Τρίτη 23 Απριλίου 2013

Υπόθεση Κικίλια: Δήμοι, «ρουσφέτια» 2,2 δισ & ανασχηματισμός

Τα χρήματα είναι πολλά. Ανέρχονται στα 2,2 δις ευρώ. Τόσα προβλέπει το ΕΣΠΑ για την καταπολέμηση της ανεργίας. Πολλοί, εκατομμύρια, είναι και οι άνεργοι.  Μεγάλη πελατεία και πεδίον δόξης λαμπρό για τη  λογική που λέει να δώσουμε δουλειά σε ανέργους αλλά με προτεραιότητα τα δικά μας παιδιά.  Ποιος έχει τη λογική αυτή; Σύμφωνα με τις αντιμαχόμενες πλευρές, όλοι οι εμπλεκόμενοι στην υπόθεση Κικίλια, της οποίας το παρασκήνιο δεν λέει να σοβήσει.

Στην κυβερνητική πλευρά δεν ήταν καθόλου ενθουσιασμένοι με την απορρόφηση των κοινοτικών κονδυλίων στον τομέα της ανεργίας. Το μαρτυρά η κατάθεση στις 21 Ιανουαρίου, επερώτησης στη Βουλή από τον Γ. Μιχέλακη και οι επισημάνσεις της. Δεν ήταν επίσης καθόλου ενθουσιασμένοι από τα προγράμματα για την καταπολέμησης της ανεργίας που προέβλεπαν την πρόσληψη πενταμηνιτών στους δήμους.  «Αυτός θα παίξει με τους δημάρχους ΠΑΣΟΚ και ΔΗΜΑΡ» είναι η εκτίμηση που αποδίδεται στους βουλευτές της ΝΔ, Σταικούρα και Μαυραγάνη σε σύσκεψη στελεχών της ΝΔ στη Συγγρού. Το ίδιο, καταγράφεται ότι πίστευε και ο κ. Βρούτσης. Αδικαιολόγητα, σύμφωνα με τον πρόεδρο της ΚΕΔΕ και δήμαρχο Καλλιθέας Κ. Ασκούνη  αλλά και τον επικεφαλής της παράταξης της ΝΔ και δήμαρχος Λαρισαίων Κ. Τζανακούλη. Και οι δύο με παρέμβαση τους στην aftodioikisi.gr  στην ουσία «αδειάζουν» τον υπουργό Εργασίας, τονίζοντας ότι όλες οι προσλήψεις στους δήμους γίνονται μέσω ΑΣΕΠ.

Τι μένει; Η περιβόητη «προσωπική χημεία». Δηλαδή για όσους ξέρουν την πολιτική το ποιος θα έχει το πάνω χέρι στη διαχείριση των 2,2 δις. Ο κ. Βρούτσης, υπουργός της τρικομματικής κυβέρνησης Σαμαρά, ή ο τοποθετηθείς το 2009 και λοξοκοιτών προς ΔΗΜΑΡ και ΠΑΣΟΚ δοικητής του ΟΑΕΔ;  Τα όσα αναγράφονται για επιδείνωση αυτής της «προσωπικής χημείας» από την άρνηση του κ. Κικίλια να συναινέσει, όπως ήθελε ο κ. Βρούτσης στον διορισμό δύο στελεχών της ΔΑΚΕ, στη θέση των διοικητών του ΟΑΕΔ σε Θεσσαλονίκη και Πάτρα, δεν έχουν την σημασία της διαχείρισης 2,2 δις.

Η απαίτηση του κ. Βρούτση, που λέγεται πώς είχε την εντολή Σαμαρά, για την παραίτηση Κικίλια και η προς το παρόν αναδίπλωση μετά την σφοδρή αντίδραση των Βενιζέλου-Κουβέλη, δεν είναι τίποτε άλλο από τις πρώτες ενδοκυβερνητικές αψιμαχίες ενόψει του ανασχηματισμού. Το μήνυμα είναι σαφές. Το ποιος μπαίνει και το ποιος βγαίνει από την κυβέρνηση δεν είναι υπόθεση, μόνο, του κ. Σαμαρά.

Με αυτά και με αυτά η ανεργία έφτασε το 27,2%. Και εκεί βρίσκεται το πραγματικό πρόβλημα.
grafida-sintikis.blogspot.gr

ΚΕΔΕ: «Αδειάζει» Βρούτση για τις «κομματικές» προσλήψεις μέσω ΟΑΕΔ

Την παρέμβαση του προέδρου της ΚΕΔΕ και του επικεφαλής της παράταξης της ΝΔ στην Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδας προκάλεσε η διαμάχη του υπουργού Εργασίας Γ. Βρούτση και του επικεφαλής του ΟΑΕΔ Η. Κικίλια για τις προσλήψεις πενταμηνιτών (μεσω ΜΚΟ) στους δήμους.


Υπενθυμίζεται ότι μετά από πρωτοσέλιδο δημοσίευμα της εφημερίδας «Δημοκρατία» για προσλήψεις με κομματικά κριτήρια του ΟΑΕΔ σε «πράσινους» δήμους, ο κ. Βρούτσης ζήτησε την παραίτηση του προέδρου του Οργανισμού, κατι ποου επιβεβαιώνουν κύκλοι του υπουργείου Εργασίας, τονίζοντας ότι η παραίτηση ζητήθηκε με αφορμή το χειρισμό κάποιων προγραμμάτων του ΟΑΕΔ.
Κοινή στάση ΠΑΣΟΚ, ΝΔ στην ΚΕΔΕ
Ωστόσo τόσο ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ και δήμαρχος Καλλιθέας Κ. Ασκούνης όσο και ο επικεφαλής της παράταξης της ΝΔ και δήμαρχος Λαρισαίων Κ. Τζανακούλης στην ουσία «αδειάζουν» τον υπουργό Εργασίας, τονίζοντας ότι όλες οι προσλήψεις στους δήμους γίνονται μέσω ΑΣΕΠ.
«Όλες οι προσλήψεις 11μηνιτων, οκταμηνιτών και πενταμηνιτών στους δήμους γίνονται μέσω ΟΑΕΔ», λέει χαρακτηριστικά ο δήμαρχος Λαρισαίων στην aftodioikisi.gr.
Στο ίδιο μήκος κύματος κινείται και ο δήμαρχος Καλλιθέας, ο οποίος τονίζει ότι «προσλήψεις για τα προγράμματα Κοινωφελούς Εργασίας γίνονται μέσω των ΜΚΟ με κριτήρια που ορίζει ο νόμος και υπό τον έλεγχο του ΑΣΕΠ». Προσθέτει δε ότι «οι δήμοι ουδεμία σχέση έχουν με τέτοιες πρακτικές» και εκφράζει την έκπληξή του γιατί «σε μια περίοδο που η ανεργία έχει φτάσει στο 27% και στους νέους το 55% είναι αδιανόητο να λέγεται ότι οι δήμαρχοι εφαρμόζουν τέτοιες πρακτικές».
Ενεργός ο ρόλος του ΑΣΕΠ
Nα σημειωθεί ότι στις προσλήψεις για την Κοινωφελή Εργασίας, το ΑΣΕΠ:
-          εγκρίνει την ανακοίνωση πρόσληψης
-          ελέγχει τη νομιμότητα των πινάκων κατάταξης που καταρτίζουν οι δικαιούχοι φορείς
-          εξετάζει τις ενστάσεις που υποβάλλουν οι συμμετέχοντες κατά των συγκεκριμένων πινάκων
Μένει μέχρι να… φύγει
Πάντως, παρά τις, σύμφωνα με πηγές της Ιπποκράτους, διαβεβαιώσεις του υπουργού Επικρατείας Δ. Σταμάτη στον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ Β.  Βενιζέλο για παραμονή, τουλάχιστον προς το παρόν, του Η. Κικίλιαστη θέση του προέδρου του ΟΑΕΔ, κύκλοι του υπουργείου Εργασίας ότι εντός των προσεχών ημερών θα αντικατασταθεί.
Οι ίδιοι κύκλοι τονίζουν ότι η παραίτηση ζητήθηκε με αφορμή το χειρισμό κάποιων προγραμμάτων του ΟΑΕΔ, ωστόσο από το ΠΑΣΟΚ απαντούν ότι το πρόβλημα προέκυψε όταν από κυβερνητικούς παράγοντες υποδείχθηκε στον κ. Κικίλια να αντικαταστήσει δύο διευθυντές του οργανισμού κάτι το οποίο αυτός αρνήθηκε.
Να σημειωθεί ότι την παραμονή του κ. Κικίλια επιθυμεί και η ΔΗΜΑΡ, όπως επιβεβαιώθηκε και από επικοινωνία του Χρ. Πρωτόπαππα με τον Δ. Χατζησωκράτη.
grafida-sintikis.blogspot.gr

Ασκούνης: Παραπλανητική η εντύπωση οτι οι αιρετοί φταίνε για την κρίση


Παραπλανητική χαρακτήρισε την εντύπωση ότι «οι αιρετοί εν πολλοίς ευθύνονται για την κρίση της χώρας» ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ Κ. Ασκούνης στην ομιλία του, με την οποία κήρυξε την έναρξη της ημερίδας με θέμα «Αποτελεσματικότητα, Διαφάνεια, Δικαιοσύνη στην Τοπική Αυτοδιοίκηση».

Όπως ανεφερε η εικόνα αυτή που δημιουργείται με την πλήρη απαξίωση των αιρετών «οδηγεί στον αποπροσανατολισμό της κοινής γνώμης από μία σε βάθος συζήτηση των αιτιών της κρίσης».
«Εμείς αναλάβαμε και αναλαμβάνουμε τις όποιες ευθύνες μας αναλογούν. Ας πράξουν το ίδιο και όλοι όσοι με ευκολία καταγγέλλουν, απαξιώνουν και οδηγούν σε ισοπεδωτικές λογικές, οι οποίες παράγουν φασιστικές νοοτροπίες και πλήττουν την ίδια τη Δημοκρατία.Aς φανταστούμε μία Βουλή π.χ. με 1.034 Βουλευτές ή μία Κυβέρνηση με 325 Υπουργούς, όσοι δηλαδή ήταν και όσοι είναι τώρα οι Δήμαρχοι. Ας σκεφτούμε όλοι την εικόνα, τις υποθέσεις, τις φήμες, τις συγκρούσεις, τα δημοσιεύματα. Και αυτό το λέω και προς τους εκπροσώπους της δικαιοσύνης, αλλά και προς εμάς τους αιρετούς που οφείλουμε να αντιληφθούμε ότι οι ενέργειες του καθενός έχουν επιπτώσεις σε όλους μας στο σύνολο της Τοπικής Αυτοδιοίκησης«, τόνισε ο κ. Ασκούνης.
Επεσήμανε δε ότι «οι Ελεγκτικές Αρχές που έχουν θεσμοθετηθεί για να ασκούν τον έλεγχο στη νομιμότητα και τη διαφάνεια των πράξεων των ΟΤΑ, ξεπερνούν τους 11, αριθμός υπερβολικος, ενώ έχουν αλληλεπικαλυπτόμενες αρμοδιότητες, σύγχυση αρμοδιοτήτων, όμοια στοχοθεσία και απίστευτη γραφειοκρατική διαδικασία». «Το αποτέλεσμα όλων αυτών» όπως είπε ο κ. Ασκούνης « είναι ότι, αντί να εισφέρουν θετικό αποτέλεσμα, στην πράξη αποτελούν τροχοπέδη στη διαχείριση των οξυμένων προβλημάτων και στην αποτελεσματικότητα της διοικητικής δράσης».
Υπογράμμμισε δε ότι «εμείς λέμε ΝΑΙ στους ελέγχους, αλλά απορρίπτουμε την εκ των προτέρων καχυποψία εις βάρος μας.Ο προληπτικός και κατασταλτικός έλεγχος από το Ελεγκτικό Συνέδριο, η αρμοδιότητα του οποίου έχει αυτοτελή Συνταγματική κατοχύρωση, μπορεί με τη στελέχωση του κατάλληλου επιστημονικού προσωπικού, τη βελτίωση της υλικοτεχνικής υποδομής του και των ενιαίων κριτηρίων στην αντιμετώπιση των θεμάτων, να ανταπεξέλθει άριστα στην αποστολή του.Αυτό δε σημαίνει ότι δεν υπάρχουν προβλήματα, αφού αρκετές φορές ο έλεγχος από μεριάς του Ελεγκτικού Συνεδρίου, εκτρέπεται σε έλεγχο σκοπιμότητας των δαπανών και όχι σε έλεγχο νομιμότητας, όπως το Σύνταγμα ορίζει. Αυτά τα ζητήματα και πολλά άλλα, μπορούμε και πρέπει να επιλύσουμε με την ηγεσία του Ελεγκτικού Συνεδρίου σε πνεύμα κατανόησης και διαλόγου»
Τέλος κάλεσε την κυβέρνηση να αναλάβει πρωτοβουλίες, εν όψει της Συνταγματικής Αναθεώρησης, «για ένα μεγάλο κοινωνικό και πολιτικό διάλογο για τα ζητήματα αυτά, πριν οι αντιδημοκρατικές φωνές και κορώνες γίνουν ισχυρές και δώσουν τον τόνο στην εξέλιξη της πολιτικής, οικονομικής και κοινωνικής ζωής της πατρίδας μας».

Παρατείνεται για τέσσερις επιπλέον μήνες η έκθεση «Το Ναυάγιο των Αντικυθήρων»


Θα συνεχιστεί μέχρι τις 31 Αυγούστου

Παρατείνεται για τέσσερις επιπλέον μήνες, ως την 31η Αυγούστου, λόγω της μεγάλης της επιτυχίας, η περιοδική έκθεση του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου «Το Ναυάγιο των Αντικυθήρων. Το πλοίο, οι θησαυροί, ο Μηχανισμός», που υπήρξε η αφορμή και το κέντρο ενός ζωηρού διεθνούς επιστημονικού διαλόγου.
Παρατείνεται η έκθεση το «Ναυάγιο των Αντικυθήρων»

Στο διάστημα λειτουργίας της, η επισκεψιμότητα του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου αυξήθηκε κατά 50% σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα της περσινής χρονιάς, ενώ τα σχόλια τόσο στα βιβλία επισκεπτών του Μουσείου όσο και στον ελληνικό και διεθνή Τύπο υπήρξαν διθυραμβικά. 

Έργο μιας πολυπληθούς διεπιστημονικής ομάδας, η έκθεση παρουσιάζει στο κοινό τα ευρήματα από το Ναυάγιο των Αντικυθήρων, το οποίο εντοπίστηκε το 1900 από σφουγγαράδες από τη Σύμη. 

Η έρευνά του εγκαινίασε την ενάλια αρχαιολογία στην Ελλάδα και προσέφερε μια νέα, ανεκτίμητη προσέγγιση στην αρχαία ελληνική τεχνολογία. Από τότε ως σήμερα συναρπάζει η μυθιστορηματική του ανέλκυση καθώς και η πολύπλοκη δομή και λειτουργία του περίφημου «Μηχανισμού των Αντικυθήρων», του πρώτου αναλογικού ημερολογιακού υπολογιστή της ανθρωπότητας, που συμπεριλαμβανόταν στο φορτίο του. 

Τα αρχαιολογικά ευρήματα (χάλκινα και μαρμάρινα αγάλματα και αγαλματίδια, πήλινα, χάλκινα και γυάλινα αγγεία, χρυσά κοσμήματα, κλίνες, νομίσματα, και τα τμήματα του ίδιου του πλοίου) αποτελούν σπουδαία μαρτυρία για την τέχνη, το εμπόριο και τη διακίνηση καλλιτεχνημάτων κατά τον 1ο αι. π.Χ. Το ναυάγιο δίνει επίσης ζωντανές πληροφορίες για το πώς ο ελληνικός τρόπος ζωής επηρέασε τους Ρωμαίους αριστοκράτες και τους εύπορους επιχειρηματίες κατά τον 1ο αι. π.Χ. 

Το Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο είναι ιδιαίτερα περήφανο για το τεράστιο ενδιαφέρον του μαθητικού και νεανικού κοινού για την έκθεση. Έως σήμερα την έχουν επισκεφθεί 60.000 μαθητές από όλη την Ελλάδα.

Νέα συνθετικά βιοκαύσιμα από μεταλλαγμένα κολοβακτηρίδια

Βρετανοί επιστήμονες δημιούργησαν γενετικά τροποποιημένα βακτήρια - «διυλιστήρια», που μπορούν να παράγουν βιοκαύσιμα ντίζελ. Αν τα επόμενα χρόνια καταστεί εφικτό αυτή η διαδικασία να γίνει πιο ενεργειακά αποδοτική και να εφαρμοστεί σε μαζική κλίμακα (κάτι όχι βέβαιο), τότε το εν λόγω συνθετικό καύσιμο θα μπορούσε να αποτελέσει μια εναλλακτική λύση στα συμβατικά ορυκτά καύσιμα.

Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον καθηγητή συνθετικής βιολογίας Τζον Λαβ του πανεπιστημίου του Έξετερ, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό της Εθνικής Ακαδημίας Επιστημών των ΗΠΑ (PNAS), σύμφωνα με το BBC, τροποποίησαν γενετικά κολοβακτηρίδια (E.coli), που συνήθως ζουν στο ανθρώπινο έντερο, έτσι ώστε να μετατρέπουν τα σάκχαρα σε ένα παράγωγο πετρελαίου που είναι σχεδόν ταυτόσημο με το συμβατικό ντίζελ.

Όπως είπε ο Τζον Λαβ, «οι κατασκευαστές αυτοκινήτων, οι καταναλωτές και οι βενζινοπώλες ούτε που θα καταλάβαιναν τη διαφορά… (σ.σ. το νέο καύσιμο) θα γινόταν απλώς ένα ακόμα τμήμα στην αλυσίδα παραγωγής καυσίμων».

Αν και υπάρχει διεθνώς η τάση να αυξηθεί η χρήση βιοκαυσίμων, υπάρχουν αρκετές αμφιβολίες και εμπόδια στην επέκταση των συμβατικών βιοκαυσίμων που παράγονται από την μετατροπή φυτών, τα οποία θα μπορούσαν να χρησιμοποιούνται για τη διατροφή των ανθρώπων. Επιπλέον, οι περισσότερες ήδη παραγόμενες μορφές βιοντίζελ και βιοαιθανόλης δεν είναι πλήρως συμβατές με τους σημερινούς κινητήρες, με συνέπεια να πρέπει να ανακατεύονται με κανονικό πετρέλαιο, προτού χρησιμοποιηθούν στα αυτοκίνητα.

Όμως η δημιουργία βιοκαυσίμων από βακτήρια λύνει και τα δύο ανωτέρω προβλήματα, αφενός γιατί δεν χρειάζονται πια να καλλιεργούνται μεγάλες εκτάσεις για καύσιμα αντί για τρόφιμα και, αφετέρου, επειδή τα «βακτηριο-καύσιμα» είναι συμβατά με τους σύγχρονους κινητήρες.

Οι μεγάλες πετρελαϊκές εταιρίες έχουν διαβλέψει τις προοπτικές δημιουργίας καυσίμων από μικροοργανισμούς και δεν είναι τυχαίο ότι η νέα βρετανική έρευνα χρηματοδοτήθηκε από τον πετρελαϊκό κολοσσό Shell.

Με τη χρήση τεχνικών της συνθετικής βιολογίας, οι ερευνητές τροποποίησαν τα γονίδια και τους κυτταρικούς μηχανισμούς των βακτηρίων εισάγοντας γονίδια από άλλους μικροοργανισμούς. Έτσι, τα ανάγκασαν να μετατρέπουν τα σάκχαρα όχι σε λίπη (όπως έκαναν υπό φυσιολογικές συνθήκες προκειμένου να δημιουργήσουν τις κυτταρικές μεμβράνες τους), αλλά σε αλκάνια, δηλαδή σε μόρια συνθετικών υδρογονανθράκων. Στην ουσία, οι μικροοργανισμοί μετατράπηκαν σε μικροσκοπικά διυλιστήρια!

Προς το παρόν πάντως, η αποδοτικότητα της διαδικασίας δεν είναι μεγάλη. Χρειάζονται περίπου 100 λίτρα βακτηρίων για να παραχθεί ένα μόλις κουταλάκι βιοκαυσίμου. «Η πρόκληση είναι να αυξήσουμε την απόδοση για να καταφέρουμε να πετύχουμε κάποιας μορφής βιομηχανική παραγωγή», δήλωσε ο Τζον Λαβ, κάτι που, όπως είπε, μπορεί να γίνει μέσα στα επόμενα τρία έως πέντε χρόνια.

Παράλληλα, ανέφερε ότι θα εξεταστεί κατά πόσο, εκτός από βακτήρια, θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν και άλλα προϊόντα για την μετατροπή τους σε βιοκαύσιμα, όπως ζωικά ή ανθρώπινα απόβλητα. 

Η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει θέσει ως στόχο την παραγωγή του 10% των μεταφορικών καυσίμων από βιοκαύσιμα έως το 2020. «Η παγκόσμια ζήτηση για ενέργεια αυξάνεται διαρκώς και ένα καύσιμο που θα είναι απαλλαγμένο τόσο από τις παγκόσμιες διακυμάνσεις τιμών του πετρελαίου, όσο και από την πολιτική αστάθεια, θα είναι μια ολοένα πιο δελεαστική προοπτική», εκτίμησε ο Τζον Λαβ.

Πηγή: ΑΜΠΕ skai.grgrafida-sintikis.blogspot.gr

Επικρίνει ο Μάρτιν Σούλτς τις αποφάσεις του Eurogroup για την Κύπρο


Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Μάρτιν Σουλτς ο οποίος βρίσκεται στη Κύπρο για τη διάσκεψη των προέδρων των κοινοβουλίων της ΕΕ επέκρινε έντονα τιςαποφάσεις που ελήφθησαν από το Eurogroup.
Photo for this article
Σε συνέντευξη που παραχώρησε στην τηλεόραση του ΡΙΚ, ο κ. Σουλτς σημείωσε ότι όλα τα μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης έχουν ίσα δικαιώματα και υπέδειξε ότι τα μέτρα που πάρθηκαν για την Κύπρο, δεν έπρεπε να ήταν διαφορετικά από τα μέτρα που αποφασίστηκαν για άλλες χώρες.

«Η Κύπρος δεν αντιμετωπίστηκε όπως άλλες χώρες. Δεν είναι ποτέ αργά. Πιστεύω ότι επί του παρόντος έχουμε τη συμφωνία ανάμεσα στην Κύπρο και την Ευρωπαϊκή Ένωση για το πακέτο ύψους 11 δισ. Αλλά αυτό δεν θα σημαίνει τίποτα, εάν δεν επιτευχθεί η επανεκκίνηση της οικονομίας» είπε ο κ. Σούλτς και προσέθεσε ότι επιβάλλεται να υπάρξει στήριξη στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, να δημιουργηθούν δουλειές και οικονομική δραστηριότητα.
(Πηγή φωτογραφίας:www.bild.de)

Καλά στην υγεία τους οι 10 ξένοι όμηροι των ταλιμπάν, στο Αφγανιστάν


Σύμφωνα με εκπρόσωπο των Ταλιμπάν στο Αφγανιστάν, οι δέκα όμηροι που απήχθησαν χθες Δευτέρα, οκτώ Τούρκοι, ένας Ρώσος και ένας Κιργίσιος, είναι καλά στην υγεία τους, ενώ έχουν μεταφερθεί  σε κρησφύγετο της οργάνωσης.
«Μεταφέρθηκαν σε ασφαλές μέρος. Δεν αντιμετωπίζουν κανένα πρόβλημα υγείας, είναι καλά. Βρίσκονται στο Αφγανιστάν», δήλωσε ο εκπρόσωπος των ταλιμπάν Ζαμπιχουλάχ Μουτζαχίντ.

Ελικόπτερο Mi-8 που είχε απογειωθεί από την πόλη Χοστ στα σύνορα με το Πακιστάν πραγματοποίησε αναγκαστική προσγείωση εξαιτίας των άσχημων καιρικών συνθηκών στην επαρχια Λογκάρ, προπύργιο των ταλιμπάν.

Η Isaf ανακοίνωσε πως το ελικόπτερο δεν ανήκει στις ΝΑΤΟικές δυνάμεις. Η Τουρκία έχει στείλει 1.850 στρατιώτες στο Αφγανιστάν, η πλειοψηφία των οποίων έχει αναπτυχθεί στην Καμπούλ.

Ο Γκέτσε υπέγραψε στην Μπάγερν Μονάχου, σύμφωνα με την «Bild»


Αλλάζει ομάδα ο Μάριο Γκέτσε, σύμφωνα με την «Bild», καθώς δημοσίευμα της γερμανικής εφημερίδας αναφέρει ότι ο μέσος της Ντόρτμουντ συμφώνησε να συνεχίσει την καριέρα του στην Μπάγερν Μονάχου. Μάλιστα, η ίδια πηγή τονίζει ότι έχουν «πέσει» οι υπογραφές στη συνεργασία του 20χρονου διεθνούς με τους Βαυαρούς, η οποία έχει διάρκεια έως το 2016. Ο Γκέτσε, ο οποίος στέφθηκε το 2011 και το 2012 πρωταθλητής Γερμανίας με την Μπορούσια, είναι ένας από τους πιο ταλαντούχους νεαρούς ποδοσφαιριστές στη Γερμανία και βρισκόταν στο «στόχαστρο» αρκετών μεγάλων ευρωπαϊκών συλλόγων.

Το συμβόλαιο που είχε υπογράψει τον Μάρτιο του 2012 με την Ντόρτμουντ έληγε το 2016, στο οποίο είχε μπει ρήτρα αποδέσμευσης 37 εκατομμυρίων ευρώ. Η Μπάγερν αποφάσισε να καταβάλει το συγκεκριμένο ποσό στην Μπορούσια, με αποτέλεσμα να κάνει δικό της τον παίκτη, ο οποίος, σύμφωνα με την «Bild», θα έχει αυξημένες ετήσιες αποδοχές στο Μόναχο, καθώς, από τα πέντε εκατομμύρια της Ντορτμουντ, ανεβαίνει στα επτά στον βαυαρικό σύλλογο.

Διαψεύδει τον Αλαφούζο ο Καραγκούνης

Στην... σέντρα βγάζει τον Γιάννη Αλαφούζο ο Γιώργος Καραγκούνης, ο οποίος με αφορμή την ατάκα του προέδρου της ΠΑΕ στην Γενική Συνέλευση πως ο "Κάρα" ήταν αυτός που του πρότεινε τον Νίκο Νταμπίζα για τη θέση του τεχνικού διευθυντή, ο "Τυπάρας" εξέδωσε ανακοίνωση μιλώντας με οργισμένο ύφος κατά του Mr ΣΚΑΪ, λέγοντας ότι δεν λειτουργεί σαν μεσάζοντας κανενός! To γυαλί ανάμεσα στον αρχηγό της Εθνικής και τον Αλαφούζο έχει ραγίσει για τα καλά και δύσκολα θα υπάρξει επιστροφή του Καραγκούνη στον Παναθηναϊκό το καλοκαίρι. 
Φωτογραφία για Ο Καραγκούνης διαψεύδει Αλαφούζο για Νταμπίζα!
Αναλυτικά η γραπτή τοποθέτηση του Καραγκούνη:

"Με αφορμή δημοσιεύματα που φέρουν τον κ. Αλαφούζο να έχει κάνει τοποθέτηση στην ΓΣ της ΠΑΕ Παναθηναϊκός σχετικά με την εμπλοκή μου στην πρόσληψη νέων στελεχών θα ήθελα να ενημερώσω τον κόσμο της ομάδας για τα εξης:

Σέβομαι οποιονδήποτε έχει θεσμικό ρόλο στον Παναθηναϊκό, γι' αυτό δεν έχω τοποθετηθεί μέχρι σήμερα για όσα ανακριβή και υποτιμητικά έχουν ειπωθεί κατά καιρούς και με αφορούν. Επίσης είμαι διαρκώς συγκαταβατικός σε κάθε νέα πρόταση της ΠΑΕ για οικονομικές εκκρεμότητες που υπάρχουν απέναντί μου.

Δεν θα ανεχτώ όμως, από άνθρωπους που με οδήγησαν με τον τρόπο που όλοι γνωρίζουν στην αποχώρηση μου από τον Παναθηναϊκό, να μου αποδίδουν σήμερα έναν ρόλο “μυστικού συμβούλου“ ή “μάνατζερ“ που προτείνει στελέχη και τεχνικούς διευθυντές.

Όλα τα χρόνια της σταδιοδρομίας μου απέφυγα συστηματικά με σοβαρότητα και υπευθυνότητα οποιαδήποτε εμπλοκή σε παρόμοια ζητήματα και ακριβώς το ίδιο πράττω και τώρα. Αγωνίζομαι με το ίδιο πάθος και συνεχίζω την καριέρα μου που με τόσες θυσίες έχω χτίσει.

Παραμένω ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΑ ποδοσφαιριστής... ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΑΡΑΓΚΟΥΝΗΣ".
grafida-sintikis.blogspot.gr

Στο επίκεντρο οι αλλαγές στο Δημόσιο


Συνεδριάζει το μεσημέρι, στο Μέγαρο Μαξίμου, υπό την προεδρία του πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά το κυβερνητικό συμβούλιο Διοικητικής Μεταρρύθμισης. Στο επίκεντρο της συνεδρίασης αναμένεται να βρεθούν οι αλλαγές στη δομή των υπουργείων...
καθώς η μείωση υπηρεσιών στα υπουργεία και στους εποπτευόμενους φορείς.
Στο επίκεντρο οι αλλαγές στο Δημόσιο
Ο Αντώνης Σαμαράς αναμένεται να ζητήσει συγκεκριμένα χρονοδιαγράμματα από τους υπουργούς για την άμεση υλοποίηση των όσων συμφωνήθηκαν με την τρόικα όπως η άμεση απομάκρυνση των επίορκων δημοσίων υπαλλήλων, το κλείσιμο των δημόσιων οργανισμών και η ενίσχυση της ρευστότητας στην πραγματική οικονομία. 
Στη σύσκεψη θα πάρουν μέρος οι Γ. Στουρνάρας, Ευ. Στυλιανίδης, Αντ. Μανιτάκης, Κ. Χατζηδάκης, Π. Παναγιωτόπουλος, Δ. Σταμάτης, Σ. Κεδίκογλου. 

Η βιομηχανική κατασκοπεία απειλεί όλο και περισσότερες εταιρίες

Η βιομηχανική κατασκοπεία που προέρχεται από κρατικές υπηρεσίες, αποτέλεσε μείζονα -και συνεχώς επιδεινούμενη- απειλή για τις εταιρείες το 2012, σύμφωνα με έκθεση που παρουσιάστηκε στο πλαίσιο της ετήσιας έκθεσης κυβερνο-ασφάλειας Infosec στο Λονδίνο. Η έκθεση, για λογαριασμό της εταιρείας Verizon, ανέλυσε στατιστικά στοιχεία που αφορούσαν πάνω από 620 παραβιάσεις σε όλο τον κόσμο, οι οποίες συνέβησαν σε μεγάλες επιχειρήσεις πέρυσι.

Οι στατιστικές δείχνουν ότι η κρατικά υποκινούμενη βιομηχανική κατασκοπεία, δηλαδή η στοχευμένη απόπειρα υποκλοπής τεχνολογικών, εμπορικών και άλλων εμπιστευτικών επιχειρηματικών δεδομένων, αποτελεί πια τη δεύτερη σημαντικότερη κυβερνο-απειλή. Η έκθεση, σύμφωνα με το BBC, επισημαίνει ότι το 2012 υπήρξε το πρώτο έτος που υπήρχαν τόσες πολλές περιπτώσεις κρατικά ελεγχόμενης κατασκοπείας εναντίον εταιριών άλλων κρατών, σύμφωνα με το Αθηναϊκό Πρακτορείο.

Ενώ η σημαντικότερη απειλή είναι η απευθείας υποκλοπή χρημάτων από τους χάκερ (που είχαν οικονομικά κίνητρα σε ποσοστό 75% περίπου πέρυσι), το 20% των κυβερνο-επιθέσεων αφορούσαν επιχειρηματικά μυστικά και πνευματική ιδιοκτησία εταιριών-στόχων. Συχνά χρειάζονται μήνες εωσότου οι επιχειρήσεις αντιληφθούν ότι έπεσαν θύματα παραβίασης των εταιρικών δικτύων τους.

Σε αρκετές περιπτώσεις, οι κρατικοί χάκερ χρησιμοποιούν την τεχνική του «ψαρέματος» (phising) μέσω της οποίας ξεγελούν ανυποψίαστους υπαλλήλους της εταιρίας να αποκαλύψουν χρήσιμες πληροφορίες, οι οποίες στη συνέχεια αξιοποιούνται δεόντως προκειμένου οι χάκερ να διεισδύσουν πιο βαθιά στο δίκτυο της επιχείρησης-στόχου. Οι βιομηχανίες και οι εταιρείες μεταφορών είναι αυτές που βρέθηκαν πρωτίστως στο στόχαστρο των βιομηχανικών κατασκόπων το 2012.

Οι χάκερ χρησιμοποίησαν παγιδευμένες ιστοσελίδες, κενά ασφαλείας σε δημοφιλή προγράμματα λογισμικού και άλλες τακτικές, καταφέρνοντας σε πολλές περιπτώσεις να υπερκεράσουν τα «τείχη» ασφαλείας των εταιρειών.
grafida-sintikis.blogspot.gr

Παραιτήθηκε και ο δικαστής Καλλής από την Ερευνητική Επιτροπή

Και δεύτερη παραίτηση και μάλιστα σε λίγες μόνο μέρες έρχεται να πλήξει την Ερευνητική Επιτροπή, η οποία έχει ήδη ξεκινήσει τη διερεύνηση των ευθυνών κατά παντός υπευθύνου για το πώς οδηγήθηκε η οικονομία του τόπου στο σημερινό τραγικό σημείο. 
Φωτογραφία για Δεύτερη Παραίτηση: Παραιτήθηκε και ο Καλλής από την Ερευνητική Επιτροπή
Μετά την αποχώρηση του Γιαννάκη Κωνσταντινίδη χθες το απόγευμα έγινε γνωστό ότι από την Ερευνητική Επιτροπή παραιτήθηκε και δεύτερο μέλος, ο Παναγιώτης Καλλής, χωρίς οι λόγοι παραίτησής του να έχουν γίνει μέχρι στιγμής γνωστοί. Αντικαταστάτης του φαίνεται ότι θα είναι Ηλιάνα Νικολάου. Η αντικατάσταση θα γίνει την ερχόμενη Τετάρτη από το Υπουργικό Συμβούλιο.

Πάντως το όλο ζήτημα λαμβάνει πλέον διαστάσεις με την αξιοπιστία της Ερευνητικής Επιτροπής να βυθίζεται ολοένα και περισσότερο ενώ ο διορισμός Ποινικών Ανακριτών φαίνεται να είναι μονόδρομος αφού η κατάσταση με την Ερευνητική Επιτροπή κινδυνεύει να χαρακτηριστεί ως «φιάσκο».

Αξίζει να σημειωθεί ότι η Κυβέρνηση όρισε την περασμένη Πέμπτη δύο ακαδημαϊκούς τού κλάδου οικονομικών επιστημών τού Πανεπιστημίου Κύπρου, Ανδρέας Χαρίτου και Κώστας Ξιούρος, οι οποίοι πλαισιώνουν την τριμελή Επιτροπή και παρακάθονται στις συνεδρίες. Την περασμένη Παρασκευή έγινε και η πρώτη δημόσια ακρόαση με καλεσμένο τον γενικό διευθυντή του υπουργείου Οικονομικών, Χρίστο Πατσαλίδη.

Χθες Δευτέρα, πριν γνωστοποιηθεί η παραίτηση του κ. Καλλή προηγήθηκε πολιτική αντιπαράθεση μεταξύ του γ.γ. του ΑΚΕΛ και του υπουργού Δικαιοσύνης ως προς το ρόλο της Ερευνητικής Επιτροπής.

«Δεν υπάρχει πρόθεση να ποινικοποιήσουμε τις πολιτικές θέσεις ή απόψεις, οι οποίες εκφράζονται ενώπιον της Ερευνητικής Επιτροπής για την κατάσταση στην οποία περιήλθε η κυπριακή οικονομία, δήλωσε ο υπουργός Δικαιοσύνης και Δημοσίας Τάξης Ιωνάς Νικολάου, ο οποίος απαντούσε σε ερώτηση που αφορούσε δηλώσεις του κ. Κυπριανού για εξουσίες και μεθοδεύσεις στην Ερευνητική Επιτροπή. «Δεν μπορώ να αντιληφθώ τους λόγους για τους οποίους ο κ. Άντρος Κυπριανού καταλήγει σε αυτό το συμπέρασμα, όταν μάλιστα ουδέποτε έχουμε εκφράσει πρόθεση, και δεν υπάρχει τέτοια πρόθεση, να ποινικοποιήσουμε τις πολιτικές θέσεις ή απόψεις».

Ο Υπουργός Δικαιοσύνης είπε ότι «την ίδια ώρα όμως θέλω να τονίσω κάτι, ότι δεν έχουμε δικαίωμα, επειδή είμαστε πολιτικά πρόσωπα, να παραγνωρίζουμε τις πολιτικές ευθύνες σε όποιον και αν αυτές ανήκουν».

«Και επειδή έγινε λόγος για καθοδήγηση της Επιτροπής και των εμπειρογνωμόνων, θέλω να διαβεβαιώσω και τον κ. Άντρο Κυπριανού και οποιονδήποτε ότι η Επιτροπή και οι εμπειρογνώμονες δεν καθοδηγούνται από κανένα», είπε ο κ. Νικολάου.

Μάλιστα, συνέχισε, «η Επιτροπή είναι ανεξάρτητη όπως προνοεί ο Νόμος και τα μέλη της έχουν αποδείξει ότι όχι μόνο δεν καθοδηγούνται αλλά ούτε και επηρεάζονται από δηλώσεις ή δημοσιεύματα και αυτό είναι σημαντικό και πρέπει να γίνει κατανοητό από όλους».

Ο Υπουργός Δικαιοσύνης είπε πως «θεωρώ ότι είναι και προσβλητικό να δηλώνεται από κάποιους, οι οποίοι γνωρίζουν ή όφειλαν να γνωρίζουν ποιά είναι τα μέλη της Επιτροπής, ότι αυτά μπορούν να καθοδηγηθούν».
grafida-sintikis.blogspot.gr

Ακόμα και λίγα τσιγάρα κάθε μέρα αυξάνουν τον κίνδυνο για ρευματοειδή αρθρίτιδα


Ο αριθμός των τσιγάρων που καπνίζει κανείς καθημερινά και ο αριθμός των ετών που είναι καπνιστής, αυξάνουν τον κίνδυνο να πάθει ρευματοειδή αρθρίτιδα, σύμφωνα με μια νέα σουηδική επιστημονική έρευνα. Ακόμα και το ελαφρύ κάπνισμα, από ένα έως επτά τσιγάρα την ημέρα, υπερδιπλασιάζει τον σχετικό κίνδυνο.

Οι ερευνητές του κορυφαίου ιατρικού Ινστιτούτου και πανεπιστημιακού νοσοκομείου Καρολίνσκα της Στοκχόλμης, με επικεφαλής τη Ντανιέλα Ντι Τζιουζέπε, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό για τα αρθριτικά "Arthritis Research & Therapy", ανέλυσαν στοιχεία για 34.000 γυναίκες ηλικίας 54 έως 89 ετών, από τις οποίες οι 219 είχαν ρευματοειδή αρθρίτιδα.Η μελέτη συνέκρινε τις γυναίκες που δεν ποτέ δεν είχαν καπνίσει με όσες κάπνιζαν έως 25 χρόνια. Όπως διαπιστώθηκε, όσο αύξανε ο αριθμός των τσιγάρων και η διάρκεια που μια γυναίκα ήταν καπνίστρια, τόσο αύξανε και ο κίνδυνος εμφάνισης της πάθησης.Σύμφωνα με τους ερευνητές, ο κίνδυνος μειώνεται μεν αφού κόψει κανείς το τσιγάρο, καθώς 15 χρόνια μετά τη διακοπή του καπνίσματος έχει μειωθεί κατά το ένα τρίτο, όμως σε σχέση με όσους ποτέ δεν κάπνισαν στη ζωή τους, ο κίνδυνος για αρθρίτιδα παραμένει αρκετά αυξημένος.«Το κόψιμο του τσιγάρου είναι σημαντικό για πολλούς λόγους υγείας, μεταξύ των οποίων λόγω του αυξημένου κινδύνου για ρευματοειδή αρθρίτιδα. Με δεδομένο μάλιστα ότι ακόμα και για πολλά χρόνια μετά το κόψιμο ο κίνδυνος για τη νόσο παραμένει σαφώς αυξημένος, πρέπει κανείς να σταματήσει το κάπνισμα όσο γίνεται πιο γρήγορα, ενώ ιδίως οι γυναίκες καλά θα έκαναν να πειστούν, ώστε μην το αρχίσουν καθόλου», δήλωσε η Ντανιέλα Ντι Τζιουζέπε.

"Έξυπνα" ρούχα αλλάζουν χρώμα και σχήμα ανάλογα με τις κινήσεις του σώματος

Ηλεκτρονικές ίνες επιτρέπουν σε ρούχα να αλλάζουν χρώμα και σχήμα, ανάλογα με τις κινήσεις που πραγματοποιεί ο άνθρωπος που τα φορά, σύμφωνα με το BBC.

Ερευνητές του πανεπιστημίου Κονκόρντια στο Μόντρεαλ του Καναδά ανακοίνωσαν ότι οι ηλεκτρονικές ίνες επιτρέπουν στα «έξυπνα» ρούχα να αποθηκεύουν ενέργεια από το ανθρώπινο σώμα.

Το εγχείρημα των ερευνητών φέρει την ονομασία «Κάρμα Χαμαιλέοντα». Εκτός από τα ρούχα που αλλάζουν σχήμα και χρώμα, οι μελετητές παρουσίασαν και μια συσκευή «έξυπνου» κινητού τηλεφώνου, το οποίο φορτίζει όταν συνδεθεί με ένα... μπλουζάκι, κατασκευασμένο από ηλεκτρονικές ίνες.

Ωστόσο, οι ερευνητές του πανεπιστημίουΚονκόρντια παραδέχονται ότι απαιτούνται δεκαετίες προκειμένου η νέα τεχνολογία να βγει στην αγορά.

«Θα πρέπει να περάσουν περίπου είκοσι με τριάντα χρόνια προκειμένου να δούμε στις βιτρίνες των καταστημάτων ρούχα κατασκευασμένα από ηλεκτρονικές ίνες. Ωστόσο, οι προοπτικές δεν παύουν να μας συγκλονίζουν» αναφέρει η καθηγήτρια Τζοάνα Μπερζόφσκα του Τμήματος Σχεδιασμού και Ηλεκτρονικών Τεχνών του πανεπιστημίου Κονκόρντια του Μόντρεαλ.
grafida-sintikis.blogspot.gr

Στον αδελφό του ρίχνει τις ευθύνες της επίθεσης ο βομβιστής της Βοστόνης


ΣΥΜΦΩΝΑ ΜΕ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΗ ΠΗΓΗ

CNN: «Ευθύνες στον αδελφό του» επιρρίπτει ο Τζοχάρ Τσαρνάεφ

Ευθύνες στον αδελφό του φέρεται να επέρριψε ο 19χρονος ύποπτος για τη διπλή βομβιστική επίθεση στο μαραθώνιο της Βοστόνης, Τζοχάρ Τσαρνάεφ, εις βάρος του οποίου απαγγέλθηκε χθες κατηγορία για συμμετοχή στην επίθεση.
CNN: «Ευθύνες στον αδελφό του» επιρρίπτει ο Τζοχάρ Τσαρνάεφ
Οπως υποστήριξε τη Δευτέρα κυβερνητική πηγή στο CNN, «οι προκαταρτικές ανακρίσεις με τον Τσαρνάεφ δείχνουν ότι οι δύο αδελφοί μπορούν να χαρακτηριστούν ως αυτο-ριζοσπαστικοποιημένοι τζιχαντιστές
Ο Τζοχάρ, που νοσηλεύεται τραυματισμένος σε νοσοκομείο της Βοστόνης, φέρεται να δήλωσε ότι ο αδελφός του- που σκοτώθηκε στην καταδίωξη της Παρασκευής- ήθελε να υπερασπιστεί το Ισλάμ από τις επιθέσεις που δέχεται, πρόσθεσε η πηγή που επικαλείται το αμερικανικό δίκτυο.
Η ίδια πηγή σημείωσε ότι οι ανακρίσεις είναι προκαταρκτικές και οι αναφορές του Τσαρνάεφ χρειάζεται να ερευνηθούν και να ελεγχθούν από τους ερευνητές.
Ομοσπονδιακός αξιωματούχος δήλωσε στο CNN ότι ενώ οι αστυνομικοί δεν έχουν μέχρι στιγμής ενδείξεις ότι οι ύποπτοι έδρασαν από κοινού με άλλους, ωστόσο χρειάζεται ακόμη αρκετή έρευνα προκειμένου να πουν με βεβαιότητα ότι δεν συμμετείχαν κι άλλα άτομα στη βομβιστική επίθεση.
Κατά τη διάρκεια της ανάκρισης, ο Τζοχάρ επικοινωνούσε και γραπτώς, αλλά κατά κύριο λόγο με νεύματα, απαντώντας μία φορά «όχι» όταν ένας από τους ερευνητές τον ρώτησε αν θέλει δικηγόρο, σύμφωνα με τα πρακτικά της διαδικασίας. Ενας δημόσιος συνήγορος υπεράσπισης δέχθηκε να τον εκπροσωπήσει.
Η σοβαρότερη κατηγορία που αντιμετωπιζει είναι αυτή της «χρήσης όπλου μαζικής καταστροφής» που με βάση όσα προβλέπει το ομοσπονδιακό αμερικανικό δίκαιο, επισύρει τη θανατική ποινή.
Η πρώτη συνεδρίαση του δικαστηρίου στο πλαίσιο της δίκης για την αιματηρή επίθεση κοντά στην γραμμή τερματισμού του μαραθωνίου στη Βοστόνη, με απολογισμό τρείς νεκρούς και σχεδόν 180 τραυματίες, ορίστηκε να γίνει την 30ή Μαΐου.
Δεν είναι προς το παρόν σαφές αν ο ίδιος ο Τσαρνάεφ θα μπορέσει να παραστεί στη συνεδρίαση αυτή, η οποία θα ξεκινήσει στις 10:00 (τοπική ώρα, 17:00 ώρα Ελλάδας) την Πέμπτη 30 Μαΐου.
«Οι θρησκετικές πεποιθήσεις πιθανότερο κίνητρο»
Τα κίνητρα των αδελφών Τσαρνάεφ για τη διπλή βομβιστική επίθεση στο Μαραθώνιο της Βοστόνης αναζητούν οι Αρχές, χωρίς ωστόσο να έχουν καταλήξει μέχρι στιγμής σε κάποι ξεκάθαρο συμπέρασμα.
Η αστυνομία προσπαθεί, τώρα, να τοποθετήσει τους δύο υπόπτους- ο ένας εκ των οποίων είναι νεκρός- στο σκηνικό της βομβιστικής επίθεσης, καθώς και στην καταδίωξή τους τρεις ημέρες αργότερα, όταν έκλεψαν αυτοκίνητο λίγες ώρες αφότου δόθηκαν στη δημοσιότητα οι φωτογραφίες με τα πρόσωπά τους.
Μέχρι στιγμής δεν έχουν στοιχειοθετηθεί κάποιοι πιθανοί λόγοι που τους οδήγησαν στο να πραγματοποιήσουν την επίθεση. Παρόλα, αυτά δύο αμερικανοί αξιωματούχοι μίλησαν χθες στο Associated Press υπό το καθεστώς ανωνυμίας, καθώς δεν είναι εξουσιοδοτημένοι να δώσουν στη δημοσιότητα στοιχεία της έρευνας, και υποστήριξαν ότι πιθανότατα κίνητρο των Τσαρνάεφ ήταν οι θρησκευτικές τους πεποιθήσεις.
Και οι δύο ήταν μουσουλμάνοι με καταγωγή από την Τσετσενία και ζούσαν στις ΗΠΑ περίπου μία δεκαετία. Οι ίδιες πηγές σημείωσαν ότι δεν έχουν ενδείξεις για ενδεχόμενη σύνδεσή τους με ένοπλες ισλαμιστικές οργανώσεις.
Ελάχιστα είναι αυτά που μπορούν να υποδηλώσουν ότι ο 19χρονος Τζοχάρ Τσαρνάεφ ήταν θρησκευτικός μαχητής, αλλά ο μεγαλύτερος, ο 26χρονος Ταμερλάν φαίνεται να είχε εξτρεμιστική δράση.
Το FBI είχε ανακρίνει το 2011 τον Ταμερλάν έπειτα από αίτημα της ρωσικής κυβέρνησης, λόγω ανησυχιών ότι ήταν «οπαδός τουριζοσπαστικού ισλάμ». Ωστόσο, δεν είχαν αποδεικτικά στοιχεία για να προχωρήσουν σε περαιτέρω ενέργειες.
Πηγές: CNN, BBC, Associated Press, ethnos.gr,

Θεσμός ο γάμος μεταξύ ομοφυλόφιλων από σήμερα στη Γαλλία


gay gamoi Η Γαλλία θα γίνει σήμερα η 14η χώρα του κόσμου που θεσμοθετεί το γάμο μεταξύ προσώπων του ιδίου φύλου με την επίσημη ψηφοφορία των βουλευτών, η οποία πάντως δεν θα βάλει τέλος στην κινητοποίηση των αντιπάλων αυτής της κοινωνικής μεταρρύθμισης που προωθεί η αριστερά.
Η ψηφοφορία των βουλευτών, η οποία θα διεξαχθεί γύρω στις 18:00 (ώρα Ελλάδας), πραγματοποιείται έπειτα από εβδομάδες θυελλώδους κοινοβουλευτικής συζήτησης και μεγάλων διαδηλώσεων στους δρόμους, πολλές φορές με επεισόδια.
Ακόμη και σήμερα, όπως έκαναν την Κυριακή, οπαδοί και αντίπαλοι του σχεδίου θα βγουν στους δρόμους για να κάνουν να ακουστεί η φωνή τους.
Οι ενώσεις για τα δικαιώματα των ομοφυλοφίλων καλούν σε μια συγκέντρωση στις 19:00 (ώρα Ελλάδας), κοντά στο δημαρχείο του Παρισιού, για να καταγγείλουν την άνοδο "της ομοφοβίας" και να εκφράσουν τη λύπη τους για το γεγονός ότι ο νόμος δεν προβλέπει την ιατρικώς υποβοηθούμενη αναπαραγωγή για τις λεσβίες.
Η αστυνομική παρουσία έχει ενισχυθεί σε πολλές συνοικίες του Παρισιού στις οποίες συχνάζουν ομοφυλόφιλοι έπειτα από επιθέσεις που είχαν "πολύ πιθανόν ομοφοβικά" κίνητρα, ανακοίνωσε χθες η διεύθυνση της αστυνομίας.
Εξάλλου ο σοσιαλιστής πρόεδρος της Εθνοσυνέλευσης, ο Κλοντ Μπαρτολόν, έλαβε χθες Δευτέρα ένα φάκελλο που περιείχε πυρίτιδα και μια απειλητική επιστολή.
Οι αντίπαλοι της μεταρρύθμισης έχουν δώσει ραντεβού για τις 20:00 (ώρα Ελλάδας) όχι μακριά από την Εθνοσυνέλευση, όπως κάνουν εδώ και σχεδόν μια εβδομάδα.
Διαδηλώσεις των υποστηρικτών και των αντιπάλων του γάμου μεταξύ προσώπων του ιδίου φύλου έχουν επίσης προγραμματιστεί σε πολλές πόλεις της Γαλλίας.

Εντατικοποιούνται οι έλεγχοι στην αγορά ενόψει Πάσχα


Εντατικοποίηση των αγορανομικών ελέγχων στην αγορά ενόψει του Πάσχα, ζητάει με εγκύκλιό του ο υφυπουργός Ανάπτυξης Αθανάσιος Σκορδάς, από τις αρμόδιες υπηρεσίες «δεδομένου ότι την περίοδο αυτή, παρουσιάζεται αυξημένη ζήτηση αγαθών που εθιμικά συνδέονται με το εορταστικό κλίμα των ημερών» όπως σημειώνεται χαρακτηριστικά.
Ειδικότερα, θα πρέπει να ελέγχονται οι επιτηδευματίες ως προς:
Έλεγχοι στην αγορά ενόψει του Πάσχα
- Την ανάρτηση και αναγραφή των προβλεπόμενων ενδείξεων επί των πινακίδων (προϊόν, ποιοτική κατηγορία, προέλευση, τιμή ανά μονάδα μέτρησης).

- Την είσπραξη αντιτίμου μεγαλύτερου του αναγραφόμενου επί των πινακίδων ή των τιμοκατάλογων.

- Την ελλιπή στάθμιση, καθώς και παραβάσεις που αναφέρονται σε ειδικότερες Αγορανομικές Διατάξεις ή τον Αγορανομικό Κώδικα.

Ιδιαίτερη βαρύτητα, ώστε να αποτραπούν φαινόμενα παραπλάνησης, εκτιμάται ότι πρέπει να δοθεί στα μεγάλα κέντρα συγκέντρωσης αμνοεριφίων και οπωρολαχανικών, όπου κατά την πασχαλινή περίοδο θα συγκεντρωθούν τα προϊόντα αυτά, προς κάλυψη των αναγκών του καταναλωτικού κοινού. Οι έλεγχοι αποσκοπούν στην αποφυγή κάθε αθέμιτης ενέργειας, που προσβλέπει στη κερδοσκοπία, το παρεμπόριο και τη φοροδιαφυγή (υπερτιμολογήσεις, πλαστά-ανειλικρινή τιμολόγια, μη έκδοση τιμολογίων και άλλων παραστατικών κλπ) με αντίκτυπο στο εισόδημα του καταναλωτή και το δημόσιο συμφέρον.

Για τη διασφάλιση της καταλληλότητας των κρεάτων, στο πλαίσιο της προστασίας της δημόσιας υγείας και της αποτροπής παραπλάνησης του καταναλωτικού κοινού ως προς την προέλευσή τους, εφαρμόζεται η Αγορανομική Διάταξη 7/2009, που αναστέλλει την απαγόρευση σφαγής κι εμπορίας αμνοεριφίων βάρους μικρότερου των 13 κιλών (για τα αρνιά) και 11 κιλών (για τα ερίφια) για χρονικό διάστημα δεκατριών ημερών πριν την Κυριακή του Πάσχα, και καθορίζει τους χώρους σφαγής και τις σφραγίδες καταλληλότητας κτηνιατρικού ελέγχου και της χώρας προέλευσης των σφαγίων.

Πρωταθλήτρια Αγγλίας η Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ


Η Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ είναι πρωταθλήτρια Αγγλίας για το 2012-2013. Οι «κόκκινοι διάβολοι» επικράτησαν με 3-0 της Άστον Βίλα στο «Όλντ Τράφορντ», και κατέκτησαν μαθηματικά τον τίτλο, τέσσερις αγωνιστικές πριν τη λήξη της σεζόν.
Πρωταθλήτρια Αγγλίας η Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ
Η ομάδα του Σερ Άλεξ Φέργκιουσον, που έχει πανηγυρίσει τα 12 από τα 21 πρωταθλήματα στην ιστορία της πρέμιερ λιγκ και συνολικά 20 στην ένδοξη ιστορία τους, απέχουν πια 16 βαθμούς από τη δεύτερη Μάντσεστερ Σίτι, που της απομένουν ακόμη πέντε αγώνες.
Πρωταγωνιστής της αναμέτρησης ήταν ο Ρόμπι φαν Πέρσι, ένας ποδοσφαιριστής που δικαιώθηκε άμεσα για την επιλογή του να αποχωρήσει από την Άρσεναλ προκειμένου να παίξει σε πιο ανταγωνιστική ομάδα.
Με μόλις ένα τρόπαιο στην καριέρα του στην Αγγλία, πριν από οκτώ χρόνια, ο Ολλανδός άσος «υπέγραψε» απόψε το θρίαμβο των «μπέμπηδων» κάνοντας χατ-τρικ σε μισή ώρα (2΄,13΄,33΄).Το δεύτερο τέρμα του, μάλιστα, είναι βέβαιο ότι θα συμπεριληφθεί στα high lights της σεζόν, αφού σημειώθηκε με εν κινήσει απευθείας βολέ από «σαραντάρα» μπαλιά του Ρούνεϊ.
Η «ΧΡΥΣΗ ΒΙΒΛΟΣ»
20 ΤΙΤΛΟΙ: Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ (1908, 1911, 1952, 1956, 1957, 1965, 1967, 1993, 1994, 1996, 1997, 1999, 2000, 2001, 2003, 2007, 2008, 2009, 2011, 2013)
18 ΤΙΤΛΟΙ: Λίβερπουλ (1901, 1906, 1922, 1923, 1947, 1964, 1966, 1973, 1976, 1977, 1979, 1980, 1982, 1983, 1984, 1986, 1988, 1990)
13 ΤΙΤΛΟΙ: Άρσεναλ (1931, 1933, 1934, 1935, 1938, 1948, 1953, 1971, 1989, 1991, 1998, 2002, 2004) 
9 ΤΙΤΛΟΙ: Έβερτον (1891, 1915, 1928, 1932, 1939, 1963, 1970, 1985, 1987)
7 ΤΙΤΛΟΙ: Άστον Βίλα (1894, 1896, 1897, 1899, 1900, 1910, 1981)
6 ΤΙΤΛΟΙ: Σάντερλαντ (1892, 1893, 1895, 1902, 1913, 1936)
4 ΤΙΤΛΟΙ: Τσέλσι (1955, 2005, 2006, 2010), Νιούκαστλ (1903, 1904, 1929, 1930)
3 ΤΙΤΛΟΙ: Μάντσεστερ Σίτι (1937, 1968, 2012), Λιντς (1969, 1974, 1992), Γουλβς (1954, 1958, 1959), Χάντερσφιλντ (1924, 1925, 1926), Μπλάκμπερν (1912, 1914, 1995)
2 ΤΙΤΛΟΙ: Πρέστον (1889, 1890), Τότεναμ (1951, 1961), Ντέρμπι Κάουντι (1972, 1975), Μπέρνλεϊ (1921, 1960), Πόρτσμουθ (1949, 1950)
1 ΤΙΤΛΟΣ: Σέφιλντ Γιουνάιτεντ (1898), Γουέστ Μπρομ (1920), Ίπσουϊτς (1962), Νότιγχαμ Φόρεστ (1978)

Απήχθη ο Μητροπολίτης Χαλεπίου Παύλος

Απήχθη σύμφωνα με το Reuters στη Συρία ο Μητροπολίτης Χαλεπίου, Παύλος από ένοπλους αντάρτες όπως και ο Επίσκοπος Ιωάννης που συνταξίδευε μαζί του.

pavlos2
 Το πρακτορείο επικαλούμενο το κρατικό δίκτυο της Συρίας σημειώνει ότι ο ιεράρχης απήχθη κοντά στα σύνορα με την Τουρκία όπου κατευθύνονταν στο πλαίσιο ανθρωπιστικής αποστολής.
 Διπλωματικές πηγές ανέφεραν ότι ο Αντώνης Σαμαράς και ο Δημήτρης Αβραμόπουλος επικοινώνησαν με τον Πατριάρχη Αντιοχείας Ιωάννη ο οποίος είναι αδελφός του Μητροπολίτη Χαλεπίου.
 Όπως ανέφεραν οι ίδιες πηγές, το σύνολο των υπηρεσιών του υπουργείου Εσωτερικών στην περιοχή έχει κινητοποιηθεί.
 Σημειώνεται ότι πριν από περίπου δέκα ημέρες το σπίτι του μητροπολίτη είχε δεχθεί επίθεση από ρουκέτα καθώς στην πόλη μαίνεται εμφύλιος.

Απεργούν σήμερα οι εφοριακοί

Σε 24ωρη προειδοποιητική απεργία προχωρούν σήμερα οι εφοριακοί σε όλη τη χώρα.
Απεργούν σήμερα οι εφοριακοί

Η ΠΟΕ ΔΟΥ προαναγγέλλει την έναρξη απεργιακών κινητοποιήσεων με αιτήματα που, όπως αναφέρει σε σχετική ανακοίνωσή της, είναι η καταδίκη της άδικης φορολογικής πολιτικής, με τη συνεχή επιβολή νέων «χαρατσιών», η διασφάλιση του δημόσιου χαρακτήρα των υπηρεσιών στις εφορίες, η διασφάλιση του συνόλου των οργανικών θέσεων του κλάδου και η μισθολογική αποκατάσταση όσων πέτυχαν στον διαγωνισμό ΑΣΕΠ. Κατά τη διάρκεια της απεργίας θα είναι κλειστές οι εφορίες, τα ΣΔΟΕ, οι κτηματικές και οι κεντρικές υπηρεσίες.
Στο πλαίσιο της κινητοποίησης οι εφοριακοί θα πραγματοποιήσουν πανελλαδική συγκέντρωση διαμαρτυρίας στις 11 το πρωί έξω από το υπουργείο Οικονομιών (Καρ. Σερβίας) και καλούν όλους τους συναδέλφους τους σε εφορίες, ΣΔΟΕ, κτηματικές υπηρεσίες και κεντρικές υπηρεσίες να απεργήσουν
Στο μεταξύ, την αλληλεγγύη τους στους εφοριακούς εκφράζουν οι ενώσεις λογιστών φοροτεχνικών του νομού Αττικής, οι οποίοι σε ανακοίνωσή τους ζητούν από τα μέλη των ενώσεων να απέχουν κατά την ημέρα αυτήν από την υποβολή δηλώσεων και εν γένει συναλλαγών με τις Δ.Ο.Υ., σε ένδειξη συμπαράστασης προς τους συναδέλφους του Δημοσίου.