Πέμπτη 10 Νοεμβρίου 2011

ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΑΝΑΚΥΒΙΣΤΗΣΗ


Του Δρ. ΔΗΜΗΤΡΙΟΥ Α ΔΡΟΓΙΔΗ  Διδάκτωρος Ιστορίας Παν/μίου Paris 1 Pantheon Sorbonne 
                                                                τ. Υποτρόφου Unesco
                                                                Μέλος Κ Ε Δημοκρατικής Συμμαχίας
Ζ
ούμε μέσα στο «Θέατρο του Παραλόγου», αφού η Ελλάδα σύρεται σε ακυβερνησία. Γνωστός δημοσιογράφος έκανε την παρατήρηση ότι το Σύνταγμα εκδικείται από τη στιγμή που δεν ακολουθούμε τις συνταγματικές επιταγές. Πράγματι, οι ηγέτες του διπολικού συστήματος της μεταπολίτευσης φάνηκαν κατώτεροι των περιστάσεων.

·         Μήπως δε γνωρίζουν την κρισιμότητα των περιστάσεων;
·         Μήπως είναι εγκλωβισμένοι σε παλαιοκομματικές λογικές;
·         Μήπως φοβούνται να πάρουν πολιτικές πρωτοβουλίες;

Οι Ευρωπαίοι ηγέτες ετοιμάζονται να αντιμετωπίσουν την καταιγίδα της ευρωζώνης με επόμενα θύματα την Ιταλία και τη Γαλλία. Αυτό σημαίνει ότι η Ελλάδα μοιράζεται την ενοχή της ευρω-κατάρρευσης. Αλλά τα δυο κόμματα εξουσίας δεν έχουν το πολιτικό ανάστημα να ξεπεράσουν τον δρόμο της κομματικής λογικής. Οι δύο ηγέτες  παίζουν παιχνίδι διαπραγμάτευσης. Η  παράταξη της (σχετικής) πλειοψηφίας θέλει να εξασφαλίσει τη συναίνεση και να στηρίξει τις αποφάσεις της Ε. Ε. η αξιωματική αντιπολίτευση προσπαθεί να ξεπεράσει τα αντιμνημονιακά σύνδρομα και να συνεργαστεί χωρίς  πολιτικές απώλειες.
Από την ώρα που μπαίνουν σ’ αυτή τη λογική, δικαιώνεται η στρατηγική της Ντόρας Μπακογιάννη που είχε ψηφίσει μόνο επί της αρχής το Μνημόνιο Ι, για να πάρει η χώρα χρήματα. Μια σειρά λάθος χειρισμών κατάστρεψε την εθνική προσπάθεια και έφερε την κυβερνητική πλειοψηφία υπόλογη στην κοινωνία και την αξιωματική αντιπολίτευση να κάνει πολιτική αναδίπλωση.
Μέσα στην ελλειμματική πολιτική πραγματικότητα η ανάγκη συνεργασίας είναι επιβεβλημένη, διαφορετικά πρέπει να αποχωρήσουν οι πολιτικές παρουσίες που παραμένουν εγκλωβισμένες σε πρακτικές του παρελθόντος. Στην ουσία τα γεγονότα ξεπέρασαν τους πρωταγωνιστές και αυτοί αρνούνται να καταλάβουν την κρισιμότητα  των γεγονότων, ακόμη κι όταν ομολογούν την αναγκαιότητα συνεργασία, δε μπορούν να αρθούν στο ύψος των περιστάσεων.
Η επιλογή του Λουκά Παπαδήμου στη θέση του πρωθυπουργού «φοβίζει» τους πρωταγωνιστές (Ν. Δ. & ΠΑ.ΣΟ.Κ) γιατί δε μπορούν να ελέγχουν / κατευθύνουν απόλυτα τα γεγονότα στα δικά τους μέτρα. Η υποψηφιότητα Παπαδήμου προκύπτει από τα πράγματα και φαίνεται σα μια αναγκαιότητα που δε μπορούν να αποφύγουν. Το διάστημα των 5 ημερών που χρειάστηκαν να βρουν το πρόσωπο του πρωθυπουργού και η αγωνία της κοινωνίας να επιβιώσει δημιούργησε την κοινωνική και οικονομική τραγωδία της χώρας.
Η Ελλάδα βρίσκεται θεσμικά ανίσχυρη και πολιτικά αδύναμη να αντιδράσει, γιατί όλοι όσοι θα ήθελαν να λειτουργήσουν καταλυτικά και να βγάλουν τη χώρα από το αδιέξοδο, τοποθετούνται ξεκάθαρα απέναντι στο πρόβλημα και δεν επιτρέπουν χρονοτριβές. Η επανατοποθέτηση των γεγονότων στη σωστή τους βάση απαιτεί γενναίες πολιτικές επιλογές που μπορεί να μη συμπεριλαμβάνουν τα πρόσωπα που έχουν σήμερα κεντρικό πολιτικό ρόλο. Παπανδρέου και Σαμαράς προσπαθούν να ισορροπήσουν μέσα στο πολιτικόοικονομικό σκηνικό, όμως δεν ξέρουμε πως θα σταθούν και με ποια δεδομένα θα επιβιώσουν στο μέλλον
 
Δρ. ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ Α ΔΡΟΓΙΔΗΣ
Διδάκτωρ Ιστορίας Παν/μίου Paris 1 Pantheon Sorbonne
τ. Υπότροφος Unesco
Αναλήψεως 50   54644  Θεσσαλονίκη
Β. Ηρακλείου 26 54624 Θεσσαλονικη
2310850648  2310 241502 fax 2310241514
 6973315622    6980578949
                http://dimitriosdrogidis.webnode.com/

Διαβάστε κι αυτά, είναι σχετικά:
Σχετικοί Δικτυακοί Τόποι:  
ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΑΝΑΚΥΒΙΣΤΗΣΗ
από τον Christos A. Katsaros, Πέμπτη, 10 Νοέμβριος 2011 στις 12:11 μ.μ. http://www.facebook.com/note.php?saved&&note_id=113994765380015
 
Προβάλλετε ή σχολιάστε την ανάρτηση

Σχόλιο που έχει ταυτότητα χρήστη δημοσιεύεται χωρίς λογοκρισία, αρκεί πάντα η κριτική αυτή να είναι κόσμια.

Ζητώ την κατανόηση σας!!!  Από τους ανώνυμους χρήστες, οι οποίοι ως συνήθως αβασάνιστα και χωρίς προσωπικό κόστος γίνονται αμετροεπείς υβριστές.