Κυριακή 28 Απριλίου 2013

Αντ. Μανιτάκης: Οι 15.000 υπάλληλοι που θα αποχωρήσουν από το Δημόσιο


Τις ομάδες εργαζομένων από τις οποίες θα αναζητηθούν οι 15.000 υπάλληλοι που θα πρέπει να αποχωρήσουν μέχρι το τέλος του 2014, περιέγραψε με σαφήνεια ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης Αντώνης Μανιτάκης
Τις ομάδες εργαζομένων από τις οποίες θα αναζητηθούν οι 15.000 υπάλληλοι που θα πρέπει να αποχωρήσουν μέχρι το τέλος του 2014, περιέγραψε με σαφήνεια ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης Αντώνης Μανιτάκης
Πειθαρχικά υπόλογους, καταργούμενους οργανισμούς, προσόντα στην κινητικότητα, εθελούσια έξοδο και νομιμότητα των συμβάσεων «έδειξε» ο Αντώνης Μανιτάκης

Τις ομάδες εργαζομένων από τις οποίες θα αναζητηθούν οι 15.000 υπάλληλοι που θα πρέπει να αποχωρήσουν μέχρι το τέλος του 2014, περιέγραψε με σαφήνεια ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης Αντώνης Μανιτάκης μιλώντας απόψε στη Βουλή.

«Η Κυβέρνηση ανέλαβε την ευθύνη και οι τρεις αρχηγοί με τις δηλώσεις τους το επιβεβαίωσαν, να λάβει όλα εκείνα τα μέτρα ώστε νομίμως και τηρώντας όλες τις συνταγματικές εγγυήσεις του κοινωνικού κράτους δικαίου να αποχωρήσουν από το δημόσιο 15.000 υπάλληλοι που υπηρετούν στο σύνολο του δημόσιου τομέα», είπε ο κ. Μανιτάκης και διευκρίνισε ότι «ο αριθμός αυτός δεν προέρχεται αποκλειστικά από τους 25.000 υπαλλήλους που πρόκειται να μετακινηθούν, όπως λάθος διαδίδεται. Η κινητικότητα των 25.000 υπαλλήλων είναι αποσυνδεδεμένη αριθμητικά από τις 15.000 αποχωρήσεις».

Κύριος σκοπός της κινητικότητας είναι και παραμένει η ορθολογική ανακατανομή του προσωπικού και όχι οι αποχωρήσεις εκτός αν κάποιοι κατά τη διαδικασία της κινητικότητας αποφασίσουν την αποχώρηση, υπογράμμισε ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης.

Ο υπουργός κατήγγειλε πως όσοι κάνουν λόγο για υποχρεωτικές αποχωρήσεις, περισσότερες των 15.000, επιχειρούν καλλιέργεια κλίματος τρομοκρατίας στους δημοσίους υπαλλήλους και το κάνουν για μικροκομματικούς σκοπούς.

Σύμφωνα με το σχεδιασμό για τις 15.000 αποχωρήσεις οι πηγές είναι εξής:

• Οι πειθαρχικά υπόλογοι υπάλληλοι που θα κριθούν απολυτέοι με τελεσίδικη δικαστική απόφαση του αρμόδιου δικαστηρίου ουσίας που στην προκειμένη περίπτωση είναι το ΣτΕ.
• Από την κατάργηση των ΝΠΙΔ και από τη λύση των συμβάσεων του προσωπικού που υπηρετούν σε αυτά.
• Από την αποτίμηση των προσόντων, δηλαδή, από την αξιολόγηση των προσόντων που θα γίνει κατά την επανατοποθέτηση του προσωπικού στις νέες διευθύνσεις των δημοσίων υπηρεσιών, η οποία γίνεται αμέσως μετά την αξιολόγηση των δομών και ενόψει της μετακίνησης του πλεονάζοντος προσωπικού σε άλλη δημόσια υπηρεσία που έχει διαπιστωμένα κενά, όπως αυτά προκύπτουν από τα σχέδια στελέχωσης.
• Από την εθελούσια έξοδο όλων όσοι ενώ βρίσκονται σε καθεστώς διαθεσιμότητας, αργίας ή αναγκαστικής μετακίνησης λόγω κινητικότητας, προτιμήσουν να αποχωρήσουν από το δημόσιο με τη θέλησή τους λαμβάνοντας αποζημίωση που δικαιούνται ή εξαγοράζοντας τρία πλασματικά έτη.
• Κατά την αποτίμηση των προσόντων και με αφορμή την αξιολόγηση των δομών, θα ελεγχθούν και αξιολογηθούν αναγκαστικά τα τυπικά προσόντα όλων όσων απασχολούνται στο δημόσιο. Θα ελεγχθεί η νομιμότητα της έννομης σχέσης που τα συνδέει με αυτή, η πραγματική συνδρομή των τυπικών προσόντων που επικαλούνται και θα γίνει πιστοποίηση των προσόντων και δικαιολογητικών τους. «Δεν έχουν καμία θέση στο δημόσιο και δεν είναι δημόσιοι υπάλληλοι όσους δεν τους συνδέει έγκυρη έννομη σχέση με το δημόσιο ή δεν έχουν καν σύμβαση εν ισχύ πρόσληψης με αυτό. «Οι συγκεκριμένες αποχωρήσεις δεν αποβλέπουν στη μείωση του προσωπικού των δημοσίων υπαλλήλων αφού η προβλεπόμενη μείωση υπαλλήλων επιτυγχάνεται και με το παραπάνω με τις συνταξιοδοτήσεις. Οι σχεδιαζόμενες αναγκαστικές αποχωρήσεις αποβλέπουν αποκλειστικά στην άμεση ποιοτική ανανέωση του προσωπικού», είπε ο κ. Μανιτάκης.

«Με την επείγουσα ποιοτική αναβάθμιση του προσωπικού, θέλουμε να αντιμετωπίσουμε μια κοινωνική αδικία, απομακρύνουμε τους υπαλλήλους που διαπιστωμένα δεν έχουν τα προσόντα του ελληνικού δημοσίου, που δεν έχουν καν προσληφθεί ή έχουν κριθεί ακατάλληλοι ή ως ανίκανοι, από τα αρμόδια πειθαρχικά ή δικαστικά όργανα ή έχουν καταδικαστεί πειθαρχικά και στη θέση τους τοποθετούμε υπαλλήλους άξιους και νέους», είπε ο κ. Μανιτάκης και πρόσθεσε: «καταπολεμούμε έναν εσωτερικό ύπουλο εχθρό της μεταπολιτευτικής μας Δημοκρατίας, την φαυλοκρατία και πελατοκρατία».

Αλέξης Τσίπρας: Αποικία χρέους η Ελλάδα


Σκληρή κριτική κατά της κυβέρνησης και των τριών κομμάτων που την στηρίζουν εξαπέλυσε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας κατηγορώντας την για καταστροφική πολιτική που έχει μετατρέψει την Ελλάδα σε αποικία χρέους και τους πολίτες της σε νεόπτωχους.



Παράλληλα, επιτέθηκε προσωπικά στον πρωθυπουργό κατηγορώντας τον ότι απουσιάζει από τη Βουλή ενώ δεν έρχεται να υπερασπιστεί κρίσιμες επιλογές του, όπως είναι το νομοσχέδιο που σήμερα συζητείται.

«Στο ίδιο έργο θεατές. Τα τρία τελευταία χρόνια τρεις διαφορετικοί πρωθυπουργοί, τρεις διαφορετικοί υπουργοί Οικονομικών, τρεις διαφορετικές κυβερνήσεις, τρία διαφορετικά κόμματα, με ίδια όμως επιχειρήματα. Τα τρία τελευταία χρόνια οι προπαγανδιστές εφαρμόζουν κατά γράμμα την ίδια καταστροφική πολιτική που έχει μετατρέψει την Ελλάδα σε αποικία χρέους και τους πολίτες της σε νεόπτωχους» ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ Τσίπρας από το βήμα της Βουλής με αφορμή τη συζήτηση του πολυνομοσχεδίου με τα προαπαιτούμενα.

«Πάντοτε μας σώζετε στο παραπέντε. Αδιαφορώντας για τις επιπτώσεις. Αντικαταστήσατε το κοινωνικό κράτος σε κράτος εκτάκτου ανάγκης. Αντικαταστήσατε το σύνταγμα και τους νόμους με ένα άρθρο του μνημονίου. Μετατρέψατε τη Βουλή σε επικυρωτικό όργανο ενός άρθρου», σημείωσε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ ενώ απευθυνόμενος στον πρωθυπουργό, πρόσθεσε: «Ψάχνω να βρω ένα ουσιαστικό επιχείρημα να κατανοήσω την αισιοδοξία του πρωθυπουργού και του υποιυργού Οκονομικών. Ο Πρωθυπουργός σε ένα τόσο κρίσιμο νομοσχέδιο δεν έρχεται εδώ να υπερασπιστεί τις επιλογές του. Απουσιάζει ο πρωθυπουργός από κρίσιμες κοινοβουλευτικές διαδικασίες».

inews.grgrafida-sintikis.blogspot.gr

Καταψηφίζει ο Ανδρέας Λοβέρδος το πολυνομοσχέδιο

«Όχι» θα ψηφίσει στην αποψινή ψηφοφορία για το πολυνομοσχέδιο ο Ανδρέας Λοβέρδος εκτιμώντας πως οι ρυθμίσεις του δεν υπηρετούν την πραγματική οικονομία, δεν βοηθούν την επιχειρηματικότητα ενώ «μόνο ένας νοσηρός γραφειοκρατικός νους» θα μπορούσε να εφεύρει τις προϋποθέσεις για τις οφειλές.




Ο κ. Λοβέρδος ανέφερε ακόμη ότι υπάρχουν πλέον επαρκείς αποδείξεις ότι η κυβέρνηση δεν πιστεύει στην πραγματική οικονομία και στους ανθρώπους της και αναπαράγει μια στρέβλωση ότι η ανάπτυξη είναι θέμα μεταβιβάσεων χρημάτων απ' έξω και δανείων μέσω των φαύλων επιχειρηματικών νόμων και προσέθεσε πως «η τρικομματική κυβέρνηση δεν συγκροτεί αντίπαλο στην ύφεση».

Κατέληξε, μάλιστα, λέγοντας «η πολιτική κρίση και η πολιτική ένταση θα είναι προοπτική» συμπληρώνοντας πάντως πως υπάρχει χρόνος για αλλαγή πορείας.
protothema.grgrafida-sintikis.blogspot.gr

Απεβίωσε η ηθοποιός Λίνα Λαμπράκη

"Έφυγε" σε ηλικία 78 ετών, η ηθοποιός και επί σειρά ετών πρωταγωνίστρια του Κρατικού Θεάτρου Βόρειας Ελλάδας, Λίνα Λαμπράκη.
Πέθανε η ηθοποιός Λίνα Λαμπράκη
 Γεννημένη στην Κομοτηνή, σπούδασε στη Δραματική Σχολή Λυκούργου Σταυράκου στην Αθήνα.

Μετά από σειρά κινηματογραφικών και άλλων συνεργασιών στην Αθήνα ήρθε στη Θεσσαλονίκη προκειμένου να συνεργαστεί με το Κρατικό Θέατρο Βόρειας Ελλάδας στα 1973 .

Σταθμός στην καριέρα της υπήρξε η ερμηνεία της "Ηλέκτρας" του Σοφοκλή (1975)με το ΚΘΒΕ σε σκηνοθεσία Μίνωα Βολανάκη.

Από το 1971 μέχρι σήμερα ζούσε στη Θεσσαλονίκη. Διετέλεσε μέλος της Αντιπροσωπευτικής Επιτροπής Σ.Ε.Η. στο Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος (1978-1980), μέλος του διοικητικού συμβουλίου Κρατικού Θεάτρου Βορείου Ελλάδος (1981-1983) και υποψήφια βουλευτής του ΠΑΣΟΚ (1989-1990). Ειχε συνταξιοδοτηθεί αλλά δίδασκε μέχρι πρόσφατα στη Δραματική Σχολή του ΚΘΒΕ ενώ συνεργαζόταν με θεατρικά σχήματα της πόλης.

Σε ανακοίνωση της η διοίκηση του Κρατικού Θεάτρου Βόρειας Ελλάδας εκφράζει την "βαθύτατη θλίψη του για την απώλεια της σπουδαίας ηθοποιού Λίνας Λαμπράκη, εμβληματικής φυσιογνωμίας του ΚΘΒΕ που υπηρέτησε με ήθος το ελληνικό θέατρο, ερμηνεύοντας σημαντικούς ρόλους"

Η Λίνα Λαμπράκη, πρωταγωνίστρια αλλά και δασκάλα υποκριτικής στη Δραματική Σχολή του Κ.Θ.Β.Ε. μέχρι τώρα, άφησε έντονα το στίγμα της στο ΚΘΒΕ συμμετέχοντας συνολικά σε σαράντα μία παραστάσεις. Η θητεία της σε αυτό ξεκίνησε το 1972 στην παράσταση «Ιφιγένεια η εν Ταύροις». Τελευταία της συνεργασία με το ΚΘΒΕ ήταν το 2011 στα «Μικρά Διονύσια», μια παράσταση, σε σκηνοθεσία Γιάννη Ρήγα- Γρηγόρη Καραντινάκη, με την οποία το ΚΘΒΕ γιόρτασε τα 50 χρόνια λειτουργίας του

"Το Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος θρηνεί την απώλεια της Λίνας Λαμπράκη. Κορυφαία ηθοποιός, εμβληματική φυσιογνωμία του ΚΘΒΕ, δασκάλα της σχολής και αγαπημένη φίλη, η Λίνα μας αφήνει ένα δυσαναπλήρωτο κενό στις καρδιές μας και στις τάξεις του ΚΘΒΕ. Την θυμάμαι στην τελευταία της εμφάνιση ως Εκάβη, στην ορχήστρα της Επιδαύρου με ανοιχτά τα υπέροχα χέρια της να αιωρείται, Ιέρεια στο μυστήριο του Θεάτρου. Καλό ταξίδι", σημειώνει ο καλλιτεχνικός διευθυντής του ΚΘΒΕ Σωτήρης Χατζάκης.
 axortagos.grgrafida-sintikis.blogspot.gr

Χανς Βέρνερ Ζιν: Δημιουργία νομισματικής ένωσης των ισχυρών

Υπέρ της προσωρινής εξόδου χωρών όπως η Ελλάδα και η Κύπρος από την Ευρωζώνη και της δημιουργίας νομισματικής ένωσης των ισχυρών, τάσσεται ο γερμανός οικονομολόγος, Πρόεδρος του Ινστιτούτου Οικονομικών Ερευνών Ifo του Μονάχου Χανς-Βέρνερ Ζιν. Τονίζει δε ότι ενδεχόμενη έξοδος της Κύπρου «δεν θα είχε κάποια δραματική συνέπεια».



Όπως μεταδίδει το ΑΠΕ-ΜΠΕ, σε συνέντευξή του στην εφημερίδα "Frankfurter Allgemeine Sonntagszeitung", ο κ. Ζιν επαναλαμβάνει ότι μια προσωρινή έξοδος χωρών που αντιμετωπίζουν προβλήματα θα μπορούσε να συμβάλει στην ενίσχυση του κοινού νομίσματος, ενώ τονίζει ότι, ειδικά στην περίπτωση της Κύπρου, πιθανή έξοδος δεν θα είχε σοβαρές συνέπειες για το σύνολο της Ευρωζώνης.

Σε ό,τι αφορά το νεοσύστατο ευρωσκεπτικιστικό γερμανικό κόμμα «Εναλλακτική για την Γερμανία» (AfD), ο γερμανός καθηγητής κάνει λόγο για «λογικά επιχειρήματα», ενώ δηλώνει ότι εκτιμά ιδιαίτερα ως οικονομολόγο τον επικεφαλής του, Μπέρντ Λούκε. Διευκρινίζει, ωστόσο, ότι ο ίδιος εξακολουθεί να δίνει μια ευκαιρία στο ευρώ, αλλά ως νόμισμα των ισχυρών της Ευρώπης. «Αξίζει να υπερασπιστούμε το ευρώ. Αλλά θεωρώ μεγάλο σφάλμα να κρατάμε πάση θυσία στο ευρώ τις αδύναμες χώρες του ευρωπαϊκού νότου. Κατ' αυτόν τον τρόπο δεν βοηθάμε τις χώρες αυτές και μειώνουμε τις πιθανότητες επιβίωσης του ευρώ», αναφέρει.
euro2day.grgrafida-sintikis.blogspot.gr

«Αυτά δεν θα είναι τα τελευταία μέτρα»

«Ο ανασχηματισμός αφήνει παγερά αδιάφορο τον κόσμο και αφορά μόνο τις ισορροπίες στο εσωτερικό της τρικομματικής κυβέρνησης», δήλωσε ο εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ, Πάνος Σκουρλέτης, στο περιθώριο ομιλίας του σε κομματική εκδήλωση στην Καλαμαριά.


 
Σχετικά με το πολυνομοσχέδιο, που συζητείται σήμερα στη Βουλή τόνισε ότι «η ελληνική κοινωνία βρίσκεται, για άλλη μια φορά, αντιμέτωπη με ένα πολυνομοσχέδιο το οποίο υλοποιεί αυτή τη γνωστή, εδώ και τρία χρόνια, πολιτική του Μνημονίου» και πρόσθεσε: « Το πολυνομοσχέδιο αυτό περιέχει μια σειρά μέτρα τα οποία θα αποδειχθούν καταστροφικά τόσο για τον δημόσιο τομέα, μιας και αποτελούν την αρχή της υλοποίησης της δέσμευσης για 150.000 μειώσεις θέσεων εργασίας στο δημόσιο.
 
Ταυτόχρονα, ουσιαστικά, μετονομάζει το «χαράτσι» σε ενιαίο φόρτο για τα ακίνητα, όταν ήταν ήδη γνωστό ότι αυτό θα ήταν ένας έκτακτος φόρος. Συνιστά, δηλαδή, αυτή η πρακτική άλλη μια κοροϊδία του ελληνικού λαού, ενώ οι προβλεπόμενες ρυθμίσεις οφειλών προς τις Τράπεζες και την Εφορία ουσιαστικά αφήνουν απ΄ έξω αυτούς που πραγματικά αδυνατούν να ανταπεξέλθουν στις υποχρεώσεις τους.
 
Το χειρότερο απ΄ όλα είναι ότι δεν θα είναι τα τελευταία μέτρα. Διότι πια έχουμε καταλάβει, έχουμε συνειδητοποιήσει όλοι, ότι η λογική αυτού του προγράμματος, που εφαρμόζεται σχεδόν τρία χρόνια τώρα στη χώρα μας, δημιουργεί την ανάγκη για νέα μέτρα, μια και η ταχύτατη ύφεση, η οποία είναι αποτέλεσμα της πολιτικής που εφαρμόζεται, οδηγεί σε αποκλίσεις από τους στόχους. Άρα δημιουργεί συνεχώς νέες «μαύρες» τρύπες».
ant1online.grgrafida-sintikis.blogspot.gr

Ο Έλληνας που κάνει «λυόμενους» ουρανοξύστες, μια παγκόσμια πρωτοτυπία

Ο πεντάχρονος Νώντας Κατσαλίδης, μπορεί να μην ήταν σε θέση το 1957 να δώσει την απάντηση, που δεν περίμενε άλλωστε η μητέρα του, σίγουρα όμως θα πρέπει να έδωσε την υπόσχεση στον εαυτό του, ότι ''μια μέρα θ' αλλάξω αυτήν την εικόνα. Μια μέρα θα είσαι περήφανη γι' αυτήν την πόλη και για μένα''.



"Τα φτωχικά σπιτάκια με τις σκουριασμένες επίπεδες σκεπές της Μελβούρνης είχαν σοκάρει τη μητέρα μου. Δεν υπήρχε τίποτε που να έμοιαζε με πόλη», θα πει σήμερα ο βραβευμένος αρχιτέκτονας και δημιουργός των πιο εντυπωσιακών κτιρίων της πόλης, Νώντας Κατσαλίδης, αναφερόμενος στις πρώτες εντυπώσεις της μητέρας του από τη Μελβούρνη. Χρόνια αργότερα το ίδιο τοπίο στο Port Melbourne θα έχει σίγουρα την όψη πόλης με το δικό του δημιούργημα, το εντυπωσιακό συγκρότημα HM@Lonsdale.
Φιλόδοξος, με τα πόδια όμως στηριγμένα στέρεα στη γη, ξεκίνησε μόλις τελείωσε τη σχολή αρχιτεκτονικής στο Πανεπιστήμιο Μελβούρνης, να δουλεύει ως ξυλουργός.
Δημιουργός του πιο ψηλού κτιρίου στη Μελβούρνη
''Έτσι ξεκίνησα'', θα πει σήμερα, εκφράζοντας την άποψη ότι ''οι αρχιτέκτονες που έχουν άμεση επαφή με τα υλικά και πώς αυτά χρησιμοποιούνται, δημιουργούν μια σχέση μαζί τους, ενώ εκείνοι που προσηλώνονται μόνο στο σχέδιο και στις μεγάλες ιδέες, φιλτράροντας μέσα από την κομπιούτερ την πραγματικότητα, λειτουργούν κάπως αποκομμένοι από τον περίγυρο''.
Ο δημιουργός του πιο ψηλού κτιρίου της Μελβούρνης ''Εύρηκα'' (Eureka Τower) και τόσων άλλων εντυπωσιακών κτιρίων της πόλης, έχει προκαλέσει μεγάλο θόρυβο γύρω από το όνομά του τον τελευταίο καιρό με την έγκριση που πήρε να κατασκευάσει τον ουρανοξύστη Australia 108, ο οποίος όταν θα έχει ολοκληρωθεί σε τρία χρόνια, θα έχει 108 ορόφους και ύψος 388 μέτρα.
Θα είναι ο υψηλότερος ουρανοξύστης της Αυστραλίας και του νοτίου ημισφαιρίου. Ακόμη πιο εντυπωσιακός από το ύψος, ο καινοτόμος τρόπος που θα κατασκευαστεί και ο οποίος ανοίγει καινούργιους δρόμους στην κατασκευή πολυώροφων κτιρίων, όχι μόνο στην Αυστραλία, αλλά σε παγκόσμια κλίμακα. Ήδη οι Ασιάτες και οι Ευρωπαίοι, ζητούν τη συνεργασία του.
Η μέθοδος
Πρόκειται για το χτίσιμο των χώρων, είτε αυτά είναι διαμερίσματα, είτε δωμάτια ξενοδοχείου, εκτός. Σ’ ένα εργοστάσιο προκατασκευάζονται και θα μεταφέρονται με πελώρια νταλίκα στο χώρο που θα ανυψωθεί ο ουρανοξύστης.
Η μέθοδος αυτή, θα πει ο Κατσαλίδης, εξοικονομεί χρόνο και χρήμα. Με φανερή διάθεση να γίνει απόλυτα πειστικός, θα πει ότι ''με το να ανεβοκατεβαίνουν οι εργάτες στις σκαλωσιές, χάνουν δύο από τις οχτώ εργάσιμες ώρες. Επιπλέον δεν έχουν να φοβούνται τον καιρό, αφού οι κατασκευές θα γίνονται σε κλειστό χώρο. Θα είναι πιο ασφαλείς επιπλέον, αφού τον περισσότερο χρόνο τους θα τον ξοδεύουν στη γη και όχι στον αέρα''.
Τέτοιου είδους κατασκευές έχουν γίνει και στο παρελθόν, με τη μόνη - βασική - διαφορά ότι επρόκειτο για στερεότυπα κουτιά, ενώ στην περίπτωση του Κατσαλίδη, δεν θα υπάρχει περιορισμός στο σχέδιο.
Ένας από τους καθηγητές του, ο professor Leon van Schalk, χαρακτηρίζει μοναδική την ικανότητα του Κατσαλίδη να συνδυάζει την αγάπη του για τα υλικά με την έμπνευση για μεγάλες ιδέες, καινοτόμες και τολμηρές που περικλείουν μέσα τους και τον οικονομικό παράγοντα, δεδομένου ότι είναι και ο ίδιος επενδυτής και μάλιστα από κείνους που ποντάρουν επικίνδυνα.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, news247.grgrafida-sintikis.blogspot.gr

Νεκρή ανασύρθηκε νεαρή γυναίκα από Ι.Χ. που έπεσε στο Θερμαϊκό


Νεκρή ανασύρθηκε σήμερα το πρωί μια νεαρή γυναίκα αγνώστων στοιχείων από ΙΧ που έπεσε στο Θερμαϊκό, στο ύψος του Μεγάρου Μουσικής.

Το αυτοκίνητο στο οποίο επέβαιναν η άτυχη γυναίκα και ένας άνδρας, έπεσε στη θάλασσα στις 5.10 το πρωί. Ο άνδρας κατάφερε να βγει από το αυτοκίνητο και τράπηκε σε φυγή.
Στην επιχείρηση απεγκλωβισμού της σορού της γυναίκας συμμετείχαν δυνάμεις της ΕΜΑΚ.
Προανάκριση διενεργείται από Κεντρικό Λιμεναρχείο Θεσσαλονίκης.

"Ετοιμάζουμε το πιο σύγχρονο σχέδιο δράσης για τη μετανάστευση"

Ν. Δένδιας: «Έχουμε υποδεκαεξαπλασιασμό της εγκληματικότητας στο κέντρο

Το πλέον σύγχρονο που υπάρχει στην Ευρώπη, θα είναι το ελληνικό σχέδιο δράσης για τα θέματα της μετανάστευσης και του ασύλου, το οποίο ολοκληρωθεί μέσα στο καλοκαίρι, τονίζει σε συνέντευξή του στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο υπουργός Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη, Νίκος Δένδιας.

«Ετοιμάζουμε το πιο σύγχρονο σχέδιο δράσης για τη μετανάστευση»

Μιλώντας στο εθνικό πρακτορείο ειδήσεων από τη Νέα Υόρκη, όπου επισκέφθηκε τα επιχειρησιακά κέντρα του FBI και της αστυνομίας, ο κ. Δένδιας σημείωσε ότι το ελληνικό σχέδιο δράσης είναι «το όπλο» της χώρας μας για να αντιμετωπίσει το μεγαλύτερο μεταναστευτικό ρεύμα που υπάρχει σε σχέση με τις υπόλοιπες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης.


«Δεν μπορεί η Ελλάδα, μια χώρα μικρή και σε κρίση να χειρίζεται το 90%-95% των μεταναστών» σημειώνει ο υπουργός Δημόσιας Τάξης και προσθέτει με έμφαση ότι δεν έχει βρει ευήκοον ους στο θέμα αυτό μεταξύ των ευρωπαίων εταίρων.

Ο κ. Δένδιας χαρακτήρισε εξαιρετικά σημαντική την επαφή που είχε με το FBI για την εξασφάλιση της απαραίτητης τεχνογνωσίας στην προσπάθεια της ριζικής αναδιάρθρωσης και αναδιοργάνωσης της ελληνικής αστυνομίας.

Αναφερόμενος στην καταπολέμηση της εγκληματικότητας σημείωσε ότι «ειδικά στο κέντρο της Αθήνας τα αποτελέσματα είναι εντυπωσιακά. Τον τελευταίο καιρό έχουμε υποδεκαεξαπλασιασμό της εγκληματικότητας».

Σχολιάζοντας τέλος τη δράση της Χρυσής Αυγής ο κ. Δένδιας τονίζει ότι πρόκειται για ένα μόρφωμα που είναι εκτός πραγματικότητας σήμερα και ανήκει σε άθλιους, παλιούς καιρούς» και προσθέτει: «Όπου κι αν πάει κανείς εκτός Ελλάδος ντρέπεται για την ύπαρξη της Χρυσής Αυγής στο ελληνικό πολιτικό τόξο».


Ολόκληρη η συνέντευξη του υπουργού Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη έχει ως εξής:

-Κύριε υπουργέ, βρεθήκατε στις Ηνωμένες Πολιτείες σε μια κρίσιμη περίοδο μετά την τρομοκρατική επίθεση στη Βοστώνη. Επισκεφθήκατε τα επιχειρησιακά κέντρα του FBI και της αστυνομίας της Νέας Υόρκης. Τι αποκομίσατε; Θα υπάρξει ευρύτερη συνεργασία;

-Η επαφή μας με το FBI είναι εξαιρετικά σημαντική για να μπορέσουμε στο πλαίσιο της ριζικής αναδιάρθρωσης και αναδιοργάνωσης της αστυνομίας να πάρουμε την τεχνογνωσία, που θα επιτρέψει στην Ελληνική Αστυνομία να ανταποκριθεί στις σύγχρονες απειλές για τον έλληνα πολίτη και την ελληνική κοινωνία. Για εμένα λοιπόν ήταν εξαιρετικά διδακτική η εμπειρία και είναι πολύ σημαντικό ότι επικεφαλής στη Νέα Υόρκη του τεράστιου τμήματος του FBI όπου απασχολούνται δυόμισι χιλιάδες άνθρωποι, είναι ένας Έλληνας, ο κ. Γιώργος Βενιζέλος, από τον οποίο γνώρισα μάλιστα μια σειρά έλληνες πράκτορες του FBI, που είναι Έλληνες πρώτης γενιάς και μιλούν άψογα ελληνικά.

Συμφωνήσαμε λοιπόν σε ένα πλαίσιο στο οποίο το FBI μπορεί να μας βοηθήσει, να μας δώσει τεχνογνωσία και να σταθεί δίπλα μας στην προσπάθεια που κάνουμε για την συνολική αναδιοργάνωση της ελληνικής αστυνομίας. Θα το μελετήσουμε βέβαια, σε ευρύ επίπεδο υπάρχουν τεχνοκράτες ειδικοί πολύ πέρα από εμένα, αλλά είναι εξαιρετικές οι δυνατότητες που δίνει αυτό το κανάλι επικοινωνίας στην πατρίδα μας και την ελληνική αστυνομία.

Το ελληνικό σχέδιο δράσης για τη μετανάστευση και το άσυλο

-Στην ομιλία σας στο Τζον Τζέι Κόλετζ αναφερθήκατε στο ελληνικό σχέδιο δράσης για τα θέματα της μετανάστευσης και του ασύλου. Σε αδρές γραμμές τι περιλαμβάνει αυτό το σχέδιο;

-Αυτό που κάνουμε εμείς είναι σε εξελιγμένη μορφή αυτό που από το 2010 η χώρα είχε υποσχεθεί στην Ευρωπαϊκή Ένωση και μέχρι πρόσφατα δεν το είχε εκτελέσει. Πρώτον: φύλαξη των συνόρων, δεύτερον: δημιουργία σύγχρονων μη αστυνομικών υπηρεσιών που θα κρίνουν τα θέματα ασύλου και προσφυγών.

Επίσης μία σύγχρονη μη αστυνομική υπηρεσία που θα μπορεί να ξεχωρίζει από πού είναι ο κάθε μετανάστης και θα του παρέχει πλήρη πρόσβαση στα δικαιώματά του. Και από εκεί και πέρα προ-αναχωρησιακά κέντρα στα οποία θα οδηγούνται οι μετανάστες, που δεν έχουν δικαίωμα παραμονής στην πατρίδα μας και ένας μηχανισμός επιστροφής τους στις χώρες από τις οποίες προέρχονται. Όλο αυτό το σύστημα, το οποίο έχει δημιουργηθεί και όταν ολοκληρωθεί η λειτουργία του μέσα στο καλοκαίρι, θα είναι το πλέον σύγχρονο που υπάρχει στην Ευρώπη.

Είναι αυτό που έχει η χώρα μας ως όπλο για να αντιμετωπίσει το μεγαλύτερο μεταναστευτικό ρεύμα που υπάρχει σε σχέση με τις υπόλοιπες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Παρακαλώ να σημειώσετε ότι η χώρα μας δέχεται πάνω από το 90% των παράνομων μεταναστών. Όλα αυτά ανέφερα στην ομιλία μου σε ένα ειδικό ακροατήριο στο Τζον Τζέι Κόλετζ, το οποίο έχει μεγάλη σημασία για εμάς καθώς μας βοηθάει στα μεταπτυχιακά της Ελληνικής Αστυνομίας. Μπορούμε από αυτό το κολέγιο που ανήκει στο πανεπιστήμιο της Νέας Υόρκης να πάρουμε τεχνογνωσία για την μεταρρύθμιση που πρέπει να κάνουμε στις δομές της αστυνομικής ακαδημίας.

-Έχετε στόχο την αλλαγή της συνθήκης Δουβλίνο-2 και στη βάση αυτή έχετε κάποιο μήνυμα προς τους ευρωπαίους ομολόγους σας;

-Προσπαθώ τους τελευταίους μήνες, αλλάζοντας τη στάση της χώρας για λόγους που είναι αντιληπτοί, να πω στους ευρωπαίους εταίρους μας ότι το Δουβλίνο-2 είναι ένα παρελθόν και από εκεί και πέρα για την Ελλάδα έχει σημασία να ξεκινήσει από την αρχή η συζήτηση και να γίνει κατανοητό ένα πράγμα: Πρέπει να υπάρχει μια δικλείδα επαναδιανομής. Δηλαδή τους παράνομες μετανάστες, που είναι μετανάστες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, δεν είναι της Ελλάδας, πρέπει να τους κατανέμουμε βάση κριτηρίων - έκταση της χώρας, Ακαθάριστο Εγχώριο Προϊόν, πληθυσμός.

 Δεν μπορεί η Ελλάδα, μια χώρα μικρή και σε κρίση να χειρίζεται το 90%-95% των μεταναστών. Πρέπει να σας πω ότι δεν έχω βρει ευήκοον ους. Οι Ευρωπαίοι ήταν πολύ εύκολοι στο να μας ασκούν κριτική όσο δεν κάναμε τίποτα, αλλά τώρα που κάνουμε τόσα πράγματα μας λένε μεν ένα μπράβο για αυτά που κάνουμε αλλά παριστάνουν ότι μερικά άλλα πράγματα που είναι πιο προχωρημένα ότι δεν τα έχουν.

Έχουμε κάνει μια συμφωνία με την Μάλτα, θα μας στηρίξει η Κύπρος, παλεύουμε για την Ιταλία, προσπαθούμε να συγκροτήσουμε ένα συνολικό μέτωπο. Ξέρουμε πόσο δύσκολο είναι, αλλά έχουμε υποχρέωση να το παλέψουμε. Έχουμε υποχρέωση για τη χώρα. Η παρούσα διαδικασία, έτσι όπως έχουμε εγκλωβιστεί από τις αβλεψίες του παρελθόντος δεν βοηθάει καθόλου την πατρίδα μας

-Το σχέδιο σας για να γίνουν ασφαλείς οι πόλεις και ιδιαίτερα η Αθήνα, ποιο είναι;

-Το κέντρο της Αθήνας είναι η βιτρίνα μας και είναι η αιχμή της προσπάθειας της ελληνικής αστυνομίας –και όχι η δική μου βέβαια, εγώ είμαι απλώς ο πολιτικός υπεύθυνος σε αυτή την προσπάθεια- με έναν σχεδιασμό αλλεπάλληλων περιπολιών διαφορετικών υπηρεσιών, που αλληλοτέμνονται σε συγκεκριμένα χρονικά διαστήματα ώστε να μην αφήνουν έδαφος στην εγκληματικότητα. Ειδικά στο κέντρο της Αθήνας τα αποτελέσματα είναι εντυπωσιακά.

Τον τελευταίο καιρό έχουμε υποδεκαεξαπλασιασμό της εγκληματικότητας. Βεβαίως αυτό δεν ισχύει για όλη τη χώρα. Οι δείκτες είναι μειωτικοί αλλά δεν έχουμε πετύχει τόσα ικανοποιητικά αποτελέσματα σε άλλες περιοχές.

Προσπαθούμε λοιπόν να κατακτήσουμε το απόλυτο στο κέντρο της Αθήνας και από εκεί και πέρα με την εμπειρία που θα αποκτήσουμε-γιατί εκεί ήταν το πιο δύσκολο κομμάτι, θυμάστε την κατάσταση που υπήρχε πριν οκτώ–δέκα μήνες, είχε γκετοποιηθεί. Με την τεχνογνωσία που θα αποκτήσει η ελληνική αστυνομία να μπορέσει να επεκτείνει το παράδειγμα στις υπόλοιπες περιοχές, στα κέντρα των πόλεων.

Η Ελληνική Αστυνομία έχει κάνει επιχειρήσεις στην Πάτρα και σε άλλες πόλεις. Νομίζω ότι είναι σημαντική η μάχη που δίνεται για το κέντρο της Αθήνας. Πιστεύω ότι δίνεται με επιτυχία και μπορούν όλοι οι Έλληνες πολίτες να δουν τα εξαιρετικά αποτελέσματα.

Ντροπή για την ύπαρξη της Χρυσής Αυγής

-Πιστεύετε ότι με αυτόν τον τρόπο θα περιοριστούν τα φαινόμενα εκμετάλλευσης των προβλημάτων από ακροδεξιές οργανώσεις, όπως η Χρυσή Αυγή;
-Η Χρυσή Αυγή είναι προϊόν της κρίσης. Είναι μια απαράδεκτη κατάσταση, ένα μόρφωμα που είναι εκτός πραγματικότητας σήμερα. Ανήκει σε άθλιους, παλιούς καιρούς. Η ελληνική κοινωνία είμαι απολύτως βέβαιος ότι θα στρέψει την πλάτη της και θα καταλάβει ότι μόνο μέσα από επιλογές στο πλαίσιο του Συντάγματος, της Δημοκρατίας και των νόμων μπορεί να βρει λύσεις στα προβλήματά της και προκοπή και στη χώρα και στην Ευρώπη και στον κόσμο, Οφείλω να σας πω ότι όπου κι αν πάει κανείς εκτός Ελλάδος ντρέπεται για την ύπαρξη της Χρυσής Αυγής στο ελληνικό πολιτικό τόξο.

Σεισμική δόνηση 4,2 βαθμών "ταρακούνησε" την Πάτρα


Δεν έχουν αναφερθεί ζημιές από την ασθενή σεισμική δόνηση που σημειώθηκε στις 8.00 σήμερα το πρωί, με επίκεντρο τον κορινθιακό κόλπο, κοντά στο Αίγιο.
Ειδικότερα, σύμφωνα με το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, ο σεισμός είχε μέγεθος 4,2 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ και το επίκεντρο εντοπίστηκε σε θαλάσσιο χώρο 13 χιλιόμετρα ανατολικά του Αιγίου.
Σύμφωνα με πληροφορίες, εκτός από την πόλη του Αιγίου, η σεισμική δόνηση έγινε αισθητή και σε άλλες περιοχές της Αχαΐας, της Φωκίδας, της Κορινθίας, της Αιτωλοακαρνανίας και της Βοιωτίας.

Μείωση του ΑΕΠ έως 8% και ανεργία στο 20% προβλέπει το Παν/μιο Κύπρου

Στο 20% η ανεργία
Συρρίκνωση της κυπριακής οικονομίας σε ποσοστό μεταξύ 9% και 12% και μείωση του πραγματικού ΑΕΠ από 5% ως 8%, χωρίς να λαμβάνονται υπόψιν οι αποφάσεις-σοκ της Ευρωομάδας (Eurogroup), στο πλαίσιο της οικονομικής στήριξης της Κύπρου και οι αρνητικές επιδράσεις των περιοριστικών μέτρων, προβλέπει το Κέντρο Οικονομικών Ερευνών (ΚΟΕ) του Πανεπιστημίου Κύπρου.
eurocyprus
Ειδικότερα, σύμφωνα με το δελτίο «Οικονομικές Προοπτικές» για τον Απρίλιο του 2013, το ΚΟΕ προβλέπει πως μια μείωση των τραπεζικών καταθέσεων της τάξης του 20% – 30%, θα οδηγήσει σε μείωση του πραγματικού ΑΕΠ σε ποσοστό 5% με 8%, με αποτέλεσμα η συρρίκνωση στην οικονομία το 2013 να εκτιμάται ότι θα κυμανθεί τουλάχιστον μεταξύ 9% – 12%.
Ωστόσο, διευκρινίζεται πως στις εκτιμήσεις αυτές, δεν λαμβάνονται υπόψη οι συνέπειες της απότομης αναδιάρθρωσης του τραπεζικού τομέα και άλλες εξωγενείς αλλαγές που συμβαίνουν στην οικονομία ταυτόχρονα με τη μείωση των καταθέσεων, όπως είναι η επιβολή περιορισμών στις συναλλαγές και το «πάγωμα» μέρους των ανασφάλιστων καταθέσεων, που περιορίζουν τη ρευστότητα και το κεφάλαιο κίνησης (working capital) των επιχειρήσεων με αρνητικές συνέπειες στην οικονομική δραστηριότητα και απασχόληση, και η απουσία νέων εισροών στην Κύπρο μέσω ξένων εταιρειών των οποίων οι δραστηριότητες υποστηρίζονταν από τις τράπεζες και άλλες υπηρεσίες. Αυτά, σύμφωνα με το ΚΟΕ, αναμένεται να έχουν αλυσιδωτές επιπτώσεις σε διάφορους άλλους τομείς της εγχώριας οικονομίας.
Ως προς την ανεργία (δεδομένα Eurostat), το ΚΟΕ εκτιμά ότι θα αυξηθεί κατά 5 με 6 ποσοστιαίες μονάδες, με την πρόβλεψη να κάνει λόγο για ποσοστό γύρω στο 20% για το 2013.
Πηγη: ΑΜΠΕ, axortagos.grgrafida-sintikis.blogspot.gr

Εξελέγη δια βοής, πρόεδρος των Ανεξάρτητων Ελλήνων, ο Πάνος Καμμένος


Αργά το βράδυ του Σαββάτου, εξελέγη δια βοής από το συνέδριο ο Πάνος Καμμένος πρόεδρος των Ανεξάρτητων Ελλήνων.
 
Αν και αρχικά -με βάση το πρόγραμμα που είχε διανεμηθεί στους δημοσιογράφους- επρόκειτο η εκλογή προέδρου να γίνει την Κυριακή με ψήφο, αποφασίστηκε η επίσπευση των διαδικασιών εξαιτίας της συζήτησης του πολυνομοσχεδίου στη Βουλή.

Σε δηλώσεις του ο Πάνος Καμμένος υποσχέθηκε απευθυνόμενος στους συνέδρους ότι «δεν θα σας προδώσω ποτέ. Και σας υπόσχομαι και άλλο ένα, θα πάρουμε πίσω την Ελλάδα μας».

Είπε ακόμη ότι το κόμμα του θα ενώσει τον ελληνικό λαό, «θα γίνουμε πιο πολλοί, θα γίνουμε και θα παραμείνουμε ανεξάρτητοι και θα πάρουμε τη διακυβέρνηση του τόπου. Θα σηκώσουμε ψηλά την ελληνική σημαία και θα δώσουμε την ελπίδα».

Σήμερα με βάση πάντα το πρόγραμμα τουλάχιστον, θα γίνει η εκλογή των μελών του Εθνικού Συμβουλίου.

Με επιτυχία έγινε η πρώτη δοκιμαστική πτήση ενός Boeing 787


boeing 787Ένα αεροσκάφος Boeing 787 Dreamliner της εταιρείας Αll Nippon Airways (ANA), απογειώθηκε από το αεροδρόμιο Χανέντα του Τόκιο, για δοκιμαστική πτήση. Δύο ώρες μετά προσγειώθηκε στο ίδιο αεροδρόμιο, χωρίς, όπως ανακοινώθηκε, να υπάρξει το παραμικρό πτητικό ζήτημα.
Στο αεροσκάφος που απογειώθηκε στις 9:00 τοπική ώρα (0:00 GMT), επέβαιναν ο πρόεδρος της ANA, Σινισίρο Ίτο και ο επικεφαλής του τμήματος Υπηρεσίας Πολιτικής Αεροπορίας της Boeing, Ρέι Κόνερ.
Η πτήση του 787 ήταν η πρώτη δοκιμαστική που έγινε στην Ιαπωνία μετά την αλλαγή του «προβληματικού» συστήματος στις μπαταρίες, σύμφωνα με τις απαιτήσεις των αρχών, οι οποίες κατόπιν χορήγησαν στο συγκεκριμένο μοντέλο αεροσκάφους την άδεια, για τη δοκιμαστική πτήση μετά από τρεις μήνες απαγόρευσης. Η αλλαγή στις μπαταρίες κρίθηκε αναγκαία λόγω των δύο περιστατικών υπερθέρμανσης στα μέσα Ιανουαρίου, που ανάγκασε τις αρχές σε όλο τον κόσμο να καθηλώσουν όλα τα αεροσκάφη αυτού του τύπου.
Η Αll Nippon Airways διαθέτει 17 αεροσκάφη Boeing 787, που αποτελούν σχεδόν το ένα τρίτο του στόλου των 787 που πετούν παγκοσμίως. Η ΑΝΑ ακολούθησε τη δοκιμαστική πτήση της αμερικανικής Ομοσπονδιακής Υπηρεσίας Αεροπορίας (FAA) που απογείωσε ένα 787 Dreamliner, την Πέμπτη.

Απόψε η ψηφοφορία της Ολομέλειας για το πολυνομοσχέδιο


Αθήνα
Συνεχίζεται από τις 11 το πρωί η συζήτηση επί του πολυνομοσχεδίου του υπουργείου Οικονομικών που αφορά στην εφαρμογή προαπαιτούμενων μέτρων για την εκταμίευση της δόσης των 2,8 δισ. ευρώ.


Το πολυνομοσχέδιο υπερψηφίστηκε το Σάββατο από τα κόμματα της πλειοψηφίας στην Επιτροπή Οικονομικών της Βουλή εν μέσω αντιδράσεων. Το βράδυ η ψηφοφορία της Ολομέλειας.

Στο ΠΑΣΟΚ υπάρχει δυσαρέσκεια επειδή δεν έγινε αποδεκτή η τροπολογία για την αντιμετώπιση της ανεργίας, ενώ η ΔΗΜΑΡ ζητεί να συμφωνηθεί η μείωση του ΦΠΑ στην εστίαση εντός Μαΐου.

Ο υπουργός Οικονομικών, Γ.Στουρνάρας, σε ό,τι αφορά την τροπολογία του ΠΑΣΟΚ είπε ότι πρέπει να κοστολογηθεί και ότι αν αυτό δεν γίνει μέχρι σήμερα, δεσμεύτηκε να κατατεθεί στο επόμενο νομοσχέδιο του υπουργείου Εργασίας.

Για τον ΦΠΑ στην εστίαση επέμεινε ότι το θέμα θα συζητηθεί τον Ιούνιο.

Ο ΣΥΡΙΖΑ αναμένεται να θέσει θέμα αντισυνταγματικότητας του πολυνομοσχεδίου.
Newsroom ΔΟΛ

Νίκη της κεντροδεξιάς στις εκλογές της Ισλανδίας


Τα κεντροδεξιά κόμματα της αντιπολίτευσης προηγούνται στις κοινοβουλευτικές εκλογές που διεξήχθησαν στη χώρα, σύμφωνα με τα προκαταρκτικά αποτελέσματα, τα οποία...
δείχνουν μια τάση τιμωρίας του κεντροαριστερού συνασπισμού που βρίσκεται στην εξουσία από το 2009.
Νίκη της κεντροδεξιάς στις εκλογές της Ισλανδίας
Μετά την καταμέτρηση των ψήφων σε μια από τις έξι επαρχίες της χώρας, το κόμμα της Προόδου (κεντρώο), προηγείται με 33,5%, έναντι 28,4% του δεξιού κόμματος της Ανεξαρτησίας. Τα δυο κεντροδεξιά κόμματα βρίσκονται πολύ μπροστά από τους κυβερνητικούς συμμάχους, τη Συμμαχία (σοσιαλδημοκράτες), που συγκεντρώνει το 10,5%, και το Αριστερό-Πράσινο Κίνημα, με 5,5%.