Παρασκευή 17 Μαΐου 2013

Αποβλήθηκε από την Ολομέλεια βουλευτής της Χρυσής Αυγής

Την ενεργοποίηση των διατάξεων για την επιβολή πειθαρχικών μέτρων διέταξε ο αντιπρόεδρος της Βουλής Ιωάννης Δραγασάκης σε βάρος του βουλευτή της Χρυσής Αυγής Παναγιώτη Ηλιόπουλου, κρίνοντας ότι επέδειξε κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης ανάρμοστη συμπεριφορά. Ο βουλευτής αξιοποίησε την προγραμματισμένη συζήτηση επίκαιρης ερώτησής του, προκειμένου να εξαπολύσει προσωπική υβριστική επίθεση σε βάρος του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης Αλέξη Τσίπρα.

Αποβλήθηκε από την Ολομέλεια βουλευτής της Χρυσής Αυγής


Είχε προηγηθεί η συζήτηση επίκαιρης ερώτησης του κ. Τσίπρα για τον αντιρατσιστικό νόμο, όταν ήρθε η σειρά να συζητηθεί η ερώτηση του κ.

Ηλιόπουλου. Ο βουλευτής της Χρυσής Αυγής χαρακτήρισε «σούπα» την ερώτηση του κ.

Τσίπρα για τον οποίο είπε ότι «ο μίστερ Τσίπρας κοιμάται τον ύπνο του δικαίου και περιμένει να ξυπνήσει πρωθυπουργός».

«Αυτά που λέτε είναι υβριστικά και εκτός θέματος. Σας καλώ να αναπτύξετε την ερώτησή σας διαφορετικά θα ληφθούν μέτρα», τον προειδοποίησε ο αντιπρόεδρος της Βουλής Ιωάννης Δραγασάκης. Όμως ο κ. Ηλιόπουλος επέμεινε να αναφέρεται με τη συγκεκριμένη υβριστική φράση στον κ. Τσίπρα και ο κ. Δραγασάκης κάλεσε τον φρούραρχο να έλθει στην αίθουσα.

Στο άκουσμα της πρόσκλησης του φρούραρχου, χειροκρότησαν οι βουλευτές των άλλων κομμάτων που άκουσαν όμως τον κ. Ηλιόπουλο να απευθύνεται σε αυτούς με φράσεις του τύπου «άντε ρε ξεφτίλες»«άντε ρε ξεφτιλισμένοι»«χειροκροτείστε γίδια»«αν εσείς θέλετε να παλέψετε για το δημοκρατικό τόξο, εμείς θα παλεύουμε για το ελληνικό τόξο»,«καθίστε κάτω, τον εθνικισμό δεν θα τον νικήσετε».

«Σας αφαιρώ το λόγο», είπε ο αντιπρόεδρος της Βουλής.

«Να αφαιρέσετε το λόγο από τον εαυτό σας», απάντησε ο βουλευτής της Χρυσής Αυγής.

«Δεν είστε σε καμία συμμορία εδώ…», είπε ο αντιπρόεδρος της Βουλής. «Η συμμορία είστε εσείς και το απόκομμα από το οποίο προέρχεστε», ακούστηκε να λέει ο κ.Ηλιόπουλος.

«Σας αφαιρώ το λόγο. Κλείστε το μικρόφωνο. Να μην γράφεται τίποτα. Μπορείτε να σταματήσετε; Φύγετε να μην σας διώξουμε με άλλον τρόπο», προειδοποίησε ο αντιπρόεδρος της Βουλής και όταν διαπιστώθηκε ότι ο κ. Ηλιόπουλος δεν συμμορφώθηκε ο κ. Δραγασάκης σηκώθηκε από τη θέση του εφαρμόζοντας το άρθρο 79 που ορίζει ότι «πριν στερήσει το λόγο από βουλευτή, ο πρόεδρος εγείρεται από τη θέση του και καλεί τον βουλευτή να σταματήσει αμέσως τη συνεχιζόμενη ανεπίτρεπτη συμπεριφορά του. Αν δεν συμμορφωθεί, ο πρόεδρος απαγγέλλει την ποινή της στέρησης του δικαιώματος λόγου».

Με δεδομένη όμως την άρνηση του βουλευτή να υπακούσει στην εντολή του προεδρείου, ο κ. Δραγασάκης ανακοίνωσε ότι εφαρμόζει το άρθρο 80 του Κανονισμού της Βουλής που ορίζει ότι «σε ιδιαίτερα σοβαρές περιπτώσεις ο πρόεδρος της Βουλής μπορεί, κατά την κρίση του, αντί των πειθαρχικών μέτρων να διατυπώσει προς τη Βουλή πρόταση μομφής για αντικοινοβουλευτική συμπεριφορά εναντίον βουλευτή που υπέπεσε ή επιμένει σε ανεπίτρεπτη ή ανάρμοστη συμπεριφορά».

Σημειώνεται ότι σύμφωνα με το άρθρο 80 «η απόφαση της Βουλής για τη διατύπωση μομφής για αντικοινοβουλευτική συμπεριφορά εναντίον βουλευτή συνεπάγεται την περικοπή του ? της αποζημίωσής του».

News Room «Κέρδος» με πληροφόρηση από το ΑΠΕ - ΑΜΠ

ΠΗΓΗ kerdos.gr, grafida-sintikis.blogspot.gr

Η Λάνα Ντελ Ρει έρχεται στην Ελλάδα


Η Αμερικανίδα τραγουδίστρια και τραγουδοποιός Λάνα ντελ Ρέι έρχεται στην Ελλάδα και συγκεκριμένα στο Terra Vibe Park για να συμμετάσχει στο Rockwave Festival, τη Δευτέρα 8 Ιουλίου.

i-lana-ntel-rei-erxetai-stin-ellada

Η περσόνα που συνδυάζει τη femme fatale, την ντίβα του Hollywood των '50s, αλλά και μία πιο ρομαντική εκδοχή, θα ανέβει στο Terra Stage, τη δεύτερη μέρα του φεστιβάλ, όπως ανακοινώθηκε στην επίσημη ιστοσελίδα του Rockwave Festival.
«Video Games», «Born to Die», «Summertime Sadness», «Blue Jeans» είναι μερικές από τις μεγάλες επιτυχίες της 26χρονης Αμερικανίδας τραγουδίστριας. Την περασμένη εβδομάδα κυκλοφόρησε και το «Young and Beautiful», το τελευταίο single της Lana Del Rey που ακούγεται στην ταινία «Ο Υπέροχος Γκάτσμπι».
Σημειώνεται ότι, η Lana Del Rey πρόκειται να εμφανιστεί στο Terra Stage μαζί με το αγγλικό ποστ- πανκ συγκρότημα «Echo And The Bunnymen».

ΠΗΓΗ axortagos.gr, grafida-sintikis.blogspot.gr 

Στην ανάγκη σύμπραξης των δυνάμεων του δημοκρατικού τόξου απέναντι στη μισαλλοδοξία συμφώνησαν Αλ. Τσίπρας και Αντ. Ρουπακιώτης


ΑΝΑΨΕ ΦΩΤΙΕΣ ΤΟ ΑΝΤΙΡΑΤΣΙΣΤΙΚΟ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ

Νέα κόντρα Μαξίμου με Ρουπακιώτη

Την τακτική της σύγκρουσης με το υπουργείο Δικαιοσύνης επέλεξε το Μέγαρο Μαξίμου για το αντιρατσιστικό νομοσχέδιο μετά την κίνηση του αρμόδιου υπουργού Α. Ρουπακιώτη να κοινοποιήσει τις διατάξεις του σχεδίου νόμου, χωρίς να έχει προηγουμένως προχωρήσει σε αλλαγές διατάξεων όπως είχε ζητήσει η κυβέρνηση.
Φυλάκιση,στέρηση πολιτικών δικαιωμάτων και τσουχτερά πρόστιμα προβλέπει το αντιρατσιστικό νομοσχέδιο
Φυλάκιση,στέρηση πολιτικών δικαιωμάτων και τσουχτερά πρόστιμα προβλέπει το αντιρατσιστικό νομοσχέδιο
Σε ανακοίνωση του γενικού γραμματέας της κυβέρνησης Π. Μπαλτάκου, που ουσιαστικά «αδειάζει» τον Α. Ρουπακιώτη, σημειώνεται ότι τα νομοσχέδια δεν κατατίθενται στη Βουλή από τους υπουργούς -αναφερόμενος στην κίνηση του υπουργού Δικαιοσύνης να καταθέσει χθες το σύνολο των διατάξεων-, αλλά στη Γενική Γραμματεία της Κυβέρνησης, «η οποία τα ελέγχει με τη νομική της Υπηρεσία και την Κεντρική Νομοπαρασκευαστική Επιτροπή, για τη διαπίστωση τυχόν νομικών ή άλλων ατελειών».
Η ανακοίνωση υπογραμμίζει ότι «μετά την έρευνα αυτή και εφόσον ουδεμία ατέλεια διαπιστωθεί, τα νομοσχέδια κατατίθενται στη Βουλή από τον γενικό γραμματέα της Κυβέρνησης».
Ο κ. Π. Μπαλτάκος επισημαίνει ότι στις 10 Μαΐου το υπουργείο Δικαιοσύνης προσκόμισε στη Γενική Γραμματεία της Κυβέρνησης ανυπόγραφο σχέδιο του νομοσχεδίου και ανακοινώνει ότι παραδόθηκε στην Κεντρική Νομοπαρασκευαστική Επιτροπή για να συζητηθεί την 21η Μαΐου.
Ο γ.γ. της κυβέρνησης Π. Μπαλτάκος
Ο γ.γ. της κυβέρνησης Π. Μπαλτάκος
Σύμφωνα με υψηλόβαθμα κυβερνητικά στελέχη, το Μέγαρο Μαξίμου αιφνιδιάστηκε από την κίνηση του Α. Ρουπακιώτη να καταθέσει το νομοσχέδιο χωρίς αλλαγές, παρά τις ενστάσεις που είχε η ΝΔ για σειρά διατάξεων. Ο υπουργός Επικρατείας Δ. Σταμάτης επικοινώνησε με τον Α. Σαμαρά στην Κίνα, προκειμένου να του παρουσιάσει την κατάσταση, και έλαβε την έγκριση του πρωθυπουργού για το ύφος της ανακοίνωσης που εξέδωσε η Γραμματεία της Κυβέρνησης.
Κατόπιν ενημέρωσε τον κ. Μπαλτάκο και, σύμφωνα με πληροφορίες, το Μέγαρο Μαξίμου θα επιδιώξει να «περάσει» τις απαιτούμενες αλλαγές στον νόμο κατά τη διάρκεια της κοινοβουλευτικής διαδικασίας.
Κύκλοι του υπουργείου Δικαιοσύνης, σε απάντηση της ανακοίνωσης του Π. Μπαλτάκου, αναφέρουν πως τηρήθηκαν όλες οι διαδικασίες «ενδοκυβερνητικής» διαβούλευσης, καθώς το υπουργείο απέστειλε το επίμαχο «αντιρατσιστικό» νομοσχέδιο από τις 10 Μαΐου στη Γραμματεία της Κυβέρνησης και στους αρχηγούς του ΠΑΣΟΚ και της ΔΗΜΑΡ.
Νέα κρίση
Πίσω από την «κόντρα» για το αντιρατσιστικό νομοσχέδιο υποβόσκει μία νέα κυβερνητική κρίση, καθώς η ΔΗΜΑΡ διαμηνύει ότι στηρίζει πλήρως τις επιλογές του Α. Ρουπακιώτη, ο οποίος ενημέρωσε σχετικά την Ε.Ε. του κόμματος την περασμένη Τετάρτη.
Στελέχη της Αγ. Κωνσταντίνου επισημαίνουν ότι δεν προτίθεται να αποδεχτούν αλλαγές που θα «ακυρώνουν» τις διατάξεις του νομοσχεδίου στην πράξη.
Ο εκπρόσωπος Τύπου της ΔΗΜΑΡ Α. Παπαδόπουλος, μιλώντας στο «Εθνος», χαρακτηρίζει «επιτακτική εθνική ανάγκη» την ψήφιση του αντιρατσιστικού νόμου, παρέχοντας πλήρη κάλυψη στους χειρισμούς του υπουργού Δικαιοσύνης Α. Ρουπακιώτη.
Από την πλευρά του το ΠΑΣΟΚ, σε ανακοίνωση του Τομέα Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, εκτιμά ότι το κείμενο του υπουργείου Δικαιοσύνης αποτελεί επαρκή βάση συζήτησης, που λαμβάνει προφανώς υπόψη του την πρόταση νόμου του ΠΑΣΟΚ, και σημειώνει ότι υπάρχουν κρίσιμα σημεία που πρέπει να συμπληρωθούν, τα οποία το ΠΑΣΟΚ θα θέσει στη συζήτηση με τα κόμματα της κυβερνητικής πλειοψηφίας, ενώ χαρακτηρίζει επείγουσα την ανάγκη κατάθεσης και ψήφισης του νομοσχεδίου.
ΝΙΚΟΣ Β. ΤΣΙΤΣΑΣ
ΤΙ ΠΡΟΒΛΕΠΕΤΑΙ
Βαριές ποινές για τους παραβάτες
Με ποινές φυλάκισης αλλά και στέρησης πολιτικών δικαιωμάτων έως 5 χρόνια και τσουχτερά πρόστιμα θα τιμωρούνται οι δράστες σοβαρών εκδηλώσεων ρατσισμού και ξενοφοβίας, ενώ όταν οι πρωταγωνιστές είναι βουλευτές θα κινδυνεύουν παράλληλα με έκπτωση από το αξίωμά τους και το κόμμα τους με διακοπή της κρατικής χρηματοδότησης.
Ταυτόχρονα υψώνεται «ασπίδα προστασίας» για τα θύματα αλλά και τους βασικούς μάρτυρες εγκλημάτων ρατσιστικής βίας, καθώς προβλέπεται ότι δεν θα απελαύνονται από τη χώρα, εφόσον έχει ασκηθεί δίωξη κατά των δραστών και μέχρις ότου εκδοθεί απόφαση από το αρμόδιο ποινικό δικαστήριο.
Το αντιρατσιστικό νομοσχέδιο, που έχει αποτελέσει το τελευταίο διάστημα (όπως και προ 2ετίας) πεδίο αντεγκλήσεων και αντιπαραθέσεων μεταξύ κομμάτων, κοινωνικών φορέων κ.λπ., στάλθηκε στην Κεντρική Νομοπαρασκευαστική Επιτροπή (ΚΕΝΕ) στη Βουλή όπου στις 21 Μαΐου θα ξεκινήσουν η συζήτηση και η εξέτασή του.
Ετσι παραμένει ανοικτό το ενδεχόμενο να ακολουθήσουν αλλαγές (μολονότι δεν έγιναν τελικά παρεμβάσεις στο αρχικό κείμενο), αφού μετά την ΚΕΝΕ θα ακολουθήσει σύντομο διάστημα δημόσιας διαβούλευσης για να κάνουν επίσημα τις παρατηρήσεις τους όλοι οι ενδιαφερόμενοι (κόμματα, φορείς, πολίτες) πριν από τη διαδικασία ψήφισης στη Βουλή.
Το νομοσχέδιο απειλεί με φυλάκιση 6 μηνών έως 5 ετών και χρηματική ποινή 5.000 έως 20.000 ευρώ όποιον με πρόθεση δημόσια προκαλεί ή διεγείρει σε βιαιοπραγίες ή μίσος κατά προσώπων με βάση το χρώμα, τη φυλή, τη θρησκεία, τις γενεαλογικές καταβολές, την εθνική ή εθνοτική καταγωγή, τον γενετήσιο προσανατολισμό, την ταυτότητα φύλου.
Αντίστοιχες κυρώσεις προβλέπονται όταν ο δράστης παροτρύνει για πράξεις φθοράς και βλάβης πραγμάτων που χρησιμοποιούν τα θύματα ρατσισμού. Με φυλάκιση έως 2 ετών απειλείται όποιος συμμετέχει σε οργάνωση ή ένωση προσώπων που επιδιώκει τέτοιες πράξεις συστηματικά.
Παρόμοιες ποινές αντιμετωπίζει και όποιος δημόσια εγκωμιάζει, αρνείται κακόβουλα ή εκμηδενίζει τη σημασία εγκλημάτων γενοκτονίας, πολέμου και κατά της ανθρωπότητας, εγκλημάτων ναζισμού που στρέφονται κατά προσώπων με τα ίδια ρατσιστικά κριτήρια και με τρόπο που μπορεί να διεγείρει σε βιαιοπραγίες ή μίσος. Τα εγκλήματα αυτά πρέπει να έχουν αναγνωριστεί με αμετάκλητη απόφαση ελληνικού ή διεθνούς δικαστηρίου.
Η πρόβλεψη για στέρηση πολιτικών δικαιωμάτων 1 έως 5 ετών μπορεί να έχει στην περίπτωση καταδίκης βουλευτή ως συνέπεια την έκπτωσή του από το βουλευτικό αξίωμα.
Κυρώσεις μπορούν να επιβληθούν και σε βάρος νομικών προσώπων (εταιρειών, επιχειρήσεων έως και κομμάτων) εφόσον στελέχη τους προβαίνουν σε τέτοιες ρατσιστικές ενέργειες. Στην περίπτωση αυτή τα νομικά πρόσωπα απειλούνται με πρόστιμα 15.000 έως 200.000 €, με ανάκληση της άδειας ή με αναστολή λειτουργίας (από 1 έως 6 μήνες), αλλά και με αποκλεισμό από κρατικούς διαγωνισμούς (για έργα, προμήθειες κ.λπ.) από δημόσιες παροχές, ενισχύσεις και επιδοτήσεις.
Αντίστοιχες κυρώσεις απειλούνται για τα νομικά πρόσωπα και όταν οι ρατσιστικές ενέργειες γίνονται από κατώτερα στελέχη, εφόσον αποδεικνύεται έλλειψη ελέγχου από τα διευθυντικά στελέχη. Τέτοιες κυρώσεις μπορεί να επιβάλει ο υπουργός Δικαιοσύνης αλλά και το ΕΣΡ εφόσον οι ρατσιστικές πράξεις έγιναν σε ραδιοτηλεοπτική εκπομπή.
ΑΛ. ΑΥΛΩΝΙΤΗΣ

Τον Παναγιώτη Γιαννάκη συνάντησε στην Κίνα ο Αντώνης Σαμαράς

Συνάντηση με τον Παναγιώτη Γιαννάκη, ο οποίος πρόσφατα ανέλαβε την τεχνική ηγεσία της εθνικής ομάδας μπάσκετ της Κίνας, είχε ο Αντώνης Σαμαράς κατά τη διάρκεια της επίσκεψής του στη χώρα.


Στο σύντομο διάλογο που είχαν, και σε παρατήρηση δημοσιογράφου ότι «ο...Ολυμπιακός πήρε το ευρωπαϊκό με άλλον προπονητή», ο Παναγιώτης Γιαννάκης σημείωσε ότι «καλύτερος προπονητής είναι ο αντίπαλός σου, γιατί σε βοηθά να μαθαίνεις από τα λάθη σου και να τα αποφεύγεις», κάτι με το οποίο συμφώνησε και ο Πρωθυπουργός. «Αυτό», είπε ο κ. Σαμαράς, «ισχύει κατ εξοχήν για τον χώρο της πολιτικής».

Νωρίτερα, ο Πρωθυπουργός επισκέφθηκε το Σινικό Τείχος, ενώ το απόγευμα θα γίνει δεκτός από τον πρόεδρο της Κίνας, Σι Τζινπίνγκ.


ΠΗΓΗ greece-salonika.blogspot.gr, grafida-sintikis.blogspot.gr 

Κατατέθηκε η πρόταση νόμου του ΣΥΡΙΖΑ για την κατάργηση της πολιτικής επιστράτευσης


Πρόταση νόμου για την κατάργηση του θεσμού της πολιτικής επιστράτευσης κατέθεσε την Παρασκευή ο ΣΥΡΙΖΑ.
Ειδικότερα ζητείται να αντικατασταθεί το τελευταίο εδάφιο της παρ. 2 του άρθρου 41 του ν. 3536/2007 (Α’ 42) υπό τον τίτλο «Ρυθμίσεις για την αντιμετώπιση εκτάκτων αναγκών σε περίοδο ειρήνης» ως εξής:

«Η πολιτική επιστράτευση ή η με οποιονδήποτε τρόπο επίταξη των υπηρεσιών απεργών απαγορεύονται απολύτως, είτε πριν είτε μετά την κήρυξη της απεργίας. Πολιτική επιστράτευση που έχει κηρυχθεί και δεν έχει ανακληθεί παύει να ισχύει».

Την κατάθεση της πρότασης νόμου είχε προαναγγείλει νωρίτερα την ίδια ημέρα ο πρόεδρος του κόμματος Αλέξης Τσίπρας.

«Σε αυτή την πρόταση θα κληθούν όλοι να αναλάβουν τις ευθύνες τους. Και το ΠΑΣΟΚ και η ΔΗΜΑΡ» είπε ο κ. Τσίπρας για να προσθέσει:

«Ώς εδώ με τη βία και την τρομοκρατία απέναντι στην κοινωνία και τους εργαζόμενους. Αυτή είναι η τρίτη πολιτική επιστράτευση, αλλά θα είναι η τελευταία. Είτε την ψηφίσουν είτε δεν την ψηφίσουν εδώ μέσα».

Ο επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ προειδοποίησε την κυβέρνηση ότι στο εξής το κόμμα του θα υπερασπιστεί τους εργαζόμενους στον δημόσιο και τον ιδιωτικό τομέα με όλα τα μέσα και ότι «η επόμενη απεργία θα είναι πολιτική».

Στην αιτιολογική έκθεση της πρότασης που κατατέθηκε αναφέρεται:

«Η προφανώς παράνομη και αντισυνταγματική διεύρυνση των περιπτώσεων επίταξης υπηρεσιών (και μάλιστα απεργών), όταν διεξάγεται ταξική και συνδικαλιστική πάλη εντός των θεσμών της αστικής κοινοβουλευτικής δημοκρατίας και προοιωνίζεται ενδεχόμενη νίκη των εργαζομένων, καταργεί τη δημοκρατική νομιμότητα και το κατοχυρωμένο συνταγματικά δικαίωμα της απεργίας.

» Η πολιτική επιστράτευση απεργών είναι μέτρο καθαρά αντισυνταγματικό και αντιδημοκρατικό, αφού παρεμποδίζει ανεπίτρεπτα την άσκηση του συνταγματικά κατοχυρωμένου εργασιακού δικαιώματος για απεργία.

» Η περίπτωση μάλιστα της πρόσφατης υπ’ αριθ. Υ281/11-5-2013 (ΦΕΚ Β’ 1139) απόφασης του πρωθυπουργού εισάγει νέο είδος εκτροπής από τη συνταγματική νομιμότητα, την «προληπτική» επιστράτευση εργαζομένων (στη συγκεκριμένη περίπτωση των καθηγητών Μέσης Εκπαίδευσης - δημοσίων υπαλλήλων), προτού τα αρμόδια συνδικαλιστικά όργανα λάβουν τη σχετική για την απεργία απόφαση».

Ο ΣΥΡΙΖΑ ζητεί την κατάργηση της ρύθμισης του νόμου που διευρύνει, ανεπίτρεπτα κατά το Σύνταγμα, τους σκοπούς για τους οποίους μπορεί να επιβληθεί επίταξη υπηρεσιών και ρητά απαγορεύεται η πολιτική επιστράτευση απεργών.

Επίσης, εκφράζει την αντίθεσή του και με άλλες διατάξεις του νόμου 3536/2007, αλλά -όπως επισημαίνεται- «καταθέτει τη συγκεκριμένη πρόταση ως άμεσα αναγκαία, ενόψει της καταχρηστικής και αντισυνταγματικής κυβερνητικής πρακτικής των τελευταίων μηνών, και μάλιστα με αναδρομική ισχύ, ώστε να παύσουν να ισχύουν οι πρωθυπουργικές αποφάσεις του τελευταίου 8μήνου για τις πολιτικές επιστρατεύσεις των εκπαιδευτικών δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, ναυτεργατών και εργαζομένων στις σταθερές συγκοινωνίες».

«Καλούμε τα κόμματα και τους βουλευτές να υποστηρίξουν την παρούσα πρόταση νόμου ώστε να υπάρξει αποτελεσματική προστασία του συνταγματικά κατοχυρωμένου δικαιώματος της απεργίας» καταλήγει η αιτιολογική έκθεση.
in.gr

Νέα τεχνική υπόσχεται επανάσταση στην εξωσωματική γονιμοποίηση

Μια νέα βρετανική απεικονιστική - διαγνωστική μέθοδος, που επιτρέπει την εκ των προτέρων επιλογή του καλύτερου εμβρύου για εμφύτευση στη μήτρα, θεωρείται η σημαντικότερη εξέλιξη στο πεδίο της εξωσωματικής γονιμοποίησης εδώ και 30 χρόνια. Η τεχνική υπόσχεται μια πραγματική επανάσταση, η οποία θα ωφελήσει τα υπογόνιμα ζευγάρια, καθώς μπορεί να διπλασιάσει ή και να τριπλασιάσει τον αριθμό των γεννήσεων υγιών παιδιών μέσω της υποβοηθούμενης αναπαραγωγής, ανεβάζοντας το ποσοστό επιτυχίας στο 78%.

Νέα τεχνική υπόσχεται επανάσταση στην εξωσωματική γονιμοποίηση

Σήμερα, στον ανεπτυγμένο κόσμο περίπου το 1% έως 2% των μωρών συλλαμβάνονται με εξωσωματικές μεθόδους. Όμως, κατά προσέγγιση μόνο ένα στα τέσσερα ωάρια που έχουν γονιμοποιηθεί εξωσωματικά και στη συνέχεια εμφυτεύονται στη μήτρα της γυναίκας, καταλήγουν σε υγιή γέννηση. Η επιλογή από τους εμβρυολόγους των γονιμοποιημένων ωαρίων που θα εμφυτευθούν, συνήθως γίνεται μετά από έλεγχο με το μικροσκόπιο, μέθοδος που δεν είναι ιδιαίτερα αποτελεσματική.

Η νέα τεχνική επιτρέπει την συνεχή ψηφιακή φωτογράφηση των εμβρύων και έτσι την επιλογή -με τη βοήθεια ηλεκτρονικού υπολογιστή- των υγιέστερων από αυτά πριν την εμφύτευση. Με αυτό τον τρόπο, σύμφωνα με τους ειδικούς, θα ήταν πλέον δυνατό τρία στα τέσσερα γονιμοποιημένα ωάρια μέσω εξωσωματικής τεχνικής να καταλήγουν σε επιτυχή τοκετό.

Οι ερευνητές της κλινικής γονιμότητας του Νότιγχαμ (Care Fertility), με επικεφαλής τον διευθυντή Σάιμον Φίσελ, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό για θέματα αναπαραγωγής "Reproductive BioMedicine Online", σύμφωνα με το πρακτορείο Ρόιτερ, τις βρετανικές «Γκάρντιαν» και «Ιντιπέντεντ» και το "New Scientist", πιστεύουν ότι τελικά η μέθοδος τους θα υιοθετηθεί ευρύτερα από τις κλινικές που ασχολούνται με την υποβοηθούμενη αναπαραγωγή. Πάντως άλλοι επιστήμονες εμφανίζονται επιφυλακτικοί για την αποτελεσματικότητά της, εωσότου υπάρξει μια πλήρης τυχαιοποιημένη κλινική δοκιμή που θα συγκρίνει τη νέα μέθοδο με τις ήδη υπάρχουσες.

Η πρωτοποριακή τεχνική παρακολουθεί την υγεία των εμβρύων λαμβάνοντας χιλιάδες διαδοχικές ψηφιακές φωτογραφίες από την πρώτη κιόλας στιγμή της γονιμοποίησης στο «σωλήνα» του εργαστηρίου, έως την μέρα της εμφύτευσης του γονιμοποιημένου ωαρίου στη μήτρα, όταν πια έχει αυτό φθάσει στο στάδιο της βλαστοκύστης. Οι γιατροί μπορούν έτσι να κρίνουν ποιό έμβρυο έχει αναπτυχθεί καλύτερα έως εκείνη τη στιγμή και αυτό να εμφυτεύσουν, πράγμα που αυξάνει δραστικά την πιθανότητα μιας επιτυχούς γέννας.

Συνήθως περνάνε πέντε ημέρες ανάμεσα στην εξωσωματική γονιμοποίηση και στην εμφύτευση στη μήτρα και μέσα σε αυτό το χρονικό διάστημα λαμβάνονται πάνω από 5.000 φωτογραφίες. Ένα υγιές έμβρυο πρέπει να έχει 23 χρωμοσώματα, όμως στην εξωσωματική γονιμοποίηση πάνω από τα μισά έχουν περισσότερα ή λιγότερα χρωμοσώματα, με συνέπεια τα έμβρυα είτε να αποτυγχάνουν να εμφυτευτούν σωστά στη μήτρα, είτε να αποβληθούν αργότερα, ενώ αν τελικά τα παιδιά γεννηθούν, μπορεί να πάσχουν από σύνδρομο Ντάουν ή άλλη γενετική πάθηση.

Οι βρετανοί ερευνητές ανέπυξαν ένα πρόγραμμα λογισμικού με τους λεγόμενους «μορφοκινητικούς αλγόριθμους», το οποίο αναλύει τις ψηφιακές φωτογραφίες του αναπτυσσόμενου εμβρύου και το αξιολογεί ως χαμηλού, μεσαίου ή υψηλού κινδύνου για την πιθανότητα εμφάνισης γενετικών ανωμαλιών. Η νέα μη επεμβατική μέθοδος (που κοστίζει γύρω στα 1.000 ευρώ μέχρι στιγμής) μπορεί μελλοντικά να συνδυαστεί με τον επεμβατικό προεμφυτευτικό γενετικό έλεγχο των εμβρύων, που παρέχουν ορισμένες κλινικές υποβοηθούμενης αναπαραγωγής, αφαιρώντας ένα έως δύο κύτταρα από τον αναπτυσσόμενο έμβρυο, με κίνδυνο να γίνει ζημιά στα υπόλοιπα.

Οι νεαρότερες γυναίκες έχουν πιο υγιή ωάρια και συνεπώς αυξημένες πιθανότητες υγιούς τοκετού. Περίπου μία στις τρεις γυναίκες κάτω των 35 ετών που καταφεύγουν στην εξωσωματική γονιμοποίηση, αποκτούν παιδί, έναντι ποσοστού μόλις 2% περίπου μεταξύ των γυναικών άνω των 44 ετών.

ΠΗΓΗ inews.gr, grafida-sintikis.blogspot.gr 

Ο αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος επισκέφθηκε τον χώρο της βομβιστικής επίθεσης στη Βοστόνη


Στις Ηνωμένες Πολιτείες βρίσκεται ο αρχιεπίσκοπος Αθηνών και Πάσης Ελλάδος Ιερώνυμος, ο οποίος χθες επισκέφθηκε τον χώρο της βομβιστικής επίθεσης του Μαραθωνίου της Βοστώνης και τέλεσε τρισάγιο στη μνήμη των θυμάτων της τρομοκρατικής επίθεσης.

Τον Προκαθήμενο της Εκκλησίας της Ελλάδος παρουσίασε στους δεκάδες παριστάμενους ο αρχιεπίσκοπος Αμερικής Δημήτριος, ο οποίος αναφέρθηκε στην επίσκεψη του κ. Ιερώνυμου στις ΗΠΑ, επισημαίνοντας ότι όλοι προσεύχονται για την ανάπαυση των ψυχών αυτών που χάθηκαν.

Επίσης, ο αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος επισκέφθηκε χθες το Μουσείο Τέχνης στη Βοστόνη και το βράδυ παρακάθισε σε δείπνο που παρέθεσε προς τιμή του ο Μητροπολίτης Βοστώνης Μεθόδιος.

Σήμερα, θα γίνει η επίσημη υποδοχή του στο Ελληνικό Κολλέγιο και τη Θεολογική Σχολή του Τιμίου Σταυρού, στο Μπρούκλιν της Μασαχουσέτης. Το βράδυ, ο κ. Ιερώνυμος θα παραστεί σε δείπνο προς τιμήν του.

Αύριο το πρωί, θα προεξάρχει αρχιερατικής Θείας Λειτουργίας στο παρεκκλήσιο της Θεολογικής Σχολής.

Η Google επενδύει σε υπερ-υπολογιστή που χρησιμοποιεί κβαντική φυσική


Το σύστημα λειτουργεί 3.600 φορές πιο γρήγορα από τους συμβατικούς υπολογιστές

Η αμερικανική εταιρεία Google ανακοίνωσε ότι επενδύει 15 εκατομμύρια δολάρια, περίπου 11,6 εκατομμύρια ευρώ, για την κατασκευή ενός υπερ-υπολογιστή, ο οποίος θα χρησιμοποιεί κβαντική φυσική προκειμένου να λειτουργεί 3.600 φορές γρηγορότερα από τους συμβατικούς υπολογιστές.

Η Google επενδύει 15 εκατ. δολάρια σε υπερ-υπολογιστή

Ο νέος υπερ-υπολογιστής θα τοποθετηθεί στις εγκαταστάσεις της NASA στην Καλιφόρνια των ΗΠΑ. Η αμερικανική υπηρεσία διαστήματος συμμετέχει και αυτή από κοινού με την Google στο όλο εγχείρημα.

Ο νέος υπερ-υπολογιστής, όπως αναφέρει το ΑΠΕ-ΜΠΕ, 
θα διαθέτει διπλό επεξεργαστή D-Wave.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των ειδικών, θα μπορεί να λύσει εξαιρετικά δύσκολα μαθηματικά προβλήματα σε κλάσματα του δευτερολέπτου.

Το πείραμα της Google και της NASA με την κατασκευή του νέου υπερ-υπολογιστή αποσκοπεί κυρίως στην πρόοδο της έρευνας σχετικά με την τεχνητή νοημοσύνη.

Με λίγα λόγια η ικανότητα ενός υπερ-υπολογιστή να λειτουργεί 3.600 φορές πιο γρήγορα από τους αντίστοιχους συμβατικούς, σύμφωνα με τους ερευνητές, είναι πολύ πιθανόν να του επιτρέψει να δέχεται ανθρώπινες φωνητικές εντολές και να δίνει απαντήσεις σε πολυσύνθετα ερωτήματα.

Ξεκίνησαν οι ψεκασμοί για τα κουνούπια


Ξεκίνησαν οι ψεκασμοί για τα κουνούπια. Πιέζουν οι Περιφέρειες όλης της χώρας το Ελεγκτικό Συνέδριο.
Η γραφειοκρατία πλήττει πολλές Περιφέρειες και καθυστερούν οι ψεκασμοί για τα κουνούπια.
psekasmoi kounoupia
Εν μέσω «γκρίνιας» των κατοίκων αλλά και κριτικής από την αντιπολίτευση οι Περιφέρειες ολοκληρώνουν τις δαιδαλώδεις γραφειοκρατικές διαδικασίες για να ξεκινήσουν οι ψεκασμοί για τα κουνούπια. Σύμφωνα με τον Περιφερειάρχη Άρη Γιαννακίδη η Περιφέρεια ΑΜ-Θ είναι η πρώτη Περιφέρεια στην Ελλάδα που έχει ξεκινήσει τους δοκιμαστικούς ψεκασμούς σε Βιστωνίδα, Χρυσούπολη και Έβρο. Παράλληλα τόνισε πως η δημοπρασία θα είναι για δύο χρόνια, ενώ η «συγκεκριμένη πρακτική θα ακολουθεί και με τη νέα θητεία, για τα επόμενα πέντε έτη».
Φέτος παρουσιάζεται πιο έγκαιρη ολοκλήρωση των διαδικασιών από τις προηγούμενες χρονιές, όπως προκύπτει τόσο στην Περιφέρεια ΑΜΘ αλλά και σε άλλες Περιφέρειες όπως αυτή της Κεντρικής Μακεδονίας που, όμως, αντιμετωπίζει το αντίστοιχο γραφειοκρατικό πρόβλημα με το διαγωνισμό και καθυστερεί να ξεκινήσει τους ψεκασμούς.
Όπως αναφέρουν παράγοντες της ΑΜΘ, η Περιφέρεια βρίσκεται πιο μπροστά από κάθε άλλη περιοχή αφού έχει προκηρύξει το σχετικό διαγωνισμό από το Δεκέμβριο, η σύμβαση με τον ανάδοχο του έργου βρίσκεται για προσυμβατικό έλεγχο και απομένει η τελική έγκριση, που αναμένεται εντός των ημερών. Για το λόγο αυτό Περιφερειάρχης και Αντιπεριφερειάρχης Ξάνθης συνάντησαν στην Αθήνα τον Πρόεδρο του Ελεγκτικού Συνεδρίου, σύμφωνα με πληροφορίες.
XANTHIPRESS.GR

Καλοκαιράκι από αύριο


ΑΝΕΒΑΙΝΕΙ Ο ΥΔΡΑΡΓΥΡΟΣ

Mαγιό, αντηλιακό και παραλία από αύριο, αφού η Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία προβλέπει καλοκαιρινό καιρό το Σαββατοκύριακο, με υψηλές μάλιστα θερμοκρασίες. Ο υδράργυρος εκτιμάται ότι το μεσημέρι του Σαββάτου θα φτάσει έως 32 βαθμούς στα ηπειρωτικά, ενώ θα επικρατήσουν νότιοι άνεμοι. Νέα αύξηση της θερμοκρασίας αναμένεται την Κυριακή.
Καλοκαιράκι από αύριο
Ωστόσο, οι καλοκαιρινές ημέρες δεν θα διαρκέσουν για πολύ, αφού ο καιρός αναμένεται να χαλάσει πρόσκαιρα από βδομάδα, με έντονες νεφώσεις και βόρειους ανέμους.

Ο Μπιλ Γκέιτς ανέκτησε τον τίτλο του πλουσιότερου ανθρώπου στον κόσμο

Ο συνιδρυτής της Microsoft Μπιλ Γκέιτς ανέκτησε τον τίτλο του πλουσιότερου ανθρώπου στον κόσμο με περιουσία που αποτιμάται στα 72,7 δισεκατομμύρια δολάρια σύμφωνα με τον δείκτη δισεκατομμυριούχων του Bloomberg News.


Ο συνιδρυτής της Microsoft Μπιλ Γκέιτς ανέκτησε τον τίτλο του πλουσιότερου ανθρώπου στον κόσμο με περιουσία που αποτιμάται στα 72,7 δισεκατομμύρια δολάρια σύμφωνα με τον δείκτη δισεκατομμυριούχων του Bloomberg News.
Ο διευθύνων σύμβουλος της Microsoft «παίρνει πίσω» τον τίτλο που είχε χάσει από τον μεξικανό μεγιστάνα των τηλεπικοινωνιών Καρλος Σλιμ. Η καθαρή περιουσία του 57χρονου Γκέιτς αυξήθηκε τις τελευταίες εβδομάδες χάρη σε ένα ράλι στη Wall Street που τα απέφερε περίπου 10 δισ. δολάρια αυτό το έτος.
Ο 73χρονος μεξικανός Καρλος Σλιμ διαθέτει περιουσία που αποτιμάται σε 72,1 δισεκατομμύρια δολάρια, σύμφωνα με το Bloomberg, ο δείκτης του οποίου ενημερώνεται καθημερινά. Η περιουσία του Σλίμ μειώθηκε περισσότερο από 2 δισεκατομμύρια δολάρια το τρέχον έτος καθώς το Κογκρέσο του Μεξικού πέρασε ένα νομοσχέδιο για τον τερματισμό της δεσπόζουσας θέσης στην αγορά, της εταιρείας του America Movil.
Ο Γκέιτς έχει συμμετοχές σε πάνω από 12 εισηγμένες στο χρηματιστήριο εταιρείες, συμπεριλαμβανομένης της αλυσίδας ξενοδοχείων Four Seasons, αναφέρει το Bloomberg News. Ο μεγιστάνας έχει δωρίσει 28 δισ. δολάρια για το ίδρυμα Μπιλ και Μελίντα Γκέιτς, μια φιλανθρωπική οργάνωση που εργάζονται κυρίως στις φτωχές χώρες για τη βελτίωση της υγείας και της εκπαίδευσης.
Η λίστα του Forbes των πλουσιότερων ανθρώπων του κόσμου είναι περισσότερο γνωστή από ότι η αντίστοιχη του Bloomberg. Η λίστα που δημοσιεύθηκε τον Μάρτιο, κατέταξε στην πρώτη θέση τον Σλιμ στη δεύτερη τον Γκέιτς στην τρίτη τον ισπανό μεγιστάνα της μόδας Μογκέλ Αμανσιο Ορτέγκα και στην τέταρτη τον οικονομικό μάγο Ουόρεν Μπάφετ
ΠΗΓΗ skai.gr, grafida-sintikis.blogspot.gr 

Ο «Διαγνωστικός Αλγόριθμος» πολύτιμο εργαλείο στην διάγνωση της νόσου ΝP-C


Συμβάλλει στην έγκαιρη διάγνωση της νόσου Niemann Pick τύπου C

Σημαντικό εργαλείο στην αναγνώριση ασθενών που θα πρέπει να υποβληθούν σε περαιτέρω έλεγχο για τη νόσο Niemann Pick τύπου C (ΝP-C), ώστε να επιτευχθεί η έγκαιρη διάγνωση της πάθησης αποτελεί ο «Διαγνωστικός Αλγόριθμος».

Πολύτιμο εργαλείο ο «διαγνωστικός αλγόριθμος»
Η ΝP-C είναι μια σπάνια γενετική ασθένεια, που προκαλεί σοβαρά, εξελικτικά, νευρολογικά συμπτώματα και μπορεί να προσβάλει βρέφη, παιδιά και ενήλικες. Οι περισσότεροι ασθενείς χωρίς θεραπεία, πεθαίνουν μέσα σε πέντε έως δέκα έτη από τη διάγνωση.

Στην πλειονότητα των περιπτώσεων, η ασθένεια αποβαίνει μοιραία κατά την παιδική ηλικία.

Ο «Διαγνωστικός Αλγόριθμος» έχει αναπτυχθεί για να βοηθήσει τους γιατρούς, να κατανοήσουν τα συμπτώματα της νόσου και να ανιχνεύσουν τους ασθενείς υψηλής υποψίας για NP-C. Το έγκριτο περιοδικό Neurology, το Μάιο του 2012, δημοσίευσε το «Διαγνωστικό Αλγόριθμο» στον οποίο αποδίδεται μια αριθμητική τιμή για καθένα από τα επιμέρους, κοινά για την ασθένεια, συμπτώματα.

Η ηλεκτρονική μορφή του «Διαγνωστικού Αλγόριθμου» είναι διαθέσιμη στην ιστοσελίδα www.npc-si.com και περιέχει πληροφορίες σχετικά με το πώς αναπτύχθηκε αυτό το εργαλείο καθώς και μια επισκόπηση των συμπτωμάτων της NP-C.

H έγκαιρη διάγνωση μπορεί να είναι σωτήρια αφού καθυστερεί την εξέλιξη της νόσου και αποτελεί το «κλειδί» για τη βελτιστοποίηση της θεραπείας των ασθενών με ΝP-C σύμφωνα με τους ομιλητές της επιστημονικής εκδήλωσης που συνδιοργανώθηκε από το Ινστιτούτο Υγείας του Παιδιού, την Α' Παιδιατρική Κλινική ΑΠΘ, το Νοσοκομείο «Ιπποκράτειο» και την Β' Πανεπιστημιακή Νευρολογική Κλινική του «ΑΧΕΠΑ».

Μέχρι το 2008 δεν υπήρχε καμία εγκεκριμένη θεραπεία για την αντιμετώπιση της νόσου. Μόλις τον Ιανουάριο του 2009 εγκρίθηκε παγκόσμια το πρώτο φάρμακο (μιγλουστάτη) για τη θεραπεία των νευροεκφυλιστικών εκδηλώσεων της νόσου. Σύμφωνα με τους ειδικούς, η θεραπεία με μιγλουστάτη βελτιώνει σημαντικά την ποιότητα ζωής και καθυστερεί την εξέλιξη της νόσου.

Στη Δυτική Ευρώπη, υπολογίζεται ότι το ποσοστό των ασθενών με NP-C είναι 1 ανά 120.000 - 150.000 άτομα. Ωστόσο το ποσοστό αυτό πιθανόν να έχει υποεκτιμηθεί λόγω ενός αριθμού παραγόντων, όπως το ευρύ φάσμα κλινικών εκδηλώσεων της νόσου και η έλλειψη απλών διαγνωστικών εξετάσεων, που καθιστούν τη διάγνωση των ασθενών ιδιαίτερα δύσκολη. Τα συμπτώματα της νόσου ποικίλουν ανάλογα και με την ηλικία των ασθενών και μπορεί να γίνουν εμφανή σε οποιαδήποτε ηλικία ακόμα και ενδομήτρια.

Στα παιδιά εμφανίζεται κυρίως στη σχολική ηλικία με σταδιακή εμφάνιση προβλημάτων στη μάθηση, διαταραχών συμπεριφοράς και διαταραχών στον κινητικό συντονισμό όπως αστάθεια βάδισης. Προοδευτικά, οι διαταραχές επιδεινώνονται με την εμφάνιση αταξίας, δυστονίας, δυσαρθρίας και διαταραχή στην κίνηση των οφθαλμών. Στην πλειονότητα των περιπτώσεων υπάρχει ιστορικό παρατεταμένου ίκτερου στη νεογνική και πρώιμη βρεφική περίοδο.

Στους ενήλικες, η νόσος εμφανίζεται κυρίως με ψυχιατρικές εκδηλώσεις ή πρώιμη άνοια. Μπορεί να συνυπάρχουν επιληπτικές κρίσεις, διαταραχές της κινητικότητας, αιφνίδιες πτώσεις, δυσαρθρία και παράλυση της κάθετης κίνησης του βλέμματος. 

Τα συμπτώματα αυτά δεν είναι ειδικά για την νόσο και αυτό καθιστά τη διάγνωση σε πολλές περιπτώσεις δύσκολη. 

Για το λόγο αυτό είναι σημαντική η ευαισθητοποίηση των ιατρών για την έγκαιρη παραπομπή στα ειδικά κέντρα για διάγνωση και παρέμβαση. 

Σήμερα στη χώρα μας λειτουργούν ειδικευμένα κέντρα σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη στα οποία παραπέμπονται πιθανοί ασθενείς για κλινική εκτίμηση και παρακολούθηση ενώ η διάγνωση με εξειδικευμένες εξετάσεις παρέχεται στο Ινστιτούτο Υγείας του Παιδιού.

Στον τελικό το «Alcohol is Free»


ΑΓΑΘΩΝΑΣ ΚΑΙ ΚΟΖΑ MOSTRA

Στον τελικό της Eurovision η Ελλάδα και το «Alcohol is free»

Στον τελικό της Eurovision η Ελλάδα και το «Alcohol is free»

Ο Αγάθωνας και η παρέα του τα κατάφεραν. Η ελληνική συμμετοχή στη Eurovision πέρασε στον τελικό που θα γίνει την Κυριακή 19 Μαΐου στο Μάλμε της Σουηδίας. Η Ελλάδα θα διαγωνιστείμε το τραγούδι «Alcohol is Free» με τον Αγάθωνα Ιακωβίδη και τους Koza Mostra.
Στον αποψινό, δεύτερο ημιτελικό, η Ελλάδα προκρίθηκε τελευταία στη σειρά, κάτι που ενέτεινε την αγωνία. Τέλος καλό, όλα καλά κι έτσι το ελληνικό τραγούδι θα βρεθεί στη λίστα του του τελικού του 58ου Διαγωνισμού Τραγουδιού της Eurovison.
Οι Koza Mostra και ο Αγάθων Ιακωβίδης θα ερμηνεύσουν το «Alcohol is Free», σε μουσική Ηλία Κόζα και στίχους Στάθη Παχίδη και Ηλία Κόζα.
Οι άλλες χώρες που προκρίθηκαν στον δεύτερο ημιτελικό είναι οι εξής: Ουγγαρία, Νορβηγία, Ρουμανία, Γεωργία, Αρμενία, Αζερμπαϊτζάν, Μάλτα, Φινλανδία και Ισλανδία.
Στον πρώτο ημιτελικό της διοργάνωσης αποκλείστηκε η Κύπρος, την οποία εκπροσώπησε η Δέσποινα Ολυμπίου με την μπαλάντα «Αν με θυμάσαι».
Οι χώρες που προκρίθηκαν στον πρώτο ημιτελικό είναι οι εξής: Μολδαβία, Λιθουανία, Ιρλανδία, Εσθονία, Λευκορωσία, Δανία, Ρωσία, Βέλγιο, Ουκρανία και Ολλανδία.

Φρανσουά Ολάντ: Η Ελλάδα διασώθηκε

Εκτενείς αναφορές στην Ευρώπη, στις προόδους που επιτεύχθηκαν μέσα στο χρόνο που πέρασε και 
αυτές που πρέπει να ακολουθήσουν έκανε κατά την διάρκεια της δίωρης συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε απόψε ο Γάλλος πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ.



Επεσήμανε την πρόθεση της Γαλλίας να προχωρήσει μαζί με τη Γερμανία, στην εμβάθυνση της πολιτικής ένωσης στην Ευρώπη και μάλιστα μέσα στην ερχόμενη διετία.

«Από την αρχή της εκλογής μου», είπε, «έκανα ό,τι ήταν δυνατόν για να βελτιωθεί η κατάσταση στην Ευρώπη, και αυτή βελτιώθηκε. Κοιτώντας τον χρόνο που πέρασε βλέπω ότι η ευρωζώνη σταθεροποιήθηκε, τα απαραίτητα εργαλεία αλληλεγγύης υιοθετήθηκαν, η τραπεζική ένωση συμφωνήθηκε, έχουμε νέες ιδέες για την ΕΚΤ, η Ελλάδα που απειλείτο με έξοδο από την ευρωζώνη διασώθηκε, όπως και άλλες χώρες, το επιτόκιο δανεισμού που για πολλές χώρες ήταν δυσβάστακτο μειώθηκε» είπε ο Γάλλος πρόεδρος.

«Αυτά τα αποτελέσματα επιτεύχθηκαν γιατί η Γαλλία έπαιξε τον συνδετικό ρόλο ανάμεσα στην Ευρώπη του βορρά και αυτήν του νότου, στο πλαίσιο της απαραίτητης για την Ευρώπη Γαλλογερμανικής συνεργασίας, χωρίς το οποίο δεν μπορεί να υπάρξει πρόοδος».

Ο κ. Ολάντ επανέλαβε την εκτίμηση ότι «η κρίση είναι πίσω μας» χωρίς αυτό να σημαίνει ότι δεν ελλοχεύουν ακόμα κίνδυνοι, όπως είπε.

ΠΗΓΗ 24wresenimerwsi.gr, grafida-sintikis.blogspot.gr 

«Η Ελλάδα μπορεί να γίνει η πύλη της Κίνας στην Ευρώπη»

«Ξεκινά μια ουσιαστική συνεργασία με στόχο το win-win», υπογράμμισε ο πρωθυπουργός, θέτοντας ως στόχο τον διπλασιασμό των ελληνικών εξαγωγών προς την Κίνα έως το 2015.

Στόχος της Ελλάδας είναι ο διπλασιασμός των εξαγωγών προς την Κίνα έως το 2015, όπως δήλωσε τις πρωινές ώρες της Τετάρτης ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς, κατά τη διάρκεια ομιλίας που εκφώνησε στο πλαίσιο ελληνοκινεζικού επιχειρηματικού φόρουμ, υπογραμμίζοντας πως η χώρα μας μπορεί να γίνει «πύλη επενδύσεων μεταξύ Κίνας και Ευρώπης».
.
«Ξεκινά μια ουσιαστική συνεργασία με στόχο το win-win», υπογράμμισε ο κ. Σαμαράς, επισημαίνοντας ότι η συμμετοχή της Ελλάδας στην Ε.Ε., οι υποδομές της χώρας, και το εργατικό δυναμικό που διαθέτει, σε συνδυασμό με τις κινεζικές δυνατότητες, αποτελούν μεγάλο πλεονέκτημα.

Παράλληλα, ο πρωθυπουργός στάθηκε στις μεγάλες κινεζικές εταιρείες που ήδη δραστηριοποιούνται στην Ελλάδα, υποστηρίζοντας ωστόσο πως υπάρχει ακόμα μεγάλο περιθώριο ενίσχυσης της κινεζικής επιχειρηματικής δραστηριότητας στη χώρα μας.

Συνεχίζοντας, ο κ. Σαμαράς επεσήμανε ότι οι εξαγωγές της Ελλάδας προς την Κίνα έχουν αυξηθεί, τονίζοντας ωστόσο πως υπάρχει περιθώριο για περαιτέρω συνεργασία σε πεδία όπως ο τουρισμός, τα τραπεζικά, τα τρόφιμα, ενώ προσέθεσε ότι στόχος είναι η αύξηση εξαγωγής ελληνικών προϊόντων και η προσέλκυση κινεζικών επενδύσεων.

Στρέφοντας το βλέμμα στην κρίση που πλήττει τη χώρα μας, ο κ. Σαμαράς σημείωσε πως η πολιτική της Αθήνας αποσκοπεί στην αντιμετώπιση του χρέους, υπογραμμίζοντας παράλληλα την πολυμέτωπη πρόοδο που έχει επιτευχθεί.

«Μέχρι σήμερα πολλοί πίστευαν πως η Ελλάδα ήταν μια χαμένη ευκαιρία. Η κατάσταση αλλάζει. Η πολιτική και η κοινωνική σταθερότητα έχει εμπεδωθεί. Η κυβερνητική συνοχή είναι δεδομένη. Την ίδια ώρα παρά τα σκληρά μέτρα που αναγκαστήκαμε να πάρουμε, οι Έλληνες γνωρίζουν πως προχωρούμε καλά. Τα σενάρια εξόδου έχουν σταματήσει [...] Πλέον αυτή η αξιοπιστία αντανακλάται στις αγορές. Η Ελλάδα είναι δεμένη στην Ευρωζώνη και αυτό είναι δεδομένο. Τελεία», σχολίασε ο πρωθυπουργός.

Κλείνοντας, ο κ. Σαμαράς επανέλαβε την αποφασιστικότητά του «για την ανάκτηση της αξιοπιστίας και να γίνει η Ελλάδα, μια χώρα επενδύσεων.

»Η κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να χτίσει μια καινούργια οικονομία. Πιστεύουμε σε μια νέα περίοδο συνεργασίας Κίνας-Ελλάδας [...] Η Ελλάδα είναι αποφασισμένη να μετατρέψει την κρίση σε ευκαιρία. Στα κινεζικά σημαίνει το ίδιο. Σας ενθαρρύνω να δείτε τις επενδυτικές ευκαιρίες στην Ελλάδα. Η Ελλάδα μπορεί να γίνει πύλη για επενδύσεις, μεταξύ Κίνας και Ευρώπης», κατέληξε ο πρωθυπουργός.

Νωρίτερα, ο κ. Σαμαράς συναντήθηκε με τον κινέζο ομόλογό του Λι Κετσιάνγκ, όπου επιβεβαιώθηκε με τον πλέον επίσημο τρόπο το κινεζικό ενδιαφέρον για την επέκταση της COSCO στον Πειραιά αλλά και η προοπτική κινεζικών επενδύσεων στους σιδηρόδρομους, στο αεροδρόμιο «Ελευθέριος Βενιζέλος» αλλά και σε περιφερειακά λιμάνια και αεροδρόμια.

Ο κ. Λι κατέστησε σαφές ότι ο όγκος των συναλλαγών μπορεί να φθάσει έως το 2015 τα 8 δισεκατομμύρια δολάρια, ενώ επίσης υπάρχουν τεράστια περιθώρια για εξαγωγές φαρμάκων, λαδιόύ και μαρμάρου από την Ελλάδα.

Από την πλευρά του, ο έλληνας πρωθυπουργός επανέλαβε ότι υπάρχει πραγματικό πρόβλημα στην Ελλάδα με μεγάλο κοινωνικό κόστος και αυτό αντιμετωπίζεται με ενισχύσεις απο την ΕΕ και προσέλκυση επενδύσεων.

Παράλληλα υπεγράφησαν πρώτες συμφωνίες μεταξύ των δυο χωρών που αφορούν τομείς όπως ο τουρισμός, οι τηλεπικοινωνίες, οι μεταφορές, τα ακίνητα και η ναυτιλία.

Την Παρασκευή ο έλληνας πρωθυπουργός συναντάται με τον πρόεδρο Ξι Γινπίνγκ.


ΠΗΓΗ skai.gr, grafida-sintikis.blogspot.gr

Άνοιξε η αυλαία των πανελλαδικών


Αρχισαν οι πανελλαδικές εξετάσεις με το μάθημα της Νεοελληνικής Γλώσσας, με το οποίο παραδοσιακά ξεκινούν οι πανελλαδικές.

Aνοιξε η αυλαία των πανελλήνιων
Το Real.gr σε συνεργασία με την Ομοσπονδία Εκπαιδευτικών Φροντιστών Ελλάδος (ΟΕΦΕ) θα μεταδώσει όλες τις λύσεις των θεμάτων στα μαθήματα των πανελλαδικών εξετάσεων.
Το Σαββατοκύριακο προβλέπεται ανάπαυλα για τους υποψηφίους των ημερήσιων Λυκείων και επιστροφή στις εξεταστικές αίθουσα τη Δευτέρα με τα μαθήματα γενικής παιδείας, Βιολογία, Φυσική, Μαθηματικά και Ιστορία.
Μετά και την απόφαση της ΟΛΜΕ για αναστολή των απεργιακών κινητοποιήσεων των καθηγητών φαίνεται να λύθηκαν και τα τελευταία προβλήματα. Ο μηχανισμός των εξετάσεων του υπουργείου Παιδείας βρίσκεται σε απόλυτη ετοιμότητα για την έγκαιρη και ασφαλή αποστολή των θεμάτων στα εξεταστικά κέντρα.
Πανελλαδικές χωρίς αριθμό εισακτέων
Ωστόσο, φέτος είναι η πρώτη χρονιά που οι υποψήφιοι των πανελλαδικών εξετάσεων θα διαγωνιστούν χωρίς να γνωρίζουν εκ των προτέρων τον αριθμό των εισακτέων. Αιτία είναι το γεγονός ότι δεν έχει ολοκληρωθεί ακόμα η επεξεργασία των προεδρικών διαταγμάτων που αφορούν στο σχέδιο «Αθηνά» με την αναμόρφωση του ακαδημαϊκού χάρτη και την αναπροσαρμογή των προσφερόμενων θέσεων σε πανεπιστήμια και τεχνολογικά ιδρύματα.
Κατά την εκτίμηση του υπουργείου Παιδείας, όταν παρουσιάστηκε το Φεβρουάριο το σχέδιο για την αναμόρφωση του ακαδημαϊκού χάρτη, οι θέσεις των εισακτέων θα κυμανθούν στις 77.000, από τις οποίες οι περίπου 60.000 θα δοθούν στους υποψηφίους των πανελλαδικών για το 90%.
Οι εξετάσεις θα ολοκληρωθούν στις 31 Μαΐου για τους περισσότερους υποψήφιους με το μάθημα των Αρχών Οικονομικής Θεωρίας, που είναι επιλογής.
Το δεύτερο δεκαπενθήμερο του Ιουνίου αναμένεται να πραγματοποιηθούν οι εξετάσεις στα ειδικά μαθήματα, με τα οποία θα κλείσει η αυλαία του εξεταστικού σκέλους των πανελλαδικών.