Τρίτη 15 Νοεμβρίου 2011

ΑΝΔΡΕΑΣ ΜΟΥΝΤΡΑΚΗΣ: Ζητείται τόλμη από την Κυβέρνηση Παπαδήμου!



Η Ελλάδα βρίσκεται μπροστά στην ανάγκη για τη δημιουργία ενός νέου κοινωνικού συμβολαίου αφήνοντας πίσω τις δεκαετίες που γέννησαν και εξέθρεψαν τις καταστρεπτικές παθογένειες που βιώνουμε σήμερα. Ο ευδαιμονισμός της σπατάλης, της διαφθοράς, του διαπλοκής, της κενολογίας που με επιμέλεια “νομιμοποίησε” κυρίως η “γενιά του Πολυτεχνείου” είναι ανάγκη να αποδομηθούν στις συνειδήσεις των πολιτών.
Οι πολιτικοί των κομμάτων που ενδιαφέρθηκαν και συνεχίζουν να ενδιαφέρονται περισσότερο για τη μακροημέρευσή τους παρά για την ευημερία της χώρας, για την πάταξη της φοροδιαφυγής, για την αναβάθμιση της Παδείας και της Υγείας, κλπ. δεν έχουν καμία θέση στο πολιτικό περιβάλλον.
Αυτή τη στιγμή χρειαζόμαστε τολμηρούς, με νέες ιδέες, χωρίς να ζουν σε μια φαντασίωση, ανθρώπους που θα θέσουν τις βάσεις για μια επανεκκίνηση της χώρας˙ ανθρώπους που θα κατανοήσουν ότι η πολιτική του κράτους δε μπορεί να υπερασπίζεται τα συμφέροντα της κάθε είδους συντεχνίας, δε μπορεί να ελέγχεται από ομάδες που εμφορούνται από τις αρχές του ατομικού συμφέροντος, της κομματικής και πελατειακής διαπλοκής.
Αυτοί οι άνθρωποι θα πρέπει να κατανοήσουν ότι τα αγαθά της ελεύθερης πρόσβασης στη γνώση, της ελεύθερης μετακίνησης και επικοινωνίας, της ελεύθερης έκφρασης της γνώμης, του διαλόγου και του αντίλογου δεν αποτελούν προνόμια κάποιων που έχουν αυτοανακηρυχθεί εκπρόσωποι των αδικημένων και καταλαμβάνουν πλατείες, δρόμους, λιμάνια, αίθουσες πανεπιστημίων κ.ο.κ.
Όπως επίσης, οι νόμοι δεν εφαρμόζονται μόνο στους κοινωνικά ανίσχυρους. Δεν μπορεί μόνο να τιμωρείται ο μικρομεσαίος φοροφυγάς και όχι ο μεγαλογιατρός ή μεγαλοεπιχειρηματίας. Δεν είναι δυνατόν να γκρεμιστούν μόνο τα αυθαίρετα των οικονομικά ανίσχυρων και όχι των επιτήδειων με τις ιδιωτικές παραλίες. Η ισονομία είναι απαραίτητο συστατικό στοιχείο μιας ευνομούμενης πολιτείας και η απουσία της προκαλεί έντονες κοινωνικές εκρήξεις.
Στη χιλιοειπωμένη επανίδρυση του κράτους είναι αναγκαίο να υπάρξει δίκαιη φορολόγηση των πολιτών, αντιμετώπιση της δύσκαμπτης γραφειοκρατίας, ενίσχυση της επιχειρηματικότητας με προσανατολισμό την ευημερία του κοινωνικού συνόλου. Ο ρόλος του κράτους θα είναι προσανατολισμένος στον έλεγχο της εύρυθμης λειτουργίας μια ανταγωνιστικής αγοράς που δε θα συνθλίβει τα προνόμια του πολίτη (παιδεία, υγεία, σεβασμός στα δικαιώματα των μειοψηφιών κλπ.).
Παράλληλα το κράτος ως θεσμός που διαμορφώνει πολιτική ιδεολογία θα πρέπει να απαγκιστρωθεί από τις εθνικιστικές και άλλες ιδεοληψίες περί ελληνικής ανωτερότητας, θρησκευτικά προσδιοριζομένων συμμαχιών, τουρκικής ή όποιας άλλης απειλής και να στραφεί στην ορθολογική αντιμετώπιση της ευρωπαϊκής πραγματικότητας. ΟΙ ΚΑΙΡΟΙ ΟΥ ΜΕΝΕΤΟΙ. Δεν έχουμε άλλο χρόνο για χάσιμο. Η γενιά της Μεταπολίτευσης κατέστρεψε με τις αγκυλώσεις της την επόμενη, τη δική μας γενιά.
Αυτή θα πρέπει να είναι πλέον η Πυξίδα που θα πορευθούμε στο μέλλον, ώστε να μεγαλουργήσουμε σαν Χώρα πραγματικά και όχι εικονικά.
Υπάρχουν λοιπόν, τέτοιες δυνατότητες στην ελληνική κοινωνία;
Κάτι φαίνεται να αλλάζει στον Πολιτικό και Κοινωνικό μας Ορίζοντα.To θετικό των τελευταίων Ημερών με τη συγκρότηση της Νέας Κυβέρνησης Παπαδήμου είναι ότι τα κόμματα εξουσίας απέδειξαν ότι, έστω και την τελευταία στιγμή, μπορούν να βρεθούν στο κοινό τραπέζι για να τα «βρούν» έστω και το τελευταίο λεπτό, πριν τη λήξη του διαθέσιμου χρόνου. Ο κος Παπαδήμος έχει το πλεονέκτημα να μην είναι δέσμιος προεκλογικών υποχρεώσεων και να μπορεί να πει την Αλήθεια στον Ελληνικό λαό. Χωρίς επίπλαστα στοιχεία αλλά συνοδευόμενη και από συγκεκριμένες προτάσεις που θα δώσουν τη Χαμένη Ελπίδα στον Έλληνα και την Ελληνίδα, κάνοντας το χαμόγελο να ανθήσει και πάλι στα χείλη τους που το αφαίρεσε η Μαύρη περίοδος Παπανδρέου! Πολλά μένουν να γίνουν ακόμα αλλά κυρίως εκκρεμεί το πέρασμα της Σκυτάλης στους Πολιτικούς Ηγέτες του αύριο που θα κάνουν σιγά σιγά την εμφάνισή τους μέσα από τα μικρότερα  πολιτικά κόμματα. Τη μόνη Ελπίδα για τον Τόπο!  
ΑΝΔΡΕΑΣ ΜΟΥΝΤΡΑΚΗΣ
ΜΕΛΟΣ Κ.Ε. ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗΣ ΣΥΜΜΑΧΙΑΣ,
ΤΟΜΕΑΡΧΗΣ ΥΠΟΔΟΜΩΝ ΚΑΙ ΜΕΤΑΦΟΡΩΝ
ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗΣ ΣΥΜΜΑΧΙΑΣ



Διαβάστε κι αυτά, είναι σχετικά:
Σχετικοί Δικτυακοί Τόποι:  

Ζωή πέρα από την Κρίση … 2011 Έτος Εθελοντισμού! Του Ανδρέα Μουντράκη http://political-ethics-for-the-national-int.blogspot.com/2011/08/2011.html
Υποστηρίζουμε & ενισχύουμε τον εθελοντισμό ως στάση ζωής...

.................................................................................................

Οι ΄΄Καντάφι΄΄ των Πανεπιστήμιων του Ανδρέα Μουντράκη
http://political-ethics-for-the-national-int.blogspot.com/2011/09/blog-post_6481.html Αρκεί να εκλείψει ο Κανταφισμός των μεγαλοκαθηγητών και των φοιτητοπατέρων που οδηγούν την ανώτατη παιδεία σε αφανισμό και μαρασμό κατασπαταλώντας το ταλέντο της νέας γενιάς!
.....................................................................................................

Ανακοίνωση Τομέα Υποδομών ΔΗΣΥ για το νομοσχέδιο περί αδειών δόμησης http://political-ethics-for-the-national-int.blogspot.com/2011/10/blog-post_4137.html

Σχετικά με το σχέδιο νόμου «Νέος τρόπος έκδοσης αδειών Δόμησης» σημειώνουμε τα εξής:
Η θέση της ΔΗ.ΣΥ επί του ανωτέρω νομοσχεδίου είναι:
Ανδρέας Μουντράκης
Υπεύθυνος τομέα Υποδομών & Μεταφορών - Μέλος Κεντρικής Επιτροπής
...........................................................................................................

Ομιλία Ανδρέα Μουντράκη στη 2η Συνεδρίαση Κεντρικής Επιτροπής 15/10/11 http://political-ethics-for-the-national-int.blogspot.com/2011/10/2-151011.html
Υπεύθυνος τομέα Υποδομών & Μεταφορών - Μέλος Κεντρικής Επιτροπής

Η εισήγηση του Ανδρέα Μουντράκη 2η Συνεδρίαση Κεντρικής Επιτροπής ΔΗΣΥ 15.10.11 Αθηναΐς

Προβάλλετε ή σχολιάστε την ανάρτηση

Σχόλιο που έχει ταυτότητα χρήστη δημοσιεύεται χωρίς λογοκρισία, αρκεί πάντα η κριτική αυτή να είναι κόσμια.

Ζητώ την κατανόηση σας!!!  Από τους ανώνυμους χρήστες, οι οποίοι ως συνήθως αβασάνιστα και χωρίς προσωπικό κόστος γίνονται αμετροεπείς υβριστές.

Θέκλα Παρασκευούδη: "Εταιρική Κοινωνική Ευθύνη, το αντίδοτο στην οικονομική κρίση;"



Πρόεδρος Δ.Σ. του Εθνικού Οργανισμού Περιβάλλοντος (ΜΚΟ) & Υπεύθυνη περιφερειακών Μ.Μ.Ε. της Δημοκρατικής Συμμαχίας
Η τεταμένη οικονομική περίοδος που διανύουμε έχει αφήσει τα αποτυπώματα της σε κάθε πτυχή της κοινωνίας μας. Η περίοδος αυτή απέχει μακράν από φάσεις ανάπτυξης και άνθησης της επιχειρηματικής δραστηριότητας. Στασιμότητα και δυσπραγία χαρακτηρίζουν το επιχειρηματικό περιβάλλον. 

Η δύσκολη κατάσταση φανέρωσε πιο έντονα τις αδυναμίες της κάθε επιχείρησης ξεχωριστά αλλά και τις λάθος κινήσεις.
Παράλληλα, ο κάθε οργανισμός καλείται να υπερασπιστεί τα κεκτημένα του. Όμως, από αυτές τις στάχτες μπορεί να γεννηθεί κάτι καινούριο.
Τα παλαιότερα έτη, όπου η οικονομία – όπως νομίζαμε- "άνθιζε", κανείς δεν είχε στρέψει την προσοχή του στο περίγυρο του, τόσο στο φυσικό περιβάλλον όσο και στο ανθρώπινο.
Το υπάρχον οικονομικοπολιτικό σκηνικό βασίστηκε σε ένα σύστημα αξιών, που έμπρακτα αποδείχτηκε σαθρό και αναποτελεσματικό, καθώς δεν ήταν ανθρωποκεντρικό. Οι συνέπειες είναι εμφανείς και τις βιώνουμε με διαφορετικές εκφάνσεις και σε διάφορα πεδία.
Η άποψη πως η οικονομική και κοινωνική κατάσταση πηγάζει και από την έλλειψη της εταιρικής ηθικής από την φιλοσοφία και την καθημερινότητα των επιχειρήσεων λαμβάνει συνεχώς έδαφος.
Την θέση της ανάπτυξης την έχει καταλάβει η προσαρμοστικότητα. Νέες συνθήκες δημιουργούνται καθημερινά, με ρυθμούς και ταχύτητες που δεν αφήνουν πολλά περιθώρια, παρά μόνο να προσαρμοστείς.
Αυτή η κατάσταση μας οδηγεί να βρούμε λύσεις με μακροχρόνια αποτελέσματα, με διάρκεια στον χρόνο ενώ θα απορροφούν τους κραδασμούς. Η ανάγκη αλλαγής σκεπτικού και η υιοθέτηση ενός συστήματος που περιλαμβάνει την ευθύνη και την επιχειρηματική ηθική, προαπαιτείται.
Στο πλαίσιο αυτό αναδεικνύεται η Εταιρική Κοινωνική Ευθύνη (ΕΚΕ), περιλαμβάνοντας στοιχεία αναζήτησης και προβληματισμού. Σήμερα, περισσότερο από ποτέ, είναι η ώρα για υλοποίηση αυτών των δράσεων. Ο ρόλος της θα αναβαθμιστεί, θα γίνει πιο αποφασιστικός και καθοριστικός.
Η EKE έρχεται ως εργαλείο των επιχειρήσεων, ως το αντίδοτο. Αποτελεί αναγκαιότητα για τα νέα κοινωνικοοικονομικά δεδομένα ως μέσο σχεδιασμού επιχειρησιακής στρατηγικής.
Η Ε.Κ.Ε, διέπεται από την αναγνώριση των προβλημάτων που αντιμετωπίζει τόσο το φυσικό περιβάλλον όσο και η κοινωνία. Άλλωστε, η προώθηση της εμπεριέχει το σεβασμό που επιδεικνύουν οι επιχειρήσεις στο πολιτισμό, στην ανθρώπινη αξιοπρέπεια, στην παροχή ίσων ευκαιριών, στη βελτίωση ποιότητας ζωής και πάνω από όλα στην διατήρηση του περιβάλλοντος που έχουμε κληρονομήσει και οφείλουμε να προστατεύσουμε για να το κληροδοτήσουμε υγιές και ασφαλές.
Από την άλλη, οι επιχειρήσεις αποτελούν αναπόσπαστο κομμάτι της κοινωνίας και άρρηκτα συνδεδεμένες από το ίδιο το κοινωνικό σύνολο. Αυτή η αμφίδρομη σχέση αποτελεί το μυστικό της επιτυχημένης συνταγής!
Ο ρόλος των επιχειρήσεων χαρακτηρίζεται κρίσιμος στην προσπάθεια ανταγωνισμού με άλλες ευρωπαϊκές χώρες.
Οι εφαρμογές της ΕΚΕ ωθούν τις επιχειρήσεις σε ένα κώδικα δεοντολογίας, ένα κώδικα σεβαστό και αποδεκτό από όλους και για όλους, που θα προκύψει από την ενισχυμένη σχέση της κοινωνίας και της προώθησης περιβαλλοντικά υπεύθυνων προϊόντων και υπηρεσιών.
Στόχος της ΕΚΕ δεν είναι η διαφήμιση και η προβολή των εταιρειών ως ευαισθητοποιημένες απέναντι στο κοινωνικό σύνολο λόγω «μόδας». Είναι η έμπρακτη απόδειξη με στόχο την ισόρροπη επίτευξη κερδοφορίας και βιώσιμης ανάπτυξης. Ανάπτυξη με κοινωφελή σκοπό!
Άλλωστε, οι δράσεις ξεκινούν από την θεμελιώδη αρχή της δημοκρατίας και του σεβασμού των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.
Στις σύγχρονες οικονομίες, οι επιχειρήσεις κρίνονται με βάση τη μακροχρόνια κερδοφορία τους, η οποία μεγιστοποιεί το κέρδος αλλά και την διάρκεια τους. Η κοινωνική ευθύνη των επιχειρήσεων αποτελεί αρχή που ταιριάζει στην οικονομία της ελεύθερης αγοράς.
Η ΕΚΕ είναι επένδυση με απτά αποτελέσματα.
Αρχικά, η αναγνώριση μιας εταιρείας ως κοινωνικά υπεύθυνης, βοηθά στη βελτίωση της εσωτερικής συνοχής, μεταξύ των εργαζομένων, με ταυτόχρονη αύξηση της παραγωγικότητας τους. Επιπλέον, η εμπιστοσύνη του καταναλωτή θα ενισχυθεί και θα γίνει συνείδηση. Τα κριτήρια κατανάλωσης έχουν αλλάξει. Ο κόσμος είναι ευαισθητοποιημένος, άρα οι επιχειρήσεις καλούνται να ακολουθήσουν την τάση.
Άλλωστε, η συνεισφορά τους στο κοινωνικό και φυσικό περιβάλλον, βελτιώνει τις σχέσεις εμπιστοσύνης με μεγαλύτερες επιχειρήσεις, για τις οποίες πιθανότατα αποτελούν προμηθευτή, υπεργολάβο ή συνεργάτη κάθε μορφής, όπως και την θετική εικόνα της επιχείρησης σε τοπικό, περιφερειακό ή κλαδικό επίπεδο. Η εξοικονόμηση κόστους με την ταυτόχρονη διασφάλιση της αποτελεσματικότητας των επενδύσεων για το περιβάλλον συμβάλλει θετικά στην φήμη της επιχείρησης.
Η εργατική νομοθεσία είναι η ραχοκοκαλιά για το πώς ενεργούν οι εργαζόμενοι, οι δράσεις που διέπουν την Ε.Κ.Ε. είναι κάτι επιπλέον, είναι προσφορά.
Ενδεικτικά είναι τα αποτελέσματα έρευνας που εμφανίζουν τους ευρωπαίους καταναλωτές να επηρεάζονται οι αγοραστικές τους αποφάσεις από την Ε.Κ.Ε και ένας στους πέντε είναι διαθέσιμοι να πληρώσουν ακριβότερα προϊόντα με περιβαλλοντικό και κοινωνικό υπόβαθρο ή να σαμποτάρουν μέσα από την αποχή κατανάλωσης προϊόντων που παράγουν επιχειρήσεις οι οποίες καταστρατηγούν βασικούς κανόνες ΕΚΕ.
Οι επιχειρήσεις απαρτίζονται από ανθρώπους, η ΕΚΕ επενδύει στους ανθρώπους, συνεπώς η αλλαγή κουλτούρας θα συνεισφέρει όχι μόνο στην ανάπτυξη του κέρδους αλλά και στην αναβάθμιση των ίδιων. Η ενθάρρυνση για προσφορά, προωθεί την ανάπτυξη της συλλογικότητας με επίκεντρο και αποδέκτη τον ίδιο τον άνθρωπο. 



Της Θέκλας Παρασκευούδη,
Πρόεδρος  Δ.Σ. Ελληνικού Οργανισμού Περιβάλλοντος (ΜΚΟ)
Υπεύθυνη Περιφερειακών ΜΜΕ Δημοκρατικής Συμμαχίας
www.thekla.gr





Δημοσιεύτηκε στο ένθετο τεύχος  "Αφιέρωμα στην Εταιρική Κοινωνική Ευθύνη", της
 εφημερίδας Ελεύθερος Τύπος  το Σάββατο 12 Νοεμβρίου 2011 στην σελίδα 20.




 Πηγή: Δευτέρα, 14 Νοέμβριος 2011 10:30 http://thekla.gr/
Εταιρική Κοινωνική Ευθύνη, το αντίδοτο στην οικονομική κρίση; http://thekla.gr/index.php/component/k2/item/417-etairiki-koinoniki-eithini-to-antidoto-stin-oikonomiki-krisi.html



Διαβάστε κι αυτά, είναι σχετικά:
Σχετικοί Δικτυακοί Τόποι:  

Θέκλα Παρασκευούδη: "Εταιρική Κοινωνική Ευθύνη, το αντίδοτο στην οικονομική κρίση;"

 Θέκλα Παρασκευούδη: "Εταιρική Κοινωνική Ευθύνη, το αντίδοτο στην οικονομική κρίση;"

από τον Chris Sintiki, Δευτέρα, 14 Νοέμβριος 2011 στις 9:52 μ.μ. http://www.facebook.com/note.php?note_id=291866914168734

 Θέκλα Παρασκευούδη: "Εταιρική Κοινωνική Ευθύνη, το αντίδοτο στην οικονομική κρίση;"



 Θέκλα Παρασκευούδη: "Εταιρική Κοινωνική Ευθύνη, το αντίδοτο στην οικονομική κρίση;"

από τον Χρήστος Α. Κατσαρός, Δευτέρα, 14 Νοέμβριος 2011 στις 9:53 μ.μ. https://www.facebook.com/note.php?note_id=292609040769347

 

Θέκλα Παρασκευούδη: "Εταιρική Κοινωνική Ευθύνη, το αντίδοτο στην οικονομική κρίση;"

από τον Christos A. Katsaros, Δευτέρα, 14 Νοέμβριος 2011 στις 9:55 μ.μ. http://www.facebook.com/note.php?note_id=116443888468436
Προβάλλετε ή σχολιάστε την ανάρτηση

Σχόλιο που έχει ταυτότητα χρήστη δημοσιεύεται χωρίς λογοκρισία, αρκεί πάντα η κριτική αυτή να είναι κόσμια.

Ζητώ την κατανόηση σας!!!  Από τους ανώνυμους χρήστες, οι οποίοι ως συνήθως αβασάνιστα και χωρίς προσωπικό κόστος γίνονται αμετροεπείς υβριστές.