Πέμπτη 7 Μαρτίου 2013

« Γιατί δεν αντιλαμβάνονται ότι μας οδηγούν στην κοινωνική έκρηξη »



Άρθρο της Μαρίας Κόλλια-Τσαρουχά
ΣΤ΄ Αντιπροέδρου της Βουλής των Ελλήνων - Βουλευτής Ν. Σερρών

Χαρακτηριστική είναι η επιμονή της κυβέρνησης , ότι η ακολουθούμενη πολιτική  θα αποφέρει σύντομα αποτελέσματα. Ο κ. Πρωθυπουργός μας καλεί σε υπομονή μέχρι τον Ιούνιο , γιατί από τον Σεπτέμβριο θα απογειωθούμε. Με συρρίκνωση της οικονομικής δραστηριότητας στο 25% αθροιστικά , τα τελευταία χρόνια, όταν κατά το τελευταίο τρίμηνο του προηγούμενου έτους η ύφεση υπερέβη το 8%, το υψηλότερο των τελευταίων τριών ετών, και όταν το 2013 ξεκινάει με ένα εμπροσθοβαρές περιοριστικό πρόγραμμα και με έντονη υφεσιακή τάση, πόσα περιθώρια για αισιόδοξες προβλέψεις υπάρχουν; Υπό αυτές τις ιδιαίτερα δυσμενείς συνθήκες, θα πρέπει να αναλογιστεί κανείς , ποιες είναι οι πραγματικές προσδοκίες, και όχι αυτές που καλλιεργούνται από την Κυβέρνηση ,  σε ότι  αφορά την πορεία της οικονομίας το 2013. Η επίσημη εκτίμηση για ύφεση το 2013 , στο 4,5% , δεν θα επιβεβαιωθεί και οι λόγοι γι’ αυτό είναι συγκεκριμένοι.
Η σωρευτική επίδραση όλων των προηγουμένων χρόνων λιτότητας και σε συνδυασμό με την υιοθέτηση των νέων περιοριστικών μέτρων, αυξάνει δραματικά τα φαινόμενα της οικονομικής συρρίκνωσης.
 Δραματική είναι η κατάσταση στην αγορά. Οι επιχειρήσεις έχουν στεγνώσει από την έλλειψη ρευστότητας, την οξεία και παρατεταμένη ύφεση, την καταρράκωση της καταναλωτικής ζήτησης. Η εκτόξευση της ανεργίας και η δραματική υποβάθμιση του βιοτικού επιπέδου καταστρέφει τον κοινωνικό ιστό. Η επιθετική φορολόγηση δίχως δικαιοσύνη και αναπτυξιακή λογική συρρικνώνει την οικονομία , ενώ συγχρόνως ευνοεί τη φοροδιαφυγή. Το επερχόμενο νέο κύμα της ύφεσης,  και εάν δεν υπάρξουν μέτρα ανάσχεσης, θα επηρεάσει τους πάντες , ακόμη  και την Κυβέρνηση. Ένα πρώτο βήμα ,που πρέπει να γίνει , είναι οι τράπεζες να αρχίσουν αμέσως να διαθέτουν χρήματα στην αγορά και με μάλιστα μικρό επιτόκιο, ανεξάρτητα από την πορεία της ανακεφαλαιοποίησης. Επίσης χρειάζονται μέτρα , που θα συμβάλλουν στην ενίσχυση των οικογενειακών προϋπολογισμών , ώστε να τονωθεί και η καταναλωτική δύναμη.
 Οι ζωές των ανθρώπων έχουν αλλάξει δραματικά. Ενάμιση εκατομμύριο πολίτες είναι άνεργοι και οι υπόλοιποι με πολλή μεγάλη δυσκολία τα βγάζουν πια πέρα. Η κοινωνία δεν αντέχει πια άλλα μέτρα. Τρία χρόνια μετά το ξέσπασμα της οικονομικής κρίσης κι ακόμη δεν έχει βρεθεί ένας αποτελεσματικός τρόπος , προκειμένου να αντιμετωπιστούν οι άμεσες και οδυνηρές επιπτώσεις στην κοινωνία. Το «δίχτυ προστασίας» διαρκώς εξαγγέλλεται, αλλά τίποτε δεν γίνεται. Όσοι είναι κλεισμένοι στους τέσσερις τοίχους της εξουσίας συνήθως δεν έχουν παραστάσεις, δεν αντιλαμβάνονται το βάρος της ύφεσης, δεν είναι σε θέση να αντιληφθούν, ότι οι πολίτες δεν έχουν αλλά και δεν μπορούν άλλο, ότι οι επιχειρήσεις δεν αντέχουν όσες περικοπές κι αν κάνουν.
 Η Κυβέρνηση οφείλει γρήγορα να αντιληφθεί την πραγματική οικονομική θέση της χώρας, να αλλάξει την οικονομική πολιτική, να επανακαθορίσει τις προτεραιότητες, διαφορετικά δεν θα αργήσει να βρεθεί αντιμέτωπη με την κοινωνική έκρηξη που φοβάται.
 Ας διαπραγματευτεί σοβαρά. Ας αναθεωρήσει την στάση της. Δεν είναι ίδιες οι εποχές, όταν υπογράψαμε την παράδοσή μας άνευ όρων. Ας συνειδητοποιήσουν έγκαιρα, ότι, αν αποδεχτούν τις πιέσεις των δανειστών, αυτό θα έχει σαν συνεπακόλουθο την κατάρρευση της κοινωνίας και την πολιτική αποσταθεροποίηση, με αποτέλεσμα την πλήρη εξαθλίωση του Ελληνικού λαού.  Όσο δεν αντιλαμβάνονται, ότι δεν υπάρχουν άλλα περιθώρια για υποχωρήσεις στις υπερβολικές απαιτήσεις της τρόικας τότε δυστυχώς υπάρχουν και χειρότερα, και θα έρθουν.


Μαρία Ευστρατίου Κόλλια – Τσαρουχά

ΣΤ' ΑΝΤΙΠΡΟΕΔΡΟΣ ΒΟΥΛΗΣ

ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ ΣΕΡΡΩΝ

Σελεύκου 3, Σέρρες 621 23

Τηλ. 23210-99880-5, Fax: 23210-99889 Κιν. 6979800364
Web Site: wwww.kollia.gr  E-mail: maria@kollia.gr