Κυριακή, 12 Φεβρουαρίου 2012

Επίκαιρη ερώτηση για το λαθρεμπόριο καυσίμων και το παρεμπόριο

Η Δημοκρατική Συμμαχία έφερε στη Βουλή την έξαρση του φαινομένου που δυναμιτίζει την εθνική οικονομία. 
Παρασκευή, 10 Φεβ 2012


 Η πρόεδρος του κινήματος  Ντόρα Μπακογιάννη     και οι βουλευτές Χρήστος Μαρκογιαννάκης, Γιώργος Κοντογιάννης και  Λευτέρης Αυγενάκης τόνισαν με τις ομιλίες τους στη Βουλή ότι την ώρα που το κράτος αναζητά με αγωνία εκατομμύρια ευρώ αφήνει να χάνονται δισ. ευρώ κάθε χρόνο από διαφυγόντα φορολογικά κέρδη.

Σύμφωνα με στοιχεία του ΟΟΣΑ ο ετήσιος τζίρος του παράνομου εμπορίου υπολογίζεται σε 69 δισ. ευρώ εκ των οποίων 20-25 δισ. αντιστοιχούν στο παρεμπόριο. Αυτό σημαίνει ότι τα διαφυγόντα φορολογικά έσοδα για το ελληνικό Δημόσιο είναι τουλάχιστον 9 δισ. ευρώ και προέρχονται από τη μη καταβολή ΦΠΑ και δασμών και από ασύλληπτη φορολογητέα ύλη.
Η Δημοκρατική Συμμαχία τονίζει ότι πρέπει να υπάρξει ένας ολοκληρωμένος σχεδιασμός ώστε να ενισχυθεί η εύρυθμη λειτουργία της αγοράς, που πλήττεται ανεπανόρθωτα, τόσο από το παρεμπόριο και λαθρεμπόριο, αλλά και από τη συνεχιζόμενη ύφεση. Πρέπει να δημιουργηθούν ελεγκτικοί και διωκτικοί μηχανισμοί, που να αντιμετωπίζουν δραστικά τη γάγγραινα του λαθρεμπορίου.
Πρέπει επίσης να εκπονηθεί σχεδιασμός που να καταπολεμεί άμεσα το φαινόμενο του παρεμπορίου, που πλήττει την εύρυθμη λειτουργία της ελληνικής αγοράς, τόσο στις πύλες εισόδου, όσο και στις αποθήκες φύλαξης και να δημιουργηθεί ένας μηχανισμός πάταξης αυτών των νοσηρών φαινομένων.

Ομιλία Ντ. Μπακογιάννη στη Βουλή για το παρεμπόριο και το λαθρεμπόριο καυσίμων

Δείτε την ομιλία της προέδρου της Δημοκρατικής Συμμαχίας στη συζήτηση της επίκαιρης επερώτησης σχετικά με τη μάστιγα του παρεμπορίου και την έξαρση του λαθρεμπορίου καυσίμων.

Ομιλία Ντ. Μπακογιάννη για παρεμπόριο-λαθρεμπόριο http://youtu.be/rN8DzUZ726sΟμιλία Λ. Αυγενάκη στη Βουλή για το παρεμπόριο και το λαθρεμπόριο καυσίμων

Ομιλία Λ. Αυγενάκη για το παρεμπόριο-λαθρεμπόριο http://youtu.be/7JN66jBGXOw

Την ώρα που η κυβέρνηση Παπαδήμου ψάχνει ...αγωνιωδώς 325 εκατομμύρια ευρώ
Προκλητικά αφήνει να κυκλοφορούν ελεύθεροι διακινητές χιλιάδων παράνομων προϊόντων, στερώντας από τα ταμεία του κράτους δισεκατομμύρια!
Η Δημοκρατική Συμμαχία με Επίκαιρη Επερώτηση φέρνει στη Βουλή την έξαρση των φαινομένων παρεμπορίου και λαθρεμπορίου
Έκπληκτοι οι έλληνες πολίτες παρακολουθούν τις τελευταίες μέρες το θέατρο παραλόγου που έχει στηθεί με τις ολοένα και αναβαλλόμενες συναντήσεις των πολιτικών αρχηγών, που θα κρίνουν το μέλλον το δικό μας και των παιδιών μας. Με περισσή υποκρισία, τα κόμματα που συμμετέχουν στη κυβέρνηση επιχειρούν - με καθαρά προεκλογική ρητορική, όπως ο κ. Σαμαράς στο διάγγελμά του – να πείσουν τους πολίτες ότι είναι άμοιροι ευθυνών για την τραγική κατάσταση που έχει φθάσει η χώρα.
Την ώρα που αναζητούνται αγωνιωδώς 325 εκατομμύρια ευρώ, το κράτος επιμένει να χάνει δισεκατομμύρια κάθε χρόνο από διαφυγόντα φορολογικά κέρδη. Οι θιασώτες της κυβέρνησης - Παπανδρέου, Σαμαράς και Καρατζαφέρης - αρνούνται να δουν το πρόβλημα κατάματα και να συγκρουστούν με τους κομματικούς τους στρατούς.
Τα φαινόμενα παρεμπορίου και λαθρεμπορίου είναι πλέον σε έξαρση. Όπως ανέφερε ο Βουλευτής Ηρακλείου της Δημοκρατικής Συμμαχίας Λευτέρης Αυγενάκης από το Βήμα της Βουλής, το πρόβλημα εντείνεται μέρα με τη μέρα, χωρίς να υπάρχει ουσιαστική πολιτική επιχειρησιακή πρόθεσή αντιμετώπισής του. Στα μεγάλα αστικά κέντρα, αλλά και στην περιφέρεια, με την ίδια συχνότητα και ένταση πλέον, πωλούνται αμφιβόλου ποιότητας αντικείμενα, πάσης φύσεως που εγκυμονούν κινδύνους για την ασφάλεια και την υγεία των καταναλωτών. Οι κεντρικές υπηρεσίες του Υπουργείου Ανάπτυξης, αδυνατούν να ελέγξουν ακόμα και τα γνωστά σημεία, που ανθεί το παρεμπόριο.
Τόνοι παράνομων προϊόντων φτάνουν στη χώρα μας στη συντριπτική τους πλειοψηφία από τα λιμάνια Πειραιά και Θεσσαλονίκης. Υπολογίζεται ότι 1 στα 3 προϊόντα που κυκλοφορούν στην αγορά, είτε είναι απομίμηση, είτε διακινούνται από τα κυκλώματα παρεμπορίου, χωρίς φυσικά να εκδίδονται νόμιμες αποδείξεις και παραστατικά.
10.000 άδειες είναι οι νόμιμες άδειες που έχουν χορηγηθεί από το ίδιο το Υπουργείο Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας, σε πωλητές που δραστηριοποιούνται στο πλανόδιο εμπόριο. Υπολογίζεται ότι άλλοι 300.000 παράνομοι πλανόδιοι μικροπωλητές πωλούν τα προϊόντα τους σε ολόκληρη την Ελλάδα, ενώ εκφράζονται φόβοι ότι ο συγκεκριμένος αριθμός μπορεί να είναι και μεγαλύτερος, αφού επί της ουσίας δεν υπάρχει καμία επίσημη καταγραφή. Οι βεβαιωμένες παραβάσεις σημείωσαν αύξηση μέσα στο 2011, που έφτασε το 200%.
Σύμφωνα με τον Οργανισμό Οικονομικής Συνεργασίας & Ανάπτυξης, ο ετήσιος τζίρος του παράνομου εμπορίου υπολογίζεται στα 69 δισεκατομμύρια ευρώ, εκ των οποίων τα 20 με 25 δισεκατομμύρια αντιστοιχούν στο παρεμπόριο. Τα διαφυγόντα φορολογικά έσοδα για το Δημόσιο, είναι τουλάχιστον 9 δισεκατομμύρια ευρώ και προέρχονται από μη καταβολή ΦΠΑ, δασμούς και ασύλληπτη φορολογητέα ύλη. Μόνο μέσα στο 2010 η ΕΛ.ΑΣ, το Σ.Δ.Ο.Ε, αλλά και η Δημοτική Αστυνομία, κατέσχεσαν εμπορεύματα αξίας 30 εκατομμυρίων ευρώ.
Όλα αυτά συμβαίνουν σε μία περίοδο που η ύφεση έχει επηρεάσει σημαντικά το ελληνικό εμπόριο και την εύρυθμη λειτουργία της αγοράς. Η χαμηλή και συχνά εξευτελιστική τιμή των παράνομων προϊόντων, κερδίζει κατά κράτος στον ανταγωνισμό και τα καταστήματα που λειτουργούν καθ' όλα νόμιμα, υπό αυτή τη πίεση, δεν μπορούν να αντεπεξέλθουν. 1 στα 4 καταστήματα έχουν κλείσει, μόνο στην Αθήνα, με το ποσοστό αυτό να κινδυνεύει να αυξηθεί σημαντικά, με οδυνηρές συνέπειες για τον εμπορικό κόσμο.
Σημαντικά «κενά» του νόμου, αλλά και η πλέον αποδεδειγμένη αδυναμία των διωκτικών και ελεγκτικών αρχών να αντιμετωπίσουν το πρόβλημα του λαθρεμπορίου καυσίμων, είναι τα δύο βασικά σημεία που εκμεταλλεύονται οι επιτήδειοι και απλώνουν τα πλοκάμια τους και στη χώρα μας. Τα κέρδη από το λαθρεμπόριο καυσίμων είναι πολλών δισεκατομμυρίων ευρώ, ενώ όσες προσπάθειες και αν έχουν κάνει κατά καιρούς τα αρμόδια Υπουργεία για να πατάξουν το φαινόμενο, δεν μπορούν επί της ουσίας, ούτε καν να το ελέγξουν.
Ως παράπλευρες απώλειες του λαθρεμπορίου είναι η δραματική μείωση της απασχόλησης, η μη καταβολή ασφαλιστικών εισφορών και ο αθέμιτος ανταγωνισμός που οδηγεί σε «λουκέτα» πολλών καταστημάτων. Σε συνδυασμό με την έκρηξη του παρεμπορίου σε όλη τη χώρα, το σύνολο των παράνομων δραστηριοτήτων υπολογίζεται ότι ξεπερνά το 30% του Α.Ε.Π., όπως ανακοίνωσε η Εθνική Συνομοσπονδία Ελληνικού Εμπορίου.
Πρέπει να υπάρξει ένας ολοκληρωμένος σχεδιασμός ώστε να ενισχυθεί η εύρυθμη λειτουργία της αγοράς, που πλήττεται ανεπανόρθωτα, τόσο από το παρεμπόριο και λαθρεμπόριο, αλλά και από τη συνεχιζόμενη ύφεση. Το πρόβλημα δεν λύνεται με μπαλώματα... Πρέπει να δημιουργηθούν ελεγκτικοί και διωκτικοί μηχανισμοί, που να αντιμετωπίζουν επιτέλους δραστικά τη γάγγραινα του λαθρεμπορίου.
Πρέπει να εκπονηθεί σχεδιασμός που να καταπολεμεί άμεσα το φαινόμενο του παρεμπορίου, που πλήττει την εύρυθμη λειτουργία της ελληνικής αγοράς, τόσο στις πύλες εισόδου, όσο και στις αποθήκες φύλαξης και να δημιουργηθεί τώρα ένας μηχανισμός πάταξης αυτών των νοσηρών φαινομένων.
Ο Αν. Υπουργός Ανάπτυξης Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας, αν και παραδέχτηκε ότι η έως τώρα αντιμετώπιση του προβλήματος δεν ήταν αποδοτική, εντούτοις αρκέστηκε να επιτεθεί πολιτικά στην Δημοκρατική Συμμαχία και στην πρόεδρό της Ντόρα Μπακογιάννη που ...τόλμησε να εγκαλέσει την Κυβέρνηση Παπαδήμου για τις τραγικές καθυστερήσεις στις διαρθρωτικές αλλαγές, τις παλινωδίες των πολιτικών αρχηγών που μετέχουν στη κυβέρνηση, αλλά και την διαπόμπευση της χώρας μας στο εξωτερικό. Θα περιμέναμε από έναν Υπουργό της Κυβέρνησης να ασχολείται περισσότερο με τα θέματα του χαρτοφυλακίου του που παρουσιάζουν εικόνα διάλυσης, αντί να αναλώνεται σε προεκλογικές ομιλίες από το Βήμα της Βουλής.

Ομιλία Χ. Μαρκογιαννάκη στη Βουλή για το παρεμπόριο και το λαθρεμπόριο καυσίμων

Ομιλία Χ. Μαρκογιαννάκη για το παρεμπόριο-λαθρεμπόριο  http://youtu.be/N7TI1Fo_ZaI
Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, η κοινωνία βρίσκεται σε απόγνωση. Και βρίσκεται σε απόγνωση γιατί είναι απογοητευμένη, διότι δεν πιστεύει σε ένα καλύτερο αύριο, διότι καλπάζει η ανεργία, διότι βλέπει να μειώνεται το εισόδημα, να μειώνεται η σύνταξη και προπάντων εκείνο το οποίο βλέπει έχει να κάνει με πολιτικές ηγεσίες κομμάτων που συμμετέχουν σ' αυτήν την Κυβέρνηση, οι οποίες είναι κατώτερες των περιστάσεων. Αντί για σοβαρότητα, αντί για ενότητα, αντί για κοινή προσπάθεια για το καλό του τόπου, βλέπουμε να διαγκωνίζονται οι πολιτικοί ηγέτες σε λαϊκισμό, στο να δείξουν ποιος πέτυχε περισσότερα, ποιος πάλεψε καλύτερα, ποιος απήγγειλε ποιήματα καλύτερα και γενικά σε έλλειψη σοβαρότητας, οβιδιακές μεταμορφώσεις -δεν θέλω να πω την κακόηχη λέξη- που κάνουν τον καθένα από αυτούς να δείχνει ότι κάθε στιγμή εκείνο το οποίο τον ενδιαφέρει είναι τι αρέσει στην κοινή γνώμη για να το πει.
Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, η κοινωνία κουράστηκε. Και όταν μια κοινωνία κουράζεται, γίνεται επικίνδυνη. Και αυτό που έχει τονίσει κατ' επανάληψη η Πρόεδρος της Δημοκρατικής Συμμαχίας, ότι θα πρέπει προπάντων να προσέξουμε αυτή η κοινωνία να μην εκραγεί, είναι περισσότερο επίκαιρο από ποτέ άλλοτε.
Έρχομαι τώρα στο θέμα το οποίο θίγεται από την επίκαιρη επερώτηση, την οποία έχουμε καταθέσει.
Κύριοι συνάδελφοι, το μέγεθος του προβλήματος είναι τεράστιο. Εξετέθη από τους προλαλήσαντες συναδέλφους, από την κα Μπακογιάννη και τον κ. Αυγενάκη και είναι κοινός τόπος πως το 30% σήμερα του ΑΕΠ καλύπτεται από την παραοικονομία και ένα πολύ μεγάλο κομμάτι της παραοικονομίας είναι το λαθρεμπόριο, είναι το παραεμπόριο. Λαθρεμπόριο πετρελαίου, λαθρεμπόριο χρυσού, λαθρεμπόριο τσιγάρων, λαθρεμπόριο υφασμάτων, λαθρεμπόριο παντός είδους και εμπορεύματος. Δεν νομίζω ότι χρειάζεται να καταβάλει κανείς μεγάλο κόπο για να αντιληφθεί το μέγεθος του προβλήματος. Οι απώλειες εσόδων του κράτους είναι πάρα πολύ μεγάλες. Ελέχθη προηγουμένως -και επαναλαμβάνω- ότι όταν σήμερα η ελληνική οικονομία στενάζει κυριολεκτικά και το κράτος εξευτελίζεται στο εξωτερικό για λίγες εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ και χάνονται τόσα δισεκατομμύρια από το λαθρεμπόριο και το παραεμπόριο, αντιλαμβάνεται κανείς το μέγεθος του προβλήματος.
Κύριοι συνάδελφοι, ειδικότερα όσον αφορά το παραεμπόριο αυτό έχει πολλές αιτίες. Πρώτα απ' όλα είναι ελλιπής η νομοθεσία, κύριε Υπουργέ. Από την άλλη μεριά παρατηρείται είτε θετική είτε αρνητική σύγκρουση αρμοδιοτήτων. Δεν επιλαμβάνονται οι μεν διότι νομίζουν ότι είναι αρμόδιοι οι δε, ή νομίζουν και οι δύο ότι είναι αρμόδιοι, με αποτέλεσμα να μην πηγαίνει κανένας να επιληφθεί του προβλήματος. Γενικότερα έχουμε αυτό το φαινόμενο που στην ουσία αφήνει ελεύθερο τον καθένα ο οποίος θέλει να ασχοληθεί ειδικά με το παραεμπόριο, που έχει τρομακτικές συνέπειες, όποτε θέλει και όπως θέλει.
Η διαφορά είναι μια άλλη αιτία, η οποία έχει να κάνει επίσης με το μέγεθος του προβλήματος. Τι συνέπειες έχει αυτή η ιστορία; Πρώτα απ' όλα ο έντιμος έμπορος ο σωστός, ο οποίος πληρώνει νοίκι, ο έμπορος ο οποίος έχει υπάλληλο, ο έμπορος ο οποίος πληρώνει εισφορές στα ασφαλιστικά ταμεία δεν μπορεί να ανταγωνιστεί το παραεμπόριο. Αυτός είναι ένας αθέμιτος ανταγωνισμός σε όλη του τη μεγαλοπρέπεια. Από εκεί και πέρα, χάνονται τεράστια ποσά εξαιτίας του ότι δεν πληρώνονται φόροι, δεν πληρώνονται εισφορές και γενικότερα το κράτος φαίνεται να μην μπορεί να λειτουργήσει πάνω σε αυτόν τον τομέα.
Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, η κρίση η οικονομική, η οποία μαστίζει τον τόπο εκτιμώ ότι έχει χτυπήσει περισσότερο από κάθε άλλο τομέα της οικονομικής δράσης τον έμπορο και το εμπόριο. Σήμερα, υπολογίζεται ότι περίπου το ¼ των καταστημάτων είναι κλειστά. Όταν, όμως, το ¼ των καταστημάτων κλείνουν αντιλαμβάνεστε πόσες θέσεις εργασίας απόλλυνται, αντιλαμβάνεστε τι έσοδα χάνει το κράτος και αντιλαμβάνεστε πόσες και ποιες είναι οι επιπτώσεις εις το δημόσιο ταμείο.
Γι' αυτό το λόγο θα πρέπει, κύριε Υπουργέ, να δείτε το πρόβλημα στις διαστάσεις που έχει και να πάρετε μέτρα. Στο παρελθόν αυτό έχει επιχειρηθεί, αλλά κατά τρόπο ασυντόνιστο και αναποτελεσματικό. Όταν λέμε «παραεμπόριο» και «λαθρεμπόριο», δεν εννοούμε μόνο αυτούς τους ταλαίπωρος έγχρωμους, οι οποίοι είναι αντικείμενο εκμετάλλευσης και επί τη θέα της αστυνομίας τρέπονται σε φυγή, αλλά εννοούμε ασφαλώς τα μεγάλα κεφάλια και όλους εκείνους, οι οποίοι πλουτίζουν σε βάρος του κοινωνικού συνόλου. Θα πρέπει να δείτε το πρόβλημα αυτό με τη σοβαρότητα που επιβάλλεται και προπάντων που επιβάλλουν οι δύσκολες στιγμές που σήμερα περνάει ο τόπος μας.
Μέχρι σήμερα οι κινήσεις –όπως είπα και προηγουμένως- και οι πρωτοβουλίες, οι οποίες έχουν αναληφθεί, δεν ήταν συντονισμένες με αποτέλεσμα να είναι αναποτελεσματικές. Σήμερα, όταν μάλιστα η Κυβέρνησή σας έχει μια στήριξη διακοσίων πενήντα περίπου Βουλευτών, όπως έδειξε η ψηφοφορία κατά την ψήφο εμπιστοσύνης, πιστεύω ότι έχετε όλη τη δυνατότητα να φέρετε νομοθετικές πρωτοβουλίες στο Κοινοβούλιο και προπάντων να λειτουργήσει το κράτος, όπως πρέπει να λειτουργήσει, προκειμένου να εξαλειφθεί το συγκεκριμένο φαινόμενο.
: Κύριε Πρόεδρε, όλοι παριστάμεθα μάρτυρες εδώ και δύο χρόνια μιας προσπάθειας των διαδοχικών κυβερνήσεων να εναρμονιστούν με τις επιταγές της τρόικα που έχουν να κάνουν με οριζόντιες περικοπές μισθών, συντάξεων, με περιορισμό του κράτους-πρόνοιας, με απολύσεις και τόσα άλλα. Κι όμως αν λειτουργούσε το κράτος -και εδώ, κύριε Υπουργέ, δεν θέλω να αποδώσω ευθύνες μόνο στη δική σας Κυβέρνηση την πρόσφατη ή τη σημερινή, αλλά διαχρονικά- αν είχαμε καταβάλλει όλη την προσπάθεια που έπρεπε να έχουμε καταβάλλει, αν δεν είχε κομματικοποιηθεί η δημόσια διοίκηση, που γι' αυτό το φαινόμενο το κόμμα σας ασφαλώς φέρει τις μεγαλύτερες ευθύνες, και αν δεν επικρατούσε αυτή η λογική της ήσσονος προσπάθειας στο δημόσιο χώρο, τότε ασφαλώς δεν θα υπήρχε κανένας λόγος να παρατηρούμε τις τελευταίες ημέρες αυτή τη προσπάθεια περικοπών και ανεύρεσης χρημάτων τα οποία θα πρέπει να περικοπούν για να ικανοποιηθεί η τρόικα. Αν δεν υπήρχε η διαφθορά η οποία υπάρχει, μία απίστευτη διαφθορά στον ευρύτερο δημόσιο τομέα, που δε νομίζω να χρειάζεται μεγάλη προσπάθεια για να πειστεί κανείς γι αυτό, τότε δεν θα είχαμε όλα αυτά τα προβλήματα.
Γι αυτό και η επερώτησή μας αυτή ανέδειξε ένα θέμα πολύ μεγάλο, πελώριο, διαχρονικό, που μου έκανε εντύπωση πώς τα άλλα κόμματα της Αντιπολίτευσης δεν το είχαν αναδείξει τόσο καιρό στην έκταση που έπρεπε να αναδειχθεί. Και είναι κατ' εξοχήν επίκαιρη η επερώτηση την οποία κάναμε γιατί ενώ ο ελληνικός λαός στενάζει, ενώ η κοινωνία χειμάζεται, ενώ η κοινωνία είναι απογοητευμένη, ενώ προσπαθεί η Κυβέρνηση να βγάλει από τη μύγα ξίγκι και προπάντων από εκεί που δεν πρέπει χρήματα, βλέπουμε εδώ τη διαφθορά, την ανικανότητα να έχει φτάσει σε τέτοιο σημείο που να χάνονται κατ' έτος δεκάδες δισεκατομμύρια. Όταν τα ακούει αυτά ο ελληνικός λαός έχει δίκιο να διαμαρτύρεται διότι δημόσια διοίκηση δεν είναι το σύνολο του ελληνικού λαού και την ευθύνη δεν την φέρνει ο ελληνικός λαός αλλά οι κυβερνήσεις, την φέρνουν εκείνοι οι οποίοι με πρωτοβουλίες ή με παραλείψεις τους οδήγησαν τα πράγματα εδώ που τα οδήγησαν.
Επομένως, κατά την άποψή μας, προέχει αυτή τη στιγμή, πέραν από τις συζητήσεις για περικοπές, πέραν από τις συζητήσεις για απολύσεις, για ελάττωση του κράτους, να ανοίξει μία κουβέντα για το πώς θα φτιάξουμε τη δημόσια διοίκηση που πραγματικά να υπηρετεί τον πολίτη, να είναι εργαλείο ανάπτυξης και προπάντων να συνεισφέρει αυτά που πρέπει, σύμφωνα με τους νόμους και το Σύνταγμα.
Εκτιμώ ότι η συζήτηση η οποία έγινε, παρά τις όποιες αντιπαραθέσεις λόγω της επικαιρότητας, ήταν πάρα πολύ χρήσιμη. Εγώ πάντως, κύριε Υπουργέ, θαυμάζω το κουράγιο σας που μπορέσατε να υπερασπιστείτε το έργο της Κυβέρνησης σας. Πάντως ο ελληνικός λαός δεν συμμερίζεται την άποψή σας για την επιτυχία σας.

Ομιλία Γ. Κοντογιάννη στη Βουλή για το παρεμπόριο και το λαθρεμπόριο καυσίμων
Ομιλία Γ. Κοντογιάννη για παρεμπόριο-λαθρεμπόριο http://youtu.be/K9hSlmXQmMAΚυρίες και κύριοι συνάδελφοι, κύριε Υπουργέ, ζούμε μια κακοπαιγμένη παράσταση με τους πρωταγωνιστές να αλλάζουν τα λόγια τους ώρα με την ώρα. Άλλα λένε το πρωί, άλλα το μεσημέρι και άλλα το βράδυ. Είναι, όμως, αυτή υπεύθυνη στάση πολιτικών ηγετών; Ασχολούνται με το πώς θα δικαιολογήσουν στα κομματικά τους ακροατήρια τη στάση τους και αφήνουν το λαό στη μιζέρια, στην εξαθλίωση χωρίς ελπίδα. Διαγκωνίζονται για το ποιος πέτυχε και τι σε μια λάθος εξ αρχής διαπραγμάτευση, μια διαπραγμάτευση με τους όρους άλλων και όχι με τους δικούς μας, χωρίς προτάσεις, χωρίς την προβολή από την πλευρά της Ελλάδας ισοδύναμων μέτρων. Δυστυχώς, αυτή η κακόγουστη παράσταση δεν είναι ούτε επιθεώρηση ούτε δράμα, αλλά είναι κλαυσίγελος και διασύρει την Ελλάδα στο εξωτερικό, αφαιρώντας της επιχειρήματα.
Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, το λαθρεμπόριο και το παραεμπόριο, για το οποίο σήμερα συζητάμε, αποτελούν μια από τις βασικές πληγές του εμπορίου και της οικονομίας, όπως άλλωστε φαίνεται και από τα στοιχεία που παρατίθενται στο σώμα της επερώτησης. Τα τελευταία τουλάχιστον είκοσι χρόνια η ελευθερία του εμπορίου που επικράτησε στην Ευρωπαϊκή Ένωση ερμηνεύθηκε από κάποιους ως ελευθερία του παραεμπορίου. Το λαθρεμπόριο και το παραεμπόριο επομένως δεν είναι τωρινά φαινόμενα και ούτε δημιουργήθηκαν από την κρίση. Και μπορεί να μη δημιουργήθηκαν από την κρίση, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι δεν ενέτειναν την κρίση.
Την ώρα που η Κυβέρνηση κόβει τις συντάξεις και τους μισθούς, οδηγώντας σε μεγαλύτερη φτώχεια τους ήδη φτωχούς Έλληνες, την ώρα που οι Αρχηγοί της Συγκυβέρνησης ψάχνουν για τα 325 εκατομμύρια ευρώ, για να μην κοπούν επικουρικές συντάξεις, το παραεμπόριο και το λαθρεμπόριο ανθούν, στερώντας από το κράτος έσοδα περίπου 9 δισεκατομμυρίων ευρώ. Μόνο το λαθρεμπόριο καυσίμων έχει ως αποτέλεσμα την απώλεια περίπου 5 δισεκατομμυρίων ευρώ ετησίως από απολεσθέντες φόρους.
Πώς είναι δυνατόν μια χώρα που βρίσκεται στο χείλος της καταστροφής και αναζητά πόρους από παντού να μην έχει προχωρήσει στη δημιουργία των απαραίτητων μηχανισμών για την πάταξη του παραεμπορίου και του λαθρεμπορίου; Η πολιτεία είναι χρόνια τώρα θεατής σε ένα έργο, εκφάνσεις του οποίου εκτυλίσσονται όχι μόνο μπροστά στα μάτια της, αλλά και στα δικά μας μάτια. Καθημερινά στους δρόμους των μεγάλων πόλεων συναντούμε παράνομους μικροπωλητές, τα πεζοδρόμια κατακλύζονται από τις απλωμένες πραμάτειες, με την Αστυνομία να βρίσκεται πολλές φορές σε απόσταση αναπνοής, χωρίς να παρεμβαίνει παρά σε ελάχιστες περιπτώσεις. Και αν κατά καιρούς έγιναν κάποιες προσπάθειες, αυτές απλά είχαν ως αποτέλεσμα τη μετατόπιση του φαινομένου και όχι την πάταξή του.
Όπως αναφέρει το Ενιαίο Συνδικάτο Μικροπωλητών Ελλάδας, η κατάσταση είναι δραματική, παρά τις προσπάθειες που γίνονται, αφού, όπως τονίζει, το φαινόμενο δεν έχει αντιμετωπιστεί, αλλά απλώς μετατοπιστεί. Πολλοί παράνομοι έμποροι, αν και έχουν φύγει από το κέντρο, εγκαταστάθηκαν περιμετρικά της Αθήνας, σε σταθμούς του μετρό, στα πανεπιστήμια, στην επαρχία, στα νησιά, σε λαϊκές αγορές και σε παζάρια.
Το Συνδικάτο των Μικροπωλητών είναι υπέρ της εντατικοποίησης των ελέγχων και όπως αναφέρουν, δεν δίνεται λύση με το να συλλαμβάνουν έναν αλλοδαπό, να του κατάσχουν πενήντα τσάντες και την άλλη μέρα να τον αφήνουν ελεύθερο και να ξαναβγαίνει στην αγορά. Η Δημοτική Αστυνομία δεν μπορεί να ελέγξει, αναφέρουν, και να πατάξει το παραεμπόριο από μόνη της, αφού είναι προφανές ότι δεν υπάρχει η πολιτική βούληση για κάτι τέτοιο μέχρι σήμερα.
Ερχόμαστε και πάλι στο θέμα της πολιτικής βούλησης, κύριε Υπουργέ, το οποίο είναι και το κλειδί στην όλη κατάσταση που έχει δημιουργηθεί, γιατί αυτές οι περιπτώσεις των παράνομων μικροπωλητών είναι μόνο η άκρη του παγόβουνου, του οποίου οι ρίζες βρίσκονται πολύ βαθιά. Και εκεί είναι που χρειάζεται να φτάσει το μαχαίρι στο κόκαλο.
Χτύπημα του παραεμπορίου σημαίνει, κατ' αρχήν, χτύπημα των πηγών στο χώρο των μεγάλων παραβατών, παραεμπόρων και λαθρεμπόρων, οι οποίοι βέβαια δεν αποκλείεται να κάνουν όλες αυτές τις παρανομίες με το κάλυμμα άλλων νομίμων δραστηριοτήτων. Ο μικρός λαθρέμπορος δεν μπορεί σε καμία περίπτωση να εξισωθεί με το μεγάλο λαθρέμπορο, που κερδίζει εκατομμύρια από τις παράνομες δραστηριότητες. Δυστυχώς, στην Ελλάδα είτε θα τιμωρούνται τα μικρά ψάρια, είτε δεν θα τιμωρείται κανείς. Στην πράξη αυτό που συμβαίνει τώρα είναι να μη διώκεται το παραεμπόριο, αλλά να διώκονται επιλεκτικά μόνο κάποιοι μικροί παραβάτες. Το αποτέλεσμα είναι το παραεμπόριο και το λαθρεμπόριο να σταματούν προσωρινά και να επανεμφανίζονται στη συνέχεια με άλλα πρόσωπα και μορφές και ακόμη μεγαλύτερη δυναμική. Το όλο σύστημα λειτουργεί ως Λερναία Ύδρα.
Ως προς το ζήτημα της λαθρεμπορίας καυσίμων, όπως αναφέρει η Ομοσπονδία Βενζινοπωλών, οι συνέπειες αυτού του φαινομένου είναι σημαντικές και είναι οι εξής: Η στρέβλωση της αγοράς των καυσίμων, ο αθέμιτος ανταγωνισμός σε βάρος των νομίμων επιχειρήσεων, η κλοπή των καταναλωτών, η κλοπή φόρων και η μεταφορά της φοροκλοπής στους νομίμως φορολογουμένους, η νοθεία στα καύσιμα, η ζημιά στα οχήματα, η επιβάρυνση του περιβάλλοντος και τέλος, η επιβάρυνση της υγείας των πολιτών.
Κύριε Υπουργέ, μόλις πριν από ένα μήνα κατέθεσα ερώτηση προς τον Υπουργό Οικονομικών, σχετικά με τις καταγγελίες που ήρθαν στο φως της δημοσιότητας από ανώτερο στέλεχος του Υπουργείου Οικονομικών, ότι μηχανισμοί του εν λόγω Υπουργείου, υπηρεσιακοί, εφοριακοί, τελωνειακοί παράγοντες, αντί να ελέγχουν όπως θα έπρεπε το λαθρεμπόριο καυσίμων, μπλοκάρουν την εγκατάσταση του συστήματος εισροών-εκροών στα βενζινάδικα με το αζημίωτο. Συγκεκριμένα, όπως προκύπτει από την καταγγελία, μηχανισμοί του Υπουργείου Οικονομικών έβαζαν συνεχώς εμπόδια στην εγκατάσταση του συστήματος, υποστηρίζοντας ότι τα τιμολόγια και τα παραστατικά των βενζινάδικων αρκούν για το φορολογικό έλεγχο και ότι δεν χρειάζεται περαιτέρω στοιχεία. Αντίθετες δήλωναν και οι εταιρείες εμπορίας υγρών καυσίμων, με αποτέλεσμα το σύστημα να βρίσκεται στον αέρα εδώ και χρόνια.
Η απάντηση που έλαβα από εσάς περιοριζόταν στην αναφορά της ΚΥΑ 1009/5-1-2012 για την ενεργοποίηση του συστήματος, χωρίς όμως να δίνεται καμία απάντηση επί των καταγγελιών μου. Δεν πρέπει, κύριε Υπουργέ, να δοθεί μια απάντηση στο γιατί έμεινε το σύστημα ανενεργό, ενώ είχε ψηφιστεί από την προηγούμενη Κυβέρνηση, με αποτέλεσμα να χαθούν όλο αυτό το διάστημα και άλλα έσοδα για το κράτος; Δεν δικαιούται να γνωρίζει ο Έλληνας φορολογούμενος;
Τέλος, θα ήθελα να αναφερθώ σε μια πρόταση που είχα κάνει και με ερώτηση είχα καταθέσει πρόσφατα στους αρμόδιους Υπουργούς και είχε αναφερθεί σε αυτό και η Πρόεδρος της Δημοκρατικής Συμμαχίας κ. Μπακογιάννη. Κάθε χρόνο κατάσχεται μεγάλο μέρος υλικών από το παρεμπόριο και το λαθρεμπόριο. Η κοινωνία μας περνάει μια μεγάλη κρίση. Εξετάστε νομικά εάν γίνεται ή βοηθήστε στο να γίνεται αυτό, αντί να καταστρέφονται αυτά τα υλικά, αντί να πηγαίνουν στη φωτιά, να πηγαίνουν σε κάποια ιδρύματα, τουλάχιστον εκείνα τα οποία μπορούν να ενισχύσουν τα ιδρύματα.
Κλείνοντας την ομιλία μου, κύριε Υπουργέ, θα ήθελα για άλλη μια φορά να τονίσω ότι βρισκόμαστε στο σημείο μηδέν. Πρέπει να κάνουμε ό,τι είναι αναγκαίο για να σώσουμε τον τόπο και να μπορέσουμε να οδηγηθούμε στην ανάπτυξη. Όλοι έχουμε συνειδητοποιήσει πώς φτάσαμε εδώ που φτάσαμε, γιατί οι παθογένειες του συστήματος, κύριε Υπουργέ, είναι πολλές και με βαθιές ρίζες. Το παρεμπόριο και το λαθρεμπόριο είναι μέρος αυτών των παθογενειών. Έστω και τώρα πρέπει να γίνει κάτι. Να γίνει ό,τι είναι αναγκαίο για να αντιμετωπιστούν αυτά τα φαινόμενα, γεγονός που αν συμβεί θα συμβάλλει στην προστασία του νόμιμου εμπορίου, σε μια δύσκολη οικονομική συγκυρία, στην ενίσχυση των δημοσίων εσόδων, στην προστασία της δημόσιας υγείας και στην αναβάθμιση του αστικού περιβάλλοντος και την ενίσχυση βέβαια της δημόσιας ασφάλειας.
Σας ευχαριστώ.


Πηγή: Επίκαιρη ερώτηση για το λαθρεμπόριο καυσίμων και το παρεμπόριο

http://www.dimsim.gr/6_1a2054/epikairh_erothsh_gia_to_lathremporio_kausimon_kai_to_paremporio.html Διαβάστε κι αυτά, είναι σχετικά:
Σχετικοί Δικτυακοί Τόποι:  

Προβάλλετε ή σχολιάστε την ανάρτηση

Σχόλιο που έχει ταυτότητα χρήστη δημοσιεύεται χωρίς λογοκρισία, αρκεί πάντα η κριτική αυτή να είναι κόσμια.


Ζητώ την κατανόηση σας!!!  Από τους ανώνυμους χρήστες, οι οποίοι ως συνήθως αβασάνιστα και χωρίς προσωπικό κόστος γίνονται αμετροεπείς υβριστές.


Η Μαρία έδειξε πάλι τον δρόμο ... που είναι οι άλλοι;

ΜΠΡΑΒΟ ΜΑΡΙΑ ....
ΜΑΡΙΑ ΚΟΛΛΙΑ -ΤΣΑΡΟΥΧΑ :   ΔΕΝ ΨΗΦΙΖΩ !!!


ΗΧΗΡΟ ΧΑΣΤΟΥΚΙ ΑΠΟ ΤΗΝ ΜΑΡΙΑ ΚΟΛΛΙΑ ΤΣΑΡΟΥΧΑ ΣΤΟ ΤΣΟΓΛΑΝΙ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΑΛΑΜΑΤΑ

"Δύσκολα ρούχα τα παντελόνια" όπως λέει  ο κυρ Αντώνης ο Αναστασιάδης

Τώρα θα δούμε ποιοί φοράνε ζαρτιέρες κάτω από τα παντελόνιαΠΗΓΗ: http://oiakxos.blogspot.com/2012/02/blog-post_2022.html?spref=fb%C2%AD%1C%C2%AD
Διαβάστε κι αυτά, είναι σχετικά:
Σχετικοί Δικτυακοί Τόποι:  


Προβάλλετε ή σχολιάστε την ανάρτηση

Σχόλιο που έχει ταυτότητα χρήστη δημοσιεύεται χωρίς λογοκρισία, αρκεί πάντα η κριτική αυτή να είναι κόσμια.


Ζητώ την κατανόηση σας!!!  Από τους ανώνυμους χρήστες, οι οποίοι ως συνήθως αβασάνιστα και χωρίς προσωπικό κόστος γίνονται αμετροεπείς υβριστές.