Κυριακή 24 Φεβρουαρίου 2013

Δέσμη προτάσεων για την ανακούφιση και την ενίσχυση των αγροτών - Κατέθεσε στη συνάντηση με τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης η Φ. Αραμπατζή



Εφ’ όλης της ύλης συνάντηση είχε 22/2 το πρωί η Βουλευτής της ΝΔ του Νομού μας, κ. Φωτεινή Αραμπατζή με τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, κ. Αθανάσιο Τσαυτάρη, για  τα προβλήματα του αγροτικού πληθυσμού, και ειδικά του Νομού Σερρών, εν όψει της νέας καλλιεργητικής περιόδου και του οικονομικού αδιεξόδου, στο οποίο έχουν περιέλθει οι αγρότες μας.
Κυρίαρχο θέμα της συζήτησης τους ήταν αυτό της επιστροφής του φόρου κατανάλωσης πετρελαίου, που εκτινάσσει στα ύψη το κόστος παραγωγής, καθιστώντας δυσχερέστερη τη θέση του ήδη καθημαγμένου πρωτογενούς τομέα. Η κ. Αραμπατζή επεσήμανε στον Υπουργό τα χρήματα, που θα δοθούν, να αναφέρονται, αν όχι τώρα στο άμεσο μέλλον, σ’ ένα δικαιότερο σύστημα αποδόσεων, που θα αφορά στις πραγματικές καταναλώσεις ανά καλλιέργεια, στον τρόπο άρδευσης του κάθε αγρότη και στην παραγωγή του. Ο ίδιος συντελεστής απόδοσης βεβαίως να αφορά και την έκπτωση στην τιμή του ρεύματος, προκειμένου ο παραγωγός να μπορεί να ανταπεξέλθει.
Το ζήτημα της εξάντλησης της ελαστικότητας, υπό την παρούσα δημοσιονομική συγκυρία, στη χορήγηση των καλλιεργητικών δανείων ήταν το επόμενο θέμα της συνάντησης εργασίας. Η Βουλευτής της Ν.Δ. μεταφέροντας την αγωνία των καλλιεργητών, υπογράμμισε  στον Υπουργό, πως εν όψει της νέας καλλιεργητικής περιόδου, θα πρέπει να αντιμετωπιστεί πολύ σοβαρά η έλλειψη ρευστότητας, που καταδικάζει τους ήδη χρεωμένους αγρότες να αφήνουν άσπαρτες και ανεκμετάλλευτες τις αγροτικές τους εκμεταλλεύσεις.
Ιδιαίτερη αναφορά έκανε η Φωτεινή Αραμπατζή στο ζήτημα της επανεξέτασης της αύξησης των ορίων συνταξιοδότησης των αγροτών από τα 65 στα 67 έτη, ζητώντας μέριμνα για το «τεκμήριο» των 40 ετών ασφάλισης και αναδρομικά, ενώ επιχειρηματολόγησε για την ανάγκη επίλυσης του συνταξιοδοτικού για τους γεννηθέντες το 1948, που είχαν και προσδοκία δικαιώματος και ώριμα συνταξιοδοτικά δικαιώματα αλλά και για τους γεννηθέντες το 1949, για τυχόν μεταβατικό στάδιο προσαρμογής.
Όσον αφορά στα ιδιαίτερα αγροτικά θέματα του Νομού Σερρών, η κα Αραμπατζή, κατόπιν των πρόσφατων συναντήσεων εργασίας, που είχε με τους τοπικούς Τ.Ο.Ε.Β., μετέφερε τα έντονα προβλήματά τους ειδικά σε ό,τι αφορά τα απαρχαιωμένα αρδευτικά τους δίκτυα και στην ανάγκη ένταξης στο ΕΣΠΑ των αρδευτικών έργων που έχουν προγραμματίσει και προετοιμάσει και μελετητικά οι Τ.Ο.Ε.Β. Ηράκλειας, Νιγρίτας, Δημητριτσίου και Προβατά. Επίσης, έθεσε το θέμα της 3ης φάσης του αναδασμού, που υπάγεται στον ΤΟΕΒ Προβατά και αφορά τα Δημοτικά Διαμερίσματα Σκουτάρεως, Κ.Καμήλας, Κουβουκλίου, Βαμβακούσας και Αδελφικού και ανέφερε στον Υπουργό ότι δεν έχουν καταβληθεί οι αποζημιώσεις ηρτημένης παραγωγής των ετών 2011 κι 2012 στους δικαιούχους αγρότες των παραπάνω Δημοτικών Διαμερισμάτων.
Σε ό,τι αφορά την απόδοση της συνδεδεμένης ενίσχυσης βάμβακος στους παραγωγούς, που επλήγησαν από το πράσινο σκουλήκι το 2012, ο κ. Τσαυτάρης δεσμεύτηκε ότι το αργότερο μέχρι την 1η Μαρτίου 2013, αυτή θα καταβληθεί στους παραγωγούς. Η Σερραία Βουλευτής αναφέρθηκε και στο πρόβλημα που αντιμετωπίζουν οι κτηνοτρόφοι θηλαζόντων αγελάδων, κυρίως του Δήμου Σιντικής, για το έτος 2011, οι οποίοι αδικαιολόγητα στερήθηκαν την πρόσθετη συμπληρωματική ενίσχυση.
Τελειώνοντας τη συνάντησή της με τον Υπουργό η κα Αραμπατζή υπογράμμισε την άμεση και επιτακτική ανάγκη να υπάρξει ολοκληρωμένο ΣΧΕΔΙΟ ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ για να μπορέσει να παραγάγει επιτέλους η Ελλάδα προϊόντα, που θα τα ζητάει η αγορά, έτσι ώστε να καταστεί αυτάρκης σε γεωργοκτηνοτροφικά προϊόντα σύμφωνα με τις διατροφικές ανάγκες του πληθυσμού μας.


Φωτεινή Αραμπατζή
 ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ ΝΟΜΟΥ ΣΕΡΡΩΝ




Προβάλλετε ή σχολιάστε την ανάρτηση

Σχόλιο που έχει ταυτότητα χρήστη δημοσιεύεται χωρίς λογοκρισία, αρκεί πάντα η κριτική αυτή να είναι κόσμια.


Ζητώ την κατανόηση σας!!!  Από τους ανώνυμους χρήστες, οι οποίοι ως συνήθως αβασάνιστα και χωρίς προσωπικό κόστος γίνονται αμετροεπείς υβριστές.





Ομιλία της Φωτεινής Αραμπατζή στη Διαρκή Επιτροπή για αναθεώρηση της Κοινοτικής Οδηγίας για τα καπνά 20.2.13



«Ταφόπλακα»  για τους Έλληνες καπνοπαραγωγούς η αναθεώρηση της ευρωπαϊκής οδηγίας για τα καπνικά προϊόντα

-       Παρέμβαση Φ. Αραμπατζή στη Βουλή για αλλαγές και προστασία των καλλιεργειών στις Σέρρες


Με ιδιαίτερη ανησυχία και ουσιαστικά  επιχειρήματα υπέρ του κλάδου των καπνοπαραγωγών του Νομού μας, αλλά και όλης της Ελλάδας, μίλησε την Τετάρτη 20/2 το απόγευμα στην Επιτροπή της Βουλής, η οποία επεξεργάζεται την αναθεώρηση της Κοινοτικής Οδηγίας για τα καπνά, η Βουλευτής Σερρών της Ν.Δ, κα Φωτεινή Αραμπατζή.

Η κα Αραμπατζή αφού τόνισε ότι ως χώρα με τη θλιβερή πρωτιά σε ποσοστό καπνιστών είμαστε θετικοί προς την κατεύθυνση της λήψης ουσιαστικών και αποτελεσματικών μέτρων για τη μείωση του καπνίσματος, ιδιαίτερα στους νέους, υπογράμμισε ότι τα μέτρα, που φέρνει η αναθεωρημένη Κοινοτική Οδηγία για τον καπνό φαίνεται να πλήττουν δυσανάλογα τους Έλληνες καπνοπαραγωγούς και τον ήδη βαρύτατα τραυματισμένο αυτό κλάδο στη χώρα μας, ακολουθώντας τη δογματική λογική των Βρυξελλών, που εξαντλείται στην υιοθέτηση μέτρων, που ούτε επιστημονικά έχουν τεκμηριωθεί, ούτε η αποτελεσματικότητά τους έχει δοκιμαστεί. Όπως χαρακτηριστικά είπε:

«Είναι προφανές  ότι η συντονισμένη δράση για τη μείωση του καπνίσματος πρέπει να βρίσκεται στην κορυφή της ιεράρχησης των προτεραιοτήτων της χώρας μας, καθώς αφενός το κάπνισμα συγκαταλέγεται μεταξύ των κυριότερων κινδύνων για την υγεία, αφετέρου γιατί κατέχουμε τη θλιβερή πρωτιά σε ποσοστό καπνιστών στην Ε.Ε.

            Ειπώθηκε κατ’ επανάληψη στην προηγούμενη συνεδρίαση ο κίνδυνος να μετατραπεί η καθ’ όλα ευπρόσδεκτη και αναγκαία αντικαπνιστική εκστρατεία σε αντικαπνική εκστρατεία με προφανείς αρνητικές συνέπειες για τη χώρα μας, που αφενός σήμερα χειμάζεται από μια πρωτόφαντη οικονομική κρίση, αφετέρου ο τομέας του καπνού αποτελεί έναν σημαντικό κλάδο της εθνικής μας οικονομίας από πλευράς παραγωγής πρώτων υλών και προϊόντων, απασχόλησης, εξαγωγών και δημοσίων εσόδων.»

            Να υπενθυμίσουμε ότι η Οδηγία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και του Συμβουλίου  προβλέπει μεταξύ άλλων την ομογενοποίηση των πακέτων τσιγάρων, την υποχρεωτική εμφάνιση συγκεκριμένων φωτογραφιών στο 75% της επιφάνειας του πακέτου, την κατάργηση των συστατικών καπνού, αλλά και των σλιμ τσιγάρων. Συγκεκριμένα η κ. Αραμπατζή τόνισε στην ομιλία της: «Με την εισαγωγή του ποσοστού (75%) κάλυψης από φωτογραφίες και ουσιαστικά την αποδυνάμωση έως εξαφάνιση του branding, ο ανταγωνισμός περιορίζεται μόνο σε επίπεδο τιμών, άρα σε φθηνά τσιγάρα.

Είναι προφανές ότι η καπνοβιομηχανία θα στρέψει το ενδιαφέρον της σε φθηνότερης και κατώτερης ποιότητας καπνά, γεγονός που επιφέρει καίριο πλήγμα στα αρωματικά ελληνικά καπνά ανατολικού τύπου, που χαρακτηρίζονται από εξαιρετική ποιότητα και υψηλή τιμή και χρησιμοποιούνται σε υψηλής ποιότητας ακριβά τσιγάρα.

Προερχόμενη από τις Σέρρες, - περιοχή που παράγει καπνά ανατολικού τύπου, τη φημισμένη ποικιλία Μπασμά, η καλλιέργεια της οποίας έχει ιδιαίτερη οικονομική και κοινωνική σημασία, αφού μαζί με την ποικιλία Κατερίνης αποτελεί περισσότερο από το 90% της παραγόμενης ποσότητας καπνού στη χώρα μας,  δεν μπορώ παρά να εκφράσω τις σοβαρές ανησυχίες μου για τον κίνδυνο που ελλοχεύει από την προτεινόμενη Οδηγία, να μειωθεί δραστικά η ζήτηση διεθνώς για τα ακριβά καπνά στο βαθμό που η τιμή θα είναι καθοριστικός παράγοντας στην αγορά. Είναι αναπότρεπτο το καίριο Ερώτημα για το μέλλον και την επιβίωση 15.000 και πλέον οικογενειών καπνοπαραγωγών και χιλιάδων εργαζομένων στους κλάδους της παραγωγής, της μεταποίησης και της εξαγωγής των Ελληνικών Καπνών.

Άλλωστε, θα πρέπει να προσμετρήσουμε το γεγονός ότι η εν λόγω Οδηγία έρχεται να περιορίσει σημαντικά μια παραγωγική δραστηριότητα, που έχει απισχναθεί από το 2005 και μετά, ύστερα από την αποσύνδεση της παραγωγής από τις Κοινοτικές Ενισχύσεις, όπως προέβλεπε η Κοινή Αγροτική Πολιτική.

Θα σας αναφέρω χαρακτηριστικά για το Νομό Σερρών, ότι το 2005, χρόνος ορόσημο αφού σηματοδότησε την κατάργηση, όπως είπαμε, των επιδοτήσεων στον καπνό, ο αριθμός των παραγωγών άγγιζε τους 3,362, η καλλιεργήσιμη έκταση τα 46,678 στρέμματα και η παραχθείσα ποσότητα σε κιλά, τα 7.497,337 κιλά, που ισοδυναμούσαν με 120 εκατ. € εξαγώγιμου προϊόντος.

Το 2012 η συρρίκνωση των αριθμών είναι αποκαρδιωτική, αφού ο αριθμός των παραγωγών μειώθηκε περίπου στο 1/3, αριθμώντας μόλις 1083, η καλλιεργηθείσα έκταση τα 18.386 στρέμματα και η παραχθείσα ποσότητα μόλις 2.152.472 κιλά, εισφέροντας στα δημόσια έσοδα μόλις 20 εκατ. Ευρώ, σε σχέση με τα 120 εκατ. του 2005. Και αυτά είναι στοιχεία πριν την εφαρμογή των μέτρων και της Παρούσας Οδηγίας, που είναι πρόδηλο ότι εντείνοντας τον ανταγωνισμό σε βάρος της ποιότητας, θα πλήξει περαιτέρω τα ελληνικά καπνά ανατολικού τύπου» .


Στην παρέμβασή της, η κα Αραμπατζή ζήτησε από τους  αρμόδιους Υπουργούς Υγείας και Αγροτικής Ανάπτυξης να επιστήσουν την προσοχή τους στη στήριξη των καπνών Ανατολικού τύπου, που παράγει ο Νομός Σερρών, ενώ υποστήριξε ότι υπό την παρούσα δημοσιονομική συγκυρία, η οργανωμένη αξιοποίηση της περιφέρειας και της αγροτικής παραγωγής είναι εθνικά επιβεβλημένη.

 «Θα ήθελα επιπροσθέτως να αναφέρω ότι η στήριξη καπνών ανατολικού τύπου είναι αναγκαία και για τους ακόλουθους λόγους:
-          εξασφαλίζουν την υψηλότερη ακαθάριστη πρόσοδο και απασχόληση σε σχέση με άλλα προϊόντα, αξιοποιώντας χαμηλής παραγωγικότητας εδάφη, ορεινών και ημιορεινών περιοχών της πατρίδας μας,
-           ταιριάζουν απόλυτα με τις κλιματολογικές, εδαφολογικές και περιβαλλοντικές συνθήκες των περιοχών όπου παράγονται καταναλώνοντας ελάχιστους φυσικούς πόρους, όπως π.χ. νερό, συμβάλλοντας στη διατήρηση της βιοποικιλότητας.
-          Κρατούν όλο σχεδόν το χρόνο τον αγροτικό πληθυσμό κοντά στις εκμεταλλεύσεις του, λόγω της υψηλής έντασης εργασίας.

Η στήριξη επομένως της καλλιέργειας των καπνών ανατολικού τύπου, θα πρέπει να μας προβληματίσει σοβαρά, ειδικά μάλιστα σήμερα που λόγω της δημοσιονομικής συγκυρίας, η στήριξη και ενίσχυση της αγροτικής παραγωγής και η προτροπή εσωτερικού μεταναστευτικού κλίματος προς την περιφέρεια και την οργανωμένη αξιοποίησή της, πρέπει να αποτελεί προτεραιότητα».

Οι αρμόδιες Κοινοβουλευτικές Επιτροπές, οι οποίες είχαν συνέλθει σε κοινή συνεδρίαση κατέληξαν σε ομόφωνο ψήφισμα ότι δεν δέχονται την εν λόγω Οδηγία ως έχει. 


Δείτε το βίντεο της ομιλίας της βουλευτού  Νομού Σερρών της Νέας Δημοκρατίας, Φωτεινής Α. Αραμπατζή, την Τετάρτη (20/2) στη Διαρκή Επιτροπή για αναθεώρηση της Κοινοτικής Οδηγίας για τα καπνά 20.2.13

Ομιλία Φ. Αραμπατζή στη Διαρκή Επιτροπή για τα καπνά 20.2.13 http://youtu.be/GG9RhSmWJWk

 

  

Τετάρτη 20 Φεβρουαρίου 2013 Ώρα 18.30΄ - Αίθουσα Γερουσίας
            Η ΔΙΑΡΚΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΚΟΙΝΩΝΙΚΩΝ ΥΠΟΘΕΣΕΩΝ, Η ΔΙΑΡΚΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ ΚΑΙ ΕΜΠΟΡΙΟΥ ΚΑΙ Η ΕΙΔΙΚΗ ΔΙΑΡΚΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΕΥΡΩΠΑΙΚΩΝ ΥΠΟΘΕΣΕΩΝ σε κοινή συνεδρίαση, με θέμα ημερήσιας διάταξης:
            Συνέχιση της συζήτησης επί της πρότασης οδηγίας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου για την προσέγγιση των νομοθετικών, κανονιστικών και διοικητικών διατάξεων των κρατών μελών σχετικά με την κατασκευή, την παρουσίαση και την πώληση των προϊόντων καπνού και των συναφών προϊόντων (COM 2012/ 788 τελικό):



Εξέταση της πρότασης οδηγίας του Ε. Κ. και του Συμβούλιου για την προσέγγιση των νομοθετικών, κανονιστικών & διοικητικών διατάξεων για τα προϊόντα καπνού 

 

 

 

 

 


ΔΙΑΡΚΕΙΣ ΕΠΙΤΡΟΠΕΣ ΚΟΙΝΩΝΙΚΩΝ ΥΠΟΘΕΣΕΩΝ, ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ & ΕΜΠΟΡΙΟΥ & ΕΙΔΙΚΗ ΔΙΑΡΚΗΣ ΕΠΙΤ. ΕΥΡΩΠΑΙΚΩΝ ΥΠΟΘΕΣΕΩΝ

Συνεδρίαση της 20-2-13 

 

 

 

 


Διαβάστε κι αυτά, είναι σχετικά:
Σχετικοί Δικτυακοί Τόποι: 
  

Κυριακή, 24 Φεβρουαρίου 2013 Συνεδρίαση Επιτροπής της Βουλής για προϊόντα καπνού 20.2.13 http://political-ethics-for-the-national-int.blogspot.gr/2013/02/20213.html


Βουλή–ΔΙΑΡΚΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗ για τα καπνά 20/2/2013 http://youtu.be/g7UttTtXvls

Προβάλλετε ή σχολιάστε την ανάρτηση

Σχόλιο που έχει ταυτότητα χρήστη δημοσιεύεται χωρίς λογοκρισία, αρκεί πάντα η κριτική αυτή να είναι κόσμια.


Ζητώ την κατανόηση σας!!!  Από τους ανώνυμους χρήστες, οι οποίοι ως συνήθως αβασάνιστα και χωρίς προσωπικό κόστος γίνονται αμετροεπείς υβριστές.