Τετάρτη 8 Φεβρουαρίου 2012

Ερώτηση Γ. Κοντογιάννη προς τον Υπουργό Πολιτισμού για την υπογραφή από την Ελλάδα της Εμπορικής Συμφωνίας για την Καταπολέμηση της Παραποίησης (ACTΑ)

Δελτίο Τύπου Γ. Κοντογιάννη 7-2-2012

Στις 26 Ιανουαρίου αντιπρόσωπος της Ελλάδας συνυπέγραψε τη συμφωνία
ACTA (Εμπορική Συμφωνία για την Καταπολέμηση της Παραποίησης), χωρίς να έχει προηγηθεί συζήτηση στη Βουλή ή γενικότερα οποιοσδήποτε δημόσιος διάλογος. Είναι χαρακτηριστικό είναι πως η συγκεκριμένη συμφωνία, της οποίας η διαπραγμάτευση έγινε από εντεταλμένους και όχι αιρετούς, που υπογράφτηκε από αντιπροσώπους και όχι από κοινοβούλια, δεν έχει συζητηθεί δημόσια σε καμία περίπτωση.
Η ACTA έχει προκαλέσει τεράστιες αντιδράσεις σε όλο τον κόσμο αφού σύμφωνα με τους επικριτές της είναι αντιδημοκρατική, καθώς επηρεάζει αρνητικά την ελεύθερη έκφραση στο μεγαλύτερο βήμα που υπήρξε ποτέ, το διαδίκτυο, προσπαθώντας να υπερασπιστεί τα συμφέροντα των εταιριών παραγωγής πολιτισμικού υλικού. Τα σημεία τα οποία συγκεντρώνουν την παγκόσμια κριτική είναι τα εξής:
  1. Η ACTA επιτρέπει στους παρόχους υπηρεσιών διαδικτύου να ενεργούν ως επιβλέποντες κάθε δραστηριότητας των χρηστών, αφού οι ίδιοι θα είναι υπόλογοι για τις πράξεις τους, προκαλώντας έτσι πρωτοφανή λογοκρισία στο μέχρι τώρα δημοκρατικότερο βήμα.
  2. Η ACTA δίνει τεράστια δύναμη στις εταιρείες παραγωγής και εμποδίζεται η ανάδειξη νέων καλλιτεχνών και ανεξάρτητων προσπαθειών που γνωρίζει πρωτοφανή ανάπτυξη λόγω της ελευθερίας που προσφέρει μέχρι στιγμής το διαδύκτιο.
  3. Λόγω της αόριστης φύσης της ACTA θα μπορούν οι εταιρείες να σταματούν τη διανομή φαρμάκων γενικής χρήσης, ακόμα και τη χρήση ορισμένων σπόρων για καλλιέργειες.
  4. Εφ’ όσον εφαρμοστεί η ACTA, τόσο η Ελλάδα αλλά και όλοι οι συνυπογράφοντες δεν θα μπορούν να τροποποιήσουν τους νόμους τους  περί πνευματικών δικαιωμάτων.
  5. Η ACTA έχει τη δυνατότητα να τροποποιεί τον…εαυτό της. Συγκεκριμένα, στο άρθρο 36 προβλέπεται ότι δημιουργείται η «Επιτροπή για την ACTA», που θα μπορεί κατά βούληση να αλλάζει μέρη της συνθήκης.
Είναι προφανές ότι υπό τις παρούσες συνθήκες τα πνευματικά δικαιώματα καταπατώνται καθώς η πειρατεία και άλλα φαινόμενα ανθούν, και πως ίσως θα πρέπει να βρεθεί μια νομοθετική ρύθμιση προκειμένου να προστατευτούν οι ίδιοι οι καλλιτέχνες. Ωστόσο, η γραμμή μεταξύ ελεύθερης έκφρασης και ασυδοσίας είναι λεπτή και σε καμία περίπτωση δεν είναι δυνατόν, ρυθμίσεις που περιλαμβάνουν τόσο σοβαρά ζητήματα να μη τίθενται σε δημόσια διαβούλευση και να υπογράφονται στην ουσία εν κρυπτώ.
Κατόπιν τούτων ερωτάται ο αρμόδιος Υπουργός:
1. Πώς είναι δυνατόν μια τόσο σοβαρή Συμφωνία όπως η ACTA να συνυπογραφεί από  την Ελλάδα χωρίς να ενημερωθεί το Κοινοβούλιο και χωρίς καμία δημόσια διαβούλευση;
2. Ποιο το ακριβές περιεχόμενο της ACTA;
3. Ποιος ο λόγος που η Ελλάδα συνυπέγραψε την ACTA από τη στιγμή που οι επικρίσεις είναι τόσο έντονες σε παγκόσμιο, μάλιστα, επίπεδο;
4. Προβλέπεται η επικύρωση της Συμφωνίας από το ελληνικό κοινοβούλιο;

Γιώργος Κοντογιάννης
Πολιτικό γραφείο

Προβάλλετε ή σχολιάστε την ανάρτηση

Σχόλιο που έχει ταυτότητα χρήστη δημοσιεύεται χωρίς λογοκρισία, αρκεί πάντα η κριτική αυτή να είναι κόσμια.


Ζητώ την κατανόηση σας!!!  Από τους ανώνυμους χρήστες, οι οποίοι ως συνήθως αβασάνιστα και χωρίς προσωπικό κόστος γίνονται αμετροεπείς υβριστές.


Να αποδοθούν ευθύνες για το Νοσοκομείου Πύργου


P Να αξιοποιηθούν τα 104 εκατ. του Ταμείου Μολυβιάτη
Δελτίο Τύπου Γ. Κοντογιάννη 7-2-2012
 Την απόδοση ευθυνών για τα όσα συνέβησαν στο Νοσοκομείο Πύργου ζητεί με Ερώτηση που κατέθεσε στη Βουλή προς τον Υπουργό Υγείας ο Βουλευτής Ηλείας της Δημοκρατικής Συμμαχίας Γιώργος Κοντογιάννης.
Ο πρώην Υφυπουργός Απασχόλησης τόνισε ότι αυτή τη στιγμή προέχει η επαναλειτουργία του Νοσοκομείου και η εξυπηρέτηση των ασθενών και για αυτό το λόγο είναι αναγκαίο να προχωρήσει άμεσα η αποτίμηση και η αποκατάσταση των ζημιών και στη συνέχεια να αναζητηθούν οι λόγοι και οι υπεύθυνοι για την πρωτοφανή αυτή καταστροφή, σε ένα σύγχρονο κτίριο που κόστισε εκατομμύρια ευρώ στον ελληνικό λαό.
Ο Γιώργος Κοντογιάννης ενημέρωσε λεπτομερώς τον αρμόδιο Υπουργό για τα προβλήματα που προκλήθηκαν στο ΓΝΝΠ και για τις ευθύνες που υπάρχουν αναφορικά με τον μη καθαρισμό των φρεατίων, την κατασκευάστρια εταιρεία, που δεν είχε προβλέψει το σύστημα απάντλησης υδάτων να αντέχει τόσο μεγάλη ποσότητα νερού, και τη λάθος χωροθέτηση του Νοσοκομείου, το οποίο έχει χτιστεί στην ουσία μέσα σε ένα βάλτο και ζήτησε να δοθούν απαντήσεις τα εξής ερωτήματα:

1.    Για ποιο λόγο πλημμύρισε το Γενικό Νομαρχιακό Νοσοκομείο Πύργου;
2.    Με δεδομένη την ακαταλληλόλητα του χώρου στον οποίο ανεγέρθη το ΓΝΝΠ, ποια αποχετευτικά έργα έγιναν ώστε να αποφευχθούν πλημμυρικά φαινόμενα;
3.    Θα γίνει έλεγχος στατικότητας του κτιρίου, με δεδομένο ότι τα δύο υπόγειά του πλημμύρισαν με χιλιάδες κυβικά νερού;  Θα δοθούν τα αποτελέσματα του ελέγχου στη δημοσιότητα;
4.    Ποιο το ύψος των ζημιών που προκλήθηκαν τόσο στο κτίριο όσο και στον εξοπλισμό του;
5.    Από πού θα προέλθουν τα κονδύλια για την αποκατάσταση των ζημιών και την πιθανή αντικατάσταση των μηχανημάτων που θα χρειαστεί;
6.    Πότε αναμένεται να επαναλειτουργήσει το ΓΝΝΠ;
7.    Πού θα εξυπηρετούνται οι εκατοντάδες ασθενείς που εξυπηρετούσε το ΓΝΝΠ τόσο για νοσηλεία όσο και στα εξωτερικά ιατρεία, με δεδομένο ότι τα άλλα δύο Νοσοκομεία Αμαλιάδας και ειδικά των Κρεστένων είναι μικρά και δεν λειτουργούν σε αυτά μονάδες ζωτικής σημασίας για ορισμένους ασθενείς, όπως τους νεφροπαθείς;
8.    Τι θα γίνει με τους εργαζόμενους του ΓΝΝΠ έως ότου αυτό επαναλειτουργήσει;
9.    Ποια μέτρα θα ληφθούν ώστε να μην επαναληφθούν παρόμοια φαινόμενα;
10.  Σκοπεύετε να προσφύγετε στην δικαιοσύνη για να αποδοθούν ευθύνες»;

Υπενθυμίζεται ότι η Δημοκρατική Συμμαχία και ο Γιώργος Κοντογιάννης έχουν προτείνει τα εναπομείναντα 104 εκατ. ευρώ του πρώην Ταμείου Μολυβιάτη να δοθούν άμεσα για τη δημιουργία υποδομών στην Ηλεία ή να χρησιμοποιηθούν τα χρήματα αυτά ως εθνική συμμετοχή για την απορρόφηση κονδυλίων για την Ηλεία απο το ΕΣΠΑ, με στόχο την κατασκευή έργων υποδομής που θα λύσουν προβλήματα ζωτικής σημασία και θα δώσουν αναπτυξιακή ώθηση στην πολύπαθη περιοχή.

Γιώργος Κοντογιάννης
Πολιτικό γραφείο

Προβάλλετε ή σχολιάστε την ανάρτηση

Σχόλιο που έχει ταυτότητα χρήστη δημοσιεύεται χωρίς λογοκρισία, αρκεί πάντα η κριτική αυτή να είναι κόσμια.


Ζητώ την κατανόηση σας!!!  Από τους ανώνυμους χρήστες, οι οποίοι ως συνήθως αβασάνιστα και χωρίς προσωπικό κόστος γίνονται αμετροεπείς υβριστές.