Κυριακή 5 Μαΐου 2013

Αντ. Σαμαράς: «Ας κρατήσει ο καθένας μέσα του μια αναμμένη λαμπάδα»

Στον Ιερό Ναό του Αγίου Γεωργίου στο Ναύπλιο έκανε Ανάσταση ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς με τη σύζυγό του.

 

Στις δηλώσεις του ο κ. Σαμαράς έστειλε ευχές σε όλο τον ελληνικό λαό.


"Ας κρατήσει ο καθένας μέσα του, στην καρδιά του, μια αναμμένη λαμπάδα που να συμβολίζει την προσδοκία για την Ανάσταση και της πατρίδας μας και την αισιοδοξία για το μέλλον του ελληνικού λαού. Χριστός Ανέστη", ήταν το μήνυμα του πρωθυπουργού.




 

 

ΠΗΓΗ , grafida-sintikis.blogspot.gr

K. Παπούλιας: "Ο ελληνικός λαός αξίζει κάτι περισσότερο"

Τι διαμηνύει από την ελληνοαλβανική μεθόριο ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κ. Παπούλιας

"Είναι μεγάλη ημέρα σήμερα με ένα σημαντικό μήνυμα. Ο Ιησούς Χριστός κατέβηκε, λοιδορήθηκε, βασανίστηκε, σταυρώθηκε για να σώσει τον άνθρωπο, να σώσει όλους εμάς.
Και το μήνυμα είναι για εμάς, αυτή τη στιγμή να δείξουμε την υπομονή, το θάρρος και την ελπίδα ότι θα ξεπεράσουμε τα δικά πάθη. Ο ελληνικός λαός αξίζει κάτι περισσότερο. Χρόνια πολλά, Χριστός Ανέστη σε όλους".
 
Αυτό το μήνυμα έστειλε από το στρατιωτικό φυλάκιο, του ακριτικού χωριού Δριμάδες, Πωγωνίου, στη ελληνο-αλβανική μεθόριο, ο πρόεδρος της Δημοκρατίας Κάρολος Παπούλιας.
Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας βρίσκεται στα Ιωάννινα από τη Μ.Τρίτη το απόγευμα ενώ χθες το βράδυ έκανε Ανάσταση στο χωριό Φραγκάδες Ζαγορίου. Ο κ.Παπούλιας ο οποίος πραγματοποιεί ιδιωτική επίσκεψη, παρακολούθησε τον Επιτάφιο θρήνο της Μ.Παρασκευής στο χωριό Καπέσοβο Ζαγορίου. 
ΠΗΓΗ , grafida-sintikis.blogspot.gr

Βουλευτικές εκλογές στη Μαλαισία

Οι ψηφοφόροι στη Μαλαισία προσήλθαν την Κυριακή στις κάλπες για τις βουλευτικές και πολιτειακές εκλογές της χώρας.

 

Δημοσκόπηση που πραγματοποιήθηκε μία εβδομάδα πριν τη διεξαγωγή των εκλογών έδειξε ότι το κόμμα της αντιπολίτευσης, η Λαϊκή Συμμαχία, προηγείται κατά 1 ποσοστιαία μονάδα.

Η Μαλαισία κυβερνάται, τα τελευταία 56 χρόνια από το Εθνικό Μέτωπο. Η εκλογική επιτροπή ανέφερε ότι 13,3 εκατομμύρια πολίτες έχουν το δικαίωμα ψήφου.

ΠΗΓΗ , grafida-sintikis.blogspot.gr

Διαρρήκτες έψαχναν λίρες

Δεν τις βρήκαν και έφυγαν ...
Λίρες έψαχναν να βρουν 3 άγνωστοι οι οποίοι εισέβαλαν χθες το βράδυ σε διαμέρισμα στη Λάρισα.
 
Οι τρεις δράστες, έχοντας καλυμμένα τα πρόσωπά τους με κουκούλες, διέρρηξαν είσοδο οροφοδιαμερίσματος όπου διαμένουν 56χρονος με την 83χρονη μητέρα του και ζήτησαν να τους παραδώσουν λίρες. Στη συνέχεια, ο ένας από τους δράστες, με τη χρήση σωματικής βίας, τους ακινητοποίησε και οι άλλοι δύο συνεργοί του ερεύνησαν το διαμέρισμα.
Όμως, λίγη ώρα αργότερα οι δράστες εγκατέλειψαν την προσπάθεια και, χωρίς να αφαιρέσουν αντικείμενα, διέφυγαν προς άγνωστη κατεύθυνση.
ΠΗΓΗ , grafida-sintikis.blogspot.gr

Ένας ξένος στην Αθήνα την Κυριακή του Πάσχα

Ένας ξένος στην Αθήνα, ανήμερα το Πάσχα

Ένα ξένος τουρίστας έτρεχε ανέμελος με αυτοκίνητο, προφανώς νοικιασμένο, λίγο πριν τις 10 το πρωί ανήμερα του Πάσχα, ακούγοντας μουσική, στην άδεια από αυτοκίνητα και πεζούς λεωφόρο Βασ. Αμαλίας, μπροστά στο Κοινοβούλιο, στο Σύνταγμα, απολαμβάνοντας τον ήλιο. Ένα μοναδικό συγκριτικό πλεονέκτημα, έναντι όλων των άλλων χωρών της Ευρώπης που έχει η χώρα μας, η οποία απολαμβάνει ηλιοφάνεια περισσότερες από 300 ημέρες το χρόνο. Μια εντελώς διαφορετική Αθήνα, ήρεμη, ήσυχη που συναντά κανείς ελάχιστες ημέρες του χρόνου, κυρίως το Πάσχα καθώς και στην καρδιά του καλοκαιριού, την γιορτή της Παναγίας το 15Αυγουστό.Μια Αθήνα που εφέτος δείχνει να είναι ακόμη πιο ήσυχη από πέρυσι, καθώς σύμφωνα με εκτιμήσεις, με σύμμαχο τον καλοκαιρινό καιρό, η κίνηση εξόδου από τα λιμάνια ήταν κατά 25% αυξημένη ενώ και στα ΚΤΕΛ και τα αεροδρόμια η κίνηση ήταν επίσης μεγάλη.

Στην κάτω μεριά της πλατειάς Συντάγματος, Κυριακή του Πάσχα, τα διώροφα τουριστικά λεωφορεία, που έχουν κάνει την εμφάνιση και στην πρωτεύουσα μας, περιμένουν να υποδεχτούν τουρίστες προκειμένου να τους κάνουν το γύρο της πόλης. Ήδη, παρά το πρωινό της ώρας έχουν καταφτάσει οι πρώτοι. «Πάμε καλά», μας αναφέρει χαρακτηριστικά εργαζόμενος που έκοβε τα εισιτήρια.

Σε καθημερινή βάση έρχονται πολλοί τουρίστες να κάνουν το γύρο της Αθήνας, από τα κρουαζιερόπλοια που καταφθάνουν ήδη στο Πειραιά. Ευτυχώς η διεθνής εικόνα της χώρας μας στο εξωτερικό έχει βελτιωθεί και αυτό το εισπράττουμε καθημερινά, από όσα μας λένε οι τουρίστες από κάθε γωνία του κόσμου, μας λέει, σε σύντομη συνομιλία που είχαμε μαζί του.

Η άποψη των ανθρώπων που εργάζονται στο τουρισμό και τα μηνύματα που λαμβάνουν, έχει τη σημασία της, για να βγάλει κανείς τα συμπεράσματα του. Ο εργαζόμενος δείχνει να είναι απόλυτα ενημερωμένος. Άλλωστε εφέτος, σύμφωνα με συγκλίνουσες εκτιμήσεις, θα σημειωθεί ρεκόρ αφίξεων τουριστών, που θα φτάσουν τα 17 εκατομμύρια, με ότι συνεπάγεται αυτό για την συμβολή στην τιτάνια προσπάθεια που γίνεται για έξοδο από την πρωτοφανή κρίση που πλήττει την χώρα μας.

Στην αρχή της Καρ. Σερβίας, ένας άστεγος κοιμάται ακόμη στην στάση του λεωφορείου, μια εικόνα που μας προσγειώνει στην πραγματικότητα και μας θυμίζει ότι σημαντικός αριθμός συνανθρώπων μας, όχι μόνο στην Ελλάδα αλλά σε κάθε μεγάλη ευρωπαϊκή πρωτεύουσα και μεγαλούπολη, αδυνατεί να αντιμετωπίσει ακόμη και τις στοιχειώδεις ανάγκες διαβίωσης τους. Ένας αριθμός που αυξήθηκε σημαντικά στη διάρκεια των τελευταίων ετών της κρίσης και που οδήγησε σε αδυναμία κάλυψης βασικών αναγκών ακόμη και για ανθρώπους που μερικά χρόνια πριν δεν μπορούσαν καν να το φανταστούν. Τώρα το μεγάλο στοίχημα όλων, της Πολιτείας, των αρμόδιων φορέων, στην χώρα μας αλλά και σε επίπεδο ΕΕ, είναι το φαινόμενο αυτό να περιοριστεί στο ελάχιστο, εάν είναι δυνατόν να εξαλειφθεί τόσο στην Ελλάδα όσο και σε κάθε ευρωπαϊκή πόλη.

Συνεχίζοντας την περιήγηση μας στο κέντρο της Αθήνας, διανύουμε αποστάσεις με το αυτοκίνητο σε ελάχιστα μόνον λεπτά. Όλες οι κεντρικές αρτηρίες είναι άδειες ή σχεδόν άδειες. Στην οδό Πανεπιστημίου, συναντάμε μόνον δυο ταξί και μερικούς τουρίστες να φωτογραφίζουν την Αθηναϊκή Τριλογία, τα τρία ιστορικά κτίρια της Αθήνας, του Πανεπιστημίου, της Βιβλιοθήκης και της Ακαδημίας.

Στην Ακαδημίας ελάχιστοι, κυρίως οικονομικοί μετανάστες, περιμένουν κάποιο λεωφορείο. Η Σταδίου έρημη εντελώς, το ίδιο και όλοι οι υπόλοιποι μικρότεροι δρόμοι που καθημερνά είναι απροσπέλαστοι.

Περνώντας από διάφορες συνοικίες από την Πλατεία Κολωνακίου και τις καφετέριες της, την Κυψέλη, την Πλάκα, η μυρωδιά από τον οβελία που ψήνεται είναι έντονη.

Το ελληνικό Πάσχα γιορτάζεται σε κάθε γειτονία της Αθήνας παραδοσιακά, όπως ακριβώς και στην περιφέρεια! Θέλουμε να δούμε την Αθήνα από ψηλά. Πηγαίνουμε στο λόφο του Λυκαβηττού και έχουμε το προνόμιο να είμαστε μόνοι μας και από κάτω να απλώνεται η Αθήνα. Μια πρωτεύουσα, που μαζί με όλη τη χώρα, δίνει την μάχη να ξεφύγει από την βαθιά ύφεση που την έπληξε για πέντε συνεχόμενα χρόνια, αφήνοντας πίσω βαθιές πληγές αλλά και την προσδοκία για την επόμενη, καλύτερη, ημέρα.

Αλέκος Λιδωρίκης
News Room «Κέρδος» με πληροφόρηση από το ΑΠΕ - ΑΜΠ


Τα φυτά βοηθούν στον σχηματισμό νεφών

Όσο ανεβαίνει η θερμοκρασία, τόσο τα φυτά του πλανήτη απελευθερώνουν αέρια, τα οποία βοηθούν στο να σχηματίζονται σύννεφα στον ουρανό. Με αυτόν τον τρόπο συμβάλλουν στην αναχαίτιση της ηλιακής ακτινοβολίας και, τελικά, στη μείωση της θερμοκρασίας, σύμφωνα με μια νέα διεθνή επιστημονική έρευνα. Η μελέτη ρίχνει φως σε έναν αφανή φυσικό μηχανισμό, που «φρενάρει» την κλιματική αλλαγή, καθώς οι υψηλότερες θερμοκρασίες ωθούν τα φυτά να εκλύουν στην ατμόσφαιρα αέρια που την ψυχραίνουν.
 Όσο πιο βόρεια και πιο πυκνά τα δάση, τόσο εντονότερο και το φαινόμενο
 Όσο πιο βόρεια και πιο πυκνά τα δάση, τόσο εντονότερο και το φαινόμενο
 
Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον Πάουλι Παασόνεν του πανεπιστημίου του Ελσίνκι στη Φινλανδία, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό «Nature Geoscience», συνέλλεξαν επί ένα έτος και μελέτησαν δεδομένα από 11 τοποθεσίες στη Γη. Μέτρησαν τις συγκεντρώσεις των αιωρούμενων σωματιδίων στην ατμόσφαιρα, καθώς και των αερίων που εκλύουν τα φυτά, κάνοντας παράλληλα τη συσχέτιση με τις κατά τόπους θερμοκρασίες. Σε ένα χαμηλό στρώμα της ατμόσφαιρας (που ποικίλει ανάλογα με τις καιρικές συνθήκες) τα σωματίδια και τα αέρια αναμιγνύονται αποτελεσματικά και δρουν ως «ασπίδα» κατά της κλιματικής αλλαγής.

Οι επιστήμονες γνώριζαν ήδη ότι ορισμένα αερολύματα (τα σωματίδια στην ατμόσφαιρα που μεταφέρονται από τους ανέμους) ρίχνουν την θερμοκρασία, καθώς αντανακλούν πίσω στο διάστημα μέρος των ηλιακών ακτίνων, ενώ παράλληλα λειτουργούν ως πυρήνες για το σχηματισμό νεφών. Τα σωματίδια αυτά προέρχονται από διάφορες πηγές, μεταξύ των οποίων οι ανθρωπογενείς δραστηριότητες. Όμως, η νέα μελέτη αναδεικνύει ένα νέο παράγοντα, τα λεγόμενα βιογενή αερολύματα, τα αέρια και τα σωματίδια που εκλύονται από τα φυτά. Τα αέρια αυτά, μετά την οξείδωσή τους στην ατμόσφαιρα, τείνουν να προσκολλώνται και να δημιουργούν σωματίδια, που σταδιακά μεγαλώνουν σε μέγεθος, αποτελώντας τελικά τη βάση για το σχηματισμό των σταγονιδίων των σύννεφων.

«Όλοι γνωρίζουν τα αρώματα ενός δάσους. Αυτά τα αρώματα προέρχονται από αυτά τα αέρια (που εκλύουν τα φυτά)», δήλωσε ο ερευνητής Άρι Άσμι. Η νέα έρευνα επιβεβαίωσε ότι η άνοδος της θερμοκρασίας, λόγω της κλιματικής αλλαγής, κάνει τα φυτά να εντείνουν αυτό τον μηχανισμό, εκλύοντας όλο και περισσότερα αέρια, με συνέπεια να βοηθούν όλο και περισσότερο στη δημιουργία νέων νεφών.

Έως τώρα κανείς επιστήμονας δεν είχε καταφέρει να αποδείξει την ύπαρξη αυτού του μηχανισμού στη φύση. Η νέα μελέτη έδειξε ότι το εν λόγω φυσικό φαινόμενο υπάρχει σε παγκόσμιο επίπεδο και δρα σε βάθος χρόνου, αν και η δράση αυτών των φυτικών αερίων πάνω στο κλίμα θεωρείται μικρή, αντισταθμίζοντας περίπου το 1% της κλιματικής αλλαγής. «Ασφαλώς δεν πρόκειται να μας σώσει από την άνοδο της θερμοκρασίας», λέει ο Πάουλι Παασόνεν.

Πάντως, σε μερικές περιοχές, όπως δείχνουν τα στοιχεία, η επίπτωση του φαινομένου είναι πολύ μεγαλύτερη, πιθανώς αντισταθμίζοντας έως και το 30% της ανόδου της θερμοκρασίας λόγω της κλιματικής αλλαγής. Αυτό συμβαίνει κυρίως σε εκτάσεις με πυκνά δάση κοντά στο Βόρειο Πόλο, όπως στη Φινλανδία, τη Σιβηρία και τον Καναδά, όπου τα ανθρωπογενή αερολύματα είναι αναλογικά πολύ λιγότερα, σε σύγκριση με τα φυτικά.

Ο Γάλλος Σεμπαστιάν Λεμπ είναι ο νικητής του Ράλι Αργεντινής

Ο Γάλλος Σεμπαστιάν Λεμπ είναι ο νικητής του Ράλι Αργεντινής. Ο εννέα φορές παγκόσμιος πρωταθλητής της Σιτροέν σημείωσε σήμερα την όγδοη νίκη του στον συγκεκριμένο αγώνα, αφήνοντας στις επόμενες δύο θέσεις δύο οδηγούς της Φολκσβάγκεν, τον συμπατριώτη του,
Σεμπαστιάν Οζιέ, και τον Φινλανδό Γιάρι-Μάτι Λάτβαλα. 

 
Με τη σημερινή επιτυχία του, η οποία ήταν η δεύτερη εφετινή, μετά από αυτή στο Μόντε Κάρλο τον Ιανουάριο, ο Λεμπ έφτασε τις 78 νίκες στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Ράλι (WRC).
ΠΗΓΗ

Γυναίκα βιάστηκε σε λεωφορείο στη Βραζιλία

ΣΙΝΤΙΚΗ 05/05/2013

Γυναίκα περίπου τριάντα ετών βιάστηκε μέσα σε λεωφορείο στο Ρίο ντε Τζανέιρο μπροστά στους επιβάτες, ένα μήνα μετά τον βιασμό αμερικανίδας φοιτήτριας και την επίθεση εναντίον του φίλου της επίσης σε λεωφορείο στην ίδια πόλη, ανακοίνωσε η αστυνομία.
Η επίθεση σημειώθηκε την Παρασκευή σε προάστιο του Ρίο, όταν ένοπλος εισήλθε στο λεωφορείο, διευκρίνισε η αστυνομία.
"Ο δράστης υποχρέωσε τους επιβάτες να μείνουν στο μπροστινό τμήμα του λεωφορείου όσο εκείνος βίαζε και χτυπούσε την γυναίκα", πρόσθεσε η ίδια πηγή. Ο δράστης φαίνεται ότι είχε κάνει χρήση ναρκωτικών, σύμφωνα με την ίδια πηγή.

Το λεωφορείο συνέχισε το δρομολόγιό του για περίπου είκοσι χιλιόμετρα όταν ο δράστης κατέβηκε από αυτό σε λεωφόρο που βρίσκεται στην περιοχή του λιμανιού, μετέδωσαν τα μέσα ενημέρωσης της Βραζιλίας.

Ο ομαδικός βιασμός 21χρονης Αμερικανίδας και η επίθεση εναντίον του γάλλου φίλου της, 23 ετών στο Ρίο στις 30 Μαρτίου προκάλεσε έντονες αντιδράσεις και την οργή των κατοίκων της πόλης που θα φιλοξενήσει το Παγκόσμιο Κύπελλο Ποδοσφαίρου το 2014 και τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2016.

Το νεαρό ζευγάρι είχε επιβιβαστεί σε τουριστικό λεωφορείο στην περιοχή της Κοπακαμπάνα όταν δέχτηκε την επίθεση. Οι τρεις δράστες συνελήφθησαν. 

ΠΗΓΗ , grafida-sintikis.blogspot.gr

Βρετανός βουλευτής συνελήφθη και κατηγορείται για τον βιασμό άντρα

Μεγάλη Βρετανία
Ένας από τους τρεις αντιπροέδρους της Βουλής των Κοινοτήτων συνελήφθη χθες Σάββατο με την κατηγορία ότι βίασε έναν νεαρό άντρα και επιτέθηκε σεξουαλικά σε έναν άλλον.
 
Ο 55χρονος Νάιτζελ Εβανς, βουλευτής του Συντηρητικού Κόμματος του πρωθυπουργού Ντέιβιντ Κάμερον συνελήφθη και ανακρίθηκε για τις επιθέσεις εναντίον δύο 20χρονων αντρών, ενώ σύμφωνα με το BBC ο Εβανς αφέθηκε ελεύθερος με εγγύηση.
Ο Εβανς, που είναι ιδιαίτερα δημοφιλής στη Βουλή των Κοινοτήτων, εκλέγεται στο Λάνκασιρ και από το 1999 ως το 2001 ήταν ένας από τους προέδρους του κόμματος.
“Ένας 55χρονος από το Πέντλετον στο Λάνκασιρ που θεωρείται ύποπτος για βιασμό και σεξουαλική επίθεση συνελήφθη σήμερα, Σάββατο 4 Μαΐου, από την αστυνομία της κομητείας”, επισημαίνεται στην επίσημη ανακοίνωση της τοπικής αστυνομίας.
Οι επιθέσεις για τις οποίες κατηγορείται ο Εβανς σημειώθηκαν από το 2009 ως τον περασμένο Μάρτιο στο χωριό Πέντλετον όπου βρίσκεται η κατοικία του.
Το 2010, οκτώ χρόνια μετά την εκλογή του ο Νάιτζελ Εβανς παραδέχτηκε δημόσια ότι είναι ομοφυλόφιλος, τονίζονται πως “κουράστηκε να ζει μέσα στο ψέμα”.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ, inews.gr, grafida-sintikis.blogspot.gr

Έντεκα νεκροί από έκρηξη παγιδευμένου αυτοκινήτου στη Σομαλία

Τουλάχιστον 11 άνθρωποι σκοτώθηκαν σήμερα στη Σομαλία σε έκρηξη παγιδευμένου αυτοκινήτου που οδηγούσε καμικάζι εναντίον κυβερνητικής αυτοκινητοπομπής σε πολυσύχναστη διασταύρωση της πρωτεύουσας Μογκαντίσου, ανακοίνωσε η αστυνομία.

"Πολλοί άνθρωποι σκοτώθηκαν, η έκρηξη ήταν πολύ ισχυρή, είμαστε σε φάση συγκέντρωσης στοιχείων. Οι νεκροί μέχρι τώρα είναι έντεκα", δήλωσε ο Μοχάμεντ Αντάν, εκπρόσωπος της αστυνομίας.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ - ΜΠΕ, axortagos.gr, grafida-sintikis.blogspot.gr

Τα έθιμα της Λαμπρής

Για τους περισσότερους χριστιανούς είναι η σημαντικότερη γιορτή, για την Εκκλησία ο θεμέλιος λίθος της πίστης στην αιώνια ζωή, για τους ερευνητές η βάση γύρω από την οποία πλέκονται όλες οι γιορτές του χρόνου. Γεγονός πάντως είναι ότι το Πάσχα, η Λαμπρή κατά το ελληνικότερο, είναι η πιο ελπιδοφόρα ημέρα του χρόνου. Ίσως γι' αυτό και φέτος, που τα πράγματα δεν είναι και τόσο ευοίωνα για τη χώρα, να αποκτά και περισσότερο νόημα ο εορτασμός του.

"Ο κύκλος του Πάσχα καλύπτει όλο το έτος και τις γιορτές. Με αφετηρία την ημερομηνία της Ανάστασης του Χριστού, η οποία προσδιορίζεται την πρώτη Κυριακή μετά την πανσέληνο της εαρινής ισημερίας, μπορεί να καλύψει κατά κάποιο τρόπο όλο το έτος", δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο κ. Ευάγγελος Καραμανές, ερευνητής του Κέντρου Ερεύνης της Ελληνικής Λαογραφίας της Ακαδημίας Αθηνών.
Το Πάσχα έχουμε το σούβλισμα -ή το ψήσιμο- του αρνιού ή κατσικιού, που διαλεγόταν από τα οικόσιτα. Σε πολλές περιοχές, πριν σφάξουν το ζώο, το τιμούσαν ιδιαίτερα, στολίζοντάς το με κόκκινη κορδέλα ή βάφοντάς το με κόκκινη μπογιά από τα αυγά.
"Στο παραδοσιακό πλαίσιο είχαν πολύ μεγαλύτερο σεβασμό προς τα ζώα και προς τη φύση, από ό,τι σήμερα. Και παρόλο που τα έσφαζαν, το έκαναν με τελετουργικό τρόπο. Επίσης, η κατανάλωση κρέατος, σε αντίθεση με τώρα, ήταν σπάνια. Η κρεατοφαγία γινόταν σε εξαιρετικές περιπτώσεις. Ο χαρακτηριστικός οβελίας, αυτό που έχει ταυτιστεί τα σύγχρονα χρόνια με το Πάσχα, κυρίως μέσω των ΜΜΕ, δεν επικρατούσε σε όλη τη χώρα. Ήταν χαρακτηριστικό κυρίως της ηπειρωτικής Ελλάδας. Σε άλλες περιοχές, στο Αιγαίο ή τη Μικρά Ασία, το κρέας το έκαναν ψητό. Ακόμα έτσι γίνεται", μας ενημέρωσε ο ερευνητής.
Την ημέρα του Πάσχα έχουμε τη Δεύτερη Ανάσταση, την αγάπη ή διπλανάσταση, όπως λεγόταν, που γινόταν το απομεσήμερο της Κυριακής. Παλιότερα, τότε γινόταν και η ευλόγηση του νωπού τυριού και γενικά των γαλακτοκομικών προϊόντων. Στη συνέχεια ακολουθούσαν τελετουργικοί χοροί γύρω από την εκκλησία, με τον ιερέα να ανοίγει τον χορό, ενώ επισκέπτονταν και το νεκροταφείο, όπου χόρευαν γύρω από τους τάφους.

Μπ. Ομπάμα: Το Ισραήλ έχει "δικαίωμα να προστατεύεται"

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα δήλωσε χθες ότι το Ισραήλ «έχει το δικαίωμα» να προστατεύεται από τις μεταφορές προηγμένων οπλικών συστημάτων στην Χεζμπολάχ, μια ημέρα μετά την δημοσιοποίηση πληροφοριών για μια ισραηλινή επιδρομή εναντίον μιας οχηματοπομπής που μετέφερε πυραύλους στην ένοπλη οργάνωση και βρισκόταν στη Συρία. 
 
Η κυβέρνηση του Ισραήλ έχει καταστήσει σαφές ότι είναι έτοιμη να χρησιμοποιήσει βία για να εμποδίσει προηγμένα όπλα που διαθέτει η Συρία να φθάσουν στα χέρια της Χεζμπολάχ ή οπαδών του ιερού πολέμου (τζιχάντ). Ισραηλινά μαχητικά έπληξαν την οχηματοπομπή μέσα στη Συρία, όπου συνεχίζει να μαίνεται εμφύλιος πόλεμος εδώ και δύο χρόνια.
Σε συνέντευξη που παραχώρησε στο ισπανικό τηλεοπτικό δίκτυο Telemundo στο πλαίσιο της τριήμερης μίνι-περιοδείας του που ολοκληρώθηκε στην Κόστα Ρίκα, ο Ομπάμα είπε ότι «δεν θα σχολιάσει» εάν έγινε πράγματι ισραηλινή επιδρομή. «Θα αφήσω την ισραηλινή κυβέρνηση να επιβεβαιώσει ή να διαψεύσει τις όποιες επιδρομές» διέταξε να γίνουν, είπε. Όμως ο πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών, ο οποίος επισκέφθηκε το Ισραήλ τον Μάρτιο, κατέστησε σαφές πως θεωρεί τέτοιες επιδρομές δικαιολογημένες.
Αμερικανικά ΜΜΕ μετέδωσαν ότι η επιδρομή έγινε την Πέμπτη ή την Παρασκευή.
«Αλλά έχω πει στο παρελθόν και συνεχίζω να πιστεύω ότι οι Ισραηλινοί δικαιολογημένα πρέπει να προστατεύονται από την μεταφορά προηγμένων όπλων σε τρομοκρατικές οργανώσεις όπως η Χεζμπολάχ. Συντονιζόμαστε με τους Ισραηλινούς αναγνωρίζοντας ότι βρίσκονται πολύ κοντά στη Συρία, πολύ κοντά στο Λίβανο», ανέφερε ο πρόεδρος των ΗΠΑ.
ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ,inews.gr, grafida-sintikis.blogspot.gr

Τεράστια έκρηξη σε ερευνητικό κέντρο στη Δαμασκό

Οι πύραυλοι είχαν ως στόχο ένα επιστημονικό ερευνητικό κέντρο
Τεράστια έκρηξη σημειώθηκε τα ξημερώματα της Κυριακής στη Δαμασκό της Συρίας, μετέδωσε η συριακή κρατική τηλεόραση, αναφέροντας ότι οι πύραυλοι είχαν ως στόχο ένα επιστημονικό ερευνητικό κέντρο. 

«Η τελευταία ισραηλινή επίθεση αποτελεί μια προσπάθεια να ενισχύσει το ηθικό των τρομοκρατικών ομάδων», αναφέρεται. Το δορυφορικό κανάλι Αλ Τζαζίρα μετέδωσε ότι η έκρηξη στην περιοχή Τζιμράγια, προάστιο της Δαμασκού, έπληξε στρατόπεδα της Τετάρτης Μεραρχίας και της Δημοκρατικής Φρουράς καθώς και το ερευνητικό κέντρο. Το συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων αναφέρει ότι «οι πολίτες στην περιοχή της Κιουντσάγια επιβεβαίωσαν πως είδαν αεροπλάνα να πετούν την ώρα της έκρηξης, η οποία έπληξε το επιστημονικό κέντρο και αποθήκες πυρομαχικών στις περιοχές Τζιμράγια και αλ-Χαμέ».

Η Δημοκρατική Φρουρά καθώς και η Τέταρτη Μεραρχία αποτελούν σημαντικές δυνάμεις που έχουν ως στόχο την προστασία του καθεστώτος κατά πιθανών πραξικοπημάτων.

Η επίθεση έλαβε χώρα δύο μόλις ημέρες αφότου επίσημες αμερικανικές πηγές είχαν αναφέρει ότι μια ισραηλινή επίθεση στο εσωτερικό της Συρίας προοριζόταν για τη λιβανέζικη ομάδα ανταρτών, Χεζμπολάχ.

Οι συγκρούσεις στη Συρία, οι οποίες ξεκίνησαν με ειρηνικές διαδηλώσεις τον Μάρτιο του 2011, έχουν στοιχίσει τη ζωή σε τουλάχιστον 70.000 ανθρώπους, σύμφωνα με εκτιμήσεις του ΟΗΕ. Τέσσερα εκατομμύρια Σύριοι έχουν εξοριστεί και ακόμα 1,4 εκατομμύρια έχουν εγκαταλείψει τη χώρα.

"Καλοκαιρινή" η Κυριακή του Πάσχα

Σούβλισμα με αντηλιακό
Με υψηλές για την εποχή θερμοκρασίες, κοντά στους 30 βαθμούς, και αραιές νεφώσεις -που κατά τόπους θα πυκνώσουν προς το απόγευμα- αναμένεται να γιορταστεί το Πάσχα στο μεγαλύτερο μέρος της χώρας. Από τη Δευτέρα του Πάσχα θα αρχίσει σταδιακά να πέφτει η θερμοκρασία, πρώτα στα βόρεια και τις επόμενες ημέρες στην υπόλοιπη χώρα.

  (Φωτογραφία:  ΑΠΕ )
Την Κυριακή του Πάσχα, στην Αττική ο καιρός θα είναι αίθριος με τοπικές νεφώσεις, από τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες, στα ηπειρωτικά. Πρόσκαιρες βροχές αναμένονται στα ορεινά.

Στη Θεσσαλονίκη επίσης θα επικρατήσουν καλές καιρικές συνθήκες με ηλιοφάνεια, αλλά και κάποιες μπόρες μικρής διάρκεια στα ορεινά. Η θερμοκρασία θα φτάσει μέχρι και τους 30 βαθμούς και η θαλάσσια αύρα από τον Θερμαϊκό έως 4 μποφόρ.

Στη Μακεδονία και τη Θράκη η θερμοκρασία αναμένεται μεταξύ 13 και 32 βαθμών, με λίγες νεφώσεις αυξημένες κατά τις απογευματινές ώρες. Εκείνες τις ώρες υπάρχει πιθανότητα τοπικών βροχών και καταιγίδων στα ορεινά.

Σε δυτική και ανατολική Στερεά, τα νησιά του Ιονίου, την Πελοπόννησο, την Εύβοια, τη Θεσσαλία και  την Ήπειρο αναμένεται επίσης θερμοκρασία μεταξύ 14 και 32 βαθμών, με αραιές νεφώσεις που κατά τόπους θα πυκνώσουν από το απόγευμα, με πιθανότητα τοπικών καταιγίδων στα ορεινά.

Στις Κυκλάδες και την Κρήτη η θερμοκρασία αναμένεται μεταξύ 16 και 28 βαθμών (υψηλότερη κατά τόπους στην Κρήτη κατά μέχρι και 3 βαθμούς). Ο καιρός θα είναι αίθριος με αραιές νεφώσεις από το απόγευμα και ανέμους από βόρειες διευθύνσεις μεταξύ 4 και 5 βαθμών (για τα ανατολικά, τοπικά μέχρι και τα 6 μποφόρ).

Στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου και τα Δωδεκάνησα η θερμοκρασία θα κυμανθεί μεταξύ 15 και 30 βαθμών και ο καιρός θα είναι αίθριος με αραιές νεφώσεις από το απόγευμα. Οι άνεμοι βόρειοι-βορειοδυτικοί μεταξύ 4 και 6 μποφόρ.

Τη Δεύτερα του Πάσχα αναμένονται λίγες νεφώσεις που στο Ιόνιο και τα ηπειρωτικά θα αυξηθούν και θα σημειωθούν τοπικές βροχές και μεμονωμένες καταιγίδες κυρίως τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες στα ορεινά.

Στις υπόλοιπες περιοχές αναμένονται λίγες νεφώσεις, αυξημένες κατά τόπους στα ορεινά και με πιθανότητα καταιγίδων.

Οι άνεμοι θα πνέουν στα δυτικά από νότιες διευθύνσεις 4 με 6 μποφόρ που βαθμιαία θα στραφούν σε βορειοδυτικούς με την ίδια ένταση. Στα ανατολικά από βόρειες διευθύνσεις 3 με 5 μποφόρ.
Η θερμοκρασία θα παρουσιάσει μικρή πτώση στα βόρεια.

Την Τρίτη, αναμένονται νεφώσεις στα δυτικά, παροδικά αυξημένες με τοπικές βροχές κυρίως το μεσημέρι και το απόγευμα. Στις υπόλοιπες περιοχές αναμένονται αραιές νεφώσεις αυξημένες από το μεσημέρι. Η θερμοκρασία θα σημειώσει πτώση κυρίως στα δυτικά και στα βόρεια.

Την Τετάρτη, ο καιρός αναμένεται άστατος στο Ιόνιο και τα ηπειρωτικά και κατά τόπους νεφελώδης με τοπικές βροχές, από το μεσημέρι-απόγευμα. Στις υπόλοιπες περιοχές αναμένονται λίγες νεφώσεις. Η θερμοκρασία θα σημειώσει πτώση.
Newsroom ΔΟΛ