Τρίτη 21 Μαΐου 2013

Εθελοντική Δράση ΕΟΠ - Pantheon Plaza 21.05.2013


Εντυπωσιακό ήταν το αποτέλεσμα της εθελοντικής πρωτοβουλίας που διοργάνωσε ο Ελληνικός Οργανισμός Περιβάλλοντος – ΕΟΠ, και το Εμπορικό Κέντρο Pantheon Plaza για τον καθαρισμό του Πάρκου του Αγίου Αντωνίου στην Λάρισα την Τρίτη 21 Μαΐου 2013. 

Η δράση υλοποιήθηκε στα πλαίσια ενεργειών για την ανάδειξη της σπουδαιότητας της Εταιρικής Κοινωνικής Ευθύνης (ΕΚΕ) για την εμβάθυνση της περιβαλλοντικής συνείδησης.
Προστιθέμενη αξία στην εν λόγω πρωτοβουλία ήταν η αποδοχή της δράσης από μικρούς μαθητές, οι οποίοι βοήθησαν τους εθελοντές καθώς επίσης συζήτησαν μαζί τους και ενημερώθηκαν για την ανακύκλωση.
Σε μια εποχή έντονων προκλήσεων, τομείς όπως η κοινωνία, το περιβάλλον και η οικονομία έχουν επηρεαστεί. Στον αντίποδα, έχουν μεταπηδήσει έννοιες όπως η βιωσιμότητα και η ανάπτυξη μέσα από την υπευθυνότητα και την συνεχή αναζήτηση στρατηγικής γύρω από την αειφορία. Η αλλαγή στάση ζωής και η ανάδειξη μιας περιβαλλοντικής κουλτούρας αποτελούν πρόκληση και στόχο για τον Ελληνικός Οργανισμός Περιβάλλοντος – ΕΟΠ.
Ο ΕΟΠ, μη κερδοσκοπική οργάνωση, έχει θέσει ως βασικούς στόχους λειτουργίας του την προώθηση δράσεων και παρεμβάσεων για την αειφορική ανάπτυξη και προστασία του φυσικού μας πλούτου συνεργαζόμενος με κατά τόπους εταίρους, φορείς, κυβερνήσεις και πολίτες με στόχο την προώθηση σχεδίων δράσης.
Οι σκοποί λειτουργίας του ΕΟΠ και η πολιτική της Κοινωνικής Αλληλεγγύης του Εμπορικού Κέντρου Pantheon Plaza συνδυάστηκαν και  οδηγήσανε την πραγμάτωση μιας αυτής της πρωτοβουλίας. Η δράση έκλεισε με την σύμφωνη γνώμη όλων για άλλες πρωτοβουλίες στο μέλλον.
Άλλωστε, η βιώσιμη ανάπτυξη τόσο των επιχειρήσεων όσο και του φυσικού περιβάλλοντος αρχίζουν να ταυτίζονται, και αποτελεί πλέον την νέα πρόκληση για όλους μας. Στο χέρι μας είναι να ανταποκριθούμε!

Β.Παπαγεωργόπουλος: ΘΥΜΑ ΠΑΡΑΠΛΗΡΟΦΟΡΗΣΗΣ ΚΑΙ Η ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ «ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ»!

Τελικά ενώ βρίσκομαι- τελείως άδικα όπως σύντομα θα αντιληφθεί και ο τελευταίος Έλληνας-  στην φυλακή, φαίνεται ότι κάποιοι ακόμη με φοβούνται!
vassilis papageorgopoulos
Αλλιώς δεν μπορεί να εξηγηθεί το  χθεσινό πρωτοσέλιδο ( 20-5-13) της καλής εφημερίδας που τελείως ψευδώς έλεγε: « ΟΦΕΙΛΕΣ ΠΑΠΑΓΕΩΡΓΟΠΟΥΛΟΥ ΠΛΗΡΩΝΕΙ Ο ΜΠΟΥΤΑΡΗΣ» (!), εν συνεχεία στην σελίδα 11 επεξηγούσε «σήμερα οι ληξιπρόθεσμες υποχρεώσεις του Δήμου Θεσσαλονίκης που αφορούν σε απαλλοτριώσεις ανέρχονται στο ύψος των 38.939.542,64 €» και στην αμέσως επόμενη παράγραφο ανέφερε ένα παράδειγμα του ….1989, δηλ. 10 ολόκληρα χρόνια πριν με εκλέξουν οι Θεσσαλονικείς Δήμαρχό τους!

Θέλω:

Να αποταθώ στους Θεσσαλονικείς και να τους πω ότι από τα 38.939.542,64 € που αναφέρονται στο δημοσίευμα ΟΥΤΕ ΕΝΑ ΕΥΡΩ  ΟΦΕΙΛΕΤΑΙ ΣΕ ΑΠΟΦΑΣΕΙΣ ΤΩΝ ΔΙΟΙΚΗΣΕΩΝ ΜΟΥ!
Να καλέσω την σημερινή Διοίκηση του Δήμου να δώσει άμεσα στην δημοσιότητα τους αριθμούς των αποφάσεων για απαλλοτριώσεις του Δημοτικού Συμβουλίου Θεσσαλονίκης για να αντιληφθούν οι πάντες τι σημαίνει «ΠΑΡΑΠΛΗΡΟΦΟΡΗΣΗ» !
Να καλέσω την «ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ» να διεξαγάγει έρευνα για το συγκεκριμένο θέμα και εάν πράγματι από τα 38.939.542,64  € ούτε ένα ευρώ δεν οφείλεται στις Διοικήσεις μου, να το αναφέρει στην πρώτη σελίδα με τα ίδια στοιχεία στο φύλλο της ερχόμενης Δευτέρας!
Να εκφράσω την η απορία μου: Γιατί τόσος φόβος;

ΠΗΓΗ papageorgopoulos.wordpress.com

Πέθανε ο πιανίστας των The Doors, Ρέι Μάνζαρεκ

ΗΠΑ: Πέθανε σε ηλικία 74 ετών ο πιανίστας των The Doors Ρέι Μανζάρεκ

Ο Ρέι Μανζάρεκ, πιανίστας και ένα από τα ιδρυτικά μέλη του θρυλικού ροκ συγκροτήματος της δεκαετίας του ’60, «The Doors», πέθανε τη Δευτέρα σε ηλικία 74 ετών.

Ο Ρέι Μάνραζεκ, πιανίστας και ένα από τα ιδρυτικά μέλη του θρυλικού ροκ συγκροτήματος της δεκαετίας του ’60, «The Doors», πέθανε τη Δευτέρα σε ηλικία 74 ετών, δήλωσε ο μάνατζερ του συγκροτήματος.
Ο Μάνζαρεκ άφησε την τελευταία του πνοή στο Ροζενχάιμ της Γερμανίας, μετά από μάχη που έδωσε επί χρόνια με τον καρκίνο, ανέφερε η μπάντα σε ανακοίνωσή της.

Ακούστε τον να παίζει στο You make me real 


The Doors - You Make Me Real http://youtu.be/cuOGYQ2xbSY 


ΠΗΓΗ skai.gr, grafida-sintikis.blogspot.gr

Τις ομορφιές της Λευκάδας και της Χίου εξυμνεί ο αυστριακός Τύπος

Τις «ονειρώδεις» παραλίες της Λευκάδας, οι οποίες -όπως σημειώνεται- ανήκουν στις ομορφότερες ολόκληρης της Ευρώπης, εκθειάζει η μεγαλύτερης κυκλοφορίας (σ.σ. κατά μέσον όρο, ημερήσια κυκλοφορία ένα εκατομμύριο φύλλα) αυστριακή εφημερίδα «Κρόνεν Τσάιτουνγκ» (Kronen Zeitung), σε αφιέρωμά της στο νησί του Ιονίου, με τίτλο «Λευκάδα: Επίσκεψη στο μαργαριτάρι της Ελλάδας».


Στο αφιέρωμα, επισημαίνεται πως στο νησί δεν υπάρχει μαζικός τουρισμός, οι κάτοικοι υποδέχονται εγκάρδια τους τουρίστες, στους οποίους μεταφέρουν τη χαρά της ζωής που οι ίδιοι χαίρονται, παρά την κρίση η οποία πλήττει και τη Λευκάδα, όχι όμως τόσο όσο την ηπειρωτική Ελλάδα όπως αναφέρουν η κάτοικοι, καθώς ο ένας βοηθά τον άλλο.

Τονίζεται ακόμη πως την περασμένη χρονιά όλες οι τουριστικές εγκαταστάσεις στη Λευκάδα ανακαινίστηκαν για να υποδεχθούν τους επισκέπτες, χωρίς να χάσουν τίποτε από το λευκαδίτικο ύφος τους.

Η φιλοξενία των κατοίκων της Χίου, την οποία -όπως γράφει ο αρθρογράφος- δεν φαίνεται να έχουν ανακαλύψει ακόμη οι τουρίστες, προβάλλεται στο σχετικό αφιέρωμα στο νησί του Αιγαίου, που δημοσιεύει, με τίτλο «Η μυρωδιά, το νησί και η μαστίχα», η αυστριακή εφημερίδα «Ντερ Στάνταρντ» (Der Standard), στο οποίο, μεταξύ άλλων, γίνονται αναφορές στο παραδοσιακό προϊόν τη μαστίχα, που καλλιεργείται κυρίως στο νότιο μέρος του νησιού.

Παρόμοιο αφιέρωμα στη Χίο δημοσιεύει και η εφημερίδα «Κλάινε Τσάιτουνγκ» (Kleine Zeitung), εξαίροντας τις έντονες μυρωδιές του νησιού από τα οπωροφόρα δέντρα και αποκαλώντας τη μαστίχα «τα δάκρυα της Χίου», η οποία -όπως σημειώνεται- είναι το πέμπτο μεγαλύτερο νησί της Ελλάδας, αλλά ακόμη βρίσκεται «στη σκιά της Κρήτης και της Ρόδου».

ΠΗΓΗ athens24.gr, grafida-sintikis.blogspot.gr 

Aμελητέες οι επιπτώσεις στην Ελλάδα από το πυρηνικό ατύχημα της Φουκουσίμα


Ελάχιστες οι επιπτώσεις στην Ελλάδα από τα πυρηνικά ατυχήματα λέει ο πρύτανης του ΕΜΠ

Ελάχιστες οι επιπτώσεις στην Ελλάδα από τα πυρηνικά ατυχήματα λέει ο πρύτανης του ΕΜΠ

Το πρωτοσέλιδο των ΝΕΩΝ την επομένη του ατυχήματος στο Τσέρνομπιλ 1986

Εκδήλωση με θέμα «Πυρηνικά ατυχήματα και επιπτώσεις» και ομιλητή τον πρύτανη του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου (ΕΜΠ), καθηγητή πυρηνικής τεχνολογίας Σίμο Σιμόπουλο, διοργάνωσε η Ένωση Διπλωματούχων Ελληνίδων Μηχανικών στο Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδος.

Ο κ. Σιμόπουλος περιέγραψε τα κυριότερα πυρηνικά ατυχήματα που έχουν γίνει μέχρι σήμερα, δίνοντας έμφαση στα δύο σημαντικότερα και πιο πρόσφατα, του Τσερνόμπιλ στην Ουκρανία (1986) και της Φουκουσίμα στην Ιαπωνία (2011).

Για τις επιπτώσεις στην Ελλάδα από το πυρηνικό ατύχημα της Φουκουσίμα είπε ότι ήταν αμελητέες λόγω της μεγάλης απόστασης, παραπέμποντας σε κοινή μελέτη επτά ελληνικών επιστημονικών εργαστηρίων που έδειξε ότι τα ίχνη των ραδιενεργών ισοτόπων ιωδίου-131 και καισίου-137 ήσαν πολύ μικρά. 

Σχετικά με τις συνέπειες του Τσερνόμπιλ στη χώρα μας, ο πρύτανης του ΕΜΠ αναφέρθηκε σε πρόσφατη επιστημονική μελέτη (διδακτορική διατριβή του Γ. Παπαδάκου), που δείχνει ότι οι καρκίνοι του πεπτικού συστήματος δεν αυξήθηκαν διαχρονικά στις περιοχές (ιδίως στη Θεσσαλία) εκείνες που επηρεάστηκαν περισσότερο από τη μεταφορά μέσω του αέρα των πυρηνικών καταλοίπων από την Ουκρανία.

Αναφερόμενος στο ενδεχόμενο  της πυρηνικής ενέργειας από την Ελλάδα, επεσήμανε ότι είναι ευτυχής η χώρα εκείνη που μπορεί να ικανοποιήσει τις ενεργειακές ανάγκες της χωρίς να χρειαστεί να καταφύγει στην πυρηνική ενέργεια.
 
Σε ό,τι αφορά τη σχεδιαζόμενη κατασκευή πυρηνικού εργοστασίου στο Ακούγιου της γειτονικής Τουρκίας, εκτίμησε ότι παρά τις αντιδράσεις θα γίνει τελικά, ενώ σημείωσε πως ο εν λόγω πυρηνικός σταθμός ηλεκτροπαραγωγής θα έχει προδιαγραφές ασφαλείας για να αντέξει σεισμό εννέα βαθμών.

ΠΗΓΗ tanea.gr, grafida-sintikis.blogspot.gr

Επιστρέφει στην ΑΕΚ ο Γεωργέας

Σύντομη αποδεικνύεται η απουσία του Νίκου Γεωργέα από την ΑΕΚ. Ο 36χρονος αμυντικός της Βέροιας συναντήθηκε με τους ανθρώπους της Ένωσης και επήλθε συμφωνία για την επιστροφή του στην «ομάδα της καρδιάς του».
Μετά τη συγκατάθεση του Δημήτρη Μελισσανίδη, αλλά και του Ντούσαν Μπάγεβιτς, οι Τραϊανός Δέλλας και Νίκος Λυμπερόπουλος ξεκίνησαν τις επαφές με τον έμπειρο παίκτη και δεν χρειάστηκε μεγάλη προσπάθεια για να τον πείσουν, μιας και ο ίδιος θέλει να κλείσει την καριέρα του στους «κιτρινόμαυρους» και να τους βοηθήσει να επιστρέψουν γρήγορα στη Σούπερ Λίγκα.

Ο Γεωργέας θα συνεχίσει τις προπονήσεις με την ομάδα της Ημαθίας έως την Παρασκευή, οπότε και ολοκληρώνονται, και στη συνέχεια θα επιστρέψει στην Αθήνα για να τελειώσει και το τυπικό μέρος της συμφωνίας του με την ΑΕΚ.


ΠΗΓΗ ant1online.gr, grafida-sintikis.blogspot.gr

Ισραήλ και Συρία αντάλλαξαν πυρά στα Yψίπεδα του Γκολάν


ΑΝΤΑΛΛΑΓΗ ΠΥΡΩΝ

«Θερμό επεισόδιο» Ισραήλ-Συρίας στα υψίπεδα του Γκολάν

«Θερμό επεισόδιο» Ισραήλ-Συρίας στα υψίπεδα του Γκολάν
Ισραηλινοί στρατιώτες άνοιξαν πυρ στη διάρκεια της νύχτας, απαντώντας στα πυρά από τη Συρία εναντίον ισραηλινών δυνάμεων στα υψίπεδα του Γκολάν.
"Στη διάρκεια της νύχτας στρατιωτική περίπολος ήταν ο στόχος πυρών από τα συριακά σύνορα στα υψίπεδα του Γκολάν. Δεν υπήρξαν τραυματίες. Το όχημα υπέστη ζημιές. Οι στρατιώτες απάντησαν στα πυρά με ακρίβεια", επισημαίνεται σε ανακοίνωση του στρατού του Ισραήλ.
"Ο ισραηλινός στρατός ανησυχεί για τα πρόσφατα επεισόδια στα βόρεια σύνορα της χώρας και κατήγγειλε τα γεγονότα αυτά στις δυνάμεις των Ηνωμένων Εθνών που βρίσκονται στην περιοχή", προστίθεται στην ανακοίνωση.
Ανάλογο επεισόδιο σημειώθηκε και τη νύχτα της Κυριακής: πυρά προερχόμενα από τη Συρία έπληξαν τομέα των υψιπέδων του Γκολάν.
Σύμφωνα με τα ισραηλινά μέσα ενημέρωσης τα πυρά ερρίφθησαν κατά σε ισραηλινή στρατιωτική περίπολο.

Ανακάλυψη: Οι φιλικοί ιοί προστατεύουν τους ανθρώπους από εχθρικά βακτήρια

Για πρώτη φορά αποκαλύπτεται ότι οι φιλικοί ιοί προστατεύουν τους ανθρώπους από εχθρικά βακτήρια
Είναι γνωστό εδώ και χρόνια ότι τα βακτήρια μπορεί να είναι τόσο εχθροί, όσο και φίλοι μας, είτε προκαλώντας κάποια μόλυνση και ασθένεια, είτε βοηθώντας στη διατήρηση της υγείας του ανθρώπου. Τώρα, για πρώτη φορά, Αμερικανοί επιστήμονες έδειξαν ότι κάτι ανάλογο συμβαίνει και με την άλλη μεγάλη κατηγορία μικροοργανισμών, τους ιούς, οι οποίοι επίσης μπορούν να έχουν ευεργετική φύση και δράση μέσα στον ανθρώπινο οργανισμό, καταπολεμώντας «κακά» μικρόβια μαζί με το ανοσοποιητικό σύστημά μας.
Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον μικροβιολόγο Τζέρεμι Μπαρ του Τμήματος Βιολογίας του πανεπιστημίου της Καλιφόρνια-Σαν Ντιέγκο, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό της Εθνικής Ακαδημίας Επιστημών των ΗΠΑ (PNAS), σύμφωνα με το «Science» και το «Nature», μελέτησαν τη βλέννα, μια ουσία που προστατεύει το εσωτερικό διαφόρων μερών του σώματος των ανθρώπων και άλλων ζώων (στόμα, μύτη, πεπτική οδός κ.α.) και η οποία φιλοξενεί τόσο βακτήρια όσο και ιούς. Ο βλεννογόνος υμένας λειτουργεί ως συνοριακή γραμμή άμυνας κατά των μικροβιακών απειλών του περιβάλλοντος.
Οι Αμερικανοί επιστήμονες έκαναν εργαστηριακά πειράματα και έδειξαν ότι η βλέννα είναι γεμάτη με βακτηριοφάγους ιούς που προστατεύουν τους οργανισμούς από μολύνσεις. Σε αντάλλαγμα, οι «καλοί» ιοί βρίσκουν αφθονία μικροβίων μέσω των οποίων μπορούν να αναπαραχθούν. Σύμφωνα με τους ερευνητές, αποκαλύπτεται πλέον μια μοναδική περίπτωση συμβίωσης και «συνεταιρικής» σχέσης ανάμεσα στα ζώα και τους ιούς, την οποία ως τώρα δεν είχαν υποπτευθεί οι επιστήμονες.
«Πρόκειται για μια καινοτομική ανακάλυψη. Η ιδέα ότι οι ιοί μπορούν να θεωρηθούν τμήμα του ανοσοποιητικού συστήματος είναι πρωτότυπη και συναρπαστική», δήλωσε ο μικροβιολόγος Φρέντερικ Μπούσμαν του πανεπιστημίου της Πενσιλβάνια.
Σύμφωνα με τον Μπαρ, αυτή η συμβιωτική σχέση ζώων - βακτηριοφάγων ιών εμφανίζεται οπουδήποτε στο σώμα υπάρχει βλέννα, ενώ φαίνεται πως ξεκίνησε από τότε που εξελικτικά παρήχθη η πρώτη βλέννα στα ζώα. Οι ερευνητές έδειξαν με εργαστηριακές καλλιέργειες ότι η παρουσία των ιών μειώνει τον αριθμό των παθογόνων βακτηρίων μέσα στη βλέννα πάνω από 10.000 φορές.
Οι ερευνητές αναρωτιούνται πλέον σχετικά με τις επιπτώσεις για την ανθρώπινη υγεία και τι θα συνέβαινε αν σκοπίμως πρόσθεταν ιούς της βλέννας μέσα στο έντερο, με στόχο να καταπολεμήσουν παθογόνα βακτήρια. «Κάτι τέτοιο πιθανώς θα αύξανε το επίπεδο ανοσίας έναντι τέτοιων λοιμώξεων», σύμφωνα με τον Μπαρ.
Τα τελευταία χρόνια, οι επιστήμονες έχουν διαπιστώσει ότι οι βακτηριοφάγοι ιοί αφθονούν στα τοιχώματα του ανθρωπίνου εντέρου και επηρεάζουν τη σύνθεση των μικροβιακών κοινοτήτων του γαστρεντερικού συστήματος. Το ερώτημα είναι αν στο μέλλον οι «καλοί» ιοί θα ήταν εφικτό να «χειραγωγηθούν» με έξυπνο τρόπο για να γείρουν τη ζυγαριά υπέρ των «καλών» και εναντίον των «κακών» βακτηρίων μέσα στο έντερο. Σε αυτή την περίπτωση, θα μπορούσαν πιθανώς να υπάρξουν νέου τύπου θεραπείες για παθήσεις όπως το σύνδρομο του ευρέθιστου εντέρου, η νόσος του Κρον και η ελκώδης κολίτιδα.

Πηγή: AΠE-MΠΕ, kathimerini.gr , grafida-sintikis.blogspot.gr