Τρίτη 2 Απριλίου 2013

Να χορηγηθούν διευκολύνσεις στη χορήγηση και αποπληρωμή των Ανοιχτών Δανείων Αγροτών

Φωτεινή Αραμπατζή
ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ ΝΟΜΟΥ ΣΕΡΡΩΝ                 
Σέρρες 02.04.2013
ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
Αναλυτική ενημέρωση για τη διαδικασία χορήγησης ανοικτών δανείων αγροτών, είχε κατά τη συνάντησή της σήμερα, η βουλευτής Σερρών της Ν.Δ. Φ. Αραμπατζή με τον διευθυντή του καταστήματος της ΑΤΕ Πειραιώς στις Σέρρες. Η κ. Αραμπατζή ζήτησε συγκεκριμένα να ενημερωθεί για τον αριθμό των ανοικτών δανείων στους Σερραίους αγρότες, τη διαδικασία χορήγησης και το ποσοστό των μη εξυπηρετούμενων από αυτά.


Η Σερραία βουλευτής σκοπεύει να έχει συνάντηση και με την κεντρική διοίκηση της Αγροτικής Τράπεζας Πειραιώς, προκειμένου να θέσει το ζήτημα ρεαλιστικών διευκολύνσεων στη χορήγηση και αποπληρωμή των ΑΔΑ, έτσι ώστε οι αγρότες να μπορέσουν να ανταπεξέλθουν στη νέα καλλιεργητική περίοδο.
ΠΟΛΙΤΙΚΟ ΓΡΑΦΕΙΟ
ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
Φωτεινή Αραμπατζή
ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ ΝΟΜΟΥ ΣΕΡΡΩΝ

Στοιχεία επικοινωνίας
Τηλέφωνα: 2321 057760 , 2321 057763, 2321 057762
Fax: 2130116210
Διεύθυνση: Τσαλοπούλου 2 5ος Όροφος
62122 Sérres, Greece
Ιστότοπος: www.arampatzi.gr






ΔΗΜΑΡ: Να καταργηθεί το «χαράτσι» στα ακίνητα

Μέτρα για την ελάφρυνση των πολιτών, ενόψει της επιστροφής της τρόικας στην Ελλάδα, ζητά η ΔΗΜΑΡ, η οποία επιμένει στην αντικατάσταση του Ειδικού Τέλους Ακινήτων.
 Να αντικατασταθεί το «χαράτσι» στα ακίνητα ζητεί η ΔΗΜΑΡ
Παρά το γεγονός ότι η κυβέρνηση έχει διαμηνύσει ότι το «χαράτσι» στα ακίνητα θα διατηρηθεί και το 2013, η ΔΗΜΑΡ δεν φαίνεται να συμφωνεί.
Συγκεκριμένα, ζητά μέτρα που θα ελαφρύνουν τους πολίτες και θα συμβάλλουν και στη μεγαλύτερη συγκέντρωση εσόδων, μεταξύ των οποίων η αντικατάσταση του Ειδικού Τέλους Ακινήτων (ΕΕΤΗΔΕ) από ένα μειωμένο ενιαίο φόρο ακινήτων, επισημαίνει η ΔΗΜΑΡ σε ανακοίνωση της ενόψει της άφιξης εκ νέου της Τρόικας στην Αθήνα την επόμενη εβδομάδα.
Η ΔΗΜΑΡ σημειώνει επιπλέον ότι στα μέτρα που θα πρέπει να ληφθούν είναι επίσης η μείωση της επιβάρυνσης από δάνεια των υπερχρεωμένων νοικοκυριών, ο διακανονισμός των ληξιπρόθεσμων οφειλών με αυξημένο αριθμό δόσεων και η μείωση του ΦΠΑ στην εστίαση.
imerisia.gr 

«Η κυβέρνηση κλιμακώνει την επίθεση στην πλειοψηφία της κοινωνίας»

Η τρικομματική κυβέρνηση κλιμακώνει την επίθεση στην πλειοψηφία της κοινωνίας, τονίζει σε ανακοίνωσή του ο ΣΥΡΙΖΑ και προσθέτει ότι ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς, χέρι- χέρι με την τρόικα, υλοποιούν το σχέδιο της περαιτέρω διάλυσης του κοινωνικού κράτους και αποδόμησης των εργασιακών σχέσεων, του κλεισίματος των επιχειρήσεων, των ιδιωτικοποιήσεων και των απολύσεων, «πανηγυρίζοντας» ταυτόχρονα για την καταστροφή της Κύπρου. 
 
Την ίδια στιγμή, προσθέτει η ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ, το ΠΑΣΟΚ και η ΔΗΜΑΡ, αντί να διαγκωνίζονται μεταξύ τους για το ποιος θα διαφοροποιηθεί, επικοινωνιακά, περισσότερο από την κυβερνητική γραμμή, θα πρέπει να εξηγήσουν στον ελληνικό λαό γιατί συνεχίζουν να στηρίζουν το μνημόνιο της καταστροφής. 
nooz.gr 

Π. Καμμένος: Η ευχή μας είναι η Κύπρος να μην μπει στη διαδικασία του εκβιασμού

Την πεποίθησή του ότι η Κύπρος θα μπορέσει εν τέλει να μην εμπλακεί στη λογική των μνημονίων, εξέφρασε ο πρόεδρος των Ανεξάρτητων Ελλήνων Πάνος Καμμένος ο οποίος βρίσκεται στην Κύπρο και συναντήθηκε με τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκο Αναστασιάδη.
 Π. Καμμένος: Ευχή μας η Κύπρος να μη μπει στη διαδικασία εκβιασμού των μνημονίων. Στην Κύπρο ο πρόεδρος των Ανεξάρτητων Ελλήνων, συναντήθηκε με τον Πρόεδρο Νίκο Αναστασιάδη
 «Μεταφέρουμε τη στήριξη του ελληνικού λαού, που επί τρία χρόνια ζει μέσα στην απειλή των μνημονίων, στην ξένη κατοχή της τρόικας, στην πολιτική της κ. Μέρκελ που έχει φέρει τον ελληνικό λαό σε πλήρη εξαθλίωση, την οικονομία σε ύφεση», σημείωσε ο κ. Καμμένος και πρόσθεσε ότι αυτή η πολιτική έχει καταφέρει να δημιουργήσει 1.800.000 ανέργους στην Ελλάδα, 4.500 αυτοκτονίες, επιχειρήσεις που κλείνουν. Στο σημείο αυτό ευχήθηκε να μην συμβούν τα ίδια στην Κύπρο.
«Η ευχή μας είναι η Κύπρος να μην μπει σε αυτή τη διαδικασία του εκβιασμού. Με το καλημέρα της ανάληψης των καθηκόντων από τον πρόεδρο ξεκίνησαν με απειλές και με εκβιασμούς», ανέφερε χαρακτηριστικά.
Ο πρόεδρος των Ανεξάρτητων Ελλήνων δήλωσε τέλος πως «ο ελληνισμός και της μητροπολιτικής Ελλάδος θα είναι δίπλα στην προσπάθεια της απεμπλοκής της Κύπρου από αυτό τον εκβιασμό».
«Είναι άδικο να σχεδιάζουν κάποια κέντρα αποφάσεων με ψεύτικα στοιχεία [...] και στοχοποιώντας δύο τράπεζες να προσπαθήσουν να εγκλωβίσουν έναν ολόκληρο λαό», συνέχισε και κατέληξε σημειώνοντας: «Είμαι βέβαιος ότι θα βρεθεί η λύση της απεμπλοκής και το μήνυμα θα είναι ο ελληνισμός ενωμένος να καταφέρει να φύγει και από αυτή την ξένη κατοχή, τη γερμανική κατοχή».
inews.gr 

Θλιβερή πρωτιά της Ελλάδας στην ανεργία

Στο 12% διαμορφώθηκε το ποσοστό ανεργίας στην Ευρωζώνη τον Φεβρουάριο, παραμένοντας σταθερό σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα, όπως προκύπτει από τα στοιχεία που έδωσε σήμερα στη δημοσιότητα η Eurostat, ενώ η Ελλάδα έχει για μια ακόμη φορά την πρωτιά στα ποσοστά ανεργίας σε σχέση με τις υπόλοιπες χώρες της Ευρωζώνης.
thliveri-protia-tis-elladas-stin-anergia-stin-eyrozoni
Πιο αναλυτικά, στην Ε.Ε.-27, η ανεργία αυξήθηκε ελαφρώς στο 10,9% από 10,8% που ήταν τον Ιανουάριο. Σημειώνεται ότι και στις δύο ζώνες τα ποσοστά σημείωσαν αύξηση σε σχέση με τον Φεβρουάριο του 2012, όταν είχαν διαμορφωθεί στο 10,9% και 10,2%, αντίστοιχα. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της ευρωπαϊκής στατιστικής υπηρεσίας, οι άνεργοι στην Ε.Ε.-27 ανήλθαν σε 26,338 εκατομμύρια, εκ των οποίων τα 19,071 εκατομμύρια ήταν στην Ευρωζώνη.

Μεταξύ των κρατών - μελών, τα χαμηλότερα ποσοστά ανεργίας καταγράφονται στην Αυστρία (4,8%), στη Γερμανία (5,4%), στο Λουξεμβούργο (5,5%) και στην Ολλανδία (6,2%), ενώ τα υψηλότερα ποσοστά παρατηρούνται στην Ελλάδα (26,4% τον Δεκέμβριο του 2012), στην Ισπανία (26,3%) και στην Πορτογαλία (17,5%). 
newpost.gr 

Μαρία Κόλλια Τσαρουχά: Κατώτατος μισθός

Ερώτηση της Μαρίας Κόλλια-Τσαρουχά
ΣΤ΄ Αντιπροέδρου της Βουλής των Ελλήνων - Βουλευτής Ν. Σερρών



ΒΟΥΛΗ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ

Αριθ. Πρωτ. 9060/02.04.2013

ΕΡΩΤΗΣΗ

Προς τους κ.κ. Υπουργούς Οικονομικών, Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας

Θέμα:  Κατώτατος μισθός

Επειδή:
Η ρήτρα της συγκρίσιμης ευθυγράμμισης – ανταγωνιστικής υποτίμησης – με τις χώρες τις Κεντρικής και Ν.Α. Ευρώπης (σελ. 713 ΦΕΚ Α΄28/14.2.2012 του Ν.4046/2012 – Δεύτερο Μνημόνιο) αποτελεί μια διαρκή και μόνιμη ρήτρα της ελληνικής αγοράς εργασίας ανεξαρτήτως της πορείας της οικονομίας και της βιωσιμότητας του δημοσίου χρέους.
Σύμφωνα με το Τρίτο Μνημόνιο, όπου εκτός των μειώσεων που είχαν επιβληθεί κατά 22% και 32% στους κατώτερους μισθούς και της κατάργησης της Εθνικής Γενικής Συλλογικής Σύμβασης, καθορίζεται νέο σύστημα διαμόρφωσης νόμιμου μισθού για τους εργαζόμενους του ιδιωτικού τομέα όλης της χώρας και προβλέπονταν: «Με την παρούσα διάταξη θεσπίζεται νέο σύστημα καθορισμού νόμιμου κατώτατου μισθού υπαλλήλων και ημερομισθίου εργατοτεχνιτών, το οποίο τίθεται σε ισχύ την 1.4.2013 (...). Κατά το Α' τρίμηνο του 2014 το σύστημα αυτό αξιολογείται ως προς την απλότητα και αποτελεσματικότητα της εφαρμογής του, τη μείωση της ανεργίας, την αύξηση της απασχόλησης και τη βελτίωση της ανταγωνιστικότητας». Όσον αφορά στον κατώτατο μισθό επισημαίνεται η πρόβλεψη του Πρώτου Μνημονίου, σύμφωνα με την οποία όλες οι Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας μπορούν να αποκλίνουν από τα εκάστοτε όρια της Εθνικής Γενικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας και που στο εξής θα διαμορφώνει μονομερώς η κυβέρνηση.
Με τη διαδικασία για την θεσμοθέτηση του νέου μηχανισμού βάσει του οποίου θα ορίζεται το ύψος του κατώτατου μισθού να έχει ολοκληρωθεί, το κείμενο του υπουργείου Εργασίας, το οποίο έχει δοθεί στην τρόικα και με βάση το οποίο προβλέπεται διάλογος με τη ΓΣΕΕ και τις εργοδοτικές οργανώσεις, ορίζει πως το ύψος θα καθορίζεται με τον συνυπολογισμό κριτηρίων όπως η ανεργία, η οικονομική συγκυρία, ο πληθυσμός όλων όσοι αμείβονται με τα κατώτατα όρια, η σχέση του κατώτατου με το μέσο εισόδημα, το όριο της φτώχειας, το κατώφλι ελάχιστης διαβίωσης. Επιπλέον, με συντελεστή επίδρασης στο ύψος του κατώτατου μισθού θα συνυπολογίζονται η ανασφάλιστη εργασία, η εισφοροδιαφυγή, η έκταση των ατομικών συμβάσεων έναντι των συλλογικών καθώς και γενικές παραδοχές, όπως η ανεργία, η παραγωγικότητα και ο ρυθμός ανάπτυξης.
Οι μισθοί στο Δημόσιο και στις ΔΕΚΟ θα πρέπει να ευθυγραμμιστούν με τους μισθούς του ιδιωτικού τομέα. Ο Ν.3986/2011 (σελ. 12-13 του ΦΕΚ Α 152/1-7-2011) αναφέρει ότι: «Οι μισθοί των εργαζομένων στις Δημόσιες Επιχειρήσεις θα είναι σε αρμονία με το νέο μισθολόγιο του Δημόσιου Τομέα» και ότι οι μισθοί του Δημοσίου «…θα είναι σε αρμονία με τους μισθούς του ιδιωτικού τομέα επιτυγχάνοντας μείωση του συνολικού μισθολογικού κόστους». Η σταδιακή ολοκλήρωση της υποχρέωσης αυτής θα πραγματοποιηθεί μέσα σε τρία χρόνια. Ως αποτέλεσμα θα έχει να συνδέσει όλους τους μισθούς - και των τριών μισθολογίων - στα επίπεδα που θα ισχύουν στον ιδιωτικό τομέα και που, αφού θα προσδιορίζεται μονομερώς από την κυβέρνηση, θα σημαίνει καταβαράθρωση των μισθών για όλα ανεξαιρέτως τα μισθολόγια στη χώρα και όχι αποκλειστικά μόνο στον ιδιωτικό τομέα.
Όσοι εργαζόμενοι λαμβάνουν τον κατώτατο μισθό και στα επίπεδα που έχει διαμορφωθεί στη χώρα μας πλήττονται περισσότερο και αποτελούν τα μεγαλύτερα θύματα της κρίσης. Η οικονομική κρίση έχει πλήξει δραματικά τον κατώτατο μισθό , που είναι θεσμοθετημένος σε 20 από τις 27 χώρες-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Όσον αφορά τις χώρες που έχουν υπαχθεί στο Μηχανισμό Στήριξης, ο κατώτατος μισθός είτε παραμένει στα ίδια επίπεδα είτε μειώνεται όπως συμβαίνει στη χώρα μας, όπου έχει  μειωθεί κατά ένα τέταρτο.


Σε αντίθεση με τις διαβεβαιώσεις της κυβέρνησης αλλά και προσωπικά του πρωθυπουργού κ. Α. Σαμαρά, ότι δεν υφίσταται ζήτημα περαιτέρω μείωσης του κατώτατου μισθού στη χώρα μας, η ελληνίδα Επίτροπος στην Ευρωπαϊκή Ένωση , κ. Μ. Δαμανάκη , επισήμανε ότι «το θέμα της μείωσης του κατώτατου μισθού είναι ανοιχτό και απολύτως εξαρτημένο με τις επιδόσεις της Ελλάδας στην υλοποίηση της συμφωνίας του Δεκεμβρίου». Η κ. Δαμανάκη, σε δηλώσεις που έκανε στην εφημερίδα «Κυριακάτικη Ελευθεροτυπία», υποστήριξε , πως το θέμα της μείωσης του κατώτατου μισθού δεν έχει κλείσει , όπως προκύπτει από τη θέση της Επιτροπής, ενώ θα εξαρτηθεί από τις επιδόσεις της ελληνικής οικονομίας όσον αφορά στην εφαρμογή της συμφωνίας του Δεκεμβρίου, η οποία εάν δεν κριθεί ικανοποιητική, μπορεί να επιφέρει όχι μόνο την μείωση του κατώτατου μισθού αλλά και τη λήψη νέων επιπρόσθετων μέτρων. 
Επειδή η υπ’ αριθμ. 7952/04.03.2013 ερώτησή μου αναφορικά με το θέμα της μείωσης του κατώτατου μισθού παραμένει αναπάντητη παρότι έχει παρέλθει αρκετό χρονικό διάστημα από την κατάθεσή της.

Ερωτώνται οι κ. κ. Υπουργοί:

Δεσμεύονται οι κ. κ. υπουργοί , ότι δεν θα υπάρξει καμία μελλοντική μείωση του ορίου του κατώτατου μισθού και που η κ. Επίτροπος έχει συνδέσει με την πορεία και τις επιδόσεις της ελληνικής οικονομίας σύμφωνα με το πρόγραμμα δημοσιονομικής προσαρμογής και οικονομικής πολιτικής που ακολουθείται;
Δεσμεύεται η κυβέρνηση , ότι όχι μόνο δεν θα υπάρξει μείωση όσον αφορά στον κατώτατο μισθό που ισχύει σήμερα αλλά και στους μισθούς του ευρύτερου και του στενού δημόσιου τομέα που σήμερα καλύπτονται από τα μειωμένα μετά τις διαδοχικές μνημονιακές προβλέψεις ειδικά μισθολόγια;
Την ίδια ώρα, σύμφωνα με δημοσιογραφικές πληροφορίες, η τρόικα δυναμώνει τις πιέσεις της σε ό,τι αφορά το θέμα των τριετιών, υποστηρίζοντας , πως οι οριζόντιες αυξήσεις και με βάση την προϋπηρεσία, δεν συμβάλουν στην ανταγωνιστικότητα των επιχειρήσεων και κατ' επέκταση στην ανταγωνιστικότητα της χώρας. Θα δεχθείτε την κατάργηση των τριετιών εφόσον το απαιτήσει και επιμείνει η τρόικα;

Αθήνα, 2 Απριλίου  2013
                                                                                                                                Η Ερωτώσα Βουλευτής

Μαρία Κόλλια Τσαρουχά
ΣΤ’  Αντιπρόεδρος της Βουλής των Ελλήνων
Βουλευτής Ν. Σερρών