Τρίτη 8 Ιανουαρίου 2013

ΚΟΛΛΙΑ ΜΑΡΙΑ ΤΣΑΡΟΥΧΑ ΕΡΩΤΗΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΠΟΘΕΣΗ ΤΟΥ ΟΠΑΠ

ΜΑΡΙΑ ΚΟΛΛΙΑ ΤΣΑΡΟΥΧΑ ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ 7.1.13 ΕΡΩΤΗΣΗ ΟΠΑΠ / Πράκτορες 
ΒΟΥΛΗ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ
Αριθ. Πρωτ.:  5533/07.01.2013
ΕΡΩΤΗΣΗ 
Προς τον κ. Υπουργό Οικονομικών 
Θέμα:  Διαμαρτυρία Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Επαγγελματιών Πρακτόρων Παιχνιδιών Πρόγνωσης ΟΠΑΠ

Δυνάμει του υπ’ αρ. Ν.4093/2012 (Έγκριση Μεσοπρόθεσμου Πλαισίου Δημοσιονομικής Στρατηγικής 2013-2016 - Επείγοντα Μέτρα Εφαρμογής του ν. 4046/2012 και του Μεσοπρόθεσμου Πλαισίου Δημοσιονομικής Στρατηγικής 2013-2016) όπως αυτός δημοσιεύτηκε στο υπ’ αρ. ΦΕΚ 222/Α/12-11-2012, το σύνολο των κερδών από τα τυχερά παιχνίδια που εκμεταλλεύεται η ΟΠΑΠ ΑΕ θα φορολογείται με ενιαίο συντελεστή 10%, από 1-1-2013. Συγκεκριμένα, αλλάζει ο τρόπος φορολόγησης των κερδών των παικτών, με το σύνολο των κερδών να φορολογείται με ενιαίο συντελεστή 10%, ενώ ο ίδιος συντελεστής φορολογίας 10% εφαρμοζόταν προηγουμένως στα κέρδη των παικτών άνω των 100 ευρώ και 15% σε ποσά άνω των 1.000 ευρώ.
Σύμφωνα με εκτιμήσεις των πρακτόρων, η νέα αυτή ρύθμιση θα οδηγήσει σε εξαφάνιση τον ανακυκλούμενο τζίρο,  που αποτελείται από το συνεχές ποντάρισμα κερδών των παικτών και σε μεγάλη μείωση στο πονταρίσμα των παιχνιδιών «ΚΙΝΟ» και «Πάμε Στοίχημα», στα οποία η πλειοψηφία των παικτών δεν κερδίζει παρά μικρά ποσά. Η φορολόγησή τους με επιπλέον 10% δεν θα επιτρέψει την «ανακύκλωση» των κερδών και θα έχει ως συνέπεια να χαθεί ένα μεγάλο μέρος του τζίρου στα παιχνίδια ή ακόμη και οι παίκτες να οδηγηθούν σε παράνομα κανάλια τυχερών παιγνίων.
Όπως σχετικά επισημαίνουν, τα αποτελέσματα αυτής της ρύθμισης θα είναι πολλαπλά καταστρεπτικά για τον ΟΠΑΠ, τα πρακτορεία και για τα δημόσια έσοδα. Αφενός με σχεδόν μαθηματική ακρίβεια θα πέσουν κατακόρυφα οι καθαρές εισπράξεις του ΟΠΑΠ και από την άλλη, ο ίδιος ο ΟΠΑΠ, που το κράτος εμφανίζεται διατεθειμένο  να πουλήσει, θα έχει λιγότερη αξία.
Σε επιστολή που απέστειλε στις αρχές Δεκεμβρίου προς τον Υπουργό Οικονομικών η Πανελλήνια Ομοσπονδία Επαγγελματιών Πρακτόρων Παιχνιδιών Πρόγνωσης ΟΠΑΠ (ΠΟΕΠΠΠ) επισήμαινε μεταξύ άλλων τα εξής:
«Η φορολόγηση στα κέρδη των παικτών από το πρώτο ευρώ θα επιφέρει τεράστια απώλεια στις πωλήσεις των παιχνιδιών, με αποτέλεσμα το ποσό που θα προκύψει από τη νέα φορολόγηση να είναι μικρότερο από αυτό που εισπράττεται σήμερα. Ήτοι, θα επέλθει αποτέλεσμα απολύτως αντίθετο από το επιδιωκόμενο. Τούτο προκύπτει τόσο από μελέτες που είχαν εκπονηθεί και αποσταλεί στους αρμόδιους φορείς και στο Υπουργείο Οικονομικών όσο και από μελέτες έγκριτων οικονομικών αναλυτών επί των παιχνιδιών της ΟΠΑΠ ΑΕ.
Είναι προφανές, ότι η επιβολή φόρου στα κέρδη των παικτών από το πρώτο ευρώ θα προκαλέσει αρνητικά αποτελέσματα, καταστροφικά για τις πωλήσεις των παιχνιδιών, σε τέτοιο βαθμό που θα στρέψει τους παίκτες στην παράνομη αφορολόγητη αγορά, γεγονός που εύλογα δημιουργεί, αν μη τι άλλο, αρνητικές εντυπώσεις λίγες μέρες πριν την πώληση του ΟΠΑΠ».
Η ΠΟΕΠΠΠ έχει καλέσει τα μέλη της σε απεργία διαρκείας από τη Δευτέρα 7-1-2013, διαμαρτυρόμενη για την επιβολή φόρου επί των κερδών από το πρώτο ευρώ και τις υπόλοιπες προωθούμενες αλλαγές.
Στη διάρκεια σχετικής συνέντευξης τύπου, που πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη 3/1/2013,  η διοίκηση της ομοσπονδίας επανέλαβε το αίτημα για αναστολή εφαρμογής της φορολόγησης 10% από το πρώτο ευρώ κέρδους. Ενώ συμφωνεί με τη φορολόγηση των κερδών, αυτή δεν πρέπει να επιβληθεί από το πρώτο ευρώ.  Ειδικότερα, αντιπροτείνουν τον καθορισμό ενός ανώτατου ορίου κέρδους εντός του οποίου δεν θα επιβάλλεται φορολογία, ώστε να αυξηθεί το ποσοστό των κερδών των παικτών που ανακυκλώνεται μέσω της συμμετοχής τους σε νέα παιχνίδια στα πρακτορεία.
Οι εκπρόσωποι της ΠΟΕΠΠΠ υπολογίζουν, πως τα έσοδα του Δημοσίου θα ήταν περισσότερα από τα 300 εκατ. ευρώ που υπολογίζεται ότι θα έχει ετησίως από το διπλό φόρο (30% επί μικτών κερδών και 10% επί κερδών παικτών), αν εξακολουθήσουν να ισχύουν οι παλιές ρυθμίσεις για τη φορολόγηση των παικτών.
Σημαντικό στοιχείο στην όλη υπόθεση είναι, ότι η κυβέρνηση, κατόπιν επιστολής της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, αποφάσισε να δώσει παράταση στην εφαρμογή του νόμου για το Διαδικτυακό Στοίχημα. Από τις αρχές Δεκεμβρίου του περασμένου έτους έπρεπε να έχουν τεθεί εκτός νόμου οι περισσότερες από τις μεγαλύτερες εταιρείες Διαδικτυακού Στοιχήματος, που δραστηριοποιούνται στην ελληνική αγορά, αφού δεν είχαν καταθέσει αίτηση νομιμοποίησης. Εν τέλει - και ενώ είχε ανακοινωθεί η αποχώρηση ορισμένων ισχυρών ομίλων όπως η Betfair και η William Hill - η κυβέρνηση αποφάσισε να δώσει σιωπηρή παράταση στην εφαρμογή του νόμου.
Σε ανακοίνωσή της ενόψει της εξαγγελθείσας απεργίας η ΠΟΕΠΠΠ  επισημαίνει ότι «οι πελάτες της ΟΠΑΠ ΑΕ ήδη καταπονημένοι από την υπέρμετρη φορολόγηση σε σχέση με τους αντίστοιχους των αφορολόγητων παράνομων εταιριών τζόγου, βλέπουν ξαφνικά τα πετσοκομμένα τους κέρδη να λιγοστεύουν, ακόμη περισσότερο, με το φόρο του 10%, που επιβλήθηκε μόνο σε αυτούς, μιας και οι άλλοι είναι αόρατοι με τη προστασία της πολιτείας.
Εκεί που όλοι περίμεναν το κράτος να βάλει όρους διεξαγωγής των παιχνιδιών και να τακτοποιήσει την αγορά με σαφή καθορισμό δικαιωμάτων και αδειών, ξαφνικά αποφασίζει να μεγαλώσει τη ψαλίδα του νόμιμου με το παράνομο, επιβάλλοντας φόρο στα κέρδη των παικτών της ΟΠΑΠ ΑΕ κατ αποκλειστικότητα.
Το κράτος που ήδη πρόλαβε, υπό τον φόβο της Ε.Ε, να αναστείλει την εφαρμογή του φόρου για τις ιντερνετικές εταιρίες που συνεχίζουν ανενόχλητες  και μάλιστα για δραστηριότητες που έχουν δοθεί με αποκλειστικότητα στην ΟΠΑΠ ΑΕ, η οποία και κατέβαλε τεράστιο τίμημα για αυτή και το οποίο είναι πολύ μεγαλύτερο από αυτό που όπως φαίνεται προσδοκούν να εισπράξουν από την πώληση ολόκληρης της εταιρίας!».

   Ερωτάται ο κ. Υπουργός:

Ποια η θέση του Υπουργείου ως προς τα αιτήματα της ΠΟΕΠΠΠ;


Αθήνα, 7 Ιανουαρίου 2013

                                                                                                                                       Η Ερωτώσα Βουλευτής

Μαρία Κόλλια Τσαρουχά
ΣΤ’  Αντιπρόεδρος της Βουλής των Ελλήνων
Βουλευτής Ν. Σερρών