Παρασκευή, 16 Σεπτεμβρίου 2011

Η ''γελοιοποίηση ΄΄ Ε. Βενιζέλου οι λογαριασμοί της ΔΕΗ έγιναν ο μοχλός για να εισπράττεις τέλη ή φόρους

Η ''γελοιοποίηση'' του Συνταγματολόγου και Υπουργού Οικονομίας Ε. Βενιζέλου. Τι έλεγε στις 23 Ιουνίου 2011 και τι ανακοινώσε μετά από δυο περίπου μήνες 

Ήταν 23 Ιουνίου, όταν ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Ευάγγελος Βενιζέλος δήλωνε εμφατικά ότι μετά την επιβολή των φόρων που είχαν αποφασιστεί για τα ακίνητα δεν θα χρειαζόταν άλλη παρέμβαση και ειδικά μέσω των λογαριασμών της ΔΕΗ.
Δείτε γιατί..Τι είχαν πει πριν και τι κάνουν τώρα... ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ : “Δεν είναι οι λογαριασμοί της ΔΕΗ ο μοχλός για να εισπράττεις τέλη ή φόρους και ιδίως φόρους, διότι το ηλεκτρικό ρεύμα είναι ένα κοινωνικό αγαθό θεμελιώδες και δεν μπορείς να συνδέεις την εκπλήρωση άλλων υποχρεώσεων με τους μηχανισμούς αυτούς που έχουν άλλο σκοπό”.


Και για του λόγου το αληθές: 

Ε. Βενιζέλος 23.6.11/Τι βγήκε τελικά μετά από δυο μήνες; ... http://youtu.be/L9c47jMfVD4

Και δεν πρόλαβαν να περάσουν 2 μήνες όταν όλα αυτά άλλαξαν. Και πάλι όμως η αλήθεια ήταν η μισή. Ο κ. Βενιζέλος από την Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης με τον γνωστό ύφος που χρησιμοποιεί τελευταία, ανακοίνωνε το χαράτσι μέσω των λογαριασμών της ΔΕΗ. Ξαφνικά δηλαδή η κοσμοθεωρία του άλλαξε και οι λογαριασμοί της ΔΕΗ έγιναν ο μοχλός για να εισπράττεις τέλη ή φόρους. 

Μας είπε οτι ο Σεπτέμβριος και ο Οκτώβριος θα είναι 2 κολασμένοι μήνες και ανακοίνωσε ότι μέσω των λογαριασμών της ΔΕΗ θα πληρώσουμε ένα τέλος το οποίο κατά μέσο όρο θα είναι 4 ευρώ το τετραγωνικό . Θα κυμαίνεται από 0,5 ευρώ για τις φθηνές περιοχές και θα φτάνει έως και 10 ευρώ για τα Βόρεια Προάστια.
 

Πάλι για του λόγου το αληθές:


Συνέπεια Ε Βενιζέλου (ΣΟΚ) Διπλάσιο το χαράτσι
Τα ψέμματα όμως δεν είχαν τελειωμό! 
Δεν πρόλαβαν να περάσουν τρεις ημέρες και μέσα από ένα κλίμα τρόμου και χρεοκοπίας που είχε δημιουργηθεί ο κ. Βενιζέλος συνέχισε τον ολισθηρό δρόμο της ανακολουθίας. Μόνο που αυτή την φορά όσα θα ανακοίνωνε ήταν τόσο σκληρά για να μπορέσει κανείς να τα χωνέψει, που δεν τόλμησε καν να τα εξαγγείλει με το γνωστό δραματικό ύφος που βλέπουμε τον τελευταίο καιρό. 
Και προτίμησε το εξοντωτικό χαράτσι να το εξαγγείλει μέσω μιας απλής ανακοίνωσης. 
Τότε ήταν που δεν πίστευαν στα μάτια τους οι οικονομικοί συντάκτες όταν είδαν ότι το δυσβάσταχτο τέλος για το οποίο μιλούσαν και έγραφαν από την Κυριακή ήταν ψίχουλα μπροστά σε αυτό που είχε τελικά αποφασιστεί.

Το ειδικό τέλος διπλασιάστηκε μέσα σε μόλις τρεις ημέρες και οι έλληνες πολίτες θα κληθούν να πληρώσουν για ακόμα μια φορά την ανικανότητα και την ανακολουθία του κ. Βενιζέλου και της κυβέρνησής του.

Ο φόρος αυτός είναι το λιγότερο εξωφρενικός, όπως εξωφρενικό είναι το γεγονός ότι τελικά οι κυβερνώντες δεν αντιμετωπίζουν την κατάσταση με την σοβαρότητα που θα έπρεπε. Είναι ανακόλουθοι και οι παλινωδίες έρχονται η μια πίσω από την άλλη.

Η Ελλάδα ζει μια από τις πιο κρίσιμες στιγμές στην σύγχρονη ιστορία της αλλά απ' οτι φαίνεται το πολιτικό προσωπικό αυτού του τόπου εξακολουθεί να αντιμετωπίζει τους πολίτες αυτής της χώρας με νοοτροπία και ρητορικές της περασμένων δεκαετιών.Συνέπεια Ε. Βενιζέλου(ΣΟΚ)Διπλάσιο το χαράτσι για τα ακίνητα μέσω της ΔΕΗ    
Μέχρι και διπλάσιες σε σχέση με τις αρχικές ανακοινώσεις Βενιζέλου θα είναι τελικά οι επιβαρύνσεις για τους ιδιοκτήτες ακινήτων. Σύμφωνα με το τελικό σχέδιο του υπουργείου Οικονομικών το «χαρατσι»  ανά τετραγωνικό μέτρο για 5.079.000 ιδιοκτήτες ακινήτων καθορίζεται από 3 έως 16 ευρώ ανά τετραγωνικό μέτρο, ενώ το 0,5 ευρώ ανά τετραγωνικό θα αφορα μόνο τις κοινωνικά ευπαθείς ομάδες.
Όμως, τα ποσά αυτά θα προαυξηθούν έως και 25% αν πρόκειται για ακίνητα ηλικίας έως 25 ετών. Μόνο για τα ακίνητα ηλικίας άνω των 26 ετών δεν θα υπάρξει καμία προσαύξηση. Αυτό σημαίνει ότι η μεγιστη επιβάρυνση ανά τετραγωνικό μέτρο δεν θα είναι 10 ευρώ όπως αρχικώς είχε δεσμευτεί ο κ. Ευάγγελος Βενιζέλος αλλά 20 ευρώ. Την ίδια στιγμή το υπουργείο Οικονομικών ξεκαθαρίζει ότι όποιος δεν πληρώσει τη νέα έκτακτη εισφορά η ΔΕΗ θα του κόψει το ρεύμα.
Τα γενικά χαρακτηριστικά του μέτρου είναι τα εξής:
  • Επιβάλλεται ειδικό τέλος διάμεσου ύψους 4 ευρώ ανά τ.μ. στις ηλεκτροδοτούμενες δομημένες επιφάνειες, οι οποίες αποτελούν και τη βάση επιβολής του Τ.Α.Π. του άρθρου 24 του ν.2130/1993.
  • Το τέλος αυτό θα εισπραχθεί μέσω των επόμενων λογαριασμών της ΔΕΗ προκειμένου να επιτευχθεί άμεση εισπραξιμότητα και η υλοποίηση των στόχων του προϋπολογισμού του 2011.
  • Αφορά 5,079 εκατομμύρια οικιακές και εμπορικές παροχές που αφορούν δομημένες επιφάνειες συνολικού εμβαδού 562 εκατομμυρίων τετραγωνικών μέτρων αντικειμενικής αξίας, σύμφωνα με τα στοιχεία της φορολογικής διοίκησης, 560 δισ. ευρώ και εμπορικής αξίας 1 τρισ. ευρώ κατά τις εκτιμήσεις της Τράπεζας της Ελλάδος.
  • Το επιβαλλόμενο, συνεπώς, τέλος αντιστοιχεί σε 2‰ (δύο τοις χιλίοις) της πραγματικής αξίας των ακινήτων, επιβάρυνση απολύτως ανεκτή και αναλογική σε σχέση με την πραγματική αξία της ακίνητης περιουσίας την οποία σκοπεί να διασφαλίσει. Για την αναλογικότητα του μέτρου, τα νεόδμητα κτίρια επιβαρύνονται περισσότερο σε σχέση με τα παλαιότερα και σε βάθος 25ετίας. Πρέπει να σημειωθεί ότι το 64% των κατοικιών στην Ελλάδα έχει ηλικία μεγαλύτερη από 25 έτη και μόνο 2% έχουν δομηθεί κατά την τελευταία πενταετία.
Η σχετική τροπολογία κατατεθεί 15.9.2011 στη Βουλή.
Ερωτήσεις - απαντήσεις
1. Σε ποιον επιβάλλεται το τέλος;
Το τέλος επιβάλλεται στον κύριο του ακινήτου ή στον επικαρπωτή. Σε περίπτωση συνιδιοκτησίας βαρυνόμενοι είναι οι συνιδιοκτήτες κατά το λόγο της συμμετοχής καθενός από αυτούς. Υπόχρεος για την καταβολή είναι ο χρήστης του ακινήτου, ο οποίος το καταβάλλει μαζί με τον λογαριασμό κατανάλωσης του ηλεκτρικού ρεύματος. Αν ο χρήστης είναι μισθωτής, με την καταβολή επέρχεται αυτοδικαίως συμψηφισμός με οφειλόμενα ή μελλοντικά μισθώματα.
2. Έχει ληφθεί πρόνοια για ευπαθείς κοινωνικές ομάδες, πολύτεκνους, επιδοτούμενους ανέργους και ανάπηρους;
Φυσικά. Είναι προφανές ότι με τις προτεινόμενες ρυθμίσεις έχει καταβληθεί κάθε δυνατή προσπάθεια, ώστε το τέλος να είναι απολύτως αναλογικό. Ειδικότερα, για ευπαθείς κοινωνικές ομάδες, εισάγεται ειδικός συντελεστής προσδιορισμού του τέλους (€ 0,5), ανεξάρτητα από τον χρόνο δόμησης του ακινήτου (και εφόσον αυτό βρίσκεται σε περιοχή τιμής ζώνης κάτω των € 3.000 ανά τ.μ.), εφόσον πρόκειται για ακίνητο που ιδιοκατοικείται από πολύτεκνο, άνεργο επιδοτούμενο από τον ΟΑΕΔ (1/1-31/8 για το 2011 ή 1/1-30/4 για το 2012), ή άτομο ανάπηρο ή βαρυνόμενο φορολογικά από ανάπηρο.
3. Πώς υπολογίζεται το έκτακτο ειδικό τέλος;
Για τον υπολογισμό του τέλος λαμβάνεται υπόψη το ύψος της τιμής ζώνης (με βάση τα οποία λογίστηκε το τέλος ακίνητης περιουσίας στο ακίνητο), το εμβαδό του ακινήτου, συντελεστής προσδιορισμού του τέλους σε ευρώ ανά τ.μ., καθώς και συντελεστής προσαύξησης αντιστρόφως ανάλογος προς την παλαιότητα του ακινήτου. Συγκεκριμένα:
Συντελεστής ειδικού τέλους (€/τ.μ.)  /// Τιμή ζώνης
0,5 /// για ευπαθείς ομάδες
3 /// έως € 500
4 /// € 501-1.000
5 /// € 1.001-1.500
6 /// € 1.501-2.000
8 /// € 2.001-2.500
10 /// € 2.501-3.000
12 /// € 3.001-4.000
14 /// € 4.001-5.000
16 /// € 5.001 και άνω
Παλαιότητα /// Συντελεστής
έως 26 έτη /// 1
25 έως 20 έτη /// 1,05
19 έως 15 έτη /// 1,1
14 έως 10 έτη /// 1,15
9 έως 5 έτη /// 1,2
4 έως 0 έτη /// 1,25
4. Ποια ακίνητα απαλλάσσονται από την καταβολή του τέλους;
Οι υποκειμενικές και αντικειμενικές απαλλαγές από το έκτακτο ειδικό τέλος ταυτίζονται με τις απαλλαγές που προβλέπονται στο νόμο (παρ. 7, άρ. 24, ν. 2130/1993)*
5. Σε τι είδους ακίνητα επιβάλλεται το τέλος;
Επιβάλλεται πάνω στις δομημένες επιφάνειες που ηλεκτροδοτούνται για οικιακή ή εμπορική χρήση και οι οποίες αποτελούν την βάση και για το τέλος της ακίνητης περιουσίας υπέρ των Ο.Τ.Α. (άρ. 24, ν. 2130/1993).
6. Πώς γίνεται ο υπολογισμός του τέλους;
Με την εφαρμογή δέκα συντελεστών, από 0,5 (για τις ευπαθείς ομάδες) έως και 16 ευρώ (για πολύ ακριβές περιοχές) ανά τετραγωνικό μέτρο, ανάλογα με την τιμή ζώνης στην οποία βρίσκεται το ακίνητο και την εφαρμογή συντελεστή προσαύξησης για τα νεόδμητα κτίρια.
7. Πώς εξασφαλίζεται η εισπραξιμότητα του τέλους;
Το θέμα της εισπραξιμότητας του τέλους κατέστησε επιβεβλημένη την ανάγκη επιβολής του με βάση τα δεδομένα των μηχανογραφικών καταστάσεων της ΔΕΗ.
8. Πώς καταβάλλεται το ειδικό έκτακτο τέλος;
Το ειδικό έκτακτο τέλος συνεισπράττεται από τη ΔΕΗ και τους εναλλακτικούς προμηθευτές ηλεκτρικού ρεύματος ως εξής:
  • για το 2011 σε δύο ισόποσες δόσεις από τον Οκτώβριο του 2011 μέχρι τον Ιανουάριο του 2012,
  • για το 2012 σε τέσσερις ισόποσες δόσεις από τον Μάιο μέχρι τον Δεκέμβριο 2012.
9. Υπάρχουν κυρώσεις αν δεν καταβληθεί το τέλος;
Σε περίπτωση που δεν καταβληθεί το τέλος, η ΔΕΗ και οι εναλλακτικοί προμηθευτές ηλεκτρικού ρεύματος προβαίνουν στη διακοπή του ρεύματος και δεν το επαναχορηγούν μέχρι την εξόφλησή του. Αν δεν ζητηθεί η επαναχορήγηση ρεύματος, η ΔΕΗ και οι εναλλακτικοί προμηθευτές, αφού διαγράψουν τον υπόχρεο συνδρομητή ενημερώνουν το Ελληνικό Δημόσιο, ώστε να μεριμνήσει για την είσπραξη του οφειλόμενου τέλους, σύμφωνα με τις διατάξεις του Κώδικα για την Είσπραξη Δημοσίων Εσόδων (ΚΕΔΕ) Η αλλαγή προμηθευτή ηλεκτρικού ρεύματος δεν επιτρέπεται αν δεν εξοφληθεί προηγουμένως το ειδικό τέλος.
ΠΟΙΟΙ ΕΞΑΙΡΟΥΝΤΑΙ
Απαλλαγές που προβλέπει ο ν. 2130/1993 (άρθ. 24, παρ. 7) από το έκτακτο ειδικό τέλος ηλεκτροδοτούμενων δομημένων επιφανειών (ΕΕΤΗΔΕ) των ακινήτων οι πάσης φύσεως ηλεκτροδοτούμενες επιφάνειες ακινήτων που ανήκουν:
α) Στο Ελληνικό Δημόσιο, στα Ν.Π.Δ.Δ., στους Ο.Τ.Α. και στις δημοτικές και κοινοτικές επιχειρήσεις ή εκμεταλλεύσεις.
β) Στους Ναούς, στις Ιερές Μονές, στο Ιερό Κοινό του Πανάγιου Τάφου, στην Ιερά Μονή του Όρους Σινά, στο Άγιο Όρος, στην Αποστολική Διακονία της Εκκλησίας της Ελλάδος και στα Θρησκευτικά γενικά ιδρύματα.
γ) Στα αναγνωρισμένα ξένα θρησκευτικά δόγματα, που τα χρησιμοποιούν αποκλειστικά για την άσκηση δημόσιας λατρείας και την διεξαγωγή υπηρεσιών θρησκευτικής φύσεως.
δ) Στα φιλανθρωπικά ιδρύματα δημόσιου χαρακτήρα.
Στα ημεδαπά νομικά πρόσωπα που υπάρχουν ή θα συσταθούν και δεν έχουν κερδοσκοπικό χαρακτήρα, καθώς και οι περιουσίες του άρθρου 96 του α.ν. 2039/1939 (ΦΕΚ 455 Α') «Περί τροποποιήσεως, συμπληρώσεως και κωδικοποιήσεως των εις το Κράτος και υπέρ κοινωφελών σκοπών καταλειπομένων κληρονομιών, κληροδοσιών και δωρεών», εφόσον επιδιώκονται από αυτά αποδεδειγμένα σκοποί εθνωφελείς ή θρησκευτικοί ή σε ευρύτερο κύκλο φιλανθρωπικοί ή εκπαιδευτικοί ή καλλιτεχνικοί ή κοινωφελείς ή εκκλησιαστικοί, καθώς και ξένα που επιδιώκουν τους ίδιους σκοπούς, με τον όρο της αμοιβαιότητας.
στ) Στα ερασιτεχνικά αθλητικά σωματεία, ενώσεις, ομοσπονδίες που έχουν νόμιμα αναγνωρισθεί από τη Γενική Γραμματεία Αθλητισμού και τα οποία χρησιμοποιούνται αποκλειστικά ως γήπεδα ή χώροι αθλητικών εγκαταστάσεως για την πραγματοποίηση των αθλητικών τους σκοπών.
ζ) Στα ξένα κράτη όταν αυτά χρησιμοποιούνται για την εγκατάσταση πρεσβειών και προξενείων αυτών με τον όρο της αμοιβαιότητας.
η) Οι κοινόχρηστοι χώροι πολυκατοικιών
θ) Τα ακίνητα που έχουν χαρακτηρισθεί:
  • Ως δημόσιοι χώροι ταφής (νεκροταφεία)
  • Ως διατηρητέα, με απόφαση του αρμόδιου υπουργού, και δεν ιδιοχρησιμοποιούνται ή δεν αποφέρουν εισόδημα.
  • Ως χώροι ιστορικών ή αρχαιολογικών μνημείων.
ι) Τα κτίσματα που βρίσκονται εκτός οικισμού ή σε αγροτικές περιοχές και χρησιμοποιούνται για το σταυλισμό ολιγάριθμων οικόσιτων ζώων για οικιακές ανάγκες του υπόχρεου.
ΠΗΓΗ: iefimerida.gr

Η Κοινωνία είναι κάπως έτσι:

>>>>>  Ο φτωχός δουλεύει 

>>>>>  Ο πλούσιος τον εκμεταλλεύεται 

>>>>>  Ο στρατιωτικός φυλάει και τους δυο 

>>>>>  Ο φορολογούμενος πληρώνει και τους τρεις 

>>>>>  Ο μπαγαπόντης ξεκουράζεται κα για τους τέσσερις 

>>>>>  Ο μπεκρούλιακας πίνει και για τους πέντε 

>>>>>  Ο τραπεζίτης καταχράζεται και τους έξι 

>>>>>  Ο δικηγόρος κοροϊδεύει και τους επτά 

>>>>>  Ο γιατρός σκοτώνει και τους οκτώ

>>>>>  Ο νεκροθάφτης θάβει και τους εννέα 

>>>>>  Ο πολίτικος ζει στις πλάτες και τον δέκα …


Και αφού σας αλλάξαμε τα φωτά, ήρθε η ώρα να σας τα …..κόψουμε!!!!! 

Σχόλιο που έχει ταυτότητα χρήστη δημοσιεύεται χωρίς λογοκρισία, αρκεί πάντα η κριτική αυτή να είναι κόσμια.
Ζητώ την κατανόηση σας!!!  Από τους ανώνυμους χρήστες, οι οποίοι ως συνήθως αβασάνιστα και χωρίς προσωπικό κόστος γίνονται αμετροεπείς υβριστές.
Σας παρακαλώ γράψτε αν θέλετε το σχόλιο σας;