Τετάρτη 4 Ιανουαρίου 2012

Ενίσχυση της κατανάλωσης γάλακτος στα σχολεία


Γραφείο Τύπου Γιώργου Κοντογιάννη 04.01.2012

 Εξετάζεται η ενεργοποίηση του προγράμματος ενίσχυσης της κατανάλωσης γάλακτος στα σχολεία
ü Μετά από πρόταση Κοντογιάννη


Την ενεργοποίηση του Προγράμματος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την ενίσχυση της


κατανάλωσης γάλακτος στα σχολεία εξετάζει το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, μετά και την σχετική πρόταση του Βουλευτή Ηλείας της Δημοκρατικής Συμμαχίας Γιώργου Κοντογιάννη.
Ο πρώην Υφυπουργός Απασχόλησης με Ερώτηση που κατέθεσε στη Βουλή, είχε προτείνει, μετά τα κρούσματα ασιτίας που παρουσιάστηκαν σε σχολεία της χώρας, την υλοποίηση προγράμματος για δωρεάν διανομή στα σχολεία βασικών τροφίμων όπως γάλα, κατά το πρότυπο του προγράμματος δωρεάν διανομής φρούτων του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης.
Όπως προκύπτει από την απάντηση του Υφυπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης κ. Ροντούλη:
«Με βάση τον Καν. (ΕΚ) 657/2008 της Επιτροπής, προβλέπεται η δυνατότητα χορήγησης κοινοτικής ενίσχυσης για τη διάθεση γάλακτος στους μαθητές σχολείων, το ύψος της οποίας είναι ενδεικτικά περίπου 0,18 €/kg για 0,25 λίτρα ανά μαθητή και ανά ημέρα (άρα περίπου 0,04 € ανά μαθητή ανά ημέρα).
Το μέτρο αυτό στην Ελλάδα, λόγω του χαμηλού ύψους της κοινοτικής ενίσχυσης, σε συνδυασμό με το αυξημένο διοικητικό κόστος υλοποίησης του προγράμματος για τους εκπροσώπους τον δικαιούχων-μαθητών, δεν είχε καταστεί ελκυστικό, δεν υπήρξε ενδιαφέρον και δεν εφαρμόστηκε τα προηγούμενα χρόνια. Η διάθεση γάλακτος σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες, συνδυάζεται με την οργανωμένη σίτιση, η οποία υπάρχει στα σχολεία και τη οποία αναλαμβάνουν οι ίδιες οι διοικήσεις των σχολείων. Στη χώρα μας, η λειτουργία κυλικείων που είναι ιδιωτικές επιχειρήσεις, δεν διευκόλυνε μέχρι σήμερα την υλοποίηση του προγράμματος.
Παρά τα ανωτέρω, το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων έχει προωθήσει, από τα μέσα Ιουλίου 2011, σχέδιο Κοινής Υπουργικής Απόφασης προς τα συναρμόδια Υπουργεία Παιδείας, Δια Βίου Μάθησης & Θρησκευμάτων, προκειμένου να ρυθμιστούν οι απαραίτητες και αναγκαίες από τον Κανονισμό λεπτομέρειες εφαρμογής του μέτρου στη χώρα μας όπως: H διαδικασία έγκρισης των φορέων εκπροσώπησης των μαθητών, η διαδικασία υποβολής αιτήσεων, η παρακολούθηση της εφαρμογής του μέτρου, οι προβλεπόμενες διαδικασίες ελέγχου και τα αναγκαία μέτρα, προκειμένου να διασφαλιστεί ότι το ποσό της ενίσχυσης μεταφέρεται στην τιμή που πληρώνεται από το δικαιούχο, όπως προβλέπει και ο εν λόγω Κανονισμός.

Γιώργος Κοντογιάννης
Πολιτικό γραφείο

Προβάλλετε ή σχολιάστε την ανάρτηση

Σχόλιο που έχει ταυτότητα χρήστη δημοσιεύεται χωρίς λογοκρισία, αρκεί πάντα η κριτική αυτή να είναι κόσμια.


Ζητώ την κατανόηση σας!!!  Από τους ανώνυμους χρήστες, οι οποίοι ως συνήθως αβασάνιστα και χωρίς προσωπικό κόστος γίνονται αμετροεπείς υβριστές.