Δευτέρα 6 Μαΐου 2013

WSJ: Όσα κρύβουν οι στατιστικές για την Ελλάδα

«Αυτά που αποκρύπτουν οι στατιστικές για την Ελλάδα», είναι ο τίτλος δημοσιεύματος της Wall Street Journal που αναδημοσιεύει στην ηλεκτρονική της έκδοση η γερμανική Die Welt και αναπαράγει η Deutsche Welle στην ιστοσελίδα της.



«Οι επίσημοι αριθμοί για την ελληνική οικονομία αποτυπώνουν μια καταστροφική εικόνα: έξι χρόνια ύφεσης, ένας στους τέσσερις Έλληνες άνεργος, το χρέος μειώνεται ελάχιστα. Εντούτοις πρόκειται μόνον για τη μισή αλήθεια».
Ο αρθρογράφος επισημαίνει ότι υπάρχουν αρκετά ενθαρρυντικά μηνύματα, με σημαντικότερο την σταθερή πολιτική κατάσταση στην Ελλάδα, κάτι «που περίμεναν οι λιγότεροι μετά από δυο συναισθηματικά φορτισμένες εκλογικές αναμετρήσεις. Πρόσφατα μάλιστα η κυβέρνηση κατάφερε να περάσει χωρίς κανένα πρόβλημα ένα νόμο που προβλέπει (?) απολύσεις στο δημόσιο».
Ως ελπιδοφόρα μηνύματα αξιολογεί η εφημερίδα επίσης την άνοδο του δείκτη οικονομικού κλίματος στην Ελλάδα, την επίσπευση των μεταρρυθμίσεων με αφορμή την πώληση του ΟΠΑΠ, την επιστροφή καταθέσεων στις ελληνικές τράπεζες αλλά και το γεγονός ότι το ελληνικό κράτος έχει αρχίσει να ρυθμίζει τις ληξιπρόθεσμες υποχρεώσεις του προς τους ιδιώτες.
«Η πραγματική δοκιμασία όμως επίκειται: εάν η χώρα μπορέσει να υλοποιήσει το πρόγραμμα εξυγίανσης, τότε υπάρχει το ενδεχόμενο νέας ελάφρυνσης από το χρέος. Το ΔΝΤ τάσσεται ήδη υπέρ (?), οι σύνθετοι πολιτικοί συσχετισμοί δυνάμεων στην ευρωζώνη όμως, δείχνουν ότι αυτό θα αργήσει ακόμη. Σε γενικές γραμμές, πάντως, η Ελλάδα θέτει τα θεμέλια τόσο για την ανάπτυξη όσο και για λιγότερα χρέη. Εάν επιτύχει και στα δύο, τότε αυτό θα ήταν μια εκ βάθρων αλλαγή», σημειώνει το δημοσίευμα.

ΠΗΓΗgrafida-sintikis.blogspot.gr

Eυρωπαϊκό σχέδιο για απασχόληση των νέων θέλει ο Λέττα

Ο νέος Ιταλός πρωθυπουργός έθεσε ως απόλυτη προτεραιότητα της νέας κυβέρνησης της Ρώμης ένα νέο μεγάλο ευρωπαϊκό σχέδιο για την απασχόληση των νέων.



Ο Ενρίκο Λέττα μίλησε σε εκπομπή του δημόσιου καναλιού Rai Tre, και υποστήριξε ότι θα κάνει ότι είναι δυνατόν ώστε το σχέδιο αυτό να εγκριθεί από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο του Ιουνίου, για να δοθεί, έτσι, ένα ουσιαστικό θετικό μήνυμα ανάπτυξης.
Σε ό,τι αφορά την ιταλική πολιτική δήλωσε ότι πρέπει να εγκριθεί άμεσα η αλλαγή του εκλογικού νόμου και να δρομολογηθεί η δραστική μείωση του αριθμού των βουλευτών και γερουσιαστών».
Απαντώντας σε σχετική ερώτηση , ο επικεφαλής της ιταλικής κυβέρνησης δεσμεύθηκε ότι «αν απαιτηθούν νέες περικοπές στους τομείς της παιδείας, της έρευνας και του πολιτισμού, θα υποβάλλει παραίτηση».

Ο Σόιμπλε καλεί τη Γαλλία να συνεχίσει τις μεταρρυθμίσεις

Ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε δήλωσε σήμερα πως ηΓαλλία δεν πρέπει «να εγκαταλείψει τον δρόμο των μεταρρυθμίσεων» μετά την διετή παράταση που έδωσαν στο Παρίσι οι Βρυξέλλες με στόχο τη μείωση του δημόσιου ελλείμματος.

Ο Σόιμπλε καλεί την Γαλλία να συνεχίσει τις μεταρρυθμίσεις

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή «έχει τονίσει πως κάθε αναβολή της επίτευξης του στόχου για μείωση του ελλείμματος θα πρέπει να συνοδεύεται από σαφείς δεσμεύσεις γιααναγκαίες μεταρρυθμίσεις», υπογράμμισε ο Σόιμπλε σε συνέντευξή του στην γαλλική οικονομική εφημερίδα Les Echos.

Όμως για τον Σόιμπλε «ένα πράγμα είναι ήδη ξεκάθαρο: δεν μπορούμε να εγκαταλείψουμε τον δρόμο των μεταρρυθμίσεων».

Αναφερόμενος στην πρόσφατη πολεμική του γαλλικού Σοσιαλιστικού Κόμματος εναντίον της καγκελαρίου Μέρκελ, ο γερμανός υπουργός Εξωτερικών εξέφρασε τη λύπη του για τη στάση αυτή, λέγοντας πως «αντί ορισμένοι πολιτικοί να ασχολούνται με τις πραγματικές αιτίες των σημερινών προβλημάτων, προτιμούν να ψάχνουν αποδιοπομπαίους τράγους».

«Και οι δυο μας ( ο ίδιος και η κ.Μέρκελ) έχουμε αφιερώσει τα τελευταία χρόνια στην σταθεροποίηση και την ανάκαμψη της ευρωζώνης, στην παροχή βοήθειας στα κράτη-μέλη που βρίσκονται σε δύσκολη θέση. Δεν νομίζω πως όλοι αυτοί που μας κρίνουν μπορούν να πουν κάτι διαφορετικό», πρόσθεσε.

Η αιτία των προβλημάτων ορισμένων κρατών μελών «είναι το αυξημένο δημόσιο χρέος και η έλλειψη ανταγωνιστικότητας» και όχι τα προγράμματα λιτότητας, τόνισε ο γερμανός υπουργός.

Για τον ίδιο είναι «τρελό» να πιστεύει κανείς πως μπορούμε να διευθετήσουμε το πρόβλημα της ανεργίας των νέων με ακόμα μεγαλύτερο χρέος, εκτιμώντας πως αντίθετα η λύση βρίσκεται «στις παραγωγικές επενδύσεις, τις διαρθρωτικές αλλαγές, στην παιδεία και την έρευνα».
ΠΗΓΗgrafida-sintikis.blogspot.gr

Με καλό καιρό η επιστροφή των εκδρομέων του Πάσχα

Από τη Δευτέρα ξεκινά σταδιακά η επιστροφή των εκδρομέων του Πάσχα στα αστικά κέντρα. Με σύμμαχο τον καλό καιρό, πολλοί ήταν εκείνοι που επέλεξαν φέτος να περάσουν τις ημέρες του Πάσχα εκτός αστικών κέντρων.



Η επιστροφή αναμένεται να ξεκινήσει τη Δευτέρα και να συνεχιστεί και την Τρίτη, λόγω της μεταφοράς της αργίας της Πρωτομαγιάς, ενώ θα συνεχιστεί καθ' όλη τη διάρκεια της εβδομάδας, μέχρι και την Κυριακή του Θωμά.

Η Τροχαία στις δύο εθνικές οδούς βρίσκεται επί ποδός με σειρά έκτακτων μέτρων, ενώ σε ισχύ παραμένει η απαγόρευση κίνησης φορτηγών αυτοκινήτων ωφελίμου φορτίου άνω του 1,5 τόνου (15:00-22:00) και την Τρίτη (11:00-21:00).

Η κίνηση στο λιμάνι του Πειραιά αυξήθηκε εφέτος κατά 25% σε σχέση με την περυσινή έξοδο του Πάσχα, ενώ έκτακτα δρομολόγια έχουν προγραμματιστεί για την καλύτερη εξυπηρέτηση του επιβατικού κοινού.

Ο καιρός αναμένεται γενικά αίθριος στο μεγαλύτερο μέρος της χώρας, ενώ σποραδικές καταιγίδες θα σημειωθούν τις μεσημβρινές-απογευματινές ώρες στα κεντρικά και βόρεια ορεινά.


ΠΗΓΗ news.in.gr, grafida-sintikis.blogspot.gr

Έλουσε με σάλτσα τσίλι επίδοξο ληστή


Έναν «καυτερό» ληστή συνέλαβαν οι αρχές του Σίδνεϊ, όταν έσπευσαν σε ένα εστιατόριο όπου ανακάλυψαν τον εγκληματία «λουσμένο» με τσίλι. Μια υπάλληλος του εστιατορίου, στην προσπάθειά της να αμυνθεί, πέταξε ένα ολόκληρο κουβά με την καυτερή σάλτσα στο κεφάλι του ληστή.
Ακινητοποίησε τον ληστή με έναν κουβά τσίλι!
Ο 24χρονος επίδοξος εγκληματίας μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο με εγκαύματα και αναμένεται σήμερα να εμφανιστεί στο δικαστήριο, προκειμένου να απαντήσει στις κατηγορίες για επίθεση με πρόθεση τη ληστεία.
Όπως αποκάλυψε η αστυνομία, ο άντρας κατάφερε να ανοίξει την ταμειακή μηχανή του καταστήματος και να πάρει τα λεφτά που βρίσκονταν μέσα. «Η 27χρονη υπάλληλος άρπαξε ένα κουβά με τσίλι και τον πέταξε στο πρόσωπο του άνδρα, αναγκάζοντάς τον να πέσει στο πάτωμα», δήλωσε ο επιθεωρητής της αστυνομίας, Ραλφ Ντιν.

Συμφωνίες συνεργασίας με την Κίνα υπέγαψε ο Μαχμούντ Αμπάς

Ο Kινέζος πρόεδρος Σι Τζινπίνγκ συναντήθηκε σήμερα στο Πεκίνο με τον Παλαιστίνιο ηγέτη Μαχμούντ Αμπας και του εξέφρασε την υποστήριξή του στη δημιουργία παλαιστινιακού κράτους.



Ο Αμπάς έγινε δεκτός από τον Κινέζο πρόεδρο σε τελετή που πραγματοποιήθηκε στην πλατεία Τιανανμέν.
Ο Σι χαιρέτισε τις πολιτικές ενέργειες του Μαχμούντ Αμπάς, συγχαίροντάς τον για «την διατήρηση της στρατηγικής επιλογής της ειρήνης».
Η Κίνα επιμένει «στην ανεξαρτησία της Παλαιστίνης και στην ειρηνική συνύπαρξη Παλαιστινίων και Ισραηλινών» τόνισε ο Κινέζος πρόεδρος στον Αμπάς.
Σι και Αμπάς υπέγραψαν συμφωνίες για οικονομική, τεχνολογική και πολιτιστική συνεργασία.
Ο Παλαιστίνιος πρόεδρος έφτασε στο Πεκίνο χθες Κυριακή, ενώ σήμερα αναμένεται στην Κίνα για πενθήμερη επίσημη επίσκεψη ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου.

Aνθρώπινα άκρα από κύτταρα του δέρματος, στο εγγύς μέλλον

Μέλη του σώματος, όπως, για παράδειγμα, τα άκρα, θα μπορούν να «αναπαράγονται» από τα κύτταρα του δέρματος, από επιστήμονες της Μελβούρνης, μέσα στα επόμενα τρία χρόνια…Η επαναστατική αυτή μέθοδος οφείλει την ανακάλυψή της σε μια ομάδα επιστημόνων του St. Vincent’s Hospital, οι οποίοι στοχεύουν στο να αναπαράγουν κύτταρα από το δέρμα, τους μύες και τις αρτηρίες για το σχηματισμό ακόμη και οργάνων τα οποία θα μπορούν να χρησιμοποιούνται σε μεταμοσχεύσεις και να σώζουν ζωές.
Aνθρώπινα άκρα από κύτταρα του δέρματος, στο εγγύς μέλλον
O καθηγητής Μάρκ Κουκ δήλωσε ότι «η μέθοδος αυτή καταπληκτική και άνευ ορίων, ανοίγει τον δρόμο για μεγάλα επιτεύγματα της επιστήμης».
Στον τομέα αυτόν της αναπαραγωγής οργάνων με τη μέθοδο των κυττάρων ασχολούνται και άλλοι επιστήμονες στο εξωτερικό.
Η ομάδα επιστημόνων του St. Vincent’s Hospital, ζητά τη στήριξη της κυβέρνησης προκειμένου να ολοκληρώσει τις έρευνές της και η Μελβούρνη να ηγηθεί στην ανακάλυψη αυτή.
Ο διευθυντής του κέντρου ARC καθηγητής Γκόρντον Γουάλας, είπε η τελευταία ανακοίνωση τοποθετεί την Αυστραλία στα πρόθυρα μιας επαναστατικής, παγκόσμιας εμβέλειαςανακάλυψη. «Είμαστε σε απόσταση αναπνοής από ένα νέο κύμα τεχνολογίας» υπογράμμισε.
Πηγή : ΑΠΕ-ΜΠΕ, parathiro.netgrafida-sintikis.blogspot.gr

Λοράν Φαμπιούς: Να βρεθεί πολιτική λύση στη συριακή κρίση

Ο υπουργός Εξωτερικών της Γαλλίας Λοράν Φαμπιούς ζήτησε σήμερα την εξεύρεση«πολιτικής λύσης» στη συριακή κρίση μετά την πιθανή χρήση χημικών όπλων από το καθεστώς Άσαντ και τις δύο ισραηλινές αεροπορικές επιδρομές στη Συρία.

Λύση «εδώ και τώρα» ζητεί ο Φαμπιούς



«Η κατάσταση στη Συρία είναι μια πραγματική τραγωδία» που πλήττει και τις γειτονικές χώρες, όπως η Ιορδανία και ο Λίβανος, τόνισε ο Φαμπιούς, ο οποίος πραγματοποιεί επίσκεψη στο Χονγκ Κονγκ. «Δεν είναι πλέον μια τοπική, αλλά μια περιφερειακή τραγωδία» πρόσθεσε. «Πρέπει να προσπαθήσουμε να βρούμε πολιτική λύση» είπε ο Φαμπιούς, αναφέροντας τον σχηματισμό «συριακής μεταβατικής κυβέρνησης». «Αν η κατάσταση αυτή συνεχιστεί, μπορεί να μετατραπεί σε ανθρωπιστική και πολιτική καταστροφή» υπογράμμισε.

Το Ισραήλ πραγματοποίησε δύο αεροπορικές επιδρομές στη Συρία, τονίζοντας πως ήθελε να εμποδίσει τη μεταφορά όπλων στη λιβανέζικη Χεζμπολάχ, συμμάχου του Μπασάρ αλ Άσαντ και του Ιράν. «Μπορούμε να καταλάβουμε το Ισραήλ, αλλά υπάρχει κίνδυνος, διότι, αν η σύγκρουση αυτή επεκταθεί και στις γειτονικές χώρες, θα αλλάξει τον χαρακτήρα της» επεσήμανε ο υπουργός Εξωτερικών της Γαλλίας.

Χθες, ο Βρετανός ομόλογός του, Γουίλιαμ Χέιγκ, δήλωσε πως οι επιδρομές καταδεικνύουν τον «αυξανόμενο κίνδυνο για την ειρήνη».

Πηγή: ΑΠΕ, inews.grgrafida-sintikis.blogspot.gr

Ικανοποιημένη η Λευκωσία από τις συνομιλίες με το Ισραήλ


Η κυπριακή κυβέρνηση εμφανίζεται ιδιαίτερα ικανοποιημένη από τις μέχρι τώρα επαφές του Προέδρου Νίκου Αναστασιάδη στο Ισραήλ, στο πλαίσιο τριήμερης επίσκεψης εργασίας.


Η ημικρατική τηλεόραση του ΡΙΚ μετέδωσε απόψε ότι η ικανοποίηση αφορά τόσο στο κλίμα που δημιουργήθηκε με την επίσκεψη και τις συνομιλίες του κ. Αναστασιάδη με τον πρωθυπουργό Βενιαμίν Νετανιάχου, όσο και στο περιεχόμενο των συνομιλιών.

Κυπριακοί κυβερνητικοί κύκλοι δήλωσαν ότι φαίνεται να αναπτύσσεται μια ιδιαίτερα φιλική σχέση ανάμεσα στον Πρόεδρο Αναστασιάδη και στον Πρωθυπουργό Νετανιάχου.

Για το περιεχόμενο, οι ίδιοι παράγοντες, φέρουν τον Βενιαμίν Νετανιάχου να ήταν πολύ πρακτικός και ουσιαστικός στις τοποθετήσεις του και έδειξε να υπάρχει πλήρης διάθεση από μέρους του Ισραήλ για συνεργασία.

Ακόμη φαίνεται ότι υπήρξε πρόοδος στα θέματα της ενέργειας, που δεν περιορίζεται μόνο στο θέμα των υδρογονανθράκων, αλλά και στο ηλεκτρικό ρεύμα, με την πόντιση ηλεκτρικού καλωδίου μεταξύ των δύο χωρών.

Ενδεικτικό είναι ότι στις συνομιλίες του Προέδρου Αναστασιάδη, έλαβαν μέρος και σημαντικά Ισραηλινά στελέχη, που έχουν σχέση με την ενέργεια.

Ο ίδιος ο κ. Αναστασιάδης χαρακτήρισε την επίσκεψή του στο Ισραήλ και τις συνομιλίες του με τον Βενιαμίν Νετανιάχου, απαρχή μιας νέας εποχής, στις σχέσεις Λευκωσίας- Τελ Αβίβ.

«Εγκαινιάσαμε ένα στρατηγικής σημασίας διάλογο που αποσκοπεί στην περαιτέρω σύσφιγξη και εμβάθυνση των διμερών σχέσεων. Μια σχέση που βασίζεται σε κοινές αρχές και αξίες», ανέφερε ο κ. Αναστασιάδης.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας πρόσθεσε ότι ο ίδιος και ο κ. Νετανιάχου είχαν την ευκαιρία να ανταλλάξουν όχι μόνο προτάσεις που οδηγούν στη χάραξη κοινών στρατηγικών επιλογών, αλλά ταυτόχρονα και στόχων που υπηρετούν κατά τον καλύτερο δυνατό τρόπο τα κοινά συμφέροντα των δύο χωρών, τόσο σε διμερές επίπεδο, όσο και σε ό,τι αφορά την ευρύτερη περιοχή.

Στις συνομιλίες δόθηκε έμφαση στη συνεργασία στα θέματα της ενέργειας. «Μεταξύ άλλων επιβεβαιώσαμε την κοινή δέσμευση για ανάπτυξη και εκμετάλλευση διασυνοριακών κοιτασμάτων.

Επιπλέον συμφωνήσαμε στην ενεργοποίηση αδρανών συμφωνιών και στην επιτάχυνση της ολοκλήρωσης συμφωνιών που εκκρεμούν σε θέματα υγείας, έρευνας και ανάπτυξης, τεχνολογίας, πολιτισμού, καταπολέμησης της τρομοκρατίας και του οργανωμένου εγκλήματος», δήλωσε ο κ. Αναστασιάδης.

Ο πρόεδρος είπε ότι ενημέρωσε τον Ισραηλινό Πρωθυπουργό για τη δύσκολη οικονομική κατάσταση της Κύπρου, επεξηγώντας παράλληλα πως παραμένει δεσμευμένος στην επίλυση του Κυπριακού, σύμφωνα με τα σχετικά ψηφίσματα των Ηνωμένων Εθνών και τις ευρωπαϊκές αρχές και αξίες. Ο Πρωθυπουργός Νετανιάχου, είπε ο κ. Αναστασιάδης, επέδειξε πλήρη κατανόηση και επανέλαβε τις παραδοσιακές θέσεις αρχών της χώρας του στο Κυπριακό.

Επαναβεβαίωσε, παράλληλα ότι η εξέλιξη στις σχέσεις Ισραήλ- Τουρκίας δεν πρόκειται να επηρεάσει αρνητικά τις σχέσεις της χώρας του με την Κύπρο.

Η συζήτηση περιστράφηκε και στις ανησυχητικές τρέχουσες εξελίξεις στην περιοχή, με έμφαση στο θέμα της Συρίας και τον κίνδυνο που ενέχει ενδεχόμενη επέκταση και διάχυση της κρίσης στην ευρύτερη περιοχή.

«Υπήρξε κοινή πεποίθηση για την ανάγκη όπως το Ιράν εμπλακεί σε εποικοδομητικό διάλογο, προκειμένου να συμμορφωθεί με τις διεθνείς του υποχρεώσεις σχετικά με το πυρηνικό του πρόγραμμα», ανέφερε ο κ. Αναστασιάδης.

Άρχισε η δίκη της Μπεάτε Τσεπ, μέλος νεοναζιστικής ομάδας NSU

Το μόνο επιζών μέλος της νεοναζιστικής ομάδας,NSU, η οποία ευθύνεται για μια σειρά ρατσιστικών δολοφονιών που συγκλόνισε τη Γερμανία και προκάλεσε ντροπή στις αστυνομικές αρχές, θα εμφανιστεί σήμερα στο δικαστήριο, σε μια από τις πιο αναμενόμενες δικαστικές υποθέσεις στη μοντέρνα ιστορία της χώρας...



Η τυχαία ανακάλυψη της ομάδας Εθνικό Σοσιαλιστικό Υπόγειο Ρεύμα (NSU), το οποίο είχε δράσει απαρατήρητο για τουλάχιστον μία δεκαετία, ανάγκασε τη Γερμανία να αναγνωρίσει ότι αντιμετωπίζει ένα μεγαλύτερο και πιο επικίνδυνο πρόβλημα, όσον αφορά στον νεοναζισμό, από ότι αρχικά θεωρείτο πως υπήρχε.

Η δίκη, η οποία θα πραγματοποιηθεί στο Μοναχό, θα επικεντρωθεί στην 38χρονη Μπεάτε Τσεπ, η οποία κατηγορείται για συμμετοχή στη δολοφονία 8 Τούρκων, 1 Έλληνα και μιας αστυνομικού μεταξύ της περιόδου 2000-2007, σε δύο βομβιστικές επιθέσεις σε περιοχές μεταναστών στην Κολωνία καθώς και σε 15 ληστείες τραπεζών.

«Λαμβάνοντας υπόψη τις ιστορικές, κοινωνικές και πολιτικές διαστάσεις, η δίκη των NSU αποτελεί μία από τις πιο σημαντικές υποθέσεις της ιστορίας της μεταπολεμικής Γερμανίας», δήλωσαν οι δικηγόροι της οικογένειας ενός εκ των θυμάτων.

Η υπόθεση έχει συγκλονίσει συθέμελα τη χώρα, η οποία θεωρείτο ότι είχε μάθει από τα «μαθήματα» του παρελθόντος, ωστόσο έχει βρεθεί για μια ακόμη φορά στη δυσάρεστη θέση να αναγκάζεται να αναλάβει μεγαλύτερη δράση για την αντιμετώπιση των ακροδεξιών και ρατσιστικών συμπεριφορών.

Τέσσερις ακόμα ύποπτοι θα καθίσουν, μαζί με την Τσεπ, στο εδώλιο του κατηγορουμένου.

ΠΗΓΗ , grafida-sintikis.blogspot.gr

Σύννεφα πολέμου πάνω από τη Συρία


syria.jpg










Ο γενικός γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών, Μπαν Κι Μουν, προειδοποίησε κατά μιας κλιμάκωσης στην ήδη δύσκολη κατάσταση που επικρατεί στη Συρία, αναφερόμενος στην ισραηλινή εναέρια επίθεση που έπληξε την Κυριακή στόχους κοντά στη Δαμασκό.

Ισραηλινοί αξιωματούχοι δήλωσαν ότι η επιδρομή, η δεύτερη μέσα σε 48 ώρες, δεν συνδέεται με τον εμφύλιο πόλεμο στη Συρία. Στόχος της επιδρομής ήταν να αποτρέψει τη Χεζμπολάχ από το να αποκτήσει όπλα, τα οποία θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν για επιθέσεις κατά του Τελ Αβίβ, εάν το Ισραήλ εξακολουθούσε να απειλεί ότι θα χτυπήσει τις πυρηνικές εγκαταστάσεις του Ιράν.

Ο ΟΗΕ αναφέρει ότι ο Μπαν κάλεσε όλες τις πλευρές «να ενεργήσουν με αίσθηση της ευθύνης για την αποτροπή της κλιμάκωσης των ήδη καταστροφικών και άκρως επικίνδυνων συγκρούσεων».

Η κυβέρνηση του Σύρου προέδρου Μπασάρ αλ-Άσαντ κατηγορεί το Ισραήλ ότι βοηθά συστηματικά ισλαμιστές «τρομοκράτες» της Αλ Κάιντα, ενώ δήλωσε ότι οι επιθέσεις αυτές «ανοίγουν τις πόρτες σε όλες τις πιθανότητες».

Ο γερουσιαστής Τζον Μακέιν δήλωσε την Κυριακή ότι οι αεροπορικές επιδρομές στη Συρία θα αναγκάσουν την αμερικανική κυβέρνηση να παρέμβει, ωστόσο ο πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα έχει δηλώσει ότι δεν σκοπεύει να αποστείλει χερσαίες δυνάμεις στη χώρα.

Στο μεταξύ, ερευνητές του ΟΗΕ για τα ανθρώπινα δικαιώματα, που έχουν συγκεντρώσει μαρτυρίες από θύματα του εμφυλίου πολέμου της Συρίας και του ιατρικού προσωπικού, αναφέρουν ότι οι δυνάμεις των ανταρτών έχουν κάνει χρήση του νευροτοξικού αερίου σαρίν, δήλωσε την Κυριακή ένας από τους επικεφαλής ερευνητές.

Ωστόσο, δεν έχουν παρουσιαστεί ακόμα στοιχεία στην ανεξάρτητη εξεταστική επιτροπή των Ηνωμένων Εθνών για τη Συρία, ότι οι κυβερνητικές δυνάμεις της χώρας έχουν κάνει χρήση χημικών όπλων, τα οποία απαγορεύονται βάσει του διεθνούς δικαίου, δήλωσε η Κάρλα Ντελ Πόντε, μέλος της επιτροπής.

Πληροφορίες: ΑΜΠΕ, alterthess.grgrafida-sintikis.blogspot.gr

Άγιος Γεώργιος ο Μεγαλομάρτυρας και Τροπαιοφόρος


Το όνομά του, από τα πλέον λαοφιλή στον ελληνικό πληθυσμό, από τους πιο γνωστούς και αγαπητούς Αγίους σε όλον το χριστιανικό –και όχι μόνο– κόσμο.

Άγιος Γεώργιος ο Μεγαλομάρτυρας και Τροπαιοφόρος
Στην ορθόδοξη χριστιανική παράδοση, συνολικά πενήντα έξι μορφές με το όνομα Γεώργιος κοσμούν το εορτολόγιό της, με γνωστότερο όλων τον Γεώργιο το Μεγαλομάρτυρα και Τροπαιοφόρο. Γόνος πλούσιας και αριστοκρατικής οικογένειας από την Καππαδοκία της Μ. Ασίας, ήταν αξιωματικός του ρωμαϊκού στρατού. Η δράση, το μαρτύριο και η κοίμησή του τοποθετούνται τον 3ο αιώνα και στις αρχές του 4ου αιώνα, επί αυτοκρατορίας Διοκλητιανού. Η μνήμη του τιμάται δύο φορές το χρόνο: στις 23 Απριλίου ο δια αποκεφαλισμού θάνατός του ή για τις Εκκλησίες που πηγαίνουν σύμφωνα με το Ιουλιανό ημερολόγιο, εάν η ημέρα συμπέσει πριν την Ανάσταση, μετατίθεται τη Δευτέρα της Διακαινησίμου και στις 3 Νοεμβρίου η ανακομιδή των λειψάνων του.

Ο Άγιος Γεώργιος ως τροπαιοφόρος (στρατιωτικός) Άγιος και ελευθερωτής συγκεντρώνει πολλές διηγήσεις για τα κατορθώματά του, με σημαντικότερο όλων την εξόντωση του δράκου και τη σωτηρία της βασιλοπούλας.
Άγιος Γεώργιος ο Μεγαλομάρτυρας και Τροπαιοφόρος
Σύμφωνα με την Παράδοση, το θηρίο φρουρούσε το νερό μιας πηγής, στη Λιβύη, και δεν άφηνε τους κατοίκους να υδρευτούν αν δεν του έδιναν βορά κάθε φορά ένα συντοπίτη τους. Οι κάτοικοι της περιοχής όριζαν με κλήρο το θύμα του δράκου για πολλά χρόνια. Ολόκληροι στρατοί αντιτάχθηκαν στο τέρας, χωρίς αποτέλεσμα. Ο κλήρος έπεσε και στη βασιλοπούλα, την οποία έσωσε ο Άγιος, νεαρός αξιωματικός πάνω στο άλογο, φονεύοντας το δράκο με το κοντάρι του. Προστάτης τόσο στρατευμάτων όσο και χωρών. Επειδή ο βίος του είναι στρατιωτικός, θεωρείται προστάτης του Πεζικού και του Ελληνικού Στρατού Ξηράς, ενώ είναι και ο προστάτης Άγιος της Αγγλίας. Επίσης, θεωρούνταν Άγιος προστάτης των Σταυροφόρων οι οποίοι έφεραν στη Δύση το λείψανό του από την Παλαιστίνη και των Προσκόπων.

Ο Άγιος Γεώργιος είναι, επιπλέον, Άγιος της Καθολικής, της Αγγλικανικής, της Ορθόδοξης, της Λουθηρανικής και της Αρμενικής Εκκλησίας προστάτης Άγιος των χριστιανών της Παλαιστίνης, της Βηρυτού, της Γεωργίας, του βουλγαρικού στρατού.

Άγιος Γεώργιος ο Μεγαλομάρτυρας και Τροπαιοφόρος
Λατρεύεται ιδιαίτερα από τους Σαρακατσάνους (νομάδες της ηπειρωτικής Ελλάδας) αλλά και από Πομάκους της Θράκης. Στην εκκλησία που είναι αφιερωμένη στη μνήμη του, στην Πρίγκηπο, χιλιάδες Τούρκοι προσέρχονται κάθε χρόνο να προσκυνήσουν την εικόνα του. Πολλοί είναι οι προσκυνητές και στον Πατριαρχικό Ναό του Αγίου Γεωργίου, στο Φανάρι, όπου διασώζονται κειμήλια ανεκτίμητης αξίας, όπως ο Πατριαρχικός Θρόνος και ο Άμβωνας.

Ο Αϊ-Γιώργης ο Τροπαιοφόρος και Δρακοκτόνος συνδέεται επίσης με τη γεωργία και τον πολλαπλασιασμό: Το όνομα Γεώργιος είναι ελληνικό, προέρχεται από το ουσιαστικό «γεώργιον» που σημαίνει καλλιεργήσιμο και την περίοδο της εορτής του (23 Απριλίου) οι αγρότες σπέρνουν, εξ ου και η επωνυμία του «σποριάρης».

Αλλά ο Άγιος είναι και προστάτης των κτηνοτρόφων, διότι η εορτή του συμπίπτει με την εποχή που θα αφήσουν τα χειμαδιά και θα ανέβουν στα βουνά.

Η εορτή του σηματοδοτεί την αρχή της άνοιξης. Πλήθος τα προσωνύμια του Αγίου είτε από ευλάβεια είτε από κάποιο θαύμα ή και από άλλη αιτία: -ο Αέρις στο Όφι του Πόντου, παλαιά, όπου οι Τούρκοι τον έλεγαν Αέρτς, ο Ζαντών, δηλαδή Άγιος Γεώργιος ο τρελός, γιατί τους τιμωρούσε αφαιρώντας τους τα μυαλά.

-ο Αράπης ή Αρακλειανός (Ηρακλειανός), στη Θράκη, επειδή θαυματουργή εικόνα του βρισκόταν στην Ηράκλεια της Προποντίδας. Αράπη μάλιστα γιατί ο Άγιος παρουσιάζεται μαύρος σε αυτή την εικόνα, ανάγλυφη από μαύρη πέτρα, ή από σκληρό ξύλο.

-ο Κουδουνάς στην Πρίγκηπο, γιατί η εικόνα του Αγίου βρέθηκε από έναν βοσκό, καθώς ήταν σκεπασμένη από μια αρμαθιά κουδούνια σύμβολα της παραφροσύνης, την οποίαν όλοι πιστεύουν ότι θεραπεύει.

-στο Θησείο, ο Ακαμάτης, επειδή οι Τούρκοι δεν επέτρεπαν να τελείται στην εκκλησία του Θεία Λειτουργία παρά μόνον στην εορτή του, στις 23 Απριλίου.

-ο Αϊ-Γιώργης ο Γοργός στην Καστοριά, γιατί σπεύδει ταχέως σε βοήθεια όσων τον επικαλούνται.

-ο Αϊ-Γιώργης Καππαδόκης, από τον τόπο καταγωγής του και πατρίδα του πατέρα του και Παλαιστίνιος, από τον τόπο καταγωγής της μητέρας του.

-ο Αϊ-Καλλάρης, στην Κάσο και Αϊ-Καβαλάρης, επειδή είναι έφιππος. -ο Βάρδας, ο Γεωργιανός, ο Επιτειδιώτης, ο Καστρενός, ο Κιουρτζής, ο Κλεφτογρασιάς, ο Διασορίτης, ο Ζούρος, ο Κρασάς, ο Μεθυστής, ο Πέρσης, ο Σκυριανός, πολιούχος του νησιού, ο Φουστανελάς, πολιούχος των Ιωαννίνων, ο Φτωχός, ο Χατζής, ο Αϊ-Στρατηγός, ο Ψαροπιάστης, ο Φανερωμένος, ο Πεταλωτής.

Η γιορτή του συνδυάζεται με έθιμα χαράς και ευφορίας. Ο αγιασμός των χωραφιών, τα κλαδιά της καρυδιάς στο κατώφλι του σπιτιού είναι έθιμα της γιορτής του, στην Αρκαδία. Οι Σαρακατσάνοι, στο όνομά του, παίρνουν το μεγαλύτερο όρκο τους και την ημέρα της γιορτής του θυσιάζουν το καλύτερο μαύρο κριάρι της στάνης τους, ενώ τη Λαμπρή άσπρο. Στην Αίγινα, το μοσχομυριστό χαμομήλι είναι τ' Αϊ-Γιωργιού το λουλουδάκι. Στη Μακεδονία, ο μήνας Απρίλιος λέγεται Αγιγεωργίτης, στον Πόντο Αεργίτας.

Πλήθος τα γνωμικά και οι παροιμίες που αναφέρονται στον Άγιο.

«Αϊ-Γιώργη, βοήθα μου, σείε κι εσύ τα πόδια σου», λένε στην Κρήτη.

«Από τ' Αϊ-Γιωργιού και πέρα δώσ' του φουστανιού σου αέρα» λένε στη Μεσσηνία. «Αϊ-Γεώρις να βοηθά σε», είναι γνωστή ευχή των Ποντίων οι οποίοι θεωρούν τον Άγιο σύμβολο της λεβεντιάς και της ανδρείας και αναφέρουν για ένα νέο και όμορφο παλληκάρι: «Ένα παλικάρι ίσια μ΄εκεί απάν', έμορφον σαν τον Αέρτς».

Ο έφιππος νέος πολεμιστής εδραιώθηκε σε ολόκληρη την ορθόδοξη χριστιανοσύνη ως ο ιδανικός ήρωας. Το ιδεώδες σύμβολο της ανδρείας, του αρρενωπού κάλλους και της ευσέβειας.

Ο Άγιος Γεώργιος ο Μεγαλομάρτυρας και Τροπαιοφόρος!

Ώρα για αυγομαχίες στην Καστανούσα Σιντικής

Οι αυγομάχοι έχουν λάβει θέσεις και έχουν στη "φαρέτρα" τους είκοσι αυγά ο καθένας. Τα μάζευαν προσεκτικά όλο τον χρόνο, δοκιμάζοντάς τα για τις αντοχές τους και τα φύλασσαν στο ψυγείο ώστε να είναι έτοιμα να βαφτούν κόκκινα τη Μεγάλη Πέμπτη και να συμμετάσχουν στον επίσημο διαγωνισμό τη δεύτερη μέρα του Πάσχα. 

Η μάχη ξεκινά στην εξέδρα, όπου κάθονται αντικρυστά δύο αυγομάχοι. Όποιος μείνει τελευταίος με ένα αυγό είναι νικητής. Οι συμμετέχοντες είναι δεκάδες, ενώ στη διαδικασία μπορεί να λάβει μέρος όποιος το επιθυμεί. Το ενδιαφέρον, μάλιστα, είναι τόσο μεγάλο που διοργανώνεται και ξεχωριστός διαγωνισμός για παιδιά - αυγομάχους. 

Όλα αυτά θα συμβούν και φέτος στην Καστανούσα Σιντικής Σερρών, αλλά και σε κάθε άλλη περιοχή της χώρας, όπου δραστηριοποιούνται ποντιακοί σύλλογοι, καθώς το έθιμο της αυγομαχίας κατάγεται από τις πατρίδες του ποντιακού ελληνισμού. 




Οι αυγομαχίες σε κάποιες περιοχές συνδυάζονται με τον εορτασμό του Αγίου Γεωργίου και πλαισιώνονται με γεύμα που γίνεται αμέσως μετά την λειτουργία την δεύτερη ημέρα του Πάσχα, στην πλατεία του χωριού. 


Τα αυγά αρχίζουν να μαζεύονται κάποιους μήνες πριν την αυγομαχία. Μερικοί ταΐζουν τις κότες τους μαζί με τις κλασικές τροφές και μαρμαρόσκονη για να έχουν τα αυγά «γερό τσόφλι». 

Οι καλοί οι αυγομάχοι μαζεύουν εκατοντάδες αυγά για να τσουγκρίσουν (μπορεί και με 200 αυγά) με άλλους αυγομάχους στο καφενείο, πριν την επίσημη έναρξη της αυγομαχίας . Πολλές φορές δημιουργούνται μικροπροστριβές κατά την διάρκεια των αγώνων αυτών, γιατί υπάρχουν αμφιβολίες για την προέλευση κάποιων αυγών αν είναι κότας, φραγκόκοτας ή γαλοπούλας. 

Συνήθως υπάρχει επιτροπή που αποτελείται από εμπειρογνώμονες και έναν κτηνίατρο οι οποίοι ελέγχουν την εγκυρότητα των αυγών. Τα αυγά που διαγωνίζονται είναι από κότες. 

Το μυστικό πάντως για να βρεθεί το πιο γερό αυγό είναι η δοκιμή που γίνεται στα δόντια. Δηλαδή τσουγκρίζουμε τα αυγά στο στόμα και από τον ήχο που βγάζει στο δόντι όσο πιο λεπτός και διαπεραστικός, τόσο πιο γερό είναι το αυγό. Βέβαια υπάρχουν δύο κατηγορίες ήχων που βγάζουν γερά αυγά, το ένα είναι ήχος ναι μεν καθαρός και διαπεραστικός αλλά και λίγο χοντρός φέρνει προς της γαλοπούλας το αυγό και ένας άλλος που είναι πολύ λεπτός και διαπεραστικός, εκείνο είναι προς της φραγκόκοτας το αυγό. 

Στο έθιμο της αυγομαχίας που αναβιώνει στα Λευκάδια ΒΕΡΟΙΑΣ, στη Δράμα, και στο Θρυλόριο Ροδόπης ο καθένας έχει το δικαίωμα να διαγωνιστεί με δέκα αυγά κότας, ενώ υπάρχει επιτροπή για έλεγχο τόσο των αυγών όσο και του τσουγκρίσματος κατά τη διάρκεια της μάχης. 

Παλαιότερα οι αυγομαχίες διαρκούσαν τρεις ολόκληρες μέρες. Την πρώτη μέρα γινόταν ο διαγωνισμός αυγομαχίας με το μπροστά μέρος των αυγών, τη δεύτερη με το πίσω και την τρίτη με το πλευρό τους. Ήταν μεγάλη τιμή για τους νικητές, απλώς γιατί έσπαζαν τα αυγά των αντιπάλων, καθώς δεν υπήρχαν κύπελλα εκείνη την εποχή. «Το κύπελλο τότε ήταν ότι ο νικητής κέρδιζε-έπαιρνε το σπασμένο αυγό του αντιπάλου». 

Δείτε πως προετοιμάζονται για τις αυγομαχίες στην Καστανούσα Σερρών


Ρεπορτάζ από την εκπομπή του ΣΚΑΙ Πρώτη γραμμή 2.5.13
Δείτε πως προετοιμάζονται για τις αυγομαχίες στην Καστανούσα Σερρών 2013  http://youtu.be/HsPASui3MjA 
Tο κανάλι του Real.gr στη Dailymotion , to-periptero.com