλφγκανγκ Σόιμπλε θα συμμετάσχουν στη διάσκεψη αυτή, προσθέτει η εφημερίδα, η οποία επικαλείται "πηγές προσκείμενες στις δυο κυβερνήσεις και τους οργανωτές της διάσκεψης".

Το σχέδιο, το οποίο προσυπογράφουν μεγάλες επιχειρήσεις σύμφωνα με τη Rheinische Post, προβλέπει ότι η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων θα χορηγήσει δάνεια "πολλών δισεκατομμυρίων" στις επιχειρήσεις που θα δεσμευτούν ότι θα προσλάβουν ή θα εκπαιδεύσουν νέους. 

Η Ευρωπαϊκή 'Ενωση έχει ήδη συμφωνήσει να διαθέσει 6 δισεκατομμύρια ευρώ ως το 2020 στον αγώνα κατά της ανεργίας των νέων, η οποία για παράδειγμα στην Ισπανία, πλήττει τον ένα στους δυο νέους.

Σύμφωνα με την εφημερίδα, η "Νέα Συμφωνία" θα είναι εγγύηση για την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων, η οποία θα μπορέσει έτσι να χορηγήσει δάνεια ύψους 60 δισεκατομμυρίων ευρώ στις ενδιαφερόμενες επιχειρήσεις.

Πηγή: ΑΜΠΕ, skai.grgrafida-sintikis.blogspot.gr

Λιμάνια, ναυπηγεία, ναυτική εκπαίδευση στη βασική αντζέντα των συνομιλιών με Κίνα


Πού στρέφουν το ενδιαφέρον τους οι Κινέζοι

Το ενδιαφέρον των κινεζικών επιχειρήσεων να διευρύνουν την παρουσία τους στον Ελλαδικό χώρο, κυρίως μέσω του τομέα της ναυτιλίας και των εμπορευματικών μεταφορών, αναμένεται να επιβεβαιωθεί κατά την επίσημη επίσκεψη του πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά στην Κίνα από τις 15 έως τις 19 Μαΐου, συνοδεία περίπου 60 επιχειρηματιών, μετά από επίσημη πρόσκληση του πρωθυπουργού του Κρατικού Συμβουλίου της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας.

Λιμάνια και ναυπηγεία στη βασική ατζέντα των συνομιλιών

Όπως αναφέρει το ΑΜΠΕ, οι πατροπαράδοτα ζεστές και εποικοδομητικές σχέσεις των δύο χωρών ενισχύθηκαν ιδιαίτερα την προηγούμενη δεκαετία, υπό το φως της διοργάνωσης των Ολυμπιακών Αγώνων, το 2004 στην Αθήνα και το 2008 στο Πεκίνο.

Είναι η εποχή που σχεδόν σε μηνιαία βάση ελληνικές και κινεζικές αντιπροσωπείες συνομιλούσαν επισήμως με σκοπό την ενίσχυση των εμπορικών και πολιτιστικών σχέσεων των δύο χωρών όπου προϋπήρχαν στέρεες βάσεις.

Δυστυχώς η ανοδική πορεία των διμερών σχέσεων διεκόπη απότομα από την κρίση χρέους της Ελλάδας αλλά και τη γενικότερη οικονομική ύφεση.

Η επίσκεψη του πρωθυπουργού και της αντιπροσωπείας των Ελλήνων επιχειρηματιών είναι καλά προετοιμασμένη και έρχεται σε μια εποχή βελτιστοποίησης των οικονομικών δεικτών της χώρας γεγονός που μπορεί πλέον να αναθερμάνει άμεσα το ενδιαφέρον των κινεζικών επενδύσεων στην ελληνική αγορά. 

Αναφορικά με την ατζέντα των συνομιλιών για τα θέματα ναυτιλίας, τα κυριότερα ζητήματα που μπαίνουν στο τραπέζι, είναι τα λιμάνια, τα ναυπηγεία και η ναυτική εκπαίδευση.

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι εφοπλιστές Γιάννης Αγγελικούσης, Γιώργος Προκοπίου, Συμεών Παλιός, Νίκος Τσάκος, Θεόδωρος Βενιάμης, Δημήτρης Μελισσανίδης είναι ήδη μεταξύ των εφοπλιστών που έχουν προσκληθεί επίσημα απο την κινεζική πλευρά και θα μεταβούν στην Κίνα, ενώ αναμένεται απάντηση και από τους κυρίους Λιβανό και Μαρινάκη.

Σημειώνεται ότι μετά τη συμφωνία παραχώρησης των δύο σταθμών εμπορευματοκιβωτίων στην Cosco, την πρόσφατη συμφωνία με τη Hewlett Packard και τη σιδηροδρομική σύνδεση του λιμανιού του Πειραιά στο Ικόνιο μέσω του Θριασίου Πεδίου με τη βόρεια Ελλάδα και από εκεί με την Κεντρική και Ανατολική Ευρώπη, η κινεζική πλευρά δείχνει ιδιαίτερο ενδιαφέρον για τα ελληνικά λιμάνια, που αποκτούν σημαντικά πλεονεκτήματα έναντι των βορείων λιμανιών της Ευρώπης, λόγω μείωσης του κόστους και του χρόνου στις εμπορευματικές μεταφορές.

Έως τώρα, η διαδικασία προώθησης προϊόντων από την Ασία προς τη βόρεια Ευρώπη ήταν πιο κοστοβόρα μέσω της διώρυγας του Σουέζ.

Σύμφωνα με πληροφορίες, στο στόχαστρο του μεγαλύτερου διαχειριστή επενδυτικών κεφαλαίων της Κίνας, του SASAC, που είναι ο κύριος μέτοχος σε 168 μεγάλες κινεζικές εταιρίες, μεταξύ των οποίων και της COSCO, βρίσκονται τα μεγάλα ελληνικά λιμάνια και ειδικότερα οι εμπορευματικοί τους σταθμοί, τα Car Terminal, και οι προβλήτες κρουαζιέρας, που θα βρεθούν σύντομα σε διαδικασία αποκρατικοποίησης με τη μορφή συμβάσεων παραχώρησης μέσω του ΤΑΙΠΕΔ.

Σημειώνεται ότι το Δεκέμβριο του 2012 πολυμελής αντιπροσωπεία του Κινεζικού Οργανισμού με επικεφαλής τη γενική διευθύντρια Xie Lin,είχε συναντηθεί με τη διοίκηση του ΟΛΠ και είχε εκφραστεί έντονο επενδυτικό ενδιαφέρον.

Στο πλαίσιο αυτό ερμηνεύεται και η μεγάλη κινητικότητα για το λιμάνι της Θεσσαλονίκης, όπου με αφορμή πρόσφατη επίσκεψη κλιμακίου του ΤΑΙΠΕΔ αναδείχθηκε το ενδιαφέρον μεγάλων ομίλων εκτός Κίνας για την εκμετάλλευσή του.

Σημειώνεται ότι το ΤΑΙΠΕΔ δεν έχει γνωστοποιήσει ακόμη το μοντέλο στρατηγικής ανάπτυξης των λιμανιών, ωστόσο πηγές αναφέρουν ότι το μοντέλο που προτείνεται είναι αυτό της ολικής παραχώρησης, είτε με την παραχώρηση δραστηριοτήτων, είτε με πώληση μετοχών.

Επίσης το δρόμο της Hewlett Packard, μετά τη συμφωνία για μεταφορά των προϊόντων της από την Ασία μέσω της Ελλάδα, φέρονται ότι θέλουν να ακολουθήσουν και άλλες διεθνείς επιχειρήσεις, καθώς διαβλέπουν μεγάλες ευκαιρίες στη χώρα μας και ιδιαίτερα στο λιμάνι του Πειραιά.

Μετά τη πρόσφατη συμφωνία της Hewlett Packard με Cosco και ΤΡΑΙΝΟΣΕ η Σουηδική ΙΚΕΑ, η LG από την Κορέα και η Lenovo από την Κίνα, έχουν εκφράσει ενδιαφέρον για δραστηριοποίησή τους στο μεγαλύτερο λιμάνι της χώρας.
Παράγοντες της αγοράς, ανέφεραν στο ΑΜΠΕ ότι το υπουργείο Ναυτιλίας και Αιγαίου μετά και τη ψήφιση του νέου πολυνομοσχεδίου «ανασυγκρότηση και άλλες διατάξεις» έχει δημιουργήσει ήδη τις θεσμικές προϋποθέσεις, για την οργανωτική αναδιάρθρωση του λιμενικού συστήματος της χώρας με στόχο τις επενδύσεις που θα φέρουν ανάπτυξη και απασχόληση. 

Η κινεζική πλευρά θεωρεί επίσης ιδιαίτερα σημαντικό το γεγονός ότι καλύτεροι πελάτες των κινεζικών ναυπηγείων, είναι οι Έλληνες εφοπλιστές οι οποίοι τα τελευταία χρόνια έχουν επενδύσει σημαντικά ποσά σε «χτίσιμο» πλοίων και επισκευές η μετασκευές.

Η κινεζική πλευρά χαρακτηρίζει «τιμή» την Ελληνική επιλογή να ναυπηγεί πλοία της στην Κίνα καθώς ένα σημαντικό ποσοστό μεταφοράς προϊόντων από και προς την Κίνα μέσω Ελλάδας γίνεται με πλοία ελληνικών συμφερόντων.

Σε αυτό το πλαίσιο, πηγές από το υπουργείο Ναυτιλίας ανέφεραν ότι ο Κωστής Μουσουρούλης που θα είναι και ένας από τους υπουργούς που θα συνοδεύει τον πρωθυπουργό, θα καταβάλει προσπάθειες προκειμένου να υπάρξουν οι προϋποθέσεις ώστε πλοία ελληνικών η κινεζικών συμφερόντων που δραστηριοποιούνται μέσω της χώρα μας σε εμπορευματικές μεταφορές, να πραγματοποιούν εργασίες επισκευής η συντήρησης σε ελληνικά ναυπηγεία.

Πληροφορίες αναφέρουν επίσης ότι κ.Μουσουρούλης εκμεταλλευόμενος το γεγονός ότι πλέον και στην Ελλάδα υπάρχουν καινοτόμες διαδικασίες στις μεγάλες πολυεθνικές που θα θελήσουν να βάλουν τη χώρα μας στα logistics της εφοδιαστικής τους αλυσίδας έναντι των χωρών της βόρειας Ευρώπης, θα αναπτύξει προς την κινεζική πλευρά όλα τα θέματα που άπτονται με την ανάπτυξη των λιμανιών, συμπεριλαμβανομένων της κρουαζιέρας αλλά και των μαρίνων. Επίσης θα συζητηθούν θέματα συνεργασίας για τη ναυτική εκπαίδευση και τις νέες τεχνολογίες.

Ο διευθύνων σύμβουλος της XRTC, Γιώργιος Ξηραδάκης, μιας μεγάλης και έμπειρης ελληνικής εταιρείας που δραστηριοποιείται στη ναυτιλιακή χρηματοδότηση μεγάλων ναυτιλιακών εταιρειών εδώ και πολλά χρόνια στην Κίνα, μιλώντας στο ΑΜΠΕ, ανέφερε ότι η κινεζική αγορά πάντα φίλα προσκείμενη προς τη χώρα μας, περίμενε πολλά χρόνια τη σταθεροποίηση της ελληνικής οικονομίας.

Όπως σημείωσε η αξία των πλοίων ελλήνων εφοπλιστών, τα οποία έχουν ναυπηγηθεί στην Κίνα την τελευταία επταετία υπερβαίνει τα 17 δισ.δολ. ενώ περισσότερο από το 60% των εισαγωγών της Κίνας σε πετρέλαιο και φορτία μεταφέρεται από πλοία ελληνικών συμφερόντων. Από τα 1.857 πλοία που ναυπηγούνται σε κινεζικά ναυπηγεία τα 184 αφορούν ελληνικές εταιρείες. 

Τονίζει ότι με τις διαρθρωτικές αλλαγές που συντελούνται στη χώρα μας, πλέον η Ελληνική αποστολή δύναται να τονώσει άμεσα το ενδιαφέρων των κινεζικών επενδυτών και εκφράζει τη βεβαιότητα ότι ο στόχος της θα στεφθεί από απόλυτη επιτυχία.

Αναφέρει εξάλλου ότι οι επόμενοι κύριοι στόχοι για την Ελληνική ναυτιλία είναι η προσέλκυση Κινέζικων τραπεζών στην Ελληνική αγορά, είτε με αγορά Ελληνικών τραπεζών, είτε με ίδρυση υποκαταστημάτων τους ή και γραφείο αντιπροσωπείας.

Την τελευταία διετία, προσθέτει έχουν γίνει αρκετές διερευνητικές επαφές Κινέζικων τραπεζών όπως της CDB, της ICBC και της Bank of China, με Έλληνες αξιωματούχους και ανθρώπους της αγοράς και έχει διαγνωστεί η επιθυμία τους να επεκταθούν στη χώρα μας.

Σημειώνεται ότι το 2010 υπογράφηκε Μνημόνιο Κατανόησης μεταξύ της Ελλάδας και της Κίνας σχετικά με τη συνεργασία στους τομείς των ναυτιλιακών μεταφορών και των ναυτιλιακών τεχνολογιών το οποίο επικυρώθηκε από τη Βουλή το 2013.

Η συνεργασία των δύο συμβαλλόμενων πλευρών εστιάζεται σε θέματα: 

1. Ασφάλειας ναυσιπλοΐας, με εφαρμογή των διεθνών συμβάσεων και συνεργασίας στον τομέα επιθεωρήσεων πλοίων, η οποία θα υλοποιείται μέσω εξουσιοδότησης του Κινεζικού Νηογνώμονα για τη διενέργεια επιθεωρήσεων και την έκδοση πιστοποιητικών σε υπό ελληνική σημαία πλοία. 

2. Της πρόληψης ρύπανσης από πλοία στο πλαίσιο του Διεθνούς Ναυτιλιακού Οργανισμού και τη διαχείριση του θαλάσσιου έρματος. 

3. Της ανάπτυξης λιμένων με αύξηση των διακινούμενων φορτίων εκσυχρονισμό και αναβάθμιση των υπηρεσιών που παρέχονται σε αυτά, την εισαγωγή καινοτόμων τεχνολογιών για τη διαχείριση και τη λειτουργία τους καθώς και τη δημιουργία εμπορευματικών κέντρων. 

4. Της ανταλλαγής ναυτιλιακών δεδομένων μεταξύ πανεπιστημιακών ιδρυμάτων και λοιπών συναφών φορέων με προοπτική τη δημιουργία ενός ινστιτούτου ναυτιλιακής και λιμενικής τεχνολογίας και 

5. Της εκπαίδευσης και απασχόλησης των ναυτικών με στόχο την εφαρμογή των συναφών συνθηκών καθώς και την παροχή διευκόλυνσης στους ναυτικούς κατά την παραμονή των πλοίων στα οποία απασχολούνται στα λιμάνια των δύο χωρών.

Το συγκεκριμένο μνημόνιο που θα μπορεί να τροποποιείται με τη σύμφωνη γνώμη των δύο πλευρών , έχει μεγάλη αξία για τη χώρα μας, λόγω της σημασίας της Κίνας στις διεθνείς θαλάσσιες μεταφορές και της δυναμικής που διανοίγεται για πρόσθετες επενδύσεις στην Ελλάδα.

Πρόσφατα δύο ερευνητικές ομάδες από την Ελλάδα και την Κίνα ένωσαν τις δυνάμεις τους σε κοινό ερευνητικό πρόγραμμα για τη χρήση υγροποιημένου φυσικού αερίου ως εναλλακτικού τύπου καυσίμου των πλοίων. 

Το πρόγραμμα που εγκρίθηκε από τη Γενική Γραμματεία Ερευνας και Τεχνολογίας του υπουργείου Ανάπτυξης και το τμήμα των διεθνών σχέσεων του υπουργείου Επιστήμης και Τεχνολογίας της Κίνας συγχρηματοδοτείται απο το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης ενώ τα αποτελέσματά του αναμένονται σε τρία χρόνια.
Τρία χρόνια COSCO

Η εταιρεία Σταθμός Εμπορευματοκιβωτίων Πειραιά (ΣΕΠ Α.Ε.) το 2008 κέρδισε το διεθνή διαγωνισμό για την παραχώρηση των προβλητών 2 και 3 του ΟΛΠ και υλοποίησε τη σύμβαση αυτή προχωρώντας σε συμβατικά ποσά επενδύσεων.

Ξεκίνησε επίσημα τις δραστηριότητές της το 2010 με στόχο να μετατραπεί στον πρώτο μεγάλης κλίμακας τερματικό σταθμό τελευταίας τεχνολογίας στην Ελλάδα.

Από το 2010 έως το 2012 η Cosco διακίνησε 3.911.674 εμπορευματοκιβώτια σε TEU(μονάδα μέτρησης των κοντέινερ) σε 4191 πλοία.

Το 2010 διακίνησε 685.440 εμπορευματοκιβώτια σε TEU σε 965 πλοία, το 2011, 1.118.147 TEU σε 1359 πλοία και το 2012, 2.108.087 TEU και 1867 πλοία.

Το πρώτο τρίμηνο του 2013 διακινήθηκαν συνολικά 535.000 εμπορευματοκιβώτια.

Σήμερα ο κινεζικός κολοσσός απασχολεί στην Ελλάδα περίπου 1.000 Ελληνες εργαζόμενους. Περίπου 273 είναι υπάλληλοι της cosco και άλλοι 700 εργαζόμενοι από εργολαβικά συνεργεία.

Η ΣΕΠ διαθέτει τέσσερις υπάρχουσες αποβάθρες στον Προβλήτα ΙΙ, οι οποίες θα επεκταθούν σε έξι αποβάθρες όταν ολοκληρωθούν τα έργα του Προβλήτα ΙΙΙ.

Ο Προβλήτας ΙΙ Δυτικά έχει μήκος 700μ με βάθος 16μ, ενώ Ανατολικά έχει μήκος 787μ με βάθος 14μ. Το μήκος του Προβλήτα ΙΙΙ Ανατολικά θα είναι 600μ με βάθος 16μ και θα παραδοθεί σε λειτουργία το έτος 2015. 13 καινούριες γερανογέφυρες τύπου Super Post Panamax θα προστεθούν στους Προβλήτες ΙΙ και ΙΙΙ, επεκτείνοντας έτσι μέχρι το έτος 2015 σε 21 το συνολικό αριθμό γερανογέφυρων από τις υπάρχουσες 8.

Η ΣΕΠ καταλαμβάνει συνολική έκταση περίπου 763.998 τμ και διαθέτει μια τεράστια υποστηρικτική έκταση στοιβασίας εμπορευματοκιβωτίων, κατασκευασμένη με μπλοκ σκυροδέματος και σχεδιασμένη με ετήσια χωρητικότητα περίπου 3,7 εκατομμυρίων TEU όταν θα ολοκληρωθεί και ο Προβλήτας ΙΙΙ. Τα στοιβαγμένα εμπορευματοκιβώτια θα εξυπηρετούνται από 24 μονάδες RMG τελευταίας τεχνολογίας (Γερανοί Σταθερής Τροχιάς σε Ράγες) και θα υπάρχουν 1000 σημεία παροχής ρεύματος για τα ψυγεία-εμπορευματοκιβώτια.

Πρόσφατα η Cosco προχώρησε σε σημαντική συμφωνία με την αμερικανική εταιρεία HP.

Η συμφωνία προβλέπει, τα προϊόντα της αμερικανικής εταιρείας HP να διανέμονται, θαλάσσια με πλοία από την Ασία στο terminal της Cosco, και σιδηροδρομικά προς την κεντρική και ανατολική Ευρώπη από την ΤΡΑΙΝΟΣΕ.

Έως τώρα, η διαδικασία προώθησης προϊόντων από την Ασία προς την Ευρώπη ήταν κοστοβόρος και χρονοβόρος, ωστόσο με τη συμφωνία δίνεται η δυνατότητα στη Hewlett-Packard να διανέμει τα προϊόντα στην Κεντρική και Ανατολική Ευρώπη κατά 10 μέρες νωρίτερα, σε σχέση με τη διαδρομή που ακολουθείτο έως τώβρα από άλλα λιμάνια της Ευρώπης.

Ο εμπορικός διευθυντής της Cosco Ελλάδας Τάσος Βαμβακίδης μιλώντας πρόσφατα στο συνέδριο του economist είπε ότι η πώληση μετοχών με παράλληλα εξασφάλιση εγγυήσεων τόσο για την ανάπτυξη όσο και για τη διασφάλιση των θέσεων εργασίας είναι η μόνη δόκιμη επιλογή για την αξιοποίηση των μεγάλων λιμανιών από την κυβέρνηση. 
Σε ερώτηση αν υπάρχει ενδιαφέρον για την απόκτηση πλειοψηφικού πακέτου μετοχών του ΟΛΠ είπε ότι μέχρι στιγμή δεν υπάρχει καμία επίσημη απόφαση της εταιρείας η οποία θα περιμένει τις επίσημες προτάσεις της κυβέρνησης για το μοντέλο αξιοποίηση των λιμανιών.