Τετάρτη 6 Μαρτίου 2013

"ΕΠΙΚΟΥΡΙΚΕΣ ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ" ΕΡΩΤΗΣΗ ΜΑΡΙΑΣ ΚΟΛΛΙΑ – ΤΣΑΡΟΥΧΑ



ΕΡΩΤΗΣΗ ΣΤ' ΑΝΤΙΠΡΟΕΔΡΟΥ ΤΗΣ ΒΟΥΛΗΣ ΚΑΙ ΒΟΥΛΕΥΤΗ Ν.ΣΕΡΡΩΝ 
ΜΑΡΙΑΣ ΚΟΛΛΙΑ-ΤΣΑΡΟΥΧΑ 

ΒΟΥΛΗ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ
Αριθ. Πρωτ.: 7187/14.02.2013
ΕΡΩΤΗΣΗ

Προς τον κ. Υπουργό Οικονομικών

Θέμα:  Επικουρικές συντάξεις

Οι εξαγγελίες του Υπουργού Εργασίας, όσον αφορά τις αλλαγές στο τρόπο υπολογισμού των επικουρικών συντάξεων και που θα φέρουν πλήρη ανατροπή στο ισχύον σήμερα καθεστώς, προμηνύουν νέο γύρο μειώσεων στις ήδη χαμηλές παροχές των επικουρικών συντάξεων, αποτέλεσμα της δύσκολης οικονομικής κατάστασης των ασφαλιστικών φορέων που οι περισσότεροι διατηρούν μεγάλα ελλείμματα. Σε πρόσφατες δηλώσεις του για το θέμα των επικουρικών συντάξεων, ο κ. Υπουργός ανέφερε, ότι θα μπουν πλέον στη λογική της εισφοράς-παροχής και θα εξορθολογιστούν, όπως έγινε και με τα εφάπαξ, δίχως όμως να δώσει επιπρόσθετες λεπτομέρειες.
Παρότι με το σημερινό καθεστώς, που ισχύει, δεν επέρχονται αλλαγές στις επικουρικές συντάξεις μέχρι το 2014 εκτός των μειώσεων που έχουν ήδη ψηφιστεί, με τις εξαγγελίες του υπουργού ως αλλαγές προκύπτει καθαρά η πρόθεση του Υπουργείου για νέες επιπλέον περικοπές στις επικουρικές συντάξεις, και που θα εφαρμοστούν οριζόντια και πάλι σε όλους, νυν και υποψήφιους συνταξιούχους.
Ειδικότερα, σύμφωνα με το νέο σύστημα:
Ενώνονται τα αποθεματικά των υγιών ταμείων με τα ελλείμματα των προβληματικών, ενώ το ύψος της καταβαλλόμενης σύνταξης θα είναι σε άμεση συνάρτηση με τις εισπραττόμενες εισφορές αλλά και με τον αριθμό των συνταξιούχων. Όσο λιγότερες θα είναι οι εισπράξεις από τις τρέχουσες εισφορές τόσο χαμηλότερη η σύνταξη. Όσο περισσότεροι οι συνταξιούχοι τόσο μικρότερη η επικουρική. Η σύνταξη, που θα καταβάλλεται, θα εξαρτάται από το εάν και πόσο πληρώνουν οι σημερινοί εργαζόμενοι και εργοδότες.
Αλλάζει ριζικά ο δεύτερος πυλώνας της κοινωνικής ασφάλισης. Όπως έχουν επισημάνει ειδικοί σε δηλώσεις τους «οι νέες επικουρικές συντάξεις που θα καταβάλλονται αρχίζοντας από την 1/1/2015 θα έχουν πολύ μικρή σχέση με αυτές, που καταβάλλονται σήμερα. Ουσιαστικά, το συνολικό ποσό των επικουρικών συντάξεων που θα καταβάλλεται κάθε χρόνο δεν θα υπερβαίνει το ποσό των εισφορών που θα έχει λάβει το ΕΤΕΑ κατά τον προηγούμενο χρόνο. Το ισχύον ποσό της σύνταξης που καταβάλλεται σήμερα θα παίζει ρόλο μόνο σε ό,τι αφορά τον προσδιορισμό της αναλογίας με την οποία θα υπολογιστεί η νέα παροχή πάνω στο ποσό που τελικά θα διανεμηθεί».
«Λαμβάνοντας υπόψη το γεγονός ότι η σχέση εισφορών και παροχών βαίνει από το κακό στο χειρότερο (αύξηση ανεργίας, αύξηση συνταξιούχων κλπ), τότε, αρχίζοντας από το 2015, οι παροχές επικούρησης θα κάνουν μια μεγάλη βουτιά η οποία θα χειροτερεύει χρόνο με το χρόνο, καθώς θα επιδεινώνεται η σχέση εισφορών και παροχών. Τελικά κατάληξη αυτής της υπόθεσης θα είναι η περιθωριοποίηση και ουσιαστική εξαφάνιση των επικουρικών συντάξεων. Αυτό σημαίνει ότι αν, για παράδειγμα, οι εισπραττόμενες εισφορές αντιστοιχούν στο 70% των καταβαλλόμενων συντάξεων, τότε οι συντάξεις θα μειωθούν αυτόματα κατά 30% για το συγκεκριμένο έτος».  
Ερωτάται ο κ. Υπουργός:
Ποια είναι η αναλυτική κατάσταση των αποθεματικών ανά φορέα; Γιατί δεν αναζητούνται εναλλακτικοί πόροι χρηματοδότησης του ασφαλιστικού συστήματος, ώστε να αποτραπούν νέες μειώσεις στις συντάξεις; Υπάρχουν νέες αναλογιστικές μελέτες για τα επικουρικά ταμεία κι εφόσον ναι, για ποια ταμεία; Πότε εκπονήθηκαν αυτές οι αναλογιστικές μελέτες; Σύμφωνα με δημοσιεύματα πηγές του Υπουργείου Εργασίας υπολογίζουν, ότι το ύψος της επικουρικής σύνταξης, που θα μπορούσε να καταβάλει το νέο υπερ-ταμείο επικουρικής ασφάλισης σύμφωνα με τα σημερινά δεδομένα προκειμένου να είναι βιώσιμο, θα κυμαίνεται περίπου στα 200 - 250 ευρώ, ενώ νέες μειώσεις δεν αποκλείεται να τεθούν σε εφαρμογή τους επόμενους μήνες καθώς το ΕΤΕΑ βρίσκεται σε δυσχερή θέση και εμφανίζει έλλειμμα 1,1 δις ευρώ. Επιβεβαιώνει το υπουργείο τις πληροφορίες αυτές; Σκοπεύει να προβεί σε άμεσες μειώσεις σε όσες περιπτώσεις τα επικουρικά ταμεία εμφανίζουν ελλείμματα; Πως προτίθεται το Υπουργείο να αντιμετωπίσει το πρόβλημα βιωσιμότητας, που εμφανίζει ήδη το ΕΤΕΑ, και το οποίο αναμένεται να επιδεινωθεί περαιτέρω ενόσω συνεχίζει η ίδια περιοριστική πολιτική;
Αθήνα, 11 Φεβρουαρίου 2013
                                                                                                                                       Η Ερωτώσα Βουλευτής

Μαρία Κόλλια Τσαρουχά
ΣΤ’  Αντιπρόεδρος της Βουλής των Ελλήνων
Βουλευτής Ν. Σερρών