Παρασκευή 16 Αυγούστου 2013

Π. Καψής: Κανένα «μαγείρεμα» στη μοριοδότηση

Eurokinissi/ΜΠΟΛΑΡΗ ΤΑΤΙΑΝΑ
Ο Παντελής Καψής τόνισε ότι «η διαδικασία και η επεξεργασία των στοιχείων έγινε αποκλειστικά ηλεκτρονικά, χωρίς την παραμικρή δυνατότητα παρέμβασης» (φωτογραφία αρχείου).
Δεν έγινε ούτε ήταν δυνατόν να γίνει το παραμικρό «ρουσφέτι» ή «μαγείρεμα», ξεκαθάρισε ο υφυπουργός για τη Δημόσια Τηλεόραση, Παντελής Καψής, σχετικά με τις ενστάσεις της ΠΟΣΠΕΡΤ σε ό,τι αφορά τη διαδικασία μοριοδότησης όσων έκαναν αίτηση να προσληφθούν στον μεταβατικό φορέα της Δημόσιας Τηλεόρασης.
Όπως τόνισε ο κ. Καψής «η διαδικασία και η επεξεργασία των στοιχείων έγινε αποκλειστικά ηλεκτρονικά, χωρίς την παραμικρή δυνατότητα παρέμβασης». «Ο πίνακας που δημοσιοποιήθηκε έγινε με βάση τα στοιχεία που περιλαμβάνονται στην αίτηση. Δεν είναι πίνακας προσληφθέντων. Για να γίνει η πρόσληψη τα στοιχεία αυτά θα ελεγχθούν, και όσοι υπογράψουν σύμβαση θα υπογράψουν και υπεύθυνη δήλωση ότι δεν έχουν άλλη απασχόληση», διευκρίνισε.
Σημείωσε ακόμη ότι η αναφορά σε «λάθη» αφορά την πιθανότητα να έχουν δοθεί λανθασμένα ή ανακριβή στοιχεία από κάποιους υποψήφιους, ενώ δίνεται η δυνατότητα επανόρθωσης και σε ενδιαφερόμενους οι οποίοι έχουν λησμονήσει να αναφέρουν στοιχεία όπως η προϋπηρεσία ή το πτυχίο, με αποτέλεσμα να έχουν λάβει λιγότερα μόρια από όσα δικαιούνται.
«Παρά την πίεση του χρόνου για την εφαρμογή της απόφασης του Συμβουλίου της Επικρατείας, επελέγη μια διαδικασία που αποκλείει κάθε δυνατότητα χαριστικών προσλήψεων πάσης φύσεως "ημετέρων"», υπογράμμισε.
Όπως είπε επίσης ο υφυπουργός «είναι προφανές πως όταν από 2.900 εργαζομένους προσλαμβάνονται λιγότεροι από 600, πολλοί άξιοι θα βρεθούν εκτός, σε ορισμένες περιπτώσεις μάλιστα θα προσληφθούν άτομα με λιγότερα προσόντα λόγω του συνυπολογισμού κοινωνικών κριτηρίων». «Αυτά τα προβλήματα», συμπλήρωσε, «δεν θα υπήρχαν αν μπορούσε να γίνει η εκπομπή της Δημόσιας Τηλεόρασης από τις εγκαταστάσεις της Αγίας Παρασκεύης, οπότε και θα προσλαμβάνονταν 2.000 εργαζόμενοι, οι οποίοι σήμερα είναι όμηροι της τυφλής κινητοποίησης της ΠΟΣΠΕΡΤ».
Σημείωσε τέλος ότι 1.800 εργαζόμενοι της πρώην ΕΡΤ υπέβαλαν αίτηση πρόσληψης στον μεταβατικό φορέα της Δημόσιας Τηλεόρασης.
Πηγή: ΑΜΠΕ, naftemporiki.gr 

Δολοφονημένη βρέθηκε η 25χρονη αεροσυνοδός που αναζητείτο

ΕΓΚΛΗΜΑ ΠΑΘΟΥΣ

Τη σκότωσε γιατί του ζήτησε να χωρίσουν!

Τη σκότωσε γιατί του ζήτησε να χωρίσουν!

Με τον πλέον τραγικό τρόπο «έκλεισε» η υπόθεση εξαφάνισης της 25χρονης αεροσυνοδού από τη Θεσσαλονίκη, τα ίχνη της οποίας είχαν χαθεί από την περασμένη εβδομάδα.
Η νεαρή γυναίκα βρέθηκε δολοφονημένη σε περιοχή κοντά στην εθνική οδό Αθηνών - Θεσσαλονίκης, στο ύψος του κόμβου των Ευζώνων.
Ως δράστης του εγκλήματος συνελήφθη ο ηλικίας 20 ετών σύντροφός της, ο οποίος ομολόγησε την πράξη του, υποδεικνύοντας το σημείο όπου είχε εναποθέσει το πτώμα της νεαρής αεροσυνοδού.
Σε βάρος του εκδόθηκε ένταλμα από τον ανακριτή Θεσσαλονίκης, για ανθρωποκτονία από πρόθεση, με βάση το οποίο συνελήφθη.
Οι διωκτικές αρχές εκτιμούν ότι επρόκειτο για έγκλημα ερωτικού πάθους, καθώς, όπως έγινε γνωστό, η νεαρή αεροσυνοδός είχε ζητήσει από τον 20χρονο να διακόψουν τη σχέση τους.
Οι έρευνες των αστυνομικών είχαν στραφεί από την πρώτη στιγμή της εξαφάνισης της 25χρονης στο περιβάλλον του δράστη. Ο τελευταίος, μάλιστα, κρυβόταν τις τελευταίες μέρες. Με δεδομένο ότι ο κλοιός στένευε γύρω από τον ίδιο, αποφάσισε να παραδοθεί τα ξημερώματα, ομολογώντας το έγκλημα που διέπραξε.
Λεπτομέρειες για τις συνθήκες της δολοφονίας αναμένεται να ανακοινωθούν αργότερα.
Στο σημείο όπου βρέθηκε το πτώμα της κοπέλας κλήθηκε ιατροδικαστής.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, imerisia.gr

To πολύ facebook μειώνει την ικανοποίηση από τη ζωή

ΑΜΕΡΙΚΑΝΙΚΗ ΕΡΕΥΝΑ



Το facebook μπορεί να βοηθά τους ανθρώπους, ιδίως τους νεότερους, να επικοινωνήσουν online, όμως παράλληλα υποσκάπτει το αίσθημα ευτυχίας και ικανοποίησης του χρήστη από τη ζωή και τον εαυτό του, σύμφωνα με μια νέα αμερικανική επιστημονική έρευνα.
Μάλιστα, όσο πιο μεγάλη χρήση του facebook κάνει κάποιος, τόσο μεγαλύτερες φαίνεται να είναι οι αρνητικές επιπτώσεις για την ψυχολογία του. Η νέα μελέτη έρχεται να προστεθεί σε άλλες, που τον τελευταίο καιρό απομυθοποιούν τα κοινωνικά δίκτυα, αναδεικνύοντας πλέον και τις αρνητικές όψεις τους, πέρα απ' τις θετικές.
Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον κοινωνικό ψυχολόγο νθαν Κρος του πανεπιστημίου του Μίσιγκαν, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό PLoS ONE, σύμφωνα με το BBC, μελέτησαν 82 νεαρούς ενήλικους χρήστες και παρακολούθησαν στενά επί δύο εβδομάδες  -μέσω τακτικών ερωτηματολογίων- με ποιόν τρόπο σχετιζόταν η χρήση του κοινωνικού δικτύου με τα αισθήματα ψυχικής ικανοποίησης κάθε χρήστη.
Το κεντρικό συμπέρασμα ήταν ότι όσο περισσότερο οι νέοι χρησιμοποιούσαν το facebook, τόσο χειρότερα ένιωθαν στη συνέχεια και τόσο περισσότερο το επίπεδο ικανοποίησής τους από τη ζωή έπεφτε. ξμως, όταν οι ίδιοι άνθρωποι είχαν άμεση, πρόσωπο με πρόσωπο, επικοινωνία με τους φίλους τους ή τηλεφωνικά, δεν ανέφεραν την ίδια αρνητική επίπτωση. Αντίθετα, μετά από τις άμεσες, αντί για τις online επαφές, ανέφεραν ότι ένιωθαν καλύτερα.
"Επιφανειακά, το facebook αποτελεί ένα πολύτιμο μέσο για την ικανοποίηση της βασικής ανθρώπινης ανάγκης για κοινωνικές επαφές. ξμως, αντί να βελτιώνει το αίσθημα ψυχικής ικανοποίησης, διαπιστώσαμε ότι μάλλον φέρνει το αντίθετο αποτέλεσμα- το υποσκάπτει", δήλωσε ο νθαν Κρος. "Πρόκειται για ζήτημα ζωτικής σημασίας, επειδή αφορά την ουσία της επίδρασης που τα κοινωνικά δίκτυα μπορούν να έχουν στις ζωές των ανθρώπων", πρόσθεσε ο ερευνητής Τζον Τζονίδης.
Η έρευνα έδειξε επίσης ότι οι χρήστες περνούν περισσότερη ώρα στο facebook, όταν νιώθουν μοναξιά, χωρίς όμως αυτό κατ' ανάγκη να τους κάνει μετά να νιώθουν καλύτερα.

Η μεσογειακή δίαιτα, ασπίδα κατά του διαβήτη

Ασπίδα κατά του διαβήτη η μεσογειακή διατροφή

Ασπίδα προστασίας κατά του διαβήτη τύπου 2 μπορεί να αποτελέσει η μεσογειακή διατροφή σε συνδυασμό με μία δίαιτα με χαμηλούς υδατάνθρακες, σύμφωνα με νέα έρευνα Ελλήνων και Ιταλών επιστημόνων.
Ασπίδα κατά του διαβήτη η μεσογειακή διατροφή

Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον δρ. Κάρλο Λα Βέκια του Ινστιτούτου Φαρμακολογικών Ερευνών «Μάριο Νέγκρι» του Μιλάνου, την Αντωνία Τριχοπούλου της Ιατρικής Σχολής του πανεπιστημίου Αθηνών και τον Δημήτρη Τριχόπουλο της Σχολής Δημόσιας Υγείας του πανεπιστημίου Χάρβαρντ, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό "Diabetologia" της Ευρωπαϊκής Ένωσης Μελέτης του Διαβήτη, μελέτησαν τις περιπτώσεις περίπου 22.300 Ελλήνων, από τους οποίους οι 2.330 εμφάνισαν διαβήτη σε μια περίοδο 11 ετών.
Η έρευνα έδειξε ότι όσοι ακολουθούσαν με σχετική συνέπεια τη Μεσογειακή διατροφή, είχαν μικρότερη πιθανότητα κατά 12% να εμφανίσουν διαβήτη. Οι άνθρωποι που έτρωγαν τους περισσότερους υδατάνθρακες (υψηλό γλυκαιμικό φορτίο), είχαν 21% μεγαλύτερη πιθανότητα να εμφανίσουν διαβήτη σε σχέση με όσους κατανάλωναν τους λιγότερους υδατάνθρακες (χαμηλό γλυκαιμικό φορτίο).
Όσοι έκαναν και τα δύο, δηλαδή, ακολουθούσαν πιστά τη Μεσογειακή διατροφή και, ταυτόχρονα, κατανάλωναν λίγους υδατάνθρακες, είχαν κατά μέσο όρο 20% μικρότερες πιθανότητες να αναπτύξουν διαβήτη, σε σχέση με όσους δεν τηρούσαν τη Μεσογειακή δίαιτα και, παράλληλα, έτρωγαν πολλούς υδατάνθρακες.
Σύμφωνα με τους ερευνητές, «ο ρόλος της Μεσογειακής διατροφής για τον έλεγχο του βάρους είναι ακόμα αμφιλεγόμενος, κάτι που σημαίνει πως η προστασία της Μεσογειακής δίαιτας δεν λειτουργεί μέσω της μείωσης του βάρους, αλλά μέσω διαφόρων αρκετών διατροφικών χαρακτηριστικών αυτού του είδους διατροφής».
Ένα ιδιαίτερο χαρακτηριστικό της Μεσογειακής διατροφής είναι η χρήση του έξτρα παρθένου ελαιόλαδου, που οδηγεί σε ευνοϊκή υψηλή αναλογία των μονοακόρεστων προς τα κορεσμένα λιπαρά οξέα, πράγμα που έχει ευεργετική επίπτωση στην ευαισθησία του οργανισμού απέναντι στην ινσουλίνη.
Από την άλλη, σύμφωνα με τους ερευνητές, μια διατροφή πλούσια σε υδατάνθρακες (δηλαδή με υψηλό γλυκαιμικό φορτίο) οδηγεί σε απότομες αυξήσεις της γλυκόζης (του σακχάρου) στο αίμα. Οι ερευνητές συμπεραίνουν πως «μια διατροφή χαμηλή σε γλυκαιμικό φορτίο, η οποία παράλληλα ακολουθεί πιστά τις αρχές της παραδοσιακής Μεσογειακής δίαιτας, μπορεί να μειώσει την εμφάνιση του διαβήτη τύπου 2».
Ο γλυκαιμικός δείκτης δείχνει πόσο αυξάνουν τα επίπεδα του σακχάρου στο αίμα, δύο έως τρεις ώρες μετά την κατανάλωση ενός τροφίμου που περιέχει υδατάνθρακες. Το γλυκαιμικό φορτίο αναφέρεται στην ποσότητα των υδατανθράκων που καταναλώνει ένας άνθρωπος, σε συνδυασμό με τον γλυκαιμικό δείκτη. Πρακτικά, ένα τρόφιμο με χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη, αν καταναλωθεί σε μεγάλες ποσότητες, μπορεί να έχει υψηλό γλυκαιμικό φορτίο, ενώ αντίστροφα ένα τρόφιμο με μέτριο ή υψηλό γλυκαιμικό δείκτη, αν καταναλωθεί σε μικρή ποσότητα, θα έχει χαμηλό γλυκαιμικό φορτίο.
ΠΗΓΗ: ethnos.gr

Σάλος με δηλώσεις της Ισινμπάγεβα για τον ρωσικό νόμο περί ομοφυλοφιλίας

«Επιτέθηκε» κατά συναθλητριών της


Σάλος με δηλώσεις της Ισινμπάγεβα για τον ρωσικό νόμο περί ομοφυλοφιλίας
 (Φωτογραφία:  Reuters )

Η Ελενα Ισινμπάγεβα την Τετάρτη έκανε όλο τον κόσμο να μιλάει για τη μεγάλη νίκη που πέτυχε στο άλμα επί κοντώ του Παγκοσμίου πρωταθλήματος της Μόσχας και μία ημέρα μετά, έκανε όλο τον κόσμο να σχολιάζει τις δηλώσεις της, σύμφωνα με τις οποίες τάχθηκε υπέρ του πολυσυζητημένου νόμου που ψηφίστηκε πρόσφατα στη Ρωσία και απαγορεύει την προπαγάνδα υπέρ των ομοφυλόφιλων. 

Μάλιστα, επιτέθηκε σε αθλήτριες της Σουηδίας, όπως η Εμα Γκριν-Τρεγκάρο, οι οποίες αγωνίστηκαν βάφοντας τα νύχια τους στα χρώματα του ουράνιου τόξου, που συμβολίζουν την απελευθέρωση των ομοφυλοφιλικών σχέσεων.
Οι δηλώσεις της Ρωσίδας παγκόσμιας πρωταθλήτριας έγιναν λίγη ώρα μετά την απονομή των μεταλλίων, έκαναν αμέσως τον γύρο του κόσμου και πυροδότησαν κύμα αντιδράσεων κυρίως στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, όπου ξέσπασε ένας «πόλεμος», καθώς άλλοι τις καταδίκασαν και άλλοι τις υπερασπίστηκαν.
Όπως μεταδίδεται από τα διεθνή πρακτορεία ειδήσεων, η Ισινμπάγεβα είπε στα αγγλικά: «Η στάση της (σ.σ. της Γκριν-Τρεγκάρο) δείχνει ασέβεια στη χώρα μας και στους πολίτες αυτής της χώρας, γιατί είμαστε Ρώσοι. Ίσως είμαστε διαφορετικοί από άλλους ευρωπαϊκούς λαούς. Εμείς δεν είχαμε τέτοια προβλήματα και δεν θέλουμε να έχουμε στο μέλλον. Έχουμε τους νόμους μας, που όλοι οφείλουν να σέβονται. Όταν πάμε σε άλλες χώρες, ακολουθούμε τους κανόνες των χωρών που μας φιλοξενούν. Δεν προσπαθούμε να επιβάλλουμε εκεί τους δικούς μας κανόνας, απλώς προσπαθούμε να τους σεβαστούμε. Θεωρούμε τους εαυτούς μας φυσιολογικούς μέσους ανθρώπους, τα αγόρια να ζούν με τα κορίτσια και οι γυναίκες με τους άνδρες. Αυτό προέρχεται από την ιστορία».
Και κατέληξε λέγοντας: «Ελπίζω το συγκεκριμένο πρόβλημα να μην καταστρέψει τους Χειμερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες του Σότσι».
Newsroom ΔΟΛ

ΠΗΓΗ:sports.in.gr 

«Ευάλωτα σε επιθέσεις» τα εργοστάσια πυρηνικής ενέργειας στις ΗΠΑ

Ευάλωτα σε επιθέσεις παρόμοιες της 11ης Σεπτεμβρίου
Στο στόχαστρο τρομοκρατών αμερικανικά πυρηνικά εργοστάσια
Τα αμερικανικά εργοστάσια πυρηνικής ενέργειας δεν είναι επαρκώς προστατευμένα από απειλές  -περιλαμβανομένης της κλοπής υλικού για την κατασκευή βόμβας που θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί σε επιθέσεις με στόχο την τήξη του πυρηνικού αντιδραστήρα- αναφέρει έκθεση του πανεπιστημίου του Τέξας που δόθηκε χθες στη δημοσιότητα.

Κανένας από τους 104 πυρηνικούς αντιδραστήρες για εμπορικούς σκοπούς ή τους τρεις για ερευνητικούς σκοπούς, που διαθέτει η χώρα, δεν είναι προστατευμένος απέναντι σε πιθανή επίθεση με πολλούς δράστες, όπως οι επιθέσεις που πραγματοποίησαν 19 αεροπειρατές την 11η Σεπτεμβρίου, αναφέρει σε έκθεσή της η επιτροπή Nuclear Proliferation Prevention Project (NPPP) του πανεπιστημίου του Τέξας.

Η Πυρηνική Ρυθμιστική Αρχή των ΗΠΑ (NRC) απαιτεί από τα πυρηνικά εργοστάσια να είναι προστατευμένα απέναντι σε πιθανές επιθέσεις από πέντε ή έξι δράστες, σύμφωνα με την έκθεση που τιτλοφορείται «Προστατεύοντας τις Αμερικανικές Πυρηνικές Εγκαταστάσεις από μία Τρομοκρατική Επίθεση».

Οι τρεις πυρηνικοί αντιδραστήρες στις ΗΠΑ που λειτουργούν για ερευνητικούς σκοπούς -περιλαμβανομένου ενός στο Γκέιτερσμπεργκ του Μαίριλαντ, που απέχει μόλις 39 χιλιόμετρα από τον Λευκό Οίκο- χρησιμοποιούν ως καύσιμο εμπλουτισμένο ουράνιο, το οποίο αν κλαπεί, μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την κατασκευή πυρηνικών όπλων, αναφέρει η έκθεση.

ΠΗΓΗ: newsbeast.gr