Σάββατο, 26 Νοεμβρίου 2011

ΤΩΡΑ ΩΘΗΣΗ ΤΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ


Της Έλενας Αντωνοπούλου
Υπευθ. Μεταναστευτικής Πολιτικής Δημοκρατικής Συμμαχίας


Ένας από τους λόγους που έχει περιέλθει σε τέτοια ύφεση η ελληνική οικονομία είναι γιατί έχει κλονισθεί η εμπιστοσύνη προς αυτήν. Η διαρκής αβεβαιότητα κάνει το κλίμα αρνητικό για νέες επενδύσεις και οι επιχειρήσεις περιορίζουν τις δραστηριότητές τους και ούτε λόγος φυσικά για  καινούργια ανοίγματα.
Εκείνο το οποίο πρέπει να αλλάξει άμεσα είναι η ψυχολογία και αυτό απαιτεί ηρεμία.
Μεγάλη ευθύνη για την αβεβαιότητα αυτή έχει η διετία της κυβέρνησης Παπανδρέου και η ανεύθυνη στάση του Αντώνη Σαμαρά που κατέληξε στην ολοκληρωτική αλλαγή της πολιτικής του και  της στάσης του στο θέμα του μνημονίου και αυτό το ανεπανάληπτο σήριαλ του υπογράφω – δεν υπογράφω. Αντί η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ να δημιουργήσει ένα κλίμα ηρεμίας στην αγορά δημιούργησε αναστάτωση και αλαλούμ και αύξησε το δημόσιο χρέος .
Ο Γ Παπανδρέου περιφερόταν σε όλη την Ευρώπη και έλεγε ότι είναι πρωθυπουργός μίας διεφθαρμένης  χώρας στο δε εσωτερικό οι τεράστιοι φόροι έκαναν να διαρρεύσουν κεφάλαια στο εξωτερικό και να κλονισθεί η εμπιστοσύνη στην ελληνική οικονομία Η μόνη ίσως σωστή κίνηση της κυβέρνησης Παπανδρέου  ήταν η απόφαση να αναλάβει την πρωθυπουργία ο Λουκάς Παπαδήμος  κάτι  που  όπως όλοι είδαμε δεν ήθελε στην αρχή αλλά αναγκάστηκε να το κάνει με την τροπή που είχαν πάρει τα γεγονότα που όλοι παρακολουθήσαμε
Εδώ τώρα βρισκόμαστε στην αντίφαση της κυβέρνησης Παπαδήμου. Πως θα μπορέσει να διορθώσει κάποια πράγματα στην οικονομία όταν η θητεία της λήγει σε τόσο λίγο χρόνο; Από τη μία στο ΠΑΣΟΚ έχουν αρχίσει οι συζητήσεις για τη διαδοχή από την άλλη στη ΝΔ σκέφτονται την εξουσία- χωρίς φυσικά αυτοδυναμία- τα δε κόμματα της αριστεράς θεωρούν τη στιγμή κατάλληλη για να αυξήσουν τα ποσοστά τους , χωρίς προτάσεις και μόνο με καταγγελτικό λόγο και ας καταρρέει η χώρα.
Η ελληνική οικονομία έχει υποστεί την τελευταία  διετία ένα μεγάλο σοκ και εκείνο που χρειάζεται είναι σοβαρές φωνές και όχι προεκλογικές εκστρατείες στα παράθυρα των τηλεοράσεων που έχουν ξεκινήσει από τώρα.  Για πρώτη φορά ίσως θα πρέπει να στρέψουμε τα βλέμματα στην γειτονική Ιταλία και να ακολουθήσουμε το παράδειγμα της. Και να σκεφθεί κανείς ότι η Ιταλία είναι μία μεγάλη βιομηχανική χώρα και σίγουρα δεν μπορεί να συγκριθεί με την ελληνική οικονομία.
Το κύριο πρόβλημα που σήμερα μας οδηγεί στον κατήφορο  προέρχεται από τα εμπόδια για την ανάπτυξη που δυσχεραίνουν τις επιχειρηματικές δράσεις.
Συζητάμε συνεχώς θεωρητικά Αλλά το πρόβλημα είναι πρακτικό.
Δεν αρκεί να λέμε ότι :  πρέπει να προχωρήσουμε στην ανάπτυξη, πρέπει να γίνουμε ανταγωνιστικοί. Θα  πρέπει να μειώσουμε το κράτος ,να γίνει το κράτος πιό ανταγωνιστικό , κοκ ,αν δεν προσδιορίσουμε το πρόβλημα κα τη στρατηγική για την επίλυσή του. Η συντριπτική πλειοψηφία των Ελλήνων είναι υπέρ της ελεύθερης οικονομίας  γιατί αυτή παράγει ανάπτυξη
Πριν από 20 χρόνια πολλά κράτη συγκρινόμενα  με εμάς ξεκίνησαν μια προσπάθεια βελτίωσης της αποτελεσματικότητας των δημοσίων υπηρεσιών και οργανισμών  τους και συνεχίζουν σε αυτή την κατεύθυνση.
Με  ένα   κράτος μικρότερο και αποτελεσματικότερο και παραγωγικότερο φανταστείτε πόσο μικρότερο θα ήταν το πρόβλημα του κόστους και σε ποιο επίπεδο θα αντιμετωπίζαμε τα προβλήματα.
Η απελευθέρωση της οικονομίας δεν έχει κόστος για να ξανάρθει η ανάπτυξη. Τα θετικά αποτελέσματα θα έρθουν  σύντομα αν βρεθεί και ένα μικρός αριθμός κατάλληλων  τεχνοκρατών  που θα δώσουν ώθηση προς τα εμπρός Η κοινωνία χρειάζεται ένα  αισιόδοξο μήνυμα ότι προχωρούμε μεθοδικά προς τη διαμόρφωση προυποθέσεων γιά σταθερή  ανάκαμψη.


Διαβάστε κι αυτά, είναι σχετικά:
Σχετικοί Δικτυακοί Τόποι:  

Έλενα Αντωνοπούλου

Υπεύθυνη τομέα Μεταναστευτικής Πολιτικής

http://www.dimsim.gr/44_1a42/elena-antonopoulou.html
 
 
Προβάλλετε ή σχολιάστε την ανάρτηση

Σχόλιο που έχει ταυτότητα χρήστη δημοσιεύεται χωρίς λογοκρισία, αρκεί πάντα η κριτική αυτή να είναι κόσμια.

Ζητώ την κατανόηση σας!!!  Από τους ανώνυμους χρήστες, οι οποίοι ως συνήθως αβασάνιστα και χωρίς προσωπικό κόστος γίνονται αμετροεπείς υβριστές.