Τρίτη 12 Ιουνίου 2012

Η ΝΔ για την αγροτική ανάπτυξη και τους νέους αγρότες


ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ
 
Δευτέρα, 11 Ιουνίου 2012

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Ο Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας κ. Αντώνης Σαμαράς, μετά τη συνάντηση με τον υπηρεσιακό Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης κ. Μαραβέγια, για θέματα της Κ.Α.Π., έκανε την ακόλουθη δήλωση:
«Οι προτάσεις της Commission για τη νέα ΚΑΠ, αποτελούν για εμάς μια μεγάλη πρόκληση. Πρόκληση για να χαράξουμε μια νέα εθνική στρατηγική για την ελληνική γεωργία, με ορίζοντα το 2020.
Η ελληνική κυβέρνηση οφείλει να εκπονήσει τις απαραίτητες μελέτες, οι οποίες θα αποτελέσουν ασφαλή οδηγό τόσο κατά το στάδιο της διαπραγμάτευσης, όσο και της εφαρμογής του μελλοντικού ρυθμιστικού πλαισίου της ΚΑΠ.
Στοιχεία όπως:
·        ο ορισμός του “ενεργού αγρότη”,
·        ο προσδιορισμός των περιφερειών της χώρας για την κατανομή των αμέσων ενισχύσεων και τα περιφερειακά προγράμματα αγροτικής ανάπτυξης,
·        τα κριτήρια για τον προσδιορισμό των περιοχών με φυσικά μειονεκτήματα,
·        οι προαιρετικές άμεσες ενισχύσεις,
·        το “πρασίνισμα” των επιδοτήσεων και η βελτίωση των προϋποθέσεων εφαρμογής τους στην ελληνική γεωργία,
είναι τα βασικά θέματα που μας απασχολούν την περίοδο αυτή ως Νέα Δημοκρατία. Πρόκειται για υποχρεώσεις της χώρας, που οφείλει η ελληνική κυβέρνηση να καταθέσει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων για τη νέα ΚΑΠ.
Η αγροτική ανάπτυξη είναι απόλυτη προτεραιότητα μιας στρατηγικής για βιώσιμη ανάπτυξη, γιατί έχει πολλαπλασιαστική προστιθέμενη αξία, τόσο στην παραγωγή νέου πλούτου, όσο και στη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας.
Στόχος, η ελληνική γεωργία να ξεπεράσει τις παθογένειες του παρελθόντος και η αγροτική μας οικονομία να καταστεί βιώσιμη, ελκυστική και ανταγωνιστική.  
Και κάτι τελευταίο: Η χώρα πρέπει να παραμείνει στην Ευρώπη γιατί η έξοδος της Ελλάδας από την Ευρώπη θα σήμαινε απώλεια 3,5 δις. το χρόνο, όπως επίσης απώλεια όλων των ενισχύσεων των υποδομών και των επενδύσεων για τους αγρότες μας».

Στη συνέχεια, ο Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας κ. Αντώνης Σαμαράς αναφέρθηκε στους Νέους Αγρότες και έκανε την ακόλουθη δήλωση:

«Οι Νέοι Αγρότες είναι το αίμα που χρειάζεται επειγόντως η γερασμένη γεωργία μας. Είναι το μέλλον της αγροτιάς και κατ’ επέκταση η ελπίδα για την περιφερειακή ανάπτυξη της χώρας.
Για τα παιδιά αυτά, τους Νέους Αγρότες ηλικίας κάτω των 40 ετών, η Νέα Δημοκρατία προτείνει μια δέσμη μέτρων εφικτών, κοστολογημένων και συμβατών με τη νέα ΚΑΠ 2014 – 2020.

1.      Στα πλαίσια των διαπραγματεύσεων της νέας ΚΑΠθα επιδιώξουμε την αύξηση της ενίσχυσης των Νέων Αγροτών για τα πρώτα πέντε χρόνια της γεωργικής τους δραστηριότητας, με ποσά από 40 εκατ. μέχρι 80 εκατ. ευρώ, που αντιστοιχούν στο 2% (σημερινό πλαφόν) έως 4% του δημοσιονομικού φακέλου (2 δις) με κριτήρια που θα καθορίζονται σε εθνικό και όχι ευρωπαϊκό επίπεδο.
2.      Προωθούμε την εγκατάσταση χιλιάδων Νέων Αγροτών στην επόμενη προγραμματική περίοδο παρέχοντας πρίμ πρώτης εγκατάστασης μέχρι 50.000 ευρώ, κατοχυρώνοντας παράλληλα ικανοποιητικό αριθμό δικαιωμάτων για τους ίδιους. Παράλληλα, στα Σχέδια Βελτίωσης αυξάνουμε το ποσοστό της επιλέξιμης δαπάνης για έξοδα αδείας πρώτης κατοικίας και έξοδα αδείας αγροτικής εκμετάλλευσης κατά 10%.
3.      Θα στηρίξουμε την ηλικιακή ομάδα των 40 – 50 ετών, που επιστρέφουν στη γεωργία λόγω της έντονης οικονομικής κρίσης που βιώνουμε σήμερα, με τη διεκδίκηση και αξιοποίηση μέχρι 1% του δημοσιονομικού φακέλου (2 δις) δηλαδή περίπου 20 εκατ. ευρώ.
4.      Οι παραπάνω προτάσεις μας, σε συνδυασμό με την κατά προτεραιότητα άμεση πρόσβαση στα αναπτυξιακά μέτρα του Δεύτερου Πυλώνα της ΚΑΠ, δηλαδή, μικρά επιχειρησιακά προγράμματα έως 70.000 ευρώ (Leader, αγροτοπεριβαντολογικά, σχέδια βελτίωσης, οικοτεχνία κλπ), θα διευκολύνουν ακόμη περισσότερο την εγκατάσταση Νέων Αγροτών στη γεωργία και τη δημιουργία βιώσιμων εκμεταλλεύσεων, ιδιαίτερα σε προβληματικές περιοχές της χώρας μας που κινδυνεύουν από πλήρη εγκατάλειψη και αφανισμό».

 Πηγή: http://www.nd.gr/web//guest/press/-/journal_content/56_INSTANCE_c6UH/36615/1010852 

 
Προβάλλετε ή σχολιάστε την ανάρτηση

Σχόλιο που έχει ταυτότητα χρήστη δημοσιεύεται χωρίς λογοκρισία, αρκεί πάντα η κριτική αυτή να είναι κόσμια.


Ζητώ την κατανόηση σας!!!  Από τους ανώνυμους χρήστες, οι οποίοι ως συνήθως αβασάνιστα και χωρίς προσωπικό κόστος γίνονται αμετροεπείς υβριστές.