Τετάρτη 8 Μαΐου 2013

ΟΔΔΗΧ: Άντλησε 1,3 δισ. ευρώ μέσω έκδοσης εντόκων γραμματίων

Το ποσό των 1,3 δισ. ευρώ άντλησε ο ΟΔΔΗΧ από τη δημοπρασία εξάμηνων εντόκων γραμματίων που έγινε την Τετάρτη.
poso-13-dis-eyro-antlise-o-oddix-apo-ta-eksamina-entoka-grammatia
Οργανισμός Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους

Το επιτόκιο σημείωσε μικρή πτώση στο 4,20% από 4,25% στην προηγούμενη αντίστοιχη δημοπρασία στις 9 Απριλίου. Ο δείκτης κάλυψης της έκδοσης ανήλθε σε 1,71 φορές, από 1,60 στις 9 Απριλίου.

ΠΗΓΗgrafida-sintikis.blogspot.gr

Ως την Παρασκευή θα δοθεί για διαβούλευση το αντιρατσιστικό νομοσχέδιο

Το σύνολο των πολιτικών δυνάμεων, με εξαίρεση ενός κόμματος, πλέον είναι ώριμο να υπερασπιστεί νέες ρυθμίσεις που θα προβλέπουν μια νέα ποινική αντιμετώπιση των φαινομένων του ρατσισμού και της ξενοφοβίας, τονίζει ο υπουργός Δικαιοσύνης Αντώνης Ρουπακιώτης σε συνέντευξή του στο Αθηναϊκό Πρακτορείο.

Ο υπουργός Δικαιοσύνης τονίζει ότι το νομοσχέδιο, που επιβάλει ποινικές κυρώσεις εναντίον εκείνων που δημόσια προκαλούν ρατσιστικού χαρακτήρα βιαιοπραγίες, είναι κατά βάση έτοιμο και ως την Παρασκευή θα δοθεί για διαβούλευση.

-Κύριε υπουργέ, φέρνετε στη Βουλή ένα νομοσχέδιο που επιβάλει αυστηρότατες ποινικές κυρώσεις εναντίον εκείνων που δημόσια προκαλούν ή διεγείρουν σε βιαιοπραγίες σε βάρος προσώπων με γνώμονα το χρώμα, τη φυλή, τη θρησκεία, την εθνική ή εθνοτική καταγωγή, τον γενετήσιο προσανατολισμό;
-Ολοκληρώνουμε σήμερα και αύριο τις διαβουλεύσεις για την κατάρτιση του νομοσχεδίου και δεν θέλω να αναφέρω λεπτομέρειες. Ως προς το μέγεθος της ποινής, εγώ δεν νομίζω ότι μόνο με το να επιβάλουμε αυστηρές ποινές θα αντιμετωπίσουμε τα προβλήματα. Είναι λάθος αυτό. Σας ζητώ συγγνώμη που αυτή τη στιγμή δεν είμαι σε θέση να σας πω λεπτομέρειες, όχι γιατί έχω κάτι κρυφό, αλλά η υπευθυνότητά μου προς εσάς και το έργο που επιτελείται μου επιβάλει να περιμένουμε μια ημέρα τουλάχιστον.

-Το Σύνταγμα πιστεύετε ότι δεν επαρκεί για την απόκρουση τέτοιων φαινομένων;

-Έχουμε ένα άρθρο στο Σύνταγμα που τα λέει όλα. Στον τομέα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων το Σύνταγμά μας οφείλουμε να πούμε ότι εγγίζει την πληρότητα. Ειδικότερα το άρθρο 5, παράγραφος 2 τα λέει όλα: Όταν λέει για παράδειγμα ότι όταν κάποιος βρίσκεται στην ελληνική επικράτεια, που παραμένει, που μπαίνει απλώς μέσα, είτε έχει έγγραφα είτε δεν έχει, αυτός έχει απόλυτη προστασία της ζωής, της τιμής, της ελευθερίας χωρίς κρίσεις φυλής, χρώματος, γλώσσας, πολιτικών και θρησκευτικών πεποιθήσεων, τι άλλο να προσθέσει... Να πω κάτι ακόμη που ίσως να μην είναι πολύ γνωστό. Το 1979 ψηφίσαμε τον νόμο 729 που έγινε σταθερή αναφορά και σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες για χρόνια ολόκληρα. Αυτοί οι νόμοι συμπληρώθηκαν και μεταγενέστερα, αλλά και με μια πρόσφατη διάταξη που φέραμε σε ένα νομοσχέδιο για τα ναρκωτικά και άλλες διατάξεις. Η διάταξη αυτή ψηφίστηκε ομόφωνα από τη βουλή με εξαίρεση τη Χρυσή Αυγή, που δεν μετείχε στην ψηφοφορία συνολικά για το νομοσχέδιο. Τι θέλω να πω: Έχουμε ένα δυνατό δικαιϊκό πλαίσιο. Τώρα εμείς βλέπουμε και κάποια άλλα ζητήματα: Συμπεριφορές μέσα στη Βουλή, συμπεριφορές κομμάτων, τι συνέπειες μπορεί να υπάρξουν.

-Συνδέετε, κύριε υπουργέ, -από ό,τι καταλαβαίνω- το νομοσχέδιο με συμπεριφορές και επιθέσεις της Χρυσής Αυγής;-Η αντίληψη την οποία υπηρετούμε στο υπουργείο Δικαιοσύνης είναι ότι όσο είμαστε υποχρεωμένοι να έχουμε ένα πλήρες θεσμικό πλαίσιο για να καταπολεμούμε αυτά τα φαινόμενα, μην κάνουμε το λάθος και στοχοποιήσουμε και φέρουμε αντίθετα αποτελέσματα από τα προσδοκώμενα. Δεν κρυβόμαστε πίσω από το δάκτυλό μας. Είναι όντως η Χρυσή Αυγή αλλά δεν είναι μόνο η Χρυσή Αυγή στην Ελλάδα, είναι οι Χρυσές Αυγές σε όλη την Ευρώπη. Πρέπει να δούμε πρώτα τις αιτίες που προκαλούν τα φαινόμενα της Χρυσής Αυγής. Όντως είναι το μεταναστευτικό. Εδώ οι πολιτικές δυνάμεις της χώρας και ιδιαίτερα η Αριστερά πρέπει να δει στην ουσία το πρόβλημα και όχι με έναν ρομαντισμό μόνο. Δεν αρκεί αυτό γιατί έτσι δεν προσφέρει τίποτα ούτε στους μετανάστες ούτε στη Δημοκρατία. Από την άλλη πλευρά και μια αντίληψη μηδενικής ανοχής και πάλι δεν φέρνει τα αποτελέσματα τα αναμενόμενα. Θέλω να πω ότι χρειάζεται μια ενίσχυση των θεσμών μας, του κοινοβουλίου, του προσώπου του κοινοβουλίου, της λειτουργικότητας και της αποτελεσματικότητας του κοινοβουλίου. Αν τα φθείρουμε μόνοι μας αυτά δίνουμε περιθώριο στη Χρυσή Αυγή..

-Στην περίπτωση που οι δράστες ρατσιστικών επιθέσεων είναι πολιτικά πρόσωπα; Το έχετε συμπεριλάβει αυτό;
-Βεβαιότατα. Πέραν όμως από την αυστηροποίηση των ποινών με το νομοσχέδιο αναζητούνται λύσεις στα προβλήματα που δημιουργούνται από τη συμπεριφορά βουλευτών κομμάτων, έτσι ώστε να είναι υψηλή η αποτελεσματική η λειτουργία του κοινοβουλίου, αλλά και να υπάρχουν και συνέπειες για όσους παραβιάζουν το νόμο, τον κανονισμό, τη λειτουργικότητα του κοινοβουλίου και εκπέμπουν προς τα έξω μια θεσμική απαξία, αυτό είναι το χειρότερο.

-Κύριε υπουργέ, μια τελευταία ερώτηση. Και στο παρελθόν νομοσχέδιο για την καταπολέμηση ορισμένων μορφών και εκδηλώσεων ρατσισμού και ξενοφοβίας μέσω του Ποινικού Δικαίου είχαν προσπαθήσει να περάσουν οι υπουργοί Δικαιοσύνης Χ. Καστανίδης και Μ. Παπαϊωάννου.-Τώρα ωρίμασαν τα πράγματα και από το σύνολο των πολιτικών δυνάμεων με μία εξαίρεση, ζητείται το νομοσχέδιο -που είναι έτοιμο κατά βάση και ως την Παρασκευή θα το έχουμε κατεβάσει. Το σύνολο των πολιτικών δυνάμεων θέλει να υπάρχει ακριβώς αυτό το νομοσχέδιο, το οποίο θα τεθεί αναμφισβήτητα υπόψιν και της δικής σας αξιολόγησης και του λαού, αλλά κυρίως θα τεθεί υπόψη του κοινοβουλίου, που θα κληθεί να ψηφίσει το νομοσχέδιο ή να κάνει τις δικές του παρεμβάσεις. Τώρα εκείνο που μπορώ να σας βεβαιώσω είναι ότι το σύνολο των πολιτικών δυνάμεων, με εξαίρεση ενός κόμματος, πλέον είναι ώριμο να υπερασπιστεί νέες ρυθμίσεις που θα προβλέπουν μια νέα ποινική αντιμετώπιση -το θέμα δεν εξαντλείται φυσικά στην ποινική αντιμετώπιση, όπως προδήλωσα- συμπεριφορών με ένα νεοναζιστικό πρόσημο.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ, real.grgrafida-sintikis.blogspot.gr

"Η Κύπρος θα πρέπει να ανακάμψει το 2015"

«Η οικονομική δραστηριότητα της Κύπρου θα συρρικνωθεί σημαντικά φέτος και τον ερχόμενο χρόνο, όμως θα βελτιωθεί το 2015».


Το μέλος του Εκτελεστικού Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Γιοργκ Άσμουσεν δήλωσε σήμερα ότι η ΕΚΤ και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή περιμένουν ότι η Κύπρος θα ανακάμψει το 2015, βοηθούμενη από ένα μικρότερο τραπεζικό τομέα.
Μιλώντας ενώπιον της Επιτροπής Οικονομικών και Νομισματικών Υποθέσεων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, ο Άσμουσεν δήλωσε πως η οικονομική δραστηριότητα της Κύπρου θα συρρικνωθεί σημαντικά φέτος και τον ερχόμενο χρόνο, όμως η οικονομία θα βελτιωθεί την επόμενη χρονιά.
«Περιμένουμε --και αυτό είναι μια κοινή προοπτική της Επιτροπής (της ΕΕ) και της ΕΚΤ-- ότι η οικονομία θα ανακάμψει το 2015 καθώς ένας μικρότερος και πιο ανθεκτικός τραπεζικός τομέας θα μπορούσε να προωθήσει την ανάπτυξη», δήλωσε ο Άσμουσεν.
«Όμως είναι πολύ σαφές ότι παραμένουν τόσο βραχυπρόθεσμοι, όσο και μεσοπρόθεσμοι μακροοικονομικοί κίνδυνοι», πρόσθεσε.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, kathimerini.grgrafida-sintikis.blogspot.gr

Ισχυρή αύξηση των κινεζικών εξαγωγών και εισαγωγών, τον Απρίλιο

Στα 18,16 δισ. δολάρια το εμπορικό πλεόνασμα.

Οι εξαγωγές και οι εισαγωγές της Κίνας αυξήθηκαν περισσότερο του αναμενόμενου τον Απρίλιο, αλλά παραμένουν οι υποψίες ότι τα στοιχεία που ανακοινώνονται δεν αντανακλούν τις πραγματικές εμπορικές ροές, αλλά περιλαμβάνουν και κεφαλαιακές κινήσεις που γίνονται για κερδοσκοπικούς λόγους, σημειώνει σε σχετικό τηλεγράφημά του το πρακτορείο Reuters.


Η τελωνειακή υπηρεσία της Κίνας ανακοίνωσε αύξηση των εξαγωγών κατά 14,7% και εισαγωγών κατά 16,8%, καθώς επίσης και πλεόνασμα στο εμπορικό ισοζύγιο ύψους 18,16 δισ. δολ.
Η αγορά προέβλεπε αύξηση 10,3% των εξαγωγών και 13,9% των εισαγωγών και ένα εμπορικό πλεόνασμα 15,1 δις. δολαρίων. Σε σύγκριση με τον Μάρτιο, οι εξαγωγές σημείωσαν αύξηση 2,7%, ενώ οι εισαγωγές μείωση 7,7%.
Τα στοιχεία των κινεζικών εξαγωγών φαινόταν να σηματοδοτούν τους τελευταίους μήνες μία σταδιακή αναζωογόνηση της εξωτερικής ζήτησης, αν και ορισμένοι αναλυτές υποψιάζονται ότι πιθανόν οι εξαγωγείς να υπερτιμολογούν τις συναλλαγές τους, ώστε να φέρνουν κεφάλαια στη χώρα, παρακάμπτοντας τους περιορισμούς στις εισροές κεφαλαίων που έχουν επιβληθεί από το Πεκίνο.
«Δεν έχω ισχυρή πεποίθηση ότι τα στοιχεία αντανακλούν την πραγματικότητα. Θα επικεντρωθούμε στα στοιχεία για τη δραστηριότητα που θα δημοσιοποιηθούν τη Δευτέρα», δήλωσε ο επικεφαλής οικονομολόγος για την Κίνα της χρηματοπιστωτικής εταιρείας Nomura στο Χονγκ Κονγκ. «Το πρώτο τρίμηνο του 2013, τα στοιχεία των κινεζικών εξαγωγών διαστρεβλώθηκαν σημαντικά λόγω των υπερτιμολογήσεων από τους εξαγωγείς που ήθελαν να εισάγουν βραχυπρόθεσμα κεφάλαια και να εκμεταλλευθούν (arbitrage) τη διαφορά στην ισοτιμία του κινεζικού νομίσματος με το αμερικανικό δολάριο στην Κίνα και το Χονγκ Κονγκ», έγραψε αναλυτής της Bank of America Merrill Lynch σε έκθεσή του.
Τα τελωνειακά στοιχεία έδειξαν ένα άλμα κατά 57% των εξαγωγών στο Χονγκ Κονγκ και ακόμη περισσότερο κατά 250% σε συνδεδεμένες περιοχές. Οι εξαγωγές προς τις ΗΠΑ μειώθηκαν 0,1% τον Απρίλιο και προς την ΕΕ κατά 6,4%, αλλά τα ποσοστά μείωσης ήταν πολύ μικρότερα από το 6,5% και 14%, αντίστοιχα, που καταγράφηκαν τον Μάρτιο.
Ο κρατικός οργανισμός διαχείρισης συναλλάγματος της Κίνας (SAFE) ανακοίνωσε την Κυριακή νέους κανόνες για να εμποδίσει την εισροή βραχυπρόθεσμων κεφαλαίων στη χώρα με τη συγκαλυμμένη μορφή των πληρωμών για εμπορικές συναλλαγές.
Εκτιμήσεις του Reuters για τις ροές βραχυπρόθεσμων κεφαλαίων, που βασίζονται σε επίσημα στοιχεία, δείχνουν ότι στο πρώτο τρίμηνο του 2013 σημειώθηκε εισροή κερδοσκοπικών κεφαλαίων ύψους 181 δις. δολαρίων, η οποία τροφοδοτήθηκε εν μέρει από τις χαλαρές νομισματικές πολιτικές των ΗΠΑ και της Ευρώπης.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, axortagos.grgrafida-sintikis.blogspot.gr

Διεκόπη για αύριο το πρωί η δίκη του Άκη Τσοχατζόπουλου

Διεκόπη για αύριο το πρωί η δίκη ΤσοχατζόπουλουΣωρεία ενστάσεων υπέβαλε η υπεράσπιση του βασικού κατηγορουμένου πρώην υπουργού Άκη Τσοχατζόπουλου.
Οι συνήγοροι υπεράσπισής έθεσαν θέμα στο δικαστήριο για εξάλειψη του αξιόποινου, λόγω παραγραφής του βασικού αδικήματος της δωροδοκίας.
Σύμφωνα με τους συνηγόρους του πρώην υπουργού, ο εντολέας τους κάθεται στο εδώλιο για πράξη προερχόμενη από αδίκημα που έχει παραγραφεί. Με την ένσταση, συντάχτηκε και η υπεράσπιση της πρώην συζύγου και της κόρης του Α. Τσοχατζόπουλου.... ΦΩΤΟ & ΒΙΝΤΕΟ >>




Η υπεράσπιση του πρώην υπουργού υπέβαλε, επίσης, ένσταση για ακυρότητα της κλήσης που εστάλη στον πρώην υπουργό, καθώς, όπως τόνισε, επιδόθηκε πριν λήξει η προθεσμία που ορίζει ο νόμος για άσκηση αναίρεσης του βουλεύματος από τον εισαγγελέα του Αρείου Πάγου.

Η υπεράσπιση του πρώην υπουργού επανέφερε το θέμα της κλήσης των μελών του ΚΥΣΕΑ -της επίμαχης περιόδου-, θεωρώντας ότι η κατάθεσή τους είναι σημαντική καθώς ενέκριναν τις συμβάσεις για τις αγορές των υποβρυχίων και των ΤΟR- M1.

Η διαδικασία διακόπηκε για αύριο το πρωί, οπότε και θα τοποθετηθούν οι εισαγγελείς επί των ενστάσεων που υποβλήθηκαν. 



Newsbeast.gr - Αποχωρούν από το δικαστήριο Τσοχατζόπουλος, Σταμάτη 



 

ΠΗΓΗ,  grafida-sintikis.blogspot.gr

Άρχισε η αποχώρηση των μαχητών του PKK από την Τουρκία


Άρχισε η προαναγγελθείσα αποχώρηση των κούρδων ανταρτών του Εργατικού Κόμματος του Κουρδιστάν (PKK) από την Τουρκία προς το βόρειο Ιράκ, ανακοίνωσε σήμερα ο επικεφαλής του κύριου φιλοκουρδικού κόμματος της Τουρκίας.


"Ξέρουμε πως η κίνηση (αναδίπλωσης) των μαχητών άρχισε", υπογράμμισε ο Σελαχατίν Ντεμιρτάς, συμπρόεδρος του Κόμματος για την Ειρήνη και τη Δημοκρατία (BDP), χωρίς πάντως να είναι σε θέση να πει αν άρχισε σήμερα Τετάρτη ή νωρίτερα ούτε να κάνει γνωστές λεπτομέρειες για το πώς πραγματοποιείται η αποχώρηση αυτή.

Ο Ντεμιρτάς υπογράμμισε πάντως πως "οι μαχητές πρέπει αναμφίβολα να επωφεληθούν από τη νύκτα για να αναδιπλωθούν" προς τα στρατόπεδα του ιρακινού Κουρδιστάν.

Η στρατιωτική πτέρυγα του ένοπλου κινήματος, η HPG, είχε επιβεβαιώσει χθες πως η αποχώρησή της προς τις βάσεις στα μετόπισθεν θα άρχιζε σήμερα Τετάρτη, όπως είχε ανακοινωθεί στο πλαίσιο της ειρηνευτικής διαδικασίας που διεξάγεται με την Άγκυρα, παράλληλα όμως είχε προειδοποιήσει εναντίον οποιασδήποτε "πρόκλησης" που θα μπορούσε να κάνει την επιχείρηση να εκτροχιασθεί.

Στο σημείο αυτό ο Ντεμιρτάς, ένας κούρδος βουλευτής με κύρος, εξέφρασε κι αυτός την ανησυχία του για ενδεχόμενη παρέμβαση "σκοτεινών δυνάμεων".

"Δεν περιμένουμε μια επίθεση του στρατού, αλλά σκοτεινές δυνάμεις, παραστρατιωτικές δυνάμεις που δεν είναι υπό τον έλεγχο των κυβερνητικών δυνάμεων, μπορεί να επιχειρήσουν να σαμποτάρουν την επιχείρηση", δήλωσε ο βουλευτής.  

Σε 167,5 εκατ. ευρώ ανήλθαν τα κέρδη του ΟΤΕ

Τσαμάζ: Οι επιδόσεις μας συνεχίζουν να υπερισχύουν του ανταγωνισμού

Στα 167,5 εκατ. ευρώ ανήλθαν τα κέρδη του ΟΤΕ στο πρώτο τρίμηνο 2013. Το πρώτο τρίμηνο του 2013 τα συνολικά έσοδα του Ομίλου ΟΤΕ μειώθηκαν κατά 11,4%.

Στα 167,5 εκατ. τα κέρδη του ΟΤΕ στο πρώτο τρίμηνο
Ο όμιλος πέτυχε περιθώριο προσαρμοσμένης κερδοφορίας EBITDA της τάξεως του 35,4%, σχεδόν αμετάβλητο από το 35,5% της αντίστοιχης περσινής περιόδου. Οι επενδύσεις σε πάγια περιουσιακά στοιχεία ανήλθαν σε 102,8 εκατ. ευρώ σε σχέση με 118,5 εκατ. ευρώ τον προηγούμενο χρόνο.

Σχολιάζοντας τα αποτελέσματα του πρώτου τριμήνου, ο Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος του ΟΤΕ, κ. Mιχάλης Τσαμάζ, σημείωσε ότι «καταφέραμε να διατηρήσουμε την κερδοφορία μας χάρη στα μέτρα μείωσης κόστους που εφαρμόσαμε τα τελευταία χρόνια και κυρίως στη μείωση προσωπικού στη σταθερή τηλεφωνία Ελλάδας μέσω των αποτελεσματικών προγραμμάτων οικειοθελούς αποχώρησης.

Όπως περιμέναμε, τα έσοδά μας για το τρίμηνο αντανακλούν τη μείωση των τελών τερματισμού στην κινητή τηλεφωνία, τις δυσχερείς οικονομικές συνθήκες και τον έντονο ανταγωνισμό. Αντιμετωπίσαμε με αποφασιστικότητα όλους αυτούς τους δυσμενείς παράγοντες και υπερασπιστήκαμε τη θέση μας στην αγορά, εστιάζοντας στους τομείς που μπορούμε να επηρεάσουμε. Τα καινοτόμα προϊόντα και οι επιτυχημένες εμπορικές μας κινήσεις μας βοήθησαν να συγκρατήσουμε την απώλεια των εσόδων. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις μας μάλιστα, οι επιδόσεις μας συνεχίζουν να υπερισχύουν του ανταγωνισμού, ενώ είμαστε ιδιαίτερα ικανοποιημένοι με τη μεταστροφή στη σταθερή τηλεφωνία Ελλάδας, που γίνεται όλο και πιο εμφανής κάθε τρίμηνο».

Ο κ. Τσαμάζ πρόσθεσε πως «η ενίσχυση των ταμειακών ροών οδήγησε στην περαιτέρω μείωση του δανεισμού. Η συμφωνία για την πώληση της Globul, που ανακοινώσαμε στο τέλος Απριλίου, βελτιώνει την αξία του ΟΤΕ προς όφελος των μετόχων, εξασφαλίζει τη μείωση του δανεισμού του Ομίλου και τη μακροπρόθεσμη βιωσιμότητά του, ανεξάρτητα από το μακροοικονομικό περιβάλλον.

Με την ολοκλήρωση της συναλλαγής και από τις αρχές του 2011, θα έχουμε καταφέρει να μειώσουμε τον καθαρό δανεισμό μας περισσότερο από το μισό, ή κατά 2,3 δισ. ευρώ. Στα προσεχή τρίμηνα, δεν αναμένουμε σημαντική βελτίωση του λειτουργικού περιβάλλοντος, θα συνεχίσουμε ωστόσο να λαμβάνουμε τις αποφάσεις που απαιτούνται, ώστε να ενισχύσουμε τη θέση μας στην αγορά, να βελτιώσουμε την χρηματοοικονομική μας δομή και να διατηρήσουμε την κερδοφορία μας».

ΠΗΓΗgrafida-sintikis.blogspot.gr 

Πρώτο κρούσμα στη Γαλλία του νέου στελέχους κορονοϊού

Το άτομο που προσλήφθηκε από τον ιό επέστρεψε πρόσφατα από τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, όπως ανακοίνωσε το υπουργείο Υγείας της χώρας.


Το πρώτο κρούσμα του νέου στελέχους κορονοϊού ανέφερε σήμερα η Γαλλία.


Το άτομο που προσλήφθηκε από τον ιό επέστρεψε πρόσφατα από τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, όπως ανακοίνωσε το υπουργείο Υγείας.

Το υπουργείο ανακοίνωσε επίσης ότι ξεκίνησε έρευνα για το πρώτο και μοναδικό επιβεβαιωμένο κρούσμα του νέου ιού στη Γαλλία. 

Ο ασθενής τέθηκε σε καραντίνα.

Σε παγκόσμιο επίπεδο έχουν επιβεβαιωθεί εργαστηριακά 30 κρούσματα μόλυνσης από τον ιό, περιλαμβανομένων 18 θανάτων, από τον περασμένο Σεπτέμβριο που υπέπεσε στην προσοχή των επιστημόνων, σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ).

Πηγή ΑΜΠΕ, skai.grgrafida-sintikis.blogspot.gr 

Ο «Σερ» εγκαταλείπει την Μάντσεστερ!

"Βόμβα" στα ποδοσφαιρικά δρώμενα της Βρετανίας με την ανακοίνωση από την Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ ότι ο σερ Αλεξ Φέργκιουσον παραιτείται από την τεχνική ηγεσία του συλλόγου το καλοκαίρι, καθώς εγκαταλείπει τους πάγκους. Αναμένεται να τοποθετηθεί σε διοικητική θέση στο σύλλογο. 


Μετά από 27 χρόνια στο τιμόνι των «Κόκκινων Διαβόλων» ο Σερ Άλεξ δηλώνει: «Σκέφτηκα πάρα πολύ την απόφασή μου να παραιτηθώ. Είναι η σωστή στιγμή». 

"Ήταν σημαντικό για μένα να φύγω όταν η οργάνωση θα ήταν στην καλύτερη δυνατή κατάσταση και πιστεύω πως το πέτυχα» αναφέρει στην ανακοίνωσή του και συμπληρώνει: «Η ποιότητα αυτής της νικήτριας ομάδας και η ισορροπία των ηλικιών στους κόλπους της, συνάδει με τη συνεχιζόμενη επιτυχία στο υψηλότερο επίπεδο ενώ η δομή που έχει δημιουργηθεί για τους νέους θα εξασφαλίσει ότι το μακροπρόθεσμο μέλλον της ομάδας θα είναι λαμπρό». 

Ο Σερ Άλεξ δεν εγκαταλείπει την Manchester United. Μπορεί να μην είναι πλέον προπονητής της, αλλά αναλαμβάνει καθήκοντα «πρεσβευτή» της ομάδας. «Κοιτάζοντας μπροστά, είμαι ευτυχής που σας ανακοινώνω ότι αναλαμβάνω τόσο το ρόλο του διευθυντή όσο και του πρεσβευτή της ομάδας» δήλωσε λιτά. 

Πολλοί θεωρούν ότι ο Σερ Άλεξ θα παίξει καταλυτικό ρόλο στην επιλογή του διαδόχου του. «Πιθανοί υποψήφιοι είναι ο David Moyes, ο διευθυντής της Everton, αλλά και ο Ζοζέ Μουρίνιο που φέρεται να εγκαταλείπει τη Real αυτό το καλοκαίρι» αναφέρουν οι Financial Times.

ΠΗΓΗgrafida-sintikis.blogspot.gr

Αύριο ο αγώνας μπαράζ μεταξύ Παναθηναϊκού και Ξάνθης


Αύριο θα διεξαχθεί στο γήπεδο της Νέας Σμύρνης ο αγώνας μπαράζ μεταξύ Παναθηναϊκού και Ξάνθης, με «έπαθλο» την έκτη θέση της τελικής κατάταξης στη Σούπερ Λίγκα (20:00).
Η ομάδα της Αθήνας είναι το λογικό φαβορί και έχει τον πρώτο λόγο για την επικράτηση, μολονότι δεν θα έχει στη διάθεση της τον Τοτσέ.


Ο Ισπανός επιθετικός τραυματίστηκε στην προχθεσινή προπόνηση και τα αποτελέσματα των εξετάσεων, στις οποίες υποβλήθηκε, έδειξαν ότι έχει υποστεί θλάση πρώτου βαθμού στον δεξιό τετρακέφαλο. Από την άλλη πλευρά η Ξάνθη δεν έχει αγωνιστικά προβλήματα και θα παραταχθεί με την καλύτερη δυνατή ενδεκάδα.

Δημοσιεύματα κάνουν λόγο για αγορά από την ΕΚΤ, μη εξυπηρετούμενων δανείων από χώρες του Νότου


Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) εξετάζει το ενδεχόμενο αγοράς μη εξυπηρετούμενων δανείων από πιστωτικά ιδρύματα κρατών του Νότου της ευρωζώνης, ώστε να αμβλύνει την πίεση υπό την οποία βρίσκονται οι χώρες αυτές εξαιτίας της κρίσης, σύμφωνα με τη γερμανική εφημερίδα Die Welt.

Αγορά μη εξυπηρετούμενων δανείων εξετάζει η ΕΚΤ

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, η ΕΚΤ επιθυμεί, διαμέσου του τρόπου αυτού, να "αναβιώσει" στοιχεία ενεργητικού τα οποία υποστηρίζονται από εγγυήσεις, π.χ. ενυπόθηκα δάνεια, τα οποία βρίσκονται στα χαρτοφυλάκια των τραπεζών, με τη μεταφορά του σχετικού κινδύνου σε άλλους επενδυτές, ώστε να βελτιωθεί η ρευστότητα και η κεφαλαιακή επάρκεια αυτών των πιστωτικών ιδρυμάτων και να είναι ξανά σε θέση να τροφοδοτούν με δάνεια, επιχειρήσεις και νοικοκυριά.


Όπως επισημαίνεται στο ίδιο δημοσίευμα, πρόθεση της ΕΚΤ δεν είναι μόνον η βελτίωση του θεσμικού πλαισίου που αφορά στα στοιχεία ενεργητικού τα οποία υποστηρίζονται από εγγυήσεις, αλλά και η απευθείας εξαγορά τέτοιων στοιχείων από τα χαρτοφυλάκια των τραπεζών.


Σύμφωνα με την Die Welt, εκπρόσωπος της ΕΚΤ δεν θέλησε να σχολιάσει τις παραπάνω πληροφορίες, αλλά παρέπεμψε σε πρόσφατες δηλώσεις του διοικητή της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι.  

Ο στρατός του Άσαντ ανακτά τον έλεγχο μιας στρατηγικής σημασίας πόλης

Οι αντάρτες έχασαν τον έλεγχο της διεθνούς οδικής αρτηρίας

Ο συριακός στρατός κατέλαβε σήμερα τη στρατηγικής σημασίας πόλη Χιρμπέτ Γαζάλεχ, που ήταν στα χέρια των ανταρτών, ύστερα από δύο μήνες σφοδρών βομβαρδισμών. Όπως αναφέρουν πηγές της αντιπολίτευσης οι δυνάμεις του προέδρου Άσαντ ανακτούν τον έλεγχο μιας διεθνούς οδικής αρτηρίας διαμετακόμισης.
Στον έλεγχο του Άσαντ ξανά η πόλη Χιρμπέτ Γαζάλεχ
Η πτώση της πόλης Χιρμπέτ Γαζάλεχ που βρίσκεται στην πεδιάδα Χαουράν, πάνω στην οδική αρτηρία για την Ιορδανία, έγινε όταν το υποστηριζόμενο από την Ιορδανία στρατιωτικό συμβούλιο της συριακής αντιπολίτευσης δεν κατάφερε να μεταφέρει όπλα στις δυνάμεις που αμύνονταν στην πόλη.

Το γεγονός αυτό προκάλεσε δυσαρέσκεια στους μαχητές της αντιπολίτευσης κυρίως για την ελλιπή ιορδανική υποστήριξη στις προσπάθειές τους να νικήσουν τις δυνάμεις του Ασαντ στην περιοχή, σύμφωνα με τοπικούς διοικητές των ανταρτών και ακτιβιστές.

Η πεδιάδα Χαουράν που εκτείνεται στα κατεχόμενα από το Ισραήλ Υψίπεδα του Γκολάν, είναι το λίκνο της εξέγερσης εναντίον τεσσάρων δεκαετιών διακυβέρνησης της χώρας από την οικογένεια Άσαντ, που άρχισε στην πόλη Ντεράα το Μάρτιο του 2011.

Οι δυνάμεις των ανταρτών, που επιχειρούν υπό την προστασία του Συριακού Ελεύθερου Στρατού, απέκλεισαν την οδική αρτηρία για την Ιορδανία πριν από δύο μήνες. Ωστόσο η διατήρηση του δρόμου εκτός του ελέγχου των δυνάμεων του Ασαντ εξαρτάται από την διατήρηση της Χιρμπέτ Γαζάλεχ που βρίσκεται σε σταυροδρόμι που οδηγεί δυτικά στην πόλη Ντεράα.

Πριν από την εξέγερση στη Συρία, προϊόντα αξίας δισεκατομμυρίων δολαρίων που διακινούνταν ανάμεσα στις χώρες του Κόλπου, την Τουρκία και την Ευρώπη, μεταφέρονταν μέσω της οδικής αυτής αρτηρίας που διασχίζει τη Χιρμπέτ Γαζάλεχ πριν καταλήξει στη συνοριακή διασταύρωση Νασίμπ στην Ιορδανία.

ΠΗΓΗgrafida-sintikis.blogspot.gr

Ο Στίβεν Χόκινγκ μποϊκοτάρει το Ισραήλ

Ο διάσημος Βρετανός φυσικός Στίβεν Χόκινγκ συμμετέχει στο επιστημονικό μποϊκοτάζ του Ισραήλ, σε ένδειξη διαμαρτυρίας για τη μεταχείριση των Παλαιστινίων.


Ο Χόκινγκ απέσυρε τη συμμετοχή του από ένα διεθνές συνέδριο που θα γίνει στην Ιερουσαλήμ τον Ιούνιο και το οποίο διοργανώνει ο πρόεδρος της χώρας Σιμόν Πέρες με αφορμή και τα 90ά γενέθλιά του, σύμφωνα με τη βρετανική The Guardian.
Ο 71χρονος πρώην καθηγητής του πανεπιστημίου Κέμπριτζ, ο οποίος εδώ και χρόνια είναι καθηλωμένος στο αναπηρικό καροτσάκι του και αδυνατεί να μιλήσει εξαιτίας μιας σοβαρής νευρολογικής πάθησης, αποδέχτηκε αρχικά την πρόσκληση που του απέστειλε το γραφείο του ισραηλινού προέδρου να είναι κεντρικός ομιλητής στο πέμπτο ετήσιο συνέδριο "Αντιμετωπίζοντας το Αύριο", όπου έχουν προσκληθεί διάφορες διεθνείς προσωπικότητες και κάθε χρόνο συμμετέχουν χιλιάδες άτομα.
Η υγεία του Στίβεν Χόκινγκ έχει επιδεινωθεί τελευταία, αλλά η αναθεώρηση της αρχικής απόφασής του φαίνεται πως είχε πολιτικά κίνητρα. Προ ημερών, έγραψε ένα σύντομο γράμμα στον Σιμόν Πέρες καθιστώντας του γνωστό πως άλλαξε γνώμη, αν και δεν ανακοίνωσε δημόσια την αλλαγή της στάσης του.
Όμως, με έγκριση του Στίβεν Χόκινγκ, η Βρετανική Επιτροπή για τα Πανεπιστήμια της Παλαιστίνης εξέδωσε μια ανακοίνωση, στην οποία αναφέρει ότι ο Βρετανός φυσικός "πήρε την ανεξάρτητη απόφαση να τηρήσει το μποϊκοτάζ, με βάση τις γνώσεις του για την κατάσταση στην Παλαιστίνη και την ομόφωνη συμβουλή εκ μέρους των ακαδημαϊκών επαφών που διατηρεί εκεί".
Η πρωτοβουλία του Σ. Χόκινγκ εντάσσεται στο πλαίσιο μιας ευρύτερης επιστημονικής καμπάνιας κατά του Ισραήλ στη Βρετανία. Τον Απρίλιο, ο Σύλλογος Διδασκόντων της Ιρλανδίας ήταν ο πρώτος στην Ευρώπη που κάλεσε σε ακαδημαϊκό μποϊκοτάζ του Ισραήλ.
Εδώ κι έναν μήνα που έγινε γνωστό ότι ο Στίβεν Χόκινγκ θα μιλούσε στο ισραηλινό συνέδριο, είχε βομβαρδιστεί με μηνύματα από τη χώρα του και από το εξωτερικό, που προσπαθούσαν να του αλλάξουν γνώμη και τελικά φαίνεται πως το πέτυχαν. Όπως είπε στους φίλους του, αποφάσισε να ακολουθήσει τη συμβουλή των Παλαιστινίων συναδέλφων του, οι οποίοι ομόφωνα τον προέτρεψαν να μην παραστεί στην εκδήλωση.
Διάφορες προσωπικότητες έχουν επίσης αρνηθεί προσκλήσεις να επισκεφτούν το Ισραήλ, όπως οι μουσικοί Έλβις Κοστέλο, Άνι Λένοξ και Μπράιαν Ίνο, όμως άλλοι κατήγγειλαν το μποϊκοτάζ κατά του Ισραήλ ως επιλεκτικό και αναποτελεσματικό. Ο συγγραφέας Ίαν ΜακΓιούαν (ο οποίος πήρε το "Βραβείο Ιερουσαλήμ" το 2011) δήλωσε χαρακτηριστικά: "Αν πήγαινα μόνο σε χώρες που εγκρίνω, πιθανώς δεν θα σηκωνόμουν ποτέ από το κρεβάτι μου".
Ο Στίβεν Χόκινγκ έχει επισκεφτεί τέσσερις φορές το Ισραήλ στο παρελθόν, πιο πρόσφατα το 2006, όταν έκανε ομιλίες σε ισραηλινά και παλαιστινιακά πανεπιστήμια, μετά από πρόσκληση της βρετανικής πρεσβείας στο Τελ Αβίβ και είχε τότε εκφράσει τη χαρά του. Αλλά το 2009, καταδίκασε την ισραηλινή επίθεση στη Γάζα και από τότε, η στάση του απέναντι στο Ισραήλ δείχνει να έχει σκληρύνει.
Το γραφείο του προέδρου Σιμόν Πέρες δεν είχε ανακοινώσει επίσημα την απόσυρση του Χόκινγκ, αλλά το όνομά του Βρετανού επιστήμονα έχει ήδη αποσυρθεί από τη λίστα των ομιλητών στην ιστοσελίδα του συνεδρίου.
Πηγή:ΑΠΕ-ΜΠΕ, news247.grgrafida-sintikis.blogspot.gr

Στην Ελλάδα θα παραθερίσει φέτος το 70% των Σέρβων τουριστών

Το 70% των Σέρβων τουριστών που θα κάνουν διακοπές φέτος στο εξωτερικό επέλεξαν την Ελλάδα ως προορισμό τους, όπως καταδεικνύουν τα αποτελέσματα δημοσκόπησης της Ένωσης Ταξιδιωτικών Πρακτορείων Σερβίας (YUTA).

Όπως αναφέρεται σε δημοσίευμα στον ιστότοπο Vesti Online, σύμφωνα με τον διευθυντή της YUTA Αλεξάνταρ Σένιτσιτς, η πλειοψηφία των Σέρβων τουριστών επέλεξε και φέτος την Ελλάδα για τις καλοκαιρινές διακοπές και ακολουθούν η Τουρκία, η Ισπανία, η Αίγυπτος, η Τυνησία, το Μαυροβούνιο και η Κροατία.

Εξάλλου, όπως αναφέρει σε άρθρο της η σερβική εφημερίδα "Ντάνας" (Danas), αύξηση κατά 20% καταγράφει - μέχρι στιγμής - η πώληση των τουριστικών πακέτων στη Σερβία για το φετινό καλοκαίρι. 
Μάλιστα, σε πολλά τουριστικά γραφεία έχουν εξαντληθεί τα φτηνά τουριστικά πακέτα για την Ελλάδα κατά τους μήνες χαμηλής ζήτησης (Μάιο και Ιούνιο), ενώ σε άλλα πρακτορεία έχουν μείνει ελάχιστα τουριστικά πακέτα για τους ελληνικούς προορισμούς και για τους μήνες Ιούλιο και Αύγουστο.

«Η Ελλάδα χρειάζεται τη στήριξη της Ομογένειας»


Συνέντευξη του Αλέξη Τσίπρα στην αυστραλιανή εφημερίδα «Ελλήνων Λόγος»

«Η ψήφος των ομογενών στις ελληνικές εθνικές εκλογές θα πρέπει να κατοχυρωθεί, αλλά με τρόπο που να διασφαλίζει την ανόθευτη αποτύπωση των πολιτικών συσχετισμών στην Ελλάδα». 

«Η Ελλάδα χρειάζεται τη στήριξη της ομογένειας»

Αυτό υπογραμμίζει ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας, σε αποκλειστική του συνέντευξη στην ελληνική εφημερίδα του Σίδνεϊ «Ελλήνων Λόγος».

Ο Αλ. Τσίπρας συμπληρώνει πως «σε μια τέτοια κατεύθυνση, θα βλέπαμε τη δημιουργία ξεχωριστών εκλογικών περιφερειών στην αλλοδαπή, όπου θα διασφαλίζεται η ισότιμη πολιτική παρέμβαση όλων των κομμάτων».

«Για να μπορέσει η Ελλάδα να απαλλαγεί από τη θηλιά των Μνημονίων και να βαδίσει έναν νέο δρόμο, χρειάζεται τη στήριξη και τη συμπαράσταση της ομογένειας» προσθέτει ο κ. Τσίπρας.

Το Κυπριακό στο επίκεντρο της συνάντησης Ι. Κασουλίδη - Μπαν Κι Μουν

Αναμένεται ότι η κυβέρνηση θα ζητήσει χρόνο λόγω κρίσης

Ο Υπουργός Εξωτερικών Ιωάννης Κασουλίδης συναντάται σήμερα στις 10:40 μμ (ώρα) Κύπρου με το ΓΓ του ΟΗΕ Μπαν Γκι-μουν, στην έδρα του διεθνούς οργανισμού, στη Νέα Υόρκη.
Επανέναρξη συνομιλιών συζητά Κασουλίδης με ΓΓ του ΟΗΕ
Κύριο θέμα της συνάντησης θα είναι το Κυπριακό, για το οποίο αναμένεται ότι ο Υπουργός Εξωτερικών θα επαναλάβει τις θέσεις της ε/κ πλευράς ως προς το πότε θα ήταν καλύτερο να επαναληφθούν οι συνομιλίες, δεδομένου ότι η Κυβέρνηση της Κυπριακής Δημοκρατίας είναι τώρα επικεντρωμένη στην αντιμετώπιση της οικονομικής κρίσης.
Μετά την ολοκλήρωση της συνάντησης, ο Υπουργός αναμένεται να προβεί σε δηλώσεις.
Αργότερα, ο κ. Κασουλίδης θα έχει κατ’ ιδίαν συνάντηση με τον Αρχιεπίσκοπο Αμερικής Δημήτριο και στη συνέχεια θα συναντηθεί με την ηγεσία της Κυπριακής Ομοσπονδίας. Και στις δύο συναντήσεις βασικό θέμα είναι οι κινήσεις της κυπριακής παροικίας και της ευρύτερης ελληνοαμερικανικής Κοινότητας για αλληλεγγύη προς την Κύπρο.
Αργά το βράδυ θα αναχωρήσει για την Ουάσιγκτον, όπου την Παρασκευή συναντάται με τον Αμερικανό ομόλογό του, Τζον Κέρι.
Την Πέμπτη ο κ. Κασουλίδης θα έχει συναντήσεις με την ηγεσία της Ομάδας Ελληνικών Θεμάτων στο Κογκρέσο και τις επιτροπές Εξωτερικών της Βουλής και της Γερουσίας. Θα συναντηθεί επίσης με το Σύμβουλο Εθνικής Ασφαλείας του αντιπροέδρου Τζο Μπάιντεν, Τζέικ Σάλιβαν και την ηγεσία του Αμερικανο-Ισραηλινού Λόμπι. Το βράδυ θα μιλήσει στο Ινστιτούτο Μπρούκινγκς.
Το πρόγραμμα του Υπουργού Εξωτερικών στην Ουάσιγκτον περιλαμβάνει και συνεντεύξεις με το CNN και άλλα μέσα ενημέρωσης.

ΠΗΓΗ , grafida-sintikis.blogspot.gr

Συνεχίζει τις φιλανθρωπίες η Μαντόνα


Προς 7,16 εκατομμύρια δολάρια κατάφερε να πωλήσει η διάσημη τραγουδίστρια Μαντόνα, έναν πίνακα του Γάλλου ζωγράφου Φερνάν Λεζέ, προκειμένου να συγκεντρώσει χρήματα για την εκπαίδευση θηλέων στο Αφγανιστάν και το Πακιστάν.
Fernand Leger's Trois Femmes à la Table Rouge
Ο πίνακας με τίτλο «Trois Femmes a la Table Rouge», του οποίου η αρχική εκτίμηση ανερχόταν στα 7 εκατομμύρια δολάρια, πωλήθηκε σε αγοραστή αγνώστων στοιχείων από τον οίκο Sotheby’s.

Εκδρομές στο δάσος; Προσοχή στις αλεπούδες!

Μπορεί ο χειμώνας να είναι πια παρελθόν και οι αλεπούδες να μην αναζητούν τροφή σε κατοικημένες περιοχές, όμως λόγω του καλού καιρού πολλοί είναι εκείνοι που βγαίνουν στην ύπαιθρο για μια ανοιξιάτικη εξόρμηση και προσεγγίζουν περιοχές όπου ζει ηκόκκινη αλεπού, νούμερο ένα κίνδυνος για τη μετάδοση του ιού της λύσσας




Οι ειδικοί επισημαίνουν ότι ο κίνδυνος αυτός δεν έχει παρέλθει, αντίθετα αυξάνεται λόγω της παρουσίας των εκδρομέων στη φύση. Συνιστούν δε σε όποιους βρίσκονται σε δάση και μη κατοικημένες περιοχές να απομακρύνονται γρήγορα μόλις αντιληφθούν την παρουσία αλεπούς.

"Η αλεπού είναι νυκτόβιο ζώο που δεν κινείται κατά τη διάρκεια της ημέρας ενώ είναι στη φύση της να αποφεύγει τον άνθρωπο. Αν, όμως, κάποιος συναντήσει την ημέρα αλεπού, η οποία μάλιστα θα τον πλησιάσει χωρίς να φοβάται, ή θα κινείται αμέριμνα παρά την ανθρώπινη παρουσία, αυτή η συμπεριφορά του ζώου θα πρέπει να θεωρηθεί αφύσικη και ύποπτη για την παρουσία λύσσας. Οι δε επισκέπτες του δάσους θα πρέπει να είναι πολύ καχύποπτοι, να αποφεύγουν οποιαδήποτε επαφή με άγριο ζώο και να απομακρύνονται άμεσα" σημειώνει ο Διευθυντής Κτηνιατρικής της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, Γιώργος Βαφειάδης.

Σε ό,τι αφορά τις περιοχές που βρίσκονται στο "κόκκινο" για τον κίνδυνο εμφάνισης αλεπούδων που έχουν προσβληθεί από τον ιό της λύσσας, ο κ. Βαφειάδης αναφέρει εκείνες του Κιλκίς (όπου σημειώθηκαν δέκα εξακριβωμένα κρούσματα) και της Θεσσαλίας (όπου υπήρξαν μεν μόνο τρία, ωστόσο το ένα από αυτά ανήκε σε κατοικίδιο ζώο, μία γάτα). 

"Δεν μπορούμε να εφησυχάζουμε και να μειώσουμε τα μέτρα του προγράμματος επιτήρησης και καταπολέμησης της λύσσας" αναφέρει και τονίζει ότι συνεχίζεται η εφαρμογή τους με αμείωτο ρυθμό.

Ωστόσο,επισημαίνει πως "παρά το γεγονός ότι είχε ανακοινωθεί η έναρξη, κατά την άνοιξη, του προγράμματος από αέρος εμβολιασμού των αλεπούδων και λοιπών άγριων ζώων, κάτι τέτοιο δεν έγινε μέχρι στιγμής και η άνοιξη κοντεύει να τελειώσει". Σημειώνεται ότι η ρίψη από αέρος δολωματικών εμβολίων στην ύπαιθρο έχει στόχο τον περιορισμό του ιού της λύσσας στους άγριους πληθυσμούς σαρκοφάγων ζώων (αλεπούδες, λύκοι). Ωστόσο η κατάλληλη περίοδος να γίνει κάτι τέτοιο είναι η άνοιξη, ή ενδεχομένως το φθινόπωρο, προκειμένου τα δολωματικά εμβόλια να μένουν ενεργά και να μην καταστρέφονται είτε από τις υψηλές θερμοκρασίες του καλοκαιριού είτε από τις χαμηλές του χειμώνα.

"Με την αύξηση της θερμοκρασίας που παρατηρείται το τελευταίο χρονικό διάστημα, η ευκαιρία των δολωματικών εμβολιασμών έχει παρέλθει. Η επόμενη ευκαιρία θα δοθεί στα μέσα του φθινοπώρου. Οι υπηρεσίες μας παραμένουν σε ετοιμότητα ώστε να ενεργοποιηθούν κατά τη ρίψη των δολωμάτων μόλις το υπουργείο βγάλει το σχετικό κονδύλιο" λέει ο Διευθυντής Κτηνιατρικής της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας. Γνωστοποιεί, μάλιστα, ότι κλιμάκιο της Περιφέρειας εστάλη στην ΠΓΔΜ για την παρακολούθηση της ρίψης δολωμάτων και την απόκτηση της σχετικής τεχνογνωσίας από τη γειτονική χώρα.

"Η λύσσα δεν γνωρίζει σύνορα. Οι αρμόδιες υπηρεσίες στην ΠΓΔΜ έχουν αναπτύξει τεχνογνωσία την οποία μας παρουσίασαν καθώς το πρόβλημα που αντιμετωπίζουμε είναι κοινό και συμφέρει σε όλους η εξάλειψη του ιού από την περιοχή των Βαλκανίων όπου έχει εκδηλωθεί τελευταία" προσθέτει.

Πηγή: ΑΠΕ - ΜΠΕ, inews.grgrafida-sintikis.blogspot.gr