Κυριακή 14 Ιουλίου 2013

Χωρίς σχέδιο, αλλά και χωρίς ταμπού

Του Κωστα Μπακογιαννη*
Την τελευταία τριετία, η διαχείριση του ζητήματος της κινητικότητας και των απολύσεων καταδεικνύει την τραγική αποτυχία του ελληνικού πολιτικού συστήματος να αντιμετωπίσει την κρίση. Διαδοχικές ελληνικές κυβερνήσεις αναλώνονται στη λήψη δημοσιονομικών μέτρων, αλλά ταυτόχρονα αρνούνται πεισματικά να προχωρήσουν στις δομικές μεταρρυθμίσεις που έχουμε τόσο πολύ ανάγκη.
Αποτελεί κοινό τόπο ότι το Δημόσιο είναι ο μεγάλος ασθενής και απαιτούνται σαρωτικές αλλαγές. Ενα λάθος όμως, δεν διορθώνεται με ένα άλλο λάθος. Με πρόχειρες και βίαιες καταργήσεις αρμοδιοτήτων και υπηρεσιών, χωρίς σχέδιο και στρατηγική, δημιουργούνται περισσότερα προβλήματα από όσα λύνονται. Ασφαλώς οφείλουμε να τηρήσουμε τις διεθνείς μας υποχρεώσεις, αλλά το «κρυφτό» με τους δανειστές μας έχει αποδειχθεί εξίσου οδυνηρό με την ανάδειξη ποσοτικών στόχων σε αυτοσκοπό και την αντίληψη της υπέρ πάντων υπερκάλυψής τους ως μεταρρύθμιση. Χιλιάδες εργαζόμενοι χάνουν τις δουλειές τους, το Δημόσιο όμως, όχι μόνο δεν αλλάζει, αλλά πηγαίνει από το κακό στο χειρότερο.
Ολοι μας, πέρα και πάνω από τα κόμματα και τις σκοπιμότητές τους, από όποια θέση και αν βρισκόμαστε, στο κέντρο ή στην περιφέρεια, αιρετοί ή υπάλληλοι, έχουμε ένα κοινό συμφέρον: την ανασύσταση της ελληνικής δημόσιας διοίκησης με στόχους τη διαφάνεια, τη συνέπεια και την αποτελεσματικότητα. Είναι προφανές ότι αυτό δεν μπορεί να γίνει από την μία μέρα στην άλλη. Καθίσταται δε, ακόμα δυσκολότερο, όταν γίνεται με το μαχαίρι της τρόικας στον λαιμό.
Γι’ αυτό, εδώ που φτάσαμε, είμαστε πλέον όλοι μπροστά στις ευθύνες μας. Η κυβέρνηση οφείλει να καταθέσει άμεσα, έναν σοβαρό και μελετημένο «οδικό χάρτη» που να υπερβαίνει ακόμα και τις διεθνείς μας υποχρεώσεις, θέτοντας ξεκάθαρα κριτήρια διαχείρισης ανθρωπίνου δυναμικού, όπως η πρόσληψη ή μη μέσω ΑΣΕΠ, τα τυπικά και ουσιαστικά προσόντα, ο χρόνος προϋπηρεσίας, αλλά και κοινωνικά κριτήρια. Η αξιολόγηση μπορεί να γίνει από ανεξάρτητο φορέα, ακόμα και εάν είναι ιδιωτικός. Σε κάθε περίπτωση, η συστηματική στοχοποίηση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, η οποία υπολογίζεται πως εκπροσωπεί το 12% των δημοσίων υπαλλήλων, είναι άδικη και αντιπαραγωγική.
Ταυτόχρονα, όμως, με τη σειρά της η Τοπική Αυτοδιοίκηση -ως ο κοντινότερος θεσμός στον πολίτη- είναι καιρός να κάνει την αυτοκριτική της. Οφείλουμε όλοι να συμβάλουμε ουσιαστικά στην κοινή προσπάθεια χωρίς υπεκφυγές, ταμπού και ιδεοληψίες. Να είμαστε έτοιμοι να κάνουμε υπερβάσεις. Για παράδειγμα, ας πούμε ξεκάθαρα πως η μονιμότητα είναι αναχρονισμός. Την ίδια ώρα πρέπει να αρχίσει η συζήτηση εκ του μηδενός, με νέους όρους. Αν θέλουμε να πετύχουμε ένα μικρότερο και πιο ευέλικτο επιτελικό κεντρικό κράτος, πρέπει να εξετάσουμε την αποκέντρωση αρμοδιοτήτων, υπηρεσιών και πόρων στα πρότυπα των ευρωπαϊκών κρατών. Απαιτείται βεβαίως ένα νέο νομικό και θεσμικό πλαίσιο για να μπορούν οι δήμοι να ανταποκριθούν στις ανάγκες των τοπικών κοινωνιών, αλλά και να επιβιώνουν στο μέτρο των πραγματικών τους δυνατοτήτων. Προϋπόθεση είναι η αλλαγή νοοτροπίας. Ισχυροί δήμοι, συνεπάγονται αυξημένα δικαιώματα αλλά και αυξημένες υποχρεώσεις. Αν, για παράδειγμα, ένας δήμος ασκεί κακή οικονομική διαχείριση, πρέπει να είναι έτοιμος πως θα αφεθεί ακόμα και να χρεοκοπήσει. 
Η στρατηγική της χώρας δεν μπορεί να έχει ημερομηνία λήξης την 22α Σεπτεμβρίου και τις γερμανικές εκλογές. Ούτε τις επόμενες ελληνικές εκλογές, ούτε καν την επόμενη δόση. Χρειαζόμαστε στρατηγική για το 2020. Δεν χρειάζεται να ανακαλύψουμε την πυρίτιδα, υπάρχουν διεθνώς καλές πρακτικές τις οποίες μπορούμε να προσαρμόσουμε στην ελληνική πραγματικότητα. Ας παραιτηθούμε επιτέλους από την εθνική μας πρωτοτυπία. 
* Ο κ. Κώστας Μπακογιάννης είναι δήμαρχος Καρπενησίου.

Υπάρχει διαφθορά στη χώρα αλλά είναι υπερτιμημένη ως μέγεθος, υποστηρίζει ο Ιωάννης Τέντες

Ως προς τη συνολική διαφθορά δημοσίου και ιδιωτικού τομέα, αναφέρει οτι το ποσοστό από 13,5% τα προηγούμενα χρόνια έχει υποχωρήσει για το 2012 στο 8,6%».

«Υπάρχει διαφθορά στη χώρα αλλά είναι υπερτιμημένη ως μέγεθος» υποστηρίζει σε συνέντευξή του στο Βήμα της Κυριακής ο Συντονιστής κατά της Διαφθοράς και πρώην εισαγγελέας του Αρείου Πάγου Ιωάννης Τέντες. 

Ως προς τη συνολική διαφθορά δημοσίου και ιδιωτικού τομέα, αναφέρει οτι το ποσοστό από 13,5% τα προηγούμενα χρόνια έχει υποχωρήσει για το 2012 στο 8,6%».

Τονίζει την ανάγκη εξομοίωσης της ποινικής μεταχείρισης βουλευτών και υπουργών με αυτή των πολιτών προαναγγέλλοντας ότι θα καταθέσει συγκεκριμένες προτάσεις.

Ο Εθνικός Συντονιστής ως επιτελικός θεσμός που από τον νόμο έχει δικαίωμα να προτείνει νομοθετικές και εν γένει κανονιστικές ρυθμίσεις που αφορούν τη διαφθορά, ασφαλώς από την οπτική γωνία του αντικειμένου του θα λάβει σαφέστερες θέσεις όταν έρθει η ώρα, υπογραμμίζει ο κ. Τέντες. 

Σε ότι αφορά τη νομική μεταχείριση ισχυρών παραγόντων σημειώνει, «Δεν θα αρνηθώ ότι η δυνατότητα να έχει ο κατηγορούμενος πρόσβαση σε επώνυμους δικηγόρους παρέχει κάποια πλεονεκτήματα στην υπεράσπισή του. Από την άλλη μεριά όμως βλέπουμε καθημερινά ισχυρούς, παράγοντες της οικονομικής και κοινωνικής ζωής, να υφίστανται χωρίς διάκριση βαριές συνέπειες του νόμου».

Πηγή: 
ΑΜΠΕ, skai.gr, grafida-sintikis.blogspot.gr

Βρέθηκε "Ντοπέ" ο Τάισον Γκέι

«Εμπιστεύτηκα ανθρώπου που με απογοήτευσαν», είπε ο 31χρονος σπρίντερ, ο οποίος κατέκτησε πέρυσι στο Λονδίνο το ασημένιο ολυμπιακό μετάλλιο με την ομάδα σκυταλοδρομίας 4 επί 100 των ΗΠΑ.
Θετικός σε χρήση απαγορευμένης ουσίας βρέθηκε ο αμερικανός σπρίντερ Τάισον Γκέι, ο ταχύτερος άνθρωπος του κόσμου την φετινή σεζόν στα 100μ.

Όπως ανακοίνωσε ο Αμερικανικός Οργανισμός Αντιντόπινγκ, ο Γκέι έχει κάνει χρήση απαγορευμένης ουσίας, η οποία εντοπίστηκε σε δείγμα που έχει ληφθεί στις 16 Μαΐου.

«Εμπιστεύτηκα ανθρώπου που με απογοήτευσαν», είπε ο 31χρονος σπρίντερ, ο οποίος κατέκτησε πέρυσι στο Λονδίνο το ασημένιο ολυμπιακό μετάλλιο με την ομάδα σκυταλοδρομίας 4 επί 100 των ΗΠΑ.

Η ουσία δεν έχει γίνει γνωστή, αλλά όπως είπε ο ίδιος ο Γκέι, παραμένει τα αποτελέσματα από το δεύτερο δείγμα.

Επίσης, απέσυρε την συμμετοχή του από το Παγκόσμιο της Μόσχας, στο οποίο θα ήταν ένα από τα πιο μεγάλα ονόματα και πλέον περιμένει την ποινή του.

Ο Γκέι είναι ο κάτοχος του αμερικανικού ρεκόρ στα 100μ. (με 9.69).

Πηγή: skai.grgrafida-sintikis.blogspot.gr 

Αλ. Τσίπρας: «Ξεκινάμε τη μεγάλη και νικηφόρα πορεία»

Επαναξελέγη πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ ο Αλέξης Τσίπρας

Επαναξελέγη πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ ο Αλέξης Τσίπρας
Ο Αλέξης Τσίπρας εξελέγη πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, το Ιδρυτικό Συνέδριο του οποίου ολοκληρώθηκε με τις ψηφοφορίες για την ανάδειξη των οργάνων του ενιαίου πλέον κόμματος.
Τα αποτελέσματα της ψηφοφορίας έχουν ως εξής:
Εγγεγραμμένοι 3430
Ψήφισαν 3412
Έγκυρα 3344
'Ακυρα 68
Λευκά 688
Έλαβαν:
Αλέξης Τσίπρας 2477 - 74,07%
Σίσσυ Βωβού 157 - 4,69%
Πάνος Ηλιόπουλος 22 - 0,66%
Μετά τα αποτελέσματα ο Αλέξης Τσίπρας δήλωσε "Το ιδρυτικό Συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ, αποτελεί ένα μεγάλο βήμα, έναν ιστορικό σταθμό για την Aριστερά και τη δημοκρατία".
"Τρεισήμισι χιλιάδες σύνεδροι από όλη την Ελλάδα έβαλαν τη σφραγίδα τους στη γέννηση του καινούργιου. Με ανοιχτό και ζωντανό δημοκρατικό διάλογο. Με καθαρές αποφάσεις.
Κάναμε το ιστορικό βήμα. Από αύριο, με το νέο μας Κόμμα, όλες και όλοι μαζί, πιο ενωμένοι και πιο δυνατοί από ποτέ, ξεκινάμε τη μεγάλη και νικηφόρα πορεία. Για να σταματήσουμε την κοινωνική καταστροφή και να ξαναχτίσουμε την Ελλάδα", τόνισε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ.

ΕΝΤΑΣΗ ,ΑΝΤΙΠΑΛΟΤΗΤΑ ΚΑΙ ...ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΜΟΙ ΣΤΟ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΣΕΡΡΩΝ

Στη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου Σερρών

Ένταση , αντιπαλότητα αλλά και ανταλλαγή χαρακτηρισμών μεταξύ του δημάρχου και των επικεφαλής της αντιπολίτευσης


Με ένταση , αντιπαλότητα αλλά και χαρακτηρισμούς μεταξύ του δημάρχου και των επικεφαλής της αντιπολίτευσης, πραγματοποιήθηκε ησυνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου Σερρών το βράδυ της Τετάρτης, της 10ης Ιουλίου 2013 .
Η τακτική συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου Σερρών περιείχε 27 θέματα στην ημερήσια διάταξη .Στην αρχή της συνεδρίασης παρευρέθησαν οι εργαζόμενοι στην Δημοτική Αστυνομία και ζήτησαν την συμπαράσταση του δημοτικού συμβουλίου. Το θέμα που απασχόλησε την περισσότερη ώρα της συνεδρίασης ήταν το 4οθέμα της ημερήσιας διάταξης και είχε να κάνει με την ενημέρωση συζήτηση για την διαχείριση Στέρεων αποβλήτων και τα νέα δεδομένα σε αυτή . Ήταν το θέμα που είχε ζητήσει η αντιπολίτευση νασυμπεριλήφθη στα θέματα της ημερήσιας διάταξης τηςπροηγούμενης συνεδρίασης, κάτι που δεν είχε συμβεί καιείχε ως αποτέλεσμα να αποχωρήσει σύσσωμη η αντιπολίτευση από την συνεδρίαση.
Ο δήμαρχος Σερρών κ. Πέτρος Αγγελίδης ενημέρωσε το Σώμα αναφορικά με την διαχείριση των Στέρεων Αποβλήτωνκαι την θέση της ΕΣΑΝΣ στο θέμα. Ανέφερε ότι η αντιπολίτευση σχετικά με το θέμαλαϊκίζει και ότι προσπαθεί να πλήξει τον δήμαρχο και την δημοτική αρχή.
Παίρνοντας το λόγο ο κ. Θόδωρος Μηλίδης επικεφαλή της μείζονος αντιπολίτευσης , τόνισε ότι το θέμα είναι κορυφαίο και απευθυνόμενος στονδήμαρχο είπε « προφανώς κάτι θέλετενα κρύψετε .Τα περί λαϊκισμούσας τα επιστρέφω κ. δήμαρχε και έχετε δείξει δείγματα».Ανέφερε ότι η εισήγηση του δημάρχου στο θέμα ήταν η επανάληψη της συνέντευξης Τύπου που είχε δοθεί πριν λίγες μέρες από το δ.σ. της ΕΣΑΝΣ, λέγοντας «Είστε πρόεδρος της ΕΣΑΝΣ και δεν το έχετε καταλάβει». Ο κ. Μηλίδης ρώτησε ποιο θα είναι το κόστος ,πόσο θα πληρώνει ο δημότης για τα απορρίμματα , αναφέροντας ότι ο κόσμος δεν θέλει να ακούει προσωπικές κόντρες στο δημοτικό συμβούλιο και υπογραμμίζοντας ότι πολλοί δήμοι έχουν έσοδα από την ανακύκλωση και ότι καθήκον όλων είναι να προασπίζονται τα συμφέροντα των δημοτών .Επίσης ζήτησε ηπρογραμματική σύμβαση πριν υπογραφεί να έρθει ως θέμα στο δημοτικό συμβούλιο .
Οκ. Στέφανος Φωτιάδης τόνισε ότι ο δήμαρχος είναι τόσο μικρόψυχος που δεν αναφέρει ποιοι ενέργησαν και φέρανε τα πράγματα στο σημείο που είναι.» Προσπαθείτε να οικειοποιηθείτε το έργο» τόνισε απευθυνόμενος στον δήμαρχο και αναφερόμενος στην θέση του δημάρχου για την επέκταση του ΧΥΤΑ Σερρών, συνέχισε «δεν είχατε τη πολιτική ευστροφία να παίρνατε τα πέντε εκατομμύρια από το υπουργείο για τα απορριμματοφόρα και τους κάδους. Σειςδεν είσαστε που τρέχατε για την επέκταση του ΧΥΤΑ Σερρών, γιατί τώρα βιάζεστε».
Η κ. ΦιλιώΣαραντίδου ανέφερε ότι προσβάλει το δημοτικό συμβούλιο ο δήμαρχος και αν ήθελε να ήταν εντάξει θα έπρεπε να συζητηθεί πρώτα το θέμα στο δημοτικό συμβούλιο και μετά να προχωρήσει . «Δεν υπολογίζεται τους δημοτικούς συμβούλους και κατά επέκταση τους δημότες , προωθώντας κακώς την πολιτική της Ε.Ε» σημείωσε ενώ συνεχίζοντας τόνισε ότι την ευθύνη της κατάστασης στην διαχείριση των απορριμμάτων έχουν όλοι στο διοικητικό συμβούλιο της ΕΣΑΝΣ , ακόμη και ο κ. Φωτιάδης.
Ο δήμαρχος Σερρών απαντώντας σε όσα άκουσε από τους επικεφαλής της αντιπολίτευσης ,επανέλαβε ότι κάποιοι κοιτάζουν να πλήξουν τον δήμαρχο. Χαρακτήρισε γκεμπελικό τον τρόπο με τον οποίοαναφέρετε ο κ. Φωτιάδης και τόνισε ότι η απόφαση της ΕΣΑΝΣ ,είναι απόφαση όλων των δημάρχων και του διοικητικού συμβουλίου και τόνισε ότι το έργο είναι διαχρονικό. «Μέσα στην πρεμούρα σας να κατηγορήσετε τον δήμαρχο κατηγορείτε όλο το δ.σ της ΕΣΑΝΣ, εκτός αν θεωρείτε ότι είναι πιόνια μου .Ελάτε στην ΕΣΑΝΣ , αλλά όταν δεν θα ρθει κανείς γιατί θα αποκαλυφθείτε». Μάλιστα επιτέθηκε τον κ. Φωτιάδη λέγοντας ότι το2006 έλεγε προεκλογικά ότι το έργο θα γίνει από μηδενική βάση και το 2009 ,αφού βρήκε έτοιμη μελέτη το δημοπράτησε και έλεγε ότι το έργο πρέπει να το προχωρήσει η ΕΣΑΝΣ ,επίσης τόνισε ότι κάποιοι στην αποκεντρωμένη περιφέρεια κόψανε το έργο της επέκτασης του ΧΥΤΑ Σερρών .»Έχουμε μνήμη καλή κ. Φωτιάδη ,το θέμα είναι διαχρονικό ,μάτωσε ο κ. Παπαπαναγιώτου και αναγκάστηκαν κάποιοι να τα πάρουν πίσω» σημείωσε, ενώ συνεχίζοντας είπε ότι έχει εστιάσει και προσπαθεί να πλήξει τον δήμαρχο λόγου εκλογικού άγχους, αρκεί να είναι αρεστός στο λαό .
Υπογράμμισε ότι τον ανταγωνιστικό διάλογο τον κάνειεπιτροπή και μόλις υπάρξουν αποτελέσματα θα ανακοινωθούν . Απευθυνόμενος στον κ.Μηλίδη είπε ότι τον κάλεσε στην ΕΣΑΝΣ δύο φορές αλλά ο κ. Μηλιδης δεν πήγε γιατί ενδιαφέρεται μόνο πως θα πλήξει τον δήμαρχο και σημείωσε ότι είναι άδικο να κατηγορούν όλους τους δημάρχους και τον αντιπεριφερειάρχη.«Είναι υπόθεση όλων και με δικαιώνεται ,δεν υπογράφηκε καμιά σύμβαση , στόχος είναι να αξιοποιηθούν με το καλύτερο τρόπο τα απορρίμματα και παλεύουμε για το περιβάλλον .Εγώ δεν έλεγα ότι θα πέσουν σύμμικτα στο κύτταρο άλλοι τα λέγανε και μιλούσαν για ΧΥΤΥ ,και μετά το λέγανεΧΥΤ. Όλοι οι δήμαρχοι μαζί κάνανε τα βήματα για το έργο» κατέληξε ο κ. Αγγελίδης.
Ο κ. Αθανάσιςο Μπόϊκος , δημοτικός σύμβουλος της παράταξης«διάβαση Πεζών» απουσίαζε από την συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου ,λόγω της συμμετοχής του στο συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ στην Αθήνα.

Δήμητρα Μετόκη