Τρίτη 16 Ιουλίου 2013

Παραπέμπεται για δύο κακουργήματα και για ένα πλημμέλημα ο Γ. Παπακωνσταντίνου

Παραπέμπεται για δύο κακουργήματα και για ένα πλημμέλημα  ο Γ. Παπακωνσταντίνου
Με τους εισηγητές της πλειοψηφίας να υπεραμύνονται της πρότασής τους για άσκηση ποινικής δίωξης του πρώην υπουργού Οικονομικών Γιώργου Παπακωνσταντίνου με δύο κακουργήματα και ένα πλημμέλημα για την υπόθεσης της Λίστας Λαγκάρντ, και τους εισηγητές της αντιπολίτευσης να τους κατηγορούν για προσπάθεια συγκάλυψης της αλήθειας, ολοκληρώθηκε ο πρώτος κύκλος συζήτησης στην Ολομέλεια της Βουλής επί του πορίσματος της Προανακριτικής Επιτροπής που υπογράφουν ΝΔ, ΠΑΣΟΚ και ΔΗΜΑΡ.

Αίσθηση πάντως προκάλεσε ο ισχυρισμός του Ανεξάρτητου βουλευτή Ανδρέα Λοβέρδου, ότι τα αδικήματα κατά του πρώην υπουργού Οικονομικών Γιώργου Παπακωνσταντίνου έχουν παραγραφεί.

Ειδικότερα, ο εισηγητής της ΝΔ Ανδρέας Κουτσούμπας υπεραμύνθηκε της πρότασης της πλειοψηφίας η οποία ζητά την άσκηση ποινικής δίωξης κατά του κ. Παπακωνσταντίνου για απιστία περί την υπηρεσία και νόθευσης εγγράφου σε βαθμό κακουργήματος και για παράβαση καθήκοντος σε βαθμό πλημμελήματος, τονίζοντας ότι τα στοιχεία τεκμηριώνουν τα αδικήματα αυτά.

Παράλληλα, απαντώντας στις κατηγορίες της αντιπολίτευσης ότι η πλειοψηφία με την στάση της απέτρεψε να αποδοθούν ευθύνες και σε άλλα πολιτικά πρόσωπα, τόνισε ότι οι εργασίες της Προανακριτικής Επιτροπής ήταν συγκεκριμένες και για συγκεκριμένο πρόσωπο και δεν είχε δικαίωμα να κάνει άλλη έρευνα.

Επιτέθηκε δε στο ΣΥΡΙΖΑ, κάνοντας λόγο για υποκρισία και κατηγορώντας τον ότι αν ήθελε θα μπορούσε να καταθέσει κατά την διάρκεια των εργασιών της Προανακριτικής Επιτροπής, πρόταση στην Ολομέλεια της Βουλής, για επέκταση της έρευνας. Κάτι όμως που δεν έκανε, όπως είπε, παραμένοντας για άλλη μια φορά μόνο σε έναν καταγγελτικό λόγο.

Από την πλευρά της, η εισηγήτρια του ΣΥΡΙΖΑ Ζωή Κωνσταντοπούλου επιτέθηκε σε ΝΔ και ΠΑΣΟΚ, υποστηρίζοντας ότι το πόρισμα που συνέταξαν οδηγεί στην συγκάλυψη ποινικών ευθυνών, όχι μόνο του πρώην υπουργού Οικονομικών Γιώργου Παπακωνσταντίνου αλλά και του προέδρου του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελου Βενιζέλου.

Ακόμα μίλησε για κυβερνητική αναβάθμιση όλων των πολιτικών προσώπων από τα δύο κόμματα τα οποία εμπλέκονται με τη λίστα Λαγκάρντ.

«Επιθυμία και στόχος σας ήταν η συγκάλυψη της αλήθειας. Είναι αποκαλυπτική η σύμπραξη σας και για τον κ. Βενιζέλο. Με τη στάση και τις ενέργειες σας στην Προανακριτική παρέμειναν συγκαλύπτομενα πολλά σοβαρά γεγονότα όπως η υπεξαγωγή εγγράφου και από τον κ. Βενιζέλο που κρατούσε στο συρτάρι του το usb, το οποίο του είχε παραδώσει ο πρώην επικεφαλής του ΣΔΟΕ Ιωάννης Διώτης», τόνισε η κ. Κωνσταντοπούλου.

Ακόμα η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ υποστήριξε ότι θα πρέπει να ασκηθεί δίωξη κατά του Γιώργου Παπακωνσταντίνου για το αδίκημα της απιστίας στην υπηρεσία με επιβαρυντική συνέπεια του νόμου 1608.

Ο εισηγητής του ΠΑΣΟΚ Παναγιώτης Ρήγας εξαπέλυσε σφοδρή επίθεση στο ΣΥΡΙΖΑ κάνοντας λόγο για «πολιτική εμπάθειας», αλλά και προσωπικά στην Ζωή Κωνσταντοπούλου, την οποία κατηγόρησε για εγωπάθεια και προσπάθεια προσωπικής της προβολής.

«Ο χαρακτηρισμός της κ. Κωνσταντοπούλου σε εμένα για συνήγορο του κ. Βενιζέλου δεν έχει καμία βάση. Η εμμονή του ΣΥΡΙΖΑ κατά συγκεκριμένων προσώπων καταντάει να είναι εμμονή μίσους και αντιπασοκικού μένους. Προσπαθήσατε το 1989 να σύρετε τον Ανδρέα Παπανδρέου στο Ειδικό Δικαστήριο με ψεύδη και τώρα προσπαθείτε να κάνετε το ίδιο. Η άσκηση δίωξης κατά του Γιώργου Παπακωνσταντίνου θα πάρει το δρόμο της μέσα από το Δικαστικό Συμβούλιο. Είναι απόλυτα τεκμηριωμένη και στηρίζεται σε γεγονότα που προέκυψαν κατά την διάρκεια της έρευνας της Προανακριτικής Επιτροπής. Υπάρχει πάντα το τεκμήριο της αθωότητας μέχρι να αποδειχθεί η ενοχή ή μη.

Προσωπικά, χωρίς εμπάθεια και υστεροβουλία, έκανα αυτό που μου υπαγορεύει το καθήκον μου», τόνισε ο κ. Ρήγας ενώ κατέληξε λέγοντας:

«Όταν περισσεύει η κομματική εμπάθεια είναι προφανές ότι η αλήθεια δεν μπορεί να λάμψει. Δυστυχώς αυτός ήταν ο οδηγός του ΣΥΡΙΖΑ και εξάγεται από την εισήγησή του. Δεν έχουν καμία νομική τεκμηρίωση οι πολιτικές μικροκομματικές κατηγορίες του. Στόχος του είναι να συκοφαντηθεί το ΠΑΣΟΚ. Δεν θα τα καταφέρετε όμως».

Ο εισηγητής των Ανεξάρτητων Ελλήνων Βασίλης Καπερνάρος υποστήριξε ότι στην Προανακριτική Επιτροπή έγινε «εξυπηρέτηση της σκοπιμότητας σε βάρος της νομιμότητας».

Παράλληλα, πρότεινε την σύσταση Προκαταρκτικής Επιτροπής που θα διερευνήσει ευθύνες τόσο του προέδρου του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελου Βενιζέλου με τα αδικήματα ψευδορκία, νόθευση και υπεξαγωγή εγγράφου απιστία στην υπηρεσία και παράβαση καθήκοντος όσο και του πρώην πρωθυπουργού Λουκά Παπαδήμου.

Ο εισηγητής της Χρυσής Αυγής Ηλίας Κασιδιάρης υποστήριξε μεταξύ άλλων ότι «η Βουλή λειτουργεί ως «πλυντήριο σκανδάλων» και ότι η πλειοψηφία της «συγκαλύπτει εγκληματίες».

«Αφήνετε στο απυρόβλητο τον Γ. Παπανδρέου, τον άνθρωπο του ΔΝΤ που έφερε στη χώρα τους διεθνείς τοκογλύφους, και τον Ε. Βενιζέλο, που παριστάνει τον Αντιπρόεδρο της Κυβέρνησης», ανέφερε ο κ. Κασιδιάρης ενώ επέρριψε ευθύνες και στο ΣΥΡΙΖΑ ότι μαζί με την ΝΔ προφύλαξαν τον κ. Παπανδρέου για να μην προσέλθει βιαίως στη Βουλή.

Ο εισηγητής της ΔΗΜΑΡ Βασίλης Οικονόμου επιτέθηκε στο ΣΥΡΙΖΑ κατηγορώντας τον ότι δεν μιλά καθαρά και κάνει πολιτικά παιχνίδια.

«Είχατε την δυνατότητα και το δικαίωμα να ζητήσετε διεύρυνση του κατηγορητηρίου. Δεν το κάνατε γιατί μάλλον δεν βρήκατε στοιχεία για να το τεκμηριώσατε, όπως δεν τα βρήκαμε και εμείς. Η πρόταση της πλειοψηφία των 7 βουλευτών και των τριών κομμάτων φυσικά και δεν συγκαλύπτει κανένα. Μετά από μεγάλη προσπάθεια για την αλήθεια καταθέσαμε τεκμηριωμένα την πρόταση μας. Υπάρχει Δικαστικό Συμβούλιο για να αποφασίσει. Εγώ δεν θέλω να πάρω το βάρος ότι έναν πολιτικό άνδρα τον στέλνω στη φυλακή», είπε κλείνοντας ο κ. Οικονόμου.

Ο εισηγητής του ΚΚΕ Σπύρος Χαλβατζής υπογράμμισε ότι στην διάρκεια των εργασιών της Προανακριτικής «ειπώθηκαν πολλά, αποσιωπήθηκαν περισσότερα».

«Στόματα κλειστά, ψέματα περισσότερα. Και αυτό από υψηλόβαθμα στελέχη του κρατικού μηχανισμού», σημείωσε χαρακτηριστικά και πρόσθεσε ότι «η αλήθεια έχει αποκρυβεί σχεδόν από όλους».

Ακόμα. Ο κ. Χαλβατζής μίλησε για σοβαρές ενδείξεις που υπάρχουν κατά του Γ. Παπακωνσταντίνου σε ότι αφορά «τα αδικήματα νόθευσης εγγράφου, απιστίας σχετικά με την υπηρεσία και παράβασης καθήκοντος», ενώ καταλόγισε πολιτικές ευθύνες στον πρώην πρωθυπουργό Γ. Παπανδρέου, καθώς όπως υποστήριξε γνώριζε την ύπαρξη της λίστας Λαγκάρντ.

Αίσθηση προκάλεσε η αναφορά του Ανδρέα Λοβέρδου, που πήρε το λόγο εκ μέρους των ανεξάρτητων βουλευτών, σημειώνοντας ότι έχουν παραγραφεί τα αδικήματα για τα οποία διώκεται ο Γιώργος Παπακωνσταντίνου.

Ο κ. Λοβέρδος υποστήριξε ακόμα ότι δεν είναι σοβαρά τα επιχειρήματα που αναπτύσσονται στο πόρισμα, λέγοντας χαρακτηριστικά: «δεν περιποιεί τιμή αυτό το κείμενο».

«Αν τώρα οι αρμόδιοι που θα εκδικάσουν την υπόθεση δουν ότι υπάρχει απόσβεση δυνατότητας της Βουλής να ασκήσει τα καθήκοντα της όπως έγινε στην υπόθεση του Βατοπεδίου, δεν θέλω να είμαι και εγώ ένας από αυτούς που μπροστά στον ελληνικό λαό θα προσπαθήσει να δώσει εξηγήσεις τι έγινε στους 6 μήνες που η Επιτροπή διερευνούσε αυτή την υπόθεση», υπογράμμισε ο κ. Λοβέρδος.

«Μην ανοίγουμε ορέξεις και μην δημιουργούμε εντυπώσεις», ήταν η αντίδραση του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Θοδωρή Δρίτσα που συμμετείχε στις εργασίες της Προανακριτικής Επιτροπής, στα όσα υποστήριξε ο κ Λοβέρδος.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, imerisia.gr, grafida-sintikis.blogspot.gr

Κ. Αρβανιτόπουλος: Ανησυχώ για την ασφάλεια στα σχολεία

ΚΑΤΑΡΓΗΣΗ ΣΧΟΛΙΚΩΝ ΦΥΛΑΚΩΝ
Κ. Αρβανιτόπουλος: Ανησυχώ για την ασφάλεια στα σχολεία
Ανησυχεί για την ασφάλεια στα σχολεία μετά την κατάργηση των σχολικών φυλάκων ο υπουργός Παιδείας κ. Κ. Αρβανιτόπουλος.
Μιλώντας στη Βουλή κατά την δεύτερη ανάγνωση του πολυνομοσχεδίου στην αρμόδια επιτροπή «αποσαφηνίζοντας ότι οι σχολικοί φύλακες δεν ανήκουν στο υπουργείο Παιδείας», πρόσθεσε ότι «θέλω να δηλώσω ειλικρινώς και ευθαρσώς ότι υπάρχει ανησυχία». «Τα σχολεία πρέπει να φυλάσσονται διότι τα ακραία στοιχεία καραδοκούν», πρόσθεσε, ενώ σημείωσε ότι το θέμα που προκύπτει «πρέπει να λυθεί με έναν τρόπο που θα διαφυλάσσει τις σχολικές μονάδες».
Κατά τα λοιπά, ο υπουργός Παιδείας επιβεβαίωσε ότι οι ειδικότητες των ΕΠΑΛ και ΕΠΑΣ που καταργούνται «δεν χάνονται αλλά μεταφέρονται στα δημόσια ΙΕΚ». Όπως είπε «με τον τρόπο αυτό δίνεται η δυνατότητα και οι ειδικότητες να μην χαθούν και να ελαττωθεί η πανσπερμία στα επίπεδα εκπαίδευσης».
Ο κ. Αρβανιτόπουλος τόνισε ότι «διασφαλίζονται τα επαγγελματικά δικαιώματα» και ανέφερε ότι το εθνικό σχέδιο προσόντων που ανακοινώθηκε συμβάλλει στην κατεύθυνση του να μην χάσουν τα δικαιώματά τους στην αγορά εργασίας οι εμπλεκόμενοι.
Υπεραμύνθηκε δε της μεταφοράς των ειδικοτήτων στα ΙΕΚ ώστε «να μην συγχέουμε την δευτεροβάθμια εκπαίδευση με την επαγγελματική κατάρτιση», όπως ανέφερε, ενώ απαντώντας στην κριτική της αντιπολίτευσης είπε ότι το υπουργείο Παιδείας εκπόνησε ένα σχέδιο οργανογράμματος και αξιολόγησης δομών και διαδικασιών που δέχθηκε η τρόικα και βάσει αυτής της αξιολόγησης «αποφύγαμε την οριζόντια περικοπή».
«Υπάρχουν 120 ειδικότητες. Ποιος τις εισήγαγε και γιατί;», διερωτήθηκε, επισημαίνοντας χαρακτηριστικά ότι π.χ. για τα επαγγέλματα Υγείας το 20% τα προτιμά σε επίπεδο ΕΠΑΛ ενώ το 50% σε επίπεδο δημόσιων ΙΕΚ.