Πέμπτη 19 Ιανουαρίου 2012

Να γίνουν επώνυμα τα δελτία του ΟΠΑΠ για να σταματήσει το ξέπλυμα βρώμικου χρήματος | 18.01.2012


Δελτίο Τύπου Θόδωρου Σκυλακάκη 19/01/2012

ΠΡΟΤΑΣΗ ΤΟΥ ΕΥΡΩΒΟΥΛΕΥΤΗ ΘΟΔΩΡΟΥ ΣΚΥΛΑΚΑΚΗ ΜΕ ΑΦΟΡΜΗ
ΤΙΣ ΝΕΕΣ ΑΠΟΚΑΛΥΨΕΙΣ ΑΠΟ ΤΟ ΚΥΚΛΩΜΑ ΤΗΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ




Ο ευρωβουλευτής και υπεύθυνος του Τομέα Οικονομίας της Δημοκρατικής Συμμαχίας. Θόδωρος Σκυλακάκης, έκανε την ακόλουθη δήλωση
:
Η νέα υπόθεση εμπορίας κερδισμένων δελτίων του ΟΠΑΠ και της χρησιμοποίησής τους για την κάλυψη της φοροδιαφυγής και το ξέπλυμα χρήματος, που αποκαλύφθηκε μετά την εξάρθρωση ενός ακόμη μεγαλο-κυκλώματος εγκληματιών, αποδεικνύει την τεράστια έκταση που έχουν οι συγκεκριμένες περιπτώσεις διαφθοράς στην Ελλάδα. Το πρόσφατο περιστατικό έρχεται να προστεθεί σε δεκάδες παρόμοιες υποθέσεις που εδώ και χρόνια αποκαλύπτονται, χωρίς κανένας (υπ. Οικονομικών, διοίκηση ΟΠΑΠ, ελεγκτικές αρχές, πολιτικά κόμματα), να αντιδρά ή να προτείνει το αυτονόητο: Την άμεση καθιέρωση επώνυμων δελτίων στον ΟΠΑΠ. Ενδεικτικά αναφέρουμε:
·         Το 2005 έλληνας μεγαλέμπορος ναρκωτικών ομολόγησε ότι μέσω κερδισμένων δελτίων ΟΠΑΠ νομιμοποιούσε χρήματα που προέρχονταν από εμπόριο ναρκωτικών.
·         Το 2007 διαπιστώθηκε ότι, δημόσιος λειτουργός που υπηρετούσε σε θέση σχετική με τον έλεγχο τυχερών παιγνίων, αγόραζε κερδισμένα δελτία ΟΠΑΠ για να δικαιολογήσει υπέρογκα ποσά που απέκτησε από παρανομίες.
·         Το 2009 αποκαλύφθηκε ότι κύκλωμα πορνείας ξέπλυνε χρήματα μέσω ΟΠΑΠ.
·         Το 2011 κατά την εξάρθρωση ελληνικού "κλώνου" της ρωσικής και γεωργιανής μαφίας βρέθηκαν στην κατοχή τους δεκάδες κερδισμένα δελτία ΟΠΑΠ και βεβαιώσεις κερδών υπέρογκων ποσών, που χρησίμευαν για ξέπλυμα χρήματος.
·         Το 2011 ο ΣΔΟΕ εντοπίζοντας γιατρούς και δικηγόρους να δικαιολογούν καταθέσεις εκατομμυρίων ευρώ μέσω κερδισμένων δελτίων ΟΠΑΠ, αναρωτήθηκε "πώς είναι δυνατόν ο ίδιος άνθρωπος να κερδίζει τεράστια ποσά την ίδια μέρα, παίζοντας δελτία τρείς ή τέσσερις διαφορετικές περιοχές της χώρας, ταυτόχρονα".
Αυτά είναι ορισμένα μόνο περιστατικά, που αποτελούν μέρος της κορυφής του παγόβουνου σε σχέση με το μέγεθος και το εύρος αυτής της σκανδαλώδους υπόθεσης.
Γι αυτό, επαναλαμβάνω πως είναι ευθύνη και υποχρέωση της κυβέρνησης και του κυρίου μετόχου του ΟΠΑΠ, που είναι ακόμα το ελληνικό κράτος, να θέσει άμεσα τέλος σε αυτή την αθλιότητα, θεσπίζοντας το επώνυμο δελτίο στον ΟΠΑΠ (σε συνδυασμό με κάρτα παίκτη για να καλύπτονται και τα μικρά στοιχήματα), που θα κατατίθεται ηλεκτρονικά σε ένα κεντρικό σύστημα, πριν την έκδοση των αποτελεσμάτων. Κάτι που θα έπρεπε ήδη να ισχύει και για λόγους προστασίας των ανηλίκων από τον εθισμό στον τζόγο, γιατί χωρίς την επίδειξη ταυτότητας δεν μπορεί να προσδιοριστεί η ηλικία του παίκτη. Παράλληλα θα πρέπει να υποστούν έκτακτο και αναλυτικό φορολογικό έλεγχο όλοι όσοι έχουν υποχρέωση Πόθεν Έσχες και το δικαιολογούν με μεγάλα ποσά που εμφανίζονται να κέρδισαν σε τυχερά παιγνίδια.
Δεν είναι δυνατόν ο κ. Βενιζέλος να απαιτεί την πληρωμή εξοντωτικών κεφαλικών φόρων (το «χαράτσι» της ΔΕΗ) από εκατομμύρια Έλληνες και να αφήνει αχαλίνωτο το «πλυντήριο βρώμικου χρήματος» μέσω των ανωνύμων δελτίων του ΟΠΑΠ.
Τέλος, πρέπει και οι αρμόδιες δικαστικές και διοικητικές αρχές, που έχουν την αρμοδιότητα για το οικονομικό έγκλημα και το ξέπλυμα βρώμικου χρήματος, να ασχοληθούν σοβαρά με το θέμα.


Office of MEP Theodoros SKYLAKAKIS
Rue Wiertz 60, ASP 08E218
1047 Bruxelles
Tel. 0032 (0)2 28 47284
Fax. 0032 (0)2 28 49284

Προβάλλετε ή σχολιάστε την ανάρτηση

Σχόλιο που έχει ταυτότητα χρήστη δημοσιεύεται χωρίς λογοκρισία, αρκεί πάντα η κριτική αυτή να είναι κόσμια.


Ζητώ την κατανόηση σας!!!  Από τους ανώνυμους χρήστες, οι οποίοι ως συνήθως αβασάνιστα και χωρίς προσωπικό κόστος γίνονται αμετροεπείς υβριστές.