Τρίτη 11 Ιουνίου 2013

Εξάωρη στάση εργασίας στα ιδιωτικά ραδιοτηλεοπτικά μέσα ενημέρωσης σήμερα


Πανελλαδική εξάωρη στάση εργασίας για τους δημοσιογράφους, που εργάζονται στα ιδιωτικά ραδιοτηλεοπτικά μέσα της χώρας, κήρυξε για απόψε, Τρίτη, 11/6, από τις 19:00 έως τη 01:00 της Τετάρτης, 12/6, το ΔΣ της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ενώσεων Συντακτών (ΠΟΕΣΥ), αντιδρώντας στην εξαγγελία για κλείσιμο της ΕΡΤ.

ΠΗΓΗ inews.gr , grafida-sintikis.blogspot.gr

Σ. Κεδίκογλου: Κλείνει από σήμερα το βράδυ η ΕΡΤ

"Η ΕΡΤ είναι χαρακτηριστική περίπτωση μοναδικής αδιαφάνειας και απίστευτης σπατάλης" δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος...

Σ. Κεδίκογλου: Κλείνει από σήμερα το βράδυ η ΕΡΤ

"Η κυβέρνηση αποφάσισε να κλείσει την ΕΡΤ. Με το ισχύον νομικό πλαίσιο και με κοινή υπουργική απόφαση σταματούν οι μεταδόσεις της ΕΡΤ μετά την ολοκλήρωση του προγράμματος σήμερα το βράδυ", ανακοίνωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Σίμος Κεδίκογλου.

Παράλληλα έκανε γνωστό ότι στη θέση της ΕΡΤ θα δημιουργηθεί ένας σύγχρονος, δημόσιος - αλλά όχι κρατικός, ούτε κομματικά ελεγχόμενος - Οργανισμός Ραδιοτηλεόρασης.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος ανέφερε ότι το σχετικό νομοσχέδιο κατατίθεται αμέσως ώστε να λειτουργήσει το ταχύτερο ο νέος φορέας και είπε ότι το προσωπικό θα αποζημιωθεί κανονικά ενώ όσοι από τους τωρινούς εργαζόμενους το επιθυμούν, θα μπορέσουν να υποβάλλουν αίτηση για να προσληφθούν.

"Υπάρχουν πολλοί άξιοι και ικανοί εργαζόμενοι, η πείρα και η προϋπηρεσία των οποίων είναι απαραίτητη για να σταθεί ο νέος οργανισμός και θα συνεκτιμηθεί κατά τη διαδικασία προσλήψεων με διαφανείς διαδικασίες και κριτήρια ΑΣΕΠ", δήλωσε ο κ. Κεδίκογλου.

Σημείωσε επίσης ότι ο νέος φορέας θα λειτουργήσει με πολύ λιγότερο προσωπικό και σαφές οργανόγραμμα και πως το αρχείο της ΕΡΤ θα περιφρουρηθεί και θα αξιοποιηθεί πλήρως όπως και οι δορυφορικές υπηρεσίες και οι σύγχρονες τεχνολογίες.

Επιπλέον είπε ότι μέχρι να ξεκινήσει να λειτουργεί ο νέος οργανισμός, οι πολίτες δεν θα πληρώνουν "το χαράτσι που πληρώνουν ως σήμερα" και στη συνέχεια θα πληρώνουν πολύ λιγότερα.

Συγκεκριμένα είπε ότι υπολογίζεται πως θα απαλλαγούν από ένα ποσό που φτάνει τα 100 εκατομμύρια ετησίως και πως για τις θέσεις της σημερινής ΕΡΤ που κρίνονται υπεράριθμες, θα προσληφθούν μέσω ΑΣΕΠ νέοι εργαζόμενοι σε νοσοκομεία, ΚΕΠ και όπου το δημόσιο έχει ανάγκη.

"Μεγάλες αλλαγές δεν γίνονται χωρίς μεγάλες τομές", συνέχισε προσθέτοντας πως "η σημερινή κυβέρνηση αποδεικνύει ότι διαθέτει την πολιτική βούληση" και αυτό ζητάει και περιμένει να δει ο ελληνικός λαός.

Επιπρόσθετα ο κυβερνητικός εκπρόσωπος δήλωσε ότι "την ΕΡΤ την πληρώνει ο ελληνικός λαός με το χαράτσι στους λογαριασμούς ηλεκτρικού γύρω στα 300 εκατομμύρια το χρόνο", ότι έχει τριπλάσιο έως επταπλάσιο κόστος από άλλους τηλεοπτικούς σταθμούς και τετραπλάσιο ως εξαπλάσιο προσωπικό για πολύ μικρή τηλεθέαση.

"Έχει καθεστώς αδιαφάνειας στη διαχείρισή της. Μιλάμε για μια εταιρεία με έξι λογιστήρια που δεν επικοινωνούν μεταξύ τους. Καθεστώς αδιαφάνειας στη διαχείριση των συμβάσεων, καθεστώς ακόμα μεγαλύτερης αδιαφάνειας στη διαχείριση του υλικού το οποίο δεν έχει απογραφεί εδώ και οκτώ χρόνια. Καθεστώς προνομίων για τους εργαζόμενους που χρεώνουν τεράστιο αριθμό υπερωριών", συμπλήρωσε ο κ. Κεδίκογλου.

"Σε μια περίοδο που ο ελληνικός λαός υφίσταται θυσίες, δεν υπάρχουν περιθώρια για καθυστερήσεις ή για δισταγμούς. Όπως δεν υπάρχουν περιθώρια ανοχής για 'ιερές αγελάδες' που παραμένουν άθικτες όταν επιβάλλονται περικοπές παντού", υπογράμμισε. 


Οι αντιδράσεις των κομμάτων

Άμεσες και σφοδρές ήταν οι αντιδράσεις των κομμάτων της αντιπολίτευσης. Ο εκπρόσωπος τύπου του ΣΥΡΙΖΑ Πάνος Σκουρλέτης τόνισε πως η απόφαση της κυβέρνησης είναι στη λογική του "αποφασίζουμε και διατάσσουμε".

«Παρακολουθήσαμε μια ακραίου αυταρχισμού δήλωση εκ μέρους του κ. Κεδίκογλου, ο οποίος υιοθετώντας τη λογική του «αποφασίζομεν και διατάσσομεν», μας ανακοίνωσε το κλείσιμο της δημόσιας τηλεόρασης». Ο κ. Κεδίκογλου, προσθέτει ο κ. Σκουρλέτης μίλησε για αδιαφάνεια και σπατάλες. Προφανώς, τονίζει, «πρόκειται για μία δημόσια αυτοκριτική του πολιτικού προϊστάμενου της δημόσιας τηλεόρασης, του ίδιου και των προκατόχων του, διότι αυτοί ευθύνονται για όλα αυτά τα οποία ο ίδιος χρέωσε στους εργαζόμενους».

Πρόκειται για μία πράξη ενάντια στην ανεξάρτητη δημοσιογραφία, ενάντια στην πολυφωνία και τη δημοκρατία, αναφέρει ο κ. Σκουρλέτης και σημειώνει ότι στην κυβέρνηση , «θέλουν να κόψουν και να ράψουν τη δημόσια ραδιοτηλεόραση στα μέτρα τους. Την θέλουν απόλυτα ελεγχόμενη ώστε να είναι ακίνδυνη. Αυτά είναι τα όρια της δικιάς τους αντίληψης της δημοκρατίας».

Από την πλευρά του, ο ΓΓ του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας κάλεσε το λαό σε μαζική συμπαράσταση προς τους εργαζομένους της ΕΡΤ:

"Η τρικομματική κυβέρνηση ΝΔ – ΠΑΣΟΚ – ΔΗΜΑΡ ανακοίνωσε σήμερα το κλείσιμο της ΕΡΤ βάζοντας λουκέτο στην ίδια τη δημόσια ενημέρωση και πετώντας χιλιάδες εργαζόμενους στο δρόμο. Είναι διαδικασία που οδηγεί στο να ρίξει στα χέρια των ιδιωτών όλη την περιουσία της δημόσιας ραδιοτηλεόρασης.

Έγκαιρα είχαμε επισημάνει ότι για την πορεία της ΕΡΤ πρέπει να σημάνει συναγερμός! Αφορά όλο τον εργαζόμενο λαό, το εργατικό λαϊκό κίνημα. Χρειάζεται μαζική συμπαράσταση προς τους αγωνιζόμενους εργαζόμενους της ΕΡΤ", ήταν οι δηλώσεις του κ. Κουτσούμπα.

Τη διαφωνία της εξέφρασε και η ΔΗΜΑΡ, δηλώνοντας με ανακοίνωσή της ότι θα καταψηφίσει τη νομοθετική πράξη όποτε αυτή έρθει στη Βουλή:


"Η ΔΗΜΑΡ επαναλαμβάνει την κατηγορηματική αντίθεσή της με το κλείσιμο της ΕΡΤ. Οι υπουργοί που υπέδειξε  η ΔΗΜΑΡ δεν συνυπέγραψαν την πράξη νομοθετικού περιεχομένου. Η αναγκαία αναδιοργάνωση και ο εξορθολογισμός της πρέπει να γίνουν με την ΕΡΤ ανοιχτή. Η ΔΗΜΑΡ δεν θα ψηφίσει την πράξη νομοθετικού περιεχομένου οποτεδήποτε έρθει στη βουλή". 

«Με το πόρισμα του ΣΔΟΕ δεν μπορώ να κοιμηθώ» δήλωσε ο Χρ. Μαρκογιαννάκης

Πώς σχολίασε το πόρισμα του ΣΔΟΕ για τον Γιώργο Παπακωνσταντίνου ο πρόεδρος της Προανακριτικής Επιτροπής της Βουλής Χρήστος Μαρκογιαννάκης

Συγκλονισμένος από τα στοιχεία του πορίσματος του ΣΔΟΕ δηλώνει ο πρόεδρος της Προανακριτικής Επιτροπής της Βουλής που ερευνά την υπόθεση της λίστας Λαγκάρντ, Χρήστος Μαρκογιαννάκης.
"Με το πόρισμα δεν μπορώ να κοιμηθώ" δήλωσε στο Mega, εξηγώντας πως υπάρχουν χιλιάδες μεγαλοκαταθέτες που έχουν μεταφέρει τα χρήματά τους στο εξωτερικό.
"Πρόκειται για δεξαμενή, από την οποία θα μπορούσαμε να πάρουμε χρήματα. Αν τα παίρναμε νωρίτερα ίσως δεν θα πηγαίναμε στο μνημόνιο", συμπλήρωσε.
Ο Χρήστος Μαρκογιαννάκης επισήμανε πως το πόρισμα του ΣΔΟΕ έχει πολύ μεγάλη αξία για την υπόθεση, τονίζοντας πως "εάν το περιεχόμενο του πορίσματος είναι όπως το εμφανίζει το ΣΔΟΕ, φαίνεται πως ο κ.Παπακωνσταντίνου είχε λόγο να έχει εμπλακεί στην υπόθεση".
"Με τη διαγραφή των ονομάτων από τη λίστα υπήρχε η προσδοκία να μην γίνει έλεγχος", υπογράμμισε.
Ο πρόεδρος της Προανακριτικής Επιτροπής δήλωσε ακόμη ότι "αποδιοπομπαίος τράγος δεν είναι κανένας" και προσέθεσε πως για τον Γιώργο Παπακωνσταντίνου ισχύει το τεκμήριο της αθωότητας.
"Είναι άδικο να τον βαφτίζουμε ως φυλακισμένο. Καταλαβαίνω τη συναισθηματική του φόρτιση", σημείωσε.

Ο νόμος για τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά στο επίκεντρο της συνάντησης Κ. Χατζηδάκη με την τρόικα

Οι αλλαγές στον Τειρεσία, αλλά και οι νομοθετικές ρυθμίσεις για την απελευθέρωση επαγγελμάτων και υπηρεσιών, καθώς και η απορρόφηση των κονδυλίων του ΕΣΠΑ, αποτέλεσαν το αντικείμενο της συνάντησης του υπουργού Ανάπτυξης Κωστή Χατζηδάκη με τους επικεφαλής της τρόικας, από την οποία απουσίαζε ο Πόουλ Τόμσεν (ΔΝΤ).

 

Στο επίκεντρο της συνάντησης, η οποία διήρκεσε μια ώρα και 45 λεπτά, βρέθηκαν επίσης οι αλλαγές στον νόμο Κατσέλη για τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά και οι ρυθμίσεις για τους ενήμερους οφειλέτες.

Αδιευκρίνιστο παραμένει μέχρι στιγμής αν συζητήθηκε και το θέμα των πλειστηριασμών, το οποίο επιδιώκει να «ανοίξει» η τρόικα.

Έρχεται στην Αθήνα η «μεγάλη κυρία της τζαζ» Νταϊάνα Κρολ

Η μεγάλη ντίβα της τζας, Νταϊάνα Κρολ έρχεται στην Ελλάδα για μία μοναδική συναυλία στο Ωδείο Ηρώδου του Αττικού τη Δευτέρα 1 Ιουλίου 2013.

Η Νταϊάνα  Κρόλ στο Ηρώδειο

 «Μεγάλη κυρία της τζαζ», «Λευκή με φωνή Μαύρης Ντίβας», «Σκηνική ενσάρκωση της σαγήνης», «Η Ιέρεια της ακουστικής απόλαυσης με τα χρυσά δάκτυλα», «Βαθιά-βελούδινη φωνή που χαϊδεύει τις αισθήσεις εντυπωσιάζοντας, μαγεύοντας και συγκινώντας», «Το λευκό πρόσωπο της τζαζ», «Κορυφαία ερμηνεύτρια που χρησιμοποιεί τους στίχους σαν βέλη, στοχεύοντας το κέντρο κάθε ευαίσθητης καρδιάς». 

Από την μία λοιπόν η αποθέωση της διεθνούς κριτικής με τους άφθονους υπερθετικούς χαρακτηρισμούς, παράλληλα βέβαια με την αναμφισβήτητη λατρεία του παγκοσμίου κοινού. Από την άλλη, η εκπληκτική στατιστική: 115 εκατομμύρια δίσκοι κατατάσσουν την Νταϊάνα Κρόλ στην ελίτ των καλλιτεχνών με τις υψηλότερες πωλήσεις όλων των εποχών, κάτι που επιβεβαιώνει από τον Δεκέμβρη του 2009 το περιοδικό Billboard, αλλά και το γεγονός ότι είναι η μόνη jazz τραγουδίστρια που ευτύχησε να δει 8 άλμπουμ της να εκτοξεύονται κατευθείαν στην κορυφή του jazz chart.
Από κοντά, τα 19 χρυσά και πλατινένια άλμπουμ, τα πολυάριθμα κορυφαία μουσικά βραβεία που ανάμεσά τους συγκαταλέγονται και 2 Grammy και φυσικά οι απίστευτες συνεργασίες κορυφής, όπως αυτή με τον σύζυγό της Elvis Costello αλλά και τα υπόλοιπα ιερά τέρατα της διεθνούς μουσικής σκηνής, τον Paul Mc Cartney, την Barbra Streisand, τον Ray Charles, την Norah Jones, τον B.B. King, τον Tony Bennet!

Η διάσημη καναδή τραγουδίστρια, πιανίστρια, στιχουργός, συνθέτης και παραγωγός Νταϊάνα  Κρόλ, κατέκτησε ταχύτατα και παγκόσμια αναγνώριση και καταξίωση, αναγορεύτηκε σε λαμπερό αστέρι της διεθνούς showbiz, και κατοχύρωσε επάξια μία από τις κορυφαίες θέσεις στην ιστορία της jazz, αφού με το απίστευτα ανοιχτό καλλιτεχνικό της πνεύμα και το τεράστιο target group των θαυμαστών της, ήταν η μόνη που διεύρυνε τόσο πολύ τους ορίζοντες και πολλαπλασίασε το κοινό του συγκεκριμένου μουσικού είδους.

Πέρα από τους συντριπτικούς και πρωτόγνωρους αριθμούς, πέρα από τις μοναδικές διακρίσεις της, πέρα από την αναμφισβήτητη και διαχρονική καλλιτεχνική αξία των δίσκων της, όπως το «All For You: Α dedication to the Nat King Cole Trio», το «The Look of Love», το «Love Scenes» ή το «The Girl in the Other Room», τα σχόλια των ίδιων των συναδέλφων της, κομίζουν  ίσως την μεγαλύτερη προστιθέμενη αξία στο ταλέντο και στην προσωπικότητα της Νταϊάνα Κρόλ.

Σχόλια επιθυμίες που μιλούν για την πανάξια διάδοχο της Μπίλι Χόλιντεϊ ή άλλα που πάνε ακόμη πιο μακριά, όπως αυτό της Ντι Ντι Μπριτζγουότερ που «ομολογεί» πως η Καναδή superstar, είναι η «μόνη λευκή που τραγουδάει στ’ αλήθεια jazz»!
Φέτος, στο πλαίσιο της παγκόσμιας περιοδείας της που ένας σταθμός της θα είναι και η Αθήνα, την 1η Ιουλίου στο Ηρώδειο, μας φέρνει στις μελωδικές αποσκευές της – εκτός τις πασίγνωστες μεγάλες επιτυχίες της – και τον θησαυρό του νέου της άλμπουμ.
Το περίφημο Glad Rag Doll, ο ενδέκατος και «σοβαρότερος» δίσκος της, αποτελεί το εξαιρετικό αποτέλεσμα μίας άκρως επιτυχημένης συνεργασίας με τον κορυφαίο παραγωγό T Bone Burnett που το όνομά του έχει ταυτιστεί με την Αμερικάνικη μουσική παράδοση και τεράστια ονόματα όπως ο Elton John, o Leon Russell, ο Elvis Costello, o Roy Orbison κτλ.
Η ευτυχής αυτή συγκυρία ολοκληρώνεται από την σπουδαία ορχήστρα, με την ίδια την δεινή σολίστρια στο πιάνο και άλλους θρυλικούς μουσικούς, σαν τον «κιθαρίστα-όνειρο για κάθε ιδανική ηχογράφηση», τον μόνιμο συνεργάτη του Tom Waits, τον φημισμένο Marc Ribot.

Πάνω απ’ όλα όμως, κυριαρχεί το ίδιο το περιεχόμενο. Μεγάλα, λατρεμένα και αλησμόνητα τραγούδια του μεσοπολέμου, χρυσές επιτυχίες από τις δεκαετίες του ’20 και του ’30, τραγούδια που αγαπούσε και μάζευε ο πατέρας της, τραγούδια σοφά επιλεγμένα, όπου η jazz γοητεία συνυπάρχει αρμονικά με την αισθαντικότητα των μπλουζ και σόουλ, τις τρυφερές πινελιές των βαλς και σουίνγκ, την ανατρεπτικότητα του ροκ!

Να συνθέτουν ένα δίσκο με «αποστολή», ένα ντελικάτο ταξίδι στις ρίζες και στην πρώιμη εποχή της jazz και του blues, μία συναρπαστική και περιπετειώδη εξερεύνηση νέων ήχων, σχεδιασμένη μακριά από νοσταλγίες, ακροβασίες και ευκολίες, με φρεσκάδα αλλά και σεβασμό, με αμεσότητα και ειλικρίνεια.

Τραγούδια μεστά, με όγκο και πλούσια ενορχήστρωση, ηχογραφημένα με μαεστρία και ερμηνευμένα ιδανικά από μία μεγάλη φωνή στη φάση της πλήρους ωρίμανσης της, αέρινη σαν χάδι, κοντράλτα, συγκινημένη και συγκινητική, πρόσφορη όσο ποτέ συναισθηματικά, αφού πλέον έχει ζήσει, έχει βιώσει, έχει να αφηγηθεί!
Τραγούδια που αποδίδουν και αναδεικνύουν καθολικά και συμπυκνωμένα το μοναδικό φαινόμενο «Diana Krall», από τη δεινότητα στο πιο ροκ εν ρολ – παρά ποτέ – πιάνο της, ως την ξέχειλη από πυγμή και γνώση, εκφραστική – πλην όμως μινιμαλιστική – ερμηνεία της.
Αυτό ακριβώς που την κάνει να ξεχωρίζει, που την τοποθετεί δίπλα στις ιστορικές μορφές της jazz και την ενσωματώνει στη μουσική μυθολογία.

Μ’ αυτά άλλα και τα άλλα δικά της μεγάλα τραγούδια, στην ωριμότερη στιγμή της η Νταϊάνα Κρόλ, έρχεται μία όμορφη καλοκαιρινή βραδιά, την Δευτέρα 1 Ιουλίου στο  Ωδείο Ηρώδου Αττικού, για να αγγίξει μαζί μας τα άστρα, να μας κάνει να ονειρευτούμε, να μας μαγέψει, να μας χαρίσει την υπέρτατη πνευματική εμπειρία της μυσταγωγίας και την υπέρτατη χαρά της αληθινής απόλαυσης και διασκέδασης!


Χαιρετίζοντας την επίσκεψη της Diana Krall στην Αθήνα ο Πρέσβης του Καναδά, κύριος Robert W. Peck δήλωσε:
"Με την ευκαιρία του εορτασμού των 70 χρόνων Ελληνο-Καναδικών σχέσεων, χαίρομαι ιδιαίτερα που η μεγάλη τζαζ τραγουδίστρια Diana Krall θα εμφανιστεί στο Ωδείο Ηρώδου Αττικού την 1η Ιουλίου, ημέρα της εθνικής εορτής του Καναδά, στο πλαίσιο της περιοδείας της για την παρουσίαση του καινούριου της άλμπουμ που κυκλοφορεί από την Verve Music".
"Η κυρία Diana Krall, μία υπερήφανη Καναδή και μέλος του Τάγματος του Καναδά, είναι μια σπουδαία διεθνής πρέσβειρα της τζαζ», δήλωσε ο Πρέσβης του Καναδά Robert Peck.
"Παραστάσεις όπως αυτή με καλλιτέχνες παγκόσμιας εμβέλειας αναδεικνύουν την πόλη της Αθήνας ως κορυφαίο πολιτιστικό κέντρο και συμβάλλουν στην ενίσχυση του τουρισμού".
Ο Πρέσβης εξέφρασε επίσης τις ευχαριστίες του προς το Υπουργείο Τουρισμού και το Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων, Πολιτισμού και Αθλητισμού και συνεχάρη τον μεγάλο χορηγό Chivas Regal και τον υποστηρικτή Collier's International Hellas για τη γενναιόδωρη χορηγία τους.

Ο κύριος Christophe Lemarié, CEO της Pernod Ricard Hellas δήλωσε:
"Όλοι εμείς στην Pernod Ricard Hellas, νιώθουμε ευτυχείς που μας δόθηκε η ευκαιρία να μοιραστούμε πολύτιμες στιγμές με την κυρία Diana Krall στο μαγικό θέατρο Ηρώδου Αττικού, την 1η Ιουλίου, ως χορηγοί της συναυλίας με το κορυφαίο μας brand, Chivas Regal. Είμαι πεπεισμένος ότι έχουμε τον τέλειο συνδυασμό για μία αξέχαστη πολιτιστική εμπειρία στην Αθήνα».

Η κυρία Ana Vukovic, Managing Director της Colliers International Hellas σχολίασε:
«Με ιδιαίτερη χαρά η ομάδα της Colliers International Hellas, θα καλωσορίσει την πρέσβειρα της τζαζ Diana Krall σε μια και μοναδική συναυλία την 1η Ιουλίου στο θέατρο Ηρώδου Αττικού, συμμετέχοντας ως υποστηρικτής της βραδιάς. Αδιαμφισβήτητα η μαγευτική μουσική της κα Krall θα σηματοδοτήσει τη βραδιά ως ένα ανεπανάληπτο πολιτιστικό γεγονός όπου θα έχουμε όλοι τη μοναδική ευκαιρία να εξευρενήσουμε διαφορετικές πολιτιστικές νότες.»


Σημείωση:
Η συναυλία είναι μία παραγωγή της καλλιτεχνικής εταιρείας ΛΑΒΡΥΣ, τελεί υπό την αιγίδα του Ελληνικού Υπουργείου Τουρισμού και της Καναδικής Πρεσβείας και παρουσιάζεται στο πλαίσιο του Φεστιβάλ Αθηνών επ’ ευκαιρίας της Εθνικής Γιορτής του Καναδά (1 Ιουλίου) και τον εορτασμό των 70 χρόνων σύναψης διπλωματικών σχέσεων ανάμεσα σε Καναδά και Ελλάδα, τονίζοντας τους ιδιαίτερα στενούς δεσμούς ανάμεσα στις δύο χώρες και λαούς.