Σάββατο 6 Απριλίου 2013

ΑΦΙΕΡΩΜΑ ΣΤΟΝ ΗΡΩΙΚΟ ΛΟΧΙΑ ΙΤΣΙΟ

Άρθρο του Χρήστου Α. Κατσαρού (Chris Sintiki)
Δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα Σερραϊκόν Θάρρος, Καθημερινή Εφημερίδα του Ν. Σερρών, Σάββατο/Κυριακή 06-07 Απρίλιου 2013, στην σελίδα 13.
Σερραϊκόν Θάρρος, Καθημερινή Εφημερίδα του Ν. Σερρών,  ΈΤΟΣ 42ο ΑΡ. ΦΥΛΛΟΥ 13.030  ΣΑΒΒΑΤΟ/ΚΥΡΙΑΚΗ 06-07 Απριλίου 2013  


Άρθρο του Χρήστου Α. Κατσαρού (Chris Sintiki)

ΑΦΙΕΡΩΜΑ ΣΤΟΝ ΗΡΩΙΚΟ ΛΟΧΙΑ ΙΤΣΙΟ
Όλοι γνωρίζουμε για το έπος της Αλβανίας στα ηπειρωτικά βουνά της Πίνδου το 1940, αλλά ελάχιστοι είναι αυτοί που γνωρίζουν ότι το ηρωικό και τραγικό τέλος παίχτηκε στα βουνά της Μακεδονίας τον Απρίλιο του 1941. Ο ηρωικός στρατός της μικρής και πάντα ταλαιπώρου Ελλάδας είχε καταφέρει το ακατόρθωτο, είχε νικήσει και γελοιοποιήσει με τα λίγα μέσα που διέθετε, αλλά κυρίως με το κουράγιο του και την πίστη του στο δίκαιο αγώνα που έδινε για την ελευθερία της πατρίδος του, την πάνοπλη ιταλική στρατιά, που ωστόσο είχε κουραστεί να πολεμά σε ξένες χώρες για να ικανοποιήσει τις μωροφιλοδοξίες του ηγέτη της. Τότε ήταν που ντροπιασμένες οι δυνάμεις του Άξονα έριξαν στη μάχη κατά της Ελλάδος τα γερμανικά στρατεύματα, που εισέβαλαν στην Ελλάδα στις 6 Απριλίου 1941 επιτιθέμενα στη Γραμμή Μεταξά που περιελάμβανε τα οχυρά Ρούπελ, Εχίνος, Καρατάς, Λίσσε και Ιστίμπεη. Αν και εξασθενημένος ο ελληνικός στρατός δεν παραδόθηκε αμαχητί, αλλά μόνο όταν δεν είχε άλλη επιλογή. Ένα τέτοιο είναι και το παράδειγμα του γενναίου συντοπίτη μας λοχία Ίτσιου.
Ο Δημήτριος Ίτσιος γεννήθηκε στα Κάτω Πορρόια του νομού Σερρών και ήταν διοικητής του Πολυβολείου 8, ενός από τα καίρια σημεία της άμυνας του ελληνικού στρατού,  το οποίο βρισκόταν στο οροπέδιο της Ομορφοπλαγιάς του όρους Κερκίνη. Όταν το επίλεκτο τάγμα της 6ης Ορεινής Γερμανικής Μεραρχίας επιτέθηκε στο λόχο του Ίτσιου, οι Έλληνες αντιστάθηκαν με τόσο σθένος που ο Γερμανός διοικητής Shoner αναγκάστηκε να αποσύρει βαρύ πυροβολικό από τη Βουλγαρία για ενίσχυση των στρατευμάτων του  στο Μπέλες και επιπλέον σφυροκοπούσε αδιάκοπα από αέρος μέχρι να καταφέρει να κάμψει την αντίσταση των Ελλήνων, οι οποίοι υποχώρησαν συντεταγμένα προς τα όρη Κρούσσια. Για να συμβεί αυτό έπρεπε τα εξωτερικά πολυβολεία 8 και 9 να σταματήσουν έστω και προσωρινά την προέλαση των Γερμανών προς τα Άνω Πορρόια γεγονός που εστέφθη με επιτυχία.
Όταν πια δεν μπορούσε να γίνει τίποτε άλλο και αφού το τάγμα που διοικούσε ο Ίτσιος είχε επιφέρει δεινά αλλά δυστυχώς όχι καίρια πλήγματα στον αντίπαλο και μην έχοντας πλέον πυρομαχικά, αφού είχε ξοδέψει 33000 σφαίρες για να υπερασπίσει τα πάτρια εδάφη και τους συστρατιώτες του έναντι των Γερμανών εισβολέων, παραδόθηκε αποδεχόμενο την αριθμητική υπεροχή του αντιπάλου.

Ενώ όμως ο ελληνικός στρατός εκτός από το γενναίο του φρόνημα επέδειξε με τον τρόπο που παραδόθηκε και ευγένεια ψυχής, ο Γερμανός διοικητής, θιγμένος στον εγωισμό του που ένας απλός υπαξιωματικός τον είχε ντροπιάσει αποφάσισε να προβεί σε έγκλημα εκτελώντας το 35χρονο παλληκάρι κατά παράβαση της συνθήκης της Γενεύης.
Επίκαιρο όσο ποτέ άλλοτε το μήνυμα της αυτοθυσίας του Ίτσιου και των ανδρών του, που σαν άλλος Λεωνίδας με τους 300 του στις Θερμοπύλες, σαν άλλος Παπαφλέσσας στο Μανιάκι, υπερασπίστηκαν με κάθε τίμημα το δικαίωμα σε μια ελεύθερη πατρίδα για αυτούς και τις επόμενες γενιές, αναρωτιόμαστε ποια είναι η σημερινή αντίληψη, αντιλαμβανόμενοι ότι η ιστορία αν και μέσα από διαφορετικούς διαύλους, κάνει κύκλους. Η σημερινή κατάσταση μπορεί να μην έχει όπλα και σφαίρες, όμως η ελευθερία της πατρίδος και πάλι διακυβεύεται μέσα από μονεταριστικές αντιλήψεις και οικονομικά κανάλια με αντίπαλον δέος και πάλι αυτούς που πριν 70 περίπου χρόνια αιματοκύλησαν όλη την ανθρωπότητα. Εναπόκειται πλέον σε εμάς να δείξουμε το δικό μας ψυχικό σθένος και να μην παραδινόμαστε αμαχητί στις παράλογες απαιτήσεις της οποιαδήποτε  Τρόικας, αλλά να υψώσουμε συντεταγμένα και νόμιμα μέσα από τους νόμιμα εκλεγμένους εκπροσώπους του ελληνικού λαού τη φωνή μας υπέρ των δίκαιων της πατρίδας μας.  
Επισημάνσεις…
Γραφεί ο Χρήστος Α. Κατσαρός (Chris Sintiki)
Ταχ. Δ/νση: Λιβαδιά Σιντικής Σερρών, Τ.Κ. 62055

Στοιχεία επικοινωνίας: Τηλ.: 2327110024 & 6976915473 

E-mail: xrhstos_katsaros@yahoo.gr  , xrhstos.katsaros@gmail.com

Ιστότοπος:  Web node http://christos-a-katsaros74.webnode.gr/
Twitter: Christos A. Katsaros @Chris_Sintiki https://twitter.com/Chris_Sintiki
Σελίδα Profile on Face book: Χρήστος ΑΚατσαρός (Chris Sintiki)
You Tube: Το κανάλι του χρήστη christos411970 ♥_♥_''Η ποίηση είναι Αγάπη''_♥_♥_  http://www.youtube.com/user/christos411970?feature=mhee







ΣΧΕΔΙΟ ΑΘΗΝΑ: ΠΡΟΚΡΟΥΣΤΗΣ Ή ΕΞΥΓΙΑΝΣΗ;


Άρθρο του Χρήστου Α. Κατσαρού (Chris Sintiki)
Δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα Σερραϊκόν Θάρρος, Καθημερινή Εφημερίδα του Ν. Σερρών, Παρασκευή 05 Απριλίου 2013, στην σελίδα 10.
Σερραϊκόν Θάρρος, Καθημερινή Εφημερίδα του Ν. Σερρών,  ΈΤΟΣ 42ο ΑΡ. ΦΥΛΛΟΥ 13.029  ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ  05 ΑΠΡΙΛΙΟΥ 2013
Άρθρο του Χρήστου Α. Κατσαρού (Chris Sintiki)
ΣΧΕΔΙΟ ΑΘΗΝΑ: ΠΡΟΚΡΟΥΣΤΗΣ  Ή ΕΞΥΓΙΑΝΣΗ; 
       Εδώ και ένα τρίμηνο, όταν η κυβέρνηση αποφάσισε να εξυγιάνει την τριτοβάθμια εκπαίδευση
εκπονώντας το σχέδιο «Αθηνά», υπήρξε μία πληθώρα αντιδράσεων από την Πανεπιστημιακή κοινότητα, τόσο από καθηγητές όσο και από φοιτητές που αντιδρούν, και ίσως όχι άδικα,  στο κλείσιμο σχολών και στη συγχώνευση τμημάτων. Αν και χαρακτηρίστηκε προκρούστεια κλίνη, αποτελεί ωστόσο μια πρώτη πρόσέγγιση του θέματος που σαφώς χρειάζεται βελτιώσεις, αλλά δεν είναι δυνατόν να απορριφθεί με κλειστά τα μάτια.
       Ας δούμε όμως τα βασικά σημεία τριβής ανάμεσα στο Υπουργείο και την εκπαιδευτική κοινότητα. Πρώτα από όλα αυτό που διατείνεται ότι θέλει το εν λόγω νομοσχέδιο είναι να αποτραπεί ο κατακερματισμός και η διασπορά συγγενών τμημάτων. Από την άλλη, οι φοιτητές θεωρούν πως στην προσπάθεια εξοικονόμησης πόρων προς χάριν του εθνικού χρέους θα συγχωνευθούν αυτοτελή τμήματα που όσο κι αν με την πρώτη ματιά θεωρούνται παρεμφερή, ωστόσο τα αντικείμενά τους είναι τελείως διαφορετικά αν και εμπλεκόμενα μεταξύ τους. Έτσι υπάρχει φόβος η δημιουργία απλά και μόνο κατευθύνσεων μέσα στο ίδιο τμήμα να μην επιτρέψει την κατάκτηση της απαιτούμενης γνώσης όπως αυτή παρείχετο στα πλαίσια ενός ανεξάρτητου τμήματος τετραετούς φοίτησης. Βαδίζουμε επομένως κατ’ αυτόν τον τρόπο στο μονοπάτι όχι πλέον της γνώσης και της παιδείας, αλλά σε αυτό της μηχανοποιημένης εκπαίδευσης και της εξειδίκευσης.
       Το σχέδιο Αθηνά επιπλέον αποσκοπεί, όπως αναφέρεται, στην βελτίωση των συνθηκών ακαδημαϊκής ανέλιξης και καταξίωσης. Με μία καλοπροαίρετη ματιά, οι προθέσεις, δίχως αμφιβολία, είναι αγαθές, ωστόσο η κατάργηση τμημάτων δημιουργεί πρακτικά ένα ανάχωμα στην εξεύρεση εργασίας και στην αξιοπιστία των πτυχίων τους για τους αποφοίτους αυτών των Σχολών, τουλάχιστον στην ελεύθερη αγορά εργασίας και με δεδομένη την βούληση για μείωση του Δημόσιου Τομέα, αντιλαμβάνεται κανείς πόσο στενεύουν τα περιθώρια. Επιπλέον, αντίστοιχα για τους καθηγητές που θα είναι υποχρεωμένοι να μεταφερθούν σε ένα άλλο μεγαλύτερο εκπαιδευτικό ίδρυμα, αυτοί θα βρουν ήδη μία παγιωμένη κατάσταση από τους εκεί συναδέλφους τους που ελάχιστα θα τους επιτρέψει να βελτιώσουν την ακαδημαϊκή τους θέση, ανεξαρτήτως τυπικών και ουσιαστικών προσόντων. Με δεδομένη δε την αρχή ότι μέχρι την θέση του επίκουρου καθηγητή δεν υφίσταται μονιμότητα, η οποιαδήποτε στασιμότητα ισοδυναμεί σχεδόν με απώλεια θέσης και μείωση του εκπαιδευτικού προσωπικού.
       Ένας άλλος παράγοντας που φαίνεται να έχει αγνοηθεί είναι οι κοινωνικοοικονομικές συνθήκες τόσο για τους φοιτητές και τις οικογένειές τους, όσο και για τις τοπικές κοινωνίες, όπου είχαν την έδρα τους τα διάφορα εκπαιδευτικά ιδρύματα. Πράγματι, η εξακτίνωση των ΑΕΙ και ΤΕΙ ανά την επικράτεια ήταν ουσιαστικά οικονομικός και αναπτυξιακός πνεύμονας για τις πόλεις που τα φιλοξενούσαν αφού η εισροή κεφαλαίων λόγω της ενοικίασης οικημάτων από τους φοιτητές και τους καθηγητές και η κατανάλωση αγαθών, αλλά και η διοργάνωση συνεδρίων έδινε ώθηση στη ρευστότητα και στην αγορά.
       Τέλος, σε μια εποχή οικονομικής κρίσης και κάτω από συνθήκες  δυσχερούς επιβίωσης δεν μπορεί να αγνοηθεί η προσπάθεια της ελληνικής οικογένειας να μορφώσει τα παιδιά της ελαχιστοποιώντας όσο το δυνατόν το κόστος είτε κρατώντας τους φοιτητές στην πόλη τους, είτε με την εισαγωγή τους σε περιφερειακά Πανεπιστήμια και Τ.Ε.Ι. , όπου το κόστος ζωής είναι σαφώς μικρότερο από τις μεγαλουπόλης όπου θα εδρεύουν τα ομοσπονδιακά  ΑΕΙ και ΤΕΙ. 
       Χωρίς λοιπόν να παραγνωρίζει κανείς την θετική πλευρά του σχεδίου που σαφώς είναι η εξυγίανση της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης, συγχωνεύοντας τμήματα που δημιουργήθηκαν χωρίς λόγο και αιτία, έχουν χαμηλά στάνταρτς πρόσβασης και δεν προσφέρουν ιδιαίτερα στην αγορά εργασίας ή την έρευνα, υπάρχουν σημεία που θα έπρεπε να τύχουν ιδιαίτερης προσοχής και κοινωνικής ευαισθησίας, ώστε να μην ταλαιπωρηθεί η σκληρά δοκιμαζόμενη ελληνική κοινωνία ούτε να χαθούν μέσα στη χοάνη των μεταρρυθμίσεων παραγωγικά και καταξιωμένα τμήματα ή εκπαιδευτικά ιδρύματα, όπως αυτά του ΤΕΙ Σερρών όπου υπάρχουν αξιόλογοι καθηγητές και ιδιαίτερα ανεβασμένο επίπεδο σπουδών που δίνει τη δυνατότητα για μεταπτυχιακές σπουδές ακόμα και στην αγγλική γλώσσα γεγονός που το καθιστά πρακτικά άμεσα αξιοποιήσιμο στην Ελλάδα και το εξωτερικό, αλλά και πόλο έλξης για ξένους φοιτητές. Ελπίζουμε λοιπόν σε μια καλύτερη αντιμετώπιση των πραγμάτων ώστε να δοθεί ώθηση τόσο στην παιδεία, την επιστήμη,την έρευνα και τις τεχνολογικές εφαρμογές  όσο και στην ανάπτυξη πόρων για τις κοινωνίες και τα Πανεπιστημιακά και Τεχνολογικά Ιδρύματα που δεν θα νιώθουν ότι απειλούνται ή ότι στραγγαλίζονται μέσα στα στενά όρια της υπό όρους χρηματοδότησης και ύπαρξής τους.
Επισημάνσεις…
Γραφεί ο Χρήστος Α. Κατσαρός (Chris Sintiki)
Ταχ. Δ/νση: Λιβαδιά Σιντικής Σερρών, Τ.Κ. 62055

Στοιχεία επικοινωνίας: Τηλ.: 2327110024 & 6976915473 

E-mailxrhstos_katsaros@yahoo.gr  , xrhstos.katsaros@gmail.com

Ιστότοπος:  Web node http://christos-a-katsaros74.webnode.gr/
Twitter: Christos A. Katsaros @Chris_Sintiki https://twitter.com/Chris_Sintiki
Σελίδα Profile on Face book: Χρήστος ΑΚατσαρός (Chris Sintiki)
You TubeΤο κανάλι του χρήστη christos411970 ♥_♥_''Η ποίηση είναι Αγάπη''_♥_♥_  http://www.youtube.com/user/christos411970?feature=mhee