Τρίτη, 30 Απριλίου 2013

ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΤΡΙΤΕΚΝΩΝ Π.Ε. ΣΕΡΡΩΝ "ΕΛΠΙΔΑ"(ΓΕΝΙΚΗ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ-ΕΚΛΟΓΕΣ 14/4/2013)ΑΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ ΓΕΝΙΚΗΣ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗΣ

Αξιότιμοι τρίτεκνοι γονείς της Περιφέρειας Σερρών, κύριες και κύριοι παρευρισκόμενοι καλώς ήρθατε στην 1η Γενική Συνέλευση του νεοϊδρυθέντος  Συλλόγου Τριτέκνων Περιφερειακής Ενότητας Σερρών με τον διακριτικό τίτλο «ΕΛΠΙΔΑ».

Πριν συνεχίσω θα ήθελα να σας συστήσω τους ανθρώπους που έχω πλάι μου, με τους οποίους τους τελευταίους δυόμιση μήνες καταβάλαμε κάθε δυνατή και νόμιμη προσπάθεια ώστε να δημιουργήσουμε μαζί κ με την δική σας εμπιστοσύνη προς τα πρόσωπά μας,  τον Σύλλογο Τρίτεκνων εδώ στο νομό Σερρών.
Ο κ. Κάπης Θεοφάνης, αστυνομικός στο επάγγελμα, είναι ο αντιπρόεδρος, ο κ. Χαραλαμπίδης Ευστάθιος, ιδιωτικός υπάλληλος είναι γραμματέας, ο κ. Στεφανίδης Γεώργιος, δημοτικός υπάλληλος, εκτελεί χρέη ταμία, η κ. Τάτσιου Ελένη, απόστρατος του ΓΕΣ, αναπληρώτρια γραμματέας, η κ. Μπίκου Αικατερίνη, άνεργη νοσοκόμα, ως Υπεύθυνη Τροφίμων, η κ. Ταρασίδου Άννα, κομμώτρια, ως Υπεύθυνη Δημοσίων Σχέσεων, και τέλος εγώ ονομάζομαι Ειρήνη Ελένη Ματζιάρη, εργάζομαι ως νοσηλεύτρια και είμαι η προσωρινή πρόεδρος του Συλλόγου.
Πολλοί ίσως να αναρωτιέστε πως συστάθηκε ο Σύλλογος. Με τον ερχομό του τρίτου μου παιδιού αναζήτησα τον Σύλλογο Τριτέκνων στο Νομό μας για τον οποίο υπάρχουν ακόμη κάποια τηλέφωνα, καθώς ο προηγούμενος σύλλογος αν και απέχει από κάθε δραστηριότητα ωστόσο δεν έχει δηλώσει την οριστική του διαγραφή! Δυστυχώς η προσπάθεια μου αυτή ήταν άγονη. Έτσι, τον Νοέμβριο του 2012, δημιούργησα μια ομάδα κοινωνικής δικτύωσης στο face book με αρχικό τίτλο «δημιουργία Συλλόγου Τριτέκνων στην Περιφέρεια των Σερρών» αναζητώντας και άλλους Τρίτεκνους γονείς στα όρια του νομού Σερρών, και διαπιστώσαμε με χαρά μας ότι υπήρχαν πολλοί που έδειχναν ενδιαφέρον. Λίγο καιρό αργότερα, στις 3/2/2013, και ενώ τα μέλη της ομάδας αριθμούσαν περίπου 150, πραγματοποιήθηκε δειλά η πρώτη μας συνάντηση σε έναν παιδότοπο. Η αρχική εκτίμηση ήταν ότι θα παρευρισκόμασταν περίπου 15 άτομα, και εντούτοις μαζευτήκαμε περίπου 50 άτομα, ανάμεσα στα οποία ήταν και τα 26 ιδρυτικά μέλη του συλλόγου που στήριξαν εξαρχής την ιδέα της ίδρυσης του συλλόγου κ συνέβαλαν οικονομικά στα πρώτα έξοδα του, προκειμένου να ξεκινήσει η νομική διαδικασία της εδραίωσης του. Σημαντική ήταν κ η παρουσία του κ. Πορτουλίδη, εκπροσώπου της ομοσπονδίας τριτέκνων ΠΕΣΠΟ3Τ (Πανελλαδική Ένωση Συλλόγων Πολύτεκνων Οικογενειών με Τρία Τέκνα ). Ακολούθησε μια συνάντηση των ιδρυτικών μελών στο κατάστημα του κ Γράσνα, επίσης τρίτεκνος επιχειρηματίας, που στην υπογραφή του πρακτικού του Συλλόγου, στις 14/2/2013, όπου ορίστηκε η προσωρινή Διοικούσα επιτροπή, και συντάχθηκε το καταστατικό. Ως νομικός αντιπρόσωπος του Συλλόγου ορίστηκε με ομόφωνη απόφαση του προσωρινού Δ.Σ., ο κ. Καρακώστας Χάρης, ο οποίος τρίτεκνος κ ο ίδιος, συνέβαλε ταχύτατα στις διαδικασίες νομιμοποίησης του Συλλόγου. Σε διάστημα λιγότερο από αυτό του ενός μήνα είχαμε την απόφαση του Ειρηνοδικείου Σερρών περί νομιμοποίησης και στις 22/3/2013 μας επιδόθηκε επικυρωμένο καταστατικό και πρακτικό ίδρυσης του συλλόγου αφού ακολουθήθηκαν οι απαραίτητες δημοσιεύσεις όπως ορίζει το νομικό πλαίσιο της διαδικασίας αυτής. Και παρότι ο σύλλογος ήταν τότε, στα πρώτα του βήματα, κατάφερε να αναδείξει την δυναμικότητα του. Όπως πολλοί ίσως γνωρίζετε, και ήσασταν κ μετέχοντες, ύστερα από πρόσκληση του συλλόγου πολυτέκνων του Νομού Σερρών, καταφέραμε μέσα σε δυο μέρες ουσιαστικά, να οργανωθούμε και να συμμετέχουμε στην κοινή συγκέντρωση και πορεία διαμαρτυρίας με τους πολύτεκνους που πραγματοποιήθηκε την Κυριακή 24/3/2013 στην Πλατεία Ελευθερίας. Τίποτα δεν μας διαχωρίζει από τους πολύτεκνους αυτής της χώρας, βιώνουμε κοινούς προβληματισμούς, κ ο στόχος μας είναι ένας, ένα καλύτερο μέλλον για τα παιδιά μας!

Ως ιδρυτική επιτροπή και προσωρινό Διοικητικό συμβούλιο μοναδική υποχρέωση είχαμε να φέρουμε εις πέρας την νομιμοποίηση του Συλλόγου Τριτέκνων Περιφερειακής Ενότητας Σερρών με τον τίτλο «ΕΛΠΙΔΑ». Ωστόσο η δράση δεν σταμάτησε μόνο σε αυτό. Σε χώρο που μας παραχώρησαν ο κ Σωτηρόπουλος Δαυίδ, επίσης τρίτεκνος, μαζί με τον αδερφό του Σταμάτη Σωτηρόπουλο, κ συνεχίζουν να μας προσφέρουν αφιλοκερδώς, χωρίς την παραμικρή απαίτηση, πραγματοποιούσαμε καθημερινά εγγραφές, ενώ παράλληλα παρείχαμε ενημέρωση σχετικά με θέματα που αφορούν τα δικαιώματα μας και τις παροχές που δικαιούμαστε ως Τρίτεκνοι. Σε αυτό το σημείο θα ήθελα να σημειωθεί, πως ότι έχουμε κάνει μέχρι στιγμής για την αναγνώριση και την εδραίωση του Συλλόγου έγκειται στην εθελοντική βοήθεια της προσωρινής διοικούσας επιτροπής.
Ως πρόεδρος του Συλλόγου, και με την βοήθεια των συνεργατών μου, προώθησα την ενημέρωση σε θέματα που αφορούν εμάς τους Τρίτεκνους μέσα από την ομάδα κοινωνικής δικτύωσης, άλλα κ με ενημερώσεις μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου που δημιούργησα για λογαριασμό του Συλλόγου. Επίσης,  προκειμένου ο Σύλλογος να προλάβει την προθεσμία υποβολής αιτήσεων, ώστε να συμπεριληφθεί στο πρόγραμμα «Δωρεάν διάθεσης τροφίμων» μέσω της Ε.Ε, προέβηκα σε κάθε απαραίτητη κίνηση για την έκδοση Α.Φ.Μ. στο όνομα του Συλλόγου με τη βοήθεια του λογιστή κ Στεφανίδη Παναγιώτη, επίσης τρίτεκνο μέλος του Συλλόγου. Τελικά, και σε συνεργασία με την κ. Μπίκου, ο Σύλλογος κατέθεσε εμπρόθεσμα αίτηση δια της αντιπροσώπου του, την προαναφερόμενη, ώστε να εξασφαλίσει την συμμετοχή του στο πρόγραμμα Δωρεάν διάθεσης τροφίμων -πρόγραμμα που μέχρι τώρα οι Τρίτεκνοι του νομού μας δεν είχαν το δικαίωμα να συμμετέχουν καθώς δεν υπήρχε Σύλλογος για να τους αντιπροσωπεύει.
Θα ήταν σημαντική παράλειψη, να μην αναφερθώ και στη δουλειά του γραμματέα κ Χαραλαμπίδη ο οποίος είναι υπεύθυνος για την οργάνωση και διατήρηση του Μητρώου εγγραφών, ενώ η κ Τάτσιου παρότι αναπληρώτρια γραμματέας διατηρούσε το πρακτικό των συμβουλίων σε βιβλίο αλλά και σε ηλεκτρονική μορφή.
Επιπλέον, ο κ Στεφανίδης διαχειριστής των οικονομικών του Συλλόγου, ο οποίος θα σας ενημερώσει εν περιλήψη για τις κινήσεις του σε λίγο, κέρδισε την εμπιστοσύνη της διαχείρισης του ταμείου από την αρχή.
Σε όλα αυτά σημαντική ήταν κ η προσφορά της κ Ταρασίδου, που ενίσχυε στην ενημέρωση των ενδιαφερομένων.
Τέλος, ο κ. Κάπης συνέβαλε σημαντικά στη λήψη αποφάσεων και στην διαχείριση της δράσης του Συλλόγου, καθώς είχαμε πολύ καλή συνεργασία ως αντιπρόεδρος και πρόεδρος.
Ως προσωρινή Διοικούσα Επιτροπή πιστεύω ότι διατηρήσαμε ενότητα μεταξύ μας, ενώ κρατήσαμε μακριά από το Σύλλογο κάθε πολιτική ανάμειξη ή προσωπική καταξίωση. Εδώ θα ήθελα να σας επισημάνω, ότι όποιο μέλος προσπαθήσει να διαβάλλει και να εμπλέξει πολιτικά την ταυτότητα του Συλλόγου θα διαγράφετε αυτόματα, το ίδιο ισχύει και για όποιο μέλος προσπαθήσει να καταξιωθεί πολιτικά ή να προβάλλει μέρος της δουλειάς του, μέσω της προβολής του από τον Σύλλογο. Τα παραπάνω κατοχυρώνονται κ με άρθρο του καταστατικού.
ΒΑΣΙΚΟΣ ΣΚΟΠΟΣ του συλλόγου μας είναι η προώθηση των συμφερόντων των πολύτεκνων οικογενειών με τρία(3) παιδιά, με απώτερο στόχο την ένταξη και εξομοίωση των τρίτεκνων οικογενειών στις ευεργετικές διατάξεις των νόμων που ισχύουν για τους πολύτεκνους.
Επίσης, σχετικά με το καταστατικό θα ήθελα να επισημάνω ότι σε περίπτωση διάλυσης του συλλόγου -κάτι που φυσικά δεν ευχόμαστε- η Γενική Συνέλευση, δηλαδή όλα τα μέλη του Συλλόγου τα οποία είναι οικονομικώς τακτοποιημένα αποφασίζουν τη διάλυση του συλλόγου, αναφέροντας τους λόγους και ορίζουν την τύχη της περιουσίας και του αρχείου του συλλόγου.
·        Κλείνοντας, θα ήθελα να ευχαριστήσω έναν ακόμη τρίτεκνο, τον κ Κωνσταντινίδη, ιδιοκτήτη του Ξενοδοχείου Ελπίδα Resorts που μας διέθεσε αυτόν εδώ τον χώρο δωρεάν για να πραγματοποιήσουμε την πρώτη γενική συνέλευση.
·        Να ευχαριστήσω τα τοπικά τηλεοπτικά κανάλια -Νέα Τηλεόραση, Δίκτυο, Επιλογές, Σέρρες τηλεόραση- που στήριξαν και στηρίζουν την δράση του Συλλόγου Τριτέκνων.
·        Τις τοπικές εφημερίδες-Ελευθερία, Σερραϊκόν Θάρρος, Φωνή του Μπέλλες, Ανεξάρτητος, Παρατηρητής, Ψίθυροι Σιντικής που μας προβάλλουν κατά διαστήματα με αναφορά στις δημοσιεύσεις μας είτε σε έκδοση έντυπης μορφής, είτε σε ηλεκτρονική.
·        Αλλά και τις διαδικτυακές εφημερίδες όπως τηνΓραφίδα Σιντικής που στηρίζει τις δημοσιεύσεις μας και προωθεί τις ενημερώσεις μας. Τα Σερραϊκά νέα, τον πολυοδηγό Σερρών serresvres, Πανσερραϊκή φωνή.
·        Και τους επιχειρηματίες που έχουν στηρίξει την προσπάθεια μας έως τώρα.

Με εκτίμηση,
Ματζιάρη Ειρήνη Ελένη


ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΕΚΛΟΓΩΝ 14/4/2013
ΑΠΟ 500 ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΕΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΣ ΤΑΚΤΟΠΟΙΗΜΕΝΕΣ, ΨΗΦΙΣΑΝ 243 ΜΕΛΗ.
ΟΛΑ ΤΑ ΨΗΦΟΔΕΛΤΙΑ ΕΓΚΥΡΑ
ΕΦΟΡΕΥΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ
ΒΛΑΧΟΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ
ΚΟΝΔΥΛΙΔΟΥ ΑΝΑΣΤΑΣΙΑ
ΜΑΣΤΡΑΦΤΣΗ ΕΛΙΣΑΒΕΤ
Ε.Ε.Τ.
ΤΑΡΑΣΙΔΟΥ ΑΝΝΑ 124 ΨΗΦΟΙ
ΒΑΣΑΚΗ ΕΥΛΑΜΠΙΑ 80 ΨΗΦΟΙ
ΧΑΪΤΟΓΛΟΥ ΣΤΕΛΛΑ 61 ΨΗΦΟΙ
ΚΟΚΚΙΝΑΣΙΔΗΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ 44 ΨΗΦΟΙ
ΜΟΥΡΑΣ ΔΗΜΟΣ 39 ΨΗΦΟΙ
Δ.Σ.
ΜΑΤΖΙΑΡΗ ΕΙΡΗΝΗ ΕΛΕΝΗ 148 ΨΗΦΟΙ
ΣΤΕΦΑΝΙΔΗΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ 148 ΨΗΦΟΙ
ΚΑΠΗΣ ΘΕΟΦΑΝΗΣ 95 ΨΗΦΟΙ
ΜΠΙΚΟΥ ΑΙΚΑΤΕΡΙΝΗ 68 ΨΗΦΟΙ
ΤΑΤΣΙΟΥ ΕΛΕΝΗ 68 ΨΗΦΟΙ
ΧΑΡΑΛΑΜΠΙΔΗΣ ΕΥΣΤΑΘΙΟΣ 60 ΨΗΦΟΙ
ΤΣΟΜΠΑΝΟΥΔΗΣ ΣΩΤΗΡΗΣ 44 ΨΗΦΟΙ
ΡΟΪΔΟΥ ΙΩΑΝΝΑ 35
ΜΩΡΑΪΤΟΥ ΦΩΤΕΙΝΗ 32 ΨΗΦΟΙ
ΣΑΒΒΙΔΟΥ ΕΛΠΙΔΑ 30 ΨΗΦΟΙ
ΜΟΥΤΣΑΚΗΣ ΚΩΝ/ΝΟΣ 26 ΨΗΦΟΙ
ΧΥΤΑ ΧΡΙΣΤΙΝΑ 15 ΨΗΦΟΙ

ΤΡΙΤΕΚΝΟΙ ΣΕΡΡΩΝ: Συνάντηση με τον πρόεδρο της ΟΠΟΤΤΕ


ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΤΡΙΤΕΚΝΩΝ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗΣ ΕΝΟΤΗΤΑΣ ΣΕΡΡΩΝ "ΕΛΠΙΔΑ"
ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
Την 20-04-2013 και ώρα 12:30 πραγματοποιήθηκε συνάντηση μελών του  Δ.Σ. του συλλόγου μας με τον κ. ΑΧΛΑΔΙΑΝΑΚΗ Εμμανουήλ, πρόεδρο της ΟΠΟΤΤΕ(Ομοσπονδία Πολυμελών Οικογενειών με Τρία Τέκνα Ελλάδος), κατόπιν επίσκεψης του στην πόλη μας .
Τα μέλη του Δ.Σ. ενημερώθηκαν για όλες τις τελευταίες εξελίξεις που μας αφορούν και αντάλλαξαν απόψεις για τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι  τρίτεκνες οικογένειες.
Στην συνάντηση συμμετείχε και η πρόεδρος του συλλόγου τριτέκνων Δράμας κα. ΚΕΦΑΛΑ Παναγιώτα.
Ο Αντιπρόεδρος του Δ.Σ.                                                      Ο Γραμματέας του Δ.Σ.

    ΚΑΠΗΣ Θεοφάνης                                                         ΧΑΡΑΛΑΜΠΙΔΗΣ Ευστάθιος
(Υπεύθυνος Δελτίου Τύπου)

Τα μέλη του Δ.Σ.:
ΜΑΤΖΙΑΡΗ Ειρήνη Ελένη (πρόεδρος)
ΣΤΕΦΑΝΙΔΗΣ Γεώργιος (ταμίας)
ΜΠΙΚΟΥ Αικατερίνη (μέλος)
ΤΑΤΣΙΟΥ Ελένη (μέλος)
ΤΣΟΜΠΑΝΟΥΔΗΣ Σωτήριος (μέλος)

Πρόγραμμα δωρεάν διάθεσης τροφίμων της Ε.Ε. μέσω του Συλλόγου Τριτέκνων

Ανακοινώνουμε σε όλα τα μέλη του συλλόγου μας ότι φέτος για πρώτη φορά συμπεριλαμβάνετε ο σύλλογός μας στο πρόγραμμα δωρεάν διανομής τροφίμων από την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Καλούνται όσα από τα μέλη μας, έχουν τακτοποιήσει οικονομικά την εγγραφή τους στο σύλλογο και πληρούν τις ανάλογες προϋποθέσεις βάσει της υπ. αριθμ.279/23460/2013 (Β' 414) ΚΥΑ, να περάσουν από το χώρο που φιλοξενείται ο σύλλογος (Εφόρων 1) για να προμηθευτούν την ανάλογη αίτηση συμμετοχής τους στο πρόγραμμα μέσω του συλλόγου. Επίσης μπορούν να εκτυπώσουν την αίτηση από την ανάλογη ανάρτηση που υπάρχει στην ομάδα κοινωνικής δικτύωσης του συλλόγου με την ονομασία «ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΤΡΙΤΕΚΝΩΝ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗΣ ΕΝΟΤΗΤΑΣ ΣΕΡΡΩΝ «ΕΛΠΙΔΑ»».

    Για όσους τρίτεκνους που δεν έχουν ακόμη κάνει εγγραφή στο σύλλογο ενημερώνουμε ότι για την συμμετοχή τους στο πρόγραμμα των τροφίμων είναι απαραίτητη προϋπόθεση να είναι μέλη του συλλόγου.

    Η ημερομηνία υποβολής των αιτήσεων των μελών προς το σύλλογο είναι από 01/05/2013 έως 31/05/2013.

  Με εκτίμηση,
κ. Μπίκου Αικατερίνη
(Υπ. Τροφίμων του Δ.Σ.)

Πληροφορίες : Μπίκου Κατερίνα 6958452519


Κριτήριο επιλεξιμότητας τελικών δικαιούχων.

Το κριτήριο επιλεξιμότητας για τους απόρους διαμορφώνεται βάσει οικονομικών και κοινωνικών στοιχείων

και είναι:

1.   Για το άπορο άτομο, το ατομικό εισόδημα μέχρι και 7.200 ?.

2. Για την άπορη οικογένεια, το οικογενειακό εισόδημα, ως ακολούθως:

I. Για οικογένεια με 2 μέλη (αιτών/ούσα και ο/η σύζυγος ή αιτών/ούσα και ένα προστατευόμενο

μέλος): μέχρι και 10.700 ?.

II. Για οικογένεια με 3 μέλη (αιτών/ούσα και ο/η σύζυγος μ' ένα προστατευόμενο μέλος ή

αιτών/ούσα και δυο προστατευόμενα μέλη): μέχρι και 11.520 ?.

III. Για οικογένεια με 4 μέλη (αιτών/ούσα, και ο/η σύζυγος με δυο προστατευόμενα μέλη ή

αιτών/ούσα και τρία προστατευόμενα μέλη):μέχρι και 14.400 ?.

IV. Για οικογένεια με 5 μέλη (αιτών/ούσα, και ο/η σύζυγος με τρία προστατευόμενα μέλη ή

αιτών/ούσα και τέσσερα προστατευόμενα μέλη): μέχρι και 17.280 ?.

V. Για κάθε ένα προστατευόμενο μέλος, πέραν των 3, το εισόδημα προσαυξάνεται κατά 2.880 ?.

3. Στην περίπτωση άπορου ατόμου, που έχει αναπηρία 67% και άνω, το εισοδηματικό κριτήριο

προσαυξάνεται κατά 3.600 ?. Σε περίπτωση άπορης οικογένειας, με ένα ή και περισσότερα μέλη,

που παρουσιάζουν αναπηρία 67% και άνω, το εισοδηματικό κριτήριο, προσαυξάνεται άπαξ κατά το

ίδιο ποσό.
http://grafida-sintikis.blogspot.gr/2013/04/blog-post_1686.html

Θ. Λεονταρίδης: ΤΟΠΟΘΕΤΗΣΗ ΓΙΑ ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ ΕΡΓΩΝ ΑΝΤΙΠΛΗΜΜΥΡΙΚΗΣ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΣΤΙΣ ΠΑΡΑΣΤΡΥΜΟΝΙΕΣ ΚΑΙ ΠΑΡΑΛΙΜΝΙΕΣ ΠΕΡΙΟΧΕΣ ΤΟΥ Ν. ΣΕΡΡΩΝ

Τοποθέτηση του βουλευτή κ. Θεόφιλου Λεονταρίδη στην Βουλή για κατασκευή έργων αντιπλημμυρικής προστασίας στις παραποτάμιες και παραλίμνιες περιοχές του Ν. Σερρών.


Την άμεση παρέμβαση του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης σε συνεργασία με την Περιφέρεια ζήτησε ο Βουλευτής Σερρών κ. Θεόφιλος Λεονταρίδης από τον Υπουργό κ. Τσαυτάρη για την αντιμετώπιση της επικίνδυνης κατάστασης στον ποταμό Στρυμόνα με την κατασκευή έργων αντιπλημμυρικής προστασίας, σε συζήτηση στη Βουλή για την νέα Κοινή Αγροτική Πολιτική.
Αυτό έγινε μετά από αναφορά του Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Τσαυτάρη, ότι στη Νέα Προγραμματική περίοδο 2014 – 2020 για να αντιμετωπίσουμε τις επερχόμενες κλιματικές αλλαγές και τα ακραία καιρικά φαινόμενα θα ενταχθούν αντιπλημμυρικά έργα, όπως είναι του ποταμού Στρυμόνα. Ο Βουλευτής κ. Θεόφιλος Λεονταρίδης ανέφερε στον κ. Υπουργό την επικίνδυνη κατάσταση που αντιμετωπίζουν οι παραλίμνιες περιοχές της λίμνης Κερκίνης και οι παραστρυμόνιες περιοχές αυτή την περίοδο, εξαιτίας της ανόδου της στάθμης του νερού (λόγω των έντονων βροχοπτώσεων), χωρίς να αντιμετωπίζεται το πρόβλημα με κάποια έργα που θα έπρεπε να είχαν γίνει οι μελέτες και να είχαν κατασκευαστεί σε προγενέστερη περίοδο «Το κράτος και η Αυτοδιοίκηση δυστυχώς είναι παρατηρητές και δεν μπορούν τώρα άμεσα να αντιμετωπίσουν αυτή τη δύσκολη κατάσταση. Έτσι τίθεται άμεσα σε κίνδυνο η ασφάλεια των πολιτών αλλά και οι παραγωγές των αγροτών που μένουν σ’ αυτές τις περιοχές», είπε ο βουλευτής κ. Θεόφιλος Λεονταρίδης.
Πρέπει συνολικά να δούμε το πρόβλημα της λίμνης Κερκίνης και του ποταμού Στρυμόνα και όχι αποσπασματικά, όταν ανακύπτει κάποια στιγμή του έτους, να γίνουν όλες οι μελέτες που απαιτούνται ώστε να ενταχθούν σε κοινοτικά προγράμματα αντιπλημμυρικής προστασίας και να δοθούν τα απαραίτητα κονδύλια για να αντιμετωπιστούν τέτοιου είδους φαινόμενα.

Λεονταρίδης Θεόφιλος 
Βουλευτής Ν. Σερρών Ν.Δ.
http://grafida-sintikis.blogspot.gr/2013/04/blog-post_1334.html

Το FBI στο σπίτι της χήρας του Ταμερλάν Τσαρνάεφ


Πράκτορες του FBI ανέκριναν χθες τη χήρα του Ταμερλάν Τσαρνάεφ, του υπόπτου ως δράστη της βομβιστικής επίθεσης στον Μαραθώνιο της Βοστώνης, σύμφωνα με δημοσίευμα της Washington Post.
Σύμφωνα με τον ειδικό πράκτορα Τζέισον Πακ, τα μέλη της ομοσπονδιακής αστυνομίας παρέμειναν επί 90 λεπτά στο σπίτι των γονέων της Κάθριν Ράσελ, στο Νορθ Κίνγκστον του Ρόουντ Άιλαντ.

Ιχνη DNA που ανήκει σε γυναίκα βρέθηκαν σε μία από τις βόμβες και, σύμφωνα με πηγή της έρευνας που δεν κατονομάζεται, είναι πιθανόν να προέρχονται από γυναίκα συνεργό, από κάποια υπάλληλο καταστήματος από όπου προέρχονται τα υλικά ή από πρόσωπο μεταξύ του πλήθους που παρακολουθούσε τον Μαραθώνιο της Βοστώνης.

Ο δικηγόρος της Κάθριν Ράσελ, ο Αμάτο ντε Λούκα, δήλωσε ότι η πελάτης του αρνήθηκε οποιονδήποτε ρόλο στην επίθεση.

"Κάνει ό,τι μπορεί για να βοηθήσει στις έρευνες", πρόσθεσε.

Πηγή: ΑΠΕ - ΜΠΕ , axortagos.grgrafida-sintikis.blogspot.gr

Εκοιμήθη ο πρώην μητροπολίτης Κισσάμου-Σελίνου Ειρηναίος Γαλανάκης

Πλήρης ημερών έφυγε σήμερα από τη ζωή ο Μητροπολίτης Ειρηναίος Γαλανάκης . Ο μεγάλος ιεράρχης της Κρήτης που ξεχώρισε για το μεγάλο του έργο δεν υπάρχει πια. Ο Ειρηναίος γεννήθηκε στο Νεροχώρι Αποκορώνου Κρήτης στις 10 Νοεμβρίου 1911.
«Έφυγε» πλήρης ημερών ο Ειρηναίος Ο μεγάλος ιεράρχης της Κρήτης με το σπουδαίο έργο δεν υπάρχει πια...
Σπούδασε στο Ιεροδιδασκαλείο Κρήτης και στην Θεολογική Σχολή του Πανεπιστημίου Aθηνών, από την οποία αποφοίτησε το 1937. Πραγματοποίησε μεταπτυχιακές σπουδές στην Θεολογία και στην Κοινωνιολογία στη Γαλλία, στα Πανεπιστήμια της Λιλ και του Παρισιού.
Εργάστηκε ως καθηγητής Θεολογίας σε σχολεία του Νομού Χανίων την περίοδο 1938 - 1945. Εκάρη Μοναχός στην Ιερά Πατριαρχική και Σταυροπηγιακή Μονή Αγίας Τριάδος Τζαγκαρόλων υπό του Επισκόπου Κυδωνίας και Αποκορώνου Αγαθαγγέλου. Το 1946 χειροτονήθηκε Διάκονος και κατόπιν Πρεσβύτερος από τον Κυδωνίας και Αποκορώνου Αγαθαγγέλου Ξηρουχάκη του δόθηκε το οφίκιο του Αρχιμανδρίτη. Χρημάτισε Υποδιευθυντής της Εκκλησιαστικής Σχολής Κρήτης επίσης προσέφερε τις υπηρεσίες του ως εφημέριος και Ιεροκήρυκας της Μητροπόλεως Κυδωνίας και Αποκορώνου. Το Δεκέμβριο του 1957 η Ιερά Επαρχιακή Σύνοδος της Εκκλησίας της Κρήτης εξέλεξε δια κλήρου αυτόν Επίσκοπο της Ιεράς Επισκοπής Κισάμου και Σελίνου και χειροτονήθηκε στις 22 Δεκεμβρίου 1957. Στις 25 Σεπτεμβρίου 1962, με την ανύψωση των Επισκοπών της Εκκλησίας Κρήτης σε Μητροπόλεις προήχθη σε Μητροπολίτη. Χρημάτισε δύο φορές Τοποτηρητής της Ιεράς Μητροπόλεως Κυδωνίας και Αποκορώνου.
Στις 16 Δεκεμβρίου 1971 εξελέγη από την Αγία και Ιερά Σύνοδο του Οικουμενικού Πατριαρχείου, Μητροπολίτης της Ιεράς Μητροπόλεως Γερμανίας. Επί Αρχιερατείας του αναγνωρίστηκε η Ορθόδοξη Μητρόπολη Γερμανίας ως τρίτη επίσημη εκκλησία στη χώρα, οικοδομήθηκε ο Ιερός Μητροπολιτικός Ναός της Αγίας Τριάδος και το Μητροπολιτικό μέγαρο στη Βόννη, αλλά και πολλοί άλλοι Ιεροί Ναοί σε άλλα μεγάλα κέντρα της Γερμανίας. Συνήθιζε να ομιλεί κάθε Σάββατο από το γερμανικό Ραδιόφωνο στους εκεί Έλληνες και άρχισε να εκδίδει το μηνιαίο περιοδικό μέ τίτλο «Ορθόδοξος Μετανάστης». Παραιτήθηκε το 1980. Στις 26 Ιανουαρίου 1981 ο Μητροπολίτης Ειρηναίος τη φροντίδι και επιμονή Κλήρου και Λαού των Επαρχιών Κισάμου και Σελίνου επανήλθε εκ νέου στη Μητρόπολη Κισάμου και Σελίνου. Στις 24 Αυγούστου του 2005 υπέβαλε την παραίτησή του για λόγους υγείας στην Ιερά Επαρχιακή Σύνοδο της Εκκλησίας Κρήτης η οποία και έγινε αποδεκτή. Οραματίστηκε και ίδρυσε την Ορθόδοξο Ακαδημία Κρήτης.
Επί Αρχιερατείας του και με τη συνεργασία άλλων κοινωνικών παραγόντων δημιουργήθηκε η μεγάλη ναυτιλιακή εταιρεία Α.Ν.Ε.Κ. (Ανώνυμη Ναυτιλιακή Εταιρεία Κρήτης), η ΕΤ.ΑΝ.ΑΠ. (Εταιρεία Αναπτύξεως Αποκορώνου), η Εταιρεία Αναπτύξεως Σελίνου, η Α.Ν.Ε.Ν. (Ανώνυμη Ναυτιλιακή Εταιρεία Νότου). Είναι ισόβιος Πρόεδρος του «Εθνικού Ιδρύματος Ερευνών και Μελετών Ελευθέριος Βενιζέλος». Έχει τιμηθεί με το ανώτατο παράσημο της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γερμανίας. Το έτος 2008 ιδρύθηκε το Σωματείο με την επωνυμία «ΕΝΩΣΗ ΠΡΟΒΟΛΗΣ ΤΟΥ ΕΡΓΟΥ ΤΟΥ ΑΠΟ ΚΙΣΑΜΟΥ ΚΑΙ ΣΕΛΙΝΟΥ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΗ ΕΙΡΗΝΑΙΟΥ». Από τον Οκτώβριο του 2009 στις κτιριακές εγκαταστάσεις της Ιεράς Μητροπόλεως Κισάμου και Σελίνου στεγάζεται το μουσείο "Ειρηναίος Γαλανάκης", τα εγκαίνια τέλεσε ο Οικουμενικός Πατριάρχης κ. Βαρθολομαίος κατά την επίσκεψή του στην Κίσαμο την Κυριακή 6 Οκτωβρίου 2009. Σε μια εκδήλωση προς τιμήν του Μίκη Θεοδωράκη είπε χαρακτηριστικά «εσύ όχι Μίκης, ουρανομήκης είσαι».

Μουρίνιο: «Ματς της δεκαετίας» ο αγώνας ρεβάνς της Ρεάλ Μαδρίτης με την Ντόρτμουντ


Αθήνα
Με τις ρεβάνς των ημιτελικών, συνεχίζεται, το Champions League. Την Τρίτη, η Ρεάλ Μαδρίτης θα υποδεχθεί την Ντόρτμουντ, στον σημαντικότερο αγώνα της χρονιάς για τους «μερένχες», που καλούνται να φτάσουν στην υπέρβαση και να ανατρέψουν το εκπληκτικό 4-1, σκορ με το οποίο ηττήθηκαν στην Γερμανία.

Ο Ζοζέ Μουρίνιο έχει αποδείξει ότι «ζει» για ανάλογες προκλήσεις και με δεδομένο ότι δεν αντιμετωπίζει σοβαρά προβλήματα, θα παρατάξει την ομάδα του με άκρως επιθετικό προσανατολισμό, έτσι ώστε να δημιουργηθούν οι προϋποθέσεις μίας «επικής ανατροπής». Από την πλευρά τους, οι παίκτες του Γιούργκεν Κλοπ, που θα παίξουν στο «Σαντιάγκο Μπερναμπέου» με εξαιρετικά σημαντικό πλεονέκτημα, στοχεύουν στην διατήρηση των κεκτημένων, που θα τους φέρει στον τελικό της 25ης Μαΐου, στο Γουέμπλεϊ.

Μουρίνιο: «Το ματς της δεκαετίας» 


Ως «ματς της δεκαετίας» για τη Ρεάλ Μαδρίτης, χαρακτήρισε ο Μουρίνιο τη ρεβάνς με την Ντόρτμουντ. «Ωστόσο, το ίδιο πίστευα και στο πρώτο ματς, αλλά παίξαμε λες κι ήταν φιλικό!» είπε ο Πορτογάλος προπονητής που διατήρησε και σήμερα το γνωστό "μπλαζέ" ύφος του στην καθιερωμένη συνέντευξη Τύπου: «Αν δεν πάρουμε το Champions League, δεν αλλάζει κάτι για μένα. Πολλοί προπονητές δεν το έχουν κατακτήσει ποτέ. Εγώ ευχαριστώ τον Θεό που το πέτυχα εις διπλούν. Από την αρχή της διοργάνωσης θεωρούσα πιθανή διεκδικήτρια του τροπαίου την Ντόρτμουντ».

Το 4-1του πρώτου αγώνα φέρνει τους Γερμανούς με το... ένα πόδι στον τελικό του Λονδίνου. Ο Μουρίνιο σχολίασε σχετικά: «Είναι δύσκολο να μιλήσουμε για μαθηματικές πιθανότητες πρόκρισης και το έχω πει ήδη στους παίκτες μου. Το πιο σημαντικό είναι να μην επαναλάβουμε τα ίδια λάθη. Στους περισσότερους συλλόγους η επιτυχία ανήκει σε όλους και η αποτυχία στον προπονητή. Παίξαμε πολύ άσχημα στο Ντόρτμουντ και μου είναι δύσκολο να φανταστώ ότι θα επαναλάβουμε μια τέτοια εμφάνιση. Όλα μπορούν να συμβούν».

Κλοπ: «Δεν προκριθήκαμε ακόμα»

Μετά την εντυπωσιακή νίκη 4-1 του πρώτου αγώνα, ο Γιούργκεν Κλοπ δεν μπορεί να αποποιηθεί τον τίτλο του φαβορί για πρόκριση στον τελικό του Champions League. Έστω κι αν αντίπαλος της Ντόρτμουντ είναι η Ρεάλ Μαδρίτης, στο «Σαντιάγκο Μπερναμπέου», ο Γερμανός προπονητής αναγνώρισε ότι «... μπορεί να μην είμαστε ακόμα στον τελικό, αλλά πράγματι το σκορ του πρώτου αγώνα είναι καλύτερο απ΄ότι περιμέναμε. Η Ρεάλ θα δοκιμάσει τα πάντα, άρα ας περιμένουμε για να δούμε τι θα συμβεί».

Στη σημερινή συνέντευξη Τύπου κυριάρχησαν ερωτήσεις που είχαν να κάνουν με το εντυπωσιακό ποδόσφαιρο που αποδίδει η Ντόρτμουντ. «Θέλαμε εδώ και καιρό να παίζουμε με έναν συγκεκριμένο τρόπο. Δεν είναι δική μου ιδέα, είναι της ομάδας. Δεν ανακάλυψα εγώ το ποδόσφαιρο. Οι θεωρίες υπάρχουν. Το δύσκολο είναι να τις θέσεις σε εφαρμογή» εξήγησε ο Κλοπ και πρόσθεσε: «Στο πρώτο ματς ενθουσιάσαμε τον κόσμο μας. Όλοι ξέρουν πώς μπορούμε να παίξουμε. Έχουμε εξαιρετικές επιθετικές επιλογές και το αποδείξαμε».

Την Μ.Τετάρτη η σειρά της Βαρκελώνης

Την Τετάρτη, η Μπαρτσελόνα, θα φιλοξενήσει την Μπάγερν Μονάχου, που μετά το εμφατικό 4-0 στην έδρα της, είναι το απόλυτο φαβορί για την πρόκριση. Ο Μέσι και η παρέα του, δείχνουν αγωνιστικά κορεσμένοι, παρουσιάζουν σημάδια κόπωσης, ενώ φαίνεται πως έχουν χάσει την ομοιογένεια, που αποτελούσε και το σημαντικότερο στοιχείο της ομάδας μοντέλο που σάρωσε τίτλους και ρεκόρ την τελευταία τριετία.

Στόχος των Καταλανών είναι το άκρως επιθετικό ποδόσφαιρο, προκειμένου να σκοράρουν νωρίς και να διατηρήσουν τις απειροελάχιστες πιθανότητες πρόκρισης, απέναντι στους «Βαυαρούς» που υπό τις οδηγίες του Γιουπ Χάινκες, έχουν δημιουργήσει ένα ιδιαίτερα αξιόπιστο και αποτελεσματικό σύνολο.

Το πρόγραμμα (σε παρένθεση το σκορ του πρώτου αγώνα), έχει ως εξής:

Μ.Τρίτη 30 Απριλίου (21:45)
Ρεάλ Μαδρίτης (Ισπανία) - Ντόρτμουντ (Γερμανία) (1-4)

Μ.Τετάρτη 1η Μαϊου (21:45)

Μπαρτσελόνα (Ισπανία) - Μπάγερν Μονάχου (Γερμανία) (0-4)
Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ετοιμαστείτε για τα ταξίδια σας στο διάστημα!


Το διαστημόπλοιο της Virgin Galactic, το πρώτο σκάφος του είδους που κατασκευάστηκε για να μεταφέρει τουρίστες στο διάστημα, ολοκλήρωσε την παρθενική πυραυλοκίνητη πτήση του τη Δευτέρα. Όπως ανέφερε η ιδιοκτήτρια εταιρεία, πιθανώς να κάνει το πρώτο ολοκληρωμένο ταξίδι του στο διάστημα, στο τέλος του το επόμενου έτους.

i-proti-diastimiki-kroyaziera

Κατά τη διάρκεια της 10λεπτης πτήσης το διαστημόπλοιο έσπασε το φράγμα του ήχου, φτάνοντας σε ταχύτητα τα 1.2 Mach. «Η πρώτη πτήση του διαστημοπλοίου Enterprise Virgin ήταν χωρίς καμία αμφιβολία η πιο σημαντική δοκιμασία μέχρι σήμερα», δήλωσε ο σερ Ρίτσαρντ Μπράνσον, ιδρυτής της Virgin Galactic.
«Η σημερινή υπερηχητική επιτυχία ανοίγει το δρόμο για την ταχεία επέκταση του πτητικού φακέλου του διαστημοπλοίου, με πολύ ρεαλιστικό τον στόχο της πλήρους διαστημικής πτήσης, από το τέλος του έτους» συμπλήρωσε ο άνθρωπος που έχει οραματιστεί τα τουριστικά διαστημικά ταξίδια .
Το διαστημικό σκάφος έχει σχεδιαστεί για υπο-τροχιακή διαστημική πτήση με πλήρωμα δύο χειριστών και έξι επιβαινόντων, οι οποίοι θα βιώσουν μηδενική βαρύτητα και θα είναι σε θέση να δουν τη Γη, από την αποκαλούμενη απόλυτη «μαυρίλα» του διαστήματος.
Η εταιρεία έχει δεχθεί περισσότερα από 70 εκατομμύρια δολάρια σε καταθέσεις, από περίπου 580- δυνητικά- τουρίστες του διαστήματος, ένα ποσοστό που είναι περίπου κατά 10% μεγαλύτερο από τον αριθμό των ανθρώπων που έχουν πάει ποτέ στο διάστημα. Σύμφωνα με την Wall Street Journal, η Virgin Galactic έχει επενδύσει περισσότερα από 350 εκατομμύρια δολάρια στο πρόγραμμα μέχρι στιγμής.
axortagos.grgrafida-sintikis.blogspot.gr

Το νέο επίδομα τέκνων αλλα και οι προϋποθέσεις…


Πράσινο φως έδωσε το  υπουργείο Οικονομικών για την καταβολή φέτος της πρώτης δόσης για το επίδομα τέκνων που θα λαμβάνουν οι χαμηλόμισθοι γονείς με παιδιά έως 18 ετών ή έως 24 ετών εφόσον σπουδάζουν ή έχουν ποσοστό αναπηρίας 67% και άνω.
polyteknoi 250x180 Το νέο επίδομα τέκνων αλλα και οι προϋποθέσεις...
Σύμφωνα με την εφημερίδα «Ελεύθερος Τύπος» η πρώτη δόση θα καταβληθεί μέσα στον Ιούνιο και μπορεί να φτάσει τα 2.450 ευρώ για πολύτεκνους με 5 παιδιά και εισόδημα έως 13.000 ευρώ.
Για μια οικογένεια με ένα παιδί και εισόδημα 10.000 ευρώ το ποσό της πρώτης δόσης θα είναι 240 ευρώ.
Το νέο αυτό επίδομα τέκνων, δικαιούνται όλες οι οικογένειες με ένα ή περισσότερα παιδιά.
Το βασικό ποσό είναι 40 ευρώ το μήνα για κάθε παιδί, αλλά όσο μεγαλώνει το εισόδημα, το ποσό μειώνεται.
Σύμφωνα με την εφημερίδα οι τρίτεκνοι και οι πολύτεκνοι πέρα από τα 40 ευρώ μηνιαίως που δικαιούνται για κάθε παιδί, θα παίρνουν ετησίως και άλλα 500 ευρώ για κάθε τέκνο, εφόσον το οικογενειακό φορολογητέο εισόδημα, είναι μέχρι 45.000 ευρώ.
Το ποσό προσαυξάνεται κατά 3.000 ευρώ για οικογένειες με 4 παιδιά και κατά 4.000 ευρώ για κάθε επιπλέον παιδί για τις οικογένειες με περισσότερα των τεσσάρων.
Μετά από την πρώτη δόση του Ιουνίου, πρόκειται να ακολουθήσουν άλλες δύο δόσεις, μία στο τέλος Σεπτεμβρίου και μία το Δεκέμβριο.

Επιστρέφονται απο σήμερα άδειες κυκλοφορίας και πινακίδες

Με Απόφαση του Υπουργού Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη κ. Νικόλαου Δένδια, επιστρέφονται από σήμερα, Μεγάλη Τρίτη, οι άδειες οδήγησης, καθώς και οι πινακίδες και οι άδειες κυκλοφορίας των οχημάτων (αυτοκινήτων, μοτοσικλετών και μοτοποδηλάτων), προκειμένου να διευκολυνθούν οι πολίτες στη μετακίνησή τους για την εορταστική περίοδο του Πάσχα...

Η Απόφαση αφορά στα στοιχεία οδήγησης και κυκλοφορίας που έχουν αφαιρεθεί ή κατατεθεί στις Αστυνομικές Αρχές μέχρι και την 29.04.2013.

Επίσης, στο πλαίσιο της ίδιας Απόφασης, δεν θα εκτελεστούν οι εκκρεμείς διοικητικές αποφάσεις, επιδοθείσες ή μη, που εκδόθηκαν κατ’ εφαρμογή του άρθρου 103 του Κ.Ο.Κ. «επιβολή διοικητικών μέτρων», για τροχαίες παραβάσεις που βεβαιώθηκαν μέχρι και την 29.04.2013.

Από την παραπάνω Απόφαση εξαιρούνται και δεν επιστρέφονται τα στοιχεία οδήγησης και κυκλοφορίας οχημάτων, που αφορούν στις εξής παραβάσεις:

Οδήγηση υπό την επήρεια οινοπνεύματος
Οδήγηση με ταχύτητα πέραν της επιτρεπόμενης
Παραβίαση της ένδειξης ερυθρού σηματοδότη
Κυκλοφορία ανασφάλιστων οχημάτων
Μη καταβολή τέλους διοδίων.

Οι αποφάσεις, που έχουν εκδοθεί από Δικαστικές ή άλλες Αρχές, εκτελούνται κανονικά.

Επισημαίνεται ότι για την επιστροφή των παραπάνω στοιχείων οδήγησης και κυκλοφορίας θα πρέπει προηγουμένως να καταβληθεί το προβλεπόμενο διοικητικό χρηματικό πρόστιμο. 
inews.grgrafida-sintikis.blogspot.gr

Η Ολλανδία απέκτησε νέο βασιλιά


Σχεδόν ένα εκατομμύριο κόσμου κατέκλυσε τους δρόμους του Άμστερνταμ, για να γιορτάσει την ενθρόνιση του νέου βασιλιά της Ολλανδίας, Βίλεμ Αλεξάντερ, του πρώτου άνδρα στον θρόνο της χώρας έπειτα από 123 χρόνια.

Ολλανδία: Απέκτησαν Βασιλιά μετά από 123 χρόνια

Λίγο μετά τις 11.00 ώρα Ελλάδος ξεκίνησε η διαδικασία. Μετά την επίσημη - κατά το τελετουργικό - ανάγνωση της επιστολής, η βασίλισσα Βεατρίκη υπέγραψε την παραίτησή της από τον θρόνο. Στη συνέχεια, ο γιος της, Βίλεμ Αλεξάντερ, συνυπέγραψε το κείμενο και έγινε ο νέος βασιλιάς της Ολλανδίας. Την υπογραφή της έβαλε επίσης και η σύζυγός του, Μαξίμα.

Η υπογραφή της επιστολής έλαβε χώρα στο Βασιλικό Ανάκτορο στην πλατεία Νταμ στο κέντρο του Άμστερνταμ, που είναι γεμάτη πορτοκαλί κορδέλες και λάβαρα, ενώ πολλοί από το κοινό έχουν επίσης ντυθεί στα πορτοκαλί. Η ημέρα θα συνεχιστεί με την παρέλαση σκαφών που θα οδηγήσει το νέο βασιλικό ζεύγος.

Υψηλότατοι καλεσμένοι από 18 χώρες παρευρίσκονται σε όλη τη διαδικασία της τελετής - μεταξύ αυτών ο πρίγκιπας Κάρολος της Ουαλίας και η δούκισσα της Κορνουάλης, Καμίλα. Αξίζει να αναφερθεί ότι ο Κάρολος ήταν παρών και στην ενθρόνιση της Βεατρίκης το 1980.

Το νέο βασιλικό ζεύγος μαζί με την απερχόμενη βασίλισσα Βεατρίκη εμφανίστηκε στο μπαλκόνι του παλατιού στις 11.35 ώρα Ελλάδος. Ο Βίλεμ Αλεξάντερ δήλωσε μπροστά στο συγκεντρωμένο πλήθος: «Αγαπητή μητέρα, σήμερα παραιτήθηκες από τον θρόνο έπειτα από 33 έντονα, δημιουργικά και γεμάτα ενδιαφέρον χρόνια. Είμαστε ευγνώμονες για όλα όσα έκανες κατά τη βασιλεία σου». Επίσης, ευχαρίστησε το πλήθος και όλο τον ολλανδικό λαό για την υποστήριξη «που είναι έτοιμος να του προσφέρει σε αυτήν τη νέα αρχή». Αμέσως μετά ακολούθησε ο εθνικός ύμνος της Ολλανδίας από τη βασιλική ορχήστρα.

Στις 11.45 ώρα Ελλάδος η βασιλική οικογένεια εισήλθε και πάλι στο εσωτερικό του παλατιού, αφού χαιρέτησε εγκάρδια το πλήθος.

Αργότερα μέσα στην ημέρα, ο νέος βασιλιάς - μαζί με τη σύζυγό του και τις τρεις κόρες τους - θα οδηγήσει τη βασιλική παρέλαση σκαφών υπό τους ήχους του διάσημου DJ Άρμιν Φαν Μπιούρεν και της βασιλικής ορχήστρας Concertgebouw.


Η 75χρονη Βεατρίκη ανακοίνωσε την απόφασή της να αφήσει το στέμμα, ανοίγοντας τον δρόμο για τη νέα γενιά, τον περασμένο Ιανουάριο.

Χθες το βράδυ ευχαρίστησε τον ολλανδικό λαό σε μαγνητοσκοπημένο τηλεοπτικό διάγγελμα, ενώ τους παρότρυνε να υποστηρίξουν τον γιο της και τη σύζυγό του, Μαξίμα, η οποία θα γίνει και αυτή με τη σειρά της βασίλισσα.

Η Βεατρίκη δήλωσε: «Τώρα που ήρθε η ώρα ο μεγάλος γιος μου να αναλάβει αυτήν την ευθύνη, εύχομαι από τα βάθη της ψυχής μου το νέο βασιλικό ζεύγος να νιώσει την εμπιστοσύνη και την υποστήριξή σας. Είμαι σίγουρη ότι ο Βίλεμ Αλεξάντερ θα υπηρετήσει το αξίωμα με αληθινή αφοσίωση για οτιδήποτε είναι υποχρεωμένος να κάνει ως καλός βασιλιάς».

Επίσης, η Βεατρίκη εξύμνησε τον σύζυγό της, τέως βασιλιά Κλάους, ο οποίος πέθανε το 2002, για το γεγονός ότι «έμαθε στα παιδιά του να αφουγκράζονται την κοινωνία». «Ο πρίγκιπας Κλάους έκανε μόνο καλό στην βασιλική οικογένεια. Πιθανότατα, η ιστορία θα δείξει ότι η επιλογή μου ήταν η καλύτερη» τόνισε.

Χθες το απόγευμα, η βασίλισσα παραχώρησε δείπνο στο προσφάτως ανακαινισμένο εθνικό μουσείο «Rijksmuseum», όπου μεταξύ των καλεσμένων βρίσκονταν ο πρίγκιπας της Ουαλίας και η σύζυγός του, δούκισσα της Κορνουάλης.

Για την τελετή έχουν σπεύσει στο Άμστερνταμ πάνω από 800 χιλιάδες Ολλανδοί από διάφορες πόλεις, ενώ ευρύτατη θα είναι και η τηλεοπτική κάλυψη. Για το γεγονός έχουν κινητοποιηθεί 6.000 αστυνομικοί, καθώς στη χώρα θα βρεθούν γαλαζοαίματοι από όλα τα μήκη και τα πλάτη της Γης.

Όσο για το κόστος, αναμένεται να φθάσει τα 5 εκατομμύρια ευρώ. Ο νέος βασιλιάς της Ολλανδίας είναι πιλότος και ειδικός στη διαχείριση υδάτινων πόρων. Έχει τρεις κόρες με την αργεντίνικης καταγωγής Μάξιμα Σορεγιέτα. Το παρελθόν της οικονομολόγου Μάξιμα δεν γέμιζε υπερηφάνεια ούτε τους συμπατριώτες της Αργεντινούς ούτε όμως και τους Ολλανδούς, αφού ο πατέρας της, Χόρχε Σορεγιέτα, υπήρξε υπουργός Γεωργίας στη δικτατορία του Βιντέλα.

Μάλιστα, οι γονείς της δεν προσεκλήθησαν στον γάμο του ζευγαριού, το 2002, ενώ, ακόμα και όταν το ολλανδικό Κοινοβούλιο κλήθηκε να εγκρίνει τον βασιλικό γάμο, υπήρξαν αντιδράσεις από κόμματα της αντιπολίτευσης. Αρκετά έχουν ακουστεί για τις οικονομικές συναλλαγές του ζεύγους. Ο τρόπος με τον οποίο διέθεσαν κεφάλαια για να αγοράσουν ένα σπίτι στη Μοζαμβίκη προκάλεσε αντιδράσεις και στην Ολλανδία, με αποτέλεσμα η αγορά τελικά να ακυρωθεί.

Ωστόσο, δεν συνέβη το ίδιο και με το πολυτελέστατο συγκρότημα κατοικιών που το ζευγάρι αγόρασε στο Κρανίδι της Πελοποννήσου και το οποίο - σύμφωνα με την εφημερίδα «De Volkskrant» - κόστισε 4,5 εκατομμύρια ευρώ.


Στιγμιότυπο κατά την διαδικασία των υπογραφών

"Σήκωσαν" χρηματοκιβώτιο με 8.000 ευρώ από τον Πανελλήνιο Σύνδεσμο Τυφλών στη Θεσσαλονίκη

Φύλλο και φτερό έκαναν άγνωστοι τα γραφεία του Πανελληνίου Συνδέσμου Τυφλών στη Θεσσαλονίκη, από τα οποία «σήκωσαν» χρηματοκιβώτιο που περιείχε σχεδόν 8.000 ευρώ.
Διέρρηξαν τον Πανελλήνιο Σύνδεσμο Τυφλών
Οι διαρρήκτες, σύμφωνα με την αστυνομία, αναρριχήθηκαν στο μπαλκόνι του κτιρίου όπου στεγάζονται τα γραφεία, επί της οδού Βασ. Όλγας, και εισέβαλλαν στο εσωτερικό τους, παραβιάζοντας την μπαλκονόπορτα. 

Οι δράστες αφαίρεσαν ένα μεταλλικό χρηματοκιβώτιο με 7.884 ευρώ, δύο ηλεκτρονικούς υπολογιστές κι ένα κινητό τηλέφωνο. Η διάρρηξη εκτιμάται ότι έγινε εντός του περασμένου Σαββατοκύριακου, αλλά διαπιστώθηκε χθες από την πρόεδρο της Περιφερειακής Ένωσης Κεντρικής Μακεδονίας του Πανελλήνιου Συνδέσμου Τυφλών, η οποία έκανε την καταγγελία στην αστυνομία.
axortagos.grgrafida-sintikis.blogspot.gr

Η ΕΕ εξετάζει μέτρα προστασίας μεγαλοκαταθετών

Οι καταθέτες πρέπει να είναι οι τελευταίοι που θα δεχτούν απώλειες όταν καταρρέει μια τράπεζα, σύμφωνα με πρόταση που εξετάζουν οι χώρες της ΕΕ για το "bail -in" και η οποία επιτρέπει τις "εθνικές εξαιρέσεις". 

Σημειώνεται ότι οι χώρες της ΕΕ βρίσκονται αυτή τη στιγμή σε διαπραγματεύσεις για την ολοκλήρωση ενός νέου σχέδιου νόμου για το "bail - in" των τραπεζών. 

Όπως μεταδίδει το Reuters, σε έγγραφο της πρότασης, Ευρωπαίοι αξιωματούχοι αναφέρουν ότι οι καταθέτες θα πρέπει να έπονται όλων των ομολογιούχων, κατά την κατανομή των απωλείων από μια τραπεζική χρεοκοπία.

Συγκεκριμένα, οι αξιωματούχοι εξετάζουν τη δυνατότητα να επιτρέπονται οι "εθνικές εξαιρέσεις" για μεγαλοκαταθέτες.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, μια πιο ευνοϊκή αντιμετώπιση των μεγαλοκαταθετών, υποστηρίζεται από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο. Πιέσεις προς την κατεύθυνση αυτή ασκεί και η Ιρλανδία, η οποία βρίσκεται στην προεδρία της ΕΕ. 

"Αυτό σημαίνει ότι δεν αποκλείονται από το bail - in, αλλά ότι πρώτα θα αποροφούσαν τις μέγιστες απώλειες οι άλλοι πιστωτές και μετά θα γινόταν το bail - in στους καταθέτες" σημειώνεται στο έγγραφο. 

Ωστόσο, πρωτού υπάρξει μια τέτοια χαλάρωση των όρων, οι διπλωμάτες της ΕΕ θα πρέπει να πείσουν την Γερμανία, η οποία σύμφωνα με αξιωματούχο παραμένει σκεπτική σε τέτοιες παραχωρήσεις.
inews.grgrafida-sintikis.blogspot.gr

Πέθανε ο ηθοποιός Ανδρέας Ντούζος

Ο γοητευτικός ηθοποιός των παλαιών ελληνικών ταινιών της δεκαετίας του '60, ο οποίος όμως είχε στο ενεργητικό του και πιο πρόσφατες συμμετοχές σε...
τηλεοπτικές σειρές ως guest, έφυγε από τη ζωή.Γεννήθηκε στην Αθήνα στις 19 Οκτωβρίου 1936. Σπούδασε ηθοποιός στη Σχολή Τάκη Μουζενίδη.

Συμμετείχε σε πολλές κινηματογραφικές ταινίες, κυρίως τη δεκαετία του '60, και θεωρήθηκε ως ζεν πρεμιέ της εποχής.

Απέκτησε δύο παιδιά, τον Στηβ και την Τέτα, τα οποία ακολούθησαν και αυτά για ένα διάστημα, με σημαντική επιτυχία, το επάγγελμα του ηθοποιού.

Από το 1967 και για 13 χρόνια έμεινε με την οικογένεια του στην Αμερική όπου σπούδασε σκηνοθεσία.

Υπήρξε για αρκετό καιρό επιχειρηματίας του θεάτρου Μπρόντγουεϊ στην οδό Αγίου Μελετίου στην Κυψέλη, το οποίο αναγκάστηκε να παραχωρήσει στην ηθοποιό Κάτια Δανδουλάκη λόγω οικονομικών δυσκολιών που αντιμετώπισε.

Συμμετείχε ως guest star στις τηλεοπτικές σειρές "Κωνσταντίνου και Ελένης" ως θείος του Κωνσταντίνου και το "Άκρως Οικογενειακόν".

Η τελευταία του κινηματογραφική εμφάνιση έγινε στην ταινία "Μια μέρα τη νύχτα" (2001).

Ο Ανδρέας Ντούζος ξεκίνησε να αντιμετωπίζει σοβαρά προβλήματα υγείας και εισήχθη σε Κλινική Βραχείας Νοσηλείας. Τον Φεβρουάριο του 2013, είχε ένα μικροατύχημα και από ο πέσιμο τραυματίστηκε στο κεφάλι. Αυτό επιδείνωσε την κατάσταση του με αποτέλεσμα η οικογένεια του να τον μεταφέρει σε ιδιωτική κλινική.

Οι γιατροί διαπίστωσαν αιμάτωμα στο κεφάλι του και τον έβαλαν αμέσως στο χειρουργείο και στη συνέχεια στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας.

Δυστυχώς, τα μεσάνυχτα (30/4/2013), ο Ανδρέας Ντούζος έφυγε από τη ζωή...
inews.grgrafida-sintikis.blogspot.gr