Τετάρτη, 28 Αυγούστου 2013

"Η Ελλάδα δεν έπρεπε ποτέ να είχε γίνει δεκτή στη ζώνη του ευρώ", λέει η Μέρκελ

Η καγκελάριος της Γερμανίας Άγγελα Μέρκελ, η οποία διεξάγει προεκλογική εκστρατεία για να κερδίσει μια τρίτη θητεία στις βουλευτικές εκλογές της 22ας Σεπτεμβρίου, δήλωσε χθες Τρίτη σε προεκλογική συγκέντρωση ότι η Ελλάδα δεν θα έπρεπε να είχε γίνει δεκτή στη ζώνη του ευρώ.


Η Μέρκελ επέρριψε στη σοσιαλδημοκρατική αντιπολίτευση, στην οποία ανήκε ο προκάτοχός της Γκέρχαρντ Σρέντερ, την ευθύνη γι' αυτή την "θεμελιωδώς εσφαλμένη" απόφαση, σύμφωνα με τις εικόνες που μεταδόθηκαν σήμερα από τα γερμανικά τηλεοπτικά δίκτυα.

"Η Ελλάδα δεν έπρεπε ποτέ να είχε γίνει δεκτή στην ευρωζώνη", δήλωσε χειροκροτούμενη η Μέρκελ στη διάρκεια προεκλογικής συγκέντρωσης μερικών εκατοντάδων προσώπων στη μικρή πόλη Ρένσμπουργκ της βόρειας Γερμανίας.

Η συντηρητική καγκελάριος, η οποία προηγείται στις δημοσκοπήσεις, κατηγόρησε και πάλι τον Σρέντερ ότι συγκατατέθηκε το 2001 στην ένταξη της Ελλάδας στο ευρώ, εξασθενώντας έτσι τη σταθερότητα του ενιαίου νομίσματος.

Το Σάββατο είχε ήδη επιτεθεί στο Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα (SPD) σχετικά με το θέμα αυτό λέγοντας: "Δεν μπορεί αυτοί που δέχθηκαν την Ελλάδα στην ευρωζώνη να μας λένε σήμερα ότι έχουμε προβλήματα με την Ελλάδα". 


ΠΗΓΗ xrimatistirio.gr
Επιμέλεια: Συντακτική Ομάδα Η ΓΡΑΦΙΔΑ ΤΗΣ ΣΙΝΤΙΚΗΣ

Μειώθηκαν περαιτέρω οι καταθέσεις στις ελληνικές τράπεζες

Τον Ιούλιο σε σχέση με τον Ιούνιο

Αμετάβλητες παρέμειναν οι καταθέσεις στην Ελλάδα και άλλα κράτη της ευρωπαϊκής περιφέρειας τον Ιούλιο, ενώ πτώση σημειώθηκε στην Κύπρο.
Αμετάβλητες έμειναν οι καταθέσεις στην Ελλάδα-Μειώθηκαν στην Κύπρο  Τον Ιούλιο σε σχέση με τον Ιούνιο
Σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοίνωσε σήμερα η ΕΚΤ, οι καταθέσεις νοικοκυριών και επιχειρήσεων σε Ελλάδα και Πορτογαλία δεν παρουσίασαν μεταβολή τον προηγούμενο μήνα σε σύγκριση με τον Ιούνιο.
Στην Κύπρο, ωστόσο, υποχώρησαν κατά 2,4% στα 36,7 δισ. ευρώ. Τον Μάιο 2012 είχαν ανέλθει στα ιστορικά υψηλά επίπεδα των 50,5 δισ. ευρώ Τα στοιχεία της ΕΚΤ διαφέρουν ελαφρώς από αυτά που δημοσιεύουν ξεχωριστά οι εθνικές κεντρικές τράπεζες.
Επιμέλεια: Συντακτική Ομάδα Η ΓΡΑΦΙΔΑ ΤΗΣ ΣΙΝΤΙΚΗΣ

Μικρό υβριδικό μοντέλο με 420 ίππους

Το νέο πρωτότυπο Yaris Hybrid-R θα τροφοδοτείται από έναν 4κύλινδρο κινητήρα βενζίνης 1,6 λτ. (Global Race Engine), 300 ίππων και θα συνδυάζεται με δύο ηλεκτροκινητήρες 60 ίππων.

Περισσότερα τεχνικά στοιχεία για το νέο της πρωτότυπο Yaris Hybrid-R έδωσε στη δημοσιότητα η Toyota, το οποίο θα κάνει την εμφάνισή του στην έκθεση της Φρανκφούρτης.
Το νέο πρωτότυπο Yaris Hybrid-R θα παρουσιαστεί επίσημα στο Σαλόνι της Φρανκφούρτης και θα είναι βασισμένο στο 3θυρο ιαπωνικό μοντέλο, ενώ στοιχεία θα δανειστεί κι από το πρωτότυπο TS030 Hybrid.

Πιο συγκεκριμένα, θα τροφοδοτείται από έναν 4κύλινδρο κινητήρα βενζίνης 1,6 λτ. (Global Race Engine), απόδοσης 300 ίππων και θα συνδυάζεται με δύο ηλεκτροκινητήρες 60 ίππων. Ο βενζινοκινητήρας θα μεταφέρει την κίνηση στον μπροστινό άξονα, ενώ οι ηλεκτροκινητήρες θα δίνουν ώθηση στους πίσω τροχούς, παράγοντας μια συνολική ιπποδύναμη 420 ίππων.

Ας σημειωθεί ότι θα υπάρχουν και δύο επιλογές κίνησης, όπου στη λειτουργία «road» οι ηλεκτροκινητήρες θα αποδίδουν 40 ίππους, ενώ στη λειτουργία «track» θα παράγονται 60 άλογα από τα ηλεκτρικά μοτέρ.

Επίσης, θα διαθέτει ένα σύστημα ανάκτησης ενέργειας (μέσω ενός πυκνωτή που θα λειτουργεί ως γεννήτρια κατά την πέδηση, όπως στο TS030 Hybrid). Με αυτόν τον τρόπο, υπάρχει ελάττωση βάρους, αφού δεν θα χρησιμοποιείται η κλασική μπαταρία, ενώ η απόδοση του πυκνωτή είναι πολύ καλύτερη.

Επιπλέον, το εν λόγω μοντέλο θα εξοπλίζεται και μ ένα τρίτο ηλεκτρικό μοτέρ, που θα τοποθετηθεί μεταξύ του κινητήρα και του 6τάχυτου σειριακού κιβωτίου, το οποίο θα δρα ενισχυτικά, τόσο για την επαναφόρτιση του πυκνωτή κατά την επιβράδυνση, όσο και για την ενδυνάμωση των δύο ηλεκτροκινητήρων.

Τέλος, η ιαπωνική φίρμα, εκτός των άλλων, θα παρουσιάσει στην Έκθεση Αυτοκινήτου τον επόμενο μήνα τις τελευταίες εξελίξεις της σε συστήματα κυψελών καυσίμου κι υβριδικών οχημάτων, αφού έχει ως στόχο να κατασκευάσει 16 νέα υβριδικά μοντέλα τα επόμενα δύο χρόνια.
ΠΗΓΗ autotriti.gr
Επιμέλεια: Συντακτική Ομάδα Η ΓΡΑΦΙΔΑ ΤΗΣ ΣΙΝΤΙΚΗΣ

Δημήτρης Κούρκουλας: Η Ελλάδα δεν έχει δεχθεί επίσημο αίτημα συνδρομής σε πιθανή ξένη επέμβαση στη Συρία

ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΥΦΥΠΟΥΡΓΟΥ ΕΞΩΤΕΡΙΚΩΝ
Τα δεδομένα των εξελίξεων στη Συρία - 100.000 θύματα κι εκατομμύρια πρόσφυγες - με την πρόσφατη κλιμάκωση της «μεγαλύτερης ανθρωπιστικής καταστροφής του 21ου αιώνα», παρουσίασε σήμερα ο υφυπουργός Εξωτερικών Δημ. Κούρκουλας μιλώντας στη Δημόσια Τηλεόραση.
«Πρόκειται για έγκλημα κατά της ανθρωπότητας» σημείωσε παραπέμποντας σε αντίστοιχη δήλωση του αντιπροέδρου της κυβέρνησης Ευ. Βενιζέλου.
Διευκρινίζοντας πως η Αθήνα «δεν έχει δεχθεί επίσημο αίτημα συνδρομής» σε πιθανή ξένη παρέμβαση, ο κ. Κούρκουλας τόνισε πως η ελληνική στάση «αποσκοπεί στη βελτίωση του ρόλου μας στην περιοχή και στην εξυπηρέτηση των ελληνικών συμφερόντων - των ελληνικών κοινοτήτων, της Εκκλησίας, των ελληνικών επιχειρήσεων». Σε κάθε περίπτωση, τόνισε, η ελληνική στάση δεν υπαγορεύεται από την «αντανάκλαση» των τουρκικών κινήσεων.
«Στρατηγικό συμφέρον της Ελλάδας είναι να σταθεροποιηθεί η κατάσταση στη Συρία. Χρειάζεται πολιτική λύση» υπογράμμισε ο Έλληνας αξιωματούχος, «διότι η παρατεταμένη αστάθεια ενέχει κινδύνους εκτίναξης του αριθμού των προσφύγων, όξυνσης των θρησκευτικών αντιπαλοτήτων και σημαντικής οικονομικής επιδείνωσης».
Ως προς την ΕΕ, ο κ. Κούρκουλας υπενθύμισε πως ο υπουργός Εξωτερικών έχει ήδη επικοινωνήσει τηλεφωνικά με τη βαρώνη Άστον και τους υπουργούς Εξωτερικών του Βελγίου και της Γαλλίας. Επεσήμανε πως «πρέπει να επιδειχθεί άμεσα η ευρωπαϊκή αλληλεγγύη» σημειώνοντας ταυτόχρονα πως η Ελλάδα έχει ενημερώσει για τις περιορισμένες δυνατότητές της υποδοχής και άλλων προσφύγων «που όμως, είναι πρόσφυγες πολέμου, δεν είναι οικονομικοί πρόσφυγες».
Απαντώντας, τέλος, στη θέση της αξιωματικής αντιπολίτευσης (που κάλεσε την κυβέρνηση να αντισταθεί στα σχέδια ξένων επεμβάσεων), ο κ. Κούρκουλας παρατήρησε ότι «η Συρία δεν είναι μια ανθούσα δημοκρατία, που αναπτύσσεται εν μέσω ειρήνης και προόοδου».
Παραπέμποντας σχετικά στο «φωτεινό παράδειγμα» του Λεωνίδα Κύρκου που έβλεπε χωρίς παρωπίδες την εποχή του, ο κ. Κούρκουλας τόνισε πως «η Ελλάδα δεν πρέπει αταβιστικά να κλειστεί στο καβούκι της», ούτε να διαμορφώσει τη στάση της με «αντανακλαστικά Ψυχρού Πολέμου».
ΠΗΓΗ ethnos.gr
Επιμέλεια: Συντακτική Ομάδα Η ΓΡΑΦΙΔΑ ΤΗΣ ΣΙΝΤΙΚΗΣ

Συνελήφθη 34χρονος ημεδαπός για μη καταβολή χρεών προς το Δημόσιο στις Σέρρες

Συνελήφθη χθες (27.08.2013) το πρωί, από αστυνομικούς της Υποδιεύθυνσης Ασφαλείας Σερρών, ένας ημεδαπός 39 ετών, για μη καταβολή χρεών προς το Δημόσιο.
Το ύψος του χρέους ανέρχεται στο ποσό των (104.733,89) ευρώ.
Οι κατηγορίες που τον βαρύνουν αφορούν στις διατάξεις του άρθρου 25 παρ. 1 του Ν. 1882/90, όπως πλέον ισχύει μετά τη τροποποίηση με το άρθρο 3 παρ. 1 του Ν.3943/11 «Μη καταβολή χρεών προς το Δημόσιο».
Ο συλληφθείς θα οδηγηθεί στον κ. Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Σερρών.

Επιμέλεια: Συντακτική Ομάδα Η ΓΡΑΦΙΔΑ ΤΗΣ ΣΙΝΤΙΚΗΣ

Σεργκέι Λαβρόφ: Μία στρατιωτική λύση "θα αποσταθεροποιήσει" τη Συρία και την περιοχή

Ο υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας Σεργκέι Λαβρόφ προειδοποίησε ότι η επιβολή στρατιωτικής λύσης στη Συρία "θα αποσταθεροποιήσει" τη χώρα και τη Μέση Ανατολή, ανακοίνωσε σήμερα το υπουργείο Εξωτερικών της Ρωσίας.Κατά τη διάρκεια τηλεφωνικής επικοινωνίας με τον ειδικό απεσταλμένο του Αραβικού Συνδέσμου και του ΟΗΕ Λαχντάρ Μπραχίμι, "ο Σεργκέι Λαβρόφ επέμεινε στο γεγονός ότι δεν υπάρχει εναλλακτική στην πολιτικο-διπλωματική λύση στη Συρία, σημειώνοντας ότι η στρατιωτική λύση δεν θα οδηγήσει παρά σε επιπλέον αποσταθεροποίηση της κατάστασης στη χώρα και την περιοχή".

Οι δύο "συμφώνησαν ότι αυτήν την κρίσιμη στιγμή, όλες οι πλευρές, περιλαμβανομένων και των ξένων παραγόντων, οφείλουν να ενεργήσουν κατά εξαιρετικά υπεύθυνο τρόπο και να μην επαναλάβουν τα λάθη του παρελθόντος".

Σε άλλη ανακοίνωση που δόθηκε χθες το βράδυ στη δημοσιότητα από το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών αναφέρεται ότι ο Σεργκέι Λαβρόφ κατά τη διάρκεια τηλεφωνικής συνομιλίας με τον αμερικανό ομόλογό του Τζον Κέρι απέρριψε τα επιχειρήματα σύμφωνα με τα οποία το καθεστώς της Δαμασκού βρίσκεται πίσω από την επίθεση με χημικά όπλα , "προβάλλοντας τα ρωσικά επιχειρήματα".

Ο Λαβρόφ εξέφρασε, σύμφωνα με την ανακοίνωση, ανησυχία για την "επικίνδυνη γραμμή" , την οποία είναι πιθανόν να ξεπεράσουν πολλές χώρες με στόχο να "τορπιλισθούν ενσυνειδήτως" οι προϋποθέσεις μίας "πολιτικο-διπλωματικής επίλυσης της σύρραξης".

News Room «Κέρδος» με πληροφόρηση από το ΑΠΕ - ΑΜΠ
ΠΗΓΗ kerdos.gr
Επιμέλεια: Συντακτική Ομάδα Η ΓΡΑΦΙΔΑ ΤΗΣ ΣΙΝΤΙΚΗΣ

Η Μελβούρνη, καλύτερη πόλη στον κόσμο, για άλλη μια φορά

Η Μελβούρνη η καλύτερη πόλη στον κόσμο  Για άλλη μιοα φορά

Για άλλη μια φορά

«Καλύτερη πόλη του κόσμου», ανακηρύχθηκε, για τρίτη συνεχή χρονιά, η Μελβούρνη, σύμφωνα με έρευνα της The Economist Intelligence Unit.
Σύμφωνα με την ίδια έρευνα, στην πρώτη δεκάδα των κορυφαίων πόλεων του κόσμου συμπεριλαμβάνονται άλλες τρεις αυστραλιανές πόλεις (Αδελαΐδα 5η, Σίδνεϊ 70η και Πέρθη 9η).
Η ετήσια έκθεση του Economist αξιολογεί στοιχεία όπως η σταθερότητα, οι παροχές υγείας, η κουλτούρα και το περιβάλλον, η εκπαίδευση, η ασφάλεια και οι υποδομές.
Υπενθυμίζεται πως η Μελβούρνη θεωρείται και η πόλη με τον μεγαλύτερο ελληνόφωνο πληθυσμό εκτός Ελλάδας.
ΠΗΓΗ thebest.gr
Επιμέλεια: Συντακτική Ομάδα Η ΓΡΑΦΙΔΑ ΤΗΣ ΣΙΝΤΙΚΗΣ

Αναμένεται η απόφαση Ομπάμα και διεθνούς κοινότητας για τη Συρία

«ΕΤΟΙΜΗ» ΔΗΛΩΝΕΙ ΚΑΙ Η ΒΡΕΤΑΝΙΑ

Έτοιμος για στρατιωτική επίθεση είναι ο στρατός των ΗΠΑ, σύμφωνα με τον Αμερικανό υπουργό Άμυνας, Τσακ Χέιγκελ με τη συριακή αντιπολίτευση να δηλώνει ότι έχει ενημερωθεί για την επικείμενη στρατιωτική επίθεση και τον υπουργό Εξωτερικών της Συρίας, να απαντά ότι η χώρα θα αμυνθεί με τρόπο που θα «εκπλήξει» τους πάντες.

Αναμένεται το «πράσινο φως» από Ομπάμα για επέμβαση στη Συρία
«Είμαστε προετοιμασμένοι και είμαστε έτοιμοι» σε περίπτωση που δοθεί μια τέτοια εντολή από τον πρόεδρο Μπαράκ Ομπάμα, δήλωσε στο τηλεοπτικό δίκτυο BBC ο Αμερικανός υπουργός Άμυνας, Τσακ Χέιγκελ. «Έχουμε τοποθετήσει τις δυνάμεις μας προκειμένου να είναι σε θέση να ανταπεξέλθουν… όποια κι αν είναι η απόφαση που θα πάρει ο πρόεδρος», είπε.
Ο Ομπάμα εξετάζει όλες τις πιθανές επιλογές σχετικά με το ποια θα είναι η αντίδραση των ΗΠΑ στις καταγγελίες για χρήση χημικών όπλων από το συριακό καθεστώς εναντίον αμάχων. Ωστόσο, μέχρι στιγμής ο αμερικανός πρόεδρος δεν έχει λάβει ακόμα μια τελική απόφαση, αλλά πραγματοποιεί συνεχείς διαβουλεύσεις με τους συμμάχους και το Κογκρέσο, δήλωσε ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου, Τζέι Κάρνεϊ.
Ο αντιπρόεδρος των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν, δήλωσε ότι δεν υπάρχει καμία αμφιβολία πως το συριακό καθεστώς χρησιμοποίησε χημικά όπλα κατά των αμάχων και πως όσοι εμπλέκονται οφείλουν να λογοδοτήσουν για τις πράξεις τους, αναφέρει το DPA. «Ο πρόεδρος και εγώ πιστεύουμε ότι όσοι χρησιμοποιούν χημικά όπλα εναντίον ανυπεράσπιστων γυναικών, ανδρών και παιδιών οφείλουν και πρέπει να λογοδοτήσουν για τις πράξεις τους», δήλωσε ο Μπάιντεν.
Αναμένεται το «πράσινο φως» από Ομπάμα για επέμβαση στη Συρία
Η εθνική ασφάλεια των ΗΠΑ ενισχύεται «όταν φέρουμε προ των ευθυνών τους όσους παραβιάζουν τους διεθνείς κανόνες που αποτελούν τα θεμέλια της παγκόσμια ασφάλειας και κατ' επέκταση της ασφάλειας των ΗΠΑ», είπε. Ο Μπάιντεν τόνισε επίσης ότι μόνο το καθεστώς της Συρίας είχε τη δυνατότητα και τα μέσα να χρησιμοποιήσει χημικά όπλα.
Συρία: Θα σας «εκπλήξει» η άμυνά μας
Ο υπουργός Εξωτερικών της Συρίας, Γουαλίντ αλ-Μαλέμ προειδοποίησε ότιη χώρα θα αμυνθεί με τρόπο που θα «εκπλήξει» τους εχθρούς της.
Αναμένεται το «πράσινο φως» από Ομπάμα για επέμβαση στη Συρία
Οι ΗΠΑ και οι σύμμαχοι κατηγορούν την κυβέρνηση του προέδρου της Συρίας, Μπασάρ αλ-Άσαντ, ότι ευθύνεται για την επίθεση με χημικά όπλα που πραγματοποιήθηκε την περασμένη Τετάρτη σε πόλη λίγο έξω από τη Δαμασκό, κατά την οποία η αντιπολίτευση υποστήριξε ότι έχασαν τη ζωή τους τουλάχιστον 1.300 άτομα.
«Οι συζητήσεις δεν επικεντρώθηκαν στο κατά πόσο έγινε χρήση χημικών όπλων αλλά ποια θα πρέπει είναι η κατάλληλη πορεία δράσης», δήλωσε ο Κάρνεϊ. «Πρέπει να υπάρξει μια απάντηση», πρόσθεσε.
Αναμένεται το «πράσινο φως» από Ομπάμα για επέμβαση στη Συρία
Ο Βρετανός πρωθυπουργός, Ντέιβιντ Κάμερον, έκανε πρόταση στο Κοινοβούλιο για ψήφιση σχετικά με την αντίδραση της χώρας, ενώ οι ένοπλες δυνάμεις της Βρετανίας έχουν συντάξει σχέδιο για ενδεχόμενη στρατιωτική δράση προκειμένου να «αποτρέψουν» την κυβέρνηση αλ-Άσαντ να κάνει χρήση τέτοιου είδους όπλων στο μέλλον, ανακοίνωσε η Ντάουνινγκ Στριτ.
Σύμφωνα με ανακοίνωση του Λευκού Οίκου, ο Ομπάμα είχε τηλεφωνική επικοινωνία, για δεύτερη φορά, με τον Κάμερον, στο πλαίσιο των συνεχών διαβουλεύσεων σχετικά με τη Συρία, κατά την οποία συζήτησαν τις πιθανές αντιδράσεις της διεθνούς κοινότητας. Οι δύο ηγέτες θα έχουν τις επόμενες ημέρες τακτική επικοινωνία.
Αναμένεται το «πράσινο φως» από Ομπάμα για επέμβαση στη Συρία
«Έχουμε ενημερωθεί για μια πιθανή επίθεση από τις παγκόσμιες δυνάμεις ώστε να τιμωρηθεί το συριακό καθεστώς, αλλά δεν ξέρουμε περαιτέρω λεπτομέρειες», δήλωσε ο Μονσέρ Μακχούς, απεσταλμένος της συριακής αντιπολίτευσης στο Παρίσι. «Αυτό που απομένει είναι να λάβουν μια απόφαση οι παγκόσμιες δυνάμεις. Θα υποστηρίξουμε οποιαδήποτε κίνηση τιμωρήσει ένα τέτοιο καθεστώς που σκοτώνει τον ίδιο του τον λαό και παραμένει στην εξουσία με κάθε κόστος», πρόσθεσε.
Η Γαλλία είναι «έτοιμη να τιμωρήσει» όσους παίρνουν «την απάνθρωπη απόφαση να δηλητηριάσουν αθώους ανθρώπους», δήλωσε ο πρόεδρος, Φρανσουά Ολάντ. «Όλα τα στοιχεία μας οδηγούν στο συμπέρασμα ότι το συριακό καθεστώς διέπραξε αυτή την άθλια επίθεση», είπε. Η Γαλλία ανακοίνωσε ότι θα αυξήσει την στρατιωτική της υποστήριξη, εντός των ορίων των δεσμεύσεών της προς την Ευρώπη.
Το αμερικανικό ραδιοτηλεοπτικό δίκτυο NBC ανέφερε ότι η Ουάσινγκτον θα μπορούσε να ξεκινήσει μια επίθεση με πυραύλους εναντίον της Συρίας από την Πέμπτη, ωστόσο μια 20μελής ομάδα του ΟΗΕ βρίσκεται στη χώρα για να εξετάσει τα χημικά όπλα που χρησιμοποιήθηκαν. Το έργο της ομάδας αναβλήθηκε την Τρίτη εξαιτίας ανησυχιών για την ασφάλειά τους.
Ο Ολάντ δήλωσε ότι η Γαλλία έχει την «ευθύνη» να «αναζητήσει την πλέον κατάλληλη αντίδραση στις καταχρήσεις του συριακού καθεστώτος, μόνο όταν το μεγαλύτερο μέρος της αποστολής των ερευνητών του ΟΗΕ έχει ολοκληρωθεί».
Όπως αναφέρει το DPA, οι δυτικές χώρες δεν περίμεναν τα αποτελέσματα της έρευνας των εμπειρογνωμόνων του ΟΗΕ για να θέσουν τις βάσεις για μια στρατιωτική επέμβαση στη Συρία. Το NBC επικαλούμενο δηλώσεις υψηλόβαθμων αξιωματούχων της κυβέρνησης, χωρίς όμως να τους κατονομάζει, αναφέρει ότι η επίθεση πιθανώς θα διαρκέσει τουλάχιστον 3 ημέρες και θα έχει ως στόχο μια συγκεκριμένη περιοχή.
Ο Κάρνεϊ, ωστόσο τόνισε ότι καμία απόφαση δεν έχει ακόμα ληφθεί.
Ο Σύριος υπουργός, αλ-Μαλέμ, δήλωσε ότι «είτε θα παραδοθούμε είτε θα υπερασπιστούμε τους εαυτούς μας με τα διαθέσιμα μέσα – νομίζω ότι αυτό είναι η καλύτερη επιλογή. Έχουμε όπλα αυτοάμυνας και θα εκπλήξουμε τους πάντες με αυτά», αναφέρει το DPA επικαλούμενο δηλώσεις του.
Ο Χέιγκελ τόνισε ότι ο στρατός των ΗΠΑ είναι «έτοιμος για παν ενδεχόμενο που αφορά στη Συρία» και υποσχέθηκε ότι θα υπάρξει στενή συνεργασία με τους συμμάχους των ΗΠΑ, δήλωσε κατά την τηλεφωνική επικοινωνία που είχε με τον Γάλλο και τον Βρετανό ομόλογό του.
Παρά το γεγονός ότι ο Αραβικός Σύνδεσμος δεν έχει κάνει λόγο για στρατιωτική δράση, κατηγόρησε την κυβέρνηση της Συρίας για τις προφανείς επιθέσεις με χημικά όπλα και κάλεσε το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ να αναλάβει δράση.
Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός, Μπενιαμίν Νετανιάχου, δήλωσε ότι ο στρατός θα αντιδράσει με «πυγμή» εάν το συριακό καθεστώς αντεκδικηθεί κατά του Ισραήλ, σε περίπτωση που οι ΗΠΑ αποφασίσουν να πραγματοποιήσουν επίθεση με πυραύλους.
Ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών, Γκουίντο Βεστερβέλε, δήλωσε ότι τοΒερολίνο θα υποστηρίξει οποιαδήποτε δράση υπό την ηγεσία του ΟΗΕ στη Συρία.
Σε έκθεση του ΟΗΕ αναφέρεται ότι περισσότεροι από 100.000 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους από το Μάρτιο του 2011, οπότε και ξεκίνησαν οι εξεγέρσεις κατά του αλ-Άσαντ, οι οποίες γρήγορα κατέληξαν σε εμφύλιο πόλεμο.
ΠΗΓΗ ethnos.gr
Επιμέλεια: Συντακτική Ομάδα Η ΓΡΑΦΙΔΑ ΤΗΣ ΣΙΝΤΙΚΗΣ

Το Android αποτελεί τον νούμερο ένα στόχο για επιθέσεις "κακόβουλου λογισμικού"


ΑΜΕΡΙΚΑΝΙΚΟ ΥΠ. ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ-FBI

Μακράν ο νούμερο ένα στόχος για επιθέσεις «κακόβουλου λογισμικού» (malware), είναι το Android της Google, το κυρίαρχο λειτουργικό σύστημα για κινητά τηλέφωνα, κυρίως επειδή πολλοί χρήστες εξακολουθούν να χρησιμοποιούν παλαιότερες εκδόσεις αυτού, αναφέρεται σε μελέτη που δημοσιοποίησε το αμερικανικό υπουργείο Εσωτερικής Ασφάλειας σε συνεργασία με το FBI.

Το Android αποτέλεσε στόχο στο 79 τοις εκατό των περιπτώσεων εκ του συνόλου των malware απειλών το 2012, με τα γραπτά μηνύματα να αντιπροσωπεύουν το ήμισυ των κακόβουλων εφαρμογών, αναφέρεται στη μελέτη.
Η Google δεν ανταποκρίθηκε στις εκκλήσεις του πρακτορείου Ρόιτερς για σχολιασμό επί του θέματος.
Συγκριτικά, περίπου το 19 τοις εκατό των malware επιθέσεων είχε στόχο το Symbian της Nokia και λιγότερο από 1 τοις εκατό το iOS της Apple, τα Windows της Microsoft και το λειτουργικό της Blackberry.
Το Android συνεχίζει να αποτελεί τον «πρωταρχικό στόχο για επιθέσεις malware εξαιτίας της αυξημένης ζήτησης και της αρχιτεκτονικής ανοιχτού κώδικα», αναφέρεται στη μελέτη, η οποία απευθυνόταν στο προσωπικό της αστυνομίας, της πυροσβεστικής, των νοσοκομείων και των υπηρεσιών ασφαλείας.
ΠΗΓΗ ethnos.gr
Επιμέλεια: Συντακτική Ομάδα Η ΓΡΑΦΙΔΑ ΤΗΣ ΣΙΝΤΙΚΗΣ

Σκουπίδια, κυρίως από Βουλγαρία, ρυπαίνουν τον ποταμό Νέστο

Σημαντικά ρυπαντικά φορτία, κυρίως από τη Βουλγαρία αλλά και από τη χώρα μας, εισέρχονται στον ποταμό Νέστο, απειλώντας το οικοσύστημα και δημιουργώντας επικίνδυνες συνθήκες για τη βιοποικιλότητα, αλλά και για την ίδια τη βιωσιμότητα του ποταμού.

Το θέμα έχει φτάσει μέχρι τη Βουλή, έπειτα από ερώτηση του βουλευτή νομού Δράμας Δημήτρη Κυριαζίδη, ο οποίος ζητούσε απαντήσεις από το Υπουργείο Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής για το αν υφίστανται σχετικές μελέτες για τη ρύπανση και τη μόλυνση του Νέστου και αν, σε επίπεδο διακρατικής συνεργασίας, υπάρχει κοινό πλαίσιο δράσης με τη Βουλγαρία.
Απαντώντας, ο αναπληρωτής υπουργός Σταύρος Καλαφάτης, είχε δηλώσει πως «εκτιμάται ότι οι υπερβάσεις στα όρια οφείλονται σε σημαντικό βαθμό, στα εισαγόμενα φορτία από τη Βουλγαρία» αλλά, «αν και έχουν ζητηθεί από τη βουλγαρική πλευρά, στο πλαίσιο διακρατικής συμφωνίας, πληροφορίες για τις ρυπογόνες δραστηριότητες που αναπτύσσονται στις διασυνοριακές λεκάνες απορροής, δεν έχουν ακόμα αποσταλεί σχετικά στοιχεία».
Το πρόβλημα βέβαια έχει ανακύψει και άλλες χρονιές στην περιοχή, όμως ειδικά φέτος, οι περιορισμένες οικονομικές δυνατότητες της τοπικής αυτοδιοίκησης, καθιστούν ανέφικτο τον καθαρισμό του ποταμού.
Από την πλευρά του, ο Φορέας Διαχείρισης Οροσειράς Ροδόπης απέστειλε πρόσφατα επιστολή προς τη Διεύθυνση Υδάτων Ανατολικής Μακεδονίας - Θράκης, ενημερώνοντας για το σοβαρό πρόβλημα που δημιουργείται στον ποταμό Νέστο από τη συγκέντρωση μεγάλων ποσοτήτων απορριμμάτων. Το συγκεκριμένο τμήμα του Νέστου, μάλιστα, βρίσκεται στη ζώνη Γ4 «Περιοχή ειδικής διαχείρισης ποταμού Νέστου» του Εθνικού Πάρκου οροσειράς Ροδόπης.
Μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο αντιπρόεδρος του Φορέα Διαχείρισης, δασολόγοςΣταύρος Κεχαγιόγλου, εξήγησε ότι το φαινόμενο είναι ιδιαίτερα έντονο την άνοιξη, που φουσκώνουν τα νερά από το λιώσιμο των πάγων, συμπαρασύροντας ό,τι βρίσκεται στις όχθες.
«Διαπιστώνουμε τότε ότι ο μεγαλύτερος όγκος των απορριμμάτων είναι από τη γειτονική χώρα, αφού φέρουν βουλγαρικές ετικέτες» λέει ο κ. Κεχαγιόγλου.
Άλλωστε, κατά την υλοποίηση των καθηκόντων επόπτευσης - φύλαξης του Εθνικού Πάρκου, το προσωπικό του Φορέα έχει φωτογραφίσει και καταγράψει πολλές φορές σκουπίδια κατά μήκος της όχθης του Νέστου, τα οποία είναι βουλγαρικής προέλευσης και σε συγκεκριμένες θέσεις, μαζεύονται σε μεγάλες ποσότητες και δημιουργούν προβλήματα περιβαλλοντικά και αισθητικά.
Καθώς ο Φορέας δείχνει ιδιαίτερο ενδιαφέρον για την ποιότητα των υδάτων του συνόλου της λεκάνης απορροής του Νέστου, αλλά και στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων του, πρόκειται το προσεχές διάστημα να ξεκινήσει πρόγραμμα παρακολούθησης υδάτων μέσω μέτρησης φυσικοχημικών παραμέτρων και χρήσης συγκεκριμένων αντιδραστηρίων» επισημαίνεται στην επιστολή του Φορέα.
Τονίζεται, παράλληλα, ότι η συγκέντρωση μεγάλου όγκου απορριμμάτων, πέρα από τις περιβαλλοντικές επιπτώσεις σε μακροσκοπικό και μικροσκοπικό επίπεδο, έχει και επιπτώσεις λειτουργικές και αισθητικές και στους ανθρώπους που διαμένουν και δραστηριοποιούνται στην περιοχή ή αποτελούν επισκέπτες της.
«Κρίνουμε επιτακτική ανάγκη τη λήψη όλων των προβλεπόμενων μέτρων αντιμετώπισης αυτού του σοβαρού προβλήματος ρύπανσης, ιδιαιτέρως εφόσον πρόκειται και για ρύπανση προερχόμενη από τη γειτονική χώρα και ζητούμε να συμβάλετε στην επίλυσή του»,καταλήγει η επιστολή προς τη Διεύθυνση Υδάτων.
Το Εθνικό Πάρκο Οροσειράς Ροδόπης περιλαμβάνει το κεντρικό και δυτικό τμήμα του ορεινού συγκροτήματος της Ελληνικής Ροδόπης, αποτελώντας φυσικό σύνορο μεταξύ Ελλάδας και Βουλγαρίας. Η οροσειρά της Ροδόπης μοιράζεται μεταξύ των δύο χωρών καταλαμβάνοντας συνολικά περίπου 19.000 τετραγωνικά χιλιόμετρα. Το 82% της συνολικής έκτασης της Ροδόπης ανήκει στη Βουλγαρία και το 18% βρίσκεται στην Ελλάδα.
Το Πάρκο καταλαμβάνει έκταση 1.731.150 στρέμματα, με βόρεια όρια τα ελληνοβουλγαρικά σύνορα, από την περιοχή του Κ. Νευροκοπίου Δράμας έως την περιοχή του Δημαρίου Ξάνθης και νότια όρια τις βορειανατολικές πλαγιές του Φαλακρού όρους και τον ποταμό Νέστο.
ΑΠΕ-ΜΠΕ
ΠΗΓΗ kathimerini.gr
Επιμέλεια: Συντακτική Ομάδα Η ΓΡΑΦΙΔΑ ΤΗΣ ΣΙΝΤΙΚΗΣ

Ασπίδα προστασίας για τα αρωματικά φυτά της Κρήτης

Στη λήψη μέτρων για την προστασία αρωματικών φυτών της Κρήτης όπως η μαλλοτήρα, η μαντζουράνα, το φασκόμηλο και η ρίγανη, προχωρά η διεύθυνση δασών Χανίων. Στο πλαίσιο αυτό εκδόθηκε ρυθμιστική δασική - αστυνομική διάταξη με την οποία για τα επόμενα πέντε χρόνια απαγορεύεται, όπως χαρακτηριστικά αναφέρεται, «η εκρίζωση και ολοκληρωτική κοπή των βλαστών παντός είδους αρωματικού, φαρμακευτικού, μελισσοκομικού, ανθοκομικού και διακοσμητικού φυτού, δενδρυλλίου, θάμνου, φρυγάνου και πόας», όπως μετέδωσε το Αθηναϊκό Πρακτορείο.

Στην ίδια διάταξη αναφέρεται ότι απαγορεύεται η συλλογή για εμπορία μαλλοτήρας, ματζουράνας, φασκόμηλου και ρίγανης σε όλες τις περιοχές που είναι ενταγμένες στο δίκτυο προστασίας της φύσης Natura 2000 ενώ η κοπή των συγκεκριμένων φυτών επιτρέπεται για μικρές ποσότητες μέχρι 500 γραμμάρια ανά είδος για την κάλυψη ατομικών αναγκών την εποχή της ανθοφορίας με την χρήση ψαλιδιού και μαχαιριού χωρίς να κόβονται όλοι οι βλαστοί.

Εκτός του δικτύου Νatura και μετά από άδεια της δασικής υπηρεσίας επιτρέπεται η κοπή αυτών των ειδών για εμπορία αλλά σε ποσότητες που θα ορίζονται από την σχετική άδεια. Το μέτρο της απαγόρευσης για μια πενταετία αρωματικών φυτών κρίθηκε αναγκαίο δεδομένου ότι τα τελευταία χρόνια έχει παρατηρηθεί σημαντική μείωση αυτών των ειδών που λόγω των ευεργετικών τους ιδιοτήτων είναι περιζήτητα στην αγορά. Η διάταξη προβλέπει και αυστηρές ποινές σε όσους δεν την εφαρμόζουν.
ΠΗΓΗ real.gr
Επιμέλεια: Συντακτική Ομάδα Η ΓΡΑΦΙΔΑ ΤΗΣ ΣΙΝΤΙΚΗΣ