Κυριακή 21 Απριλίου 2013

Ερεύνα σοκ!

Ένας νέος ανερχόμενος διατροφικός κίνδυνος! Τα τελευταία χρόνια, παρατηρείται σε σημαντικό βαθμό η συσσώρευση βαρέων μετάλλων στα γεωργικά και κτηνοτροφικά προϊόντα - και μάλιστα χωρίς κάποια ιδιαίτερη μείωση, σε αντίθεση με άλλες τοξικές οργανικές ενώσεις.

Αφού αυτά τα προϊόντα αποτελούν το βασικότερο κρίκο στην τροφική αλυσίδα, η είσοδος των βαρέων μετάλλων στα αγροτικά οικοσυστήματα θεωρείται, από τους επιστήμονες, θεμελιώδους σημασίας, καθώς η επιβάρυνση της υγείας του καταναλωτή είναι ιδιαίτερα σημαντική, αθροιστικά.
Βαρέα μέταλλα είναι τα μέταλλα εκείνα που... έχουν ειδικό βάρος μεγαλύτερο από αυτό του σιδήρου και είναι τοξικά σε χαμηλές συγκεντρώσεις. Τα βαρέα μέταλλα τα ανευρίσκουμε στη φύση είτε διαλυμένα ως ιόντα στο νερό, είτε ως μεταλλεύματα στους βράχους, είτε ακόμα προσκολλημένα σε μόρια του αέρα (πήγε το μυαλό σας στα chem trails;).
Τα βαρέα μέταλλα, σε γενικές γραμμές δεν αποβάλλονται από τον οργανισμό, όση αποτοξίνωση και να κάνει κάποιος, και θεωρούνται μια από τις αιτίες για πολλές χρόνιες ασθένειες όπως πονοκέφαλοι, σκλήρυνση κατά πλάκας, αλζχάιμερ, κλπ
Η επιβάρυνση της τροφικής αλυσίδας με βαρέα μέταλλα οφείλεται στη ρύπανση του περιβάλλοντος από τις ανθρωπογενείς δραστηριότητες, όπως η διάθεση ανεπεξέργαστων λυμάτων στους υδάτινους αποδέκτες, καύση στερεών απορριμμάτων, η ανεξέλεγκτη διάθεση στερεών απορριμμάτων (περιέχοντα βαρέα μέταλλα) στο έδαφος, η καύση συμβατικών καυσίμων κ.α.
Δεδομένου ότι τα βαρέα μέταλλα δεν αποικοδομούνται, συσσωρεύονται στο έδαφος και τα νερά (γλυκά και αλμυρά), με αποτέλεσμα να περνούν στην τροφική αλυσίδα. Η τοξικότητά τους εξαρτάται από το είδος του βαρέως μετάλλου, τη συγκέντρωσή του, την συνύπαρξη του με άλλα βαρέα μέταλλα, και το είδος του μεγαοργανισμού.
 Επιπτώσεις
Αρσενικό: Το ανόργανο αρσενικό συγκεντρώνεται στους μύες, τον εγκέφαλο, τον σπλήνα, τους νεφρούς, την καρδιά, τα μαλλιά και τα νύχια. Δηλητηρίαση από αρσενικό προκαλεί παράλυση του νευρικού συστήματος, κώμα και θάνατο, ενώ χρόνια έκθεση προκαλεί μυϊκή ατονία, απώλεια όρεξης, απώλεια βάρους, τριχόπτωση και καρκινογένεση.
Κάδμιο: Το κάδμιο σε τοξικές συγκεντρώσεις και χρόνια έκθεση, είναι δυνατόν να προκαλέσει νεφρικές και ηπατικές βλάβες, υπογονιμότητα στους άνδρες, και καρκινογένεση.
Μόλυβδος: Ο μόλυβδος προκαλεί βλάβες στο νευρικό σύστημα (και κυρίως στον παιδικό πληθυσμό σχετίζεται με προβλήματα πνευματικής καθυστέρησης), ηπατικές και νεφρικές βλάβες, ευνοεί την εμφάνιση καρδιαγγειακών παθήσεων, και καρκινογένεση.
Υδράργυρος: Ο υδράργυρος ανιχνεύεται κατά κύριο λόγο στα αλιεύματα που προέρχονται από ρυπασμένες περιοχές, και συγκεντρώνεται στο ήπαρ και τους νεφρούς προκαλώντας αντιστοίχως βλάβες, προσβάλει το κεντρικό νευρικό σύστημα και προκαλεί προβλήματα που σχετίζονται με την πνευματική ανάπτυξη των παιδιών, και καρκινογένεση.
Χρώμιο: Το εξασθενές χρώμιο προκαλεί καρκινογένεση, ηπατικές και νεφρικές διαταραχές, δερματίτιδες, και όταν εισέρχεται από την αναπνευστική οδό είναι δυνατόν να προκαλέσει εκτός από καρκίνο των πνευμόνων και χρόνια βρογχίτιδα.
Χαλκός: Ο χαλκός είναι ένα μέταλλο το οποίο είναι απαραίτητο στον ανθρώπινο οργανισμό αφού συμμετέχει στην ανάπτυξη του αγγειακού και σκελετικού συστήματος, βοηθά στην απορρόφηση του σιδήρου, βοηθά στη λειτουργία του νευρικού συστήματος, όμως αν υπερβούμε την ημερήσια διαιτητική πρόσληψη σε χαλκό είναι δυνατόν να εμφανιστούν νεφρικές και ηπατικές διαταραχές. (Για τα άλλα βαρέα μέταλλα... τσιμουδιά!)
Τα βαρέα μέταλλα συσσωρεύονται σε πρωτεϊνικούς ιστούς και τα οστά. Έτσι οι καταναλωτές θα πρέπει να αποφεύγουν την κατανάλωση ύδατος από ρυπασμένες περιοχές, καθώς και την κατανάλωση συκωτιού και νεφρών από μεγάλης ηλικίας ζώα, και ζώα που προέρχονται από ρυπασμένες περιοχές, καθώς επίσης και τρόφιμα βολβούς (πατάτες, κρεμμύδια, καρότα), που παρήχθησαν σε επιβαρυμένες με βαρέα μέταλλα περιοχές.
Πηγές: Αξιολόγηση Διατροφικής Επικινδυνότητας Ι. Ζαμπετάκης Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών.
agroepidotiseis.blogspot.gr

«Από την ασταθή ισορροπία στα δεσμά του Μνημονίου»

Άρθρο του Λευτέρη Αυγενάκη

Βουλευτής Ν.Δ. Νομού Ηρακλείου


AvgenakisΗ οικονομική κρίση που ξεκίνησε στις ΗΠΑ το 2007, με αφορμή την αδυναμία εξυπηρέτησης ενυπόθηκων στεγαστικών δανείων και τα πολυσύνθετα «τοξικά» τραπεζικά προϊόντα, επιταχύνθηκε ανεξέλεγκτα με την κατάρρευση της Lehman Brothers, τον Σεπτέμβριο του 2008. Ταυτόχρονα, η χρηματοπιστωτική κρίση επεκτάθηκε και στην Ευρώπη, όπου γρήγορα εξελίχθηκε σε κρίση δημόσιου χρέους, μετά τα εκτεταμένα κρατικά πακέτα χρηματοοικονομικής στήριξης ιδιωτικών, κυρίως, πιστωτικών ιδρυμάτων καθ’ όλο το χρονικό διάστημα 2008-2009, αγγίζοντας πλέον και την Ευρωζώνη. Η κρίση στην Ελλάδα εμφανίστηκε στα τέλη του 2009, ταλανίζοντας παράλληλα και ολόκληρη την Ευρωζώνη, καθώς οι ευρωπαϊκές τράπεζες είχαν στην κατοχή τους ελληνικά ομόλογα.
Γεγονός είναι ότι μέχρι το 2004, η χώρα κατάφερε να βρεθεί στις 29 περισσότερο ανεπτυγμένες χώρες του κόσμου. Όπως ήταν φυσικό η παγκόσμια οικονομική κρίση θα έφτανε και στην Ελλάδα όπως και έγινε.
Το δημοσιονομικό έλλειμμα και το ελληνικό δημόσιο χρέος έφτασε σε δυσθεώρητα ύψη, καθιστώντας την κατάσταση μη διαχειρίσιμη και την χρεοκοπία αναπόφευκτη. Το χειρότερο δε, είναι ότι ακόμα και μετά την εμφάνιση της ελληνικής κρίσης, δεν πάρθηκαν εγκαίρως τα απαραίτητα μέτρα που θα συγκρατούσαν τον δημοσιονομικό εκτροχιασμό της χώρας και θα εξασφάλιζαν μακροπρόθεσμα έστω μια ορθότερη διαχείριση των κρατικών πόρων.
Η τότε Κυβέρνηση εθελοτυφλούσε ενώπιον του επείγοντος των καταστάσεων, επιδεικνύοντας ασυγχώρητη βραδυπορία αντανακλαστικών. Το έλλειμμα του 2009 αυξήθηκε από την κυβέρνηση Παπανδρέου στο 13,6% του ΑΕΠ, ξοδεύοντας συνειδητά 10 δισ. στο τελευταίο τρίμηνο του 2009 και συμπεριλαμβάνοντας δαπάνες τις οποίες τελικά δεν έκανε, προκειμένου να κατηγορήσει την προηγούμενη Κυβέρνηση και ταυτόχρονα να διευκολύνει την προσπάθεια μείωσής του την επόμενη χρονιά.
Αντίθετα, το 2010 περικόπηκαν δαπάνες για το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων πάνω από το 30%, περιορίστηκαν οι επιστροφές φόρων και υποχρεώσεις του κράτους, με αποτέλεσμα το έλλειμμα να εμφανίζεται μειωμένο. Η αλήθεια είναι το πρώτο τρίμηνο της διακυβέρνησης Παπανδρέου, δεν υπήρξε ούτε ένα μέτρο περιορισμού του ελλείμματος.
Το 2010 μεθοδεύτηκε νέα αύξηση του ελλείμματος του 2009, στο ύψος του 15,4% του ΑΕΠ με τον συνυπολογισμό σε αυτό, των ΔΕΚΟ και άλλων δημοσίων οργανισμών. Χωρίς την μεθοδευμένη αύξησή του λοιπόν, το έλλειμμα του 2009 θα εκινείτο περίπου στον ευρωπαϊκό μέσο όρο.
Η ελληνική οικονομία αποδείχθηκε ο αδύναμος κρίκος της ευρωζώνης. Η κρίση εμπιστοσύνης προς τις ικανότητες της, η αδυναμία ευελιξίας και η δομική ανεπάρκεια της Ευρωζώνης για την αντιμετώπιση χρόνιων οικονομικών προβλημάτων, έκαναν την εμφάνισή τους θέτοντας την Ελλάδα στο καθεστώς των Μνημονίων και της επιτήρησης.
Το χειρότερο όμως, είναι ότι η αξιωματική αντιπολίτευση επέλεξε το λαϊκισμό έναντι της έντιμης και υπεύθυνης αντιμετώπισης των ζητημάτων που είχαν ανακύψει. Όταν ο τότε Πρωθυπουργός μιλούσε για την ανάγκη μέτρων και προειδοποιούσε για τις δυσμενείς οικονομικές εξελίξεις, οι πολιτικοί αρχηγοί αρνούνταν να συμφωνήσουν σε ένα πλαίσιο 6 αρχών για να την οικονομική διαχείριση. Τα τότε ληφθέντα δημοσιονομικά μέτρα αντιμετωπίστηκαν με πρωτοφανή επιθετικότητα από τα κόμματα της αντιπολίτευσης και τον τύπο.
Το αποτέλεσμα ήταν, η χώρα να χάσει πολύτιμο χρόνο, να αδυνατεί να προλάβει τις εξελίξεις, και τελικά να καταλήξει στον βάραθρο των Μνημονίων, χωρίς καμία διαπραγμάτευση με συνέπεια την παρατεταμένη και βαθιά ύφεση στην οικονομία, το υψηλό ποσοστό ανεργίας, την οικονομική αστάθεια και την ραγδαία κατάρρευση των κοινωνικών δομών, των εργασιακών σχέσεων και των όρων διαβίωσης.
Τις βαρύτατες συνέπειες της ανεύθυνης πολιτικής του παρελθόντος, έχει κληθεί σήμερα να αναλάβει αυτή η Κυβέρνηση, με την Νέα Δημοκρατία σε πρωταγωνιστικό ρόλο, η οποία καλείται να υλοποιήσει μεταρρυθμίσεις σε όλο το φάσμα του δημοσίου και ιδιωτικού τομέα και να επαναφέρει τη χώρα στη σταθερότητα και σε τροχιά πραγματικής ανάπτυξης.
Ο πρωθυπουργός και η σημερινή κυβέρνηση δίνουν μια μεθοδική μάχη προσέλκυσης και αποδαιμονοποίησης των μεγάλων επενδύσεων, που είναι και ο μοχλός για την ανάπτυξη και την δημιουργία νέων θέσεων εργασίας.
Και η κοινωνία παρά τις δυσκολίες και τα βάρη που αντιμετωπίζει, έχει πλέον αντιληφθεί ότι η οικονομία κινείται πλέον με ένα επιχειρησιακό σχέδιο για την ανόρθωσή της.

 


Λευτέρης Κ. Αυγενάκης

Βουλευτής Ν.Δ. Νομού Ηρακλείου

  http://grafida-sintikis.blogspot.gr/2013/04/blog-post_8114.html

Σεισμική δόνηση 6,1 Ρίχτερ ανοικτά του Ειρηνικού

Σεισμική δόνηση μεγέθους 6,1 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ σημειώθηκε σήμερα στις 12.22 τοπική ώρα (06.22 ώρα Ελλάδος) στα ανοικτά συστάδας μικρών ιαπωνικών νήσων στον Ειρηνικό, ανακοίνωσε σήμερα το Αμερικανικό Γεωφυσικό Ινστιτούτο (USGS).
 











Το επίκεντρο του σεισμού εντοπίζεται σε απόσταση 640 χλμ νοτίως του Τόκιο και 360 χλμ νοτιοδυτικά της Χασίτζο –Τζίμα, με εστιακό βάθος 424 χλμ, προσθέτει το ίδιο Ινστιτούτο.
http://grafida-sintikis.blogspot.gr/2013/04/61.html 

Η μείωση των επιτοκίων είναι περιορισμένης αποτελεσματικότητας

"Περιορισμένης αποτελεσματικότητας, η μείωση των επιτοκίων"
Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα θα μπορούσε να περικόψει ακόμη περισσότερο τα επιτόκια, εάν τα στοιχεία δικαιολογούν μια τέτοια ενέργεια, όμως η αποτελεσματικότητα των μειώσεων αυτών είναι περιορισμένη διότι δεν περνούν στην οικονομία κατά τον ίδιο τρόπο σε όλες τις χώρες της ευρωζώνης, υποστήριξε σήμερα το μέλος του διοικητικού συμβουλίου της ΕΚΤ Γεργκ Άσμουσεν.
 Περιορισμένης αποτελεσματικότητας, η μείωση των επιτοκίων
Απαντώντας σε ερώτηση που του τέθηκε σε συζήτηση στο περιθώριο της εαρινής συνόδου του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, ο Άσμουσεν είπε ότι η νομισματική πολιτική της ΕΚΤ είναι ήδη πολύ χαλαρή.
Το επιτόκιο της ΕΚΤ σήμερα βρίσκεται στο ιστορικό χαμηλό του 0,75%.
http://grafida-sintikis.blogspot.gr/2013/04/blog-post_21.html 

Πέντε άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους όταν παρασύρθηκαν από χιονοστιβάδα

Πέντε άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους το Σάββατο στο Κολοράντο κατά τη διάρκεια μιας από τις πιο θανατηφόρες χιονοστιβάδες που έχουν πλήξει την πολιτεία από το 1962, δήλωσαν αξιωματούχοι.

 

Η χιονοστιβάδα σημειώθηκε στο πέρασμα Λόβλαντ, περίπου 70 χιλιόμετρα δυτικά του Ντένβερ το Σάββατο, ανακοίνωσαν μέσω της ιστοσελίδας τοπικής εφημερίδας οι αρμόδιες αρχές. Σύμφωνα με τις πληροφορίες, υπάρχει τουλάχιστον ένας επιζών.

«Πιστεύω ότι μέχρι στιγμής έχουν καταμετρηθεί όλοι, ωστόσο δεν είναι και απόλυτα σίγουρος», αναφέρει η ιστοσελίδα επικαλούμενη δηλώσεις του σερίφη Ντον Κρούγκερ. Πρόσθεσε επίσης ότι η χιονοστιβάδα σημειώθηκε κοντά στο χιονοδρομικό κέντρο Λοβλαντ, το οποίο οι πέντε άνδρες είχαν επισκεφτεί. Το Λόβλαντ έχει υψόμετρο 3.352 μέτρων.

Σύμφωνα με το γερμανικό πρακτορείο Ειδήσεων, περαιτέρω πληροφορίες σχετικά με τους πέντε νεκρούς δεν ήταν διαθέσιμες, αν και οι αστυνομικές αρχές εικάζουν ότι ίσως βρίσκονται θαμμένοι κάτω από το χιόνι.

Μετεωρολόγοι του Κέντρου Πληροφοριών Χιονοστιβάδων του Κολοράντο είχαν προειδοποιήσει ότι ο κίνδυνος χιονοστιβάδων το τρέχον έτος είναι ο μεγαλύτερος των τελευταίων 30 ετών.

Το 1962, επτά άτομα έχασαν τη ζωή τους όταν παρασύρθηκαν από χιονοστιβάδα στο Πέρασμα Βέιλ στην πολιτεία του Κολοράντο.
http://grafida-sintikis.blogspot.gr/2013/04/blog-post_5551.html 

Ελέγχους στη Νέα Μανωλάδα ξεκίνησε η Οικονομική Αστυνομία

Ελέγχους σε εταιρείες συσκευασίας και εμπορίας αγροτικών προϊόντων, σε αγροτικούς συνεταιρισμούς και σε περιπτώσεις διακίνησης αγροτικών προϊόντων, από φορτηγά ιδιωτικής χρήσης, ξεκίνησε η Οικονομική Αστυνομία, με την συνδρομή των τοπικών αστυνομικών και κλιμακίων του Σώματος Επιθεωρητών Εργασίας και της Ειδικής Υπηρεσίας Ελέγχου Ασφάλισης του ΙΚΑ - ΕΤΑΜ, στην περιοχή της Νέας Μανωλάδας Ηλείας, μετά το αιματηρό περιστατικό σε βάρος αλλοδαπών εργατών. Όπως ανακοινώθηκε απο την ΕΛ.ΑΣ, το τελευταίο διήμερο, πραγματοποιήθηκαν συνολικά 17 έλεγχοι και συγκεκριμένα σε οκτώ εταιρείες συσκευασίας και εμπορίας, σε δυο αγροτικούς συνεταιρισμούς και σε επτά περιπτώσεις διακίνησης αγροτικών προϊόντων.

Απο τους ελέγχους διαπιστώθηκαν μια παράβαση σε αγροτικό συνεταιρισμό, σχετικά με μη καταχώρηση εργαζομένων στο Ειδικό Βιβλίο Καταχώρησης Νεοπροσλαμβανόμενου Προσωπικού και επιβλήθηκε πρόστιμο ύψους 3.500 ευρώ και δύο παρόμοιες παραβάσεις σε εταιρείες συσκευασίας και εμπορίας αγροτικών προϊόντων, ενώ συνελήφθη και ο υπεύθυνος της μιας εταιρείας.Απο την Αστυνομία υπενθυμίζεται ότι στον τηλεφωνικό αριθμό 11012 ή στις ηλεκτρονικές διευθύνσεις 11012@hellenicpolice.gr & financialpolice@hellenicpolice.gr της Οικονομικής Αστυνομίας, οι πολίτες μπορούν να επικοινωνούν, ανώνυμα ή επώνυμα, για να παρέχουν πληροφορίες ή να καταγγέλλουν παράνομες και επίμεμπτες ενέργειες ή δραστηριότητες κατά του τομέα της οικονομίας, της δημόσιας περιουσίας, καθώς και της κοινωνικής και ασφαλιστικής πρόνοιας και των δικαιωμάτων.
http://grafida-sintikis.blogspot.gr/2013/04/blog-post_4652.html 

Πέφτει σήμερα η αυλαία του πρωταθλήματος της Σούπερ Λίγκα

Ολοκληρώνεται, σήμερα, η κανονική περίοδος της Σούπερ Λίγκα. Με κοινή ώρα έναρξης (19:00) θα διεξαχθούν οι αναμετρήσεις για την 30η και τελευταία αγωνιστική. Δεδομένου ότι έχουν κριθεί ο τίτλος (σ.σ. ο Ολυμπιακός έχει κατακτήσει εδώ και καιρό το πρωτάθλημα), αλλά και οι ομάδες που θα μετάσχουν στα πλέι οφ (ΠΑΟΚ, Αστέρας Τρίπολης, ΠΑΣ Γιάννινα και Ατρόμητος), το ενδιαφέρον στρέφεται στην «ουρά» της βαθμολογίας.

Στο μεταξύ, η ΑΕΚ τιμωρήθηκε από την Πρωτοβάθμια Πειθαρχική Επιτροπή της Σούπερ Λίγκα με αφαίρεση τριών βαθμών, εξέλιξη η οποία οδηγεί την ομάδα σε υποβιβασμό, ωστόσο η Ένωση θα προσφύγει στην Δευτεροβάθμια Επιτροπή της ΕΠΟ, ελπίζοντας ότι θα ανατρέψει αυτή την απόφαση.
Το πρόγραμμα της 30ης και τελευταίας αγωνιστικής για την κανονική περίοδο του πρωταθλήματος ΟΠΑΠ της Σούπερ Λίγκα έχει ως εξής:

Ξάνθη-Άρης                            19:00 
Αστέρας Τρίπολης-ΟΦΗ       19:00 
Ατρόμητος-ΑΕΚ                     19:00 
Ολυμπιακός-Πανιώνιος        19:00 
ΠΑΟΚ-ΠΑΣ Γιάννινα              19:00  
Παναθηναϊκός-Βέροια          19:00  
Πανθρακικός-Κέρκυρα        19:00 
Πλατανιάς-Λεβαδειακός       19:00
ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ
ΣΥΝΟΛΟ ΕΝΤΟΣ ΕΚΤΟΣ
ΑΓ. Ν-Ι-Η Ν-Ι-Η Ν-Ι-Η ΤΕΡΜ. ΒΑΘ.
1. Ολυμπιακός 29 23-5-1 11-2-1 12-3-0 62-15 74
-------------------------------------------------------------------------
2. ΠΑΟΚ 29 17-8-4 11-2-1 6-6-3 44-19 59
3. Αστέρας Τρίπολης 29 16-5-8 10-2-2 6-3-6 39-24 53
4. ΠΑΣ Γιάννινα 29 12-8-9 7-4-4 5-4-5 28-22 44
5. Ατρόμητος 29 10-13-6 7-3-4 3-10-2 25-22 43
-------------------------------------------------------------------------
6. Ξάνθη 29 10-9-10 5-4-5 5-5-5 28-26 39
7. Παναθηναϊκός 29 9-12-8 4-7-3 5-5-5 29-28 37
8. Πανιώνιος 29 11-3-15 8-2-5 3-1-10 34-40 36
9. Λεβαδειακός 29 9-7-13 4-6-5 5-1-8 21-33 34
10. Βέροια 29 8-9-12 6-4-5 2-5-7 28-32 33
. Πλατανιάς Χανίων 29 9-6-14 6-4-4 3-2-10 27-42 33
. Πανθρακικός 29 9-6-14 6-1-7 3-5-7 28-32 33
13. ΟΦΗ 29 8-8-13 7-5-3 1-3-10 32-44 32
. Άρης 29 7-11-11 6-7-2 1-4-9 32-40 32
15. ΑΕΚ 29 8-6-15 6-4-5 2-2-10 21-35 27
16. Κέρκυρα 29 4-8-17 3-5-7 1-3-10 15-39 20
* Η ΑΕΚ έχει -3 βαθμούς και ο Παναθηναϊκός ξεκίνησε το πρωτάθλημα με -2
http://grafida-sintikis.blogspot.gr/2013/04/blog-post_5321.html 

H πρώτη ανοιξιάτικη βροχή από "πεφταστέρια"

Η πρώτη βροχή διαττόντων αστέρων της άνοιξης, οι Λυρίδες, άρχισαν δειλά-δειλά να εμφανίζονται στον ουρανό του βορείου ημισφαιρίου, όπου ανήκει και η Ελλάδα. Οι πτώσεις των συγκεκριμένων μετεώρων, που αποκαλούνται και «πεφταστέρια», θα αποκορυφωθούν την Κυριακή 21 και τη Δευτέρα 22 Απριλίου, ενώ θα διαρκέσουν σε πιο αραιή μορφή έως τις 25 του μηνός.
 
Επειδή πάντως στις 25 Απριλίου υπάρχει πανσέληνος, ο ουρανός τις προηγούμενες νύχτες δεν θα είναι πολύ σκοτεινός και έτσι οι παρατηρητές (στο μέτρο πάντα που το επιτρέπουν οι κατά τόπους καιρικές συνθήκες) δεν θα έχουν ιδανικές συνθήκες, από τα μεσάνυχτα έως τα χαράματα, για να δουν το αστρονομικό φαινόμενο. Στο αποκορύφωμά του αναμένεται να εισέρχονται στη γήινη ατμόσφαιρα και να πυρακτώνονται έως 20 διάττοντες ανά ώρα με ταχύτητα περίπου 50 χιλιομέτρων την ώρα.
Οι Λυρίδες είναι γνωστό ότι καμία φορά δημιουργούν πολύ φωτεινά πεφταστέρια με μακριές ουρές, ορατές στον ουρανό επί αρκετά δευτερόλεπτα. Κάποιες χρονιές μάλιστα, τα μετέωρά τους έφθασαν μέχρι και τα 100 χλμ. την ώρα.
Η εν λόγω βροχή μετεώρων, που καταγράφηκε για πρώτη φορά το 687 π.Χ. από τους Κινέζους, φαίνεται να προέρχεται από τον αστερισμό της Λύρας, από όπου πήρε το όνομά της, και κυρίως από τον αστέρα Βέγα (Άλφα Λύρας), ο οποίος είναι το πιο λαμπρό άστρο του συγκεκριμένου αστερισμού και το δεύτερο φωτεινότερο άστρο του νυχτερινού ουρανού του βορείου ημισφαιρίου.
Η πραγματική, όμως, πηγή προέλευσής είναι ο κομήτης «Θάτσερ», που ανακάλυψε το 1861 ο Αμερικανός Α. Θάτσερ (συνεπώς καμία σχέση με την μόλις αποβιώσασα πρώην Βρετανίδα πρωθυπουργό) και ο οποίος αφήνει στο πέρασμά του μια ουρά σκόνης και σωματιδίων, που διασταυρώνεται κάθε χρόνο με την τροχιά του πλανήτη μας. Ο κομήτης εκτιμάται ότι θα ξαναπεράσει πολύ κοντά από τη Γη το έτος 2276, καθώς η τροχιά του γύρω από τον Ήλιο διαρκεί περίπου 415 χρόνια.
Τα απομεινάρια από την ουρά του, μετά το τελευταίο κοντινό πέρασμά του τον 19ο αιώνα, αιωρούνται ακόμα στο διάστημα και συνεχίζουν κάθε χρόνο να προκαλούν τη «βροχή» των Λυρίδων. Ορισμένοι αστρονόμοι εκτιμούν ότι η επόμενη θεαματική βροχή Λυρίδων θα λάβει χώρα το 2040-41.
Πανσέληνος και μερική έκλειψη Σελήνης στις 25 Απριλίου
Εξάλλου, την Πέμπτη 25 Απριλίου, εκτός από την πανσέληνο, που θα λάβει χώρα περίπου στις 11 το βράδυ ώρα Ελλάδος, θα υπάρξει παράλληλα και μια μερική σεληνιακή έκλειψη, καθώς το φεγγάρι θα βρίσκεται στην ίδια ευθεία με τον Ήλιο, ενώ Γη θα παρεμβάλλεται ανάμεσά τους. Η έκλειψη θα είναι ορατή σε μεγάλες περιοχές της Ευρώπης (και στην Ελλάδα), της Αφρικής, της Ασίας και της Αυστραλίας.
Θα πρόκειται για μια μερική έκλειψη με πολύ μικρή κάλυψη του σεληνιακού δίσκου από τη σκιά της Γης (μόνο το 1,5% της διαμέτρου του φεγγαριού) και θα έχει διάρκεια μόλις 27 λεπτών (η δεύτερη συντομότερη του 21ου αιώνα). Πάντως, παρά τη μικρή κάλυψη, η έκλειψη θα είναι ορατή με τα τηλεσκόπια, με δεδομένο ότι θα υπάρξει και το σκοτείνιασμα μεγάλου τμήματος της Σελήνης από την παρασκιά.
Στην Ελλάδα η έναρξη έκλειψης της παρασκιάς θα γίνει στις 21:03 το βράδυ και η έναρξη της μερικής έκλειψης στις 22:54. Το μέγιστο της έκλειψης θα συμβεί στις 23:07, το τέλος της μερικής έκλειψης στις 23:21 και το τέλος έκλειψης της παρασκιάς στη 1:11 της 26ης Απριλίου.
Τέλος, στις 28 Απριλίου, ο μεγάλος πλανήτης Κρόνος, με τους θεαματικούς δακτυλίους του, θα κάνει την κοντινότερη προσέγγισή του στη Γη, προσφέροντας έτσι στους απανταχού φίλους της αστρονομίας, ιδίως τους ερασιτέχνες, την καλύτερη ευκαιρία για τις σχετικές παρατηρήσεις και φωτογραφήσεις.
[Πηγή tvxs.gr]
Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr
http://grafida-sintikis.blogspot.gr/2013/04/h.html