Δευτέρα 25 Φεβρουαρίου 2013

«Ας συνειδητοποιήσουν ότι η φοροδοτική ικανότητα των πολιτών έχει εξαντληθεί»



Άρθρο της Μαρίας Κόλλια-Τσαρουχά
ΣΤ΄ Αντιπροέδρου της Βουλής των Ελλήνων - Βουλευτής Ν. Σερρών

Σέρρες, 25 Φεβρουαρίου 2013
«Ας συνειδητοποιήσουν ότι η  φοροδοτική ικανότητα των πολιτών έχει εξαντληθεί»
Ανησυχία προκαλεί στο οικονομικό επιτελείο η πορεία των εσόδων του Κρατικού προϋπολογισμού, καθώς τα μηνύματα που έρχονται για τους δύο πρώτους μήνες του έτους δεν είναι καθόλου ενθαρρυντικά. Σύμφωνα με τα πρώτα προσωρινά στοιχεία που έχουν συγκεντρώσει οι υπηρεσίες του Υπουργείου Οικονομικών, απόκλιση εμφανίζει το πρώτο δεκαπενθήμερο του τρέχοντος μηνός κατά 181 εκατ. ευρώ, αφού έχουν εισπραχθεί 1.174 εκατ. ευρώ έναντι αρχικού στόχου 1.365 εκατ. ευρώ, ενώ η  υστέρηση των εσόδων στον ενάμιση μήνα του 2013 ανέρχεται ήδη στα 461 εκατομμύρια ευρώ. Στελέχη του Υπουργείου προσδοκούν, ότι ως το τέλος του μήνα θα έχουν εισρεύσει στα δημόσια ταμεία τα έσοδα από ΦΠΑ, ειδικούς φόρους κατανάλωσης και από το τέλος ακινήτων, που εισπράττεται μέσω των λογαριασμών της ΔΕΗ, ενώ ένα μεγάλο μέρος των οφειλών, που μέχρι πρότινος εξοφλούνταν στις Δ Ο Υ, εξοφλούνται στις τράπεζες, οι οποίες όμως καθυστερούν την ενημέρωση στις αρμόδιες υπηρεσίες του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους. Αυτό που κάνει τους παράγοντες του Υπουργείου να ευελπιστούν, ότι η τελική εικόνα θα είναι καλύτερη. Πιθανότατα θα διαψευσθούν. Η φοροδοτική ικανότητα των πολιτών έχει εδώ και πολύ καιρό εξαντληθεί. Οι πολίτες έχουν υπερβεί τα όριά τους. Η πάταξη της φοροδιαφυγής όμως παραμένει το μεγάλο ζητούμενο.
Το μεγαλύτερο πρόβλημα όσον αφορά στα έσοδα εντοπίζεται στους έμμεσους φόρους και κυρίως τις εισπράξεις του ΦΠΑ, εξαιτίας της πρωτοφανούς συρρίκνωσης της κατανάλωσης, ενώ συγχρόνως αυξάνονται με ανησυχητικούς ρυθμούς οι ληξιπρόθεσμες οφειλές προς το Δημόσιο.
Άπαντες τονίζουν, ότι η φοροδοτική ικανότητα των χαμηλών και μεσαίων στρωμάτων έχει προ πολλού εξαντληθεί. Οι φόροι που επιβάλλονται δεν μπορούν να εισπραχθούν, γιατί απλά δεν αντιστοιχούν σε πραγματικά εισοδήματα. Η αύξηση των εσόδων προϋποθέτει την ύπαρξη πολιτικής βούλησης για τη φορολόγηση του πλούτου, με ένα δίκαιο φορολογικό σύστημα και την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής.
Η Κυβέρνηση γνωρίζει, ότι τυχόν αποκλίσεις στον τομέα των εσόδων δεν υπάρχει περιθώριο να καλυφθούν με περαιτέρω μείωση των δαπανών και που έχουν συμπιεσθεί ήδη σε επίπεδα χαμηλότερα των προβλεπομένων στον προϋπολογισμό. Τα δύσκολα για την Κυβέρνηση είναι μπροστά. Η υστέρηση των εσόδων υπολογίζεται, ότι θα ανέλθει στα 3 δις ευρώ στη διάρκεια του 2013, ενώ η απόκλιση του ελλείμματος αναμένεται να υπερβεί τα 6 δις. Ο προϋπολογισμός ήδη εμφανίζει εικόνα κατάρρευσης. Το γεγονός αυτό από μόνο του σημαίνει, ότι σύντομα θα ανοίξει και πάλι η συζήτηση για επιπρόσθετα μέτρα και που η κυβέρνηση θα συρθεί και πάλι να λάβει, παρά τις διαβεβαιώσεις περί του αντιθέτου. Αξιωματούχοι της Ε.Ε. αλλά και το ΔΝΤ προϊδεάζουν ήδη για την ανάγκη νέου κουρέματος του ελληνικού χρέους, που το τοποθετούν για το φθινόπωρο του 2013, καθώς το χρέος θεωρείται μη βιώσιμο, με ανταλλάγματα όμως νέα μέτρα.
Εντωμεταξύ, ανεργία και ύφεση απειλούν τη βιωσιμότητα της οικονομίας. Το ΑΕΠ της χώρας σημείωσε πτώση 6,0% στο τέταρτο τρίμηνο του 2012, σε ετήσια βάση. Υπενθυμίζεται, ότι από το τέταρτο τρίμηνο του 2008, η Ελλάδα συμπληρώνει 17 συνεχή τρίμηνα αρνητικών ρυθμών μεταβολής του ΑΕΠ. Το ΑΕΠ μειώθηκε κατά -7,9% το τέταρτο τρίμηνο του 2011, κατά -6,7% το πρώτο τρίμηνο του 2012, κατά -6,4% το δεύτερο τρίμηνο του 2012 και κατά -6,7% το τρίτο τρίμηνο του 2012. Σε ετήσια βάση, για το 2012, το ΑΕΠ εκτιμάται θα έχει μειωθεί κατά 6,4%. Το 2013, η ύφεση θα συνεχιστεί. Η ανεργία θα ξεπεράσει το 30%.
Η έντονη εμμονή όσον αφορά στη βιωσιμότητα του ελληνικού δημοσίου χρέους αποδεικνύεται μια διαρκής αλλά εξόχως απατηλή συζήτηση, ενώ ο τρόπος των δανειστών της χώρας να επιβάλλουν, με συνεργό την Κυβέρνηση, ακραία μέτρα λιτότητας, που έχουν ως συνέπεια την καταβαράθρωση του βιοτικού επιπέδου του λαού, την ύφεση και την ανάγκη διαρκούς δανεισμού της χώρας, είναι πολιτική που όχι μόνο δεν μειώνει αλλά αντιθέτως αυξάνει το χρέος και το καθιστά ρυθμιστικό παράγοντα της πορείας της χώρας. Κι έτσι οδηγούμαστε στο αδιέξοδο.


Μαρία Ευστρατίου Κόλλια – Τσαρουχά 
ΣΤ' ΑΝΤΙΠΡΟΕΔΡΟΣ ΒΟΥΛΗΣ 
ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ ΣΕΡΡΩΝ

Σελεύκου 3, Σέρρες 621 23

Τηλ. 23210-99880-5, Fax: 23210-99889 Κιν. 6979800364
Web Site: wwww.kollia.gr  E-mail: maria@kollia.gr



‘Επικαιροποιημένο Μεσοπρόθεσμο’



Άρθρο της Μαρίας Κόλλια-Τσαρουχά
ΣΤ΄ Αντιπροέδρου της Βουλής των Ελλήνων - Βουλευτής Ν. Σερρών

Σέρρες, 20 Φεβρουαρίου 2013
‘Επικαιροποιημένο Μεσοπρόθεσμο’
Με την ψήφο των κομμάτων της συμπολίτευσης υπερψηφίστηκε στις 18/2 στην Ολομέλεια της Βουλής το νομοσχέδιο για την επικαιροποίηση του Μεσοπρόθεσμου Προγράμματος Δημοσιονομικής Πολιτικής 2013-2016 και το οποίο μόνο θετικά δεν περιλαμβάνει για τον ελληνικό λαό.
Το επικαιροποιημένο Μεσοπρόθεσμο εισάγει πρόσθετα μέτρα μειώσεων μισθών, συντάξεων και κοινωνικών δαπανών, ενώ προβλέπει περαιτέρω συρρίκνωση των δαπανών των Υπουργείων, της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και Δημόσιας Διοίκησης.
Στον τομέα των Ενόπλων Δυνάμεων ακόμη μεγαλύτερο θα είναι το εύρος των περικοπών εκτός των όσων έχουν ήδη κοπεί αναδρομικά και εφαρμόζονται από την 1η Ιουλίου 2012. Όσον αφορά το τρέχον έτος, μειωμένο κατά 78 εκατομμύρια ευρώ επιπλέον θα είναι το ενιαίο ειδικό μισθολόγιο, ενώ εισάγεται ένα νέο μισθολόγιο για το 2014, με το οποίο περικόπτονται άλλα 88 εκατομμύρια ευρώ από τις μισθολογικές δαπάνες. Οι συνταξιούχοι των Ενόπλων Δυνάμεων θα απολέσουν περισσότερο από 200 εκατομμύρια ευρώ μόνο τη διετία 2013-14.
Οι νέες δραστικές περικοπές δαπανών για την Παιδεία θα πλήξουν Δημοτικά, Γυμνάσια και Λύκεια. Οι εκπαιδευτικοί επιβαρύνονται με αύξηση του χρόνου εργασίας τους, ενώ στόχος του Υπουργείου είναι η περικοπή 41,2 εκατομμυρίων ευρώ, το 2013 και επιπλέον 61,8 εκατομμυρίων ευρώ, για το 2014. Για τον επόμενο χρόνο, η περικοπή της σχετικής δαπάνης υπερδιπλασιάζεται. Το προηγούμενο Μεσοπρόθεσμο προϋπολόγιζε στον ίδιο κωδικό 32 εκατομμύρια ευρώ για το 2014 και που εκτοξεύτηκε από το νέο Μεσοπρόθεσμο στα 61,8 εκατ. ευρώ. Το 2013, αποτελεί μια πρόγευση για όσα θα επακολουθήσουν. Οι πιστώσεις για προσλήψεις αναπληρωτών φέτος δεν έφθασαν για να καλυφθούν περίπου 1.600 θέσεις καθηγητών, ενώ σύμφωνα με υπολογισμούς εκτιμάται, ότι έχουν χαθεί περισσότερες από 32 χιλιάδες ώρες, οι οποίες αντιστοιχούν και σε μαθήματα που εξετάζονται πανελλαδικά, ιδιαίτερα των Επαγγελματικών Λυκείων και στα οποία οι μαθητές θα κληθούν να δώσουν εισαγωγικές εξετάσεις, δίχως να έχουν διδαχτεί τα μαθήματα. Οι νέες ρυθμίσεις προβλέπουν αύξηση του ωραρίου κατά 3 με 4 ώρες, την εβδομάδα, οι πιστώσεις για αναπληρωτές στα σχολεία από τον επόμενο Σεπτέμβριο μειώνονται στο μισό, ενώ μηδενίζονται οι προσλήψεις μόνιμου προσωπικού. Η Τριτοβάθμια Εκπαίδευση δεν γλιτώνει ούτε και αυτή. Όσον αφορά την περίοδο 2013 - 2015, η πρόβλεψη είναι να εξοικονομηθούν από τον τομέα αυτό σύνολο 67,4 εκατ. ευρώ. Σύμφωνα με τα νούμερα που ανακοινώθηκαν, το 2014 αναμένεται να είναι η χρονιά των άγριων συγχωνεύσεων Πανεπιστημίων και ΤΕΙ, και για την οποία προβλέπεται, ότι θα εξοικονομηθούν 33,5 εκατομμύρια ευρώ, έναντι 24,3 εκατομμυρίων ευρώ, το 2013 και 9,6 εκατομμυρίων, το 2015. Οι δαπάνες εκπαίδευσης του Υπουργείου Παιδείας μειώνονται συνολικά κατά 14,2%, ενώ οι πραγματικές δαπάνες που θα διατεθούν από τον τακτικό προϋπολογισμό για την εκπαίδευση θα κατρακυλήσουν στο ιστορικό χαμηλό του 2,15% επί του ΑΕΠ το 2016.
Η Κυβέρνηση βρίσκεται αντιμέτωπη με την κοινωνία: ανεργία πάνω από 30% ως το τέλος του έτους, βαθιά και συνεχιζόμενη ύφεση, κατάρρευση της αγοράς, οι νέοι μας, που τους στερούν το μέλλον, νέες μειώσεις μισθών και συντάξεων, που θα επιβληθούν, γιατί θα έχει αποτύχει και πάλι το πρόγραμμα, 25 και πλέον χιλιάδες απολύσεις στο Δημόσιο, νέοι φόροι που ο λαός δεν μπορεί πια να πληρώσει, όχι γιατί δεν θέλει αλλά γιατί δεν του έχει απομείνει πια τίποτα για να πληρώσει και κινδυνεύει με κατασχέσεις σπιτιών.
Η γενική απεργία της 20 Φεβρουαρίου, η πρώτη μεγάλη του 2013, πραγματοποιήθηκε για τους εξής κυρίως λόγους: Τη δραματική εκτόξευση της ανεργίας, την περικοπή μισθών και συντάξεων, την αποδόμηση των εργασιακών δικαιωμάτων, τη διάλυση του κοινωνικού κράτους. Παρά το κλίμα αισιοδοξίας, που καλλιεργεί συστηματικά η Κυβέρνηση, η πραγματικότητα είναι αδύνατο να κρυφτεί. Η Κυβέρνηση επιλέγει να συνεχίζει την ίδια πολιτική, μόνο που με αυτήν τα προβλήματα όχι μόνο δεν λύνονται αλλά επιδεινώνονται.


Μαρία Ευστρατίου Κόλλια – Τσαρουχά 
ΣΤ' ΑΝΤΙΠΡΟΕΔΡΟΣ ΒΟΥΛΗΣ 
ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ ΣΕΡΡΩΝ

Σελεύκου 3, Σέρρες 621 23

Τηλ. 23210-99880-5, Fax: 23210-99889 Κιν. 6979800364
Web Site: wwww.kollia.gr  E-mail: maria@kollia.gr